***operacja tarczycy*** - Strona 23 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Zdrowie ogólnie

Notka

Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną!

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-09-11, 07:56   #661
agakapela
Raczkowanie

Dot.: ***operacja tarczycy***

Witam serdecznie.Dawno już się nie odzywałam, ale zaglądam na to fajne forum regularnie. Jestem z tymi co są przed operacją, po operacji, w trakcie badań..., gdyż sama przez to wszystko przechodzę.
W poniedziałek 8.09.2008 r. miałam pierwszą wizytę kontrolną w Klinice w Gliwicach po pozbyciu się mojego raczka. Baaaardzo się denerwowałam, juz od 2-3 tygodni. No ale na szczęście wszystko w porządku, kolejna wizyta za pół roku i wtedy diagnostyka izotopowa. Wprawdzie czekam jeszcze na wyniki krwi, które mają przyjść pocztą, ale pani onkolog nic we mnie nie znalazła, więc jestem dobrej myśli. Zresztą jak żyłam sobie z moim skorupiakiem to też wyniki krwi nic takiego nie wykazały.
Po kolejnej wizycie w Klinice Onkologicznej mogę z czystym sercem powiedzieć tym, którzy wahają się który szpital wybrać, żeby zdecydowali się na właśnie ten ośrodek. Opieka jest rewelacyjna, badania wszystkie jakie możliwe zrobią, człowiek czuje, że jest w dobrych rękach. Mam już troszkę doświadczenia z tą kliniką, gdyż miałąm tam 2 operacje, terapie izotopową i przez ponad rok kilka wizyt kontrolnych.
Heniutka, Ty za miesiąc masz tą diagnostykę izotopową. Dowiedziałąm się, że kłądzie się na ok. 3 dni do szpitala, ale tym razem na otwarty oddział i robią różne badania, przedew szystkim scyntygrafię. Nie ma po tym żadnej kwarantanny, można odwiedzać chorych w szpitalu...
Jak ktoś będzie miała do mnie jakieś pytania, to piszcie, obiecuję, że odpowiem. No i widzę, ze to forum ma cudownego dobrego duszka w postaci kochanej Heniutki, która zawsze podnosi wszytskich na duchu.
Życzę wszystkim przede wszystkim dużo zdrówka.
agakapela jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-11, 10:08   #662
koga
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Heniutka Pokaż wiadomość
Witam wszystkich,

Manta,
Twoje słowa :
Nie można rozczulać się nad sobą, trzeba znaleźć nowe cele w życiu, przestać odkładać na potem marzenia......
Przyszłość nadejdzie czy się to komuś podoba czy nie, a na ile będzie po naszej myśli to w głównej mierze zależy od nikogo innego tylko od nas.

to prawdziwe mistrzostwo - chylę czoła - pięknie to napisałeś.

Trafiłeś akurat w mój nie za dobry czas - mały niż psychiczny spowodowany pewnie też tym ,że odstawiłam trzy tygodnie temu hormon , biorę Cynomel , ponieważ szykuję organizm do diagnostyki izotopowej w Gliwicach - idę tam 3 października .
Stałam się osowiała, smutna i trudno zmusić się do czegokolwiek. Nawet na forum nie mam siły ostatnio się uaktywniać.

Pracuje nad sobą ,żeby mi było lepiej. Twoje słowa pomogły. Myślę ,że łatwiej będzie mi też jak znowu wrócę do Euthyrox'u. Ale to jeszcze trochę.

Życzę Ci dalej takiego optymizmu i oczywiście zdrówka.

Co do blizny moja ( podwójnie cięta w tym samym miejscu ) ma w tej chwili około 8,5 cm ( Cucinka znowu coś nas łączy siostro tarczycowa ).
Zaczął robić mi się mały bliznowiec - ale systematyczne smarowanie kilka razy dziennie maścią grafitową ,o której Wam kiedyś pisałam pomalutku przynosi pozytywne rezultaty.
Wiesz Manta my kobietki wiemy ,że niby blizna jest niczym w porównaniu z powrotem do zdrowia , ale chcemy wyglądać jak najlepiej.

Pozdrawiam wszystkich i życzę optymizmu ( sobie też )

heniutka, wiem jak się czujesz! Ja jutro idę na "roczny przegląd gwarancyjny" po terapii jodem w ubiegłym roku. Miałam termin przyjęcia na 1.09. ale w wyniku poślizgu wyszedł 12.09. Oczywiście nikt mnie wcześniej nie poniformował - wcześniej, czyli nim zaczęłam odstawiać hormony. W efekcie od końca lipca jestem bez - i chyba stara, wypluta dętka wygląda i czuje się lepiej ode mnie. No ale jest nadzieja Jutro o 8.00 melduję się na Oddziale w Gliwicach. Jeszcze tylko taka plącząca sie po głowie myśl ... co pokażą badania.... Ale patrzę powyżej na Twoje słowa - OPTYMIZMu, optymizmu mi trzeba...
Pozdrawiam wszystkich cmok cmok
koga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-11, 11:22   #663
ula414
BAN stały

ja mam zapalenie tarczycy,na początku miałam bardzo wysokie TSH a ostatnio zrobiłam sobie badanie i miałam 5 razy mniejsze niż norma.A jeszcze na dodatek nie mogę dostać się do lekarza,bo do końca roku nie ma miejsc.poprostu masakra.Już mnie ta cała tarczyca denerwuje;/
ula414 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-11, 11:35   #664
manta99
Raczkowanie

Ula414, calm down.
Z definicji słowo patient znaczy człowiek cierpliwy.
Musisz (niestety uzbroić się w cierpliwość) i dowiedzieć się czy przyjmują pacjentów w dniu rejestracji. Jeżeli tak to godzina piąta lub coś koło tego musisz się "zalogować" w kolejce. W Kielcach jest tak samo -zapisy na przyszły rok będą w grudniu, ale zawsze przyjmują kilku(czasami -nastu) pacjentów codziennie.
Jeżeli coś jest nie tak nie odkładaj tego.
Pozdrawiam,
manta99 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-11, 21:31   #665
Heniutka
Raczkowanie

GG do Heniutka

Witam wszystkich,

Manta
,

dzięki za terapię i chyba ze strachu przed tym niemiłym zabiegiem, którym mnie straszysz obiecuje ,że będę grzeczna i wspomagając się podarowanym optymizmem ( dzięki,, dzięki ) obiecuję ,że jeżeli mój organizm mi na to pozwoli będę optymistka pełną gębą.

Agakapela
,

cieszę się ,że masz dobre wyniki . "Wynika" z tego ,że co złe już jest za Tobą. Teraz pozostaje Ci tylko żyć na maxa , czerpiąc garściami tylko to co najlepsze.
Należy Ci się.
Pozdrawiam serdecznie

Koga,

całe nasze "społeczeństwo tarczycowe " trzyma za Ciebie kciuki.Przesyłam CI trochę optymizmu - dostałam od Manty i chętnie się z Tobą podzielę. Czekamy na dobre wiadomości z Gliwic.
No i oczywiście żebyś jak najszybciej mogła znowu poznać zbawienną moc małej tableteczki łykanej każdego ranka.

Trzymaj się i pamiętaj BĘDZIE DOBRZE

Ula414,

Manta ma rację. Nie zniechęcaj się i postaraj się jak najszybciej dostać się do lekarza.

Pozdrawiam serdecznie wszystkich "Tarczycowców" , wielki buziak dla Cuciny

Wszystko się może zdarzyć,gdy głowa pełna marzeń
Gdy tylko czegoś pragniesz ,gdy bardzo chcesz ....

Heniutka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-11, 21:56   #666
manta99
Raczkowanie

Heniutka, jak się będziesz ładnie kupy trzymać to przy okazji wyjazdu do Katowic się odezwę i w nagrodę zaproszę Cię na kawę a jak będziesz się dalej rozklejać to murowane -wybór należy do Ciebie (ja bym wolał kawę).
Prawdopodobnie sprawa się odwlecze bo stan mojego zdrowia wskazuje że nie będzie to zbyt szybko -ale co się odwlecze to nie uciecze.... coś mi organizm zaczyna odwijać psikusy i zamiast nabierać sił to mi ich ubywa. Wyników też się nie doczekałem -przesunęli na wtorek, więc i endo będzie we wtorek lub środę (mam obiecane, że jak będą wyniki histo to mnie przyjmie bez kiblowania po kolejkach -bo pacjenci onkologiczni powinni mieć jakieś "przywileje").
Koga, trzymaj się, jesteśmy z Tobą. Napisz jak wyniki
Zdrówka
Stary 2008-09-12, 06:52   #667
Heniutka
Raczkowanie

GG do Heniutka

Manta,

jeżeli to będzie caffe latte to wchodzę na 100 %.
Nie martw się spadkiem formy. To zapewne takie chwilowe przesilenie. Każda operacja to dla organizmu duży szok - musi on sobie pomalutku wszystko odbudować. Tak najbardziej to mu pewnie brak Twojej tarczycy - pewnie cały czas się zastanawia, gdzie ona się podziała - całe życie była więc teraz tęskni i szuka.
Samopoczucie powinno się poprawić jak dołączysz do elitarnego grona połykaczy małej białej tableteczki z hormonkiem.
Nie denerwuj się swoim stanem , zwolnij obroty - obecny czas to czas wyłącznie dla Ciebie. Przeczytaj jakąś książkę , pobądź z rodzinką.

Pozdrawiam serdecznie i przesyłam kilogram uśmiechu i dwa kilo pogody ducha.
Miłego dnia dla wszystkich

Stary 2008-09-12, 18:56   #668
manta99
Raczkowanie

Heniutka, caffe latte masz u mnie jak w banku. Pora już najwyższa bym dołączył do połykaczy hormonków. W życiu nie byłem taki rozlazły, a życie dotąd zapylało na max. obrotach i trochę nie mogę się odnaleźć.
pozdrawiam,
Stary 2008-09-12, 20:39   #669
Marekgd
Przyczajenie

Witam wszystkich
Na codzień zaglądam na inne forum poświęcone również tarczycy. W styczniu miałem w Gliwicach operację usunięcia raka brodawkowatego, w marcu jodowanie a za miesiąc jadę na wizytę kontrolną (ale ten czas zasuwa). Jeśli mielibyście do mnie jakieś pytania chętnie odpowiem a w wolnym czasie zapraszam na bliźniacze forum http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=3243129&start=0 gdzie napewno znajdziecie wiele odpowiedzi na interesujące Was pytania. Zresztą jak czytam posty niektóre wydają mi się dziwnie znajome.
pozdr
Marekgd jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-12, 20:42   #670
Heniutka
Raczkowanie

GG do Heniutka

Manta,
Ok,trzymam Cię za słowo. Trochę mnie rozbawiłeś z tym bankiem , ale to temat na inną historię.....
Wiem co czujesz ja też zeszłam z max obrotów do ich prawie całkowitego zaniku .
Pozostaje tylko mieć nadzieję i wierzyć ,że nasz prawdziwy czas dopiero nadchodzi. I wtedy dopiero będzie się działo.

Wiecie co zastanawiam się co z naszą kochaną Jolusinką ????
Trzymam za nią kciuki i czekam z niecierpliwością na jakieś wieści.

Pozdrowionka dla wszystkich

Stary 2008-09-12, 20:57   #671
Heniutka
Raczkowanie

GG do Heniutka

Cytat:
Napisane przez Marekgd Pokaż wiadomość
Witam wszystkich
Na codzień zaglądam na inne forum poświęcone również tarczycy. W styczniu miałem w Gliwicach operację usunięcia raka brodawkowatego, w marcu jodowanie a za miesiąc jadę na wizytę kontrolną (ale ten czas zasuwa). Jeśli mielibyście do mnie jakieś pytania chętnie odpowiem a w wolnym czasie zapraszam na bliźniacze forum http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=3243129&start=0 gdzie napewno znajdziecie wiele odpowiedzi na interesujące Was pytania. Zresztą jak czytam posty niektóre wydają mi się dziwnie znajome.
pozdr
Witaj drogi Marku na naszym forum,

Oj podobna nasza historia . Też zaliczyłam brodawkowatego - operację miałam 25 stycznia ( Bytom) , kwiecień jod ( Gliwice) , czerwiec niestety druga operacja i walczę dalej......
Życzę powodzenia na wizycie kontrolnej. Nasza Agakapela była ostatnio na takiej kontroli. Jeżeli chcesz szczegółów - wiesz gdzie pytać.

