|
Notka |
|
Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4621 | |
Raczkowanie
|
Dot.: ***operacja tarczycy***
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4622 |
Raczkowanie
|
U mnie właśnie mija 2 m-ce od operacji. Mam świeże wyniki po prawie 4 tygodniach na 100 Euthyryxu:
TSH 1,04 norma 0,358-3,740 FT4 67.82% [wynik 1.48, norma (0.89 - 1.76)] FT3 27.89% [wynik 2.83, norma (2.3 - 4.2)] Endo zaproponowała zwiększenie dawki do 112 mg - i mam się pokazać za 2 m-ce jak samopoczucie będzie ok, a wcześniej jeśli będę źle się czuć. FT 3 i FT4 powinny być chyba mniej więcej po 50% więc wyniki, mimo że w normie wcale nie są idealne. Podobno ludzie najlepiej się czują mając TSH ok. 1 - endo powiedziała mi dziś że osoby po operacji tarczycy które wcześniej miały nadczynność najlepiej się czują przy TSH 0,3-0,5. Ty masz TSH powyżej normy i jest to niedoczynność - wg mnie masz za małą dawkę, może zmień lekarza? |
![]() ![]() |
![]() |
#4623 |
Przyczajenie
|
Witajcie ! Ja nigdy odkąd się leczę nie robiłam T4i t3 tylko samo TSH, ostatnio 9,80 - przed operacją miałam 0,67 i mimo że po operacji w szpitalu zordynowano mi Letrox 100 tak mi podskoczyło, powróciły objawy ( pełne!) niedoczynności - jestem opuchnięta i ociężała i chyba mam dosyc tej choroby - pidzecie że przytyłyście AŻ 4 , 5 kilo - ja przytyłam 18 kg ....... pozdrawiam
|
![]() ![]() |
![]() |
#4624 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4625 |
Przyczajenie
|
Ja miesiąc po operacji miała TSH ponad 17, ale czułam się dość dobrze. Teraz biorę Eltroxin 150 i TSH prawie 5. Czuję się świetnie, ale dawkę znowu muszę zwiększyć. Raz w tygodniu mam brać 175. Strasznie dużo, czy któraś z Was brała aż tyle hormonu? Na szczęście waga już nie idzie sama w górę i jak trzymam dietę to spada.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4626 |
Przyczajenie
|
a też mam zmienioną dawkę biore Euthyrox 100 naprzemian 75. moj zalecany przedział tsh to od 0.4 do 1.0
|
![]() ![]() |
![]() |
#4627 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Jak widać nie wyniki mają tak naprawdę największe znaczenie tylko samopoczucie - ja wyniki mam ok. a wciąż czuję się jakbym miała niedoczynność. Puchnę w ostatnich dniach masakrycznie - mimo że od tygodnia jestem na wyższej dawce Euthyryxu niż wcześniej. Wciąż tyję - co mnie dziwi, bo TSH miałam ostatnio w okolicy 1 więc powinno się to zahamować - nie jem ani więcej ani bardziej kalorycznie niż wcześniej a waga wciąż szybuje w górę. Mam za dużo FT 4 - chyba jest jakiś problem z przemianą w FT3. Na gazecie wyczytałam że dobrze jest brać selen - stosuje go któraś z Was?? Martwię się - bo jak się nabierze ciała to potem ciężko to zrzucić - a już przy braku tarczycy to w ogóle masakra ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4628 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4629 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Pozdrawiam |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4630 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4631 |
Przyczajenie
|
witam.
