|
Notka |
|
Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3181 |
Przyczajenie
|
Dot.: ***operacja tarczycy***
Zgadzam się z wypowiedzią poprzedniczki operacja nie jest taka straszna nie ma się czego bać .gowa do głowa do góry będzie wszystko dobrze.Ja jestem 3 tygodnie po operacji a jż zaczynam podnosić głos na dzieci. Trzymam kciuki i powodzenia. DoLENKI 155 jak wynik ???
|
![]() ![]() |
![]() |
#3182 |
Raczkowanie
|
Witam Kochane !
Ale mam dzień: Dziś Arek pierwszy raz poszedł do pracy po kuracji antybiotykowej , no wiec mi nie chciało sie siedziec w domku i heja na pociag do mamusi, no i przyjechaliśmy do mamy i Amelcia jakas marudna sie zrobiła to położyłam ja spać i co jak wstała to była taka rozpalona ze szok , ma gorączke 39 . Dałam jej nurofen w czopku i zbiła jej sie i zaczeła nawet warjować, no ale mamusia moja odwiozła nas zaraz do domu dodam ze to 50 km. i taki miałam dzis wypad, do tego jak wrocilismy to Amelcia dostała mega pierdzioszków ( bardzo smierdzacych) i zrobiła od razu kupke ( mam nadzieje ze to nie jakas jelitowka) tylko od czopka. Kurcze jak nie urok to sraczka. Najpierw jedno dziecko ( mąż) chory a teraz Malutka. Arek do tej pory nie wie co mu było zrobił badania krwi, wyszły oki , mocz tez tylko wyszło mu jakies zapalenie w organizmie, ale nic mu nie dolegało oprócz gorączki. no i po normalnej kuracji jakimis naturalnymi lekami nic mu nie przeszło wiec Antybiotyk i jak reka odjął, ale przez antybiotyk boli go żółądek, Dodam wam ze Moj maż teraz w wieku 28 lat wzioł pierwszy w życiu antybiotyk. ![]() ![]() ![]() No i ja chyba sie wykoncze, mam nadzieje ze Amelusi nic poważniejszego nie bedzie. Mnie tez cos gardło boli. I jak tu miec czas dla siebie i na swoja tarczyczke ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3183 |
Przyczajenie
|
czesc wszystkim jak samopoczucie dziewczyny?chce powiedziec ze wiem ze moze latwo sie mowi ale operacja naprawde niejest straszna ,niema czego sie bac
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3184 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3185 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja też jestem po wycięciu jednego płata (już pół roku po) i zapewniam, że nie masz się co martwić o swoje objawy. Szybko miną. Też miałam zimne ręce wyjątkowo, ale samo szybko przeszło. Lekarze ze szpitala mówili, że spokojnie przez jakiś czas, jak koleżanka wyżej wspomniała, hormony pozostają w organizmie. Dopiero po otrzymaniu wyniku histopatologicznego można podjąć właściwe leczenie, a tym samym ustalić prawidłową dawkę hormonów. Tym bardziej w sytuacji, gdzie masz jeden zdrowy płat i on pracuje za całą tarczycę. Ja zaczęłam przyjmować hormony po ok. 1,5 miesiąca od operacji. A jak badałam poziom TSH po miesiącu od wycięcia, to i tak był w normie. Więc pewnie i u Ciebie będzie podobnie. Głowa do góry. ![]() Edytowane przez Lidkaa Czas edycji: 2010-05-10 o 20:35 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3186 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3187 |
Raczkowanie
|
Mader 44 - poziom hormonu TSH (hormon przysadki mózgowej) informuje nas o poziomie hormonów tarczycy. Gdy hormonów tarczycy jest mało, poziom TSH jest wysoki - i odwrotnie - gdy hormonów tarczycy jest dużo, poziom TSH jest niski.
W Twoim przypadku wysoki poziom TSH pokazuje, że masz zbyt mało hormonów tarczycy i dlatego lekarz zwiększa Ci dawkę. Carolitosek - witamy ponownie, jeszcze troszkę, a będzie czerwiec. Ja jestem na zwolnieniu po operacji drugi miesiąc. Lenka, Lidkaa - Ja po wycięciu płata prawego dostałam hormony. Jak to często bywa, każdy lekarz ma swoją teorię - według mojego nie można dopuścić, by płat lewy zmuszony był do nadmiernej produkcji hormonów, gdyż spowodować może rozrost płata do niepokojacych rozmiarów. Tak więc łykam je grzecznie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3188 |
Przyczajenie
|
lidkaa dziekuje za mile slowa,no jeszcze 2 dni i bede wiedziec co tak naprawde we mnie siedzialo......tak bardzo sie boje jak kazdy z nas,wiem ze trzeba byc dobrej mysli ale ja z natury niestety jestem raczej pesymista zawsze widze ta zla a nie dobra strone,moze i martwie sie tak bardzo bo jednak chodzilam z tym guzem jakies 7 lat wiec jakos siedzi mi w glowie ze jest zle i niechce wyjsc ale to tylko ludzka glupta ze czlowiek tak mysli sama jestem zla ze tak mysle!!!!!trzymam za was wszystkie kciuki i zycze milego i spokojnego dnia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3189 |
Raczkowanie
|
Witam. Jest to mój pierwszy post na tym forum. Rok temu miałam podany jod radioaktywny celem zniszczenia nadczynności tarczycy. Niestety, jod spowodował u mnie jeszcze wiekszą nadczynność i duży wzrost przeciwciał Trab do ponad 40 (norma do 1,75) . Wyniki obecne to TSH 0,005, Ft3 powyżej normy, Ft4 poniżej normy. Lekarz mówi że muszę sie poddać operacji, gdyż przyjmuję Thyrosan prawie rok i są obawy o wątrobę i zbyt mało leukocytów. Boję się tej operacji, bo czytałam w necie że przy złych wynikach hormonów taka opearcja jest bardzo niebezpieczna. Czy ktos miał podobny przypadek , czy też były tak wysokie Trab-y? Proszę o odpowiedź
|
![]() ![]() |
![]() |
#3190 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja tak miałam tylko jeszcze wyższe przeciwciała niż Ty, ale TSH identyczne...Miałam tak straszne wyniki, byłam po 2 jodach, ze gdy poszłam do lekarza prywatnie i ocenił mnie fizykalnie to stwierdził, że jest zagrożenie życia więc od razu zostałam przyjęta do szpitala. lezałam tam 2 tygodnie. Mnóstwo badań, ustawianie lekami, dobierali takie dawki,ze zbili nadczynność..Potem musiałam szybko się zaszczepić w szybkim trybie i 3 tygodnie później znowu znalazłam się w szpitalu..Byłam tam chyba 6-7 dni przed operacją..Podawali mi leki i płyn lugola ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3191 |
Raczkowanie
|
Mochita - dziękuję za odpowiedź, nawet nie wiesz jak bardzo mnie podbudowałaś swoimi slowami o operacji takich przypadków jak mój. Już myślałam że nikt nie podejmie się operować mojej tarczycy ze względu na paskudne wyniki. Do tego wszystkiego doszły jeszcze problemy z oczami - mam wytrzeszcz i nacieki w oczodołach. Po nocach nie śpię i myślę kiedy będzie mój koniec.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3192 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A operacja trwała 3,5 godziny (w Warszawie na Banacha, operował mnie świetny chirurg - dr. Wiechno). Podobno było ciężko ale zrobił wszystko fenomenalnie ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3193 |
Przyczajenie
|
DZIEWCZYNY jesteście kochane! Dziękuję WAM za te ciepłe słowa otuchy, rady i porady. Jesteśmy taką "tarczycową rodzinką"
![]() P.S. Stabilo witam, witam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3194 |
Przyczajenie
|
Ja już jestem prawie 4tygodnie po operacji czuję się świetnie , nic nie boli ,przepisane hormony biorę i z ciekawości zrobiłam sobie prywatnie TSH I T4 były na dolnej granicy ale w normie do endokrynologa idę dopiero 2 czerwca i zobaczymy co mi powie .Pozdrawiam Was dziewczyny cieplutko!!!
|
![]() ![]() |
![]() |
#3195 |
Raczkowanie
|
nareszcie dostalam wyniki biobsji!! oczywiscie nic nie rozumiem ale wniosek jest taki ze sa to zmiany lagodne, natury koloidowej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3196 |
Raczkowanie
|
Do Mohity
Napisz czemu leczyli cie 10 lat i jaką miałaś stwierdzoną chorobe tarczycy. Czy wycieli ci cała tarczycę? Opisz wiecej swój przypadek, jak się czułaś po jodzie?> (może być na priv) . Według lekarzy ja też jestem nietypowym przypadkiem, gdyż jod wogóle u mnie nie zadziałam, a wręcz odwrotnie - zwiekszył istniejącą nadczynność i chorobe Gravesa-Basedowa, spowodował wytrzeszcz oczu i nacieki na oczodołach (na które muszę teraz brać dużą dawkę sterydów). Leki tarczycowe które biorę minimalnie skutkują na tarczycę a działają destruktywnie na wątrobę i na leukocycty. |
![]() ![]() |
![]() |
#3197 |
Przyczajenie
|
Mam pytania związane z przygotowaniem do diagnostyki, którą mam mieć w Gliwicach. Otóż od 3 tygodni przyjmuje Cynomel, a następne 2 tygodnie mam być bez żadnych leków. Na razie czuje się prawie normalnie, co będzie z samopoczuciem
jak będę bez hormonów, miałam Euthyrox, dawki były zmieniane w zależności od TSH. Czy będę mogła prowadzić samochód, czy dam radę sama pojechać do Gliwic pociągiem- 500 km, co z tyciem przez te dwa tygodnie? Trochę mnie to przeraża. Jestem ponad rok po operacji wycięcia całej tarczycy z powodu raka brodawkowatego. Rok temu miałam duży jod, również w Gliwicach. Od prawie 3 miesięcy mam problemy ze śliniankami- przeszłam dwie kuracje antybiotykowe, trochę pomogło, ale nie do końca. Czy ktoś miał podobne dolegliwości?Z niecierpliwością czekam na odpowiedzi. Pozdrawiam całe forum. Edytowane przez brzoza1961 Czas edycji: 2010-05-14 o 13:25 |
![]() ![]() |
![]() |
#3198 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
mam wyniki TSH jak miesiąc przed operacją, a usunięto mi całą tarczyce....moje jelita bez wspomagania w ogóle nie pracują, któres z leków zaczęły mnie uczulać a nie wiadomo które...do tego gorzej sie czuje. Przez miesiąc jadłam mało, bo ograniczałam się do 1000 kcal, czesto mniej...a patrzę na wagę a tam jest 2 kg więcej, nie mówiąc, ze przygotowując mnie do operacji zafundowali mi przez miesiac dodatkowe 8 kilogramów..Wszystko mnie teraz przeraza, przez to, ze mało jem mam okropną morfologię i rozpoczęłam zabawę z wieloma różnymi lekarzami, chociaż skutków ubocznych w postaci utraty głosu nie mam....ja to ogólnie jestem jakaś inna ![]() ![]() ![]() ![]() a co chcesz wiedzieć kochana, bo musiałam trochę się wyżalić, bo już nie daję rady z tym wszystkim... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3199 |
Przyczajenie
|
![]()
WITAM mam pytanie czy jest ktos po operacji tarczycy kto ma uszkodzona krtan jestem 3m-c po operacji tarczycy (cała wycieta) i mam chrypke i mecze sie przy rozmowie nie wspomne o podsawowych czynnosciach domowych czy jest jakas szansa bym mogła kiedys normalnie mowic
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3200 |
Przyczajenie
|
do mochity:czytajac to co piszesz twierdze ze naprawde sie meczylas przez te wszystkie lata i ze wcale niejest lepiej,wiem ze moze niejestem w takiej sytuacji co ty ale wiem co znaczy tyle lat chorowac bo ja chodzilam z moim wolem jakies 10 lat zaczelo sie gdy mialam jakies 15 a wole bylo duze widoczne golym okiem nawet z odleglosci z operacja rowniez zwlekali bo niby bylam zamloda niby prawdopodobienstwo ze moze sie to skonczyc cukrzyca taki krolik doswiadczalny dopiero teraz po tych 10 latach wkoncu postanowili ze to wytna bo niepokoil ich ten guz i wynik biopsji byl niejednoznaczny,teraz jestem po wycieciu lewego plata dalej czekam na wynik histo.bo jeszcze go niema jesli okaze sie ze to rak wycinaja reszte wkurza mnie taka niepewnosc i czekanie,tak bardzo chcialabym byc zdrowa jak kazda z nas mam malego synka wspanialego meza i mam dla kogo zyc
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3201 |
Raczkowanie
|
Mohita - z tego co piszesz to faktycznie jesteś niespotykanym wyjątkiem. Tyle przeszłaś z tą tarczycą. Ja tez nie zdawałam sobie sprawy z wczesniejszych moich objawów - od ok. 10 lat lekarze nie potrafili zdiagnozować co mi jest ,. Zlecałi badanie hormonów tylko TSH i choć miałam je w dolnej granicy, to lekarze twierdzili że wszystko w porządku. Z USG wynikało że jeden płat jest cały w guzkach, sa wole guzowate. No tak ale dla nich było wszystko ok.
Dopiero niedawno sama prywatnie porobiłam badania Trab, Ft3, Ft4 to okazało się że mam wściekle nadczynną tarczycę. Mohito - najważniejsze że jesteś pod fachową opieką dobrego endokrynologa. Dobrze że operacja się udała i że masz to za sobą. Napewno unormowanie tego wszystkiego wymaga czasu , najwazniejsze to pozytwynie myśleć. A wagą sie nie przejmuj - jak dojedziesz do siebie z tarczycą -to zrzucisz te kilogramy. Zastanawia mnie u ciebie niski poziom TSH , u mnie lekarz powiedział że TSH po jodzie bardzo długo wraca do normy. Może u Ciebie jest podobnie. A masz objawy nadczynności? Co jest z twoimi jelitami , że muszą byc wspomagane? |
![]() ![]() |
![]() |
#3202 |
Raczkowanie
|
Dziękuję kochane za te ciepłe słowa i przepraszam za to, ze tak narzekałam ale musiałam to z siebie wyrzucić wszystko.
Zielona, mi lekarka powiedziała, ze widocznie miałam tak ogromną nadczynność, że hormony jeszcze mi się utrzymują we krwi i powoli to wraca do właściwego wyniku. mimo, ze mam tak niskie TSH, to fizykalnie mam dużą niedoczynność tak to stwierdziła...tzn. jest mi ciągle zimno, cały czas śpię, wolno bije mi serce, mam zimne ręce itd..nie mam żadnych objawów nadczynności...Bałam się, ze przytyję, bo i tak mnie podtuczyli o 8kg przed operacją..teraz chciałam temu zapobiec do momentu aż będę miała dobra dawkę hormonów, bo na prawdę to nie wiedzą jak mi właściwie dobrać leki i czy te tabletki mnie nie uczulają, bo po operacji wyskoczyła mi potworna alergia...Niby przytyłam kilogram i nie powinnam sie załamywać, ale jak pomyślę, że przez ten miesiąc bardzo bardzo mało jadłam, wyrzekłąm się wszystkiego co lubię, a utyłam..to co będzie potem, a ja kiedyś już przez leki od tarczycy byłam bardzo bardzo gruba...ale wzięłam się za siebie..teraz mimo, że narzuciłam sobie rygor i ćwiczę chociaż przy tym czuję sie fatalnie..to waga rośnie...Dla mnie ten kilogram jest na prawdę przerażający... A jelita nie wiadomo dlaczego jeszcze nie pracują...Może źle trawię...nie wiem...3 tygodnie po operacji musiałam kupić lewatywę, bo zwijałam się z bólu tak bolał mnie żołądek bo nie mogłam wiadomo czego zrobić..teraz tak samo wspomagam się różnymi syropkami bo moje jelita same nie podejmują pracy..może to dlatego, ze mało jem i głównie płynne rzeczy, zwykle jogurty, czasem owoce itp... nie przerażajcie się mną kochane bo tak jest tylko u mnie...ćwiczę ponad siły a przez to tylko blizna się nie goi dobrze..ale ja jestem taka ambitna...chciałabym aby było już wszystko dobrze, tylko nie wiem dlaczego moje wyniki badan są sprzeczne z samopoczuciem.. |
![]() ![]() |
![]() |
#3203 |
Rozeznanie
|
Ja 24 maja będę odstawiać hormony przed diagnostyką, naprawdę obawiam się tego okresu, a najbardziej tego,że przytyję
![]()
#3204 |
Raczkowanie
|
cześć dziewczyny! Wiecie czasami jest lepiej a czasami gorzej z samopoczuciem i tym fizycznym i tym psychicznym, i do tego ta pogoda...Ale kochane musimy sie trzymać, głowy do góry i dużo pozytywnego myślenia, nie możemy się poddawać tym naszym choróbskom, wiele z nas ma mężów, dzieci i trzeba byc silnym także dla nich. Wiem z doświadczenia, że jak mam gorsze dni i się roklejam to odbija się to na wszystkich, a przecież oni i tak juz się martwią tym, że jesteśmy chore więc nie dokładajmy im jeszcze zmartwień. Dobrze, że mamy to forum, możemy się na nim wyżalić, narzekać i wzajemnie się wspierać. A jeśli chodzi o problemy to ja też mam do was pytanie. Odkąd zaczęłam brać Letrox50 to mam okres co 15 , 18 dni, poprostu tragedia. Myślałam ze to jakieś problemy ginekologiczne, ale byłam u lekarza w zeszłym tygodniu i stwierdził, że jeśli chodzi o te części to wszystko jest ok. Powiedział że może to byc od tych hormonów, ale widziałam , że przekonany to on o tym nie był.Czy któraś z was też może miała takie problemy? Póki co pozdrawiam i życzę pogody ducha - mimo wszystko.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3205 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3206 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak to Skorpionica wybaczam, ale nie zapominam. www.pustamiska.pl Jesli myślisz,że zmienisz faceta, to lepiej zmień faceta. kosmetyki, buty https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post63462611 oraz książeczki NOWE https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post76540401 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3207 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Mohita - ja dla odmiany jestem bardzo chuda, choć dużo jem. Najwięcej schudłam jak brałam sterydy!!!! Patrz, co organizm to inna reakcja. Nie patrz na wagę , jak pisze też Olla, najpierw dojdź do siebie po operacji. jak bedziesz silniejsza to zrzucisz nadwagę. Nie obciążaj organizmu po tym co przeszedł z tą tarczycą Edytowane przez zielona201 Czas edycji: 2010-05-18 o 15:51 |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3208 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Ja nie wiem co to za lekarz, który tak stwierdził i nic nie zalecił?!! Jestem 2 miesiące po operacji (całkowicie usunęli tarczycę-Hashimoto) ale jak byłam miesiąc po operacji dajlej miałam chrypkę i męczyłam się mówiąc a lekarze mi wmawiali że tak może być, że to się unormuje to się wkurzyłam i wymusiłam skierowanie od rodzinnej do lekarza laryngologa-foniatry. Bo to foniatra stwierdza jak jest ze strunami i krtanią. Mi lekarz stwierdził zwiotczenie prawego faldu głosowego i zalecił rehabilitację i zastrzyki. Rehabilitacja to elektrostymulacja i lasery. Zastrzyków było 2 rodzaje ale jedne mi tak zmniejszyły ciśnienie że musiałam odstawić. 26.05 idę na kontrolę ale już widzę że z głosem jest dużo lepiej. Poszłam już do pracy i muszę mówić dość głośno do klientów i daję radę. Pozdrawiam wszystkie tarczyczki ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3209 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ryby świeże i puszkowe, chleb graham, zarodki pszenne, płatki kukurydziane napoje typu cola kasza gryczana podroby np pasztety drobiowe cielęcina i indyk sery topione niektóre przyprawy chyba melisa, Na zdrowy rozum to te produkty powinno się jeść przy zaparciach ale mnie na prawdę pomogło jak sie stosowałąm do tej listy( ok 2 tyg już ) Pozdrawiam
Jak to Skorpionica wybaczam, ale nie zapominam. www.pustamiska.pl Jesli myślisz,że zmienisz faceta, to lepiej zmień faceta. kosmetyki, buty https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post63462611 oraz książeczki NOWE https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post76540401 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3210 |
Przyczajenie
|
![]()
ja brałam m-c po operacji zastrzyki Milgamma po wizycie u laryngologa(2 m-c po operacji) dostałam równiez zastrzyki kokarboxlaza , sterydy dexometazon, + zabiegi galwanizacje i elektrostymulacje.Niby jest lekka poprawa ale jak np. mam isc do sklepu zrobic zakupy to musze sie powtarzac 2 razy bo mnie nie słyszy sprzedawca no niewiem ja szczerze straciłam juz nadzieje na normalny głos choc jeszcze pojade na konsultacje do Foniatry zabacze co on mi powie . Trzymajcie sie dziwczyny zdrówka zycze i pozdrawiam
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:56.