***operacja tarczycy*** - Strona 159 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Zdrowie ogólnie

Notka

Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną!

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-11-23, 09:03   #4741
izabellini
Zakorzenienie

Dot.: ***operacja tarczycy***

Cytat:
Napisane przez em_ma Pokaż wiadomość
wycieta cała tarczyce..histo pat łagodne zmiany wieloguzkowe.....hipokalc emia (tęzyczka)

FT3 - 4.13 (3.50-6.50)
FT4 - 12.07(11.50-22.70)
aaaaaa wyciętą .... to nic nie podpowiem
tężyczkę masz z powodu wyciętych przytarczyc? bierzesz cały czas wapń?
izabellini jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-24, 14:19   #4742
ola01
Przyczajenie

Czesc wszystkim. Dawno tu nie zagladałam. Ostatni raz w lipcu tamtego roku gdzie byłam 2 miesiace po operacji. Wycieli mi cała tarczyce i przymuje Euthyrox 100. Od tamtej pory było wszystko ok az do dnia dzisiejszego. Dzisiaj odebrałam wyniki TSH i okazało sie ze mam 23,430 (0,350-4,940) załamałam sie! Obawiam sie ze odrasta mi na nowo tarczyca. Poprzdnia usunieto mi poniewaz miałąm na niej guzy(naszczescie niezłosliwe). We wtorek mam wizyte u endokrynologa i USG wtedy wszystko sie okaze. Boje sie na maksa bo nie chce przechodzic ponownej operacji tarczycy
ola01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-24, 14:27   #4743
Ewelinka81
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ola01 Pokaż wiadomość
Czesc wszystkim. Dawno tu nie zagladałam. Ostatni raz w lipcu tamtego roku gdzie byłam 2 miesiace po operacji. Wycieli mi cała tarczyce i przymuje Euthyrox 100. Od tamtej pory było wszystko ok az do dnia dzisiejszego. Dzisiaj odebrałam wyniki TSH i okazało sie ze mam 23,430 (0,350-4,940) załamałam sie! Obawiam sie ze odrasta mi na nowo tarczyca. Poprzdnia usunieto mi poniewaz miałąm na niej guzy(naszczescie niezłosliwe). We wtorek mam wizyte u endokrynologa i USG wtedy wszystko sie okaze. Boje sie na maksa bo nie chce przechodzic ponownej operacji tarczycy
Ola myśle, że nie ma co się martwić na zapas. Ja jestem rok po usunięciu całej tarczycy, bo też miałam guzki (na szczęście niezłośliwe) i ze swojego doświadczenia powiem Ci, że to iż jakiś czas TSH było w normie nie oznacza wcale, że zawsze tak będzie. U mnie było dobrze przez 9 miesięcy po czym we wrześniu jak zrobiłam badania TSH wskazało na lekką niedoczynność. Lekarz zrobił USG i wszystko w porządku, nic nie odrasta, po prostu zwiększył mi dawke euthyroxu z 75mg na 88mg. Kolejną kontrole mam na przełomie lutego i marca. Tak więc nie ma co się denerwować.
Ewelinka81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-24, 14:49   #4744
ola01
Przyczajenie

[QUOTE=Ewelinka81;37792867]Ola myśle, że nie ma co się martwić na zapas. Ja jestem rok po usunięciu całej tarczycy, bo też miałam guzki (na szczęście niezłośliwe) i ze swojego doświadczenia powiem Ci, że to iż jakiś czas TSH było w normie nie oznacza wcale, że zawsze tak będzie. U mnie było dobrze przez 9 miesięcy po czym we wrześniu jak zrobiłam badania TSH wskazało na lekką niedoczynność. Lekarz zrobił USG i wszystko w porządku, nic nie odrasta, po prostu zwiększył mi dawke euthyroxu z 75mg na 88mg. Kolejną kontrole mam na przełomie lutego i marca. Tak więc nie ma co się denerwować.

Dzieki za pocieszenie ale i tak mam lekkie obawy-to chyba normalne. NIe moge sie juz doczekac wtorku i wizyty u endo bo wtedy dowie sie co mi jest. Odezwe sie po wizycie. Pozdrawiam.
Stary 2012-11-24, 15:45   #4745
em_ma
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez izabellini Pokaż wiadomość
aaaaaa wyciętą .... to nic nie podpowiem
tężyczkę masz z powodu wyciętych przytarczyc? bierzesz cały czas wapń?
nie mam wycietych przytarczyc
wapń biore juz w dawkach 3 razy po 2 gramy dziennie (6g dziennie i jak sa ataki mam brac wiecej)

---------- Dopisano o 16:45 ---------- Poprzedni post napisano o 16:43 ----------

Cytat:
Napisane przez ola01 Pokaż wiadomość
z tego co mi wiadomo ,tarczyca moze odrosnac jesli został pozosatwiony jakis kikut ale odrost jest mniej wiecej po 20 latach a nie roku
poziom tsh latem i zima jest inny jak i dawka(zapotrzebowanie)hor monu raczej sie zmienia

134 - 112 - 99 - 87- 81 -83 - 78 - 76 -73-72
177cm tego nie zmienię
72 kg to nadal można zmienić
em_ma jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-27, 14:04   #4746
aduskaxdxd
Raczkowanie

mija 3 miesiąc po operacji, waga skoczyła z 49 do 53..a zawsze stała w miejscu ( tsh:5,46 ;/ za 3 miesiące powtórka badań i wizyta u endo. Włosy lecą jak liście z drzew strasznie zmienne humorki co do blizny to ma jeszcze czerwoną otoczkę ale wygląda coraz lepiej.

Mam pytanie, czy długo po operacji miałyście wrażenie jakby ciągle wam coś stało w gardle?
Stary 2012-11-28, 17:38   #4747
ola01
Przyczajenie

[QUOTE=ola01;37793212]
Cytat:
Napisane przez Ewelinka81 Pokaż wiadomość
Ola myśle, że nie ma co się martwić na zapas. Ja jestem rok po usunięciu całej tarczycy, bo też miałam guzki (na szczęście niezłośliwe) i ze swojego doświadczenia powiem Ci, że to iż jakiś czas TSH było w normie nie oznacza wcale, że zawsze tak będzie. U mnie było dobrze przez 9 miesięcy po czym we wrześniu jak zrobiłam badania TSH wskazało na lekką niedoczynność. Lekarz zrobił USG i wszystko w porządku, nic nie odrasta, po prostu zwiększył mi dawke euthyroxu z 75mg na 88mg. Kolejną kontrole mam na przełomie lutego i marca. Tak więc nie ma co się denerwować.

Dzieki za pocieszenie ale i tak mam lekkie obawy-to chyba normalne. NIe moge sie juz doczekac wtorku i wizyty u endo bo wtedy dowie sie co mi jest. Odezwe sie po wizycie. Pozdrawiam.

---------- Dopisano o 18:38 ---------- Poprzedni post napisano o 18:13 ----------

Juz po wizycie. Na całe szczescie wszystko Ok!!! USG wyszło dobrze. Zmienił mi tylko leki z Euthyrox 100 na Letrox 150 zeby zbic wysoki poziom TSH. Mam nadzieje ze teraz wszystko bedzie ok i spadnie mi woda ktora sie we mnie zgromadziła. Nastepna wizyta w marcu. Dziekuje za wsparcie Pozdrawiam.
Stary 2012-11-28, 17:46   #4748
Ewelinka81
Raczkowanie

No widzisz Ola, a mówiłam, że nie ma co się martwić na zapas

Aduskaxdxd jestem 13 miesięcy po operacji i też przytyłam, z 55 kg do 60 kg i muszę się bardzo pilnować, by waga dalej nie szła w góre, a włosy nadal mi wychodzą garściami Co do tego uczucia, że coś Ci stoi w gardle to normalne i z czasem przejdzie
Stary 2012-12-08, 22:43   #4749
201707171505
Konto usunięte

izabellini - kilka słóów ode mnie bo kilka miesięcy temu też się wahałam...
3 guzki, ponad 3 cm, objętość tarczycy w normie, poziomy hormonów idealne, jestem już po operacji. Jeden z guzków rósł dość szybko, tyle, że miał utkanie lito- torbielowate, BAC w normie. problemem było niepokojące unaczynienie guzków w usg sugerujące nowotwór. Wahałam się długo, konsultowałam się u 2 endo i chirurga-specjalistę od tarczycy, wszyscy sugerowali usunięcie. I w koncu się zdecydowałam.
Decyzję musisz podjąć sama, najlepiej pod kierunkiem zaufanego lekarza, jeśli masz wapliwość, skonsultuj się z kimś innym.
Co do samej operacji - przez tydzień krztusiłam się wszystkim ,nawet wodą, miałam porażenie nerwu krtaniowego, na szczęście przejściowe, około miesiąca chrypiałam straszliwie, teraz jest ok. Nie brałam na to żadnych witamin, zastrzyków, niczego (laryngolodzy czasem zalecają ale jakoś w to nie wierzyłam). TSH teraz mam około 0,5, przytyłam i tak ze 2 kg (niestety zimowy apetyt na słodycze).
Jedyny problem, który mi pozostał to blizna - paskudnie się goi mimo namiętnego wcierania maści i naklejania plasterków silikonowych. Jest przerośnięta i czerwona ale do tego też się przyzwycziłam - odrobina podkładu, ew jakieś korale. Może kiedyś złożę pieniądze na laser frakcyjny.
Plusy - wstaję rano, biorę tabletkę, co 6 tyg badanie tsh i nie zastanawiam się, czy mi tam coś groźnego już nie rośnie. A guzek raz powstały, który nie jest torbielą nie zniknie samoistnie, może co najwyżej urosnąć.

Najważniejsze - powtórzę raz jeszcze - znajdź lekarza, który się na tym zna i któremu zaufasz.
201707171505 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-16, 15:03   #4750
Martha82
Raczkowanie

Cześć dziewczyny. Niestety muszę się dołączyć do wątku. Nie przebrnęłam przez wszystkie posty, ale chciałam Was spytać, jak częste są powikłania pooperacyjne związane m.in. z problemami z mówieniem i chrypką?

Moja historia wygląda następująco: jako nastolatka wykryto u mnie łagodną zmianę na prawym płacie tarczycy, wtedy jeszcze nie miała nawet 1 cm, więc brałam leki. Niestety, jak to u nastolatek bywa, brałam tabletki kiedy mi się przypomniało, więc nie miały szansy zadziałać. Miałam straszny problem z endokrynologami - do jednej chodziłam to robiła problemy, żeby w ogóle zrobić mi USG, jak się przepisałam do innej to przy próbie umówienia na kolejną wizytę okazało się, że nie przyjmuje już w danym szpitalu i nie miałam do niej kontaktu. I tak co chwilę. Oczywiście musiałam zaliczać wizyty na zmianę u lekarz rodzinnej i endokrynologa - endokrynolog mówił, że potrzebuje skierowania od lekarza rodzinnego, a te wystawione dawniej na stałe już nie jest akceptowane, a lekarz rodzinny robił problemy z wystawieniem skierowania, bo przecież miałam już być pod stałą opieką specjalisty. Przez to wszystko strasznie wydłużył się czas, w którym robiłam kolejne USG, guzek się powiększał. Biopsje (miałam już 2) wykazały łagodną zmianę.

I tak w tej chwili guzek ma wymiary 4,3 x 1,6 cm (przy takich rozmiarach jest on widoczny na szyi) i szykuję się na operację. Nie wiem czemu, ale na wizycie prywatnej lekarz nie mogła dać mi skierowania na operację i powiedziała, żebym zapisała się do niej do przychodni, w której przyjmuje w ramach NFZ. No i się zapisałam na połowę marca. Na operację ponoć czeka się ok. 1 miesiąca, a więc kwiecień/maj. Dopiero po wizycie u endokrynologa będę mogła umówić się do chirurga na konsultacje i tam dowiedzieć się szczegółów na temat przebiegu samej operacji i powikłań, dlatego chciałam na razie zorientować się, jak to wyglądało u Was.

Póki co wiem jedynie, że jest duże ryzyko podrażnienia strun głosowych, które nie liczy się nawet jako błąd przy operacji. Z kilku stron rozmów na tym forum wiem też, że sporo z Was miało przez dłuższy czas problem z niedoczynnością tarczycy i wypadającymi włosami. Ile te dolegliwości u Was trwały i przede wszystkim, czy u wielu z Was wystąpiły problemy z głosem, a także ile czasu trwały?
Stary 2012-12-17, 09:43   #4751
Gejsza13
Przyczajenie

Martha82 ja z głosem nie miałam żadnych powikłań. Godzinę po operacji dzwoniłam do męża i normalnie rozmawiałam.
Uregulowanie hormonów, dobranie odpowiedniej dawki trwa zwykle 6-12 miesięcy.
Gejsza13 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-12-17, 10:07   #4752
aniaawm28
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Martha82 Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny. Niestety muszę się dołączyć do wątku. Nie przebrnęłam przez wszystkie posty, ale chciałam Was spytać, jak częste są powikłania pooperacyjne związane m.in. z problemami z mówieniem i chrypką?

Moja historia wygląda następująco: jako nastolatka wykryto u mnie łagodną zmianę na prawym płacie tarczycy, wtedy jeszcze nie miała nawet 1 cm, więc brałam leki. Niestety, jak to u nastolatek bywa, brałam tabletki kiedy mi się przypomniało, więc nie miały szansy zadziałać. Miałam straszny problem z endokrynologami - do jednej chodziłam to robiła problemy, żeby w ogóle zrobić mi USG, jak się przepisałam do innej to przy próbie umówienia na kolejną wizytę okazało się, że nie przyjmuje już w danym szpitalu i nie miałam do niej kontaktu. I tak co chwilę. Oczywiście musiałam zaliczać wizyty na zmianę u lekarz rodzinnej i endokrynologa - endokrynolog mówił, że potrzebuje skierowania od lekarza rodzinnego, a te wystawione dawniej na stałe już nie jest akceptowane, a lekarz rodzinny robił problemy z wystawieniem skierowania, bo przecież miałam już być pod stałą opieką specjalisty. Przez to wszystko strasznie wydłużył się czas, w którym robiłam kolejne USG, guzek się powiększał. Biopsje (miałam już 2) wykazały łagodną zmianę.

I tak w tej chwili guzek ma wymiary 4,3 x 1,6 cm (przy takich rozmiarach jest on widoczny na szyi) i szykuję się na operację. Nie wiem czemu, ale na wizycie prywatnej lekarz nie mogła dać mi skierowania na operację i powiedziała, żebym zapisała się do niej do przychodni, w której przyjmuje w ramach NFZ. No i się zapisałam na połowę marca. Na operację ponoć czeka się ok. 1 miesiąca, a więc kwiecień/maj. Dopiero po wizycie u endokrynologa będę mogła umówić się do chirurga na konsultacje i tam dowiedzieć się szczegółów na temat przebiegu samej operacji i powikłań, dlatego chciałam na razie zorientować się, jak to wyglądało u Was.

Póki co wiem jedynie, że jest duże ryzyko podrażnienia strun głosowych, które nie liczy się nawet jako błąd przy operacji. Z kilku stron rozmów na tym forum wiem też, że sporo z Was miało przez dłuższy czas problem z niedoczynnością tarczycy i wypadającymi włosami. Ile te dolegliwości u Was trwały i przede wszystkim, czy u wielu z Was wystąpiły problemy z głosem, a także ile czasu trwały?
Witam! ja mialam problemy z glosem. nieruchowa jedna struna.dostalam skierowanie do foniatry naszczęście skonczylo sie na jednej wizycie i przepisaniu zastrzyków.po miesiącu i dwoch tygodniacg glos wrócił.pozdrawiam

Edytowane przez aniaawm28
Czas edycji: 2012-12-17 o 10:09
aniaawm28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-21, 19:36   #4753
Ewelinka81
Raczkowanie

Ja nie miałam żadnych problemów z głosem po zabiegu, na poczatku miałam chrype ale to mogło być związane z intubacją i trwało godzinke po wybudzeniu, później było normalnie. Natomiast z uregulowaniem dawki hormonów bujam się narazie 14 miesięcy i jeszcze nie udało się dobrać odpowiedniej dawki. Wszystkie dawki w całych tabletkach od 50 mg przez 75mg do 100 mg przerobiłam, teraz jestem na 88 mg i niestety wychodzi na to, że ta dawka jest zbyt duża, a dawka 75 mg zbyt mała, więc najprawdopodobniej będzie trzeba spróbować dawki mieszanej.
Stary 2012-12-28, 22:33   #4754
em_ma
Przyczajenie

Cytat:
nie mam wycietych przytarczyc
wapń biore juz w dawkach 3 razy po 2 gramy dziennie (6g dziennie i jak sa ataki mam brac wiecej)

---------- Dopisano o 16:45 ---------- Poprzedni post napisano o 16:43 ----------

z tego co mi wiadomo ,tarczyca moze odrosnac jesli został pozosatwiony jakis kikut ale odrost jest mniej wiecej po 20 latach a nie roku
poziom tsh latem i zima jest inny jak i dawka(zapotrzebowanie)hor monu raczej sie zmienia
i tu niestety zacytuje samą siebie...sietttt

Byłąm dzisiaj na USG pierwsze po operacji (niecałe 3mc)
Jestem po całkowitym usunieci tarczycy a to usg wskazuje
prawy płat o wymiarach 10/5/7
przypomne ze to własnie głównie prawy płat bym powodem operacji duuuzy guz.......zapewniali po operacji o usunieciu całosci tarczycy

bujam sie do tej pory z hipolkacemia i porazeniem nerwu ktaniwoego (jest lepiej ale szału nie ma)

pomocyyyy !!!!! SŁYSZAŁYSCIE cos na ten temat odrostu tak szybkiego?
dawka 150 ..TSH 8

177cm tego nie zmienię
Stary 2012-12-29, 19:59   #4755
201707171505
Konto usunięte

Cytat:
i tu niestety zacytuje samą siebie...siettt

bujam sie do tej pory z hipolkacemia i porazeniem nerwu ktaniwoego (jest lepiej ale szału nie ma)

dawka 150 ..TSH 8
O tak szybkim odroście to szczerze mówiąc nie słyszałam, pytanie, czy rzeczywiście miałaś usuniętą całą tarczycę. Chyba niestety szybka wizyta u endokrynologa będzie nieunikniona. Tak w ogóle to Twoje TSH jest za wysokie, nie masz objawów niedoczynności tarczycy?

Nerw krtaniowy może się długo regenerować. Jeśli nie został przecięty, powinno wszystko wrócić do normy. Chrypka, problemy z przełykaniem i inne objawy porażenia mogą wynikać z oparzenia nerwu, przyciśnięcia jakimś narzędziem podczas operacji czy nawet pociągnięcia za nerw ale ww nie prowadzą do nieodwracalnego uszkodzenia.
201707171505 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-29, 22:09   #4756
izabellini
Zakorzenienie

może pomylili się w opisie i lewy płat nazwali prawym ....
o lewym coś piszą?
Stary 2012-12-30, 08:43   #4757
helidka
Raczkowanie

Cytat:

przypomne ze to własnie głównie prawy płat bym powodem operacji duuuzy guz.......zapewniali po operacji o usunieciu całosci tarczycy

dawka 150 ..TSH 8
Rzeczywiście czary mary.Sprawdź co jest na wypisie ze szpitala i co napisali na wyniku histopatologicznym i porównaj.
helidka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-30, 12:01   #4758
wuwu76
Przyczajenie

Witam wszystkich
podczytuje was od jakiegos czasu ale mam pare pytan,bo nie jestem w stanie ogarnac jeszcze tyle stron,stad pytam:
jestem po zabiegu usuniecia calkowitego tarczycy,na szczescie wolnej od nowotworu.operacje mialam 4 dni temu,czuje sie dobrze ale chce wiedziec jak dlugo musze spac wysoko,bo tego nie lubie,w szpitalu tak bylo,wiec spie tak do dzis,czy jezeli obnize podglowek moze to zaszkodzic bliznie?
Wczoraj posprzatalam troche w domu,oczywiscie bez mycia podlog,czy przeholowalam?czuje sie dobrze,chociaz wiadomo,ze nie swietnie,bo to zaledwie 4 doba!dziekuje
wuwu76 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-30, 12:32   #4759
wuwu76
Przyczajenie

kuku
Witam wszystkich!
jestem 4 dzien po operacji usuniecia calkowitego tarczycy,bez nowotworu........chcialab ym wiedziec jak dlugo musze spac "na wysokosciach",no bo mam juz dosc,jezeli poloze sie bez poduszki,czy zaczkodze bliznie?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-12-30, 17:27   #4760
wuwu76
Przyczajenie

Em-ma dziekuje za odpowiedz,myslalam,ze tak trzeba,bo szyje naciagne za mocno hehe!poduchy wek,cale zycie spalam bezzzzzz.mam jeszcze takie tyci pytanko kochane ludki-pytalam lekarza o godzine brania hormonu,czy musi byc stala,czy w weekend moge pospac dluzej ,powiedziala,ze moge pospac dluzej oby na czczo brac ale i tak zegarek na 6.00 nastawiam od 4 dni,bo tak bede wstawala do pracy po powrocie z tej "przygody",oczywiscie wiem,ze musze min,30 min przed sniadaniem ale czy stale o tej samej porze???Dzieki
Stary 2012-12-30, 18:06   #4761
em_ma
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez zkrainyczarow Pokaż wiadomość
O tak szybkim odroście to szczerze mówiąc nie słyszałam, pytanie, czy rzeczywiście miałaś usuniętą całą tarczycę. Chyba niestety szybka wizyta u endokrynologa będzie nieunikniona. Tak w ogóle to Twoje TSH jest za wysokie, nie masz objawów niedoczynności tarczycy?
niedoczynosc mam to akurat wiem...dawke 150 biore od 2 tygodni ..poczatkowy pozimo to 14 wiec jest poprawa
poziom wapnia zatrzymał sie na granicy 4.12 i nie rusza sie

Tarczyce mam usunieta cała z wypisu i z histopat tez tak wynika..pojemnosc tarczyc w dniu operacji wynosiła nie całe 50 ml (a rok temu była około 24 ml)
nie ma mowy o pomyłce jesli chodzi o strone bo sam radiolog zadawał pytanie " mówili lekarze i czy aby napewno usuneli cała"

ogolnie załąpałąm doła i nie mam ochoty na sylwestra
dodam ze 2 dzieci tez po usg tarczycy i guzów brak ale co do pojemnosci do wieku sa watpliwosci..kontrola endo konieczna ..cóka w wieku 6mc brała juz eutyrox

---------- Dopisano o 17:46 ---------- Poprzedni post napisano o 17:41 ----------

Cytat:
Napisane przez zkrainyczarow Pokaż wiadomość

Nerw krtaniowy może się długo regenerować. Jeśli nie został przecięty, powinno wszystko wrócić do normy. Chrypka, problemy z przełykaniem i inne objawy porażenia mogą wynikać z oparzenia nerwu, przyciśnięcia jakimś narzędziem podczas operacji czy nawet pociągnięcia za nerw ale ww nie prowadzą do nieodwracalnego uszkodzenia.
takie gadki słysze od dnia operacji ..trzeba czasu sratatata
nic nie uszkodzilismy srutututu
czasu trzeba ileeee pytam móili mc potem 2 tareaz mija 3 no moze po 6mc a moze kurna wcale nie wruci?????

ja mam depresje spowodowana brakiem głosu
jestem osoba aktywna i dynamiczna a mówienie "zapalniem gardła-krani" nie daje powodów do radosci
od operacji jestem na zwolnieniu 3mc czadddd ..odebranie telefonu graniczy z cudem dodgadania sie....
kuw.......nawet Mc drive nic nie zmówisz

---------- Dopisano o 17:50 ---------- Poprzedni post napisano o 17:46 ----------

Cytat:
Napisane przez wuwu76 Pokaż wiadomość
kuku
Witam wszystkich!
jestem 4 dzien po operacji usuniecia calkowitego tarczycy,bez nowotworu........chcialab ym wiedziec jak dlugo musze spac "na wysokosciach",no bo mam juz dosc,jezeli poloze sie bez poduszki,czy zaczkodze bliznie?
lezałąm w szpitalu po operacji 14 dni a ni razu nie dostałam nakazu spania na wysokosciach

jesli chodzi o wysokosci nakaz był od foniatry lezanie na wysokosci z poduszkami pod pachami tak zeby lepiej mi sie oddychało i mówiło

---------- Dopisano o 19:06 ---------- Poprzedni post napisano o 17:50 ----------

Cytat:
może pomylili się w opisie i lewy płat nazwali prawym ....
o lewym coś piszą?
lewy niemierzalny

177cm tego nie zmienię
Stary 2012-12-30, 18:43   #4762
izabellini
Zakorzenienie

Cytat:
lewy niemierzalny
to by pasowałoby gdyby teraz na USG pomylili strony
nie zakładam wariantu, że wycięli Ci nie ten płat co trzeba ...
jak będziesz teraz u endo, to niech zerknie na zdjęcia i palpacyjnie Cię zbada
Stary 2012-12-31, 11:42   #4763
em_ma
Przyczajenie

Cytat:
to by pasowałoby gdyby teraz na USG pomylili strony
nie zakładam wariantu, że wycięli Ci nie ten płat co trzeba ...
jak będziesz teraz u endo, to niech zerknie na zdjęcia i palpacyjnie Cię zbada
po prawej stronie był jeden duzy guz apo lewej kilka mniejszych ale powyzej około 3 cm (chyba 4 sztuki)
kilka razy upewniali mni o wycieciu tylko całęj tarczycy bo plan był taki ze miały isc tez wezły do wyciecia

od piewrszych minut po odcknieciu sie po narkozie (kiedy pamietam) mowili tylko cała tarczycy była wielka i niety musielismy cała

nic nie kumam ...mam dzis depreche z płaczu w nerw wpadam

177cm tego nie zmienię

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-12-31, 14:44   #4764
helidka
Raczkowanie

Cytat:
po prawej stronie był jeden duzy guz apo lewej kilka mniejszych ale powyzej około 3 cm (chyba 4 sztuki)
kilka razy upewniali mni o wycieciu tylko całęj tarczycy bo plan był taki ze miały isc tez wezły do wyciecia

od piewrszych minut po odcknieciu sie po narkozie (kiedy pamietam) mowili tylko cała tarczycy była wielka i niety musielismy cała

nic nie kumam ...mam dzis depreche z płaczu w nerw wpadam
Naprawdę masz wielki problem i nikt nie może Tobie pomóc.Jedyna rada, to wybrać się szybko do endokrynologa,który sam zrobi USG tarczycy i się upewnisz czy radiolog był dobry.Z tego co wiem ,to wapń muszą brać przeważnie po usunięciu całej tarczycy.Czy wynik USG od radiologa masz na piśmie?Jeżeli tak,to biegnij do szpitala i żądaj wyjaśnień.
Stary 2013-01-01, 15:12   #4765
wuwu76
Przyczajenie

Wszystkim duzo zdrowia w Nowym Roku!!!!!!!!!!
powiedzcie z wlasnych obserwacjii-czy hormon trzeba brac zawsze stale o tej samej godz,bo w tygodniu to bez problemu ale w weekend chcialoby sié pospac dluzej,narazie mam stale ustawiony budzik na 6.00.Fakt ,ze lekarka powiedziala,ze tylko wazne jest min,30 min przed sniadaniem ale moze ktos ma jakies wlasne doswiadczenie w tej sprawie?dziékuje
Stary 2013-01-02, 13:42   #4766
Ewelinka81
Raczkowanie

Wuwu słuchaj lekarki, nie ma znaczenie o której godzinie czy to 6, 8 czy 9 rano, ważne by brać hormony nadczo i minimum pół godziny przed posiłkiem.
Stary 2013-01-02, 18:53   #4767
kat123
Zakorzenienie

Witam Mam do Was pytanie: mój tata idzie jutro do szpitala, w piątek będzie miał operację -guzki na tarczycy, rodzice mówią, że lekarz powiedział, że są nieukrwione i to nic poważnego. Co nie zmienia faktu, że i tak się denerwuję, bo to operacja... Ale wracając do pytania: myślicie, że w piątek będzie go można po operacji odwiedzić? Ile trwa wybudzanie? Czy można rozmawiać od razu po operacji?

Aparatka od 11.10.2014 (góra).
Dół od 11.04.2015.
kat123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-02, 20:26   #4768
Ewelinka81
Raczkowanie

Kat zabieg jest przeprowadzany pod narkozą, więc pacjent jest intubowany i po wybudzeniu przynajmniej ja nie mogłam zbytnio rozmawiać, miałam chrype i ciężko mi było wydobyć słowo. Mimo iż byłam już wybudzona to nadal czułam się lekko pijana i osłabiona. Zabieg miałam koło 10 rano, więc dopiero wieczorem byłam w stanie rozmawiać, chociaż większość dnia po zabiegu przespałam. Myśle, że to indywidualna sprawa każdego to jak się czuje po takim zabiegu, jeden dojdzie do siebie szybciej drugiemu zajmie to więcej czasu. Moi bliscy zajrzeli do mnie od razu jak mnie przywieźli na sale po wybudzeniu ale jedyne co to mi łzy poleciały i nie byłam w stanie słowa wykrztusić, więc jak się upewnili, że żyje to się pożegnali i przyjechali następnego dnia.
Stary 2013-01-02, 21:12   #4769
kat123
Zakorzenienie

Wiem wiem, że pod narkozą właśnie ale chyba i tak zajrzę do niego... bo w sobotę nie będę miała jak, a w niedzielę mają go wypisać do domu dziękuję za odpowiedź

Aparatka od 11.10.2014 (góra).
Dół od 11.04.2015.
kat123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-03, 08:10   #4770
helidka
Raczkowanie

Cytat:

dawka 150 ..TSH 8
Wielkość 10/5/7 może oznaczać milimetry i tyle tarczycy może Tobie zostawili i to jest naprawdę niewiele.Zapytaj endo.Jeśli tak,to nie ma powodu do niepokoju.

---------- Dopisano o 09:10 ---------- Poprzedni post napisano o 09:02 ----------

Cytat:

dawka 150 ..TSH 8
Jeśli 10/5/7 oznacza milimetry,to naprawdę nie dużo i to chyba nie podejmie pracy i myślę,że nie ma powodu do niepokoju.Najlepiej idż do endo.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości