***operacja tarczycy*** - Strona 129 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Zdrowie ogólnie

Notka

Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną!

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-02-23, 16:13   #3841
kataszkab
Przyczajenie

Dot.: ***operacja tarczycy***

Cytat:
Napisane przez Mags1983 Pokaż wiadomość
Czy przez kłopoty z tarczycą mrowiły wam ręce?
Mrowienie rak moze byc przyczyna zbyt niskiego poziomu wapnia. Szczegolnie po operacji usuniecia tarczycy moze pojawic sie tezyczka wywolana spadkiem wapnia. Mowic od razu lekarzowi jak cos takiego poczujecie - mrowienie rak, kolo ust.
kataszkab jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-23, 16:31   #3842
anna64
Przyczajenie

Ewiaszek dziękuje bardzo 7 marca idę do mojego endo z tym czyli to nic nowotworowego dobrze zrozumiałam ? Mój uśmiech zdnia na dzień bledszy ale górna warga wciąż spuchnięta bardzo jajo po smarowaniu liotonem też mniejsze pozdrawiam wszystkich
anna64 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-23, 18:33   #3843
po strachu
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Mader 44 Pokaż wiadomość
Motykowa"Mam jeszcze pytanie o zwolnienie lekarskie. Przejrzałam forum i większość z was miała ok. 4-5 tygodni zwolnienia, w niektórych przypadkach więcej.
Od czego to zależy? Moje endokrynolog stwierdziła podczas ostatniej wizyty, że max 2 tygodnie. Dziś dzwoniłam do szpitala, w którym będę miała operację i powiedziano mi o 6 tygodniach. Zależy to od mojego widzimisię, zakresu operacji, czy czego?"

W szpitalu pacjenci mówili, że "po operacji miesiąc zwolnienia się należy".Tyle dostałam po zabiegu ,a po jodowaniu zapytano ile potrzebuję.Dostałam 2 tyg, ale myślę,że gdybym poprosiła to mogłabym dostać więcej.Inne zwolnienia miałam od endo i to od niego zależy ile dostaniesz.Pozdrawiam.
czy do endo chodzisz prywatnie czy z funduszu ja chodzę prywatnie gdyż nie mam szans z funduszu apochodzę z polkowic woj. dolnośląskie pozdrawiam i czekam na odpowiedź.
po strachu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-24, 10:30   #3844
Motykowa
Raczkowanie

Nie wiem czy to pytanie do mnie, czy do Mader44, ale ja chodzę prywatnie. W końcu trafiłam na odpowiedniego lekarza, chociaż wizyty nie są tanie. Okazało się, że byłam źle prowadzona, że np. decyzja o biopsji powinna być podjęta dużo wcześniej itp. Dzięki wszystkim za info o zwolnieniach, fakt, wyjdzie w praniu

---------- Dopisano o 11:30 ---------- Poprzedni post napisano o 10:38 ----------

Tak długo????
Jestem w szoku, na prawdę.
Teraz pytanie, czy fakt, że ja czekam 3 tygodnie na operację świadczy o tym, że nikt nie chce się operować w Akademii u tego chirurga?
Motykowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-24, 10:51   #3845
perelka_np
Zadomowienie

GG do perelka_np Send a message via Skype™ to perelka_np

Cytat:
Napisane przez Motykowa Pokaż wiadomość
Tak długo????
Jestem w szoku, na prawdę.
Teraz pytanie, czy fakt, że ja czekam 3 tygodnie na operację świadczy o tym, że nikt nie chce się operować w Akademii u tego chirurga?
Ja najpierw leczyłam się prywatnie i za wizytę z lekami i dojazdem wychodziło mi 250zł miesięcznie w dodatku lekarz niby był dobry bo miał nawet pacjentów co przyjeżdżali do niego aż z gór, leczyłam się u niego przez 2 lata i nie było żadnej różnicy w końcu stwierdziłam że nie ma sensu wydawać tyle pieniędzy skoro nie widać efektów i przepisałam się do endo na kasę chorych. Nie dość ze nie płacę za wizytę to jeszcze przepisuje mi tanie leki a najlepsze jest to że przez pól roku wyprowadziła mi hormony na prostą i mogę iść na operację Na termin muszę czekać tak długo bo to jest szpital uniwersytecki ogólnie najlepszy w Wielkopolsce(operują tam najlepsi chirurdzy) i są straszne kolejki.