Pozdrowienia i życzenia zdrówka dla wszystkich z bliźniaczego forum na kafeterii.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-09-12, 21:37   #672
cucina
Raczkowanie

GG do cucina

cześć wszystkim
rany...sorki,że Was tak trochę opuściłam,ale jestem taka zabiegana...
ale codziennie sumiennie wyczytuję co Wy tu wypisujecie...
agapela,bardzo się cieszę,że wizyta kontrolna przebiegła pomyślnie-gratulacje!
koga miała dzisiaj wizytę i nic nie pisze,a tu wszyscy czekają na te dobre wieści...
Heniutka,wiem,że jest Ci ciężko i serce mi się kraja na samą myśl,że nie mogę Ci w żaden sposób pomóc poza dobrym słowem,choć chętnie podzieliłabym się z Tobą hormonikiem.
widzę też,że manta chce Ci sprać (...pip...),fajny koleś z Ciebie manta,nieżle rozbawiłeś nas tymi pogróżkami(?)!i choć wierzę,że czasami jest Wam ciężko i macie"odlot"bez naszej żciowej daweczki,widzę,że i tak świetnie dajecie sobie radę i humorki Wam dopisują-to wspaniale!
wkrótce i ja częściej będę tu z Wami przesiadywać -zbliża mi sie termin kolejnej operacji,jeszcze 2 tygodnie!w sumie to już powoli odliczam;zastało mi jeszcze 6 dni w pracy,póżniej jeszcze zaległy urlop i....gliwice!no,teraz na mnie kolej,jeszcze nie czuję żadnego strachu,w sumie myślę,że nie poczuję,bo wiem,czego mogę się spodziewać,a za pierwszym razem wcale nie było żle.tylko trochę daleko od domu.
oki,uciekam już,rano mam pobudkę o 04.30,pa,pa!
Stary 2008-09-13, 18:53   #673
aniaawm
Przyczajenie

Witam wszystkich!jestem po całkowitym usunięciu tarczycy(miaŁam nadczynność)Po operacji czuję się dobrze wcale nie było tak strasznie,ale martwi mnie jedna sprawa moj głos.mam się zgłosić za 10 dni do foniatry.czy to normalne ??jestem 3 dni po operacji.
aniaawm jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-13, 21:18   #674
manta99
Raczkowanie

Aniaawm,
nic się nie martw.
Przy usuwaniu tarczycy może pojawić się czasowy problem z mówieniem i po to masz skierowanie do foniatry. Wynikać to może z czasowej niesprawności nerwu krtaniowego związanego np z uciskiem przez opuchnięte tkanki po operacji, uciskem samej krtani, lub podrażnieniem strun po intubowaniu. (Chirurg na pewno Ci o tym powiedział). Ja jestem już dwa tygodnie po i wciąż opuchlizna się nie zmienia. Przeszkadza mi w łykaniu, choć przyzwoicie gadam -ale to jest kwestia bardzo indywidualna.
Nie można martwić się niepotrzebnie - minie jakiś czas i będziesz mogła pokłócić sie z kim tylko Ci się spodoba.
Spokojnie pójdź do lekarza -trochę ćwiczeń i na pewno będzie OK.
Pozdrawiam,
Stary 2008-09-14, 09:07   #675
Elpi
Przyczajenie

Witam,jestem po raz pierwszy na tym forum i widzę, że problem, z którym do tej pory byłam sama dotyczy również innych osób. Mam zdiagnozowanego guza pęcherzykowejo i termin operacji w Gliwicach na połowę marca 2009r. Jestem przerażona, że to jeszcze pół roku, ale procedury NFZ nie pozwalają na wcześniejsze sfinansowanie operacji. Czy ktoś ma podobne doświadczenia z tak długim oczekiwaniem na zabieg? Nie wiem, czy mam szukać innego ośrodka? Piszecie na forum o terapii jodowej-czy jest ona rutynowo włączana po każdym usunięciu tarczycy? Zamin weszłam na forum byłam przekonana, że jod stosuje się tylko przy nowotworze, a nie przy łagodnej formie guza. Dopiero zaczynam moją walkę i każda podpowiedź będzie dla mnie prawdziwym wsparciem. Pozdrawiam.
Elpi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-14, 10:29   #676
DarkLilly
Raczkowanie

Witajcie dziewczyny na 22 września mam umówioną wizytę u chirurga,wtedy ustali się termin operacji Endokrynolog z Gliwic,do której byłam skierowana,powiedziała,że powinnam czekać tak do miesiąca,więc tarczycę wytną mi chyba gdzieś w październiku.
Trochę się uspokoiłam,lecz zaczynają mnie męczyć napady paniki chociaż wiem,że nie mam się czego obawiać.
I jeszcze jedno pytanie,natury "estetycznej".
Jak to wygląda z blizną pozostałą po usunięciu tarczycy? Czy naprawdę jest taka straszna jak słyszałam? 20 sierpnia miałam usuwany guzek z tarczycy i pozostała mi taka mała,ok.6 centymetrowa blizna,chociaż nie powiem,żeby była niewidoczna,bo często ludzie mnie jeszcze o nią pytają,jednak mi ona nie przeszkadza. Boję się tylko,że następna będzie o wiele bardziej widoczna i bolesna

KOCHAć I BYć KOCHANYM!

DarkLilly jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-14, 11:22   #677
aniaawm
Przyczajenie

Witam!jeśli chodzi o blizne to praprawde nie ma się m sięczym przejmować.Tak jak ty martwiłam się o to jak to będzie wylądać,ale jest o taka maŁa kreseczka.MOj głos jest zmieniony i to mi spedza sen z powiek.Jest taki jakbym miaŁa chrype , i napewno nie mowie głośno.Moze ktos mi napisze ile to potrwa.Bo nawet nie moge pokrzyczeć na męza.
Stary 2008-09-14, 12:00   #678
aniaawm
Przyczajenie

prosze napiszcie!zy jest ktoś kto mał problemy z głosem po usunięciu tarczycy??i czy wszystko wroci do normy??
Stary 2008-09-14, 15:40   #679
Heniutka
Raczkowanie

GG do Heniutka

Cytat:
Napisane przez DarkLilly Pokaż wiadomość
Witajcie dziewczyny na 22 września mam umówioną wizytę u chirurga,wtedy ustali się termin operacji Endokrynolog z Gliwic,do której byłam skierowana,powiedziała,że powinnam czekać tak do miesiąca,więc tarczycę wytną mi chyba gdzieś w październiku.
Trochę się uspokoiłam,lecz zaczynają mnie męczyć napady paniki chociaż wiem,że nie mam się czego obawiać.
I jeszcze jedno pytanie,natury "estetycznej".
Jak to wygląda z blizną pozostałą po usunięciu tarczycy? Czy naprawdę jest taka straszna jak słyszałam? 20 sierpnia miałam usuwany guzek z tarczycy i pozostała mi taka mała,ok.6 centymetrowa blizna,chociaż nie powiem,żeby była niewidoczna,bo często ludzie mnie jeszcze o nią pytają,jednak mi ona nie przeszkadza. Boję się tylko,że następna będzie o wiele bardziej widoczna i bolesna
DarkLilly,

ciekawe kto Ci naopowiadał bajek o wyglądzie blizny po usunięciu tarczycy. Blizna po usunięciu guzka niewiele się rożni tej po całkowitym usunięciu tarczycy. Może być tej samej długości , albo minimalnie dłuższa.Sama operacja jest bardzo podobna , może tylko dłużej trwać. Samopoczucie po operacji też jest podobne.
Moja blizna ma 8,5 centymetrów , a w czasie drugiej operacji miałam usunięte węzły chłonne po lewej stronie szyi - więc doktor musiał się dostać dalej od tarczycy.
Nic się nie martw i nie słuchaj takich "specjalistów" . Brzydkie blizny po operacji tarczycy to były 20 - 30 lat temu , ale dla Ciebie to przecież prehistoria

Przestań się niepotrzebnie martwić. Co do napadów paniki o których piszesz to myślę ,że każdy z nas to przechodził . Jesteśmy tylko ludźmi i mamy prawo się bać i obawiać. Najważniejsze ,żebyś swoim optymizmem,siłą i wiarą w lepsze jutro umiała przegonić złe chwile , gdy nadejdą.

Pozdrawiam serdecznie

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-09-14, 16:05   #680
Heniutka
Raczkowanie

GG do Heniutka

Cytat:
Napisane przez Elpi Pokaż wiadomość
Witam,jestem po raz pierwszy na tym forum i widzę, że problem, z którym do tej pory byłam sama dotyczy również innych osób. Mam zdiagnozowanego guza pęcherzykowejo i termin operacji w Gliwicach na połowę marca 2009r. Jestem przerażona, że to jeszcze pół roku, ale procedury NFZ nie pozwalają na wcześniejsze sfinansowanie operacji. Czy ktoś ma podobne doświadczenia z tak długim oczekiwaniem na zabieg? Nie wiem, czy mam szukać innego ośrodka? Piszecie na forum o terapii jodowej-czy jest ona rutynowo włączana po każdym usunięciu tarczycy? Zamin weszłam na forum byłam przekonana, że jod stosuje się tylko przy nowotworze, a nie przy łagodnej formie guza. Dopiero zaczynam moją walkę i każda podpowiedź będzie dla mnie prawdziwym wsparciem. Pozdrawiam.
Witaj Elpi na naszym forum,

Niestety mamy taki system zdrowia jaki mamy i przekonujemy się o tym niestety w chwili kiedy dopada nas jakaś choroba.
Optymistyczne może być w Twoim przypadku to ,że guz nie jest złośliwy - wtedy
na pewno Gliwice nie kazałyby Ci tak dłużej czekać.
Trudno mi radzić Ci , czy masz czekać , czy szukać innego ośrodka. Ja byłam operowana w Bytomiu w szpitalu klinicznym na Batorego - jestem zadowolona. Nie wiem niestety ile tam się czeka na operację. Ja miałam podejrzenie nowotworu więc to wszystko u mnie działo się bardzo szybko.
Wiadomo ,że Gliwice mają tez dobrą opinię i zatrudnia świetnych fachowców.

Jeżeli chodzi o jodowanie to faktycznie czytałam ,że stosuje się tą terapię również przy guzach łagodnych. Nie spotkałam się z takim przypadkiem. Jak byłam na jodzie to wszystkie osoby , które ze mną były miały za sobą niestety zdiagnozowany nowotwór.

Życzę Ci dużo optymizmu i pozdrawiam serdecznie

Stary 2008-09-15, 14:21   #681
DarkLilly
Raczkowanie

Hmmm...ja miałam zdiagnozowanego raka pod koniec sierpnia,a operacje bede miala gdzies pod koniec pazdziernika,w Gliwicach. I to nie prywatnie,a NFZ wszystko płaci. Czy to znaczy,że guz jest złośliwy? Bo lekarka powiedziała,że w tym stadium jest on wyleczalny w 100%,czyli przyjełam,że nie jest on grozny. Ale po tym co czytam,to właśnie przeraził mnie ten szybki termin

KOCHAć I BYć KOCHANYM!

DarkLilly jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-15, 15:32   #682
Heniutka
Raczkowanie

GG do Heniutka

DarkLilly,

guz , który Ci usunięto był złośliwy , tzn. w trakcie badania go po operacji znaleziono w nim komórki rakowe. Czyli co najgorsze masz już osunięte. Procedury , które są przyjęte w leczeniu nowotworu tarczycy są takie ,że jeżeli znajdzie się komórki rakowe to dla bezpieczeństwa usuwana jest cała tarczyca. Dlatego musisz mieć kolejną operację.
Niech Cie to nie przeraża. To prawda co mówiła Twoja lekarka ,że w tym stadium wyleczysz go na 100 % pomimo ,że był złośliwy. Rak tarczycy ( na szczęście ) ma bardzo duży procent wyleczalności - trzymaj się tego.

Nie martw się i bądź dobrej myśli.

Stary 2008-09-15, 17:13   #683
koga
Przyczajenie

Witam Heniutka i witam wszystkich forumowiczów! Jest PO rocznym przegladzie w Gliwicach ( dawka diagnostyczna jodu + badania ) i... kamień z serca - jest OK! Nic nowego, żadnych niespodzianek - i to jest najpiękniejsza wiadomość! Trzymam kciuki, by wszystkim przekazywano tylko takie wieści! Pozdrówka dla wszyskich
Stary 2008-09-15, 20:01   #684
Heniutka
Raczkowanie

GG do Heniutka

Koga,

suuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuper wiadomość , bardzo się cieszę : jupi:
Tylko takich wiadomości chcemy na tym forum.
Ciesz się kochana dobrymi wiadomościami - zobaczysz teraz już będzie tylko lepiej - słońce będzie świeciło jaśniej i świat będzie kolorowy.

W związku z tym ,że ja idę do Gliwic za trzy tygodnie też na diagnostykę mam pytania techniczne:

- idę w piątek tak jak TY , czy robili Ci badania w weekend , czy wysłali na przepustkę?
-opisz szczegółowiej jakie badania Ci robili ?

Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam

Edytowane przez Heniutka
Czas edycji: 2008-09-15 o 21:15
Stary 2008-09-16, 09:36   #685
koga
Przyczajenie

Witaj Heniutka!
Bardzo mi się ten piątek nie podobał - bo przypuszczałam, że będę tam kwitnąć do poniedziałku i dopiero ruszą banadnia. Ale kochana nic z tego. Oczywiście w piątek rejestracja, gabinet lekarski, potem laboratorium i ssanie krwi do kilku probówek i przyjęcie na Oddział. Części z nas zdążyli jeszcze zrobić USG tarczycy, mnie nie. Około godziny 15.15 podano nam jod w dawkach różnych : ja dostałam dawkę 3,4 mCi J-131 ( dwie kapsułki ). Tak dostawała większość. Ale była też dawka 3 kapsułki. Po tym należało nie jeść 1-2 godziny. I to był koniec. Sobota i niedziela NIC. W poniedziałek od rana : scyntygrafia całego ciała, USG tarczycy i scyntygrafia szyi. Potem czekanie na wyniki, wypis i do domciu! Szyko i sprawnie. Tym razem wszystko można mieć swoje - piżamka, szlafrok itp. No i poprosiłam o L4. Myślałam, że dostanę tylko na czas pobytu w szpitalu- a dostałam do końca tego tygodnia. Teraz powoli wracam do swojej dawki hormonu. Heniuka - trzymam kciuki! Pozdrowionka
Stary 2008-09-16, 09:51   #686
Marekgd
Przyczajenie

witaj koga
mam pytanie. czy przed tym obecnym badaniem które jak rozumiem było rok po jodowaniu wcześniej po pół roku miałaś kontrolę ambulatoryjną? W związku z tym że właśnie wybieram się na tą kontrolę wdzięczny bym był gdybyś opisała jak ona wyglada. Z góry dzięki.
Stary 2008-09-16, 11:12   #687
koga
Przyczajenie

powitanko marekgd!
Jod miałam podany 24.08.2007 i oczywiście po pół roku byłam na badaniu ambulatoryjnym
Jest to rutynowe badanie - USG tarczycy i badania krwi. Nie odstawia się hormonu, nie przyjmują na Oddział. Badanie wykonywane jest w nowej części - na piętrze i tam trzeba się zgłosić do rejestracji. Mówią OK i odsyłają do domu, czego Ci z całego serca życzę! Trzymam kciuki. TAK BĘDZIE!
Stary 2008-09-16, 18:27   #688
Marekgd
Przyczajenie

Wielkie dzięki Koga. Teraz mam pełen obraz tego co mnie czeka.
pozdr
Stary 2008-09-17, 14:29   #689
KADZYSIA 366
Przyczajenie

Dawno tu nie zaglądałam. Pozdrawiam WSZYSTKICH! U mnie już z górki. Operację miałam 7 sierpnia, a teraz odpoczywam na zwolnieniu. W pierwszych dwóch tygodniach po operacji miałam problemy z ciśnieniem. O różnych porach wyskakiwało 160/110. Głowa ściśnięta i karuzela. Ale to mija, kiedy tylko zaczęłam brać hormony. Dzisiaj zdołował mnie endokrynolog. Stwierdził,że niepotrzebnie usunięto mi całą tarczycę, skoro przed operacją biopsja nic złego nie wykazała Chirurg powinien zostawić jakieś "kikuty". Poinformowałam lekarza, że chirurg zrobił to dla mojego dobra ponieważ pozostawione fragmenty tarczycy odrastają i najczęściej trzeba wykonać drugą operację. Wyobraźcie sobie że mnie wyśmiał. Stwierdził że chirurg poszedł po najmniejszej linii oporu, a ja będę teraz musiała do końca życia przyjmować wapń i większą (niż po pozostawieniu kikutów) dawkę hormonów.Zupełnie zbaraniałam. Cieszyłam się z powrotu do zdrowia, a tu lekarz wyskakuje z taką wiadomością. Co o tym sądzicie? Czy ten endokrynolog ma rację?
KADZYSIA 366 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-17, 14:45   #690
rene19671
Raczkowanie

Witam serdecznie i od razu mam prośbę.Czy ktoś może mi dać namiary na dobrego chirurga w Krakowie.
Leczę się oczywiście na tarczyce i muszę mieć zrobiony zabieg,potwierdzone przez 2 lekarzy edndo.
Chcialabym to zrobić w Krakowie, ponieważ czytam duzo pozytywnych opinii.
I jeszcze jedno pytanie czy jak mam postawioną diagnoze to moge szukac od razu chirurga czy lepiej endokrynologa ,któty by mnie pokierowal?
A może ktoś udzieli mi informacji jak wykonują takie zabiegi w Jaworznie?
rene19671 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości