***operacja tarczycy*** - Strona 155 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Zdrowie ogólnie

Notka

Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną!

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-03-15, 20:17   #4621
Agunia78
Raczkowanie

Dot.: ***operacja tarczycy***

Cytat:
Napisane przez aniader Pokaż wiadomość
Jeśli wciąż masz TSH ponad normę to znaczy, że jesteś w niedoczynności i trzeba zmienić dawkę - raz na trzy m-ce to kosmos wg mnie! Zrób TSH i pokaż choćby lekarzowi rodzinnemu - on też może zweryfikować dawkę. Lekarze twierdzą, że po zmianie dawki można ocenić czy jest prawidłowa po 4 tyg. podawania - dlatego też dopóki poziom hormonów i samopoczucie nie będą dobre wg mnie wizyta raz na m-c to mus. Inaczej to kurde, będziemy czuć się fatalnie miesiącami... Ja korzystam z endo prywatnie bo na kasę chorych mam szansę raz na pół roku, kieszeń boli, muszę płacić i za wizyty i za badania ale zaciskam zęby bo chcę się czuć i wyglądać jak człowiek nie jak foka... tymczasem nadal nie funkcjonuję tak jak przed operacją - co świadczy o tym, że hormony nie są ok., zobaczymy czy jutrzejsze badania to potwierdzą. Jak źle się czujesz to nie czekaj aż miną te 3 miechy tylko zrób TSH i pokaż je jakiemuś lekarzowi.
Wcześniej miałam tsh w normie (4,11). Przed ostatnią wizytą było 4,94.Teraz minęły dwa tygodnie od wizyty u niej, więc za 2 tygodnie zrobię znów tsh i zobaczę jaki będzie jego poziom. Ja również chodzę prywatnie,płacę za badania...Dzięki za odpowiedź. Daj znać jak Twój wynik
Agunia78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-15, 21:04   #4622
aniader
Raczkowanie

U mnie właśnie mija 2 m-ce od operacji. Mam świeże wyniki po prawie 4 tygodniach na 100 Euthyryxu:
TSH 1,04 norma 0,358-3,740
FT4 67.82% [wynik 1.48, norma (0.89 - 1.76)]
FT3 27.89% [wynik 2.83, norma (2.3 - 4.2)]
Endo zaproponowała zwiększenie dawki do 112 mg - i mam się pokazać za 2 m-ce jak samopoczucie będzie ok, a wcześniej jeśli będę źle się czuć.
FT 3 i FT4 powinny być chyba mniej więcej po 50% więc wyniki, mimo że w normie wcale nie są idealne.
Podobno ludzie najlepiej się czują mając TSH ok. 1 - endo powiedziała mi dziś że osoby po operacji tarczycy które wcześniej miały nadczynność najlepiej się czują przy TSH 0,3-0,5.
Ty masz TSH powyżej normy i jest to niedoczynność - wg mnie masz za małą dawkę, może zmień lekarza?
aniader jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-21, 19:31   #4623
fanka51
Przyczajenie

Witajcie ! Ja nigdy odkąd się leczę nie robiłam T4i t3 tylko samo TSH, ostatnio 9,80 - przed operacją miałam 0,67 i mimo że po operacji w szpitalu zordynowano mi Letrox 100 tak mi podskoczyło, powróciły objawy ( pełne!) niedoczynności - jestem opuchnięta i ociężała i chyba mam dosyc tej choroby - pidzecie że przytyłyście AŻ 4 , 5 kilo - ja przytyłam 18 kg ....... pozdrawiam
fanka51 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-25, 17:47   #4624
Agunia78
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez fanka51 Pokaż wiadomość
Witajcie ! Ja nigdy odkąd się leczę nie robiłam T4i t3 tylko samo TSH, ostatnio 9,80 - przed operacją miałam 0,67 i mimo że po operacji w szpitalu zordynowano mi Letrox 100 tak mi podskoczyło, powróciły objawy ( pełne!) niedoczynności - jestem opuchnięta i ociężała i chyba mam dosyc tej choroby - pidzecie że przytyłyście AŻ 4 , 5 kilo - ja przytyłam 18 kg ....... pozdrawiam
Fanka a gdzie w ogóle byłaś operowana, może warto pomyśleć o zmianie lekarza??? Ja też miałam zlecone do wizyty jedynie badanie tsh. Teraz gdy wyszło 4.94 zwiększyła mi lekarka Euthyrox do 125mg. Czuję się ciężka, gruba i ospała, pokonanie kilku pięter jest dla mnie katorgą... Gdybyś miała ochotę popisać to mogę Ci podać nr gg.
Stary 2012-03-26, 09:25   #4625
Gejsza13
Przyczajenie