Moje maleństwo 3D

Wiktorek

Następna wizyta 19.10.2012

Edytowane przez perelka_np
Czas edycji: 2011-02-24 o 10:54
perelka_np jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-24, 11:10   #3846
Mader 44
Raczkowanie

Po strachu :"czy do endo chodzisz prywatnie czy z funduszu ja chodzę prywatnie gdyż nie mam szans z funduszu apochodzę z polkowic woj. dolnośląskie pozdrawiam i czekam na odpowiedź."
Ja chodziłam do poradni, która ma kontrakt z NFZ, więc nie płaciłam za wizytę.

kataszkab :"I w jakim czasie po operacji najwczesniej mialyscie jod. "
Operacje miałam 01.04.2010, jodowanie 06.07.2010.To był podobno najwcześniejszy termin.Pozdrawiam.
Mader 44 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-24, 17:28   #3847
olivkaaa83
Przyczajenie

Kancia, mam pytanie!
Gdzieś znalazłam Twoją wypowiedź dotyczącą tego, że idąc na operację brałaś ze sobą bandaże elastyczne do owinięcia nóg co miało zapobiegać powstawaniu żylaków.
Czy Ty masz problemy z żyłami czy to jakiś lekarz zapobiegawczo dał Ci taką wskazówę?
Pytam, ponieważ zauważyłam u siebie już w styczniu (miesiąc po operacji), że strasznie mi pękają naczynka krwionośne i bardzo widoczne mam żyły, zresztą nie tylko na nogach. I tak się właśnie zastanawiam czy to jakiś skutek uboczny narkozy i tej operacji może być?
olivkaaa83 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-02-24, 17:48   #3848
po strachu
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez olivkaaa83 Pokaż wiadomość
Kancia, mam pytanie!
Gdzieś znalazłam Twoją wypowiedź dotyczącą tego, że idąc na operację brałaś ze sobą bandaże elastyczne do owinięcia nóg co miało zapobiegać powstawaniu żylaków.
Czy Ty masz problemy z żyłami czy to jakiś lekarz zapobiegawczo dał Ci taką wskazówę?
Pytam, ponieważ zauważyłam u siebie już w styczniu (miesiąc po operacji), że strasznie mi pękają naczynka krwionośne i bardzo widoczne mam żyły, zresztą nie tylko na nogach. I tak się właśnie zastanawiam czy to jakiś skutek uboczny narkozy i tej operacji może być?
na operację żylaków nie bierzesz żadnych bandaży ja ją miałam 10 lat nie brałam nic one będą potrzebne ci tylko do zmiany opatrunków .Unas jest ciężko dostać się na kasę chorych więc pytam się czy prywatnie lekarz też może wystawić zwolnienie i czy za nią sie płaci .Pozdrawiam .
po strachu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-24, 18:46   #3849
Kancia
Zakorzenienie

olivka masz racje tak pisałam, kazano mi wziąc bandaże elastyczne i zawiązano mi nogi przed operacją. Pytałam pielegniarek po co są bandaże to mi powiedziały, ze zapobiegają własnie powstawaniu zylaków i pajączków.

Tez byłam zdziwiona ale grzecznie dałam się zawiązać
nie mam problemów z zylakami mam kilka pajączków ale juz miałam wczesniej.

niestety nie wiem czy to moze byc skutek operacji

po strachu chodzi o wycinanie tarczycy
Stary 2011-02-24, 19:30   #3850
olivkaaa83
Przyczajenie

nooo właśnie ;/
coś w tym musi być, skoro kazali Ci użyć tych bandaży...
ja się ciągle zastanawiam co mi sie dzieje z tymi nogami i to w tak krótkim czasie, najgorzej że teraz jestem po drugiej operacji więc efekt może być podwójny
przy najbliższej okazji zapytam o to lekarza.
Dziękuję Ci i pozdrawiam
Stary 2011-02-25, 11:20   #3851
Motykowa
Raczkowanie

Kochane, a ile z was miało/ ma problemy z głosem po operacji i jak sobie z tym radzicie? Rozróżnia się podrażnienie strun głosowych i ich przecięcie, tak? Czy to na prawdę jest tak, że nie jest to wina chirurga?
Motykowa jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-02-25, 15:46   #3852
ellunka
Raczkowanie

Motykowa,wydaje mi się,że u każdej z nas po operacji tarczycy są podrażnione struny głosowe,ja przez miesiąc nie mogłam głośno rozmawiać,teraz jestem 3 miesiące po operacji i już mogę krzyczeć,także wydaje mi się to normalne,co do przecięcia strun to chyba rzadko się zdarza i niewiem od czego to zależy.Musisz myśleć pozytywnie
ellunka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-25, 16:08   #3853
agisona
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Motykowa Pokaż wiadomość
Kochane, a ile z was miało/ ma problemy z głosem po operacji i jak sobie z tym radzicie? Rozróżnia się podrażnienie strun głosowych i ich przecięcie, tak? Czy to na prawdę jest tak, że nie jest to wina chirurga?
Ja jestem po operacji 6 tygodni (szpital w redłowie) i z głosem nie miałam żadnych problemów. Wróciłam do pracy po 4 tygodniach, a jestem nauczycielem.
agisona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-25, 16:22   #3854
olivkaaa83
Przyczajenie

ja też nie miałam problemów z głosem, troszkę po operacji byłam zachrypnięta ale to po rurce intubacyjnej, w następym dniu już wszystko było ok!
ahaaa! jedyną dolegliwością przez kilka dnia jaką miałam to zadyszki jak za szybko mówiłam, ale sam głos w porządku.

Edytowane przez olivkaaa83
Czas edycji: 2011-02-25 o 16:25
Stary 2011-02-25, 17:52   #3855
kataszkab
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez olivkaaa83 Pokaż wiadomość
ja też nie miałam problemów z głosem, troszkę po operacji byłam zachrypnięta ale to po rurce intubacyjnej, w następym dniu już wszystko było ok!
ahaaa! jedyną dolegliwością przez kilka dnia jaką miałam to zadyszki jak za szybko mówiłam, ale sam głos w porządku.
Zadyszki i chrypka mogą być spowodowane przez niedoczynność tarczycy po operacji, która powoduje lekkie niedomykanie strun głosowych. I przez zmęczenie. Ja dzisiaj myślałam, że padnę jak szłam pod górę do szpitala na kontrolę

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-02-25, 18:05   #3856
anna64
Przyczajenie

a ja mam jeszcze inną ciekawostkę jestem 3 tydzień po i cały czas bardzo chce mi się pić a przyrzekam że alkoholu jeszcze nie tykam czy kogoś też tak suszy
anna64 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-25, 19:48   #3857
kataszkab
Przyczajenie

Ja mam inne pytanie jesli chodzi o artykuly spozywcze - przestrzegacie diety po operacji? Bo mi wlasciwie nikt nic nie mowil mimo, ze mialam je dwie, a parathormon i wapn spadly u mnie strasznie. Biore tylko standardowo Alfadiol, Calcium i moj ulubiony Euthyrox.
Stary 2011-02-26, 07:49   #3858
Kancia
Zakorzenienie

ale jaką dokłądnie diete masz na mysli? mi nikt o konkretnej diecie nic nie mówił, ja mam wyniki w normie
Stary 2011-02-26, 10:13   #3859
kataszkab
Przyczajenie

Mam na mysli diete po usunieciu przytarczyc, odpowiedzialnych za produkcje parathormonu, a tym samym gospodarke wapniowo-fosforanowa. Czytalam, ze powinno sie ograniczyc spozycie produktow zawierajacych bialko. Mi nikt o tym nie mowil stad bylam ciekawa czy Wam ktos taka diete zalecal.
Stary 2011-02-26, 11:24   #3860
Kancia
Zakorzenienie

o w morde ja nic nie wiem a jem w zasadzie samo białko
Stary 2011-02-26, 16:52   #3861
kataszkab
Przyczajenie

Kancia, ja w szpitalu dzien po operacji dostalam talerz zupy mlecznej
Stary 2011-02-26, 21:23   #3862
Doniaa81
Przyczajenie

Witam serdecznie,jestem tu nowa,lecz jeszcze przed operacją czytałam wasze forum i dużo mi dało,dużo się dowiedziałam przydatnych rzeczy.Wykryto u mnie raka brodawkowatego tarczycy,miesiąc temu miałam w Gliwicach operacje całkowitego usunięcia tarczycy i węzłow środkowych.Mam juz termin dalszego leczenia radioaktywnym jodem. Mam pytanie właśnie odnośnie tego leczenia,jak to wygląda w szpitalu?wiem tylko czego nie mozna zabierac do szpitala.Chciałabym sie więcej dowiedzieć,proszę się odezwać jeśli któraś była w Gliwicach na tych izotopach.
POZDRAWIAM
Doniaa81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-27, 08:56   #3863
Ewuszon
Przyczajenie

Witajcie dziewczyny,
długo nic nie pisałam bo zycie mnie strasznie goni ale starałam się czytać wszystkie wpisy.
perelko jaki strasznie długi ten termin u Ciebie ale może faktycznie dobrzy lekarze i warto poczekać.
u mnie mineło 3,5 miesiąca po operacji, włosy nadal mi wypadają jakby ciut mniej ale nadal
blizna sie jakos goi nie ma co narzekac i po Waszych wpiasach postanowiłam niczym nie smarować
ostatnio mnie niepokoi że czuję jak mnie w środku ciągnie, endo mówiła żeby masować le po tym jest jeszcze gorzej
Tym co przed mówię dacie radę nie jest aż tak strasznie, a jestem paikara i strasznie boję się bólu
Ewuszon jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-27, 09:38   #3864
Mader 44
Raczkowanie

Doniaa81:"Mam juz termin dalszego leczenia radioaktywnym jodem. Mam pytanie właśnie odnośnie tego leczenia,jak to wygląda w szpitalu?"
Ja co prawda byłam na jodowaniu w Krakowie, ale myślę,że zasada jest ta sama- najpierw badania(tu 2 dni ), potem część rzeczy zabierasz do izolatki, reszta idzie do magazynu.Rano dostajesz do połknięcia 1 tabletkę(jak apap) i odpoczywasz w izolatce 5 dni.Pielęgniarki dostarczają jedzenie, leki, mierzą ciśnienie.Był telefon (bez rozmów wyjściowych), więc można gadać.Komórki też można mieć.Na koniec pomiar miernikiem skażenia -jeżeli piłaś dużo wody-ok2l, to na pewno będzie ok i nawet część rzeczy można zabrać do domu.Pozdrawiam.
Mader 44 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-27, 14:39   #3865
ellunka
Raczkowanie

Doniaa ,dużo o jodowaniu czytałam na kafeteria guz tarczycy 3,właśnie o Gliwicach,nawet chyba na pierwszej stronie,poszukaj sobie,znajdziesz wiele cennych informacji.
Ewuszon,mam to samo ,ciągnie mnie coś w środku i strasznie swędzi mnie blizna.
ellunka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-27, 18:57   #3866
olivkaaa83
Przyczajenie

Dziewczyny znalazłam takie informacje na temat diety w niedoczynności tarczycy :

"Tego się wystrzegaj

Niektóre produkty spożywcze zawierają substancje wolotwórcze, które mogą ograniczać przyswajanie jodu z pożywienia. Należą do nich: kapusta, kalafior, brukselka, soja oraz rzepa i brukiew. Dotyczy to przede wszystkim warzyw surowych. Gotowanie zmniejsza bowiem zawartość tych niekorzystnych substancji o ponad 30%. Osoby, u których rozwinęło się wole proste lub stwierdzono niedobór jodu, powinny znacznie ograniczyć spożywanie tych warzyw, a ponadto orzeszków ziemnych i gorczycy (one również są bogate w substancje wolotwórcze).

Przy niedoczynności postaw na białko

Białko powinno stanowić 15% wszystkich spożywanych przez ciebie kalorii. Taki poziom w diecie, gwarantuje wysokie tempo przemian metabolicznych. Poza tym białko stymuluje produkcję hormonu wzrostu odpowiedzialnego za spalanie tkanki tłuszczowej. Podstawą diety przy niedoczynności tarczycy jest więc zwiększenie dziennej podaży białka do poziomu 80-100 g. Przy takiej ilości musisz jednak pamiętać o wypijaniu przynajmniej 1,5 litra wody mineralnej (ochrona nerek)."

Mojej znajomej po usunięciu jednego płata endokrynolog właśnie kazał unikać tych produktów, o których mowa powyżej tj kapusta itd..

Edytowane przez olivkaaa83
Czas edycji: 2011-02-27 o 19:06
Stary 2011-02-27, 20:24   #3867
a_marie
Przyczajenie

Hej, mógłby mi ktoś polecić dobrego chirurga z Warszawy lub Krakowa? mam sporego guzka w lewym płacie, strasznie się boję powikłań po operacji
a_marie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-27, 21:39   #3868
Ewuszon
Przyczajenie

ellunia u mnie zrobił się zrost bo byłam za sztywna po operacji, podobo trzeba było dużo ruszać szyją, pójdę teraz 1 kwietnia do endo to zobaczymy co powie

a marie ja miałam wycinaną całą tarczycę wraz z guzkami w Warszawie w szpitalu im Orłowskiego na ul. Czerniakowskiej przez dr. Sergiusza Durowicza i powim Ci że z tego co czytałam tu i widziałam to ja jestem zadowolona, nic się nie paprało po operacji, siniaków żadnych nie miałam, szew taki założył że jak zdejmowali to tylko pociągneli z jednej strony taką nitkę i już, jak zobaczyłam na drugi dzień szycie to nawet nie wyglądało to strasznie ( jakby mnie kot zadrapał ), żadnych sensacji po narkozie nie miałam ( a miałam narkozę podawaną już z 7 razy w swoim życiu więc różnie bywa ), po 8 godz po operacji nawet pielęgniarka zaprowadziła mnie do W.C, wszystko szybko i sprawnie. Jesteś naznaczona na dzień i jest miejsce dla Ciebie. Poszłam w niedzielę ok 16 a w środę do domu.
Ewuszon jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-01, 11:56   #3869
milena1982
Przyczajenie

Hej, mam nadzieję ,że te długie zwolnienia po operacji brałyście z racji tego, że się należały a nie z powodu złego samopoczucia 22 lutego wycieli mi prawie całą tarczycę ale nie daję się i właśnie wróciłam do pracy. Zapomniałam się zapytać lekarza ile czasu nie wolno mi dźwigać (dziecka ) i uprawiac sportu, choci mi o to do kiedy goi się blizna i z powodu wysiłku może sie rozejść. Będę wdzięczna za informację.
milena1982 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-01, 13:02   #3870
olivkaaa83
Przyczajenie

zalecenia generalnie dostałam takie:
do miesiąca nosić nie więcej niż kilogram, do pół roku nie dźwigać więcej niż 5 kg, podobno właśnie do 6 miesięcy goi się w środku.
Myślę że zalecenia to jedno, a rzeczywistość to drugie, przecież matki (szczególnie malutkich dzieci) jakoś radzić sobie muszą.
Co do sportu to sama się nad tym zastanawiam więc może ktoś podpowie
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości