***operacja tarczycy*** - Strona 125 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Zdrowie ogólnie

Notka

Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną!

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-01-22, 17:09   #3721
nettka6
Raczkowanie

Dot.: ***operacja tarczycy***

perelka...z tego co wiem lepiej jest gdy jest wole na zewnątrz, ja dokładnie tak miałam tak że może to Cię pocieszy
Jeden guz??
Operacji każda z nas się bała, wiadomo zdarzają się powikłania ale musisz być dobrej myśli.
Niestety ja do Poznania mam bardzo daleko więc w wyborze lekarza nic nie pomogę;(
Tak samo jak Ty teraz robiłam rozeznanie, pytałam kogo mogłam...ale jeśli leczysz się u endoktrynologa to on powinien być zorientowany w tym temacie. Oni tam dobrze wiedzą kto gdzie ma dobrą renomę.
nettka6 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-22, 18:36   #3722
perelka_np
Zadomowienie

GG do perelka_np Send a message via Skype™ to perelka_np

Cytat:
Napisane przez nettka6 Pokaż wiadomość
perelka...z tego co wiem lepiej jest gdy jest wole na zewnątrz, ja dokładnie tak miałam tak że może to Cię pocieszy
Jeden guz??
Operacji każda z nas się bała, wiadomo zdarzają się powikłania ale musisz być dobrej myśli.
Niestety ja do Poznania mam bardzo daleko więc w wyborze lekarza nic nie pomogę;(
Tak samo jak Ty teraz robiłam rozeznanie, pytałam kogo mogłam...ale jeśli leczysz się u endoktrynologa to on powinien być zorientowany w tym temacie. Oni tam dobrze wiedzą kto gdzie ma dobrą renomę.
Guzków nie mam zabieg będzie robiony ze względów czysto estetycznych chociaż właściwie też dlatego że przez to wole mam problemy z przełykaniem i ciężko mi się oddycha. Tez myślałam o tym ze moja endo mi doradzi co do chirurga i szpitala ale wolałabym mieć pewność że jest on dobry i zobaczyć na własne oczy efekty jego pracy.

Moje maleństwo 3D

Wiktorek

Następna wizyta 19.10.2012

perelka_np jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-23, 08:15   #3723
Ewuszon
Przyczajenie

perelka, ja bylam u endo w przychodni przyszpitalnej bo pomyślałam, że może lepiej tak na miejscu niż później szukać szpitala i jak dawała mi skierowanie to podała nazwisko chirurga żebym zapisała się do tego i będę zadowolona i tak zrobiłam. Nie zmieniło to faktu że bałam się bardzo i najchętniej bym uciekła, teraz wiem że dobrze zrobiłam jest coraz lepiej a mam nadzieję, że za chwilę zapomnę że wogóle miałam operacje. Będzie dobrze trzeba myśleć pozytywnie.

---------- Dopisano o 09:15 ---------- Poprzedni post napisano o 09:13 ----------

perełka,
ja też nie z Poznania
Ewuszon jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-23, 13:25   #3724
perelka_np
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Ewuszon Pokaż wiadomość
perełka,
ja też nie z Poznania
A skąd jesteś? Bo ja z Czarnkowa także nie mam za daleko do Poznania bo jakieś 80km.

Moje maleństwo 3D

Wiktorek

Edytowane przez perelka_np
Czas edycji: 2011-01-23 o 13:26
Stary 2011-01-23, 15:17   #3725
nettka6
Raczkowanie

perełka....czyli masz dokładnie tak jak ja, objawy identyczne, ja jeszcze miałam trochę ochrypnięty głos
ale nie do końca jest to operacja tylko ze wzgl estetycznych ale fakt wygląda to okropnie

co do lekarza to ja pytałam w każdym gabinecie....lekarza na usg, na biopsji, u ogólnego...nim się zdecydowałam to miałam tych nazwisk sporo
Stary 2011-01-23, 15:30   #3726
Ewuszon
Przyczajenie

perelko ...... ja od 20 lat mieszkam w Warszawie ( w zasadzie 10 km od W-wy ale to jak w Warszawie ).

---------- Dopisano o 16:30 ---------- Poprzedni post napisano o 16:26 ----------

Ja wole mialam małe, ale w każdym płacie dużo guzków i to niektóre duże a najgorszy był w cieśni i mnie uciskał więc się dusiłam
Stary 2011-01-24, 09:43   #3727
olla74
Zakorzenienie

Wygrzebałam moje stare zdjęcia blizny
1 po przyjściu ze szpitala chyba ze 3 dni po moperacji
2. jakieś 10 dni po
3. 3tyg po
Nie pamiętam,bo operacja była w marcu zeszłego roku, a nie mam dat na zdjęciach
Jak będę mogła to zrobię i wkleję bliznę z teraz .Pozdr.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg P1110968.jpg (117,1 KB, 73 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg P1110969.jpg (97,1 KB, 70 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg P1120024.jpg (71,5 KB, 81 załadowań)

www.pustamiska.pl

Jesli myślisz,że zmienisz faceta, to lepiej zmień faceta.

kosmetyki, buty
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post63462611

oraz książeczki NOWE

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post76540401

Edytowane przez olla74
Czas edycji: 2011-01-24 o 09:44 Powód: zmiana dat
olla74 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-01-24, 10:49   #3728
perelka_np
Zadomowienie

Jak patrze na te wszystkie zdjęcia to jestem przerażona jak sobie pomyślę że będę miała taką szramę na szyi to aż mi ciarki przechodzą, jestem młoda a ta blizna to pamiątka na całe życie

Moje maleństwo 3D

Wiktorek

Stary 2011-01-24, 14:17   #3729
zielona201
Raczkowanie

Perełka - to tylko tak groźnie wygląda na poczatku, potem blizna blednie i nie wygląda tak strasznie.
Olla74 - masz dośc szeroką tą bliznę, jak wygląda ona teraz??.
zielona201 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-24, 14:53   #3730
Kancia
Zakorzenienie

olla ładna masz ta bliznę, cieniutką

perełka no wiesz, jak mus to mus

moja po contractubexie wygląda lepiej, a;le do ideału jeszcze bardzo długa droga
Stary 2011-01-24, 20:35   #3731
Ewuszon
Przyczajenie

U mnie tak wygląda po 2 miesiącach.
Perelko nie martw się, szybko się zagoi.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC00001 (640x480).jpg (26,9 KB, 81 załadowań)

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-01-24, 21:11   #3732
smutasek1
Przyczajenie

Unhappy Dot.: ***operacja tarczycy***

Witam Was serdecznie.
Ja parę dni temu dowiedziałam się o tym, że czeka mnie wycięcie całej tarczycy. Mam w sumie 9 guzków w tym największy 26/18mm. Jeszcze nie bardzo to do mnie dociera co to będzie. Jak narazie muszę brać leki żeby wyregulować tarczycę i za mniej więcej miesiąc na biopsję idę.
Pewnie będę tu często zaglądać. Najbardziej boję się czy nie będzie zmian złośliwych. Pozdrawiam
smutasek1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-24, 22:34   #3733
nettka6
Raczkowanie

olla74....koniecznie wklej aktualne zdjęcie bo jak bym nie była już po operacji...to miałabym stracha te plastry są przerażające ale wierzę że doznamy pozytywnego szoku bo teraz po bliżnie ani śladu

perełko ta szrama nie jest taka duża...zdjęcia robione są z bliska..moja ma ok 7-8cm
Stary 2011-01-25, 12:02   #3734
perelka_np
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez nettka6 Pokaż wiadomość
olla74....koniecznie wklej aktualne zdjęcie bo jak bym nie była już po operacji...to miałabym stracha te plastry są przerażające ale wierzę że doznamy pozytywnego szoku bo teraz po bliżnie ani śladu

perełko ta szrama nie jest taka duża...zdjęcia robione są z bliska..moja ma ok 7-8cm
Z tego co widzę to te blizny są na takiej wysokości że żaden naszyjnik mi jej nie zakryje

Moje maleństwo 3D

Wiktorek

Stary 2011-01-25, 15:29   #3735
perelka_np
Zadomowienie

A możecie mi powiedzieć czy wasze życie zmieniło się w jakiś sposób po operacji? Czy na przykład przestały wam wypadac włosy? Bo mi przez tą niedoczynność strasznie wypadają

Moje maleństwo 3D

Wiktorek

Stary 2011-01-25, 17:17   #3736
ellunka
Raczkowanie

Perelka,przejrzyj sobie 70 stronę forum ,tam też są zdjęcia a zobaczysz,że nie jest tak źle,my tutaj jesteśmy jeszcze dosyć krótko po operacjach,ale niestety nie ma tak żeby wyciąć guza i znak nie zostanie,ale uważam,że zdrowie jest ważniejsze od naszych blizn.Co do wypadania włosów to nie przestaną tak szybko po operacji wypadać,przynajmniej u mnie tak nie jest.
ellunka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-25, 18:25   #3737
fizjo83
Rozeznanie

GG do fizjo83

Witam! Widzę,że toczy się dyskusja na temat blizn. Nie ma tragedii-naprawde!!! Jestem po dwóch operacjach usunięcia tarczycy.Pierwsza była we wrześniu 2009r.,druga w czerwcu 2010r. Załączam zdjęcia blizny.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_0744.jpg (47,6 KB, 63 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_0746.jpg (46,9 KB, 61 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_0751.jpg (51,1 KB, 70 załadowań)
Stary 2011-01-25, 19:46   #3738
Kancia
Zakorzenienie

to tylko ja mam taką wstrętną
ehhhhhhh
Stary 2011-01-25, 20:31   #3739
perelka_np
Zadomowienie

Dziewczyny mam do was jeszcze jedno pytanie. Ile czasu minęło u was od wystawienia skierowania na operacje do samej operacji? W piątek jadę do mojej endo właśnie po skierowanie i zastanawiam się jak długo będę musiała czekać na operację (wykańcza mnie już ta niepewność co do operacji i chciałabym mieć to za sobą jak najszybciej)

Moje maleństwo 3D

Wiktorek

Stary 2011-01-25, 21:47   #3740
Ewuszon
Przyczajenie

Ja czekałam na operacje 2 miesiące i to było na CITO. Chyba zależy od szpitala i ich mocy porzerobowych.
Perełko naprawdę nie bój się tak, naprawdę szybko się wraca do zdrowia ( u mnie mineło 2,5 miesiąca a ja już na pełnych obrotach i nawet miałam uszkodzony nerw w czasie operacji, brałam później sterydy i bardzo się bałam że to jeszcze długo będzie trwało ).
Mnie też strasznie wypadały włosy i po operacji też ale zaczełam brać skrzyp i teraz się już uspokoiło ale był taki moment że bałam się że trzeba będzie kupić sobie perukę.
Stary 2011-01-25, 22:31   #3741
agisona
Przyczajenie

fizjo83, a dlaczego miałaś dwie operacje w tak krótkim czasie. Ja jestem 12 dni po wycięciu prawego płata. I mam nadzieje, że na tym się skończy
agisona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-26, 06:37   #3742
fizjo83
Rozeznanie

GG do fizjo83

Cytat:
Napisane przez agisona Pokaż wiadomość
fizjo83, a dlaczego miałaś dwie operacje w tak krótkim czasie. Ja jestem 12 dni po wycięciu prawego płata. I mam nadzieje, że na tym się skończy
Nikt tego wprost nie powiedział,ale z powodu niekompetencji lekarza. Miałam guzki na obydwu płatach,były widoczne na usg. Tylko,że w szpitalu nikt mi nie zrobił usg i okazało się,że lekarz nie spojrzał na usg, które ja mu dostarczyłam ze skierowaniem. W trakcie zabiegu guzek na lewym płacie nie był widoczny więc lekarz go nie usunął. Jak endo zobaczyła to na usg po operacji to mało z krzesła nie spadła.Po operacji przez 6 tygodni czekając na wynik histo nie brałam leków więc guzek którego nie wycieli urósł i trzeba go było wyciąć.
Stary 2011-01-26, 08:30   #3743
nettka6
Raczkowanie

fizjo83....no i jest dla nas jakaś pociecha twoja blizna faktycznie ładnie zbladła...czyli dobre pół roku trzeba czekać na takie efekty...
napisz jeszcze czy stosowałaś jakieś maści, mi ostatnio lekarz przepisał contaratubex

perełka....tak jak ci pisze ewuszon...to że endoktrynolog da ci skierowanie teraz to nie znaczy że od razu na stół.
Nie wiem czy masz już wybranego chirurga, ale to dopiero z nim coś uzgodnisz. Najlepiej udać się na prywatną wizytę
i jedz jakieś witaminy na te włosy, bo po operacji dopiero wypadają
polecam też szampon Dermena + żel do wcierania z tej serii ( do kupienia w aptece)
ja łykam Capivit total action, ale dopiero kilka dni, wcześniej też brałam inne więc tak bardzo mi te włosy nie wypadaja

Kancia....ale chyba jest troszkę lepiej, co?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-01-26, 08:43   #3744
basulka
Raczkowanie

Witam.
Już wcześniej pisałam na tym wątku - jeśli ktoś chce wlać w swoje serce troche optymizmu - to proszę przeczytać moje wpisy - po naprawdę ciężkich przeżyciach z chorobą tarczycy wyszłam na prostą- skończyły się problemy z sercem, oczami, włosami, wagą - w ciążę też zaszłam bez problemu, synek zdrowy. Blizna niewidoczna - operację miałam chyba 8 lat temu(wycięcie całej tarczycy).Blizny niczym nie smarowałam - próbowałam Contratubexem - ale po nim rana była czerwona i podrażniona - więc odstawiłam. Nie jest tak żle. Pozdrawiam!
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Zmiana rozmiaruDSCN2792.jpg (22,3 KB, 68 załadowań)
Stary 2011-01-26, 08:54   #3745
fizjo83
Rozeznanie

GG do fizjo83

nettka6 nie smarowałam niczym blizny. Sprobowalam contratubexu ale mam po nim uczulenie-podobno duzo ludzi ma. Masowałam bliznę-jak mnie przestała mocno bolec i chroniłam przed promieniami uv-dobre pół roku(to bardzo istotne-bo jesli "opalisz"tą blizne to zostaje slad juz do końca zycia)
Stary 2011-01-26, 09:31   #3746
agisona
Przyczajenie

fizjo83 Dzięki za odpowiedź mam nadzieje, że u mnie wszystko db sprawdzili
agisona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-26, 19:30   #3747
Haminki
Przyczajenie

Witam, dostałam skierowanie na operację wycięcia tarczycy i kompletnie nie wiem gdzie mam się udać, jak znaleźć dobrego lekarza, ile czeka się na operację. Popytałam trochę w pracy i usłyszałam nazwiska - prof. Kozicki przyjmuje w szpitalu im. Orłowskiego (na Czerniakowskiej) ale słyszałam że profesor ma "swoje lata" także nie jestem pewna czy nie jest zbyt wiekowym człowiekiem na operację i dr Górnicki ze szpitała w Wołominie. Moja endo z kolei skierowała mnie do dr Durowicza (imie chyba Sergiusz) ale nikt go nie zna także sama nie wiem co robić a sprawa pilna bo guz rośnie jak na drożdżach. Ogromna prośba o opinie na temat tych lekarzy albo może innych, których polecacie - w Warszawie i okolicach . Gorące pozdrowienia!!!

Edytowane przez Haminki
Czas edycji: 2011-01-26 o 19:41
Haminki jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-27, 06:32   #3748
fizjo83
Rozeznanie

GG do fizjo83

Cytat:
Napisane przez agisona Pokaż wiadomość
fizjo83 Dzięki za odpowiedź mam nadzieje, że u mnie wszystko db sprawdzili
USG nie kłamie więc jesli usg w porządku to nie masz się czzym martwić
Stary 2011-01-27, 08:48   #3749
Ewuszon
Przyczajenie

Haminki............... ja miałam operację w szpitalu im. Orłowskiego i operował mnie dr. Durowicz. Nie jest może jakoś bardzo wylewny ale efekt końcowy jest profesjonalny, nie miałam specjalnych powikłań ( a inna kobieta w tym samym dniu u innego lekarza już miała - nie chcę tu mówić że to wina lekarza, każdy reaguje inaczej ale coś takiego miało miejsce ) blizna ładna i tak jak patrzę na zdjęcia innych to powinnam się cieszyć i skakać do góry bo było i jest cudownie. Gdybym jeszcze raz musiała podjąć taką decyzję napewno poszłabym do dr. Durowicza. Jeżeli chodzi o szpital i pielęgniarki to też fachowa obsługa ( personel młody i naprawdę profesjonalny ). Pozdrawiam
Stary 2011-01-27, 09:27   #3750
Haminki
Przyczajenie

Ewuszon, bardzo dziękuję za opinię. Mam jeszcze jedno pytanie czy długo czekałaś na operację - od czasu zgłoszenia do poradni i czy dr Durowicz przyjmuje prywatnie?
Haminki jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości