![]() |
#1381 |
Raczkowanie
|
Dot.: ***operacja tarczycy***
Do eleonora777 .Przypuszczam,ze jesteś młodziutką osobą i nie masz pojęcia jakie zło robi solarium dla skóry.O tym jest napisane w każdej gazecie i lekarze dermatolodzy biją na alarm w każdym programie telewizyjnym.Poza tym teraz jest wszystko pięknie a za parę lat wszystkie amatorki sztucznego słońca będa wyglądały jak zasuszone śliwki.Myślałam ,ze po takiej operacji do glowy nie przyjdzie taki pomysł.- a jednak !
|
![]() ![]() |
![]() |
#1382 |
Przyczajenie
|
Eleonora777
Co do stosowania żelu contractubex---na początku smarowałam na zmianę z tointexem.Po paru dniach skóra przyzwyczaiła się chyba do żelu bo przestała swędzić.Teraz smaruję i masuję tylko contractubexem i widzę ,że dobrze działa ,bo blizna się spłaszczyła. |
![]() ![]() |
![]() |
#1383 |
Przyczajenie
|
Witam wszystkich,
Czytam te wszystkie wiadomości które piszecie i tak sie zastanawiam ... czy po skierowanie na tsh mam iśc do rodzinnego czy do endokrynologa i sama już nie wiem ile czasu musi minąc od operacji. A jeśli chodzi o głos to ja mam b. dobry więc chyba nie musze iśc do laryngologa czy fonetyka, a szwy mam zalożone rozpuszczalne więc chirurg też mnie nie musi widziec? |
![]() ![]() |
![]() |
#1384 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Mariolka! Mnie do foniatry kierował laryngolog, a na skierowaniu było dopisane „PILNE!”. Myślę, że dzięki temu, mogłam umówić wizytę w poradni już na następny tydzień (foniatra przyjmuje tylko raz w tygodniu). Taki sam dopisek zrobił lekarz pierwszego kontaktu kierując mnie do laryngologa (zostałam przyjęta w ten sam dzień, za zgodą laryngologa). Koniecznie musisz iść do endo. Nie pisałaś nic o wynikach histo, o tym czy miałaś nadczynność czy niedoczynność i jaką miałaś operację – a to ważne. Endo po obejrzeniu wyników histo zalecił mi Letrox 150 (1xpół) przez 6 tygodni. Po tym czasie mam zrobić badania i z wynikami wrócić do niego, by określił czy dawka hormonu jest odpowiednia. Po pierwszym zwolnieniu (przed końcem) udałam się do chirurga w poradni przyszpitalnej (tam, gdzie byłam operowana). Pierwszy raz byłam w tej poradni, ale nie było problemu z przyjęciem – kilka dni wcześniej zadzwoniłam i zapisałam się na wizytę, mówiąc, że jestem po operacji tarczycy. Dostałam od niego zwolnienie na kolejne 30 dni. Brał pod uwagę wywiad ze mną i chyba moje obawy przed zbyt szybkim powrotem do pracy – w pracy mówię bardzo dużo, jestem nauczycielką. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1385 |
Przyczajenie
|
a ja w dalszym ciagu mam problemy z waga
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1386 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Po operacji do czasu wyników histo nie brałam żadnych leków. Dopiero po otrzymaniu wyników prowadzący mnie endokrynolog zalecił leki. Pierwsze tsh mam zrobić po 6 tygodniach brania Letroxu. O skierowanie na badania poprosiłam chirurga, u którego byłam przedłużyć zwolnienie. Wypisał bez marudzenia. Kiedyś, jeszcze przed operacją prosiłam lekarza pierwszego kontaktu o skierowanie na tsh, ale on mnie odesłał do poradni endo pod której jestem opieką, innym razem bez problemu takie skierowanie dostałam. Jak widać wszystko zależy od lekarza – człowieka.. Pomysł, żeby nie odwiedzić chirurga według mnie jest zły. Nie jesteś specjalistką, nie potrafisz ocenić swojej blizny. A może jesteś? ![]() Pozdrawiam! Klara |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1387 |
Raczkowanie
|
Zaczęłam stosować „Perłę Inków” No-scar. Nie jest tania (45,50 – 50 ml najtaniej w Łodzi), ale warto - zapach ładny, nie szczypie, zobaczymy, czy będą efekty. Dam znać.
![]() Pamiętam, że któraś z Was też już o tej maści pisała. Klara |
![]() ![]() |
![]() |
#1388 |
Raczkowanie
|
graziaj
Mam 29 lat, młoda? no pewnie ![]() co do maści contratubex to wczoraj mnie strasznie swędziała, dziś troszeczkę mniej, dam jej szansę, może się uda i nie bedę musiała zmieniać. poma3 ja miałąm jasno i wyraźnie stwierdzone i przez endo jak i przez lekarza w szpitalu ze po trzech tygodniach od operacji - wizyta u endo z wynikiem badania krwi (wiadomo standardowe badania tarczycowców). Jeżeli chodzisz prywatnie do endo to lepiej idź po skierowanie na tsh do rodzinnego ale moim zdaniem samo tsh to mało... gdzie ft3, ft4?, ja do tego zrobiłam sobie na pierwsze badanie po opracji ogólną morfologię, wapno, to już nie aż tak wielkie koszty, a spokój bezcenny. mazia31 ja z wagą to walczę od lat, jak okazało sie brak możliwości przytycia to wynik nadczynności, potem leczenie (przytyłam 10 kilo i bardzo się cieszyłam) potem operacja i straciłam te 6 kg i nie mogę ich odzyskać, no ale to dopiero 3 miesiące od operacji na szczęście już nie chudnę... |
![]() ![]() |
![]() |
#1389 |
Raczkowanie
|
Eleonora777
Bardzo mnie ucieszyła Twoja wiadomość, że to solarium to taki kaprys.Zuch dziewczyna. A czy młoda ?- pewnie !Mój syn w pażdzierniku skończył 28 lat. A ja -pewnie,że czuję się młoda, pracuję z młodymi ludżmi i życzyłabym wszystkim rówiesniczką takiego ducha. |
![]() ![]() |
![]() |
#1390 |
Raczkowanie
|
Powracając do tematu wiodacego. Lekarz w Gliwicach zlecil mi kontrolowanie poziomu wapnia
zjonizowanego w surowicy krwi.Takie badanie wykonują chyba tylko dwa szpitale,płacę 11zł.Do endo.wybieram się dopiero na początku stycznia, narazie poszukuję prawdziwego fachowca bo mam zamiar się już z nim zaprzyjaznić na dobre. Wagę mam sta łą od paru lat ,nawet chormon mi nie pomieszał.Oby tak dalej. No i nie palę od 29 września. |
![]() ![]() |
![]() |
#1391 |
Raczkowanie
|
Graziaj,
moje wielkie gratulacje z powodu pożegnania się z papierosami - ![]() ![]() Mam nadzieję ,że będziesz silna i będzie to ostateczne zerwanie z nałogiem. Ja nie palę już 14 lat i bardzo się z tego cieszę. Pozdrowionka dla wszystkich ![]()
![]() |
#1392 |
Raczkowanie
|
graziaj
gratulację z niepalenia, ja rzuciłam dwa lata temu, no prawie, stuknie mi w marcu i cholernie się z tego cieszę. Współczuję co do wapnia, mnie na szczęście udało się uniknąć tego problemu, wszystko jest ok. Za to strasznie mi włosy lecą tak od dwóch miesięcy, mogę je garściami wyciągać, a po myciu? oj to koszmar, znacie jakieś medykamenty, które mi pomogą zapobiec takiemu wypadaniu? |
![]() ![]() |
![]() |
#1393 |
Raczkowanie
|
Bardzo dziekuję za graulację.Myśle ,ze były palacz potrzebuje tej podpory w postaci nawet takiego zachwytu Moi znajomi świetnie wiedzą jak mnie połaskotać.Tylko w moim przypadku to nie wiem czy byłoby mi tak łatwo gdyby nie choroba.Jestem połna zachwytu dla ludzi ,którzy bez powodu rzucają ten smród. I tu mogę sie nazwać blądynką.Pogoda w Łodzi bylejaka ale obowiązkowo spacer musi być .Wracam za trzy godziny.Może Kasia sie przez ten czas ujawni ?
