***operacja tarczycy*** - Strona 150 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Zdrowie ogólnie

Notka

Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną!

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-10-28, 09:25   #4471
aniaawm28
Raczkowanie

Dot.: ***operacja tarczycy***

cześć wszystkim!mam pytanko dziewczyny co oznacza badanie TG ja mam 0,6??
aniaawm28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-28, 15:04   #4472
Agunia78
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez aniaawm28 Pokaż wiadomość
cześć wszystkim!mam pytanko dziewczyny co oznacza badanie TG ja mam 0,6??
Witaj Aniu. Może to Ci pomoże:
Interpretacja wyniku

Prawidłowe stężenie triglicerydów wynosi 0,4-1,7 mmol (35-150 mg/dl).

Wzrost stężenia może wskazywać na: pierwotne hipertriglicerydemie, przewlekłe choroby nerek, zespół nerczycowy, dnę moczanową, niedoczynność tarczycy, cukrzycę, otyłość, ciążę, zapalenie trzustki, złe nawyki żywieniowe, nadużywanie alkoholu lub być spowodowane przez leki: betablokery, tiazydy, glikokortykoidy, doustne środki antykoncepcyjne.

Spadek poziomu triglicerydów obserwuje się w stanie wyniszczenia i niedożywienia organizmu, a także przy nadczynności tarczycy.
Agunia78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-28, 17:10   #4473
Ewelinka81
Raczkowanie

Dziś robiłam badania TSH i wyszło mi 0,277, a norma jest 0,49-4,67. Czy któraś z Was wie może ile czasu po usunięciu tarczycy może potrwać uregulowanie hormonów ???
Ewelinka81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-28, 18:31   #4474
helidka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Ewelinka81 Pokaż wiadomość
Dziś robiłam badania TSH i wyszło mi 0,277, a norma jest 0,49-4,67. Czy któraś z Was wie może ile czasu po usunięciu tarczycy może potrwać uregulowanie hormonów ???
Ewelinko!
Po usunięciu tarczycy będziesz musiala przez cale życie kontrolować TSH.Przez pierwszy rok co trzy miesiące,potem raz na rok.To zresztą zależy od endokrynologa jak często wyznaczy Tobie wizyty.To piekielne TSH po operacji już tak bardzo się nie zmienia.Teraz masz najtrudniejszy okres,bo trzeba ustalić odpowiednią dawkę hormonów.Nie jest tak źle.Pozdrawiam.
helidka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-29, 11:06   #4475
aniader
Raczkowanie

Witam serdecznie, dołączam do "tarczyczówek" Jestem hodowczynią dużego guza na prawy płacie tarczycy (wykryty 2 tygodnie temu), właśnie umierając ze strachu czekam na wynik biopsji. Endo stwierdziła, że cała tarczyca jest do usunięcia więc po początkowym szoku zaczynam szukać informacji odnośnie operacji, możliwych powikłań, postępowania po, dobrych specjalistów itd. Nie wiem jeszcze jak szybko ani dokładnie gdzie wyląduję na stole. Prowadzi mnie dr Wiktorska z Łodzi (ktoś zna?) Jeśli wynik biopsji nie będzie alarmujący to powoli będę stabilizować hormony. Strasznie się cieszę, że znalazłam takie miejsce w którym ktoś wie, co czuję i z czym się zmagam w tej chwili chociaż życzyłabym sobie i Wam by nas tu było jak najmniej.
Zdrowia życzę wszystkim!
aniader jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-29, 13:32   #4476
CZARNA76
Przyczajenie

Cześć dziewczyny.Właśnie wróciłam ze szpitala. Póżniej opiszę co i jak bo w obecnej chwili jestem bardzo słaba i muszę trochę odpocząć. Buzialki
CZARNA76 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-29, 15:59   #4477
Ewelinka81
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez CZARNA76 Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny.Właśnie wróciłam ze szpitala. Póżniej opiszę co i jak bo w obecnej chwili jestem bardzo słaba i muszę trochę odpocząć. Buzialki
Czarna ciesze się, że już jesteś po wszystkim w domku Z każdym dniem będzie coraz lepiej, trzymaj się ciepło !!!

Helidka dziękuje za odpowiedź To byłoby zbyt piękne gdyby od samego początku było idealnie :| Pozostaje uzbroić się w cierpliwość i czekać aż się wszystko unormuje.

Edytowane przez Ewelinka81
Czas edycji: 2011-10-29 o 16:02
Stary 2011-10-29, 16:34   #4478
gosiulek1984
Przyczajenie

Cytat:
witaj czarna76 miło że sie odezwałaś ja dopiero 2 listopada idę do endokrynologa po skierowanie do szpitala pozdrawiam i życze szybkiego powrotu do zdrowia
gosiulek1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-29, 17:07   #4479
Marynika49
Raczkowanie

Witaj Czarnula
Super że jesteś już w domku.Odpocznij i napisz jak było.Pozdrawam
Marynika49 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-30, 08:01   #4480
helidka
Raczkowanie

Witaj Czarna76!!!
Najważniejsze ,że już jesteś po zabiegu.Teraz szybko wracaj do zdrowia. Potem ,tak jak pyta Marynika, napisz jak było.Pozdrawiam.
Stary 2011-10-31, 15:34   #4481
Agunia78
Raczkowanie

Super, że wszystko już za Tobą CZARNA76 Teraz odpoczywaj i nabieraj sił...
Stary 2011-11-02, 10:25   #4482
gosiulek1984
Przyczajenie

hej dziewczyny dziś byłam u swojego endokrynologa dostałam skierowanie do szpitala i opis z usg tarczycy wyglada on nastepujaco
płat prawy116x13x28mm,lewy23x2 6x36mm.Echogeniczność niejednrodna. W prawym płacie guzek lito-torbielowaty13x12mm,31x21 mm.W płacie lewym guzek lito-torbielowaty21x14mm i guzek izoechogeniczny z otoczką hypoechogeniczną 11x10mm.W cieśni guzek lito torbielowaty 12x9mm
i jutro jade do szpitala na konsultacje bo akurat do tego szpitala co dostałam to tam jest tylko konsultacja w czwartki wiec jutro sie odezwe co i jak po konsultacji powiadomnie was o terminie zabiegu
Stary 2011-11-02, 12:29   #4483
CZARNA76
Przyczajenie

Witajcie kobitki. Jestem tydzień i 1 jeden dzień po operacji.
Co do przebiegu i całej procedury znalazłam bardzo szczegółowy opis na str.136 napisany przez EWIASZEK z dnia 15. 04.2011 a co do moich uwag i wniosków pytajcie bo nie wiem co Was interesuje. Buziaki
Stary 2011-11-02, 15:11   #4484
Ewelinka81
Raczkowanie

Dzisiaj byłam na wizycie u mojego endo, obniżył mi dawke euthyroxu z 100 na 75 mg i mam sie zgłosic do niego za 3 miesiące czyli tak jak helidka pisała Poza tym zrobił mi USG i powiedział, że jeszcze się tam w środku goi ale wszystko ładnie wygląda. Jutro jadę nad morze odpocząć i co do tego endo nie widział żadnych przeciwwskazań
Stary 2011-11-03, 13:04   #4485
gosiulek1984
Przyczajenie

hej dziewczyny ja dzis byłam na konsultacji u chirurga 13 stycznia 2012r bede miała porobione badania a 16.01.2012r na zabieg pozdrawiam i zycze wszystkim szybkiego powrotu do zdrowia
Stary 2011-11-03, 13:25   #4486
CZARNA76
Przyczajenie

Cześć dziewczyny. Mam pytanie do tych babeczek , które miały operacje czy któraś z Was miała problem z oczami tzn. drżenie całych gałek ocznych i problemy z widzeniem?? Proszę o szybką odp. Dziękuje z góry
Stary 2011-11-03, 20:30   #4487
agnieszkach55
Przyczajenie

Witam jestem tu pierwszy raz-jestem po operacji tarczycy i wezlow chlonnych szyi z powodu raka brodawkowatego - czy zna ktos z was dobrego endokrynologa ze szczecina? z góry dziękuję aga
agnieszkach55 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-04, 08:19   #4488
helidka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez agnieszkach55 Pokaż wiadomość
Witam jestem tu pierwszy raz-jestem po operacji tarczycy i wezlow chlonnych szyi z powodu raka brodawkowatego - czy zna ktos z was dobrego endokrynologa ze szczecina? z góry dziękuję aga
Witaj Agnieszko!!!
Nie znam nikogo ze Szczecina i przykro mi z powodu Twojej choroby.
Znam jednak dwie bliskie mi osoby chore na to samo i są zdrowe.Jedna miała operację 10 tat temu(starsza),druga młoda była operowana 4 lata temu i też jest OK.Obie miały jod tylko 2 razy,po pół roku i potem po roku i nadal jest dobrze.Życzę Tobie zdrowia a lekarza spróbuj poszukać na ,,znanylekarz.pl.
Stary 2011-11-04, 09:16   #4489
gosiulek1984
Przyczajenie

hej dziewczyny mam pytanie gdzie mozna zrobić badanie grupy krwi na nfz bo mi lekarz rodziny nie wystawi podpowiem jestem z bydgoszczy
Stary 2011-11-04, 13:45   #4490
Agunia78
Raczkowanie

Cytat:
Cześć dziewczyny. Mam pytanie do tych babeczek , które miały operacje czy któraś z Was miała problem z oczami tzn. drżenie całych gałek ocznych i problemy z widzeniem?? Proszę o szybką odp. Dziękuje z góry
Cześć Czarna76 ja po operacji nie miałam takich problemów ale w ogóle to miałam. Zaczęłam brać magnez i drżenie powiek mi ustąpiło. Zaburzeń wzroku nie miałam.Pozdrawiam

---------- Dopisano o 14:45 ---------- Poprzedni post napisano o 14:38 ----------

Cytat:
Napisane przez agnieszkach55 Pokaż wiadomość
Ja chodzę do endokrynolog w Goleniowie ale prywatnie,myślę, że można się do Niej dostać w Szczecinie na nfz. Nazywa się Dorota Kosińska, to jej numer tel-501 745 516. A jak nie ona to może drBorowiecki który mnie operował w Policach. Trzymaj się
Stary 2011-11-05, 08:21   #4491
helidka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez gosiulek1984 Pokaż wiadomość
hej dziewczyny mam pytanie gdzie mozna zrobić badanie grupy krwi na nfz bo mi lekarz rodziny nie wystawi podpowiem jestem z bydgoszczy
Cześć!
Badanie na grupę krwi powinni Tobie zrobić w szpitalu przed operacją.Ktoś Ciebie naciąga na koszty.POZDRAWIAM.
Stary 2011-11-05, 10:36   #4492
Agunia78
Raczkowanie

Cytat:
Helidka ma rację. Mnie pytali czy mam ze sobą to badanie ale nie miałam więc pobrali więcej krwi i sami zrobili
Stary 2011-11-07, 18:48   #4493
justa77
Przyczajenie

Witam, mi przed operacją nie robili badania grupy krwi, miałam z sobą dokument i starczyło a jak robili nic o tym nie wiem bo jak trafiasz na oddział to robią na dzień dobry pełno badań krwi i może robili mi grupę krwi i nic o tym nie wiem.

---------- Dopisano o 19:46 ---------- Poprzedni post napisano o 19:43 ----------

Ja się cieszę bardzo od soboty, ciężar spadł mi z serca, moje torbiele się wchłonęły i nie muszę mieć drugiej operacji, endokrynolog zwiększyła mi dawki leków i kontrola za pół roku. Uświadomiła mnie, że leki będę brać do końca życia bo jednak moja połowa tarczycy nie daje rady. Ale branie leków może być operacji nie chcę już mieć.

---------- Dopisano o 19:48 ---------- Poprzedni post napisano o 19:46 ----------

Cytat:
Niestety nie miałam po operacji takich problemów. Pozdrawiam
justa77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-12, 21:36   #4494
Agunia78
Raczkowanie

Dziewczyny mam pytanie-czy któraś z Was używała na bliznę maści Contractubex? Strasznie mnie swędzi blizna po jej stosowaniu... A jak z wami było?
Stary 2011-11-13, 01:04   #4495
Ewelinka81
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Agunia78 Pokaż wiadomość
Dziewczyny mam pytanie-czy któraś z Was używała na bliznę maści Contractubex? Strasznie mnie swędzi blizna po jej stosowaniu... A jak z wami było?
Mi chirurg powiedział, że jeśli blizna się ładnie goi to nie musze niczym smarować... Tak więc narazie nic nie kupowałam...
Stary 2011-11-13, 09:37   #4496
justa77
Przyczajenie

Witam biorę teraz eutyrox, czy ktoś mi może powiedzieć jak się po nim czuje?
justa77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-14, 16:56   #4497
gosiulek1984
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez justa77 Pokaż wiadomość
hej ja przez pół roku brałam eutyrox i bardzo dobrze się po nim czułam takze nie ma sie czym martwić
Stary 2011-11-16, 22:06   #4498
Sama Ja
Raczkowanie

Witam Wszystkich, dziś przypadkowo trafiłam na to forum... dlaczego nie znalazłam go wczesniej
Jestem 6 tygodni po wycięciu jednego płata tarczycy i zastanawiam się jak długo jeszcze będzie mi przeszkadzało to "coś" podczas przełykania? Słyszałam, że to jest krwiak i ma się wchłonąć, miałyscie też takie cudo?

Cytat:
Gdzie będziesz miała zabieg? Ja trafiłam do Szpitala "Jurasza"i z tego co wiem, to jak sie nie ma jakiegoś badania z listy to robią w szpitalu. Najlepiej zadzwonić i zapytać. Mi sie udało mieć wszystko i poszłam w poniedziałek do szpitala na 7.00 i odrazu na stół a około 11 już gadałam z rodzinką na sali. Wszystko ładnie, sprawnie i nie wiem dlaczego czekałam na ten krok aż 7 lat

Cytat:
Napisane przez justa77 Pokaż wiadomość
Też go biorę ale czuje się tak jakbym go nie brała!

Ile dni po zabiegu mozna zacząć smarować rane kreme na blizny?
Zapomniałam sie zapytać !
Sama Ja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-17, 06:28   #4499
Inka1985
Raczkowanie

Hej dziewczyny! Ja mam operacje 1 grudnia- usunięcie guzka i lewego płata. Wiem że nie ma sie czym stresować ale jednak...... no wiecie.
Mam pare pytań:
1. Czy po operacji można normalnie jeść, mówić itd
2. Jakie mogą być komplikacje?
3. Jak długo sie leży w szpitalu ?
4. Ile dostane zwolnienia z pracy? (praca biurowa)

Z góry dzieki

---------- Dopisano o 07:28 ---------- Poprzedni post napisano o 07:27 ----------

Operacja będzie w Tarnowie
Inka1985 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-17, 08:07   #4500
Sama Ja
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Inka1985 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny! Ja mam operacje 1 grudnia- usunięcie guzka i lewego płata. Wiem że nie ma sie czym stresować ale jednak...... no wiecie.
Mam pare pytań:
1. Czy po operacji można normalnie jeść, mówić itd
2. Jakie mogą być komplikacje?
3. Jak długo sie leży w szpitalu ?
4. Ile dostane zwolnienia z pracy? (praca biurowa)
Witaj! Wiem jak się denerwujesz bo to normalne, ja z tych co na widok igły mdleją, długo trwało aż się zdecydowałam i teraz wiem, że powinnam iść wczesniej bo nerwy większe niż to wszystko razem!!!
1. Mówiłam jak tylko się obudziłam z narkozy ale jeśc dali dopiero nastepnego dnia.
2. Wolałam nie wiedzieć, ale z tego co wiem to nie jest źle!
3. Średnio chyba 3 doby po zabiegu.
4. Zwolnienie zalezy od tego jak szybko sie wraca do formy i od 1 do 6 miesiecy z tego co mówili mozna chorować.
Sama Ja jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości