|
Notka |
|
Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4471 |
Raczkowanie
|
Dot.: ***operacja tarczycy***
cześć wszystkim!mam pytanko dziewczyny co oznacza badanie TG ja mam 0,6??
|
![]() ![]() |
![]() |
#4472 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Interpretacja wyniku Prawidłowe stężenie triglicerydów wynosi 0,4-1,7 mmol (35-150 mg/dl). Wzrost stężenia może wskazywać na: pierwotne hipertriglicerydemie, przewlekłe choroby nerek, zespół nerczycowy, dnę moczanową, niedoczynność tarczycy, cukrzycę, otyłość, ciążę, zapalenie trzustki, złe nawyki żywieniowe, nadużywanie alkoholu lub być spowodowane przez leki: betablokery, tiazydy, glikokortykoidy, doustne środki antykoncepcyjne. Spadek poziomu triglicerydów obserwuje się w stanie wyniszczenia i niedożywienia organizmu, a także przy nadczynności tarczycy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4473 |
Raczkowanie
|
Dziś robiłam badania TSH i wyszło mi 0,277, a norma jest 0,49-4,67. Czy któraś z Was wie może ile czasu po usunięciu tarczycy może potrwać uregulowanie hormonów ???
|
![]() ![]() |
![]() |
#4474 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Po usunięciu tarczycy będziesz musiala przez cale życie kontrolować TSH.Przez pierwszy rok co trzy miesiące,potem raz na rok.To zresztą zależy od endokrynologa jak często wyznaczy Tobie wizyty.To piekielne TSH po operacji już tak bardzo się nie zmienia.Teraz masz najtrudniejszy okres,bo trzeba ustalić odpowiednią dawkę hormonów.Nie jest tak źle.Pozdrawiam. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4475 |
Raczkowanie
|
Witam serdecznie, dołączam do "tarczyczówek"
![]() Zdrowia życzę wszystkim! |
![]() ![]() |
![]() |
#4476 |
Przyczajenie
|
Cześć dziewczyny.Właśnie wróciłam ze szpitala. Póżniej opiszę co i jak bo w obecnej chwili jestem bardzo słaba i muszę trochę odpocząć. Buzialki
|
![]() ![]() |
![]() |
#4477 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Helidka dziękuje za odpowiedź ![]() Edytowane przez Ewelinka81 Czas edycji: 2011-10-29 o 16:02 |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4478 |
Przyczajenie
|
witaj czarna76 miło że sie odezwałaś ja dopiero 2 listopada idę do endokrynologa po skierowanie do szpitala pozdrawiam i życze szybkiego powrotu do zdrowia
|
![]() ![]() |
![]() |
#4479 |
Raczkowanie
|
Witaj Czarnula
![]() Super że jesteś już w domku.Odpocznij i napisz jak było.Pozdrawam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4480 |
Raczkowanie
|
Witaj Czarna76!!!
Najważniejsze ,że już jesteś po zabiegu.Teraz szybko wracaj do zdrowia. Potem ,tak jak pyta Marynika, napisz jak było.Pozdrawiam. |
![]() ![]() |
![]() |
#4481 |
Raczkowanie
|
Super, że wszystko już za Tobą CZARNA76
![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4482 |
Przyczajenie
|
hej dziewczyny dziś byłam u swojego endokrynologa dostałam skierowanie do szpitala i opis z usg tarczycy wyglada on nastepujaco
płat prawy116x13x28mm,lewy23x2 6x36mm.Echogeniczność niejednrodna. W prawym płacie guzek lito-torbielowaty13x12mm,31x21 mm.W płacie lewym guzek lito-torbielowaty21x14mm i guzek izoechogeniczny z otoczką hypoechogeniczną 11x10mm.W cieśni guzek lito torbielowaty 12x9mm i jutro jade do szpitala na konsultacje bo akurat do tego szpitala co dostałam to tam jest tylko konsultacja w czwartki wiec jutro sie odezwe co i jak po konsultacji powiadomnie was o terminie zabiegu |
![]() ![]() |
![]() |
#4483 |
Przyczajenie
|
Witajcie kobitki. Jestem tydzień i 1 jeden dzień po operacji.
Co do przebiegu i całej procedury znalazłam bardzo szczegółowy opis na str.136 napisany przez EWIASZEK z dnia 15. 04.2011 a co do moich uwag i wniosków pytajcie bo nie wiem co Was interesuje. Buziaki |
![]() ![]() |
![]() |
#4484 |
Raczkowanie
|
Dzisiaj byłam na wizycie u mojego endo, obniżył mi dawke euthyroxu z 100 na 75 mg i mam sie zgłosic do niego za 3 miesiące czyli tak jak helidka pisała
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4485 |
Przyczajenie
|
hej dziewczyny ja dzis byłam na konsultacji u chirurga 13 stycznia 2012r bede miała porobione badania a 16.01.2012r na zabieg pozdrawiam i zycze wszystkim szybkiego powrotu do zdrowia
|
![]() ![]() |
![]() |
#4486 |
Przyczajenie
|
Cześć dziewczyny. Mam pytanie do tych babeczek , które miały operacje czy któraś z Was miała problem z oczami tzn. drżenie całych gałek ocznych i problemy z widzeniem?? Proszę o szybką odp. Dziękuje z góry
|
![]() ![]() |
![]() |
#4487 |
Przyczajenie
|
Witam jestem tu pierwszy raz-jestem po operacji tarczycy i wezlow chlonnych szyi z powodu raka brodawkowatego - czy zna ktos z was dobrego endokrynologa ze szczecina? z góry dziękuję aga
|
![]() ![]() |
![]() |
#4488 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie znam nikogo ze Szczecina i przykro mi z powodu Twojej choroby. Znam jednak dwie bliskie mi osoby chore na to samo i są zdrowe.Jedna miała operację 10 tat temu(starsza),druga młoda była operowana 4 lata temu i też jest OK.Obie miały jod tylko 2 razy,po pół roku i potem po roku i nadal jest dobrze.Życzę Tobie zdrowia a lekarza spróbuj poszukać na ,,znanylekarz.pl. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4489 |
Przyczajenie
|
hej dziewczyny mam pytanie gdzie mozna zrobić badanie grupy krwi na nfz bo mi lekarz rodziny nie wystawi podpowiem jestem z bydgoszczy
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4490 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:45 ---------- Poprzedni post napisano o 14:38 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4491 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4492 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4493 |
Przyczajenie
|
Witam, mi przed operacją nie robili badania grupy krwi, miałam z sobą dokument i starczyło a jak robili nic o tym nie wiem bo jak trafiasz na oddział to robią na dzień dobry pełno badań krwi i może robili mi grupę krwi i nic o tym nie wiem.
---------- Dopisano o 19:46 ---------- Poprzedni post napisano o 19:43 ---------- Ja się cieszę bardzo od soboty, ciężar spadł mi z serca, moje torbiele się wchłonęły i nie muszę mieć drugiej operacji, endokrynolog zwiększyła mi dawki leków i kontrola za pół roku. Uświadomiła mnie, że leki będę brać do końca życia bo jednak moja połowa tarczycy nie daje rady. Ale branie leków może być operacji nie chcę już mieć. ---------- Dopisano o 19:48 ---------- Poprzedni post napisano o 19:46 ---------- Niestety nie miałam po operacji takich problemów. Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
#4494 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny mam pytanie-czy któraś z Was używała na bliznę maści Contractubex? Strasznie mnie swędzi blizna po jej stosowaniu... A jak z wami było?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4495 |
Raczkowanie
|
Mi chirurg powiedział, że jeśli blizna się ładnie goi to nie musze niczym smarować... Tak więc narazie nic nie kupowałam...
|
![]() ![]() |
![]() |
#4496 |
Przyczajenie
|
Witam biorę teraz eutyrox, czy ktoś mi może powiedzieć jak się po nim czuje?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4497 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4498 | ||
Raczkowanie
|
Witam Wszystkich, dziś przypadkowo trafiłam na to forum... dlaczego nie znalazłam go wczesniej
![]() Jestem 6 tygodni po wycięciu jednego płata tarczycy i zastanawiam się jak długo jeszcze będzie mi przeszkadzało to "coś" podczas przełykania? Słyszałam, że to jest krwiak i ma się wchłonąć, miałyscie też takie cudo? Cytat:
![]() Cytat:
Ile dni po zabiegu mozna zacząć smarować rane kreme na blizny? Zapomniałam sie zapytać ! |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4499 |
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny! Ja mam operacje 1 grudnia- usunięcie guzka i lewego płata. Wiem że nie ma sie czym stresować ale jednak...... no wiecie.
Mam pare pytań: 1. Czy po operacji można normalnie jeść, mówić itd 2. Jakie mogą być komplikacje? 3. Jak długo sie leży w szpitalu ? 4. Ile dostane zwolnienia z pracy? (praca biurowa) Z góry dzieki ![]() ---------- Dopisano o 07:28 ---------- Poprzedni post napisano o 07:27 ---------- Operacja będzie w Tarnowie |
![]() ![]() |
![]() |
#4500 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
1. Mówiłam jak tylko się obudziłam z narkozy ale jeśc dali dopiero nastepnego dnia. 2. Wolałam nie wiedzieć, ale z tego co wiem to nie jest źle! 3. Średnio chyba 3 doby po zabiegu. 4. Zwolnienie zalezy od tego jak szybko sie wraca do formy i od 1 do 6 miesiecy z tego co mówili mozna chorować. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:32.