|
![]() ![]() |
![]() |
#1394 |
Przyczajenie
|
Dziewczyny, przeczytałam większość wpisów na forum (zajęło mi to pół dnia, gdzieś w połowie zmuszona byłam przeglądać jedynie pobierznie, bo w końcu w pracy jestem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1395 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
bardzo dziękuję ![]() ![]()
![]() |
#1396 |
Raczkowanie
|
No to się ciesze,ze się cieszysz.Jezeli brakowało Ci pracy to naprawdę dobrze kończysz ten rok.Moja praca nie należy do takich jakbym sobie wyśniła.Fajni sa tylko ludzie.Jestem plastykiem i pół swojego zycia robilam to co kochałam np.animacja wróbelka ćwirka , bałwanka Bulli ,obrazy ze skóry itd.Zupełnie nie ma moja praca nic wsólnego ze sztuką i dlatego jakoś nie chcę narazie wracać.No ale cóz ,będę musiała to się zbiorę do kupy i polecę.Chyba mam jeszcze czas.Pozdrawiam
|
![]() ![]() |
![]() |
#1397 |
Raczkowanie
|
jolal
Ja miałam chorobę Graves i Basedova (wole tarczycy zamostkowe) wycieli mi prawie wszystko. Ale moja mama miała właśnie guzki tzw. "zimne" czyli bez zmian nowotworowych. Po za tym wszystkie wyniki miała w normie. Długo zwlekała z operacją, ale w końcu guzki zaczęły rosnąć i operacja stała się nieunikniona. Na każdą operację musisz sama wyrazić zgodę lekarz może jedynie podpowiedzieć ci co będzie dla ciebie lepsze. Guzki zawsze wzbudzają u chirurgów niepokój i wolą oni pozbyć się problemu jak najszybciej czyli zoperować. Musisz to poważnie przemyśleć bo wczesniej czy później może to skończyć sie jednak operacją, powtarzam możę bo nie jestem lekarzem. Bądz pod stałą kontrolą endokrynologa. ![]() Niestety biobsje w twoim przypadku są nie uniknione, bo tylko tak można sprawdzić czy nic złego się nie dzieje z tym guzkiem. |
![]() ![]() |
![]() |
#1398 |
Raczkowanie
|
eleonora777
Ja mam często problemy z włosami . Najpierw wypadały bo miałam nadczynność teraz bo jestem po operacji. W swoim życiu wypróbowałam chyba większość "specifików". Ale jedyny który jeszcze coś skutkuje to szampon DERMENA, czasem dokupuję jeszcze tonik NERIL z firmy Garnier (produkty dostępne w aptece). Mi pomaga, jeszcze coś tam mam na głowie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1399 |
Raczkowanie
|
secret
dzięki za odpowiedź, sprobuję ten specyfik, ja też jestem po operacji (trzeci miesiąc) mam nadzieje ze już niedługo wypadanie włosów się uspokoi i wszystko wróci do normy. Ja też miałam Basedowa (przed operacją) pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
#1400 |
Przyczajenie
|
do jolal
Witaj na forum ![]() Jolal wtedy ja zadawałam sobie pytanie czy ta operacja ma sens ,skoro nic mi nie dolega ![]() ![]() Ja jeszcze dzisiaj się zastanawiam czy dobrze zrobiłam,może mogłam poczekać...,ale w głowie mam wypowiedź chirurga po operacji---"dobrze że guzek(w trakcie operacji okazało się,że jest ich więcej) wycięto bo za kilka lat mogłoby się z tego coś niedobrego rozwinąć ![]() Nie mam zamiaru Cię straszyć,ale piszę tu to co czuję i przeżywam ![]() Jestem już ponad 2 miesiące po operacji,a nadal mówię nie swoim głosem ![]() Jolal Bądź jednak dobrej myśli.Na tym forum są wspaniałe osoby,które na pewno Ci coś poradzą. pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
#1401 |
Raczkowanie
|
super tez jestem plastykiem z wykształcenia jak miło poznac bratnią duszę
|
![]() ![]() |
![]() |
#1402 |
Przyczajenie
|
Klara38
Masz rację, że powinnam iśc do chirurga i tak własnie zrobię, lepiej dmuchac na zimne. eleonora777 Dzięki wielkie za informacje o tych badaniach, już będe wiedziała kiedy dokładnie mam je zrobic. Mam też nadzieję, że wyniki będą dobre. A teraz jak na złośc coś mnie złapało i mam katar, ledwo mowie, chrypke mam okropna, mam nadzieje że to minie bo ani kaszlec ani nic, bo rana swieza i boli.... A powiedzcie mi jedna rzecz, kiedy po raz pierwszy zamoczylyscie ta blizne? Ile musialo upłynąc od operacji? |
![]() ![]() |
![]() |
#1403 |
Przyczajenie
|
secret12, stella 70 - dzięki za odpowiedź! Kurczę, z tymi guzkami to jest tak, że jednego dnia jesteś zupełnie zdrowa, a następnego czeka Cię poważna operacja, a potem rehabilitacja. Stella70 - właśnie tego się boję, że urośnie z tego jakieś paskudztwo. Martwi mnie tez tempo, w jakim ten guzek urósł, bo 2 lata temu nic nie miałam, a teraz ma już 2 cm, więc pewnie dla świętego spokoju go wytnę. Ale trochę mnie to przeraża, mam dwoje małych dzieci i ciągle myślę, jak to będzie. Boję się tych hormonów, tycia po nich i w ogóle operacji. Mam nadzieję, że w święta uda mi się jakoś odpocząć od tego tematu i dotrwać cierpliwie do wizyty u endokrynolog. Pozdrawiam wszystkich serdecznie, pewnie się jeszcze odezwę.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1404 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Witam forumowiczów po niedługiej obecności. W poniedziałek miałam zabieg -usunęli mi prawie całą tarczycę. Z tego co się dowiedziałam od leakrzy chirurgów: szwy ściąga się tydzień po zabiegu (informacja jest na wypisie), w ciągu miesiąca od zabiegu należy zgłosić się do lekarza endokrynologa celem ustalenia dalszego leczenia, rozumiem przez to że wpierw skieruje na badanie krwi i na tej podstawie ustali rodzaj i dawkę leku. Wizyta u laryngologa czy foniatry powinna być też wykazana na wypisie. Ponieważ moimgłosem też jest ok -nie mam konieczności odwiedzania ich ![]() W innym wątku było o wapniu-podobno, ale nie znam się na tym tylko tak powiedziały mi pielęgniarki na oddziale- w 3 dobie po operacji robi się badanie krwi na określenie poziomu wapnia-jeli nie ma gwałtownych spadków ,w zasadzie w późniejszym czasie też nie powinno być z tym problemów. Należy jednak zwracać uwagę na takie "mróweczki" w palcach u rąk i nóżek. Choć to trochę trudne , ponieważ moja wizyta w szpitalu została przedłużona o dobę , ze względu na takie "mróweczki" , jak się później okazało z nerwów, bo wyniki był bardzo dobry ![]() Pozdrowionka Edytowane przez perl75gda Czas edycji: 2008-12-18 o 14:43 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1405 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
co do blizny, to ja przez tydzień od operacji na nią nie patrzyłam, można powiedzieć ze sie bałam, ale siedem dni po operacji miałam kontrol i powiedziano mi ze już mogę myć oraz smarować oliwką dla dzieci (zero masażu!). tak więc w użyciu było szare mydło (do dziś używam tylko tego do blizny) no i oliwka. A od kilku dni maść cotractubex na bliznę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1406 |
Przyczajenie
|
A powiedzcie mi jedna rzecz, kiedy po raz pierwszy zamoczylyscie ta blizne? Ile musialo upłynąc od operacji?[/quote]
Witam ponownie, troche się teraz udzielam na forum... też jestem świeżo po operacji. Jutro czeka mnie poraz pierwszy zmiana opatrunku zrobiona własnorecznie ...bleeee już się boję. Pielegniarka poinstuowała mnie, że mam wpierw ściagnąć stary opatrunekk wziąc prysznić ,następnie spryskać ranę spirytusem w areozolu, następnie osuszyć jałowym gazikiem i przykleić nowy plaster z opatrunkiem. Ufff,dla niej to może łatwizna,ale dla mnie... ale przeżyłam operację to może i to przeżyje i może obejdzie się bez lustra ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1407 |
Raczkowanie
|
stella70
Bardzo się zmartwiłam, jak przeczytałam że do tej pory twój głos nie wrócił jeszcze do normy. Wiem co musisz przeżywać ponieważ ja miałam ten sam problem zupełny bezgłos. Dwa miesiące po operacji z dnia na dzień mój głos nagle zaczął "dźwięczeć" a potem było już coraz lepiej. Dzisiaj mój głos jest zupełnie normalny, czasem łapie mnie chrypka albo chwilami głos jest matowy. Do tej pory biorę zastrzyki i lekarstwa przepisane przez foniatrę i tak aż do lutego (ale warto było walczyć) ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1408 |
Przyczajenie
|
perl75gda
Z cala pewnoscia, zmiana opatrunku nie nalezy do przyjemniosci. Blizne zamoczylam tylko jak mialam zdjety opatrunek, myje ja do tej pory szarym mydlem.a opatrunek mialam jeden przez cale dwa tygdnie, do dnia sciagniecia szwow,troche bolalo i mialam odparzona skore po plastrze.Najpierw rane pielegnowalam riwanolem i linomagiem.Troche martwia mnie moje wyniki badan, ktore dzis odebralam.Moje tsh 15, mimo ze biore naprzemian Letrox 100 i 50.Czy wy rowniez tak mialyscie? |
![]() ![]() |
![]() |
#1409 |
Raczkowanie
|
mazia31
W trzy tygodnie po operacji miałam TSH 90 ale nie brałam jeszcze w tedy lekarstw. Dostałam Letroks 100 (1xdziennie) i po miesiącu wynik był już w normie. Następna kontrol w lutym jeśli wynik się utrzyma to dobrze jeśli nie to będę musiała mieć zwiększoną dawke letroxu tak powiedziała endokrynolog. Twój wynik świadczy że napewno będziesz musiała mieć zwiększoną dawkę leku. Będzie dobrze ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1410 |
Przyczajenie
|
mazia31
niestety nie pomogę ci w twoim problemie, ale skoro leki nie działają musisz jak najszybciej udać się do lekarza, może powinien je zmienić. Też boję się, że po usunięciu tarczycy (90%) zaczną się u mnie problemy z hormonami i będę musiała brać leki . A mam 2 przypadłości- wadę wrodzoną serca (z która da się żyć) i fobię na lekarstwa (z którą się nie da żyć-bo odmawiam świadomie przyjmowania leków). Nie martw się, poczekaj co na to powie lekarz - napewno coć na to zaradzi. Będzie dobrze Edytowane przez perl75gda Czas edycji: 2008-12-18 o 20:01 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:19.