![]() |
#1021 | |
Raczkowanie
|
Dot.: ***operacja tarczycy***
Cytat:
Powodzenia! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1022 |
Raczkowanie
|
Tak kochane dziewczynki. zawsze uwazalam, ze jakikolwiek zapelniacz czasu dziala pozytywnie. Czytac, spacerowac, uczyc sie czegos, do klubu fitness....Ale, powiedzcie mi, w jaki czas po operacji moge zaczac cwiczyc w studio fitnessu? Chodzilam tam trzy miesiace latem i z checia bym wrocila. Wiem, ze to na razie niemozliwe, bo dopiero dwa tygodnie po operacji. I ponoc z kwartal to niemozliwe, dopoki rana w srodku sie nie zagoi. masakra. jednak mamy troche ograniczen po tym. TRudno. Ale, jak sadzicie, moze juz za dwa miesiace moge troche pocwiczyc? Nie chce utyc, poza tym forme trzeba trzymac.
DZis zasuwam do laryngologa, ciekawe, co stwierdzi. jak jest przyczyna tych trudnosci z piciem i cichym glosem. CZytam,ze chirurg naposal mi w skierowaniu,ze mam chrype, ja zadnej chrypy nie mam. Ale, laryngolog zapewne zbada co trzeba. |
![]() ![]() |
![]() |
#1023 |
Przyczajenie
|
Witam wszystkie dziewczyny!
Dziękuję Cucinie za odpowiedź. Jestem w pracy i nie mogę sie skupić bo w głowie mam mętlik. wynik z biopsji dopiero 14.11.08. w domu też nic mi nie idzie, nie umiem sie wyłączyć. Napiszcie jakieś opinie o leczeniu w Szczecinie. Zdecydowałam się na Szczecin bo w Gorzowie tragedia z leczeniem. |
![]() ![]() |
![]() |
#1024 |
Raczkowanie
|
cześć agatka
dostałam namiary na panią doktor-endokrynolog,która przyjmuje właśnie w szczecinie.dr.Ada Dubinska- Walczak,a przyjmuje w przychodni wojskowej na Piotra Skargi.prawdopodobnie chirurgów,to ona już na miejscu poleci. mam nadzieję,że choć trochę pomogłam... pozdrawiam
cucina Edytowane przez cucina Czas edycji: 2008-11-03 o 09:10 |
![]() ![]() |
![]() |
#1025 |
Raczkowanie
|
Mogę potwierdzić to co napisała Agakapela odnośnie TSH
Podobnie mi wyjaśniła to endo jeszcze przed operacją. TSH stymuluje pracę i rozrost tarczycy, więc po jej usunięciu należy dążyć do bardzo niskiego TSH aby pozostałe komórki (w tym możliwe rakowe) nie pracowały i się nie namnażały. Prawdopodobnie dlatego też przed scyntygrafią odstawia się hormon żeby były aktywne i można je było łatwiej wykryć radiojodem. Komórki tarczycy (i raka tarczycy) wychwytują jod. O ile dobrze pamiętam to do scyntygrafii zalecane jest TSH>40 (ja miałem 70,4). |
![]() ![]() |
![]() |
#1026 |
Raczkowanie
|
Jej,jak ja się ciesze,że to forum istnieje
![]() ![]()
#1027 |
Raczkowanie
|
Prosze o porade. Te, ktore przez to przeszly. Bo sie bardzo zalamalam po wizycie u laryngologa. Porazenie nerwu krtaniowego. Moze ustapic, a moze tak pozostac, tak powiedziala lekarka. Ponoc jeszcze jest krotko po operacji, wiec duza nadzieja,ze bedzie OK. Na razie mam brac serie 20 zastrzykow. Jontoforeza dopiero od polowy grudnia. W niektorych przychodniach terminy juz maja na luty. To jest chory system i tyle. Ale, dziewczyny, powiedzcie, czy po czyms takim, jak mialyscie, doszlyscie do sprawnosci? To znaczy, czy Wasz glos zrobil sie silniejszy i mocniejszy. Ja mowie, bez chrypy nawet , tylko za cicho, za slabo. NO i to picie. na to ponoc lekarka nie znalazla laryngologicznego usprawiedliwienia. CO robic, jakie sa rokowania? Ja zwariuje. Musze miec nadzieje, bo inaczej nic tylko trumna chyba. Przesadzam, wiem. Ale, odezwijcie sie. Pozdrawiam.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1028 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Dziś dzień zmiennych nastrojów - z przewagą depresyjnych ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1029 |
Raczkowanie
|
A wogóle to polecam wysiłek fizyczny na hormonalne chandry. naprawde dobrze robi. Ja zaczełam codziennie ćwiczyć 15 minut a raz lub 2 razy w tygodniu zasuwam do klubu fitnes na step i inne rzeczy przy muzyczce. Naprawde człowiekowi poprawia sie nastrój i chce się żyć i robić wiele rzeczy.
Heniutka myśle, że nawet pisanie pracy magisterskiej by wyszło po wykończeniu fizycznym. Czołem! tak tak z tym wysiłkiem fizycznym to najprawdziwsza prawda. Ja przed zabiegiem biegałam 2, 3 razy w tygodniu na aeorobic, to daje pełera. Stresy z człowieka schodza bo mięsnie rozluźnione, głowa jakas sprawniejsza ![]() ![]() Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1030 |
Przyczajenie
|
Witam dziś byłam u swojej pani endo ,zleciła badania od A-Z i skierowała mnie do foniatry niestety wizyta w styczniu po pyzatym cały organizm mi się rozregulował cukier ciśnienie serducho kołacze dopiero będzie mi hormony dostosowywać jak będą wyniki .Na szczęście wynik z histo dobry można się cieszyć .Mam nadzieję że dojdę do siebie bo zarazie czuje się jak kupka nieszczęścia dziś nic nie robiłam tylko objechałam do lekarza odstałam 3 godzinki a jestem taka zmęczona jak bym się niewiem jak napracowała .L-4 do końca listopada pani doktor dała i kazała odpoczywać ,spacerować i być dobrej myśli .Pozdrawiam i mam pytanie jak długo Wy dohodziłyście do siebie by dobrze się czuć i muc wrócić do pracy.Pa.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1031 |
Raczkowanie
|
Droga umwpozs
Moge sobie tylko wyobraźic co przezywasz, ale porazenie nerwu to jeszcze nie jego przerwanie. Jestęś 2 tygodnie po operacji, to świeża rana. Mi w szpitalu chirurg mówił o takiej ewentualności ze może dojść do dysfagi- tak sie medycznie nazywa porażenie nerwu krtaniowego. Mówił takze ze to zdarza sie dośc czesto, i w wiekszości wypadow po wszelkich zabiegach głos dochodzi do siebie, tylko trzeba wznocnić struny, to moze trwać od 3-6 miesiecy. . Twoje problemy z połykaniem sa objawem porazenia nerwu, dziwny jakiś ten laryngolog ze ci tego nie powiedział. Powinnas koniecznie wybrac sie jeszcze do foniatry, to jest specalista od głosu. Wierze ze wszystko bedzie dobrze ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1032 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1033 |
Raczkowanie
|
Do Ania i Renia.
Dzieki za krzepiace slowa. Jestem dwa tygodnie po operacji. mysle, ze to minie, bo to swieze i szybko zaczynam to zwalczac. Ma serie az 20 zastrzykow, a wogole to zdaje mi sie,ze stopniowo, co dzien ociupinke lepiej. Masa ludzi jednak uwaza,ze operacja tarczycy to jak wyciecie wrzoda. Nawet u mnie w pracy. Taka jedna szla na usuwanie kamieni i sadzila,ze to powazniejsze od tarczycy. Miala laparoskopowo i juz jest sprawna. My tak szybko nie dochodzimy do siebie. Jak to dobrze,ze jest to forum. Mozna wymienic opinie, podzielic sie rozterkami. Jeszcze raz serdeczne dzieki. Bede walczyc, bo musze wrocic do stanu sprzed jesli chodzi o glos i to picie. Wiele serdecznosci dla Was wszystkich. |
![]() ![]() |
![]() |
#1034 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Na dodanie otuchy powiem Ci, że ja z mężem chodziliśmy na zajęcia taneczne i po pierwszej operacji wróciłam do zajęć po miesiącu. Natomiast po drugiej już wystarczyły 2 tygodnie. Moim zdaniem człowiek szybciej dochodzi do siebie jak się trochę porusza, oczywiście bez przesady. Lekkie i odpowiednie fizyczne ćwiczenia nawet chirurdzy po operacji tarczycy zalecją-skręty głowy itd. Jednak nie można zapominać, że każdy z nas jest innny i inaczej przechodzi pewne sprawy. Ale myślę, że możesz nie bać się poruszać wykonując najpierw jakieś lekkie ćwiczenia w domu. Pozdrawiam i trzymaj się cieplutko i powodzenia u laryngologa |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1035 |
Raczkowanie
|
Tez jestem zwolenniczka poruszania sie. Od pierwszego dnia chodzilam na male spacerki. A teraz, dwa tygodnie po, maszeruje swobodnie jak kiedys. Bo cale zycie jestem zapalonym piechurem, nie korzystam w miescie z zadnej komunikacji. Gdyby nie szyja, bo jeszcze pobolewa, miesnie dokuczaja, szew ciagnie, te problemy laryngologiczne, to byloby super. Ale, wierze, ze to sie tez wyleczy. BO zdaje mi sie,ze i tak jakby lekko lepiej od tego stanu dzien, dwa, trzy po operacji.
Aha, ktoras z Was napisala, ze bierze zastrzyki NIvalin, czy jakos tak. Ja mam serie 20 zastrzykow cocarboxylasum z dodatkiem witaminy B1 i B12. Pozdrawiam wszystkie kobietki, ktore tyle przeszly. Trzymajcie sie. |
![]() ![]() |
![]() |
#1036 |
Przyczajenie
|
Hej wszystkim
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1037 |
Raczkowanie
|
Do Nina,
Masz nadczynnosc po operacji? To dziwne, bo zazwyczaj jest wtedy niedoczynnosc, jak usuna czesc tarczycy a jak cala to juz totalna niedoczynnosc. Moze TY mialas nadczynnosc jeszcze przed operacja. Albo bralas leki juz, ktore zwiekszaja poziom hormonu. BO miec nadczynnosc po usunieciu, to niemal ewenement. Czy inni tez tak sadza?pa. |
![]() ![]() |
![]() |
#1038 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
jakie masz wieści ? Jak Twoje wyniki ? Pozdrawiam gorąco . Trzymaj się kochana ![]()
![]() |
#1039 |
Raczkowanie
|
Witam
![]() dzisiaj byłam na kontroli u chirurga, wszystko ok ![]() Jednak mam pytanie czy wy wszyscy robiliście badanie tsh po 6 tygodniac, bo mi endokrynolog nic nie mówiła, a chirurg tak. Moja endo powiedziała ze pierwsze wyniki po 3 miesiacach. Czuje sie dobrze, wiec sama nie wiem? Witaj Heniutka, ciesze sie ze wróciłas do zdrowia ![]() Buziaki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1040 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Co do badania TSH to ja zaraz po operacji też chyba nie robiłam TSH równo po 6 tygodniach. Te 6 tygodni to jest minimalny czas jaki jest potrzebny do analizy TSH - nie trzeba więc go wtedy koniecznie robić.Jeżeli się dobrze czujesz i miałaś przecież dobre wyniki histo - zrob badanie w/g zaleceń endo. Nie martw sie na zapas ![]() Ja byłam dzisiaj na kontroli u internisty - moja infekcja została przegoniona ![]() Mam nadzieję ,że już teraz będę bardziej na chodzie i będę mogła w końcu też trochę poćwiczyć. Oczywiście zgadzam się z opiniami Agikapeli ( witamy Cię gorąco na forum ![]() ![]() Pozdrawiam gorąco wszystkich ![]()
![]() |
#1041 |
Raczkowanie
|
Do Reni.....
Ja tez bylam ciekwawa, czemu nie mam robic wynikow TSH. Tym bardziej,ze bedac w szpitalu wiekszosc kobiet po opoeracji mial wczesniejsze zalecenia,by zaraz po usunieciu tarczycy, czy jej czesci zaczac leki brac. Nie wytrzymalam i zapytalam ordynatora. Ten powiedzial,ze skoro ja nie mialam przed operacja nadczynnosci ani niedoczynnosci a usunieto mi tylko jeden plat, to dac trzeba czas, by sie poziom hormonu ustabilizowal po operacji. I dopiero miesiac, poltora po zrobic badania, by okreslic jak radzi sobie polowa tarczycy , wtedy ewentualnie leki w odpowiedniej dawce. I tak dziewczyny, wiedze po sobie, im wiecej sie ruszam, wychodze, tym lepiej sie czuje. Siedzenie w domu non stop nie dziala na czlowieka za dobrze. Zaczelam znow chodzic na niemiecki. W sobote wybieram sie na mecz pilkarski.I juz nawet nie martwie sie tym slabszym glosem i piciem. TO minie, jestem przekonana. Juz chyba odrobinke jest lepiej. Papa. |
![]() ![]() |
![]() |
#1042 |
Raczkowanie
|
Witam wszystkich
Do Reni i chyba wszystkich biorących hormonki. Te magiczne 6 tygodni to jest okres, w którym organizm przystosowuje się do danej dawki hormonu. Żeby stwierdzić czy dawka, którą się przyjmuję jest OK, trzeba brać przez 6 tygodni i dopiero robić wyniki. Wtedy są wiarygodne. Pozdrawiam wszystkich |
![]() ![]() |
![]() |
#1043 |
Przyczajenie
|
Miałam wycinany tylko sam guz bo reszta tarczycy jest zdrowa. Tabletek żadnych nie brałam wcześniej bo nic mi nie przepisywali. a tak wyszło na wyniku histopatologii. Mam wszystkie objawy co do nadczynności. To chyba zapoczątkowałam nowy nurt naukowy
![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1044 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Wczoraj nie było wyniku - kazali mi zadzwonic w piątek. Więc znów oczekiwanie. Siedzę w domu - i czytam wszystko co znajdę w internecie - na ten temat. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1045 |
Raczkowanie
|
Nina, czy Tobie sie cos nie pokrecilo? Jak sie ma guza, to sie usuwa caly plat, albo cala tarczyce. Nie da sie z tarczycy usunac guza, zawsze wiaze sie to z wycieciem miminum jednago plata. ja milaam przeciez tez tarczce sprawana i guz w prawej czesci. Wycieto mi plat prawy. Juz mnie interesuje, kiedy bede miec pierwsze wyniki i jakie one beda. Slysze, ze za miesiac, poltora po operacji. W sumie to sie tych tabletek troche boje, skoro tyle Was po nich tyje i nie zadobrze sie czuje, kiedy bierze sie poczatkowo zaaplikowana dawke leku. Ale, nadzieje w tym,ze moze nie bedzie tak zle. I tak ciesze sie,ze ze calej tarczycy mi nie usuneli. Ze mowie, choc glos jeszcze nie taki. Ze nie mialm tezyczki.Milego dnia, papa.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1046 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
kochana nie daj się zwariować. Nie czytaj już więcej w internecie na ten temat - ![]() Proponuję spacer , spotkanie z przyjaciółką , małe zakupy - wszystko inne cokolwiek pozwoli Ci trochę odreagować. Czyli co - głęboki oddech i na spacerek. Mam nadzieję ,że i u Ciebie tez jest dzisiaj piękna pogoda ![]() Napisz nam wieczorkiem jak Ci minął dzień ![]() Pozdrowionka dla wszystkich ![]()
![]() |
#1047 |
Raczkowanie
|
Hej!
Macie racje, jeżeli sie czuje dobrze to nie ma co na siłe nic robić. Biorę sobie leki i na razie jest ok. Chirurg mi dał jeszcze 3 tygodnie zwolnienia, wiec sobie brykam i zbijam przysłowiowe " bąki". Chociaz do pracy w sumie chetnie juz bym wróciła, no ale tak dla spokojności posiedze jeszcze troche w domku Myślę sobie o Joliusinko, coś się nie odzywa, mam nadzieje ze nie złapała doła ![]() Może kilka słow? Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1048 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Jolusinko od 2 listopada jest na terapii jodowej. Siedzi w zamknięciu i miejmy nadzieję ,że choć trochę za nami tęskni ![]() Niebawem się pewnie odezwie. Nie wiem jak u Was , ale u mnie dzisiaj piękna wiosna tej jesieni. ![]() Byłam na spacerku - polecam- zdecydowanie poprawia samopoczucie pa, pa ![]()
![]() |
#1049 |
Przyczajenie
|
Nina, jestem zaskoczona Twoją wypowiedzią. Dotychczas słyszałam o usuwaniu płata tarczycy z guzem. Napisz coś o tym prosze. Gdzie byłaś operowana?
|
![]() ![]() |
![]() |
#1050 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:49.