Ja miesiąc po operacji miała TSH ponad 17, ale czułam się dość dobrze. Teraz biorę Eltroxin 150 i TSH prawie 5. Czuję się świetnie, ale dawkę znowu muszę zwiększyć. Raz w tygodniu mam brać 175. Strasznie dużo, czy któraś z Was brała aż tyle hormonu? Na szczęście waga już nie idzie sama w górę i jak trzymam dietę to spada.
Gejsza13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-26, 13:53   #4626
sylwka010
Przyczajenie

a też mam zmienioną dawkę biore Euthyrox 100 naprzemian 75. moj zalecany przedział tsh to od 0.4 do 1.0
sylwka010 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-26, 19:01   #4627
aniader
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Gejsza13 Pokaż wiadomość
Ja miesiąc po operacji miała TSH ponad 17, ale czułam się dość dobrze. Teraz biorę Eltroxin 150 i TSH prawie 5. Czuję się świetnie, ale dawkę znowu muszę zwiększyć. Raz w tygodniu mam brać 175. Strasznie dużo, czy któraś z Was brała aż tyle hormonu? Na szczęście waga już nie idzie sama w górę i jak trzymam dietę to spada.
Napisz coś więcej o tej diecie
Jak widać nie wyniki mają tak naprawdę największe znaczenie tylko samopoczucie - ja wyniki mam ok. a wciąż czuję się jakbym miała niedoczynność. Puchnę w ostatnich dniach masakrycznie - mimo że od tygodnia jestem na wyższej dawce Euthyryxu niż wcześniej. Wciąż tyję - co mnie dziwi, bo TSH miałam ostatnio w okolicy 1 więc powinno się to zahamować - nie jem ani więcej ani bardziej kalorycznie niż wcześniej a waga wciąż szybuje w górę. Mam za dużo FT 4 - chyba jest jakiś problem z przemianą w FT3. Na gazecie wyczytałam że dobrze jest brać selen - stosuje go któraś z Was??
Martwię się - bo jak się nabierze ciała to potem ciężko to zrzucić - a już przy braku tarczycy to w ogóle masakra
Stary 2012-03-27, 11:01   #4628
malari
Przyczajenie

Cytat:
Hej, a ja niestety mam nakazane codziennie spożywać taka dawkę tj 175. Dwa tygodnie temu brałam jeszcze codziennie 150-czułam się wtedy bardzo dobrze, po wypisie ze szpitala(jodowanie) zwiększyli mi do 175 ale co zrobić, trzeba łykać i żyć dalej. Lekarz mi tylko mówił, że przy takiej dawce trzeba już uważać ze sportem, mniej wytrzymałościowo człowiek daje rade i z wylegiwaniem się na słońcu. Pozdrawiam
malari jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-27, 18:58   #4629
fanka51
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Agunia78 Pokaż wiadomość
Fanka a gdzie w ogóle byłaś operowana, może warto pomyśleć o zmianie lekarza??? Ja też miałam zlecone do wizyty jedynie badanie tsh. Teraz gdy wyszło 4.94 zwiększyła mi lekarka Euthyrox do 125mg. Czuję się ciężka, gruba i ospała, pokonanie kilku pięter jest dla mnie katorgą... Gdybyś miała ochotę popisać to mogę Ci podać nr gg.
HEJ! Ja byłam operowana w Bielsku Białej ( na samą operacje nie narzekam , opieka super a lekarze mili )a u lekarza endo byłam dopiero 6 tygodni po zabiegu i tak bardzo podskoczyło mi tsh , teraz biore 125 Eutyroxu mam nadzieje że mi sie polepszy bo przed operacją nie czułam się najlepiej mimo niskiego tsh a tuz po zabiegu fantastycznie.Najgorsza ta waga z 62 na 85 w rok to masakra .....
Pozdrawiam
Stary 2012-03-28, 13:47   #4630
Agunia78
Raczkowanie

Cytat:
HEJ! Ja byłam operowana w Bielsku Białej ( na samą operacje nie narzekam , opieka super a lekarze mili )a u lekarza endo byłam dopiero 6 tygodni po zabiegu i tak bardzo podskoczyło mi tsh , teraz biore 125 Eutyroxu mam nadzieje że mi sie polepszy bo przed operacją nie czułam się najlepiej mimo niskiego tsh a tuz po zabiegu fantastycznie.Najgorsza ta waga z 62 na 85 w rok to masakra .....
Pozdrawiam
Faktycznie waga bardzo Ci podskoczyła. Ja jak na razie nie utyłam, ale to pewnie kwestia czasu bo mam skłonności w tym kierunku Pozdrawiam
Stary 2012-03-30, 18:07   #4631
sylwka010
Przyczajenie

witam.
powiedzcie mi jakie powinnam miec tsh przy wycieciu jednego płata tarczycy i mam 23 lat. byłam w klinice na kontroli i powiedzieli ze tsh powinno być miedzy 0,4 a 1.0 a moja endo ze 0.1 do 0.4. i kto tu ma racje.??? endo wogóle skrytykowała to co mi zalecicli w klinice, moze czas zmienic lekarza? hymmmm...?
sylwka010 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-02, 07:16   #4632
Gejsza13
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez aniader Pokaż wiadomość
Napisz coś więcej o tej diecie
Nie jem produktów o wysokim IG czyli m.in. białej mąki, ryżu, kaszy, ziemniaków, buraków, cukru. Nie łączę węglowodanów z tłuszczem. Chleb jem tylko rano. Owoce jem tylko rano przed śniadaniem (tylko truskawki po obiedzie). Przykładowy jadłospis:
śniadanie -ciemne pieczywo z chudym serkiem i dżemem bez cukru, czerwona herbata (ja piję bardzo dużo, 1,5 litra)
2 śniadanie-kawa z chudym mlekiem, razowy chleb z dżemem (muszę mieć coś słodkiego do kawy)
obiad-zupa pomidorowa solo, pieczone udko, surówka (dowolna, nie wolno tylko dodawać owoców do surówek)
przekąska-kabanos, surowa marchewka
kolacja (najpóźniej 18-19) parówki (bez chleba), albo jajecznica (bez chleba) albo pomelo.

To taka trochę zmodyfikowana dieta Montignaca.
Stary 2012-04-02, 08:46   #4633
aniaawm28
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez malari Pokaż wiadomość
Hej, a ja niestety mam nakazane codziennie spożywać taka dawkę tj 175. Dwa tygodnie temu brałam jeszcze codziennie 150-czułam się wtedy bardzo dobrze, po wypisie ze szpitala(jodowanie) zwiększyli mi do 175 ale co zrobić, trzeba łykać i żyć dalej. Lekarz mi tylko mówił, że przy takiej dawce trzeba już uważać ze sportem, mniej wytrzymałościowo człowiek daje rade i z wylegiwaniem się na słońcu. Pozdrawiam
Hej!Malari.Ja też jestem po jodowaniu.mam równiez wysokie dawki tj:4x150, 3 x 174.powiedz mi o co chodzi z tym sportem i z wylegiwaniem sie na słońcu.nam juz nie mozna???pozdrawiam
aniaawm28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-02, 17:16   #4634
fanka51
Przyczajenie

Cytat:
Nie jem produktów o wysokim IG czyli m.in. białej mąki, ryżu, kaszy, ziemniaków, buraków, cukru. Nie łączę węglowodanów z tłuszczem. Chleb jem tylko rano. Owoce jem tylko rano przed śniadaniem (tylko truskawki po obiedzie). Przykładowy jadłospis:
śniadanie -ciemne pieczywo z chudym serkiem i dżemem bez cukru, czerwona herbata (ja piję bardzo dużo, 1,5 litra)
2 śniadanie-kawa z chudym mlekiem, razowy chleb z dżemem (muszę mieć coś słodkiego do kawy)
obiad-zupa pomidorowa solo, pieczone udko, surówka (dowolna, nie wolno tylko dodawać owoców do surówek)
przekąska-kabanos, surowa marchewka
kolacja (najpóźniej 18-19) parówki (bez chleba), albo jajecznica (bez chleba) albo pomelo.

To taka trochę zmodyfikowana dieta Montignaca.
Hej! I co chudniesz na tej diecie? Ja jem podobnie i niestety nie spadam z wagi i raczej czuję sie ociężała.To chyba przez to wysokie TSH Aha i chciałam zapytac jestem juz 8 tygodni po operacji czy moge już ćwiczyć(SKŁONY JAKIES CZY BRZUSZKI?PA!
Stary 2012-04-09, 07:12   #4635
Gejsza13
Przyczajenie

Cytat:
Hej! I co chudniesz na tej diecie? Ja jem podobnie i niestety nie spadam z wagi i raczej czuję sie ociężała.To chyba przez to wysokie TSH Aha i chciałam zapytac jestem juz 8 tygodni po operacji czy moge już ćwiczyć(SKŁONY JAKIES CZY BRZUSZKI?PA!
Jeśli trzymam się diety i ćwiczę to chudnę. TSH mam w okolicach 5.

Ja ćwiczyłam już miesiąc po operacji i to ostry fitness 3-4x w tygodniu.
Stary 2012-04-10, 12:39   #4636
malari
Przyczajenie

Cześć, lekarz powiedział mi tylko tyle, ze przy takiej dawce hormonów człowiek już w maratonach biegać nie będzie mógł. Szybciej się meczy, serce szybciej zaczyna bić (szybciej i mocniej niż u zdrowego człowieka) i trzeba na to uważać gdyż serce jest już mocno obciążone wysoką dawką hormonów.W szpitalu poznałam wiele osób, które przy takiej dawce t.j powyżej 150 dostawały już dodatkowo leki na serce. Dlatego, wszystko musimy robić z głową, gdy przy ćwiczeniach mocno czujemy bicie serca, to chwilkę musimy odpocząć, wziąć parę głębszych oddechów i ćwiczymy dalej. Bardzo ważne jest dobranie odpowiedniej dawki hormonów, a po jodowaniu mocno jest to rozregulowane (zastrzyki podnoszące tsh do ponad 100, lub odstawienie hormonów na miesiąc).Myślę, że przy następnej kontroli może już nam zmniejszą dawkę, chociaż do tych 150. Ja w tamtym tygodniu byłam już na fitnessie i rowerze i tak źle nie było dałam radę, może odrobinę szybciej się męczyłam, ale to raczej normalne po takiej przerwie. Musimy starać się normalnie żyć i nie wolno nam w kółko o tym myśleć. Pozdrawiam

Cytat:
Napisane przez aniaawm28 Pokaż wiadomość
Hej!Malari.Ja też jestem po jodowaniu.mam równiez wysokie dawki tj:4x150, 3 x 174.powiedz mi o co chodzi z tym sportem i z wylegiwaniem sie na słońcu.nam juz nie mozna???pozdrawiam
Stary 2012-04-10, 23:01   #4637
malari
Przyczajenie

.

Edytowane przez malari
Czas edycji: 2012-04-11 o 20:01
Stary 2012-04-12, 06:38   #4638
Inka1985
Raczkowanie

Ja jestem juz 3 miesiące po operacji pytałam w tamtym tygodniu endokrynolog czy blizne można opalać. Powiedziała ze tak, że dlaczego nie. A tu niektórzy wypisują że rok sie nie mozna opalać
Inka1985 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-12, 08:41   #4639
aniaawm28
Raczkowanie

Cytat:
Cześć, lekarz powiedział mi tylko tyle, ze przy takiej dawce hormonów człowiek już w maratonach biegać nie będzie mógł. Szybciej się meczy, serce szybciej zaczyna bić (szybciej i mocniej niż u zdrowego człowieka) i trzeba na to uważać gdyż serce jest już mocno obciążone wysoką dawką hormonów.W szpitalu poznałam wiele osób, które przy takiej dawce t.j powyżej 150 dostawały już dodatkowo leki na serce. Dlatego, wszystko musimy robić z głową, gdy przy ćwiczeniach mocno czujemy bicie serca, to chwilkę musimy odpocząć, wziąć parę głębszych oddechów i ćwiczymy dalej. Bardzo ważne jest dobranie odpowiedniej dawki hormonów, a po jodowaniu mocno jest to rozregulowane (zastrzyki podnoszące tsh do ponad 100, lub odstawienie hormonów na miesiąc).Myślę, że przy następnej kontroli może już nam zmniejszą dawkę, chociaż do tych 150. Ja w tamtym tygodniu byłam już na fitnessie i rowerze i tak źle nie było dałam radę, może odrobinę szybciej się męczyłam, ale to raczej normalne po takiej przerwie. Musimy starać się normalnie żyć i nie wolno nam w kółko o tym myśleć. Pozdrawiam
Powiem szczerze ze o tym to nie wiedziałam.zauwazylam po oprracji i po tych hormonach troche jestem słabsza.przed operacja wiecej moglam dac z siebie nawet jesli chodzi o sprzaanie mieszkania.teraz i owszem ale na mniejszych obrotach, ale o sercu to nie wiedziałam .czy to znaczy ze i my bedziemy mieli problemy z sercem predzej czy poźniej?
Stary 2012-04-13, 09:37   #4640
aniaawm28
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Inka1985 Pokaż wiadomość
Ja jestem juz 3 miesiące po operacji pytałam w tamtym tygodniu endokrynolog czy blizne można opalać. Powiedziała ze tak, że dlaczego nie. A tu niektórzy wypisują że rok sie nie mozna opalać
hej!ja miałam operację we wrzesniu 2008, opalałam sie dopiero 10 miesięcy po operacji.pozdrawiam
Stary 2012-04-13, 13:18   #4641
malari
Przyczajenie

Cytat:
Powiem szczerze ze o tym to nie wiedziałam.zauwazylam po oprracji i po tych hormonach troche jestem słabsza.przed operacja wiecej moglam dac z siebie nawet jesli chodzi o sprzaanie mieszkania.teraz i owszem ale na mniejszych obrotach, ale o sercu to nie wiedziałam .czy to znaczy ze i my bedziemy mieli problemy z sercem predzej czy poźniej?
Hej, wydaje mi się, że raczej nie, tzn mam taką nadzieję. Wszystko zależy od organizmu i od tego jak wyregulują nam hormony. Dziewczyna, która ze mną leżała w pokoju przy dawce powyżej 100 już odczuwała kołatanie serca, i musiała mieć dodatkowo leki na serce, wszystko zależne jest od organizmu. Przy tak wysokiej dawce tzn 175 jest normalne szybsze męczenie się, ale wydaje mi się, że później nam zmniejszą i już będzie ok Są też osoby, które stale zażywają taką dawkę i normalnie funkcjonują tak więc nie ma co się martwić na zapas Będzie dobrze! A kiedy miałaś jodowanie? ja tabletkę zażyłam 16.03

---------- Dopisano o 14:18 ---------- Poprzedni post napisano o 14:12 ----------

Cytat:
Napisane przez Inka1985 Pokaż wiadomość
Mi lekarze mówili, że raczej nie dopóki blizna jest czerwona. Też jestem prawie 3 m-ce po operacji. Najlepiej zasłaniać lub smarować bardzo wysokimi faktorami Pozdrawiam
Stary 2012-04-13, 17:31   #4642
Mn1s1ek
BAN stały

Od wtorku mam trzydniôwke w centrum onkologii w Warszawie. Juz miesiac nie biore tabletek ale czuję się ok i nie przytylam. Trzymajcie kciuki.
Mn1s1ek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-17, 23:21   #4643
fizol87
Raczkowanie

Cytat:
Hej, wydaje mi się, że raczej nie, tzn mam taką nadzieję. Wszystko zależy od organizmu i od tego jak wyregulują nam hormony. Dziewczyna, która ze mną leżała w pokoju przy dawce powyżej 100 już odczuwała kołatanie serca, i musiała mieć dodatkowo leki na serce, wszystko zależne jest od organizmu. Przy tak wysokiej dawce tzn 175 jest normalne szybsze męczenie się, ale wydaje mi się, że później nam zmniejszą i już będzie ok Są też osoby, które stale zażywają taką dawkę i normalnie funkcjonują tak więc nie ma co się martwić na zapas Będzie dobrze! A kiedy miałaś jodowanie? ja tabletkę zażyłam 16.03

---------- Dopisano o 14:18 ---------- Poprzedni post napisano o 14:12 ----------

Mi lekarze mówili, że raczej nie dopóki blizna jest czerwona. Też jestem prawie 3 m-ce po operacji. Najlepiej zasłaniać lub smarować bardzo wysokimi faktorami Pozdrawiam
nie opalaj sie poki masz ewidentnie rana na etapie gojenia. Jak ladna blizna to nie ma przeciwwskazan.

---------- Dopisano o 00:21 ---------- Poprzedni post napisano o 00:08 ----------

Cytat:
nie boj zaby. to normalne, a dawane byc musza. jesli nie masz za duzo to(jak malo to na odwrot): nadmierna potliwosc, nadpobudliwosc, goraczka, utrata masy ciala, drzenia miesniowe, podwyzszone cisnienie, kolatanie, chybkie, szybkie tetno => ewidentnie zaklocaja codzienna aktywnosc, a nie pod koniec dnia... albo w czasie codziennego "maratonu usmiechu" to raczej bym nie rozgrzebywal gruszek. Jesli EWIDENTNIE nawala serce to tylko wina hormonow( bo przypuszczam ze nie jestes 80 letnia babcia z 2 letnim migotaniem przedsionkow, miazdzyca, niewydolnoscia serca i 10 innymi chorobami,) jest to inny problem, duzo "przyjemniejszy" do leczenia i dla pacjenta. tu daje sie wowczas czasowo do momentu wartosci normatywnych i ustapienia DOKUCZLIWYCH objawow jakis lek typu betabloker i jest gitara. Jak sie nie odczuwa nic to sie nie szuka choroby. Nie ma ludzi zdrowych, sa tylko niedodiagnozowani

Edytowane przez fizol87
Czas edycji: 2012-04-17 o 23:25
fizol87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-21, 19:41   #4644
justa77
Przyczajenie

Witajcie ja już prawie dwa lata po operacji jest ok, biorę leki i żyję, waga w normie ale coś zaczyna mi się dziać ze skórą szczególnie twarz i szyja, mam trądzik. Czy to możliwe że to lekach? Biorę euthyrox 75, alfadiol, calperos
justa77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-24, 22:28   #4645
fanka51
Przyczajenie

Witajcie!Pozdrawiam wszystkie Was serdecznie , zrobiłam ostatnio badania i moje TSH spada , by ło 9,80 a mam 6,24 - cudownie ( dawka eutyroxu 125 mg) jestem 14 tygodni po operacji , blizna pieknie sie zagoiła choć ja jeszcze widać - tylko najgorsze jest to że mam ogromny apetyt i po prostu nie wiem co z tym fantem zrobic - pochłaniam całe masy owoców i marchewek i innych warzyw - czy któras też tak ma? Jak tak dalej pójdzie to będę kluska jakaś.........
Pozdrawiam
Stary 2012-05-28, 13:08   #4646
mkgc
Przyczajenie

Dot.: ***operacja tarczycy***BIALYSTOK

Witam! Czy ktos moze mi polecic konkretnego lekarza z Bialegostoku, ktory wykonuje operacje tarczycy ? I który szpital wybrac - Kliniczny czy MSWiA? Prosze o pomoc!
mkgc jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-02, 12:26   #4647
Ewelinka81
Raczkowanie

Cytat:
Witajcie!Pozdrawiam wszystkie Was serdecznie , zrobiłam ostatnio badania i moje TSH spada , by ło 9,80 a mam 6,24 - cudownie ( dawka eutyroxu 125 mg) jestem 14 tygodni po operacji , blizna pieknie sie zagoiła choć ja jeszcze widać - tylko najgorsze jest to że mam ogromny apetyt i po prostu nie wiem co z tym fantem zrobic - pochłaniam całe masy owoców i marchewek i innych warzyw - czy któras też tak ma? Jak tak dalej pójdzie to będę kluska jakaś.........
Pozdrawiam
Witaj, jestem prawie 7 miesiecy po usunięciu całej tarczycy, biore euthyrox 75 mg, również zauważyłam, że mój apetyt jest znacznie większy niż przed zabiegiem. W ciągu pół roku przytyłam 3 kg i żeby waga nie szła dalej w góre muszę się ostro pilnować. U mnie wytłumaczeniem tycia może być to, że wcześniej miałam nadczynność tarczycy przez co była szybsza przemiana materii, a teraz jak wszystko jest w normie TSH 1,64 to przemiana znacznie sie spowolniła
Ewelinka81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-03, 07:46   #4648
aniader
Raczkowanie

Fajnie, dziewczyny, że się odzywacie. Ja aktualnie jestem prawie 5 m-cy po operacji, na ten moment hormony są już ustabilizowane, biorę Euthyrox 112.5 a też jestem po całkowitym usunięciu tarczycy - zobaczcie jak różne dawki bierzemy. W tej chwili jestem w minimalnej nadczynności - ponieważ miałam nadczynność i to dużą dość długo to kiepsko funkcjonuję nawet przy TSH na poziomie 1. Mimo tego że przemiana materii się poprawiła waga niestety stoi w miejscu i nie spada, stanęłam na 66 kg jakiś czas temu i waga ani drgnie Teraz zrzuciłam 1 kg w ciągu 2 dni ale to w momencie bardzo dużego stresu. Mam niestety też problemy gastryczne i jak chcę pomóc swojemu układowi pokarmowemu to nie mogę jesć nic, co normalnie jest podstawą diety (warzywa, owoce, pieczywo pełnoziarniste). Jadam często ale w mikroskopijnych ilościach i właściwie - jestem głodna cały czas Także coś jest na rzeczy z tym większym niż wcześniej apetytem.
Mam jeszcze pytanie innej beczki - czy któraś z Was plami odkąd bierze Euthyrox? Ja mam plamienia od czasu operacji a gin jestem zdrowa, przebadana i na pewno nie jest to problem ginekologiczny. Zapomniałam spytać o to endo a kolejną wizytę mam dopiero pod koniec sierpnia.
Wyhodowałam też niestety bliznowca na szyi i mocno z nim walczę z pomocą dermatologa. Smaruję bliznę dwoma preparatami - maścią silikonową Dermabliz i sterydami niestety - żel nazywa się Fluconar. Zabezpieczam skórę wokół blizny maścią cynkową i patyczkiem do ucha nanoszę żel na bliznę - po dwóch miesiącach blizna jest o połowę cieńsza i znacznie mniej twarda ale myślę, że dużo jeszcze czasu upłynie zanim blizna będzie wyglądać tak jakbym chciałą
Zdrowia wszystkim!
Stary 2012-06-03, 11:04   #4649
Ewelinka81
Raczkowanie

aniader z tego co wiem to dawka euthyroxu uzależniona jest od wagi, ja obecnie waże 58 kg i dawka 75 mg jest dla mnie odpowiednia. Koleżanka, która waży 10 kg wiecej ode mnie ma dawke 85 mg. Ty teoretycznie powinnas miec mniejszą ta dawke ale skoro lepiej sie czujesz przy lekkiej nadczynności to pewnie dlatego masz taka duża dawke. A jaki wynik TSH masz przy tej lekkiej nadczynności i jaki miałaś przy tej sporej nadczynności przed usunieciem tarczycy ???
Ewelinka81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-03, 17:54   #4650
aniader
Raczkowanie

Przed leczeniem moje tsh było bardzo niskie, właściwie nie do oznaczenia. Wyniki ostatnich badań mam w aucie ale TSH było troszkę poniżej normy za to FT3 I FT 4 mieszczą się w widełkach. Dlatego chyba zrezygnuję z robienia TSH - bo i tak ważniejsze jest FT3 I 4.

Wcześniej brałam Euthyrox 100 i wtedy TSH było ok. 1 - u mnie jest chyba trochę problem z przemianą FT4 w FT3 - poziom tego pierwszego jest sporo wyższy niż tego drugiego - dlatego mimo całkiem niskiego TSH czuję się jakbym cały czas była w niedoczynności.

Endo twierdzi że na taką nadczynność można sobie pozwolić i że czasem tak jest u osób które długo funkcjonowały z nadczynnością.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości