Omlet - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-07-09, 16:57   #61
Nutka
Nutka nie gryzie!

Dot.: Omlet

a ja ostatnio nie przewrcam omleta tylko wkładam patelnie na chwil ę do piekarnika włączonego z górna grzałka :P

_________________________ _________________________ _

WYSZUKIWARKA nie gryzie

Nutka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-10, 21:20   #62
Panienka z okienka
Przyczajenie

GG do Panienka z okienka

ja robie tak:
Wersja na sŁodko:
2 jajka wrzucam do miseczki + 2 Łyżeczki cukru+ dwie Łyżki stoŁowe mąki i póŁ szklanki mleka. to wszystko miksuje i wylewam na dużą patelnię.
z przewracaniem radzę sobie nieźle przy pomocy dwóch Łopatek później dodaje dżem, ser, jogurt owocowy= jak kto lubi

Wersja na ostro:
2 jajka wrzucam do miseczki + 2 Łyżeczki cukru+ dwie Łyżki stoŁowe mąki i póŁ szklanki mleka+ troszkę wody gazowanej do uzyskania puszystości, szczypta proszku do pieczenia i szczypta soli, gdy przewracam omlet dodaję pokrojoną szynkę w kosteczkę, paprykę, ogórka kiszonego a n a wierzchu posypuję serem żóŁtym. to wszystko pięknie się roztapia. SkŁadam omlet na póŁ i wykŁadam na talerz. MNIAM

Przepraszam za duże Ł ale maŁe nie dziaŁa :PP
Stary 2007-07-10, 21:39   #63
klaudia23
Zadomowienie

GG do klaudia23 Wyślij wiadomość przez MSN do klaudia23 Send a message via Skype™ to klaudia23
Dot.: Omleciki

ja zawsze jak robie omlet to ok 2-3 jaj i do srodka wrzucam: sól, pieprz, ogórek kwaszony pokrojony w koste lub starty na tarce z dużymi dziurkami, szynke (tak samo jak z ogórkiem), majeranek/oregano/ziola prowansalskie/bazylia(uwielbiam),papr yka w kostke pokrojona, pomidor w kostke pokrojony, oliwki w plasterki i co jesze mam w lodówce

pozniej wlewam na patelnie jak sie jajo troce zetnie to dodaje starty ser(badź pokrojony w kosteczke) i przewracam na druga strone(jak robie na małej patelni) albo na poł i jeszce chwile smaze mniammm

dbam o cere...
MŻ - WR
klaudia23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-11, 11:47   #64
Stramenopile
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez bąbelek_82 Pokaż wiadomość
Ile razy ja to próbowałam zrobić! zawsze mi się spali, nie da się przewrócić, rozwala się... A mam tefala, więc przypalenie to nie wina patelni.
Taak, to odwieczny problem. Czasem mam wielką ochotę na omlecika, ale rezygnuję z wykonania właśnie przez te kłopoty z obróceniem. Nieraz przykrywam patelnię pokrywką, by wysoka temperatura dotarła też do górych warstw omleta, ale lubi wtedy się tam pojawiać para wodna. Ogólnie - zaczynam od wysokiej temperatury, później ją obniżam i tak z 10 minut, żeby się nie przypaliło, a jak najwięcej ścięło. W trakcie pokrywka no i próbuję przewrócić co nie zawsze kończy się sukcesem. Nie ma jakiegoś systemu na to?
Stramenopile jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-11, 22:25   #65
aniol_z_duzymi_skrzydlami
Raczkowanie

Avatar aniol_z_duzymi_skrzydlami

ojej - zrobic omlet !

jajko, 2 lyzki maki, mleka ile potrzeba troche cukru. jak wyjda grudki - to nic, nic sie nie stanie. a potem posmarowac miodem....mmmm...
Stary 2007-11-16, 10:46   #66
Madzia87
Zakorzenienie

GG do Madzia87
Question jak przyrządzić puszysty omlet ?

hej dziś na śniadanie zachciało mi się omleta z dżemem, ale to co mi wyszło przypominało bardziej naleśnik...
Jack Canfield i Mark Victor Hansen

Madzia87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-16, 11:08   #67
Anuska77
Zadomowienie

Dot.: jak przyrządzić puszysty omlet ?

A jak robilas ten omlet, ze Ci nie wyszedl?

Ja robie w wersji ekonomicznej czyli z jednego jajka:
- 1 jajko
- 1 lyzka maki
- 1 lyzka cukru
- troche proszku do pieczenia
- 2 lyzki oleju
- odrobinka soli

Oddzielam zoltko od bialka i z bialka (z odrobina soli) ubijam sztywną pianę. Pod koniec dodaje cukier i zoltko, make i proszek do pieczenia. Na rozgrzany olej wylewam ciasto i przykrywam pokrywka (omlet ma byc smazony na lekkim ogniu!!!). Nastepnie obracam i smaze jak sie zarumieni na zloty kolor.
Stary 2007-11-16, 12:12   #68
Nutka
Nutka nie gryzie!

Wyszukiwarka nie gryzie

http://www.wizaz.pl/forum/showthread...ighlight=omlet

WYSZUKIWARKA nie gryzie

Nutka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-16, 12:40   #69
Madzia87
Zakorzenienie

GG do Madzia87

Cytat:
Napisane przez Anuska77 Pokaż wiadomość
A jak robilas ten omlet, ze Ci nie wyszedl?

Ja robie w wersji ekonomicznej czyli z jednego jajka:
- 1 jajko
- 1 lyzka maki
- 1 lyzka cukru
- troche proszku do pieczenia
- 2 lyzki oleju
- odrobinka soli

Oddzielam zoltko od bialka i z bialka (z odrobina soli) ubijam sztywną pianę. Pod koniec dodaje cukier i zoltko, make i proszek do pieczenia. Na rozgrzany olej wylewam ciasto i przykrywam pokrywka (omlet ma byc smazony na lekkim ogniu!!!). Nastepnie obracam i smaze jak sie zarumieni na zloty kolor.
jak robiłam ?? w sumie podobnie..
2 jajka, maka, sol,woda.. Ubilam osobno białka, dodałam żółtka, mąkę, odrobinę wody i soli. Smażyłam na średnim ogniu i wyszedł naleśnik.
Następnym razem spróbuję zrobić to tak jak Ty dzięki
Jack Canfield i Mark Victor Hansen

Madzia87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-16, 12:44   #70
Anuska77
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Madzia87 Pokaż wiadomość
jak robiłam ?? w sumie podobnie..
2 jajka, maka, sol,woda.. Ubilam osobno białka, dodałam żółtka, mąkę, odrobinę wody i soli. Smażyłam na średnim ogniu i wyszedł naleśnik.
Następnym razem spróbuję zrobić to tak jak Ty dzięki
Ja nie dodaje wody. Wazne tez jest, zeby dobrze ubic bialka bo duzo powietrza spowoduje, ze omlet bedzie puszysty, dlatego ja uzywam zwyklej trzepaczki do ubijania a nie miksera
Stary 2007-11-16, 15:24   #71
lulina
Wtajemniczenie

A ja nawet nie oddzielam białaka od żółtka. Daję 3 jajka, trochę proszku do pieczenia, trochę cukru waniliowego lub trochę wiecej cukru pudru wszystko miksuję i pach na rozgrzany olej . A potem smaruję dżemem lub czekoladą

lulinka- Paulinka
Mój kochany Haseczek ;( [*]

[glamour]12655[/glamour]
dziękuje za klik
lulina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-17, 16:51   #72
radioheadka
Zadomowienie

dziewczyny, a bez trzepaczki czy miksera, da rade? wyjdzie "trzepany widelcem"?
radioheadka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-17, 17:06   #73
Anuska77
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez radioheadka Pokaż wiadomość
dziewczyny, a bez trzepaczki czy miksera, da rade? wyjdzie "trzepany widelcem"?
no sprobuj moze wyjdzie tylko trzep szybko i mocno
Stary 2007-11-17, 18:48   #74
plywok
Zakorzenienie

a ja robie omleta bez mleka, wody i proszku do pieczenia.

2 bialka ubijam na sztywno, dodaje pozniej zoltka i mieszam. do masy dodaje troszke maki i czasami lyzke smietany (jak jest w lodowce, ale bardzo zadko). sol, czasami ziola prowansalskie.
do tej masy dodaje to co mam w lodowce: utwarty ser, pomidory pokrojone w male kawaleczki (z pestkami i skorka), jakas wedlina, kukurydza z puszki.

mase wylewam na rozgrzany olej i na malym ogniu smaze. gdy od dolu sie zetnie i lekko zarumieni za pomoca drewnianej szpatulki\lopatki i dlugiego tasaka powoli odrwacam na druga strone.

przyznam sie, ze na poczatku jak sie nauczylam robic omlety to zawsze mi sie lamaly, ale cwiczenia czynni mistrza. a wiec radze probowac, wyjdzie kazdemu

a co do wersji na slodko to zamiast soli i ziol dodaje cukier. a na usmazony to juz pomysly rozne. dzemik, czekolada starta\w proszku, brzoskwinie\ananas z puszki, bita smietana.

jednym slowem wszystko
plywok jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-30, 13:16   #75
sylwia-zuza
Zakorzenienie

omlet razowy
3 jajka
3 lyzki maki razowej
1lyzka smietany (kwasnej)
odrobina proszku do pieczenia
cukier (ja daje 2 male lyzyczki)

bialka ubic, pozostale skladniki zmiksowac- delikatnie polaczyc z bialkiem
podaje z dzemem

najprostrzy omlet
3 jajaka, odrobina soli-dokladnie zmiksowac i usmazyc
Stary 2008-02-04, 14:29   #76
doryta
Zadomowienie

ja uwielbiam wszelkiego rodzaju frittaty, moja ulubiona to z karczochami lub ziemniakami - pycha

najpierw podsmażam ziemniaki/ karczochy (do wyboru)
jajko bełtam z mlekiem i startym parmezanem i zalewam tym np. karczochy, z przewróceniem nie mam nigdy problemów - przykrywam patelnię pokrywką (bez zagiętych boków - może być ew. duży talerz) następnie w jednej ręce trzymając patelnię a w drugiej przytrzymując pokrywkę, energicznie przewracam patelnię aby omlet znalazł się na pokrywce, następnie ostrożnie zsuwam go na patelnię i mamy przewrócony omlet można na wierzch wyłożyć serek w plasterkach typu hohland, żeby ładnie się podtopił

doryta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-23, 16:06   #77
iga25
Raczkowanie

GG do iga25

Podam wam przepisy na omlety z książki...Nie robiłam ich,ale być może wam się przydadzą...

OMLETY PO LIGURYJSKU
- 6 jaj - 300 g różnych warzyw - mąka - mleko - sól,pieprz - oliwa z oliwek extra vergine.
Roztrzepać dobrze jajka dodając mleko i mąkę (2 łyżki mąki i 2 łyżki mleka na jedno jajko). Dodać warzywa, doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać dużą ilość oliwy i kiedy zacznie dymić, wlać masę jajeczną. Smażyć z jednej strony. Przełożyć na drugą stronę za pomocą dużego płaskiego talerza. Dosmażyć. Omlet można również serwować na zimno.

OMLET PO GENUEŃSKU - Może byćzrobiony z resztką gotowanego makaronu z warzywami lub bez. Do roztrzepanych jajek można dodać resztki spaghetti, rurek, itp., nawet jeśli są w sosie. Nie wskazane są jedynie ravioli i tortellini.

OMLET Z ZIEMNIAKAMI I BAZYLIĄ
- 8 jajek - 4 ziemniaki - 2lub 3 listki bazylii - 2 łyżki mleka - 2 łyżki startego parmezanu - oliwa z oliwek extra vergine - sól,pieprz.
Ziemniaki obrać, pokroić na cienkie plastry. Przełożyć do miseczki, dodać jajka, mleko.Roztrzepać jak na zwykły omlet.Dodać kilka całych listków bazylii, doprawić solą i pieprzem, dodać starty ser.Wlać na patelnię niewielką ilość oliwy, dobrze rozgrzać, wlać przygotowane jajka z ziemniakami. Smażyć z obydwu stron.Podawać bardzo gorące.
iga25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-04, 17:52   #78
Stramenopile
Raczkowanie

W końcu znalazłam świetny przepis na omleta na słodko (wychodzą z tego 2 omlety na średniej patelni) i nawet przewracać mi się udaje :
3 jajka (duże)
3 łyżki mąki
pół łyżki cukru
cukier waniliowy

Rozgrzewać patelnię na 2 (w 3-stopniowej skali), następnie ustawić na 1 przed dodaniem mąki.
Miksować na najwyższych obrotach jajka z cukrami, przy czym powinno się to robić naprawdę długo, aż masa się rozjaśni (jakieś 10 minut). Następnie przesiewać po łyżce mąki i za każdym razem wolno zbierać mikserem mąkę na wolnych obrotach. wylać połowę masy na patelnię, przykryć pokrywką i smażyć 8 minut. Powinno wystarczyć jeśli patlenia się dobrze nagrzała. Po tym czasie brzegi omleta podważyć i podnieść na płaskim przedmiocie - np. nóż. ułożyć patelnię pod kątem około 80 stopni w stosunku do pierwotnego położenia i po kawałku kłaść omleta. Jeśli to się nie udaje, widać za krótko się smażyło - wszystko zależy od patelni i kuchenki.
Ja najbardziej lubię z dżemem, ale pyszne też z jagodami i ubitą śmietanką.
Smacznego!!

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości