|
Notka |
|
Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3691 |
Raczkowanie
|
Dot.: ***operacja tarczycy***
cześć dziewczyny...czytam was i zaczynam się bać
![]() Czuję zgrubienie pod palcami, obrzęk..i jest to obolałe miejsce ale tak wizualnie chyba nie wygląda najgorzej. Izera...jaką ty masz tą bliznę??co się porobiło? ![]() ![]() Kancia....wyślij mi mailem twoją bliznę, porównałabym ze swoją, jeśli się zgadzasz oczywiście..nettka6@wp.pl ellunka..zielona201.. żyjecie?? co tam u was??? |
![]() ![]() |
![]() |
#3692 |
Raczkowanie
|
Witajcie dziewczyny,długo nie pisałam ale czytam was cały czas.Ja niestety mam bliznę też paskudną,mam wrażenie ,że jest z dnia na dzień bardziej widoczna,swędzi okropnie i ogólnie fatalnie się czuję.Brałam euthyrox i wymiotowałam po nim teraz mi zmienili na eltroxin i jest lepiej,ale włosy mi wypadają garściami,skóra sucha i ciągle bym spała,wyniki tsh w normie,lekarz mówi ,że trzeba kilka miesięcy żeby organizm doszedł do siebie,a ja mam dość.Pozdrawiam was serdecznie.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3693 |
Raczkowanie
|
ellunka...widzę,że "dobrych" wiadomości ciąg dalszy
![]() ja myślałam że ty już zapomniałaś o operacji i wróciłaś do normalności a tu takie wieści ![]() Wydawało by się że wytną co trzeba i będzie spokój a tu niestety. Dobrze że chociaż wyniki masz w normie. Myślałam że jak są ok to i samopoczucie dobre... Ja po operacji też miałam o wiele ładniejszą bliznę, dlatego jak Was teraz czytam to zaczynam się martwić;-( masz może gg? pozdrawiam gorąco[kwiat] |
![]() ![]() |
![]() |
#3694 |
Raczkowanie
|
Kurcze dziewczyny jednak po operacji jaką przeszłyśmy to co organizm to inna reakcja ale myślę że lekarze powinni o tym uprzedzać w końcu operują średnio 3 osoby dziennie
![]() Ellunka a bierzesz jakieś witaminy? Ja od jakiegoś czasu biorę wyciąg ze skrzypu polnego (od jakiegoś czasu dość sporo włosów mi wypadało) i jak na razie po 2 miesiącach od operacji nie zauważyłam żeby jeszcze bardziej mi wypadały. Kancia kurcze rzeczywiście z tymi maściami nigdy nic nie wiadomo wychodzi na to że niby je lekarz zaleca ale tak na prawdę stosujemy je na własną odpowodzielaność bo nie wiadomo jak się nasza skóra po nich zachowa trochę smutne ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3695 |
Przyczajenie
|
Cześć Dziewczyny...
Nettka6: co do plasterków, to 24 h po operacji poszłyśmy na wyjęcie drenu i zmianę opatrunku i "przy okazji " zdjęto nam jakieś takie chyba "tymczasowe" szwy i przyklejono pionowo 3 plasterki, 1 w środku ranki i po 1 z każdego boku. Nawet się ucieszyłam, że nie będę miała śladu po szwach, bo te plasterki miały dokładnie zespolić brzego ranki i tym samym nie dopuścić do jej rozejścia się. Jeden lekarz z 2, którzy mnie operowali kazał mi je zdjąć po 7-8 dniach, a 2 - trzymać maksymalnie długo, "no chyba, że się pobrudzą albo same odkleją". Dla pewności zapytałam, czy jeśli wytrzymają do wizyty kontrolnej (czyli po wynikach histopat., ok. 2 tyg.), to je zostawić? "-Tak". Ale zdjęłam po 10 dniach, bo od początku (obejrzałam bliznę 2 czy 3 dnia) wyglądała niepokojąco. Dzień wcześniej podjechałam jeszcze do szpitala i poprosiłam o chwilę rozmowy tego pierwszego lekarza. Obejrzał ją i stwierdził, że wszystko jest w porządku. Niby mnie uspokoił, ale nie do końca. No i jak zdjęłam, to niestety okazało się, że chyba za bardzo naciągnęli mi skórę i jakoś ją dziwnie zawinęli, że teraz mam bolący "rulon" , którym mogę sobie za przeproszeniem "majtać", jak u buldoga. Wyć mi się chce! Jakim cudem jakakowiek maść ma mi to zniwelować!? Zresztą minęło już 12 dni od operacji, a mnie wyraźnie boli i blizna i szyja w jej okolicy. I dalej mam jakby przełyk, czy tchawicę (?) wysuniętą do przodu. Kurczę, nie wiem dokładnie, co oni tam robią podczas tej operacji. Na pewno istotne jest miejsce przyszycia przeciętych mięśni (one muszą być przecież o coś z powrotem zaczepione), ale czy to właśnie to boli, czy miejsce po wycięciu płatów? Jeśli któraś z Was może mi przysłać fotki swojej blizny, to chętnie porównam z moją. Nie spodziewam się, aby lekarz na kontroli powiedział mi: "No tak, paskudnie wygląda, rzeczywiście, przepraszam...". Jeśli zobaczę jak to wygląda u innych łatwiej będzie mi obiektywnie ocenić swoją... fortunata777@gmail.com |
![]() ![]() |
![]() |
#3696 |
Raczkowanie
|
Nettka,moje gg 5370467 . Ja zamówiłam sobie na allegro krem NO SCAR,wypróbuję,chociaż cudów się nie spodziewam.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3697 |
Zakorzenienie
|
no ja własnie tym samrowałam
![]() wkleje jutro zdjęcie tutaj zeby kazdy mogł sobie zobaczyc ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3698 |
Raczkowanie
|
Ja jestem już ponad 4 m-ce po operacji i nadal organizm nie "zaskoczył" na hormonach. Od dnia operacji przytyłam 7 kg. Biorę 82,5 mg (przy całkowicie wyciętej tarczycy) i niby wyniki mam super, a ja czuję się źle, tzn. jest mi zawsze zimno, powieki mam opuchnięte, włosy wypadają mi na potęgę.
Izera9 - u mnie również przełyk, krtań wysunięte jest do przodu i przez to szyja dziwnie wygląda , wręcz brzydko. Poza tym jak przełykam i dotykam szyi, to jeszcze czuję tam w środku jakies obrzmienie. Prześlij mi zdjęcie to porównam czy u mnie jest tak samo i ci odpowiem. mój mail zielona201@amorki.pl |
![]() ![]() |
![]() |
#3699 |
Raczkowanie
|
hej dziewczyny...no to maile podane, wymieniamy się bliznami
![]() Izera..czyli te plasterki to dlatego że uszkodzili szwy przy zmianie opatrunku? Ja miałam jeden szew poziomo wzdłuż blizny, taką cienką jakby żyłkę. Jak mi pierwszy raz zmieniali opatrunek to bałam się że mnie będzie bolało, bo zaschnięta krew i w ogóle...ale tak to delikatnie pielęgniarka robiła..popsikała czymś, żeby odmokło....że praktycznie nic nie czułam. Mi dren wyjęto na 3 dobę a szew w dniu wypisu czyli 4go dnia Z tego co piszesz o swojej bliżnie to aż trudno mi sobie to wyobrazić ![]() ellunka...zielona... ja przed operacją i teraz po, też łykam witaminy, bałam się tego wypadania włosów i kupiłam takie HAIR OKEY, jakoś masakrycznie mi te włosy nie lecą, ale nie tak, że w ogóle nie. ellunka dzięki za gg...odezwę się do ciebie. kancia..wklejaj to zdjęcie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3700 |
Zakorzenienie
|
cześc dziewczyny. Zaglądam tu czasami choc od operacji minął rok. Moja blizna też jest niefajna, bo dość gruba, różowa i wypukła.Największa tam gdzie był dren. Smarowałam jakiś czas Cepanem Ale to po 2-3 mies po.Zwykle smaruje kremem, który mam do twarzy. Przyzwyczaiłam się i już chyba nic nie będę robić z tym. Mam dawkę 100 Eythyroxu ale czasem biorę 125, jak zaczynam się źle czuć. W miarę upływu czasu same nauczycie się jakie dawki są dobre. Ja mam kontrolę w marcu (ostatnia pod koniec września była) więc juz tylko rutynowe badania.Ale byłam u rodzinnego, żeby przedłużył mi leki i poprosiłam na TSH. Mam iść w tym tyg.Zobaczymy.
![]() ![]() No i oczywiście mam problemy z wagą. Mam wrażenie ,że puchnę. ![]()
Jak to Skorpionica wybaczam, ale nie zapominam. www.pustamiska.pl Jesli myślisz,że zmienisz faceta, to lepiej zmień faceta. kosmetyki, buty https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post63462611 oraz książeczki NOWE https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post76540401 |
![]() ![]() |
![]() |
#3701 |
Zakorzenienie
|
proszę, widac plamki na skórze bo własnie smarowałam Contractubexem
chyba jednak zdecyduje się na wycięcie ![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3702 |
Przyczajenie
|
Cześć Dziewczyny:
Ja dopiero dzisiaj zaczynam mieć etap swędzenia (czyli chyba gojenia się) i to tylko w jednym miejscu, z boku. Pomysł z fotkami jest super, bo w sposób już typowo poglądowy możemy sobie powymieniać konkretne widoki, a nie o nich opowiadać. Zaraz spróbuję wkleić własną z pierwszej fazy przed zdjęciem plasterków, to łatwiej będzie mi opisać Nettce6, o co chodzi z tymi plasterkami (przykleja się je podobno zamiast szwów, żeby blizna była... "ładniejsza"). Kiedy były przyklejone, spłaszczały mojego "buldoga" na tyle, że nie było go jeszcze tak widać. No i miałam opuchniętą szyję, wyglądała jak równy, drewniany pieniek... A to żółte na około, to SINIAK (to był już 5 dzień po zmyciu w całości tego preparatu, którym nas smarują podczas operacji). No i przepraszam za te pozostałości, ale lakarz kazał mi ich nie ruszać, więc zostały jeszcze 2 dni, bo dłużej nie wytrzymałam sama... Kancia: Ja mam cięcie znacznie wyżej, na wysokości Twoich obojczyków, nawet nad tym dołkiem przy przełyku. Lekarz powiedział mi, że blizna się opuszcza i z wiekiem będzie parę centymetrów niżej, ale teraz tak ma być,bo tak się wykonuje tego typu operacje. Teraz mam już jaki-taki kształt szyi, widać normalnie obojczyki i dołek, więc będzie można porównać miejsce cięcia (po zamieszczeniu drugiej fotki, ale w pt pożyczyłam komuś aparat na imprezę w week-end, więc zrobię jak do mnie wróci). Zielona201: Mnie przeszkadza w sumie najbardziej miejsce nad blizną, mam wrażenie, że za nim ciągnie się przy przełykaniu cały dekolt. Też tak masz? Edytowane przez izera9 Czas edycji: 2011-03-15 o 14:58 |
![]() ![]() |
![]() |
#3703 |
Raczkowanie
|
Kancia ta czerwona jakby "uśmiechnięta" linia to Twoja blizna? Jeżeli tak, to jakoś tak nisko... Ja podobnie jak Izera mam bliznę tuż nad obojczykiem. Wieczorem wrzucę zdjęcie swojej blizny.
Izera duże miałaś te plasterki, mi założyli takie malutkie cieniutkie, było ich około 15. Przy zdjemowaniu na szczęście nie bolało. I masz rację zdjęcia to dobry pomysł bo od razu wiadomo o czym mowa ![]() Edytowane przez kamlo84 Czas edycji: 2011-01-17 o 15:36 |
![]() ![]() |
![]() |
#3704 |
Przyczajenie
|
Kamlo84: może dlatego, że moje były takie duże, to od razu złapały tyle skóry i tak ją naciągnęły, przy mniejszych kontrola nad całą długością blizny i nad jej poszczególnymi odcinkami jest chyba dużo większa. U mnie jak złapało, to tak już zostało...
Nettka6: jak Ty miałaś fajnie, że tak się Tobą pielęgniarki dobrze zajęły... Plastry przykleiła mi ta, która tak "zgrabnie" wyjęła sączek, więc chyba trafiłam na jej kiepski dzień, wrrrrr............ Mnie też wypadła połowa włosów (nawet nie wiem kiedy!). Też jest mi często bardzo zimno i mam wrażenie, że po operacji cała jakoś tak "zwisam" (powieki, szyja, twarz), dziwne uczucie... Ale za to - nie chudnąc co prawda na wadze, ale wizualnie SPORO wyszczuplałam. Ciuchy też na mnie wiszą (do kompletu ;D ) Kancia: przykro mi, że masz złe doświadczenia z contratubexem, ja go wspominam całkiem nieźle. Że też nie można przed użyciem zrobić jakiegoś szybkiego testu, jak się będzie zachowywać nasza skóra po zastosowaniu. Każda z nas jest inna i tak trudno jest doradzić komuś co do takiego środka skoro efekty są tak różne i niespodziewane... Buziaki! I wklejajcie Wasze foty! Zrobimy sobie konkurs na Pooperacyjną Miss ;D Nie, nie, pani się nie kwalifikuje, jest pani za ładna! I pani też nie!!! No proszę popatrzeć na siebie z trochę większym dystansem! ![]()
#3705 |
Zakorzenienie
|
Izera, Kamlo no własnie nie wiem czemu mam tak nisko
![]() ![]() tylko co ja zrobie w lato ![]() ![]() Izera Contractubex mam teraz, wczesniej miałam NO SCAR i nie pomogł ![]() ja to bym chociaz chciała zeby ona zbladła ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3706 |
Przyczajenie
|
Kancia: Nie wiem, czy jest taka opcja, ale może w aptece mają próbki (tak jak kosmetyków) tej maści DERMATIX (w końcu nie wiem, czy dalej ją produkują, czy teraz jest ta inna wersja "kolo-cośtam", po zmianie producenta)? Może Ty źle tolerujesz wyciąg z cebuli z contratubexu, a dermatix jest na bazie silikonów? Wydać ok.120-150 PLN na coś, co z jednej strony ma bardzo dobre opinie, a z 2 - sama przez telefon pytałam w 2 aptekach, co jest lepsze i w 1 powiedzieli mi, że dermatix, a w 2, że contratubex... Wrrrrr..... Znikąd pomocy od "fachowców"... Wszystko na własnej skórze człowiek musi sprawdzić
![]() ---------- Dopisano o 21:04 ---------- Poprzedni post napisano o 20:59 ---------- Ja też uwielbiam dekolty i wszystko jedno, gdzie ona by była - i tak mi będzie przeszkadzać !!! Dlatego na pewno będę eksperymentować ze wszystkim żeby się jej pozbyć do lata. ---------- Dopisano o 21:13 ---------- Poprzedni post napisano o 21:04 ---------- Kancia: przepraszam, Ty TERAZ używasz contatubexu, a źle reagowałaś na no-scar. No to może contra będzie ok? Trzymam kciuki!
#3707 |
Raczkowanie
|
dziewczyny..jak się wrzuca tutaj zdjęcie???
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3708 |
Raczkowanie
|
Kancia - faktycznie bliznowiec się zrobił, ale może on za jakiś czas zblednie i nie będzie sie rzucał w oczy. Czytałam w necie że ryzykowne jest wycinać go, bo mozna jeszcze bardziej zeszpecić szyję. Poczekaj jeszcze trochę , zawsze jest czas na operacyjne usunięcie.
Izera - ja to "ciągnięcie" sie dekoltu przy przełykaniu miałam do jakis 3 m-cy po operacji. Teraz jak przełykam to "ciagnie" się tylko cały przełyk aż do blizny. U mnie to trche inaczej wygląda, bo mam cały czas zgubienie nad raną - tzn jakby cały przełyk i krtań były pogrubione i dołka nie mam w ogóle. Nie wiem jak sie wkleja tu zdjęcia to bym pokazała. Ja równiez używałam maści No-Scar i tez u mnie nie pomogła, od m-ca zaczęłam stosować cepan i blizna jakby lekko zbladła. Czy u którejś z was byłu opuchniete powieki??? |
![]() ![]() |
![]() |
#3709 |
Przyczajenie
|
Nettka6, Zielona201: w tyma samym miejscu, w którym piszecie wiadomość pod okienkiem na pomarańczowo macie 2 paseczki "Wyślij szybką odpowiedź" i "Zaawansowane". Wciskacie "Zaawansowane" i rozwinie Wam się reszta. Musicie wybrać opcję "wklej zdjęcie z Twojego komputera" (czy jakoś tak) i otworzy się okienko z opcją "przeglądaj". Klikacie na to i otwiera się "wnętrze" Waszego kompa, czyli "pulpit", " moje dokumenty" itp. Wybieracie lokalizację, w której jest obraz, klikacie na jego ikonę i obraz zostanie załadowany do "Wizażu". Potem jest jeszcze komenda "zakończ", czy "zamknij" (nie pamiętam, ale na pewno na nią traficie na końcu) i gotowe. Powodzenia! I czekamy na foto. Buziaki!
![]() |
#3710 |
Przyczajenie
|
Witam wszystkich,
natrafiłam na to forum przypadkowo szukając dobrego endokrynologa. Jestem po całkowitym wycięciu tarczycy 2 miesiące. Przeczytałam wypowiedzi przedmówczyń u mnie bylo podobnie. Sama operacja mineła niezauważalnie, póżniej pierwsza doba ciężka ale da się wytrzymać a z dnia na dzień lepiej. Przyszłam do szpitala w niedzielę popołudniu , poniedziałęk 8,00 operacja a w środe do domu. Blizna jest łądna cieńka , różowa i nawet już nie zakładam apaszki, chyba że idę w eleganckie miejsce. Koleżanki z pracy się już przyzwyczaiły a wróciłam do niej po 7 tyg. wizualnie wszystko dobrze ale mam taki ucisk w gardle jakbym jakos kluskę połkneła, mówią że to normalne i że zrobił się zrost bo nie masowałam (niestety o tym nikt mi nie powiedział jak wychodziłam ze szpitala ) szkoda że nie znalazłam tego forum wcześniej. Dostałam Euthyrox 100 i biorę tabl rano. Byłam na kontroli u endokrynologa i tu stwierdziłam że muszę poszukać drugiego bo podobno dobre prwadzenie to podstawa. Pani doktor zabadal mnie pobieżnie wypisała następną receptę i kazała przyjść w kwietniu. O badania musiałam sama się pytać czy zrbić ( powiedziałą że jak mogę to tak ) bo bez chociażby TSH to po co ja do niej pójdę po receptę, nawet nie będzie wiedziałą czy wszystko jest w normie. Na mój opis że czuję ię zmęczona, wypadają mi włosy, mam huśtawkę nastrojów, potrafię siedzieć i wywć bez podowu cały dzień, mam chrypę, najgorzej jest rano i jak dużo mówię lub jestem poddenerwowana i mam kłopoty ze spaniem budzę się co 2 godz. co widać o której do Was piszę odpowiedziała mi że to nie od tego i koniec. Tak łaśnie wygląda nasz NFZ i jego lekarze ![]() Życzę wszystkim szybkiego powrotu zdrowia. Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
#3711 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny,próbuję wkleić zdjęcie,ale nie wiem czy mi się uda
|
![]() ![]() |
![]() |
#3712 |
Raczkowanie
|
Udało się ,piszcie czy też macie takie blizny.Najbardziej mnie denerwują te dziury po drenach pośrodku. Ja niestety też muszę chodzić do endo prywatnie i za wszystkie badania płacić.Kilka dni temu udałam się do przychodni po skierowanie do endo,niestety w tym roku już się nie dostanę nigdzie,powiedzcie czy to jest normalne,brak mi słów i nic się na to nie poradzi.Ja też sie czuję jakby spuchnięta po tych hormonach,od operacji minęło 7 tygodni i 4 kilo więcej ważę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3713 |
Raczkowanie
|
Ewuszon...nie jesteś sama w nocnych pobudkach..(już myślałam że tylko ja mam takie objawy). Ja regularnie budzę się koło 1-2 w nocy i kręcę z boku na bok...pomówię trochę i pojawia się chrypka
![]() A niestety lekarze w przychodniach są właśnie tacy 'mili'. A jak się pójdzie prywatnie to i rok na wizytę nie trzeba czekać...i jacyś tacy mili..i na każde badanie skierowanie dadzą...jak sobie zapłacisz. Brak słów normalnie. ellunka...nie jest taka zła ta twoja blizna ![]() ![]() ![]() ![]() mi zaczyna się swędzawka...nadal jak przełykam to schylam głowę, blizna nie blednie, opuchlizna nadal , kark i plecy bolą... kancia...faktycznie nisko cię nacięli ale tak równiutko, może jeszcze pomogą jakieś maści.. izera...dzięki za instrukcję i mailowy kontakt ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3714 |
Zakorzenienie
|
izera no włąsnie ja chyba zle reaguje na tą cebule bo mam podraznioną skórę wokół blizny
![]() ellunka Twoja blizna cieniutka wporównaniu z moja ![]() zielona no na razie czekam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3715 |
Przyczajenie
|
Witam,
nie wytrzymałam i poszłam prywatnie do lekarza. Lekarka zbadała mnie, zaleciła masaż blizny, dała skierowanie na badania, całkiem inna obsługa. Moja blizna jest bardzo podobna do blizny ellunki i podobno to jest bardzo ładne więc nie martw się a z biegiem czasu mam nadzieję że nie będzie widoczna. Narazie 4 kg przytyłam ale podobno to normalne i jeżeli będę jadła częściej a mniejsze porcje ( bo do tej pory jadłam 2 razy dziennie ) to jest szansa że schudnę . Dzisiaj dzień bardziej optymistycznie wyglądał. Pozdrawiam wszystkich |
![]() ![]() |
![]() |
#3716 |
Raczkowanie
|
a oto moja blizna, ma dokładnie 4 cm. Nad nią widać to zgrubienie przełyku
Edytowane przez zielona201 Czas edycji: 2011-01-19 o 16:20 |
![]() ![]() |
![]() |
#3717 |
Przyczajenie
|
zielona 2001 ja cały czaswyglądam jakbym była spuchnięta i powieki też mam spuchniete. Ja nawet nie zwróciłam na to uwagi bo jak codziennie człowiek patrzy się w lustro to się przyzwyczaja a bardziej zwracałam uwagę na bliznę i szyję ale w pracy mi zwrócili uwagę że jestem jakby spuchnięta. Też mam opuchniętą krtań i coś się ciągnie, larka powiedziała że zrobił się zrost bo nie ćwiczyłama i muszę teraz rozmasowywać.
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3718 |
Zadomowienie
|
Witam. od pewnego czasu podgladam wasze forum bo za tydzień jadę do mojej endo po skierowanie na operację usunięcia wola tarczycy, dodam że miałam nadczynność a w tej chwili mam niedoczynność-lekarz stwierdził ze o taki efekt mu chodziło ze tak się leczy nadczynność. Nie wiem na kiedy będę miała termin operacji jednak już teraz bije się z myślami jak to będzie po wszystkim a najbardziej przeraza mnie myśl ze coś pójdzie nie tak jak powinno
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3719 |
Raczkowanie
|
perelka...wole masz na zewnątrz czy do wewnątrz?
|
![]() ![]() |
![]() |
#3720 |
Zadomowienie
|
Na zewnątrz. Niestety dosyć spore
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:14.