***operacja tarczycy*** - Strona 148 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Zdrowie ogólnie

Notka

Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną!

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-10-13, 11:56   #4411
helidka
Raczkowanie

Dot.: ***operacja tarczycy***

Cytat:
Napisane przez cacasandra Pokaż wiadomość
Witam wszystkich na forum
Jestem tu "nowa",a trafilam na to forum tak calkiem przypadkiem serfujac po internecie w poszukiwaniu odpowiedzi na moje pytania,zawiazane wlasnie z tarczyca.

Dzis mija 16-dzien od operacji,usunieto mi cala tarczyce,z choroba zmagalam sie od kilku dobrych lat,mam przebyta za soba niedoczynnosc tarczycy,nadczynnosc,chor obe Gravera Basedowa,az w koncu calkowite usuniecie tarczycy.
Operacja przebiegla bez zarzutow,samopoczucie po operacji tez,az sama bylam zaskoczona tym,iz tak dobrze sie czulam...
Tzw,schody pojawily sie teraz i tak naprawde to nie jest zwiazane z tym,ze cos mnie boli,tylko z moja podswiadomoscia,tzn takie glupie uczucie leku,kiedy sama wychodze z domu,nagle ogarnia mnie strach,ze cos sie moze stac,poczym mam wrazenie ,ze robi mi sie slabo..
Czy to normlane??,czy ktos z Was miewal takie wachania nastrojow,jesli tak jak sobie z tym poradzil i co mialo na to wplyw..
Z gory dziekuje za wszelkie odpowiedzi,pozdrawiam
Witaj!!!Ja czułam się podobnie przed operacją.Po odebraniu wyników histo... wszystko minęło.Sprawdź wapń,potas i magnez i jeśli są dobre,to może być nerwica .Tak,czy inaczej idź do lekarza.
helidka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-13, 15:51   #4412
CZARNA76
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Elaa26 Pokaż wiadomość
Czarna będzie dobrze zobaczysz musi być ja wiem, że mimo wszystko łatwo mówić, ja miałam wycięty płat, żadnych innych objawów poza centymetrowym guzkiem, po biopsji okazało się że guzek się zmienia i było podejrzenie nowotworu, przyznam szczerze że bałam się bardzo, bo i usg nie było dla mnie przychylne - wskazywało na nowtór...około 2 m-ce stresu od biopsji do wyników.
Ddziś już wiem że raka nie miałam, ale dobrze ze usunęłam .
Własnie w porównaniu z operacją oczekiwanie na histo było gorsze :/, ale będzie dobrze mimo wszytsko raki tarczycy są rzadkie tzreba być dobrej myśli
Pozdrawiam i zdrówka życzę
Ps. mi w lepszym śnie pomagała podwójna melisa
Witaj Ela. Wasze wypowiedzi ogólnie podnosza mnie na duchu, praca jest dla mnie wybawieniem aby nie myśleć o głupotach....Ogólnie jestem pokręconą,śmieszna babą i na pozór nikt nie wie co mnie gryzie. W pracy też nikt nie podejrzewa nawet , że za jakiś czas zniknę bo zanim wróce trochę czasu minie. Tu piszę anonimowo i poniekąd dlatego, że Wy byłyście lub jesteście w podobnej sytuacji .
P.s. Meliska nie pomaga tak jak ją zachwalacie. SORY!!!
CZARNA76 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-14, 09:31   #4413
Ewelinka81
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Agunia78 Pokaż wiadomość
A mrowienie bądź drętwienie czujesz w palcach u rąk lub w nogach?Życzę szybkiego powrotu do zdrowia
Cześć, dzięki Agunia, wczoraj wyszłam ze szpitala, coraz lepiej się czuje, aż jestem w szoku, że ten ból gardła tak szybko mija, nie mam żadnego mrowienia na szczęście Powiedzcie mi dziewczyny kiedy pozbyłyście się opatrunku przyklejonego w szpitalu na ranę? Pielęgniarka mówiła, że w domu nie muszę już go nosić ale jakoś boje się go odkleić, że bez niego (opatrunku) sobie jakoś tą ranę czymś podrażnie, chociaż jak na nią patrze to jest ładnie zagojona...
I kiedy oraz czym najlepiej zacząć smarować aby nie mieć zbyt dużej blizny (wiem, że już o tym było pewnie pisane ale nie chce mi się teraz szukać ) ???

Edytowane przez Ewelinka81
Czas edycji: 2011-10-14 o 09:37
Ewelinka81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-14, 09:46   #4414
helidka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Ewelinka81 Pokaż wiadomość
Cześć, dzięki Agunia, wczoraj wyszłam ze szpitala, coraz lepiej się czuje, aż jestem w szoku, że ten ból gardła tak szybko mija, nie mam żadnego mrowienia na szczęście Powiedzcie mi dziewczyny kiedy pozbyłyście się opatrunku przyklejonego w szpitalu na ranę? Pielęgniarka mówiła, że w domu nie muszę już go nosić ale jakoś boje się go odkleić, że bez niego (opatrunku) sobie jakoś tą ranę czymś podrażnie, chociaż jak na nią patrze to jest ładnie zagojona...
I kiedy oraz czym najlepiej zacząć smarować aby nie mieć zbyt dużej blizny (wiem, że już o tym było pewnie pisane ale nie chce mi się teraz szukać ) ???
Na bliznę najlepiej nic nie robić,zresztą na to są rożne szkoły.Jak nie ma bliznowca,to niech się samo zdrowo goi.
Ewelinko,czy Ty miałaś jeszcze w środę wyjmowane jakieś szwy?
Pozdrawiam i życzę zdrowia.
Stary 2011-10-14, 10:12   #4415
Ewelinka81
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez helidka Pokaż wiadomość
Na bliznę najlepiej nic nie robić,zresztą na to są rożne szkoły.Jak nie ma bliznowca,to niech się samo zdrowo goi.
Ewelinko,czy Ty miałaś jeszcze w środę wyjmowane jakieś szwy?
Pozdrawiam i życzę zdrowia.
W Poniedziałek zabieg, we wtorek rano wyjmowali mi dren, w środe rano wyjęli mi szwy, takie dwa pociągnięcia poczułam, w czwartek do domku. Zastanawia mnie czy mogę już bez opatrunku chodzić, niby pielęgniarka mówiła, że w domu już bez opatrunku ale z tego przejęcia, że wychodze do domu już nie czekałam na chirurga, bo był na sali operacyjnej, więc sie nie upewniłam.
Stary 2011-10-14, 11:16   #4416
Agunia78
Raczkowanie

Cytat:
Opatrunek w domu masz ściągać ale za każdym razem gdy wychodzisz z domu powinnaś przyklejać nowy plaster i tak przez 3 dni mi kazały. Na 7dzień od operacji kazały mi ściągnąć plasterki łączące rankę po cięciu i na dwór zakładać chustę/szal na szyję, bo nie wolno jej opalać choć teraz to już nie ma takiego słońca... A co do smarowania maścią na blizny to dopiero jak rana ładnie się zagoi można zacząć stosować maść. Ja kupiłam wczoraj Cepan, bo do niedawna miałam po środku dziurkę otwartą...Trzymaj się kochana i nie bój się ściągać tego plastra-ja bałam się, że rana się rozejdzie i przez to sztywno trzymałam szyję aż nabawiłam się bólu karku Głupota boli
Agunia78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-14, 11:22   #4417
Marynika49
Raczkowanie

Ewelinko jak jak wróciłam do domku zraz po operacji ,bardzo bałam się oglądać tę ranę ale kuzynka prosiła ,że jak nie chce oglądać to nie muszę ale ona chce zobaczyc i odkleiłam opatrunek i do tej pory chodzę już wszędzie bez niego .Rana bardzo dobrze się goi,myję mydełkiem dla dzieci.Pozdrawiam
Marynika49 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-10-14, 11:44   #4418
Ewelinka81
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Marynika49 Pokaż wiadomość
Ewelinko jak jak wróciłam do domku zraz po operacji ,bardzo bałam się oglądać tę ranę ale kuzynka prosiła ,że jak nie chce oglądać to nie muszę ale ona chce zobaczyc i odkleiłam opatrunek i do tej pory chodzę już wszędzie bez niego .Rana bardzo dobrze się goi,myję mydełkiem dla dzieci.Pozdrawiam
No to dzisiaj opatrunek wyląduje w koszu, bo mnie już od tych plastrów troche szyja ciągnie. Podobno jak rana odkryta to szybciej się goi

p.s. Agunia mi żadnych plasterków na rane nie założyli, więc nie mam już co odklejać poza plastrem który trzyma opatrunek
Stary 2011-10-14, 18:19   #4419
Agunia78
Raczkowanie

Cytat:
No to dzisiaj opatrunek wyląduje w koszu, bo mnie już od tych plastrów troche szyja ciągnie. Podobno jak rana odkryta to szybciej się goi

p.s. Agunia mi żadnych plasterków na rane nie założyli, więc nie mam już co odklejać poza plastrem który trzyma opatrunek
Widocznie każdy szpital robi inaczej. Mi na cięcie założyli 6 cieniutkich białych plasterków, żeby skóra się nie rozchodziłaA dopiero na to plaster z opatrunkiem.Podobnie jak Ciebie skórę mi ściągał bardzo na szyi. Ale teraz luzik już, tylko czasami zapominam o szalu bądź chuście 2 listopada wracam do pracy po 2 latach wychowawczego i aż się boję czy się gdzieś nie przeciążę...Ale mus to mus, ale w sumie się na to cieszę
Stary 2011-10-15, 09:48   #4420
cacasandra
Przyczajenie

Dziekuje za odpowiedz,tak tez zrobie,wlasciwie to juz dzis wezme wspomagajaco magnez,to mi raczej nie zaszkodzi,a w poniedzialek podejde do pobliskiego lekarza,aby skonsultowac moje samopoczucie.
cacasandra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-15, 09:55   #4421
cacasandra
Przyczajenie

Dziewczyny ja wiem,ze to wszystko zalezy od organizmu i nas samych,ale nie bojcie sie operacji,ja jestem 3-tygodnie po i fakt,ze tez przed operacja swoje przezywalam i wiem ,ze powiedziec jest latwiej,a nizeli dokonac.
U mnie bylo tez troszke gorzej,bo mieszkam za granica i operacja odbyla sie tu,z dala od bliskich i ich wsparcia,jedynym moim wsparciem byl moj maz,ktory dal z siebie naprawde wszystko za co jestem mu dozgonnie wdzieczna,bo jednak bez takiego wsparcia i oddania jest ciezko.
Dzis z punktu doswiadczenia powiem tak,ze jesli mialabym cofnac czas,to nie zastanawialabym sie nad decyzja o operacji,napewno zdecydowalabym sie bez wachania.
Wiec glowka do gory dziewczyny,bedzie dobrze!!,Musi byc!!
cacasandra jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-10-16, 14:01   #4422
Kancia
Zakorzenienie

Agunia ale czy Ty miałaś szytą ranę czy klejoną? bo chyba tylko klejoną stad te plastry.
Ewelinka miała normelne sciągalne szwy

u mnie dokładnie minął rok od operacji i blizna fatalna, organizm nadal rozregulowany jak szlag ehhh nawet się pisac nie chce

Edytowane przez Kancia
Czas edycji: 2011-10-16 o 14:03
Kancia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-16, 14:42   #4423
Ewelinka81
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Kancia Pokaż wiadomość
Agunia ale czy Ty miałaś szytą ranę czy klejoną? bo chyba tylko klejoną stad te plastry.

u mnie dokładnie minął rok od operacji i blizna fatalna, organizm nadal rozregulowany jak szlag ehhh nawet się pisac nie chce
Dokładnie, normalnie mi szwy wyciągneli w szpitalu i to wszystko. Kancia to mnie teraz wystraszyłaś z tym rozregulowanym organizmem. Ja narazie nie odczuwam żadnych tego typu efektów ale u mnie jutro minie dopiero tydzień od wycięcia całej tarczycy, dopiero 3 dzień biore euthyrox 100 mg. Za tydzień powinny być wyniki badań histo, oby wszystko było dobrze...

Marynika49 napisz jak już będziesz widziała co Ci tam napisali w tych wynikach badań histo...
Stary 2011-10-16, 15:47   #4424
Marynika49
Raczkowanie

Ewelinko jutro rano jadę do Poznania jak tylko wrócę to Ci wszystko napiszę
Stary 2011-10-16, 18:36   #4425
Kancia
Zakorzenienie

Ewelinka po operacji było ok, niestety w lipcu musiałam mieć podany jod (rak) i od tamtej pory hormony szaleją. Ostatnio robiłam tsh we wrześniu było 2.0 czyli znośne.
W tym tyg we wtorek zrobiłam znów tsh bo mam niedługo wizyte u endo i mam mieć swieże. Wyszło 16,0 a biorę regularnie 125 Euthyroxu myślałam, ze może pomylili sie w labie i wczoraj poszłam znów zrobic tsh. Wyszło 21.0
az dziwne, ze ja normalnie funkcjonuję ...
Stary 2011-10-16, 20:15   #4426
Agunia78
Raczkowanie

Cytat:

Ja miałam klejoną. Jak u Ciebie objawia się rozregulowanie organizmu? Podaj przykłady proszę... Czy któraś z Was dziewczyny bierze Letrox100?
Dziewczyny ile najdłużej czekałyście na wyniki histo?Ja jestem już 3 tyg po operacji i nadal nie doszły...Zaczynam się bać

Edytowane przez Agunia78
Czas edycji: 2011-10-16 o 20:19
Stary 2011-10-16, 20:56   #4427
Mn1s1ek
BAN stały

g.
Cytat:
Napisane przez Agunia78 Pokaż wiadomość
Ja miałam klejoną. Jak u Ciebie objawia się rozregulowanie organizmu? Podaj przykłady proszę... Czy któraś z Was dziewczyny bierze Letrox100?
Dziewczyny ile najdłużej czekałyście na wyniki histo?Ja jestem już 3 tyg po operacji i nadal nie doszły...Zaczynam się bać
5 tyg.
Mn1s1ek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-16, 21:59   #4428
Ewelinka81
Raczkowanie

Cytat:
Ewelinka po operacji było ok, niestety w lipcu musiałam mieć podany jod (rak) i od tamtej pory hormony szaleją. Ostatnio robiłam tsh we wrześniu było 2.0 czyli znośne.
W tym tyg we wtorek zrobiłam znów tsh bo mam niedługo wizyte u endo i mam mieć swieże. Wyszło 16,0 a biorę regularnie 125 Euthyroxu myślałam, ze może pomylili sie w labie i wczoraj poszłam znów zrobic tsh. Wyszło 21.0
az dziwne, ze ja normalnie funkcjonuję ...
TSH 21,0 to jeszcze nie jest źle, ja miałam na końcu sierpnia TSH 39,0, bo lekarz przecholował z tiamazolem, byłam troche zamulona i nic mi sie nie chciało, a pod koniec wrzesnia po zmniejszeniu dawki leku już mialam TSH 4,33. Ciekawe jakie teraz bede miała to TSH na początku listopada, po wycietej tarczycy i na euthyroxie 100, bo bede badac przed wizytą u endo...
Stary 2011-10-17, 18:24   #4429
Marynika49
Raczkowanie

Witajcie dziewczyny
Dziś byłam w Poznaniu po mój wynik histo.. Pani w sekretariacie powiedziała, że jest dobry i że nie mam raka!
Wynik badania to : Struma colloides nodosa.-I,II.
Nie wiem dokładnie co to znaczy, ale jak pójdę do swojej endo to na pewno mi wszystko wytłumaczy
Pozdrawiam wszystkie tarczycowe!

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-10-17, 18:45   #4430
wika12
Przyczajenie

dziewczyny które z was były operowane w krakowie?
wika12 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-17, 18:47   #4431
Kancia
Zakorzenienie

Marynika

ewelinka tylkoze mi wzrostło z 2,0 na 21,0 w ciągu niecałego miesiąca
w dodatku przy mojej wadze takie TSH to zabójstwo
Stary 2011-10-17, 19:14   #4432
helidka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Marynika49 Pokaż wiadomość
Witajcie dziewczyny
Dziś byłam w Poznaniu po mój wynik histo.. Pani w sekretariacie powiedziała, że jest dobry i że nie mam raka!
Wynik badania to : Struma colloides nodosa.-I,II.
Nie wiem dokładnie co to znaczy, ale jak pójdę do swojej endo to na pewno mi wszystko wytłumaczy
Pozdrawiam wszystkie tarczycowe!
Witaj Maryniko!!!Wspaniała wiadomość dotycząca Twojego wyniku.Mój wynik jest podobny :Struma colloides.Noduli hyperplastici bilaterales.I,II.Pozdrawi am serdecznie.
Stary 2011-10-18, 15:48   #4433
CZARNA76
Przyczajenie

Cześć dziewczyny. Jeszcze dwa dni do zabiegu. Jak ja Wam zazdroszczę, że co niektóre już z Was są już po zabiegu i wynikach histop??? Nie macie pojęcia! To wszystko przede mną!!!Pozdrawiam
Stary 2011-10-18, 16:03   #4434
Ewelinka81
Raczkowanie

Cytat:
Marynika

ewelinka tylkoze mi wzrostło z 2,0 na 21,0 w ciągu niecałego miesiąca
w dodatku przy mojej wadze takie TSH to zabójstwo
Czemu piszesz, że przy Twojej wadze takie TSH to zabójstwo ??? Nie chodzi tu o licytacje komu wiecej w jakim czasie ale chciałam Cie uspokoić, że to się zdarza. Mi wpierw z wyniku TSH 0,007 przeszło w niecałe dwa miesiące w TSH 21,0, po kolejnej wizycie i zmianie dawki leku z tego TSH 21,0 przeszło w 0,07, po kolejnej z kolei wizycie u endo TSH z 0,07 przeszło w 39,0 i po ostatniej wizycie w ciągu miesiaca TSH przeszło z 39,0 w 4,33. Wszystko to działo się w czasie od kwietnia do końca września tego roku. Przy takich wachaniach ciężko było mnie przygotować do zabiegu, na szczęście udało się i jestem już po zabiegu. Teraz czekam na wyniki histo i jeśli będą dobre to dalej pewnie tylko branie i kontrolowanie tych hormonów co jakiś czas...

---------- Dopisano o 17:03 ---------- Poprzedni post napisano o 16:52 ----------

Cytat:
Napisane przez CZARNA76 Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny. Jeszcze dwa dni do zabiegu. Jak ja Wam zazdroszczę, że co niektóre już z Was są już po zabiegu i wynikach histop??? Nie macie pojęcia! To wszystko przede mną!!!Pozdrawiam
Teraz będąc już po zabiegu mogę stwierdzić, że czekanie z tego wszystkiego jest najgorsze. Sam zabieg i to jak się czujesz po nim nie jest takie złe, zabiegu się nie pamięta, bo jest pod narkozą, po zabiegu troszkę boli gardło ale po migdałach bolało ono dużo, dużo gorzej. Ja przed zabiegiem myslałam sobie tylko, że chce mieć to jak najszybciej za sobą i niech mnie już biorą, wszystko żeby tylko zdrowym być i się dobrze wreszcie czuć. CZARNA wszystko jest do przeżycia, nic się nie bój !!!
Stary 2011-10-18, 19:03   #4435
Kancia
Zakorzenienie

Ewelinka poniewaz moja przemiana materii prawie nie istnieje a każdy skok TSH w górę to dla mnie kolejne kilogramy, pomimo kontrolowanych prze dietetyka posiłków. Dlatego się martwie i nie wiem skąd taki skok pomimo brania leków.
Stary 2011-10-18, 20:06   #4436
Marynika49
Raczkowanie

Dziewczynki dziękuję Wam za wsparcie fajnie ,ze jesteście
Stary 2011-10-18, 20:07   #4437
justa77
Przyczajenie

Witam, u mnie rok po operacji było dobrze mam usunięty prawy płat z cieśnią, nie musiałam brać leków. Ale do czasu, obecnie biorę letrox i grozi mi kolejna operacja tarczycy bo w drugim płacie są torbiele. Ostateczna decyzja będzie za miesiąc jak pojadę do mojej endokrynolog. A jeszcze mam problemy z głosem, obecnie chodzę na rehabilitację gardła i zobaczymy jak będzie dalej. A blizna jest ładna prawie nic nie widać. Martwię się co dalej bo nie chcę mieć kolejnej operacji.
justa77 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-10-18, 22:05   #4438
terregina
Przyczajenie

Cześć. Mam wole guzkowe (na usg opisane są tylko trzy największe), pojutrze biopsja. Ile czeka się na wynik? - tak mniej więcej...
terregina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-19, 15:51   #4439
CZARNA76
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez terregina Pokaż wiadomość
Cześć. Mam wole guzkowe (na usg opisane są tylko trzy największe), pojutrze biopsja. Ile czeka się na wynik? - tak mniej więcej...
Witaj Terregina na biopsje a raczej na wynik z niej krótko ja czekałam koło tygodnia .

Jutro zabieg
Stary 2011-10-19, 16:15   #4440
Marynika49
Raczkowanie

CZARNA jesteśmy z Tobą trzymamy kciuki nie bój się nie ma czego
Odezwij się po operacji.Pozdrawiam i czekamy za Tobą
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości