|
Notka |
|
Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3811 |
Zadomowienie
|
Dot.: ***operacja tarczycy***
Dziewczyny wczoraj byłam u mojej endo i dostałam skierowanie na operację. Lekarka poleciłam mi szpital uniwersytecki na Przybyszewskiego w Poznaniu i podała mi nazwiska dwóch chirurgów:
Małgorzata Lange-Ratajczak, Bolesław Stawny i nie wiem do ktorego mam sie umówić na wizyte a dzwonic mam w poniedzialek. Jesli wiecie cos o tych chirurgach to napiszcie coś żeby łatwiej było mi podjąć decyzje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3812 |
Raczkowanie
|
"Jeszcze raz poruszę temat zwolnień...czy któraś była na zwolnieniu dłużej niż 2 mce????"
Moja odpowiedź na podobne pytanie jest na początku strony 127, może ją ominęłaś. Pozdrawiam. Edytowane przez Mader 44 Czas edycji: 2011-02-20 o 10:36 |
![]() ![]() |
![]() |
#3813 |
Raczkowanie
|
Netka6 - dzieki za rady co do capivit total activ. Zaczęłam stosować i wypadanie włosów się zmniejszyło. Napewno potrzeba jeszcze czasu aby całkiem temu zapobiec.
Ja byłam na zwolnieniu po operacji tarczycy 3,5 m-ca. Mogłam mieć więcej, ale juz nie chciało mi się siedzieć w domu, rwałam się do pracy. |
![]() ![]() |
![]() |
#3814 |
Raczkowanie
|
dzięki za odpowiedz dziś jadę do nowej soli po odbiór wyniku a także zrobiłam kontrolne wyniki a do tego mój lekarz rodzinny ma tydzień urlopu pozdrawim .
|
![]() ![]() |
![]() |
#3815 |
Przyczajenie
|
A mi z kolei na wypadanie włosów dermatolog poleciła szampon "Dermena" (26zł) i stosuję od kilku dni - na razie nie widać efektów.
Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
#3816 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak to Skorpionica wybaczam, ale nie zapominam. www.pustamiska.pl Jesli myślisz,że zmienisz faceta, to lepiej zmień faceta. kosmetyki, buty https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post63462611 oraz książeczki NOWE https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post76540401 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3817 |
Przyczajenie
|
Dr Waler jest dobrym specjalistą, pracuje tam długo oni tam zawsze operowali tylko tarczycę, (teraz zmienili im na chirurgię ogólna), a najważniejsze że jest ordynatorem oddz. żeńskiego. Gdyż w Bytomiu to trzeba odczekać termin a jescze jak się przyjedzie z ciuchami na określony dzień, to możn nie być przyjętym. Mnie to spotkało coś okropnego, już nastawiona a tu do domu . Na oddziale też jest kolejka do zabiegów, bo mają tylko jednego anestozjologa. Ja byłam operowana w czerwcu 2010r., może w tym roku jest lepiej. Na zwolnieniu lekarskim byłam 3miesiące, na kontrole przyjeżdzałam do Bytomia, koszmar oczekiwania w przychodni, bo nigdy nie wiadomo kiedy lekarz przyjdzie po operacji a oni wcale sie nie spieszą, ma przyjmować od godz.9,00 a przychodzi 0 godz 12,00.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3818 |
Raczkowanie
|
jesli moge dac rade... proscie uprzejmie
![]() ![]()
#3819 |
Przyczajenie
|
dzięki za dotychczasowe skuteczne rady ,już 2 tygodnie po zabiegu jajo które miałam nad blizna smaruje liotonem 1000 i zmniejsza się .po zdjęciu plasterków na plan pierwszy rzuca się duże zgrubienie biegnące równolegle do blizny- czy mogę je już z raną jednocześnie smarować i czym dodam że ranę miałam klejoną nie szytą pozdrawiam
|
![]() ![]() |
![]() |
#3820 |
Raczkowanie
|
Witam wszystkich serdecznie.
Jak cudnie, że was znalazłam! ![]() 8 marca (genialna data) mam zaplanowaną operację tarczycy na Akademii Medycznej w Gdańsku, podejrzenie raka papilarnego. Chyba jak u większości z was, zaczynają się u mnie nie przespane noce, myśli ciągle krążące wokół narkozy, bólu, blizny itd. Forum uspokoiło mnie, że to normalne, gorzej by było gdybym się nie przejmowała ![]() Powiem wam, najgłębiej siedzi we mnie strach przez bólem, przez problemami z przełykaniem, że szwy nie wytrzymają itd. Blizna zeszła na drugi plan, chociaż będę prosiła o piękny ,,uśmiech" ponieważ w sierpniu biorę ślub ![]() Fajnie, że są osoby takie jak wy, którzy dzielą się z innymi swoimi doświadczenia! Od teraz będę tutaj częstym gościem! Pozdrawiam wszystkich gorąco i życzę ,,uśmiechu" ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3821 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
Edytowane przez Mags1983 Czas edycji: 2011-02-22 o 11:09 |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3822 |
Raczkowanie
|
Dokładnie, to o zdrowie chodzi!
![]() Jak się okazało, świat jest mały i chirurg, któremu powierzam swoja szyję jest przyjacielem mojego chrzestnego, więc myślę, że szepną mu słówko ![]() Czy macie jakieś wskazówki dotyczące jedzenia i picia? Czego unikać przez pierwsze dni, najwygodniejsze pozycje? Wiem, że pewnie zależy to od człowieka, ale im więcej sposobów i pomysłów tym lepiej. Zapewne ten temat był już poruszany, ale wybaczcie, pojemność tego forum jest ogromna ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3823 |
Zadomowienie
|
Ja jutro jadę do Poznania na Przybyszewskiego ustalić termin operacji. Ciekawe ile będę musiała czekać zanim mnie pokroją
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3824 |
Raczkowanie
|
W Trójmieście terminy przystępne, 3 tygodnie czekania. Co najlepsze, operacja refundowana!
|
![]() ![]() |
![]() |
#3825 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3826 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3827 |
Zakorzenienie
|
Motykowa co masz na mysli pisząc refundowana?
ja za swoja operacje nic nie płaciłam a dostałam kase z ubezpieczenia dodatkowo. |
![]() ![]() |
![]() |
#3828 |
Raczkowanie
|
Miałam na myśli właśnie to, że nic za nią nie płacę, a byłam święcie przekonana, że ,,państwowo" będą czekała na termin 2 lata
![]() A co Ty masz na myśli mówiąc, że dostałaś kasę dodatkowo? AKTUALIZACJA Mam jeszcze pytanie o zwolnienie lekarskie. Przejrzałam forum i większość z was miała ok. 4-5 tygodni zwolnienia, w niektórych przypadkach więcej. Od czego to zależy? Moje endokrynolog stwierdziła podczas ostatniej wizyty, że max 2 tygodnie. Dziś dzwoniłam do szpitala, w którym będę miała operację i powiedziano mi o 6 tygodniach. Zależy to od mojego widzimisię, zakresu operacji, czy czego? Edytowane przez Motykowa Czas edycji: 2011-02-22 o 15:21 |
![]() ![]() |
![]() |
#3829 |
Zakorzenienie
|
zgłosiłam zdarzenie do ubezpieczyciela. Mam ubezpieczenie grupowe w pracy i zgłosiłam to. Dostałam pieniadze za pobyt w szpitalu, za operacje i za chorobę cięzka. Swoja drogą za operacje wycięcia tarczycy jest 1500 zł
![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3830 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3831 |
Zakorzenienie
|
poprosiłam w pracy o odpowiedni druk, wypełnilam i odesłałam do pracodawcy. Musiałam dołączyć wypis ze szpitala, opis operacji i wyniki histopatologiczne ( bo miałam nowotwór złośliwy)
zrobiłam to od razu po wyjsciu ze szpitala jak juz miałam wyniki hist-pat, ja nie miałam L4 bo jestem na wychowawczym ![]() Edytowane przez Kancia Czas edycji: 2011-02-22 o 19:20 |
![]() ![]() |
![]() |
#3832 |
Raczkowanie
|
![]() ![]() Edytowane przez po strachu Czas edycji: 2011-02-22 o 19:37 Powód: jest |
![]() ![]() |
![]() |
#3833 |
Przyczajenie
|
dzięki olivkaaa odebrałam dziś wynik histopatologii czy ktoś mógłby mi przetłumaczyć co to znaczy-metaplazja onkocytarna focali- ło matko w internecie jakieś głupoty których nie łykam liczę na WAS dziewczyny
|
![]() ![]() |
![]() |
#3834 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
nettka6 - W szpitalu mam być 28.03, myśle, że operacja bedzie 30.03, dermatologa załatwiłam 2 tyg. później - 11.04 - dobry czas???, bo ze świeżą rana to mi powiedza w szpitalu co robić. fizol87 - dzieki za rade odnośnie szwu, trzeba bedzie delikatnie powiedzieć. anna64 - ciężko znaleźć tymbardziej jak sie znawca nie jest, tylko tyle: Metaplazja onkocytarna = Transformacja komórek gruczołu w onkocyty. Onkocyty = komórki nabłonkowe, charakteryzujące się ziarnistą, kwasochłonną cytoplazmą oraz centralnie położonym jądrem komórkowym. Można je obserwować w gruczole tarczowym, przytarczycach, wątrobie, trzustce, przełyku oraz w nerkach. JESZCZE RAZ DUŻO ZDRÓWKA DZIEWCZYNY! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3835 |
Raczkowanie
|
ja swój wynik odebrałam w poniedziałek i brzmi tak płat prawy i lewy miąższ o budowie zrazikowej z pojedynczymi drobnymi zmianami guzkowatymi a rozpoznanie mikroskopowe struma nodosa colloidalis-zwyrodnienie torbielowate ogniskowe a co do wyników TSH 26.02jest zawyżone a FT3 3.10 FT4 6.84i od wczoraj łykam capiwit raz dziennie pozdrawiam.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3836 |
Raczkowanie
|
Motykowa"Mam jeszcze pytanie o zwolnienie lekarskie. Przejrzałam forum i większość z was miała ok. 4-5 tygodni zwolnienia, w niektórych przypadkach więcej.
Od czego to zależy? Moje endokrynolog stwierdziła podczas ostatniej wizyty, że max 2 tygodnie. Dziś dzwoniłam do szpitala, w którym będę miała operację i powiedziano mi o 6 tygodniach. Zależy to od mojego widzimisię, zakresu operacji, czy czego?" W szpitalu pacjenci mówili, że "po operacji miesiąc zwolnienia się należy".Tyle dostałam po zabiegu ,a po jodowaniu zapytano ile potrzebuję.Dostałam 2 tyg, ale myślę,że gdybym poprosiła to mogłabym dostać więcej.Inne zwolnienia miałam od endo i to od niego zależy ile dostaniesz.Pozdrawiam. |
![]() ![]() |
![]() |
#3837 |
Raczkowanie
|
Dobrze rozumiem, po operacji dostanę miesiąc zwolnienia ze szpitala, a ewentualnie po następne powinnam kierować się do mojej endo?
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3838 |
Przyczajenie
|
Myślę, że długość L4 to bardzo indywidualna sprawa. Ja dostałam miesiąc (razem z pobytem w szpitalu), znajoma w tym samym szpitalu, ale od innego lekarza miała 3 tygodnie.
Jeśli wszystko jest ok to nie ma potrzeby przedłużać, natomiast jeśli ktoś miał jakieś przykre przygody typu rak, bądź też poprostu źle się czuje to naturalne jest, że nie jest w stanie pracować nawet po miesiącu, wtedy L4 przedłużyć może nawet lekarz rodzinny. Z tego co się orientuje to wszystko zależy też od rodzaju pracy jaką się wykonuje. Nauczyciel może dostać dłuższe L4 ze względu na struny głosowe, ktoś kto w pracy musi dźwigać jakieś cięższe rzeczy też powinien mieć dłuższe zwolnienie bo jak wiadomo po operacji tarczycy trzeba przez jakiś czas uważać na siebie. Tak też wyjdzie, że tak powiem "w praniu" jak długo będziesz na L4. Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3839 |
Przyczajenie
|
Witam wszystkie Wizazanki, to moj pierwszy post na tym forum. Pisze go, zeby dodac Wam otuchy. Ja jestem juz po drugiej operacji (mam nadzieje, ze na tym koniec bo juz nie maja mi co usunac
![]() ![]() ![]() ![]() Jesli macie jakies pytania - chetnie odpowiem. Po 2 operacjach juz cokolwiek wiem w temacie. Mnie zas interesuje czy ktos mial badania pod katem zespolu MEN. I w jakim czasie po operacji najwczesniej mialyscie jod. Edytowane przez kataszkab Czas edycji: 2011-02-24 o 11:44 |
![]() ![]() |
![]() |
#3840 |
Zadomowienie
|
Bylam dzisiaj w Poznaniu ustalic termin operacji i wyznaczono mi go na 08.08.2011 trochę będę musiała poczekać i pilnować hormonów no ale nie mam innego wyjścia. Lekarz powiedział że jak zwolni się jakiś wcześniejszy termin to da mi znać.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:49.