|
Notka |
|
Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4201 |
Przyczajenie
|
Dot.: ***operacja tarczycy***
|
![]() ![]() |
![]() |
#4202 |
Raczkowanie
|
kancia... lekarz mi mówił, że plaster trzymam najpierw 3 godz...po 3 dniach wydłużam o godzinę itd...
No ciekawa jestem jak na Ciebie zadziałają, mam nadzieję że napiszesz , że są super i blizna znika ![]() kaomelka...ja też biorę Letrox i bardzo dobrze się czuję , z tyciem też nie mam problemów...ale fakt...nie przesadzam z jedzeniem ![]() fafforek....widzisz..ja miałam po operacji cieniutką kreseczkę...a póżniej zrobił się bliznowiec. Tak że może u Ciebie będzie odwrotnie ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4203 |
Zakorzenienie
|
nettka na d.o.z. pl ( wkurzaja mnie te wycinane linki) są za 106 zł wziełam, 12x6 cm bodajże
w przyszłym tygodniu odbieram go i zaczynam przyklejac, no zobaczymy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4204 |
Przyczajenie
|
Witam jestem tutaj "nowa"
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4205 |
Raczkowanie
|
moglas miec hashitoxicosis albo przelom tarczycowy.... istieje opcja "cmokniecia" przytarczyc przec tarczyce... ale wcale to nie jest pewne to primo... a secundo... jest juz po... wiec
![]()
Jedno zycie w jednym tempie, jedno bicie z jednym sercem... ![]() Edytowane przez fizol87 Czas edycji: 2011-06-21 o 11:04 |
![]() ![]() |
![]() |
#4206 |
Przyczajenie
|
Witam Fizol87 . Co miałam nie wiem ale ważne ,że mam guzy i trzeba to jak najszybciej usunąć. Ja chciałabym już ale to nie takie łatwe sam fakt,że nie mam szczepień na WZW a to w sumie ok.2mc druga sprawa przyplątało się jakieś dziwne grypsko z którym nie mogę sobie poradzić i szczepienia się przesuwają. Służba zdrowia pracuje w takim tępie, że szkoda gadać ale fakt faktem nie wytnę sobie tego sama więc siła rzeczy muszę czekać.... Niestety
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4207 |
Przyczajenie
|
Cześć dziewczyny, właśnie zrobiłam wyniki przed radioterapią. THS znacznie powyżej 100. Trochę się zdziwiłam, bo czuję się całkiem nieźle. Pierwsze dwa tygodnie po odstawieniu były ciężkie, ale teraz prawie tego nie zauważam. Miała któraś z Was tak wysokie TSH? Pakuję się już do wawy i nie wiem co zabrać ze sobą... Niby trochę gdzieś czytałam, ale mam problem
![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4208 |
Zakorzenienie
|
nie brałaś hormonów zastępczych ?? byłaś całkiem bez niczego?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4209 | |
Raczkowanie
|
tsh pokazuje funkcje endokrynna przysadki, t3,t4 pokazuja funkcje tarczycy, wywindowalo bo nie ma t3,t4-niedoczynnosc tarczycy, samo tsh jest stymulatorem wytwarzania t3,t4, 100 to nie malo
---------- Dopisano o 08:59 ---------- Poprzedni post napisano o 08:56 ---------- Cytat:
Jedno zycie w jednym tempie, jedno bicie z jednym sercem... ![]() Edytowane przez fizol87 Czas edycji: 2011-06-26 o 08:00 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4210 |
Raczkowanie
|
Witam!Szykuję się do wyjazdu do warszawy na 5 dni (podanie jodu).
Z tego co wiem będzie to odział zamknięty i to chyba najbardziej mnie martwi.Jest ktos moze na tym forum kto przeszedł taki pobyt w szpitalu.Na co powinnam sie przygotowac,czy powinnam sie czegoś obawiać?jak to wygląda(czy naprawdę nie będzie sie mozna się kąpać , dopiero ostatniego dnia?z gory dziekuję za odpowiedź ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4211 |
Przyczajenie
|
Hej Dziewczyny,
jak u Was było z wynikiem histopatologicznym? Czy po Was dzwonili? Czy same się zgłaszałyście? Bo ja właśnie telefon dostałam ze szpitala, bo przyszedł wynik i Pani umówiła mnie na wizytę do mojego chirurga. Boję się ![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4212 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4213 |
Raczkowanie
|
fafforek :"jak u Was było z wynikiem histopatologicznym? Czy po Was dzwonili? Czy same się zgłaszałyście? "
Ja sama dzwoniłam i pytałam czy już jest wynik-miał być do m-ca , był dokładnie po m-cu ...Tyle czekania. Teraz wróciłam po 2 jodzie. Nikt nie uprzedził, że tym razem dostanę dawkę diagnostyczną, dużo mniejszą, więc nie będzie izolacji jak rok temu.Wtedy nie ruszyłam się z pokoju przez prawie 5 dni, trzeba było pić ok2l wody,żeby pozbyć się tego jodu, na koniec dokładna kąpiel, mycie głowy, pomiar skażenia i do domu (kwarantanna).Teraz pobyt od wtorku-czwartku, usg szyi, usg brzucha, ekg, rtg, badania krwi,scyntygrafia po 24h od podania jodu. Można było swobodnie poruszać się po szpitalu(Kraków, Kopernika), wychodzić do ogrodu, pić wodę w zwykłych ilościach(niepotrzebnie brałam zapas na tyle dni...), nie była wymagana kąpiel w dniu wypisu. Wypis i opis scyntygrafii mam do odebrania we wtorek, więc nie znam dokładnych wyników, ale wydaje mi się,że wszystko ok, skoro mnie puścili. Sprawdzę wtedy jaki ja miałam poziom tsh przed jodowaniem...Odważyłam się zważyć po ponad roku-przybyło mi tylko 1kg, więc nie jest źle. Problem miałam tylko z drętwieniem rąk, nieustannym mrowieniem , co wiążę z odstawieniem hormonów na m-c,bo dzisiaj gdy wróciłam do nich(zaczynam od 50 i co 5 dni mam zwiększać dawkę ,aż dojdę do 175) i jest trochę lepiej.Łykam też magnez, więc liczę na poprawę, bo to jednak dokuczliwe. Kontrola za 3 m-ce... Pozdrawiam. |
![]() ![]() |
![]() |
#4214 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Edytowane przez anecia1042 Czas edycji: 2011-07-02 o 11:31 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4215 |
Raczkowanie
|
anecia1042 :"możesz mi napisać coś więcej jak wygląda pierwszy jod?"
Przyjęcie na jod miałam w środę.Pierwsze 2 dni byłam na oddziale endokrynologii i tam pobrano krew, zapisano wagę, przeprowadzono wywiad i badanie lekarskie, zrobiono usg szyi,rtg płuc.To czas na ustalenie potrzebnej dawki jodu. W piątek część rzeczy oddałam w depozyt pielęgniarkom, a pozostałe miałam w izolatce. W Krakowie to jakby 2pokojowy apartament z 4 łóżkami, specjalnie dostosowanym wc i prysznicem. Kraty w oknach, alarm w drzwiach...Na wyposażeniu telefon(do odbioru rozmów),radio, czajnik,gazety, książki.Można mieć komórkę(nie jest potrzebne żadne opakowanie , folia, żeby ją chronić-nie ma takiej potrzeby, a coś takiego czytałam na forum).Pokoje monitorowane-odbiorniki w pokoju pielęgniarek.. Rok temu była jeszcze pozostawiona przez pacjentów herbata, kawa, sztućce, kubki.Teraz już tego nie było, więc lepiej mieć swoje. Zawsze ktoś z rodziny może coś podać przez pielęgniarki-z reguły są bardzo miłe.W piątek 0 11.00 podano nam 1 kapsułkę z jodem wielkości apapu i od tej pory do wtorku nie można było opuszczać izolatki. Posiłki, leki(te, które się łykało wcześniej) przynosiła pielęgniarka izotopowa. Rano i wieczorem sprawdzała ciśnienie i temperaturę.Trzeba było pić ok2l wody, żeby pozbywać się w ten sposób jodu.W pierwszej dobie trzeba ssać cukierki, albo tabletki z apteki na pobudzanie ślinianek, bo czasami(rzadko) mogą sprawiać problemy. Jak na początku nic się nie dzieje, to potem też jest ok.Tak mówili.Ważne jest dwukrotne spłukiwanie muszli, porządne mycie rąk, bo właściwie tylko w ten sposób można skazić otoczenie. W ostatnim dniu jest obowiązkowa kąpiel z myciem głowy, sprawdzenie licznikiem od stóp do głów poziomu skażenia oraz wszystkich rzeczy osobistych. W moim wypadku mogłam zabrać prawie wszystko(nawet koszulę nocną), a do wyrzucenia była tylko bielizna. Potem tylko wypis, recepty, zalecana kwarantanna (ważne żeby omijać kobiety w ciąży i małe dzieci).W czwartek scyntygrafia, czyli bite pół godziny bez ruchu w "rynience", a nad tobą coś tam się pomału przesuwa i mierzy gdzie zbiera się jod(ja od razu jak się ułożę, to zamykam oczy i nie wiem dokładnie co się dzieje).Wyniki po paru dniach.Prawidłowy wynik- jod ma być w miejscu po tarczycy i w pęcherzu. Czas szybko mija na czytaniu, spaniu, rozmowach z pozostałymi-razem ze mną była staruszka, obok starszy pan- b.sympatyczni.W tym roku trafiłam na wyjątkowo głośno chrapiącą współlokatorkę, więc dobrze też wziąć stopery...Przydaje się mała lampeczka gdybyś chciała czytać wieczorem, bo lampki są nad łóżkami, ale dosyć wysoko i ich światło może przeszkadzać. Tak jest w Krakowie, w Gliwicach nie byłam, ale pewnie jest podobnie. Nie denerwuj się-wszystko jest do przeżycia i na prawdę nie jest tak tragicznie ! Gdybyś miała jeszcze jakieś pytania to pisz-chętnie odpowiem.Pozdrawiam serdecznie. |
![]() ![]() |
![]() |
#4216 |
Zakorzenienie
|
no własnie szkoda, ze nikt nie był w Gliwicach ostatnio
![]() ja jade 15.07 ehhhh i nie wiem co mnie czeka (tyle co przeczytałam to wiem) |
![]() ![]() |
![]() |
#4217 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4218 |
Raczkowanie
|
anecia1042 :"dziękuję ze mi trochę przybliżyłaś jak to wygląda. mi powiedzieli że nie moge mieć telefonu ewentualnie w woreczku, nie moge mieć też swoich naczyń."
Tu nie było z tym problemu-miałam swoje sztućce, chociaż wtedy posiłki dostarczała firma cateringowa( plastikowe sztućce, styropianowe pojemniki). Pani ordynator wiele razy kładła nacisk na to, że podstawą jest higiena po skorzystaniu z wc, bo tylko jej brak powoduje przeniesienie skażenia na inne przedmioty. Oddali mi koszulę nocną,więc pot nie miał wpływu na skażenie. Mycie rąk, najlepiej dwukrotnie, to najlepsze zabezpieczenie.Czyste ręce-czysta komórka czy coś innego... Jeszcze jedno -mogę rozwiać wątpliwości tych, które boją się czy okres nie jest przeciwwskazaniem podczas jodowania, bo byłam świadkiem takiej rozmowy: Nie ma to znaczenia. Jest to tylko większa niedogodność dla biorącej jod, bo proszą w szpitalu o oszczędne pobieranie wody ze względu na wysokie koszty utylizacji tej skażonej, ale wiadomo-siła wyższa..a myć się trzeba... Edytowane przez Mader 44 Czas edycji: 2011-07-04 o 18:56 |
![]() ![]() |
![]() |
#4219 |
Raczkowanie
|
Odebrałam wypis ze szpitala. Lekarka powiedziała, że "nie ma się do czego doczepić", więc jest ok.Usg prawidłowe, scyntygrafia też. Zwiększyła mi tylko calperos 1000 do 3x 1000, ze względu na to mrowienie o którym już pisałam.Daje mi to w kość, bo dawka większa o 100%, łykam od wtorku, a poprawy jakoś nie widzę. Drętwieją mi w nocy zwłaszcza palce(kciuk, wskazujący i środkowy), a ostatnio szybko też męczą mi się całe ręce-wieszanie prania a nawet obieranie ziemniaków to robi się problem. Dziwi mnie też, że w marcu lekarz zmniejszył mi dawkę z 2x1000 na 1000 i 500, a chodziło właściwie o to samo. To jak w końcu powinno być? Czy ktoś miał może podobne problemy?
Wapń całkowity mam 2,19, Potas 4,20.TSH miałam wtedy 46,075, ale od jutra łykam już 150(zaczęłam w piątek od 50), więc na pewno już się zmniejszyło. Magnezu nie sprawdzali, ale też łykam od stycznia, więc pewnie będzie w normie.. fizol87 może Ty coś podpowiesz? Będę wdzięczna... |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4220 |
Raczkowanie
|
a ja byłam sobie tydzień nad morzem wdychałam powietrze dużo spacerowałam po plaży i nie tylko opalałam się kąpałam w morzui dowiedziałam się że powinniśmy łykać witaminy 3 razy dziennie a to już zależy od lekarza prowadzącego pozdrawiam.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4221 |
Zakorzenienie
|
a czemu az 3 razy ? nawet jesli ktoś ma dobry poziom tych potasów, wapnia, zelaza?
dziewczyny mam załamkę ![]() ![]() ![]() ![]() w dodatku nie dostałam okresu ( nie jestem w ciazy) cykl mi się całiem rozwalił, czuje sie jak jakiś wrak... |
![]() ![]() |
![]() |
#4222 |
Przyczajenie
|
Witam
![]() ![]() W czwartek mam zgłosić się w szpitalu na operacje w sumie byłam niedawno na wizycie u chirurga w tej sprawie i zdziwił mnie szybki termin operacji (dwa tyg po wizycie) ale juz jestem przygotowana raczej psychicznie do tego bo już długo sie zbierałam z wizytą u chirurga tzn skierowanie na operacje dostałam na początku maju. Ale w sumei zwlekałam z tym ze wzgledu na matury i egzamin zawodowy co wszystko i tak było wystarczającym stresem by jeszcze myśleć o zbliżającej się operacji. Jak już pisałam gdzieś daleko wcześniej mam guza w lewym pałacie 3,3x2,2cm wiec mam do usunięcia cały płat lewy. Czytając watek zdziwiłam się że nie dostałam skierowanie od chirurga tylko na RTG , 10 badan krwi wraz z grupą,oraz EKG (na szczęście już porobiłam wszystkie), tylko że nikt nie wspomniał mi o szczepienie:/ trochę niepokoi mnie to:/ i nie wiem czy będzie ok ze względu na to:/ W sumie nawet za bardzo już nie wiem co mam wsiąść do szpitala nikt mi nie powiedział bym np miała wziąć sztućce czy własny termometr.... Strasznie się obawiam że przez stres może mi sie miesiączka przyspieszyć na termin operacji... |
![]() ![]() |
![]() |
#4223 |
Raczkowanie
|
Pisząc "szczepienie" masz na myśli przeciw WZW ? Ja musiałam się zaszczepić przed operacją i chociaż zależało mi na jak najszybszym terminie, to miałam przed operacją szczepienie 2x(druga dawka po miesiącu), trzecia dawka pół roku po 1. Jeżeli chodzi o rzeczy potrzebne w szpitalu, to chyba w każdym (oprócz wiadomych środków higieny osobistej) potrzebne są sztućce, talerzyk, kubek. Spróbuj znaleźć stronę szpitala do którego idziesz, bo często w części "przyjęcie do szpitala" podają co zabrać.
Co do badań potrzebnych przed operacją , pobytu w szpitalu, to możesz poczytać w postach 3048 i 3064. W każdym jest trochę inaczej, ale zawsze lepiej wiedzieć czego się spodziewać. Pozdrawiam. A co do moich problemów, to sama zmniejszyłam sobie dawkę calperos i jest lepiej... |
![]() ![]() |
![]() |
#4224 |
Zakorzenienie
|
po jakim czasie po podaniu jodu mozna wrócić do hormonów??
cisza ![]() jutro jadę do Gliwic, trzymajcie kciuki za dobre wyniki i zebym z nudów nie padla tam ![]() do napisania za tydzien Edytowane przez Kancia Czas edycji: 2011-07-14 o 09:09 |
![]() ![]() |
![]() |
#4225 |
Raczkowanie
|
Kancia....trzymaj się w tych Gliwicach!! Napisz jak tam blizna po plastrach, czy jest choć troszkę lepiej? No i czy chodzisz na te lasery?/
Motykowa...nic się nie oddzywasz, jak twoje lasery? napisz coś |
![]() ![]() |
![]() |
#4226 | |
Przyczajenie
|
HEj. Ja Mialam operacje w Poznaniu a jestem z Gorzowa Wlkp. Zadzwoniłam z pytaniem czy jest wynik i sekretarka mi powiediała ze jest i ze nie musze przyjezdzac bo wynik jest dobry i ze wyślą mi poczta zebym sie nie fatygowała. Szczerze powiem kamień spadł mi z serca bo strasznie sie obawiałam.
---------- Dopisano o 18:41 ---------- Poprzedni post napisano o 18:16 ---------- Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 19:08 ---------- Poprzedni post napisano o 18:41 ---------- Hej.Mozecie mi powiedziec czy kazdy po wycieciu tarczycy musi miec jodowanie???? Biore tez Euthyrox 75 i zaczełam tyc!!! Narazie 4kg a jem bardzo mało!!! Boje sie ze przytyc wiecej!! Dostaje powoli depresje z tego powodu!! ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4227 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() jestem 2tygodnie bez leków i zaczynam powoli opadać z sił, też tak miałaś? |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4228 |
Przyczajenie
|
Hej dziewczyny byłam na drugiej wizycie 12 lipca pierwszy raz po operacji robil;am TSH czyli 2 miesiace dokladnie od operacji i spadło mi bardzo miałam TSh równe 0,01 ;/ brałam letrox 50 i odłożył mi na miesiac 2 sierpnia druga wizyta mam zrobic 1 TSH i zobaczymy... wezly chlonne nadal powiekszone jakas maskara. On mi mowi ze nie przejmujemy sie tym łatwo mu mowic boje sie zebym nei miaala jakiejs ziarnicy zlosliwdej bo wezlu chlonne mam powiekszone w sumie głownie po lewej stronie ciala ;/;/ ehh masakra
|
![]() ![]() |
![]() |
#4229 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4230 |
Raczkowanie
|
Ola...napisz co to za olejek
![]() ![]() co do jodowania to nie mam pojęcia, a odnośnie tycia to powiedz o tym lekarzowi może Ci zmieni euthyrox na coś innego, ja biorę letrox i trzymam wagę, no ale też się n ie przejadam ![]() kaomelka...wiem że łatwo mówić ale nie denerwuj się na zapas, sierpien już niebawem, porobisz badania...i wszystko będzie dobrze!! trzymaj się ![]() pauclau...słyszałam o tym celo cote ale myślę że Ty po prostu należysz do tych szczęśliwców którzy nie mają tendencji do bliznowców |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:33.