***operacja tarczycy*** - Strona 153 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Zdrowie ogólnie

Notka

Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną!

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-01-20, 19:52   #4561
Agunia78
Raczkowanie

Dot.: ***operacja tarczycy***

---------- Dopisano o 19:37 ---------- Poprzedni post napisano o 19:31 ----------

Witam,
Mam operacje wyznaczoną na początek marca 2011. Wynik biopsji jest niejednoznaczny, nie potwierza, nie wyklucza a tarczyca guzkowa, jeszcze tylko jedno badanie scyntografia, zeby wiedzieli co mają wyciąć. Niepokoję się może nie samą operacją ale najbardziej tym co będzie po operacji. Mam 4 miesiecznego synka i lekarz już uprzedził, że nie ma mowy o podnoszeniu go i braniu na ręce przez conajmniej miesiąc. Napiszcie mi jak to jest z tym oszczędzaniem się po operacji.
Jak długo jest się na zwolnieniu lekarskim po takim zabiegu?
Po jakim czasie można uprawiać sport, korzystać z siłowni, z basenu?
I czy prawdą jest, że po operacji tarczycy większość osób przybiera na wadze?

Może jest ktoś tutaj, kto choć trochę rozwieje moje wątpliwości.
Mam dziś mętlik w głowie bo już sama nie wiem czy lepiej jest sie dać zoperować czy lepiej pozostawić.[/QUOTE]
Witaj. Ja miałam operację 26września, po 3 dniach byłam w domu, a już następnego myłam okna w domu. Po kilku dniach byłam już na zakupach i dźwigałam zakupy...Rana goiła się ładnie, w sumie bez żadnego smarowania, bo cepan i contractubex po kilku dniach poszły w odstawkę. Blizna wygląda nieźle.Mam cienką kreseczkę. Na zwolnieniu jest się 30 dni. Po jakichś 3 tygodniach od operacji idzie się na wizytę do swojego endokrynologa i on decyduje co dalej. Co do sportu to nie umiem Ci odpowiedzieć. Co do tycia, to ja póki co nie utyłam od hormonów

---------- Dopisano o 20:52 ---------- Poprzedni post napisano o 20:46 ----------

Cytat:
Napisane przez aniader Pokaż wiadomość
A ja mam jeszcze pytanie o bliznę do osób po operacji - wczoraj musiałam stanąć oko w oko z moją blizną pierwszy raz, wygądało to nie pięknie ale też nieźle - dziś rano jak przemywałam ranę zauważyłam że robią się zgrubienia i zaczerwienienia - mam pędzić na sygnale do lekarza czy tak właśnie ma to wyglądać? Pielęgniarka zaleciła smarowanie linomagiem po odpadnięciu strupków i liotonem 1000 gdyby pojawiły się obrzęki i siniaki ale właśnie nie wiem, czy ten lioton to można już teraz czy również trzeba czekać aż się ranka podgoi?
Witaj Aniader.Tak wygląda rana -ja również miałam zgrubienia i zaczerwienienia. Ale pomogło mi masowanie opuszkami. Nie smarowałam Liotonem. Jedynie przez tydzień Cepanem i dwa dni Contractubexem(okazało się, że mam na niego uczulenie). Smarować już możesz, więc śmiało do dzieła.
Agunia78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-21, 19:50   #4562
olivka35
Przyczajenie

Dziewczyny, dzięki za odpowiedź. Jak tylko nie będzie przeciwskazań, a myslę, że nic nie wyskoczy w miedzyczasie to idę na operację. Masz racje, że nie ma na co czekać i odwlekać, a można sobie jedynie tylko pogorszyć.

Powodzenia Aniader również życzę, opowiesz jak już będziesz po. Dobrze, że już będziesz miała to z głowy.

Pozdrawiam serdecznie.
olivka35 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-23, 07:54   #4563
Gejsza13
Przyczajenie

olivka35 ja się czuję bardzo dobrze po operacji (niecałe 3 tygodnie), ale jednak nie dźwigam. Nie chodzi tu tylko o samopoczucie. Przez pierwszy miesiąc nie powinno się dźwigać większych ciężarów jak 2-3 kg, żeby sie dobrze wszystko zagoiło. Lepiej załatw sobie opiekę do synka.
Ćwiczyć lekarz nie pozwolił mi przez miesiąc.
Jeśli chodzi o tycie to jeśli są dobrze dobrane hormony to nie ma mowy o tyciu. Ale dopóki sie dobrze nie dobierze hormonów to moga być wahania wagi-w dół albo w górę. Mi sie zrobiła lekka niedoczynność i pomimo tego, że jestem na diecie to zamiast chudnąć to waga niestety lekko w górę...
Zwolnienie dostaje się na miesiąc.
Gejsza13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-23, 10:28   #4564
aniader
Raczkowanie

Olivka, ja myślę, że to dobra decyzja
Ciekawe jak tam nasza operowana dziś koleżanka, nie zazdroszczę jej ale z każdą godziną będzie coraz lepiej .

Słuchajcie, ja większość życia byłam w nadczynności, mam usuniętą prawie całą tarczycę więc na bank jestem w niedoczynności - jestem tydzień po operacji, pojawiły się kłopoty ze spaniem, budzę się w nocy spocona, mam jakieś koszmary, brak apetytu, zaparcia, mam wrażenie że mój układ trawienny w ogóle nie pracuje. Na szczęście na razie schudłam 2 kg w stosunku do wagi sprzed operacji i jest to jedyna dobra wiadomość. Wizytę u endo mam w przyszłym tygodniu, nie biorę nic bo zakazali brać hormony aż dostanę do rąk wynik badania hist. Teraz dumam jak przeżyć kolejny tydzień, coś bym zrobiła ale nie wiem co, coś bym zjadła ale nie mam na nic ochoty, boję się, że już mi tak zostanie a takim byłam wulkanem energii (nie szkodzi, że roznosiły mnie hormony ). Gejsza Ty jesteś do przodu 2 tygodnie, jak się czujesz??
aniader jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-24, 06:50   #4565
fanka51
Przyczajenie

Witajcie! Od jakiegoś czsu podczytuje topik bo mnie tez dotyczy operacja tarczycy. Mam termin na 1 luty - czyli już..... mam obawy jak to bedzie po , co z tymi powikłaniami i tym tyciem ; już teraz ( jestem w niedoczynności już jakięś 4 lata , ale dopiero ostatnie dwa tyłam - ok.18 kg ) jestem otyła a jak sobie pomyślę ze po tej operacji jeszcze mi przybędzie to ...... nie chcę myślęć. Moje poszukiwania w inernecie zwróciłam w stronę diety po operacji - wyszukałam że najlepsza bezmleczna i płynna a potem 1000 kcal i lodówka na klucz a rower z garażu ..... co wy na to?
Pozdrawiam wszystkie i zyczę zdrowia
fanka51 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-24, 14:37   #4566
magma_30
Przyczajenie

Witam serdecznie wszystkie dziewczyny na tym forum jestem tu nowa i od jakiegoś czasu tygodnia was kochane podczytuję.
Jeżeli pozwolicie to do was bardzo chętnie dołączę.
JA RÓWNIEŻ MAM OPERACJĘ 1 LUTEGO
do szpitala idę 31 stycznia i 1 cięcie mam torbiel na tarczycy prawym płacie wielkości 8 cm z jakimiś dziwnymi masami które się nie podobają mojemu onkologowi i nie pozwoli mi już dłużej czekać. Pozdrawiam was bardzo serdecznie i powiem wam że strasznie się boję nie zabiegu tylko tego po operacji nie mówię tutaj o badaniu wycinka ale po operacji przeżyć ten pobyt w szpitalu
buziaczki dla was wszytskich
magma_30 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-25, 06:36   #4567
Inka1985
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez fanka51 Pokaż wiadomość
Witajcie! Od jakiegoś czsu podczytuje topik bo mnie tez dotyczy operacja tarczycy. Mam termin na 1 luty - czyli już..... mam obawy jak to bedzie po , co z tymi powikłaniami i tym tyciem ; już teraz ( jestem w niedoczynności już jakięś 4 lata , ale dopiero ostatnie dwa tyłam - ok.18 kg ) jestem otyła a jak sobie pomyślę ze po tej operacji jeszcze mi przybędzie to ...... nie chcę myślęć. Moje poszukiwania w inernecie zwróciłam w stronę diety po operacji - wyszukałam że najlepsza bezmleczna i płynna a potem 1000 kcal i lodówka na klucz a rower z garażu ..... co wy na to?

Ja mialamm operacje 1 grudnia 2011 i nie przytyłam ani pół kg- a chciała bym bo jestem szczupła (za szczupła) Teraz biorę Euthyrox N 50 - jak myslicie jest szansa ze przytyje???
Inka1985 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-25, 15:56   #4568
justa77
Przyczajenie

Witajcie, ja miałam operację w lipcu 2010r. i nic nie przytyłam wręcz odwrotnie schudłam niestety, mimo, brania euthyroxu 75. Więc nie wiem jak będzie z wami ale mi się nie udaje przytyć a jak się denerwuje czymś jest jeszcze gorzej bo chudnę ale nie da się żyć i pracować bez stresu.
justa77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-26, 17:48   #4569
Agunia78
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez magma_30 Pokaż wiadomość
Witam serdecznie wszystkie dziewczyny na tym forum jestem tu nowa i od jakiegoś czasu tygodnia was kochane podczytuję.
Jeżeli pozwolicie to do was bardzo chętnie dołączę.
JA RÓWNIEŻ MAM OPERACJĘ 1 LUTEGO
do szpitala idę 31 stycznia i 1 cięcie mam torbiel na tarczycy prawym płacie wielkości 8 cm z jakimiś dziwnymi masami które się nie podobają mojemu onkologowi i nie pozwoli mi już dłużej czekać. Pozdrawiam was bardzo serdecznie i powiem wam że strasznie się boję nie zabiegu tylko tego po operacji nie mówię tutaj o badaniu wycinka ale po operacji przeżyć ten pobyt w szpitalu
buziaczki dla was wszytskich
Magma,jeśli nas podczytujesz to wiesz, że wcale nie jest tak źle po operacji...Ja miałam zabieg ok 9 rano a obudziłam się ok 20. Kazali wstać do toalety i dobrze bo plecy strasznie bolały od ciągłego leżenia... Na następny dzień po śniadaniu przenieśli mnie na normalną salę a w kolejnym wypisali do domu A jak wiadomo w domu zdrowieje się szybciejWięc trzymam kciuki i niczego się nie bój. Będzie dobrze

---------- Dopisano o 18:48 ---------- Poprzedni post napisano o 18:42 ----------

Cytat:
Fanka ja byłam zawsze przy kości(przynajmniej tak mi się wydaje-przy wzroście 170cm ważę 84kg). Wycięli mi całą tarczycę.a miałam torbiel w lewym płacie i guzki w obu. Dostaję teraz Euthyrox N100. I wagowo nie zmieniam się zbytnio...Mam zbyt słabą wolę by zrzucić kilka kilo. Wiosną mam nadzieję na więcej ruchu. Bądź dobrej myśli.

Edytowane przez Agunia78
Czas edycji: 2012-01-26 o 17:51
Stary 2012-01-27, 18:47   #4570
fanka51
Przyczajenie

Dzięki dziweczyny za słowa otuchy - ja jestem tej asmej kondycji co Ty AGUNIA 78 - 170/85 - mam nadzieje ze i mnie będzie trudno przytyć ( jeszcze dwa lata wstecz ważyłan 66 kg) - to już za 3 dni. Napiszę ..... trzymajcie kciuki ,,,,,, proszę
fanka51 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-28, 10:24   #4571
gosiulek1984
Przyczajenie

hajka wszystkim od wczoraj jestem juz w domku 23 stycznia 2012 miałam zabieg o godzinie 10.00 z tego co jeszcze pamietam na sali operacyjnej to jak mi zakładali cisnieniomierz i wstrzykiwali cos do welfromu a potem staneli nademna z maska i muwili ze to tlen potem mi sie film urwał a dalej pamietam jak muwili ze dobra to odłanczamy jej tlen ale to juz byłam na swojej sali z tego co sie okazało ten tlen miałam załozony po to bo nie mogłam wybudzic sie z narkozy zamiast zostawic ta proprcje narkozy co sie przysługiwała to oni mi jeszcze dołozyli opowiadali ze anestazjolog był cały w strachu ze nie moga mnie dobudzic po skonczonej trzeciej operacji pszyszedl zobaczyc do mnie jak sie czuje a na przed 17 juz wstalam normalnie z łozka najgorsze co było to dren do chirurga mam termin na 3 lutego po odbior wyniku ale jak nam muwili nie wiadomo czy bedzie bo ponoc oni te płaty tarczycy w czyms trzymaja przez 10 dni pozdrawiam i wszystkim którzy ida na zabieg muwie nie bujcie sie dacie rade
gosiulek1984 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-01-28, 20:08   #4572
Agunia78
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez gosiulek1984 Pokaż wiadomość
hajka wszystkim od wczoraj jestem juz w domku 23 stycznia 2012 miałam zabieg o godzinie 10.00 z tego co jeszcze pamietam na sali operacyjnej to jak mi zakładali cisnieniomierz i wstrzykiwali cos do welfromu a potem staneli nademna z maska i muwili ze to tlen potem mi sie film urwał a dalej pamietam jak muwili ze dobra to odłanczamy jej tlen ale to juz byłam na swojej sali z tego co sie okazało ten tlen miałam załozony po to bo nie mogłam wybudzic sie z narkozy zamiast zostawic ta proprcje narkozy co sie przysługiwała to oni mi jeszcze dołozyli opowiadali ze anestazjolog był cały w strachu ze nie moga mnie dobudzic po skonczonej trzeciej operacji pszyszedl zobaczyc do mnie jak sie czuje a na przed 17 juz wstalam normalnie z łozka najgorsze co było to dren do chirurga mam termin na 3 lutego po odbior wyniku ale jak nam muwili nie wiadomo czy bedzie bo ponoc oni te płaty tarczycy w czyms trzymaja przez 10 dni pozdrawiam i wszystkim którzy ida na zabieg muwie nie bujcie sie dacie rade
Gosiulek to cieszymy się, że się obudziłaś i że już w domku jesteś. Trzymam kciuki za dobry wynik badania

---------- Dopisano o 21:08 ---------- Poprzedni post napisano o 21:07 ----------

Cytat:
Dzięki dziweczyny za słowa otuchy - ja jestem tej asmej kondycji co Ty AGUNIA 78 - 170/85 - mam nadzieje ze i mnie będzie trudno przytyć ( jeszcze dwa lata wstecz ważyłan 66 kg) - to już za 3 dni. Napiszę ..... trzymajcie kciuki ,,,,,, proszę
Fanka nic się nie bój. Wszystko będzie dobrze.
Stary 2012-01-30, 07:48   #4573
Gejsza13
Przyczajenie

Cytat:
. Gejsza Ty jesteś do przodu 2 tygodnie, jak się czujesz??
Czuję się naprawdę świetnie, właściwie nic mi nie dolega. Waga już w górę nie idzie, ale w dół mimo diety też nie chce. Biorę Eltroxin 100. Jutro robię drugi raz TSH, ciekawe jaki będzie. W piątek idę do chirurga. Cały czas mam takie zgrubienie nad cięciem, taki jakby guzek. Miałyście coś takiego?? Jestem 4 tygodnie po operacji
Stary 2012-01-30, 13:40   #4574
aniader
Raczkowanie

U mnie dzisiaj mija 2 tygodnie od zabiegu, blizna wygląda bardzo ładnie, jest króciutka, płaska, blada, niewiekie zgrubienia rozmasowuję kilka razy dziennie i są coraz mniejsze. Nadal przemywam bliznę spirytusem salicylowym i smaruję moim ulubionym Bephantenem - goi się naprawdę ekspresowo. Nadal mam probemy z kichaniem, ziewaniem i nie mogę za dużo pogadać bo szybko pojawia się chrypka.
Dostałam dziś wynik badania hist. - struma nodosa więc zmiana łagodna. TSH aktualnie wynosi 12, wapno mam w normie. Czuję się dobrze, jestem trochę rozleniwiona ale to mam nadzieję przejdzie po wprowadzeniu hormonów. Jutro mam wizytę u endo.
Z niekoniecznie miłych skutków - skrócił mi się cykl, wcześniej mimo dużej nadczynności jak w zegarku, poprzedni cykl 21, obecnie - 24 dni. No i te 2 kilo które tak ładnie zgubiłam już prawie na mnie wlazły z powrotem Włosy zaczęły mi wychodzić ale to chyba skutek podania anestetyków. Jakby mi się udało w miarę szybko ustabilizować TSH i nie tyć - to będę naprawdę bardzo, bardzo zadowolona Endo obiecała, że po operacji wrócę do wagi sprzed leczenia więc jutro Jej przypomnę że ma mi nie pozwolić zmienić się w foczkę
Gejsza pracujesz już czy jesteś na zwolnieniu?
Stary 2012-01-30, 23:14   #4575
Sama Ja
Raczkowanie

Aniader - nam w szpitalu zabronili przemywać rane czymś innym niż woda z mydlem przy normalnym myciu. Spirytus wysusza skóre i niszczy nowe komorki na ranie!!!

Za kilka dni minie mi 5 miesięczy po operacji, włosy już mniej wychodzą, rana pieknie się zagoila i zaczyna byc mniej widoczna, ogólnie jestem bardzo zadowolona że odważyłam się na zabieg. Choć jedno mi się nie podoba - mój wilczy apetyk przytyłam już 4 kg ja co zawsze bylam chuda choc jadlam za kilku. To chyba nie ma znaczenia jakie leki się bierze, tu organizm sam decyduje czy będzie chudł lub tył. Ja mam euthyrox 50 i polowe tarczycy
Stary 2012-01-31, 16:20   #4576
Agunia78
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Gejsza13 Pokaż wiadomość
Czuję się naprawdę świetnie, właściwie nic mi nie dolega. Waga już w górę nie idzie, ale w dół mimo diety też nie chce. Biorę Eltroxin 100. Jutro robię drugi raz TSH, ciekawe jaki będzie. W piątek idę do chirurga. Cały czas mam takie zgrubienie nad cięciem, taki jakby guzek. Miałyście coś takiego?? Jestem 4 tygodnie po operacji
Ja miałam, ale masowałam to i rozmasowałam...
Stary 2012-01-31, 19:10   #4577
Sama Ja
Raczkowanie

Zgrubienie nad raną tez miałam ale z czasem znikło.
Stary 2012-02-01, 10:09   #4578
aniader
Raczkowanie

Gejsza spróbuj rozmasowywać to miejsce kilka razy dziennie jakimś tłustym kremem - może pomoże. Ja używam Bephantenu bo on prześlicznie goi wszystkie rany i ma również działanie przeciwzapalne. Też mam takie zgrubienie niewielkie w jednym miejscu ale endo powiedziała wczoraj, że jak na 2 tyg. po zabiegu to moja blizna to rewelacja. Dostałam Euthyrox 75 i od dziś zaczynam z nim przygodę. Mam nadzieję, że zwyżkowa tendencja wagowa się wyhamuje
Kciukam za dziewczyny które dziś pozbywają się swoich tarczyc
Stary 2012-02-01, 14:32   #4579
sylwka010
Przyczajenie

witam,
miałam operacje w sierpniu w IO Gliwice. Chodzi mi o blizne mineło juz poł roku o ona ciagle jest widoczna i czerwona uzywałam nastepujacych maści: contratubex dermatix a teraz kupiłam no-scar i czekam na efekty najpier brałam eutyrox 50 a teraz 75 bo wyniki złe wyszły. Przytyłam juz 3 kg ;( to straszne

Edytowane przez sylwka010
Czas edycji: 2012-02-01 o 14:35
sylwka010 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-02-01, 16:17   #4580
gosiulek1984
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Gejsza13 Pokaż wiadomość
hejka ja jestem tydzień po operacji jak wruciłam to tez zauwazyłam ze miałam zgrubienie a z tego zgrubienia wyciekał mi płyn surowiczychirurg powiedział że dobrze ze wycieka

---------- Dopisano o 17:17 ---------- Poprzedni post napisano o 17:15 ----------

dziewczynki mam pytanko czy po usunieciu całej tarczycy teraz spokojnie bede mogła zajsc w ciaże z góry dziekuje za odpowiedz i zycze wszystkim zdrowia sobie też
Stary 2012-02-01, 16:26   #4581
aniader
Raczkowanie

Gosiulku dla zdrowia dzidziusia musisz mieć ustabilizowany poziom hormonów, wstrzymaj się aż będziesz mieć dobrze dobraną dawkę hormonu i wyniki będą w normie - musisz tego pilnować bo niedoczynność jest niestety groźna dla maleństwa.
Stary 2012-02-01, 18:03   #4582
Sama Ja
Raczkowanie

Cytat:
Gejsza spróbuj rozmasowywać to miejsce kilka razy dziennie jakimś tłustym kremem - może pomoże.
Wydaje mi się, że nie ma sensu się katować masowanie czy kremowaniem (bo mnie ta "gula" podczas dotykania bolala) to jest normalne po operacji i po 1-2 miesiącu samo zniknie. Tez się tym martwiłam i wszystkich lekarzy o to pytałam
Stary 2012-02-01, 20:17   #4583
justa77
Przyczajenie

Co do ciąży to trzeba mieć najpierw wyregulowane hormony, to jest ważne dla ciebie i dla dziecka. A poza tym odczekaj trochę po operacji, przecież ona też była obciążeniem dla organizmu. Więcej o ciąży nie piszę bo z nadczynnością potężną zaszłam w ciążę i urodziłam córkę a po operacji straciłam dwie ciąże. Za jakiś czas spróbuje znów ale muszę mieć pewność że hormony będą ok.
justa77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-03, 09:36   #4584
sylwka010
Przyczajenie

a jak to jest niby ta sama choroba a jedni tyja a drudzy chudna. Czy od czegoś to zależy??
Stary 2012-02-03, 14:16   #4585
gosiulek1984
Przyczajenie

hejka dziś odebrałam wynik histopatologiczny wyglada bardzo ładnie wynik nastepujacy :tarczyca płat lewy
struma colloides marco et microfollicularis et cystica.
płat tarczycy o wymiarach 6,5x4x2,5cm
tarczyca płat prawy
struma colloides nodosa cum fibrosi
płat tarczycy o wymiarach 5x2,5x1cm
Stary 2012-02-04, 08:16   #4586
aniader
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez sylwka010 Pokaż wiadomość
a jak to jest niby ta sama choroba a jedni tyja a drudzy chudna. Czy od czegoś to zależy??
Myś lę że zależy to od równowagi hormonalnej, poziom hormonów powinien być wyrównany (t3 i t4 - po ok. 50%). Do tego dochodzi kwestia wchłaniania żelaza, wapnia i wit D3. Wydaje mi się, że jak jest problem z wagą - w jedną lub drugą stronę to trzeba szukać przyczyny ale do tego potrzebny jest mądry, doświadczony endo. Z tego co widzę lekarze lecą automatem - zlecają badanie TSH który jest przecież hormonem nie tarczycy tylko przysadki i jak jest ok - no to ok! Pacjent zdrowy bo TSH mieści się w "widełkach". A przecież wcale tak nie jest bo TSH może być w normie a niewłaściwe proporcje hormonów tarczycy powodują wiele problemów zdrowotnych, także z utrzymaniem wagi. Sporo na ten temat można znaleźć na:
http://forum.gazeta.pl/forum/f,24712..._tarczycy.html
Zdrówka wszystkim!!
Stary 2012-02-06, 09:51   #4587
Gejsza13
Przyczajenie

Moje TSH poszło w górę i mimo Eltroxinu 100 wynosi ponad 17. Teraz łykam dawkę 150... Wagi ciągle zbić nie mogę.
Zgrubienie nad blizną chirurg zalecił nagrzewać 2x dziennie po 15 minut poduszką elekryczną albo termoforem (mam taki okład żelowy co można mrozić i podgrzewać i to przykładam) i smarować Liotonem 1000. Blizna jest ładna, tzn czerwona jeszcze ale zagojona pięknie.

Dzisiaj byłam pierwszy raz na fitnesie, nawet nie całkiem straciłam formę. Spokojnie dałam radę.
Stary 2012-02-06, 12:49   #4588
aniader
Raczkowanie

A ile ważysz i czy przytyłaś w trakcie leczenia przed zabiegiem i po? Ja lekko zaczynam fiksować, biorę Euthyrox 75 od tygodnia (więc krótko), od dziś zjadam całą tabletkę - waga niestety trochę idzie w górę a bardzo bym chciała by się ten wzrost zahamował bo moje ubrania robią się za ciasne Mam wrażanie że z trawieniem już jest lepiej i łudzę się że za tydzień, dwa metabolizm zacznie wracać do normy. W sumie przez całe leczenie przytyłam jakieś 4 kilo - niby nie dużo ale zaczynają mi te dodatkowe kg przeszkadzać Za dwa tygodnie wracam do pracy i mam nadzieję że powrót do normalnych obowiązków pomoże zrzucić te niechciane kilogramy
Mam chęć na basen bryknąć, jakaś sauna by się przydała - mam trochę problemy z mięśniami ramion, rąk i kręgosłupem ale boję się moczyć bliznę
U mnie dziś mija 3 tyg. od zbiegu i blizna wygląda ładnie, zastanawiam się czy można już jakąś maścią a blizny czy jeszcze za wcześnie?

Edytowane przez aniader
Czas edycji: 2012-02-06 o 12:56
Stary 2012-02-07, 06:46   #4589
Inka1985
Raczkowanie

Cytat:
A ile ważysz i czy przytyłaś w trakcie leczenia przed zabiegiem i po? Ja lekko zaczynam fiksować, biorę Euthyrox 75 od tygodnia (więc krótko), od dziś zjadam całą tabletkę - waga niestety trochę idzie w górę a bardzo bym chciała by się ten wzrost zahamował bo moje ubrania robią się za ciasne Mam wrażanie że z trawieniem już jest lepiej i łudzę się że za tydzień, dwa metabolizm zacznie wracać do normy. W sumie przez całe leczenie przytyłam jakieś 4 kilo - niby nie dużo ale zaczynają mi te dodatkowe kg przeszkadzać Za dwa tygodnie wracam do pracy i mam nadzieję że powrót do normalnych obowiązków pomoże zrzucić te niechciane kilogramy
Mam chęć na basen bryknąć, jakaś sauna by się przydała - mam trochę problemy z mięśniami ramion, rąk i kręgosłupem ale boję się moczyć bliznę
U mnie dziś mija 3 tyg. od zbiegu i blizna wygląda ładnie, zastanawiam się czy można już jakąś maścią a blizny czy jeszcze za wcześnie?

ja po 3 tyg juz smarowałam. Znajomw poleciła mi contractubex, początkowo myslałam ze mam na nią uczulenie bo cholernie swędziało, ale pozniej dowiedziałam sie ze trzeba jej nakładac niewiele i dobrze wetrzec w blizne. A ja smarowałam nie dosć ze dużo to jeszcze dookoła blizny..... teraz juz nie mam problemu, stosuje i nic nie swędzi. Polecam!
Inka1985 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-07, 16:21   #4590
sylwka010
Przyczajenie

tarczycowce powinni stosowac takze odpowiednia diete niedawno sie dowiedziałam z internetu bo od lekarza sie nic nie dowiedziałam. Trzeba jeść produkty bogate w jod tj np sól jodowana ryby najlepiej dorsz łosoś makrela wedzona śledz, chudy drób, ciemne pieczywo muslijajka chude sery, pić wode najlepiej z jodem polecam Ustronianke z jodem

a produkty które ograniczaja wchłanienie jodu to kalafior kapusta brukselka soja rzepa orzeszki ziemne. No i ograniczyc słodycze i kawusie.

a co do blizny to tez mam czerwona i narośl niewielka smaruje juz pół roku teraz stosuje NO-SCAR.

kilogramy...hymmm...ida w góre powoli
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości