|
Notka |
|
Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4591 |
Przyczajenie
|
Dot.: ***operacja tarczycy***
hejka dziewczyny do tych co są już po zabiegach tarczycy mam pytanie bo ja mam coś takiego że jak się przejdę kawałek to już się pocę czy to jest normalne czy po prostu jestem jeszcze osłabiona po kroplówkach do tego dochodzi senność popołudniami mogę spać
|
![]() ![]() |
![]() |
#4592 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4593 |
Przyczajenie
|
Witam,
jestem 5 miesięcy po subtotalnym wycięciu tarczycy, wynik histo ok, badania tsh ok, teraz pytanie do wszystkich pań bo pewnie miałyście takie dylematy po operacji: Jak jest z zabiegami kosmetycznymi, chodzi mi w szczególności o laserowe usuwanie owłosienia na twarzy -laser diodowy,lekarz mi powiedział, że moge wszystko oprócz urzadzeń wytwarzających pole magnetyczne, ale nasuwa się jeszcze jedno pytanie czy hormon tarczycy,który przyjmujemy nie reaguje na światło lasera, jeżeli ktoś już to rozgryzł to prosze podzielcie się z góry dziękuje |
![]() ![]() |
![]() |
#4594 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4595 |
Raczkowanie
|
Racja.ja tez nie tyje.raczej w ciągu tego miesiąca woda sie odkłada i osobie wydaje sie ze tyje.ale to oczuwiście kazdy inaczej .są osoby ze tyja i to bardzo duzo.my mamy to szczeście ze nie.ale mialam kontakt z osobami które potrafiły bardzo duzo przytyc w czasie odstawienia leku.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4596 |
Przyczajenie
|
Witajcie! Jestem już od 3 dni w domu szczęśliwa ze już po , zabieg miałam 2.02 jakoś poszło - została blizna ( w opinii chirurga super się goi) ja mniej entuzjastycznie do tego podchodze - ale piszecie że sie zagoi to chyba tak będzie . Wiem że czs to najlepszy lekarz. Czuję sie dobrze
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4597 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4598 |
Przyczajenie
|
wiem tylko ze solarium jest zabronione. wczesniej tego nie wiedziałam bo oczywiscie nie czytałam regulaminu solarium bo kto by czytał.
A wiecie może ile czasu od zabiegu można opalać blizne? |
![]() ![]() |
![]() |
#4599 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Jestem dokładnie 2 lata po zabiegu,więc krótko po operacji było lato.Najpierw opalałam się z wąskim plasterkiem,potem już bez plasterka,bo mi stale się odklejał.Pytałam też moją endo i powiedziała,że ok.pół roku.Skutki uboczne są takie,że blizna może zrobić się ciemna i tyle.Opalałam się dalej i blizna nie zrobiła się ciemna. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4600 |
BAN stały
|
Czy któraś z Was leczy się w centrum onkologii w Warszawie i miała tam tzw. trzydniówke i mogłaby napisać jak to wszytko wygląda.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4601 |
Przyczajenie
|
Przy wysokim TSH łatwiej jest utyć, ale oczywiście to zależy od organizmu-każdy ma inna przemianę materii i niektórym wysokie TSH nie zaszkodzi. Mi niestety szkodzi. Nie jem białej mąki (pieczywa, makaronów), kaszy, białego ryżu, cukru (zero słodyczy), chleb z pełnej mąki tylko na śniadanie, nie łączę tłuszczy z węglowodanami i nie chudnę...
Opalać nie wolno przez 6 miesięcy. Myślę, że w wakacje będę smarować kremem z filtrem 50 i to wystarczy. |
![]() ![]() |
![]() |
#4602 |
Raczkowanie
|
Witam. W marcu 2011 miałam sub totalnie wyciętą tarczycę. W październiku poziom hormonów został uregulowany. Teraz wyniki ft3 i ft4 są w normie, natomiast TSH skoczyło do poziomu 14. Terminowo najbliższy okres powinnam dostać za 6 dni, natomiast 3 dni temu wieczorem miałam lekkie, różowe krwawienie i dzisiaj pojawił się ten sam problem. Nie są to objawy ciągłe, tylko chwilowe.
Co w takiej sytuacji wpływa na co? Hormony na okres? Czy może jakieś problemy ginekologiczne na hormony? Bo ciąża to chyba nie jest? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4603 |
Raczkowanie
|
hej witam wszystkich tych którzy maja broblemy z tarczycą niedoczynność, nadczynność i tych którzy borykaja sie z raczkiem tarczycy.jutro jade do warszawy na 3 dniowe badanie diagnostyczne (podanie jodu).trzymajcie kciuki aby wyniki były zadawalające.pozdrawiam
|
![]() ![]() |
![]() |
#4604 |
BAN stały
|
Daj proszę znać jak to było ja mam takie badanie w kwietniu.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4605 |
Przyczajenie
|
Witajcie! Dzisaj byłam kolejny raz na sprawdzaniu poziomu wapnia i sprawdzeniu rany po operacyjnej - i wszystko jest DOBRZE, mogę ju ż ćwiczyć i pływac ale na moje pytania czy smarowac bliznę mascią otrzymałam odpowiedż NIE tylko przemywać wodą z szarym mydłem , blizna do pół roku sama się pięknie zagoi.
Do Mnisiek : piszesz " nareszcie chudsza o 25 kg - South Beach" - jak długo się odchudzałaś i jakie ćwiczenia - napisz coś bardzo proszę Pozdrawiam wszystkich |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4606 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4607 |
Przyczajenie
|
Fantastycznie , brawa za wytrwałość , myśliśz że mogę już zaczynać? może mi sie uda do wakacji zredukować cokolwiek . Napisz czy było ci trudno - na tej konkretnej diecie - wiem ze jest b.dużo wątków o dietach ale mam wrażenie że większość nie działa na "tarczycowców"
Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
#4608 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4609 |
Raczkowanie
|
Witam!juz jestem w domku.22.02.miałam sie stawić w warszawie w oddziale diagnostycznym - obserwacyjnym do godz,9.00.gdy zostalam przyjeta musialam podpisac regulamin i wyrazic zgodę na wywiad srodowiskowy.Nastenie oddanie moczy czy nie jestem w ciazy.potem badanie ekg i badanie usg szyji.po tym usg podanie jodu(połkniecie tabletki).potem czas wolny.23.02. badanie scyntgrafia szyji i głowy.lezysz sobie 10 min. a nad toba aparat.24.02.scyntygrafia całego ciała.badanie trwa 20 min.równiez lezysz i odpoczywasz.maszyna od glowy idzie w kierunku stop.te wszystkie badanie sa bezbolesne.tego samego dnia spotkanie z lekarzem i wypis z zaleceniami.czy u ciebie zdiagnozowano raka tarczycy?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4610 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4611 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4612 |
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny cos mało postów się pojawia, jak dochodzicie do siebie?
Mi za chwilę stuknie 2 m-ce od operacji, z początkowej dawki Euthyryxu 75 wskoczyłam na 100, po kilku dniach czułam się lepiej, teraz znów pojawiają się objawy niedoczynności. Blizna wygląda dobrze, kupiłam conturtubex ale jakoś nie lubię się nim smarować, nadal używam Bephantenu do natłuszczania blizny. Wróciłam do pracy i choć praca nie jest ciężka to jednak 8 godz. w robocie + normalne domowe obowiązki to jednak zbyt dużo żeby czuć się zdrowym i wypoczętym ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4613 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4614 |
Raczkowanie
|
A jakie masz wyniki badań? Badasz TSH czy FT3 i FT 4 również? Ja w czwartek mam wizytę u endo i zastanawiam się czy poprzestać na TSH (jak zwykle) czy tym razem zrobić też pozostałe hormony (co endo jakimś cudem nie jest potrzebne). Teoretycznie po zmianie dawki powinno już być teraz ok ale mam parę objawów niedoczynnosci, przede wszystkim pocę się w nocy, boli mnie brzuch, z trawieniem znów gorzej a już było całkiem dobrze
![]() Potliwość i nerwowość mogą być też objawami nadczynności - bez badań nie będziesz tego wiedzieć. Dobrze też podobno kontrolować morfologię i poziom hemoglobiny, ferrytyny, wit. B12 i wit. D3. Pojutrze się wybieram na badania a jutro bym chciała jakimś cudem wyżebrać skierowanie na te wszystkie badania od "kontaku". Trzymajcie kciuki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4615 |
Raczkowanie
|
Kancia....bywasz tu jeszcze??? ciekawa jestem jak twoja blizna???
|
![]() ![]() |
![]() |
#4616 |
Przyczajenie
|
Witam !
Jestem tu nowa, za tydzień mam operacje tarczycy w Kościerzynie : ( wycięci e lewego płata tarczycy i kawałek prawego. Strasznie się boję. Czy któraś z Was kobietek była operowana w Kościerzynie, albo mogła by troszkę mi o tym napisać? Była bym wdzięczna ![]() Edytowane przez templar33 Czas edycji: 2012-03-13 o 13:46 |
![]() ![]() |
![]() |
#4617 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4618 |
Raczkowanie
|
A jak często masz wizyty? Ja chodzę co 4 tygodnie, teraz powinnam iść za tydzień ale wyjeżdżam w delegację w przyszłym tygodniu więc idę wcześniej, 3 tygodnie temu miałam TSH 4,14 ale po podniesieniu dawki wcale nie mam wrażenia że lepiej się czuję więc myślę, że 100 będzie jeszcze za mała. Jutro idę na badania, po południu będę mieć wyniki. Strasznie mnie ciekawi jakie będzie to TSH bo tak po samopoczuciu i wadze niestety to nic się od zwiększenia dawki na lepsze nie zmieniło, buuuu
![]() Edytowane przez aniader Czas edycji: 2012-03-13 o 16:16 |
![]() ![]() |
![]() |
#4619 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4620 |
Raczkowanie
|
Jeśli wciąż masz TSH ponad normę to znaczy, że jesteś w niedoczynności i trzeba zmienić dawkę - raz na trzy m-ce to kosmos wg mnie! Zrób TSH i pokaż choćby lekarzowi rodzinnemu - on też może zweryfikować dawkę. Lekarze twierdzą, że po zmianie dawki można ocenić czy jest prawidłowa po 4 tyg. podawania - dlatego też dopóki poziom hormonów i samopoczucie nie będą dobre wg mnie wizyta raz na m-c to mus. Inaczej to kurde, będziemy czuć się fatalnie miesiącami... Ja korzystam z endo prywatnie bo na kasę chorych mam szansę raz na pół roku, kieszeń boli, muszę płacić i za wizyty i za badania ale zaciskam zęby bo chcę się czuć i wyglądać jak człowiek nie jak foka... tymczasem nadal nie funkcjonuję tak jak przed operacją - co świadczy o tym, że hormony nie są ok., zobaczymy czy jutrzejsze badania to potwierdzą. Jak źle się czujesz to nie czekaj aż miną te 3 miechy tylko zrób TSH i pokaż je jakiemuś lekarzowi.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:34.