|
Notka |
|
Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3751 |
Przyczajenie
|
Dot.: ***operacja tarczycy***
Haminki, nie wiem czy przyjmuje prywatnie jak poszłam się zapisać do Przychodni przyszpitalnej, miałam skierowanie na CITO i czekałam 2 miesiące na operacje, mówił że normalnie terminy są dłuższe. Operacje przeprowadza zawsze w poniedziałek a do szpitala każe przyjść w niedzielę, w środę wyszłam już do domu.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3752 |
Przyczajenie
|
Ewuszon, dziękuję za informacje i duuużo zdrowia życzę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3753 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny.....czy któraś z was brała na niedoczynność LETROX ???
Jeśli tak...to jaką dawkę i przy jakim tsh??? |
![]() ![]() |
![]() |
#3754 |
Raczkowanie
|
Netka - ja biorę letrox w dawce 75 mg. Moje TSH trzyma się w granicach 1,5 - 2,5. Jestem już 4,5 m-ca po operacji i moje hormony juz praktycznie są ustabilizowane.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3755 |
Raczkowanie
|
Zielona...dzięki za odpowiedż;-) ja 50mg biorę ale tsh mam prawie 4. Pozdrawiam!
|
![]() ![]() |
![]() |
#3756 |
Przyczajenie
|
perelko.............. byłaś u lekarza? co mówił?
|
![]() ![]() |
![]() |
#3757 |
Zadomowienie
|
No właśnie nie byłam
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3758 |
Przyczajenie
|
Czasami tak jest perelko, że wszystko idzie nie tak jak zaplanowane, ja też tak mam czasami i marzę wtedy żeby ten dzień się skończył. Ważne że porozmawiałaś z endo i coś postanowiła a swoją drogą to fajnego masz lekarza rodzinnego, przepisz się do innego bo szkoda czasu na chodzenie do niego. Mój jak mu tylko problem zasygnalizuje to zleca badania i naprawde się zajmuje jak kiedyś miałam problem z sercem i mu powiedziałam że nie przyjechałam bo była już 18 i nie wiedziałam czy będzie wolny jakiś lekarz to mi odpowiedział że mam przyjechać i każdy lekarz mnie przyjmie bo łaski nie robi. Dużo zdrówka życzę i mam nadzieję żę zima sobie pójdzie i już nic nam nie zamarznie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3759 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny,ale lekarz rodzinny nie może dawać skierowania na tsh,bo musi być skierowanie od specjalisty,tak przynajmniej moja rodzinna twierdzi i zawsze też robię prywatnie,dziwne to trochę bo np. hormony może już rodzinny wypisywać,tak samo na usg,na wszystko da ale usg tarczycy musi być od specjalisty,dziwny ten świat.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3760 |
Przyczajenie
|
ellunka rodzinny może wypisć receptę na TSH tylko na FT4 potrzebujemy skierowanie od specjalisty lub za nie zapłacić ok. 20 zł. Ja tak właśnie zrobiłam w piątek
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3761 |
Raczkowanie
|
Agisona,jeżeli rodzinny może dawać na TSH,to znaczy ,że nas naciągają lekarze,przy następnej wizycie nie dam się i poruszę ten temat.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3762 |
Przyczajenie
|
Na TSH napewno może dać rodzinny bo ja robiłam i robię regularnie, natomiast nie ma już uprawnień na FT4 tak jak napisała agisona. Nie wiem jak z usg bo ja odrazu robiłam prywatnie ze względu na czas.
---------- Dopisano o 17:07 ---------- Poprzedni post napisano o 17:00 ---------- http://www.nfz-krakow.pl/stronadlapa...t&idd=7&ida=78 to akurat jest link z wyszczególnieniem wszystkich badań jakie może zlecić lekarz rodzinny NFZ Kraków, ale wykaz obowiązuje wszystkich więc jeżeli której z Was nie chcą wypisać powołajcie się na NFZ |
![]() ![]() |
![]() |
#3763 |
Raczkowanie
|
Dziękuję wam za informację,poprostu czuję się oszukana,nie chodzi już tak o te 15 zł,które to badanie kosztuje,ale o zwykłą sprawiedliwość.W maju ubiegłego roku mi wykryli guzy,oczywiście lekarz prywatny i od tamtej pory wszystkie badania,biopsje ,wizyty kontrolne kosztowało mnie to już tysiąc złotych.Teraz na początku stycznia poszłam do rodzinnej po skierowanie do endo i się okazało ,że nie ma już na ten rok miejsc,myślałam,że mnie trafi,ale rodzinna mnie poinformowała,że mogę przychodzić do niej po recepte na hormony,a TSH robić sobie od czasu do czasu prywatnie.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3764 |
Przyczajenie
|
Jak chodzisz do niej po receptę to możesz też poprosić o skierowanie i nie powinno być problemu. Powodzenia, a tak prawdę mówiąc to wszystko zależy od lekarzy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3765 |
Raczkowanie
|
ellunka...ja za tsh płacę 17
![]() Moja rodzinna również twierdzi, że nie może dać skierowania na badania hormonów ale receptę na leki wypisze... |
![]() ![]() |
![]() |
#3766 |
Przyczajenie
|
![]()
ja też mialam właśnie w poniedziałek 31.01.20011 operację usunięcia tarczycy usuniętą mam całą .przeżyłam lekko nie było w szpitalu bylam 4 dni w nowej soli polecam ten szpital,po operacji nic nie moglam pić ani jeść zabieg trwal 2 godziny w znieczuleniu ogólnym,boli gardlo chce ci się pić i siusiu a ty jesteś słaba śpiąca szok co nie na 2 dzień wstałam zrobilam siku powoli ubrałam się i napiłam wody n/g po południu wyciągnięty miałam dren z szyji następny szok,co chwilę kroplówki zastrzyki tabletki az do wyjscia do domu jadlam powoli wszystko co podawali do jedzenia mówię odrazu po zabiegu i to wszystko co do zabiegu teraz czekam na wynik i myślę że będzie ok pozdrawiam i życzę odwagi wszystko da się przeżyć.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3767 |
Raczkowanie
|
O,widzę,że forum zamarło,dziewczyny odzywajcie się,bo już długo tu trwa cisza
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3768 |
Raczkowanie
|
hehehehe.....Ellunka też zaglądam i tu cisza jak makiem zasiał
![]() pewnie wszystkie się już zoperowały i pozapominały...... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3769 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3770 |
Raczkowanie
|
Jestem po operacji już 5 m-cy i nadal bardzo wypadają mi włosy. Juz widać że są przerzedzone. Rozumiem, że na początku mogły wypadać w wyniku narkozy, ale juz tak długo ten stan trwa, więc sie martwię czy nie wypadną mi wszystkie. Hormony tarczycy już ustabilizowane, więc powinno wszystko wrócić do normy.
Jako skutek uboczny po opercjii tarczycy mam występujące jakby czasowe zatykanie w gardle i przy przełykaniu czuję jakby była tam jakaś gula. Czy ktoś z was też to ma? |
![]() ![]() |
![]() |
#3771 |
Zakorzenienie
|
Witajcie
![]() Jestem po usg szyi i dwóch biopsjach. Niestey nie mam wyniku biopsji w domu ponieważ lekarz mi przekazał telefonicznie, ze nie są to zmiany rakowe. W chwili obecnej jest na urlopie i po 20 lutego mam zadzwonić żeby ustalić szczegóły. Szczegóły czyli operacje.... Bo muszę miec guzki usunięte. Nie wiem czy tarczyce też mi wytnie czy nie. Wszystkiego się dowiem na po spotkaniu pod koniec miesiąca. Mam niby stan zapalny. 18 stycznia moje hormony były jeszcze w normie a 30 stycznia już poniżej normy. Lekarz uważa , że na razie mam na nie nie patrzeć ponieważ to stan zapalny tak wszystko zakłóca. Wiem, że jest dobrym specjalistą, operował mamę koleżanki i to ona mi go poleciła. A może któraś z Was go kojarzy? Doktor Balcerzak z Wrocławia. Bardzo boje się operacji, komplikacji, powikłań..,. Ostawiłam pigułki, żeby starać się o dziecko a tu lipa ![]()
#3772 |
Przyczajenie
|
Witajcie,
u mnie 3 m-ce po operacji i przechodzę jakiś kryzys. W ostatnim tygodniu ( miałam trochę pożądnego stresu ) zaczełam czuć taką gulę w gardle i czasami jak za gwałtownie skręcę głowę to czuję jak mnie coś blokuje, jakby się ciągneło. Lekarka mówiła, że zrobił się zrost i może to dlatego. Włosy też w dalszym ciągu mi wypadają a mąż się śmieje że zaczełam w nocy chrapać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3773 |
Raczkowanie
|
perełka...skierowanie to ja miałam z pół roku przed operacją...obyś nie czekała nie wiadomo ile na operację
![]() ![]() zielona...kup sobie capivit total action...taki zestaw witamin...cena od 14-18zł , opakowanie starcza na mc. Ja je łykam od 3tyg i na pewno mniej włosy mi wypadają i bardzo wzmocniły mi się paznokcie. Słyszałam też że dobre są odżywki z apteki Wax, kupiłam ale jeszcze nie zdążyłam przetestowac... wcieram też żel do włosów Dermena..nie tłuści włosów i też go kupisz w aptece za ok 20 zł Mags...jak to lekarz polecony to bądz dobrej myśli. Ja zupełnie inne rejony. Co Ci wytną to okaże się dopiero w trakcie operacji. Ja miałam o wiele gorszą diagnozę przed.. a w trakcie operacji okazało się że jest lepiej niż myśleli lekarze. Jak lekarz doświadczony to i powikłania rzadziej się zdarzają, nie martw się na zapas... ![]() Ewuszon...ja wprawdzie nie całe 2 mce po...ale też mam wrażenie że bardziej czuję tą szyję niż wcześniej....guli nie odczuwam ...jedynie ciągnięcie i bolesność...blizna bez zmian, ale dermatolog mówi że jest ładnie. Nie używam żadnych maści typu cepan itp....lekarz mówi że na to zdecydowanie za wcześnie ( chirurg przepisał mi już 3 tyg po operacji) no i ja przestałam chrapać... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3774 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czy przez kłopoty z tarczycą mrowiły wam ręce?
![]() |
#3775 |
Raczkowanie
|
chciałambym się dowiedzieć ile czasu byliście na zwolnieniu lekarskim ja narazie mam do 5 marca i kto wam wystawiawial chorobowe endrykolog czy lekarz rodzinny dzięki za odpowiedzi pozdrawiam.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3776 |
Raczkowanie
|
Mags....żebyś Ty widziała moją szyję przed operacją...jak oglądam zdjęcia...ehhh..normalnie "cudo"
![]() Nie wiem na ile to miało związek z tarczycą ale mi często może nie mrowiły ale cierpły ręcę...szczególnie prawa i zawsze w nocy. Często budziłam się bo tak mnie bolało...teraz faktycznie minęło.... po strachu....wychodząc ze szpitala dostałam mc, teraz mam kolejny od rodzinnego....ale z tego co tu dziewczyny pisały to bywa ze są na zwolnieniu i 4 mce. To zależy jak się czujesz , no i czy chcesz szybko wracać do pracy....rozumiem że teraz to zwolnienie masz poszpitalne??? na mc dostałaś? |
![]() ![]() |
![]() |
#3777 |
Raczkowanie
|
tak dostałam ze szpitala wizytę. u endrykolog mam na 28 lutego prywatnie z kasy chorych jestem zapisana na maj a jestem z dolnego śląska teraz muszę zrobić kontrolnę wyniki i odebrać wynik z wycinka.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3778 |
Raczkowanie
|
po strachu....maj to chyba niezbyt dobry termin na operację...robi się gorąco..ani w golfie chodzić, w apaszkach też marna przyjemność....nie myślałaś żeby przyspieszyć termin??
|
![]() ![]() |
![]() |
#3779 |
Przyczajenie
|
Witajcie,
ja dostałam ze szpitala miesięczne zwolnienie a później od rodzinnego 2 tyg i do pracy. Razem ze szitalem 48 dni. Nie powiem zeby bylo super ale cóż musiałam już iść. Na początku brałam Skrzyp polny na te włosy, później przez 2 tyg nic a teraz namówiła mnie farmaceutka w aptece na Belisse. Po skrzypie się zmniejszył wypadanie a teraz jest trochę więcej nie wiem może dlatego że miałam przerwę albo ta Belissa gorsza. |
![]() ![]() |
![]() |
#3780 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mnie mrowią w ciągu dnia, a cierpną w nocy:/ Skąd te problemy z tarczycą się biorą? Jeszcze do listopada nic mi nie było.... a teraz ? Boję się operacji jak diabli i jednocześnie nie mogę się jej doczekać.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:23.