|
Notka |
|
Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4261 |
Przyczajenie
|
Dot.: ***operacja tarczycy***
generalnie jest tak że mój ginekolog alarmuje że powinnam co najmnie zrobić biopsję, endokrynolog w krakowie stwierdził że nic się nie dzieje brać hormony i tyle, endokrynolog w gliwicach stwierdziłe że po co to ruszam - to były pierwsze slowa po czym generalnie każdy z nich twierdzi że nie ma 100% że to nie rak, poza tym biopsja nie da mi 100% odpowiedzi i stanowi zagrożewnie że jesli nie jest to guz złośliwy to przez biopsje może się zezłosliwić no i fakt że w każdej chwili może się zezłosliwić tym bardziej że ostatnio się ukrwił ( nie patologicznie) no i trochę rośnie. Więc sama stwierdziłam że najlepiej będzie jeden płat usunąć - konsultowałam to z nimi i generalnie wszyscy pogratulowali podejścia - tyle że zaden z nich nie powiedział o możliwych powikłaniach.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4262 |
Przyczajenie
|
Cześć dziewczyny,
Wróciłam na forum po długiej nieobecności. Operowałam się w kwietniu 2010. Wycięli mi całą tarczyce i jedną przytarczyczkę (przypadkowo). Właściwie wszystko jest ok - łykam 100 letroxu zamiennie ze 125 Eurytroxu ( w weekend wieksza dawka), wapno juz odstawiłam , blizny nie widac wcale, ale... . Endokrynolog zrobiła mi po operacji kontrolne USG, TSH było ok -1,32 i na wizytę umówiła mnie na grudzień. Ale ja sie jakos głupio czuję ostatnio. Zawroty głowy, bóle nóg, obrzęki na łokciach . Internistka dała mi skierowanie do ortopedy i neurologa i skierowanie na TSH. Wyszło mi cieniutki - 0,43 - przy dolnej normie 0,47. Czy to znaczy że za duzo mam tego Letroxu. Wytłumaczcie mi prosze czy mam robic te dwa dodatkowe hormony? One wszak sa wytwarzane przez tarczyce a jesli ja jej nie mam to tylko Lektrox je zastępuje? A jak u Was z gospodarką kostną? Martwia mnie te bóle rąk - prawa ręka jest mało sprawna- nie wiem czy to brak czegoś czy zaczyna sie problem z cieśnią nadgarstka. Duzo pracuje na kompie i moze to byc choroba zawodowa. |
![]() ![]() |
![]() |
#4263 | |
BAN stały
|
Cytat:
Ja nie przytyłam ani troche po operacji, ciąglę ważę 59 kg przy 168 cm wzrostu. Blizna jest prawie niewidoczna - na dowód zdjęcie. ja nie żałuję swojej decyzji a dodam że guzy wykryto u mnie jakieś 8 lat temu wiec też trochę czekałam żeby to pieruństwo wyciąć bo bardzo się bałam. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4264 |
Raczkowanie
|
wika12:" czy jest ktos kto usuną i przy braniu leków czuje się dobrze ? czy trzeba już dotychczasowe życie spisac na straty?
Jestem 15 m-cy po usunięciu tarczycy.Biorę codziennie hormony(co wcale nie jest problemem), przytyłam tylko 1kg(ale to moja wina, bo za mało się ruszam...), włosy zdecydowanie wyglądają lepiej( tylko przez jakiś czas po narkozie wyglądały gorzej). Cieszę się ,że szybko pozbyłam się niechcianego lokatora , a że lepiej było usunąć tarczycę w całości-pogodziłam się z tym. Tsh przed operacją miałam zawsze w normie, dopiero usg wykazało problem i potwierdziła to biopsja. 7 lat od biopsji to bardzo długo-u mnie usg robione rok wcześniej było ok, kolejne zaniepokoiło lekarza. Moje życie jest może teraz trochę bardziej skomplikowane, bo trzeba chodzić na kontrole co 3 m-ce, robić badania kontrolne, byłam 2x na jodowaniu (rok temu 7dni, teraz 3dni w szpitalu), ale trzeba to zaakceptować i tyle. Pozdrawiam serdecznie. |
![]() ![]() |
![]() |
#4265 |
Zakorzenienie
|
wika no tutaj nikt Ci nie powie co masz robic, conajwyzej mozemy powiedziec jak było u nas.
mirazet, ja nie przyjmuje tak zróznicowanych hormonow więc nie pomogę |
![]() ![]() |
![]() |
#4266 |
Przyczajenie
|
Kancia mam do ciebie pytanie, jak sie czułaś w dniu wypisu do domu?
i o której godzinie wyszłaś??? ja w środe rano mam się stawić w Gliwicach już na jod. I obawiam się czy mąż da rade po mnie przyjechać. mamy 400 km do gliwic i muszę go wcześniej poinformować żeby miał czas na dojazd, ale jeśli w poniedziałek rano dopiero się dowiem ze wychodze to bede musiała jechać pociągiem bo w godzine czy dwie po mnie nie przyjedzie. |
![]() ![]() |
![]() |
#4267 |
Przyczajenie
|
dziewczyny napiszcie gdzie i przez kogo byłyście operowane?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4268 |
Zakorzenienie
|
anecia w dniu wypisu czułam sie dobrze ale to chyba z tego powodu, ze idę do domu
![]() To czy wyjdziesz dowiesz sie pewnie dzien wczesniej ale musisz ciagnąc lekarzy za język. Jesli w ciesni i na badaniach wszystko będzie ok to na bank wyjdziesz te 3 dni po podaniu jodu. Lekarze mają obchód koło godz 9 jeśli zabiora Twoja karte to jest 99%, ze wychodzisz wtedy ok 14 są wypisy, do godz 13 (bo o tej zamykają szatnie) masz być przebrana i czekać w pokoju 177 (poczekalnia) Tam przychodzi lekarz i woła po nazwisku do gabinetu, omawia wypis i do domku ![]() ja wyszłam dokładnie o 13.50 ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4269 |
Przyczajenie
|
Dzięki Kancia,
własnie sprawdzam połaczenia z Gliwic i mam bezposredni pociag o 13 a później same z przesiadkami które jadą po 8 godzin jak na złość. Ja tez czuje się fatalnie, przemiana materii u mnie kompletnie stanęła, ciągłe bóle głowy i kompletny brak energii. Ale jeszcze tydzień i mam nadzieje ze wszystko zacznie wracać do normy, choć strasznie boje się o wyniki. Trzymajcie kciuki ![]() Edytowane przez anecia1042 Czas edycji: 2011-08-01 o 20:07 |
![]() ![]() |
![]() |
#4270 |
Raczkowanie
|
Hej!05.07.11 mialam jodowanie dawka terapeutyczna 3,7 (jestem po operacji, rak brodawkowaty).na ostatnim usg wykryto zmiany 7mm.zroblam biobsję.wynik jest dla mnie troche nie zrozumialy.w tej zmianie jest kilka grup metaplastycznych /onkocytarnych/ komorek pęcherzykowych.proszę o zinterpretowanie tego wyniku.z góry dzięki.moja endokrynolog mowi zeby jeszcze poczekac i zobaczyc czy zmian sie nie powieksza.kontrolne USG za 3 miesiące.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4271 |
Przyczajenie
|
Mader44 - dlaczego usg zaniepokoilo lekarza? - napisz jakiego miałaś dużego guza czy robiłaś biopsie i czy guz był jeden? gzie i kto cię operował?
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4272 | |
Raczkowanie
|
Hej!dlaczego zaniepokioło hmm...ogolnie patrzyla na te komorki metaplastyczne to ją zaniepokoiło.i mowila ze ona guzy onkocytarne jak są to ona wysyla na operację.na koniec stwierdzial ze to moze byc zapalenie tarczycy.ja bylam operowana w olsztynie.i z tego co wiem mam tam jakies zostawione male kikuty.mam brac hormony i za 3 miesiące zobaczyc czy zmiany sie powiekszają.Teraz jade na wizyte prywatną do warszawy skonsultowąc ten wynik z dr.M.Czertwertyńską.moze ona powie mi cos konkretnego.a mi sie wogole wydaje ze powinnam mieć jeszcze jedna operacje skoro cos tam jest, ale nie jestem lekarzem, ale napewno teraz na tej wizycie sie wypytam konkretnie.
---------- Dopisano o 13:41 ---------- Poprzedni post napisano o 13:36 ---------- Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4273 |
BAN stały
|
[/QUOTE] przed operacja nie robilam biobsji.guz był 0,9 mm.dopiero po histo wyszlo ze to rak, ale po tej ostatniej biobsji nie wyszlo ze są tam jakies komorki raka brodawkowatego wiec wynika z tego ze go usunęli.[/QUOTE] Dziwne że chirurg wyciął bez wyniku biopsji....mój nawet nie chciał słyszeć o tym. W którym szpitalu byłaś operowana? |
![]() ![]() |
![]() |
#4274 |
Raczkowanie
|
Olsztyn mswia.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4275 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
pozdrawiam Magda |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4276 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
mam pytanko czy tyreoglobulina to jest to samo co przeciwciala anty TG, mi sie wydaje ,ze nie , ale czy warto takie badania porobic , po usunieciu tarczycy z powodu raka?Lekarz niechetnie daje skierowanie , bo to drobie badanie pozd.magda |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4277 |
Zakorzenienie
|
magda to nie jest to samo, na razie nie robiłam zadnych badan, sama nie bede ich robic bo w pażdzierniku mam kontrolę amulatoryjną i pewnie zrobią mi te badania (mam je na kazdej kontroli w Gliwicach)
|
![]() ![]() |
![]() |
#4278 |
Przyczajenie
|
dziewczyny podajcie mi jakie badanie można zrobić które daloby jakąś odpowiedź czy to co mam na tarczycy to nowotwór - są jakieś markery na nowotwory tarczycy?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4279 | |
BAN stały
|
Cytat:
Markery robiono mi w Centrum Onkologii już po wycięciu tarczycy. |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#4280 |
Przyczajenie
|
jak te markery się nazywają ( czyżby chodzilo o ogólne markery nowotworowe?) podaj dokladną nazwę badania
|
![]() ![]() |
![]() |
#4281 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4282 |
Przyczajenie
|
Witam wszystkich
![]() Zacznę od tego, że 13 lat temu miałam wycinane guzki tarczycy, potem wykryto u mnie guz w śródpiersiu - też go operowano, nastepnie guz na szyi po stronie lewej również operowany - wszystko we Wrocławiu. Teraz minęło 14 lat od pierwszej operacji i od paru lat znowu robie coroczne tk ponieważ ponownie mam guz w śródpiersiu - 5 cm, na szyi po stronie lewej w tym samym miejscu co wczesniej wynik neurofibroma. Ale pojawił się tez od jakichs 6 lat guz pod krtanią, miałam robione badanie videostroboskopowe i jest guz na zewnątrz wystaje i w środku co utrudnia mi przełykanie i czasami poddusza. Mój onkolog (DCO na Hirszfelda wrocław ) u którego pojawiam się raz w roku w formie kontroli po obejrzeniu badania tego guza stwierdził, że to moze być torbiel tarczycy i nic więcej nawet mnie nigdzie nie pokierował w celu dokładniejszego przebadania tego. Obecnie pogoda wiemy jaka jest i strasznie mi ten guz przeszkadza a termin wizyty mam na 26 wrzesień. Próbowałam dostać się do Gliwic ale panie telefonicznie mi odmawiają mówiąc, ze do nich tylko ze stwierdzonym rakiem. Dzwoniłam na prywatna wizyte do Pani doktor Hasse-Nazar do Gliwic bo ponoć dobra jest ale teriny na koniec listopada. Nie wiem co mam robić, gdzie sie udać ![]() Z góry dziekuje i pozdrawiam oraz zdrówka zyczę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4283 |
Zakorzenienie
|
joanna szkoda, ze Cie zbyli w Gliwicach bo przeciez oni tam nie leczą tylko "rakowców"
ale generalnie sa tak okropne terminy, ze szok ![]() ![]() wszędzie się tłumaczą, ze nie ma miejsc az do 2013 -2015 roku !!!! będę piać pismo do NFZ bo to jakaś kpina jest ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4284 |
Raczkowanie
|
Joanna__26.
Jeżeli Gdańsk to nie za daleko dla Ciebie, to polecam Tobie szpital MSWiA i tamtejszy Oddział Chirurgii Ogólnej. Specjalizują się w operacjach tarczycy. Sama byłam tam operowana 2 lata temu, więc z doświadczenia wiem, jak to wygląda. O szpitalu, lekarzach, pielęgniarkach, jakości leczenia itp. mogę powiedzieć z czystym sumieniem-że wszystko jest na najwyższym poziomie. ![]() Tutaj masz opinie pacjentów tego oddziału: http://www.trojmiasto.pl/Zaklad-Opie...56.html#wyniki Edit: Yyyy....chyba źle zrozumiałam Twój post ![]() Kontakt do nich: Ordynator (58) 309-83-10 Pokój lekarski (58) 309-83-63 E-mail chirurgia@zozmswia.gda.pl Edytowane przez Lidkaa Czas edycji: 2011-08-19 o 23:07 |
![]() ![]() |
![]() |
#4285 |
Konto usunięte
|
Za miesiąc mnie również czeka operacja- torbiel na prawym płacie tarczycy. Będę operowana w Gdańsku w MSWiA.
Lidkaa, przeczytałam wszystkie Twoje posty na temat operacji i bardzo mnie podniosły na duchu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4286 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Cieszę się bardzo, że moje słowa komuś pomogły ![]() Pozdrawiam. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4287 |
Konto usunięte
|
Lidkaa, czytałam, że przed operacją miałaś hormony w normie. Jakie miałaś TSH po operacji? Zawsze jest konieczność przyjmowania leków po wycięciu jednego płata tarczycy?
Również pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4288 |
Raczkowanie
|
kancia....jeszcze lepsze efekty po plastrach?? napisz czy ci się nie odklejają i które kupiłaś...cica care?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4289 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez Lidkaa Czas edycji: 2011-08-24 o 07:09 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4290 |
Zakorzenienie
|
netka odklejają, od początku się odklejały ale ja je uzywam na noc tzn jak po poudniu wiem, ze nigdzie nie wychodze to sobie naklejam i mam do rana, dłuzej nie moge bo mnie zaczyna swędzieć.
Mam cica care blizna wygląda lepiej niz wyglądała ale nadal fatalnie, mnie ratuje tylko wycięcie, nic innego nie da sie z tym syfem zrobic ![]() zrobie sobie fotke i wkleje ale dopiero wieczorem |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:30.