|
Notka |
|
Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4171 |
Raczkowanie
|
Dot.: ***operacja tarczycy***
lidkaa..kancia....odnośni e lasera...jakiś mega efektów nie widzę, na pewno mi się nie powiększa, znajomi mówią że blizna jest bardziej spłaszczona ale lekarz obiecywał mi lepsze efekty niż są....wczoraj byłam na kontroli po drugim laserze....i zostałam poddana zamrażaniu, bolało...
![]() teraz mam odczekać 2 tyg i smarować dermatixem. Ew kolejny zabieg we wrześniu. Za laser płaciłam 100 za wizytę. Mam jeszcze jeden namiar na inny laser....w przyszłym tyg wybiorę się zasięgnąć porady |
![]() ![]() |
![]() |
#4172 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4173 |
Przyczajenie
|
hej. Byłam wczoraj na tej kontroli poszpitalnej, ja mam wyciętego tylko guzka z kawałkiem lewego płata. Lekarz mi powiedzial ze moj guzek nie byl podejzany <cwaniak> mogl mi o tym powiedziec wczesniej a ja zjadlam tyle nerwow tyle stresu placzu !!!!! Ale nadal mam wezly powiekszone wiec za miesiac mam znowu kontrole mam zrobic poziom hormonow... aha ja biore Letrox 50 , dobrze sie po nim czuje, jak na rzie nie przytyłam no ale biore fark krótko go ;/ zobaczymy. Blizne mi obejrzał i powiedział ze sie ladnie goi... ale jest troszke przyczerwieniala.... jak dla mnie. ale nie przeszkadza mi chodze normalnie ubrana ale staram sie chronic przed duzym sloncem. Pozdrawiam. Zycze wszystkim i sobie zdrowia !
|
![]() ![]() |
![]() |
#4174 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4175 |
Raczkowanie
|
martynika811 "Trochę mnie to zaskoczyło,że nie przerywałaś łykania hormonów na miesiąc przed scyntygrafią.Ja czytałam,że to może zafałszować wynik czy cos takiego. Poza tym lekarz też tak mi mówiła. Własnie tego sie najbardziej boję że trzeba będzie przerwać branie hormonu- tycie, zmęczenie etc.Podobno nie można wtedy jezdzić samochodem ze względu na problemy z koncentracją."
Wiem już z pierwszej ręki o co chodzi z tym odstawieniem hormonów przed jodowaniem.W poniedziałek miałam zgłosić się na jodowanie, ale termin został przełożony na 28.08, ponieważ szpital nie ma tyrogenu. Tyrogen podaje się w celu szybkiego podwyższenia poziomu Tsh(hormon z przysadki), bo wtedy lepiej wchłania się jod131 i nie trzeba wcześniej odstawiać hormonów. Ponieważ nie mają tego tyrogenu muszę w naturalny sposób podwyższyć sobie poziom Tsh, czyli nie łykać hormonów przez parę tygodni. To się więc wyjaśniło, natomiast jeżeli odstawiałyście hormony,czy możecie napisać z własnego doświadczenia na jakie objawy mam się przygotować? Edytowane przez Mader 44 Czas edycji: 2011-06-05 o 08:50 |
![]() ![]() |
![]() |
#4176 |
Zakorzenienie
|
ehhh ja własnie 10. 06 koncze brac euthyrox i zaczynam cynomel, mam go brac 3 tygodnie, 2 tygodnie przed jodem mam być czysta, bez żadnych hormonów i bez cynomelu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4177 |
Przyczajenie
|
![]()
Czesc. Jestam nowa na forum. Tydzien temu wycieli mi cala tarczyce gdyz mialam guzy na prawym i lewym placie!! Ratowala to tylko operacja!! za 3 tyg. mam jechac do Poznania(bo tam bylam operowana) po wynik. Boje sie jak cholera!! Biopsja nic nie wykazała ale czytalam na forum ze wiele osob tak mialo a wynik histo byl inny!!!:
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4178 |
Przyczajenie
|
Czesc!Jestem nowa na forum. Jestem tydzien po opoeracji iza3 tyg. i wycieli mi cala tarczyce bo mialam sporo guzkow
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4179 |
Przyczajenie
|
CZesc. JA jetem po wycieciu calej tarczycy i mam ciecie na pol szyji!!! Minal dopiero tydzien od operacji ale juz obawiam sie blizny! Zwlaszcza ze po narkozie wymiotowalam i zerwały mi sie ze 2 lub 3 szwy i szyli mnie na nowo tylko z miejscowym znieczuleniem. I wlasnie w tym miejsu mam jakby taka mala narosl! Boje sie ze tak mi zostanie!
---------- Dopisano o 12:27 ---------- Poprzedni post napisano o 12:12 ---------- Kurde boje sie tez wynikow!!! Biopsja nic nie wykazala czytalam na forum ze czsem okazjue sie ze byl to rak!! Za 3 tyg. mam sie po nie zglosic do Poznania bo tam bylam operowana. Jak tylko o tym pomysle to dostaje skurczu zaladka!!! |
![]() ![]() |
![]() |
#4180 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4181 |
Raczkowanie
|
ola01 :"na biosji nic mi nie wyszlo ale obawiam sie moze byc inaczej bo jak czytalam na forum to wiele osob tak mialo! Boje sie jak cholera!"
Dziewczyno ,nie panikuj tak. Jesteś po operacji, spokojnie czekaj teraz na wyniki. Takie nakręcanie nic Ci nie pomoże, więc po co to robić?. Czemu patrzysz tak pesymistycznie- skoro biopsja wyszła ok, to tym bardziej masz podstawy do myślenia, że wynik histo też będzie ok. Lepiej nie przeglądaj forum, skoro trafiasz na dołujące informacje, a przecież tyle jest tam pozytywnych wiadomości od wyleczonych dziewczyn! Będzie dobrze i tego się WSZYSTKIE trzymajmy!! |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4182 |
Przyczajenie
|
Kancia, trzymaj się. Ja jestem już bez euythyroxu od 2 tygodni. Jakoś staram się wytrzymac w pracy, ale jest średnio. Cynomenu nie dostałam. Jedziesz do Warszawy czy Gliwic na jod? Ja 26 mam być w Wawie.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4183 |
BAN stały
|
Dziewczyny czy po wycięciu tarczycy zauważyłyście u siebie jakieś zmiany w miesiączkowaniu?? Ja od kilku miesięcy drugiego-trzeciego dnia mam dosłownie krwotok, wczoraj miałam cos takiego ze musiałam dzwonić po męża bo nie mogłam się ruszyć czułam jak ze mnie leci.
W poniedziałek idę do lekarza. Nigdy wcześniej o operacji czegoś takiego nie miałam - hormony mam w normie , nie biorę pigułek. |
![]() ![]() |
![]() |
#4184 |
Zakorzenienie
|
minisiek ja mam niestety nieregularne
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4185 |
Raczkowanie
|
Mn1s1ek:"Dziewczyny czy po wycięciu tarczycy zauważyłyście u siebie jakieś zmiany w miesiączkowaniu?? Ja od kilku miesięcy drugiego-trzeciego dnia mam dosłownie krwotok"
Zauważyłam u siebie to samo. Przez lata nie miałam żadnych problemów (krótkie i skąpe okresy), teraz dłuższe i bardzo obfite. Zaczęło się tuż po operacji usunięcia tarczycy, trwa już od roku, więc zdążyłam się przyzwyczaić... |
![]() ![]() |
![]() |
#4186 |
Raczkowanie
|
Hej!mam pytanie.ostatnio wyczytalam na roznych innych blogach informację, iz przy odstawieniu hormonow dostaje się lek Cynomel.
Co to jest za lek i w jakim celu sie go stosuje?Ja zawsze musialam odstwaic hormon na 4 tygodnie.Pierwsze 2 tygodnie są nwet do zniesienia.Natomisat druga polowa miesiąca to dla mnie męka.Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
#4187 |
Raczkowanie
|
dziś bylam na kontroli u endrykologa i jest ok tsh na dzień dzisiejszy to 1.72 przy dawce eutoryteksu 100mg kontrol za 3 miesiące a usg kontrolne przy końcu roku teraz muszę trochę spaśc z wagi pozdrawiam.Jestem niecałe 5 miesięcy po zabiegu usunięcie całej tarczycy.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4188 |
Zakorzenienie
|
aniaawm z tego co się zdazłam zorientowac to cynomel to tez hormon, niestety nigdzie nie ma dostępnej całej ulotki, tylko skrócona. Przyspiesza on przemianę materii.
Własnie od piątku jestem tylko na cynomelu i ciągle boli mnie głowa ![]() byłam dziś w poradni chirurgii plastycznej ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4189 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]()
Jak to Skorpionica wybaczam, ale nie zapominam. www.pustamiska.pl Jesli myślisz,że zmienisz faceta, to lepiej zmień faceta. kosmetyki, buty https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post63462611 oraz książeczki NOWE https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post76540401 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4190 |
Raczkowanie
|
Kancia....a smarować Ci czymś kazali? Ciekawa jestem czy taki sam laser jak mój...frakcyjny..tak dziurkujący bliznę..? Jak już będziesz po to napisz coś
|
![]() ![]() |
![]() |
#4191 |
Zakorzenienie
|
nettka mam napisane tak:
laseroterapia laserek biostym 10 zabiegów jonofereza z vit c 10 zabiegów smarować dermatixem (bo mowiłam ze smaruje) i ewentualnie plastry z siliconem (wedłe uznania) zajmę się blizną dopiero w sierpniu bo teraz mam ten jod więc nawet nie zaczynam |
![]() ![]() |
![]() |
#4192 |
Raczkowanie
|
Halo halo po długiej nieobecności spowodowanej brakiem sieci:/
Przeczytałam ostatnie posty i tak w skrócie odpowiem jak jest z kolei u mnie: okres tak samo długi, ale jego intensywnośc jest większa i nieregularny w cholerę:/ Wcześniej brałam tabletki, więc może to dla tego. Teraz mam wahania nawet między 28, a 36 dni. Co do blizny, dermatolog powiedział, że to bliznowiec. Zaczęłam chodzić na laser i masaż blizny i już widzę poprawę ![]() ![]() Wczoraj wizyta kontrolna u endo, tsh 16:/, więc dostałam dodatkowy lek na L (jeszcze nie znam nazwy na pamięć, ale jak to nazwała endo: ma mi dać kopa, bo o 22 leżę już w łózku:P). Waga spadła o 2 kg, wyniki morfologii idealne, aż sama była zdziwiona, więc podbudowałam się mega ![]() O, i to tyle ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4193 |
Zakorzenienie
|
jaki laser masz ??
![]() Edytowane przez Kancia Czas edycji: 2011-06-16 o 19:05 |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4194 |
Raczkowanie
|
kancia wieczorkiem pstrykne i wrzucę. Cholipka nie wiem co to dokładnie za laser, ale dzisiaj mam kolejny zabieg, więc się podpytam i od razu napiszę. Na pewno jest to coś innego, niż ktoś pisał kilka postów wyżej, bo ja za jedną sesję lasera płacę 15 zł
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4195 |
Zakorzenienie
|
hmmm to pewnie taki biolaser jak mój
ok to czekam na fotkę, Twoje posty dają mi nadzieje, ze moze jednak cos sie ruszy z ta moją blizną ![]() ps. skusiłam sie na plaster silikonowy, ponoc lepsze niż maśc, zobaczymy ![]() Edytowane przez Kancia Czas edycji: 2011-06-17 o 20:34 |
![]() ![]() |
![]() |
#4196 |
Raczkowanie
|
motykowa....dla mnie Twój post to też małe światełko w tunelu..
![]() kancia...ja też ciągle myślę o tych plastrach i zapytałam mojego dermatologa od laserów czy może kupić...bo on mi wypisał dermatix i plastry cica care....ale on mówi że to to samo... póki co mam prawie całą maść ale mam wrazenie że po niech swędzi mnie bardzo ta blizna i przyznam się że od czasu do czasu smaruję contratubexem |
![]() ![]() |
![]() |
#4197 |
Zakorzenienie
|
nettka no własnie kupiłam cica care, skusiłam sie na plaster z tego względu, ze maśc droższa a podobno plaster lepiej działa bo jest przyklejony 24 na dobę, w związku z czym uwalnia ten silikon cały czas i reperuje bliznę.
oczywiscie na mnie pewnie nie podziała ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4198 |
Przyczajenie
|
Hej kolejna wizyte mam 12 lipca ja biore Letrox 50, bardzo dobrze sie czuje... na razie nie widze zadnych oznak tycia tak mi sie wydaje bynajmniej ;D
Ola01 ... nie panikuj kochana ja teaz oczytałam sie tego wszystkiego i bałam sie nerwy stres wcale nie pomagaja ... Moja biopsja tez wyszla dobrze lekarze mi mowili ze jest wszystko dobrze ale ja dalej swoje... a wynik badania histo Struma Nodosa... nawet nie podejrzany guzek ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4199 |
Przyczajenie
|
Hej Dziewczyny
![]() ![]() Ja dziś wyszłam ze szpitala. Operację miałam w czwartek wieczorem, wycięli mi lewy płat. Dziś się czuję już bardzo dobrze, nawet bardzo nic nie boli. Jedyną rzeczą o którą się martwię jest blizna. Góra blizny mi bardzo spuchła i nie mam tam w ogóle czucia. W szpitalu mówili, że tak może być i nawet może się powiększyć, ale ja i tak się martwię, że obrzęk nie zejdzie ![]() Czy któraś z Was tak miała?? |
![]() ![]() |
![]() |
#4200 | |
BAN stały
|
Cytat:
Tak, na poczatku był taki spuchnięty "wałek" - teraz po 7 m-cach kreska jest ledwo widoczna. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:36.