|
Notka |
|
Biochemia kosmetyczna Interesujesz siê biochemi± kosmetyczn±? Chcesz poznaæ dzia³anie poszczególnych sk³adników zawartych w kosmetykach oraz ich wp³yw na zdrowie. Do³±cz do nas. |
![]() |
|
Narzêdzia |
![]() |
#1081 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 693
|
Dot.: Opalamy siê!!!!
hmm ja uzywam HS i nie mam ¿adnych smug, plam czy ³atek, u mnie opalenizna wyg±da bardzo naturalnie. nigdy w czesniej nie mia³am takich br±zowych nózek
![]() ![]() uzywa³ ktos z was kremu br±zuj±cego równo z zorackiem? bo nie chce wygladac po tym jakby mi br±zowa farba z twarzy schodzi³o.. wiec narazie nie eksperymentowa³am... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1082 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 12 341
|
Cytat:
![]() To co mam na skórze to ¿ó³ciutki br±z-miks Dove, beta-karotenu i s³onka, które ma okazjê mnie z³apaæ przez 30 min jakie po¶wiêcam na spacer do i z praktyk ![]()
![]() |
![]() |
#1083 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 334
|
Alez maja dobrze te z Was, ktore moga sie troche naslonecznic... Ja musze pracoooowac mimo ze mam nadgodzin na 2 tygodnie (bo w soboty tez pracuje), ale nie ma mnie kto zastapic
![]() No to sie wyzalilam ![]() ![]() W toruniu w rossmanach ani w naturze ani w carrefourze nie ma dove nooo! a tak chcialam sie przekonac czy fajny. Zolta butelka garnierka tez kusi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1084 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 1
|
B£AGAM POMÓ¯CIE
nigdy nie mi³am problemów z opalenizn± Skóra nawet je¶li sie zaczerwieni to potem siê zbr±zawia Ale w tym roku przesadzi³am przez 3 dni le¿a³am plackiem w pe³nym s³oñcu no i siê strasznie spiek³am. Przez tydzieñ mia³am piêkn± opaleniznê, ale zaczê³am mi schodziæ skóra I bardzo nieestetycznie to wygl±da Nogi i rêce s± w porzadku Ale piersi brzuch i plecy- tragedia. Znacie mo¿e jaki¶ bardzo dobry sposób na peeling?? Albo co¶ podobnego Chcê doprowdziæ moj± skórê do normalnego jednolitego koloru Mam jeszcze cale wakacje ¿eby siê normalnie opaliæ Prosze pomó¿cie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1085 | |
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 480
|
Cytat:
![]() Dziewczyny polecaly tu peeling kawowy. Ja uzywam po prostu gabki ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1086 |
Rozeznanie
|
A ja siê od tygodnia nie opa³am wcale. Skoñczy³ mi siê Dove, czeka ca³a butla Garniera, ale na razie da³am skórze samej wróciæ do stanu wyj¶ciowego. Po dwóch dniach przerwy i 2 erisowych pomarañczowych peelingach u¿y³am raz Garniera i na kostkach po raz pierwszy w ¿yciu dostrzeg³am plamy
![]() Wiêc na razie zu¿ywam ca³kiem fajny balsam z ró¿± i rokitnikiem Alverde a od poniedzia³ku, jak ju¿ siê zupe³nie odnowiê spróbujê zaprzyja¼niæ siê z Garnierem, czuje siê trochê blado, ale przynajmniej przy tych upa³ach nic mi siê nie ³uszczy i brzydko nie pachnie ![]() A dzi¶ jecha³am w autobusie ze starsza babk±, której z powodu oparzenia skóra schodzi³a do krwi z ramion ![]() ![]()
![]() |
#1087 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 335
|
A mnie od d³u¿szego czasu balsamy br±zuj±ce napawaj± rosn±cym obrzydzeniem
![]() Mimo pocz±tkowo dobrych efektów, skóra wydajê siê nimi zmêczona. Na mnie Dove pozostawia smugi, bardzo nierównomiernie schodzi, po kilku aplikacjach opalenizna nie jest br±zowa lecz pomarañczowa. Ach, trzeba szukaæ dalej i testowac na sobie, czego serdecznie nie znoszê ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1088 | |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 285
|
Cytat:
![]() ![]() Polecam Ci kolastynê i Bielendê. Przy nich nie ma szans na smugi!! pozdrawiam
![]() |
![]() |
#1089 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 790
|
hej dziewczyny.wczoraj pierwszy raz posmarowalam sie samoopalaczem.moim wybrancem byl dax w piance.ale musze przyznac ze opalenizna jest dosc kiepska...myslalam ze bede ciemniejsza tym bardziej ze ogolnie jestem blada jak sciana.czy Wy tez tak macie?i jeszcze jedno-czy samoopalacz moze uczulac?bo na wewnetrznej stronie rak wyszly mi jakies male krosteczki ale nie wiem czy to wlasnie od tego...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1090 | |
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 157
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#1091 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 790
|
peeling zrobilam juz wczoraj wiec chyba po prosru fakycznie bede musiala powtorzyc smarowanko.mam nadzieje ze teraz bedzie ok
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1092 |
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 157
|
Dla niewtajemniczonych (czy s± tu jeszcze takie?
![]() ![]() "Poniewa¿ ju¿ wszyscy wiedz±, ¿e nadmiarne opalanie na s³oñcu czy w solarium niesie ze sob± wiele niebezpieczeñstw, firmy kosmetyczne po¶wiêci³y wiele badañ by znale¼æ inne sposoby pozyskania efektu przyciemnienia naturalnego kolorytu cery. S± osoby, zw³aszcza o bardzo jasnej karnacji, którym ciê¿ko osi±gn±æ zadowalaj±cy je efekt opalenizny wystawiaj±c siê na dzia³anie s³oneczka. Wiele osób z powodu ró¿nych przeciwwskazañ lub z w³asnego wyboru, nie mo¿e i nie chce zbyt d³ugo przebywaæ na s³oñcu. Jedn± z opcji uzyskania opalenizny bez udzia³u s³oñca jest solarium, ale ja akurat tego sposobu nie polecam, o czym ju¿ by³a mowa w czê¶ci II. Poza solarium istniej± dwie metody osi±gniêcia efektu opalenizny bez nadmiernego wystawiania siê na promienie UV - jedna to zastosowanie preparatów przy¶pieszaj±cych opalanie a druga to samoopalacze. Samoopalacze ![]() Samoopalacze gwarantuj± nam w 100 % bezpieczn± opaleniznê. Mo¿na dziêki nim przciemniæ lekko oz³ocon± s³oñcem skórê, je¶li jest to dla nas zbyt s³aby efekt, s± one te¿ pomocne dla osób, które z ró¿nych wzglêdów nie chc± lub nie mog± siê opalaæ. Kremy samoopalaj±ce maj± jednak swoje plusy i minusy. Samoopalacze imituj± efekt naturalnej opalenizny, któr± mo¿emy uzyskaæ bez udzia³u s³oñca. Jednak proces ciemnienia skóry pod wp³ywem samoopalaczy nie ma nic wspólnego z opisanym powy¿ej procesem powstawania melaniny- melanogenez± czyli tym razem ciemny kolor skóry to nie zas³uga melaniny. Dlatego te¿ ten rodzaj zabarwienia nie chroni nas w nawet znikomym stopniu przed dzia³aniem promieni s³onecznych. "Opalona" samoopalaczem skóra wci±¿ wymaga skutecznej ochrony jak± daj± preparaty z filtrami ochronnymi. Niektóre z samoopalaczy zawieraj± tak¿e filtry ochronne w swym sk³adzie. Samoopalacze pozwalaj± uzyskaæ przyciemnienie koloru skóry, dziêki substancjom chemicznym obecnym w ich sk³adzie. Subtancje te wywo³uj± zabarwienie skóry poprzez wi±zanie siê z warstw± rogow± (zewnêtrzn±) naskórka. G³ównym, aktywnym sk³adnikiem samoopalaczy powoduj±cym przyciemnienie skóry jest zwi±zek o charakterze cukrowym-dihydroksyaceton - DHA. W³a¶ciwo¶ci przyciemniaj±ce kolor skóry tego zwi±zku zosta³y odkryte ca³kiem przypadkiem pod koniec lat 50 w szpitalu dziedziêcym. DHA jako wêglowodan czyli zwi±zek z grupy cukrów by³ stosowany w leczeniu cukrzycy, powoduje bowiem obni¿enie poziomu cukru we krwi. Zauwa¿ono, ¿e dzieci, którym podawano syrop zawieraj±cy DHA, przypadkowo rozlewaj±c go plami³y sobie skórê. W tym miejscach po czasie pojawia³o siê trwa³e br±zowe zabarwienie. Od tego czasu dihydroksyaceton podbi³ rynek kosmetyczny. Zabarwienie skóry powodowane przez DHA jest efektem reakcji chemicznej miêdzy DHA a aminokwasami wystêpuj±cymi w warstwie rogowej naskórka. Zabarwienie zwykle pojawia siê po oko³o 1-2 godzinach od na³o¿enia preparatu, osi±gaj±c maksimum po ok. 6 godzinach. Poniewa¿ komórki w warstwie rogowej naskórka ulegaj± stale procesowi z³uszczania, dlatego opalenizna z czasem blednie i znika. W razie pojawienia siê zacieków i plam po na³o¿eniu samoopalacza mo¿na siêgn±æ np. po krem z kwasami AHA lub BHA albo sok z cytryny (on tak¿e zawiera kwas owocowy). Kwasy przyspiesz± proces z³uszczania naskórka i dziêki temu szybciej pozbêdziemy siê niechcianej plamy. Trwa³o¶æ opalenizny i jej odcieñ ![]() Trwa³o¶æ opalenizny uzyskanej za pomoc± samoopalaczy zale¿y od:
Odcieñ i intensywno¶æ uzyskanego za pomoc± samoopalacza koloru skóry zale¿y od kilku czynników:
Wady i zalety dihydroksyacetonu - DHA ![]() Zalety:
![]() Poniewa¿ obecnie wiemy ju¿ du¿o wiêcej na temat promieniowania UV, przede wszystkim zdajemy sobie sprawê, ¿e tak¿e promienie UVA powoduj± du¿e zagro¿enie, dlatego firmy kosmetyczne ostatnimi czasy po¶wiêcaj± du¿o uwagi produktom samoopalaj±cym, staraj±c siê odkryæ nowe zwi±zki, które by mog³y zast±piæ dihydroksyaceton lub metody, które by pozwoli³y wyeliminowaæ jego wady, zw³aszcza chodzi tu o typowy dla samoopalaczy zapach oraz odcieñ opalenizny. Samoopalacze s± ju¿ produkowane od 1960 roku, jednak poniewa¿ teraz firmy wziê³y siê ostro do pracy, gdy¿ coraz wiêcej osób zaczyna korzystaæ z samoopalaczy istnieje nadzieja, ¿e z czasem bêd± one coraz lepsze a ich aplikacja przyjemniejsza i daj±ca zadowalaj±ce efekty. Do tej pory uda³o siê odkryæ ju¿ kilka zwi±zków o podobnym dzia³aniu jak DHA, jednak ich wad±, która sprawia³a, ¿e nie mog³y one zast±piæ DHA by³o podra¿niaj±ce i toksyczne dzia³anie na skórê. Tak wiêc jak do tej pory nie uda³o siê znale¼æ takiego konkurenta, który by móg³ ca³kowicie zast±piæ dihydroksyaceton. Jednak uda³o siê odkryæ zwi±zki, które mo¿na stosowaæ wspólnie z DHA, dziêki temu mo¿na obni¿yæ jego stê¿enie, co sprawi, ¿e nieprzyjemny zapach, nie bêdzie tak mocny, a jednocze¶nie nie ucierpi na tym intensywno¶æ opalenizny. Jedn± z takich ostanich nowo¶ci jest erytruloza - jest to tak¿e zwi±zek o charakterze cukrowym, tak jak DHA. Dzia³a ona na podobnej zasadzie jak DHA, jednak znacznie wolniej. Zabarwienie skóry pojawia siê po up³ywie oko³o doby czyli 24 godzin. Takie wolne dzia³anie to z jednej strony wada, ale z drugiej jest to zalet± erytrulozy, gdy¿ wolniejsze wnikanie w warstwê rogow± naskórka pozwala na bardziej równomierne rozprowadzenie preparatu i w konsekwencji na jednolity kolor opalenizny. Dodatkowo zalet± erytrulozy jest wiêksza trwa³o¶æ uzyskanego zabarwienia i lepsze ni¿ w przypadku DHA nawil¿enie skóry. Aby przy¶pieszyæ efekt pojawiania siê opalenizny erytrulozê stosuje siê zwykle razem z innymi substancjami barwi±cymi, najczê¶ciej razem z DHA." Data aktualizacji:
2002-08-13 ![]() biotechnolog ![]()
![]() |
#1093 | |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 335
|
Cytat:
Dziêkujê ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1094 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 390
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1095 |
Raczkowanie
|
Poniewa¿ skoñczy³ mi siê dove
![]() ![]() ![]() ![]() W ogóle to ciê¿ko siê wch³ania, zdecydowanie gorzej od dove, tylko zapach ma ³adniejszy. Ehhhh...
![]() |
#1096 | |
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 343
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1097 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 933
|
Proszê bardzo oto sk³ad:
avene thermal spring water (avene aqua), cyclomethicone, propylene glycol, dihydroxyacetone, caprylic/capric trigliceryde, mineral oil (parrafinum liquidum), dicaprylyl ether, glyceryl stearate, isododecane, PEG-100 stearate, stearyl alkohol, butylparaben, disodium edta, ethylparaben, fragrance (parfum), isobutylparaben, methylparaben, phenoxyethanol, propylparaben, tocopheryl acetate, xanthan gum W³asnie odebra³am przesy³kê od pauli hi, hi sk³ad przepisany z pe³nowymiarowego pude³ka
![]() |
#1098 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#1099 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1100 |
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 511
|
Joey, a czy Marianna nie poda³a dwa posty wcze¶niej tego sk³adu? Post nr 1088.
![]() |
![]() |
#1101 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() PS. Pozwoli³am sobie od razu wrzuciæ ten sk³ad do w±tku ze sk³adami na Forum Technicznym, mam nadziejê, ¿e nie masz nic przeciwko. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1102 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 5 314
|
Obecnie u¿ywam Evelinki do nóg, na delikatnej opaleni¼nie wygl±da piêknie, pog³êbia j±, utrwala.
Na dove nie mam czasu i si³y, choæ mam ze sob± ze 3 opakowania. Pe³ny zachwyt chusteczkami LRP trwa, u¿ywam tutaj (nad morzem) 2 razy w tygodniu, tyle mi wystarczy ¿eby udawaæ opalon±, choæ w konkurencji z tutejszymi wczasowiczkami przegrywam w przedbiegach. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1103 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 4 345
|
Cytat:
![]() Pierwsze refleksje - ³adnie podkre¶la ju¿ istniej±c± opaleniznê, ma fajne drobinki ale na ja¶niejszych partiach tworzy lekkie smu¿ki ![]() ![]() ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#1104 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 053
|
![]()
Ja na jaki¶ czas zaniedba³am samoopalanie, ale w³a¶nie jestem na etapie ponownego nak³adania br±zowide³
![]() Edit: Nie ¶miejcie siê tylko, ale ostatnio s³ucha³am sobie tej piosenki z reklamy Dove i jednocze¶nie siê br±zowi³am Summer Glow ![]() ![]() ![]()
Nagle zrobi³o siê Jagodowo ![]() Edytowane przez Kasia_L Czas edycji: 2006-07-06 o 20:49 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1105 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 977
|
Mi tez sie jakos nie chce czasami, choc L'oreal dosc dlugo mi sie trzyma (nawet tydzien, zwlaszcza na nogach). Polubilam siebie taka leciutenko musnieta
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1106 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 5 656
|
Ja u¿ywam duetu: Dove do ciemnej karnacji i balsam kolastyny br±zuj±cy z wyci±giem w w³oskiego orzecha.
Natomiast na buziê samoopalacz Garniera Moisturising bronzer ![]()
![]() |
#1107 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() czy bez Dove,te¿ zauwa¿asz efekty kolastyny?
![]() |
![]() |
#1108 | |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 933
|
Cytat:
![]() Powiem wiêcej - dobrze, ¿e to zrobi³a¶ przynajmniej mnie wyrêczy³a¶ ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#1109 |
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 192
|
A ja zakupi³am Garnier Skórê Mu¶niêt± S³oñcem. Mam nadziejê, ze mnie nie zawiedzie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1110 | |
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 511
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:38.