powiedzcie mi jakie powinnam miec tsh przy wycieciu jednego płata tarczycy i mam 23 lat. byłam w klinice na kontroli i powiedzieli ze tsh powinno być miedzy 0,4 a 1.0 a moja endo ze 0.1 do 0.4. i kto tu ma racje.??? endo wogóle skrytykowała to co mi zalecicli w klinice, moze czas zmienic lekarza? hymmmm...? |
![]() ![]() |
![]() |
#4632 |
Przyczajenie
|
Nie jem produktów o wysokim IG czyli m.in. białej mąki, ryżu, kaszy, ziemniaków, buraków, cukru. Nie łączę węglowodanów z tłuszczem. Chleb jem tylko rano. Owoce jem tylko rano przed śniadaniem (tylko truskawki po obiedzie). Przykładowy jadłospis:
śniadanie -ciemne pieczywo z chudym serkiem i dżemem bez cukru, czerwona herbata (ja piję bardzo dużo, 1,5 litra) 2 śniadanie-kawa z chudym mlekiem, razowy chleb z dżemem (muszę mieć coś słodkiego do kawy ![]() obiad-zupa pomidorowa solo, pieczone udko, surówka (dowolna, nie wolno tylko dodawać owoców do surówek) przekąska-kabanos, surowa marchewka kolacja (najpóźniej 18-19) parówki (bez chleba), albo jajecznica (bez chleba) albo pomelo. To taka trochę zmodyfikowana dieta Montignaca. |
![]() ![]() |
![]() |
#4633 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4634 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4635 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Ja ćwiczyłam już miesiąc po operacji i to ostry fitness 3-4x w tygodniu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4636 |
Przyczajenie
|
Cześć, lekarz powiedział mi tylko tyle, ze przy takiej dawce hormonów człowiek już w maratonach biegać nie będzie mógł. Szybciej się meczy, serce szybciej zaczyna bić (szybciej i mocniej niż u zdrowego człowieka) i trzeba na to uważać gdyż serce jest już mocno obciążone wysoką dawką hormonów.W szpitalu poznałam wiele osób, które przy takiej dawce t.j powyżej 150 dostawały już dodatkowo leki na serce. Dlatego, wszystko musimy robić z głową, gdy przy ćwiczeniach mocno czujemy bicie serca, to chwilkę musimy odpocząć, wziąć parę głębszych oddechów i ćwiczymy dalej. Bardzo ważne jest dobranie odpowiedniej dawki hormonów, a po jodowaniu mocno jest to rozregulowane (zastrzyki podnoszące tsh do ponad 100, lub odstawienie hormonów na miesiąc).Myślę, że przy następnej kontroli może już nam zmniejszą dawkę, chociaż do tych 150. Ja w tamtym tygodniu byłam już na fitnessie i rowerze i tak źle nie było
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4637 |
Przyczajenie
|
.
Edytowane przez malari Czas edycji: 2012-04-11 o 20:01 |
![]() ![]() |
![]() |
#4638 |
Raczkowanie
|
Ja jestem juz 3 miesiące po operacji pytałam w tamtym tygodniu endokrynolog czy blizne można opalać. Powiedziała ze tak, że dlaczego nie. A tu niektórzy wypisują że rok sie nie mozna opalać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4639 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4640 |
Raczkowanie
|
hej!ja miałam operację we wrzesniu 2008, opalałam sie dopiero 10 miesięcy po operacji.pozdrawiam
|
![]() ![]() |
![]() |
#4641 | ||
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 14:18 ---------- Poprzedni post napisano o 14:12 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4642 |
BAN stały
|
Od wtorku mam trzydniôwke w centrum onkologii w Warszawie. Juz miesiac nie biore tabletek ale czuję się ok i nie przytylam. Trzymajcie kciuki.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4643 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 00:21 ---------- Poprzedni post napisano o 00:08 ---------- Cytat:
![]()
Jedno zycie w jednym tempie, jedno bicie z jednym sercem... ![]() Edytowane przez fizol87 Czas edycji: 2012-04-17 o 23:25 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4644 |
Przyczajenie
|
Witajcie ja już prawie dwa lata po operacji jest ok, biorę leki i żyję, waga w normie ale coś zaczyna mi się dziać ze skórą szczególnie twarz i szyja, mam trądzik. Czy to możliwe że to lekach? Biorę euthyrox 75, alfadiol, calperos
|
![]() ![]() |
![]() |
#4645 |
Przyczajenie
|
Witajcie!Pozdrawiam wszystkie Was serdecznie , zrobiłam ostatnio badania i moje TSH spada , by ło 9,80 a mam 6,24
![]() ![]() Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4646 |
Przyczajenie
|
Dot.: ***operacja tarczycy***BIALYSTOK
Witam! Czy ktos moze mi polecic konkretnego lekarza z Bialegostoku, ktory wykonuje operacje tarczycy ? I który szpital wybrac - Kliniczny czy MSWiA? Prosze o pomoc!
|
![]() ![]() |
![]() |
#4647 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4648 |
Raczkowanie
|
Fajnie, dziewczyny, że się odzywacie. Ja aktualnie jestem prawie 5 m-cy po operacji, na ten moment hormony są już ustabilizowane, biorę Euthyrox 112.5 a też jestem po całkowitym usunięciu tarczycy - zobaczcie jak różne dawki bierzemy. W tej chwili jestem w minimalnej nadczynności - ponieważ miałam nadczynność i to dużą dość długo to kiepsko funkcjonuję nawet przy TSH na poziomie 1. Mimo tego że przemiana materii się poprawiła waga niestety stoi w miejscu i nie spada, stanęłam na 66 kg jakiś czas temu i waga ani drgnie
![]() ![]() Mam jeszcze pytanie innej beczki - czy któraś z Was plami odkąd bierze Euthyrox? Ja mam plamienia od czasu operacji a gin jestem zdrowa, przebadana i na pewno nie jest to problem ginekologiczny. Zapomniałam spytać o to endo a kolejną wizytę mam dopiero pod koniec sierpnia. Wyhodowałam też niestety bliznowca na szyi i mocno z nim walczę z pomocą dermatologa. Smaruję bliznę dwoma preparatami - maścią silikonową Dermabliz i sterydami niestety - żel nazywa się Fluconar. Zabezpieczam skórę wokół blizny maścią cynkową i patyczkiem do ucha nanoszę żel na bliznę - po dwóch miesiącach blizna jest o połowę cieńsza i znacznie mniej twarda ale myślę, że dużo jeszcze czasu upłynie zanim blizna będzie wyglądać tak jakbym chciałą ![]() Zdrowia wszystkim! |
![]() ![]() |
![]() |
#4649 |
Raczkowanie
|
aniader z tego co wiem to dawka euthyroxu uzależniona jest od wagi, ja obecnie waże 58 kg i dawka 75 mg jest dla mnie odpowiednia. Koleżanka, która waży 10 kg wiecej ode mnie ma dawke 85 mg. Ty teoretycznie powinnas miec mniejszą ta dawke ale skoro lepiej sie czujesz przy lekkiej nadczynności to pewnie dlatego masz taka duża dawke. A jaki wynik TSH masz przy tej lekkiej nadczynności i jaki miałaś przy tej sporej nadczynności przed usunieciem tarczycy ???
|
![]() ![]() |
![]() |
#4650 |
Raczkowanie
|
Przed leczeniem moje tsh było bardzo niskie, właściwie nie do oznaczenia. Wyniki ostatnich badań mam w aucie ale TSH było troszkę poniżej normy za to FT3 I FT 4 mieszczą się w widełkach. Dlatego chyba zrezygnuję z robienia TSH - bo i tak ważniejsze jest FT3 I 4.
Wcześniej brałam Euthyrox 100 i wtedy TSH było ok. 1 - u mnie jest chyba trochę problem z przemianą FT4 w FT3 - poziom tego pierwszego jest sporo wyższy niż tego drugiego - dlatego mimo całkiem niskiego TSH czuję się jakbym cały czas była w niedoczynności. Endo twierdzi że na taką nadczynność można sobie pozwolić i że czasem tak jest u osób które długo funkcjonowały z nadczynnością. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:18.