***operacja tarczycy*** - Strona 56 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Zdrowie ogólnie

Notka

Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną!

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-01-28, 17:11   #1651
eleonora777
Raczkowanie

Dot.: ***operacja tarczycy***

1969joanita
ja po operacji TSH miałam ponad 40 i mi zwiększyła dawkę euthyrox z 50 na 75 od poniedziałku do piątku a w weekendy 100, teraz moje tsh ma 5,00 i mam dawkę odmiennie niż miałam czyli 100/75.

co do palenia, to operacja to bardzo dobra okazja by rzucić palenie, ja tak uczyniłam dwa lata temu jak wylądowałam na odczulaniu i kazano mi wszystko odstawić, odstawiłam też i fajki (paliłam 15 lat) i powiem wam, ze szok, ale było to cholernie łatwe, nadal się dziwię jak to było łatwe, a prawdą niestety jest to ze najgorszym wrogiem palenia jest były palacz.... tępię równo i namiętnie...
eleonora777 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-28, 17:12   #1652
Josephine2P
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez manetb Pokaż wiadomość
kochani potrzebuję kilka rzeczy ,może bedziecie mogli mi pomóc
dieta niskofosforanowa -tak trudno znalezc szczegółowe informacje na ten temat,jakies tabele itp.
zasady postepowania dot .pobytu w domu ,po terapii jodem(mycie rąk,zabezbieczenie bliskich ,którzy mieszkają z chorym,pranie rzeczy osoby będącego w okresie kwarantanny itp.)pozdrawiam bea
ManetB. Na temat diety niskofosforanowej rzeczywiście ciężko coś znaleźć. Mam tabelę w języku angielskim. Jeśli Cię to urządza to mogę Ci ją przesłać na maila jeśli podasz go na prv. W skrócie - najwięcej fosforu mają w kolejności: pełne ziarno, mleko i przetwory, ryby, mięso - zwłaszcza podroby, czekolada (czego osobiście nie przyjmuję do wiadomości), żółtka jaj. Bardzo dużo mają napoje typu cola, lekarz ostrzegał też przed wędlinami, bo są konserwowane związkami fosforu. Takiej diety nie da się zachować bo fosfor jest praktycznie wszędzie. Najłatwiej ograniczyć mleko i jego przetwory, nie jeść pieczywa razowego, nie pić coli, ograniczyć spożycie wędlin.
Pozdrawiam
Josephine2P jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-28, 17:42   #1653
graziaj
Raczkowanie

To prawda,że były palacz jest gorszy .Ja od pewnego czasu unikam spotkań w domach znajomych bo drażni mnie dym.Nie boję się,że zacznę palić , o to jestem spokojna.
graziaj jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-28, 18:33   #1654
Manka3
Przyczajenie

Dziewczyny!!!
Ja jestem przed szpitalem i operacją,a zawroty głowy tez mi dokuczają.
Nie łaczyłam tego z tarczycą,myślałam że powód jest inny bo ciągle mam bóle głowy,jednak teraz pokojarzyłam że te zawroty to się zaczęły razem z tarczycą a choruje dopiero niecały rok.

Czy wszystkie musiałyscie odstawić leki przed operacja?
Ja cały czas brałam euthyrox n 75.Od tygodnia nie biorę no i tez czuję sie nie najlepiej.Mam podpuchniete oczy,no i to przeklęte uczucie obreczy na szyji.Dusi mnie coraz bardziej,ale juz niedługo!!!!!!!!:ju pi:Ale jest też tak:
Manka3 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-28, 23:35   #1655
1969joanita
Raczkowanie

Dziękuje wszystkim byłym palaczką za mądre słowa,przeczytalam wasze wypowiedzi i postanowiłam ze koncze z tym nałogiem,musze byc silna,tym bardziej teraz moze mi to zaszkodzic i będe żałowała a moze byc za pózno. O 18 wypaliłam mojego ostatniego. Mam pytanie do Heniutki,jestes pod stałą kontrolą lekarzy poradni w Bytomiu? Ja z pobytu w szpitalu jestem bardzo zadowolona.natomiast poradnia NIE,byłam tam 2 tyg. po operacji,siedziałam 3 godziny w poczekalni a 5 minut w gabinecie,lekarz nie zapytal jak sie czuje,rane operacyjną zobaczył z daleka, kazal odstawic wapno,masowac rane,połykac letrox a za miesiąc zrobic badanie TSH i przyjechac na wizyte,byłam w szoku,chciałam go o tyle rzeczy zapytac a nie zapytałam o nic. Chce wiedzic czy ma to sens tam chodzic. Do endo chodze prywatnie tak ze mysle ze endo jest mi teraz bardziej potrzebny niz chirurg. Czuje sie dobrze,nikiedy mnie troche ciągnie szyja,miewam zmienne nastroje, dlatego nie wiem czy tam chodzic czy nie. Pozdrowiam.
1969joanita jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-29, 00:00   #1656
Heniutka
Raczkowanie

GG do Heniutka

Cytat:
Napisane przez 1969joanita Pokaż wiadomość
Dziękuje wszystkim byłym palaczką za mądre słowa,przeczytalam wasze wypowiedzi i postanowiłam ze koncze z tym nałogiem,musze byc silna,tym bardziej teraz moze mi to zaszkodzic i będe żałowała a moze byc za pózno. O 18 wypaliłam mojego ostatniego. Mam pytanie do Heniutki,jestes pod stałą kontrolą lekarzy poradni w Bytomiu? Ja z pobytu w szpitalu jestem bardzo zadowolona.natomiast poradnia NIE,byłam tam 2 tyg. po operacji,siedziałam 3 godziny w poczekalni a 5 minut w gabinecie,lekarz nie zapytal jak sie czuje,rane operacyjną zobaczył z daleka, kazal odstawic wapno,masowac rane,połykac letrox a za miesiąc zrobic badanie TSH i przyjechac na wizyte,byłam w szoku,chciałam go o tyle rzeczy zapytac a nie zapytałam o nic. Chce wiedzic czy ma to sens tam chodzic. Do endo chodze prywatnie tak ze mysle ze endo jest mi teraz bardziej potrzebny niz chirurg. Czuje sie dobrze,nikiedy mnie troche ciągnie szyja,miewam zmienne nastroje, dlatego nie wiem czy tam chodzic czy nie. Pozdrowiam.
1969joanita,

chirurg , który mnie operował jest też endokrynologiem i u niego leczę się dalej prywatnie. Zgadzam się z Tobą ,że poradnia przyszpitalna w Bytomiu to mały koszmarek.
Myślę,że jeżeli byłaś już na jednej wizycie u chirurga po operacji i z raną wszystko ok to możesz sobie darować kolejne. Wystarczą wizyty u endo, który na pewno rozwieje Twoje wątpliwości.
Napisz , czy jesteś na L4 i kto Ci je wystawia , bo jeżeli Bytom to może warto do końca L4 jednak się przemęczyć z tymi wizytami.

Trzymam kciuki , abyś wygrała z papierosami:e hem:

Wszystko się może zdarzyć,gdy głowa pełna marzeń
Gdy tylko czegoś pragniesz ,gdy bardzo chcesz ....

Heniutka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-29, 08:16   #1657
Ala49
Raczkowanie

Dzieki za odpowiedz niestety mam guski na obu platach wymiart\y sa bardzo duze ale nie moge miec operacji i dlatego interesuje mnie inna metoda usuwania tarczycy jezeli cos wiecie to prosze napiszcie ja rowniez jestem wrogiem palenia ale wierze ze dasz rade przeciez to tylko nalog a Ty sobie radzisz swietnie z wiekszymi problema,i trzymam kciuki pozdrawiam
Ala49 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-29, 15:09   #1658
mdorocka
Raczkowanie

Witam
Mam przwie pięciocentymtrową torbiel w lewym płacie i czeka mnie jego usunięcie. Czy możecie napisać, jak sie potem funkcjonuje. Wiem, że jest tu na pewno masa takich informacji, ale jest tez tego bardzo dużo do czytania. Jestem przerażona. Boję sie, że będę miała problemy z ciążą. Mam 26 lat. Mam juz jedno dziecko, ale marzę o drugim.
Prosze napiszcie coś.

Pozdrawiam
mdorocka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-29, 15:45   #1659
1969joanita
Raczkowanie

Heniutka, nie mam L4 dlatego nie widze potrzeby by tam jezdzic.
1969joanita jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-30, 20:05   #1660
Eliza1408
Przyczajenie

Hej. żadko tutaj piszę ale czytam uwaznie Wasze posty. Mam takie pytanie biorę euthyrox n 75, po jednej tabletce na czczo co ranek. a i tak chodze strasznie znużona, tylko bym spała i spała więc ja juz nie wiem o co biega.. to utrudnia życie ;( .... pozdrawiam
Eliza1408 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-30, 20:39   #1661
Heniutka
Raczkowanie

GG do Heniutka

Cytat:
Napisane przez Eliza1408 Pokaż wiadomość
Hej. rzadko tutaj piszę ale czytam uważnie Wasze posty. Mam takie pytanie biorę euthyrox n 75, po jednej tabletce na czczo co ranek. a i tak chodze strasznie znużona, tylko bym spała i spała więc ja juz nie wiem o co biega.. to utrudnia życie ;( .... pozdrawiam
Eliza1408,
najlepiej będzie jak sprawdzisz sobie poziom TSH . Idź do endo , lub lekarza rodzinnego i poproś o skierowanie na badania. Prywatnie takie badanie kosztuje około 25 złotych. Pewnie poziom hormonów nie jest w normie i potrzebna będzie zmiana dawki leku.

Edytowane przez Heniutka
Czas edycji: 2009-01-31 o 14:53

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-01-31, 12:12   #1662
Klara38
Raczkowanie

GG do Klara38

Cytat:
Napisane przez Heniutka Pokaż wiadomość
Eliza1408,
najlepiej będzie jak sprawdzisz sobie poziom TSH . Idź do endo , lub lekarza rodzinnego i poproś o skierowanie na badania. Prywatnie takie badanie kosztuje około 25 złotych. Pewnie poziom hormonow nie jest w normie i potrzebna będzie zmiana dawki leku.
Koszt badania jest różny i zależy od poradni. W mojej badanie TSH kosztuje 9,75 zł
Klara38 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-31, 15:05   #1663
rene19671
Raczkowanie

Jestem już w domu , mam usuniętą całą tarczycę na razie jest ok wszystkich pozdrawiam napiszę coś więcej pózniej
rene19671 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-31, 16:41   #1664
manetb
Raczkowanie

witam ponownie zwracam sie z pytaniem do osób ,które sa po usunieciu tarczycy z powodu nowotworu -słyszalam ,że nie powinno sie jesc jodu ,wiadomo ze jod jest min w soli .jak wam udaje sie poradzic z tym problemem przyznaje ,ze mam z tym kłopot.szukałam soli niejodowanej ....nie moge znaleźć. czekam na praktyczne rady ...z góry dziekuje.
manetb jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-31, 19:34   #1665
perl75gda
Przyczajenie

Thumbs up Dot.: ***operacja tarczycy***

Witaj rene19671!

pamiętaj że najgorsze juz za Toba, teraz będzie tylko lepiej )))). Pozdrowionka i szybkiego powrotu do formy
perl75gda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-31, 21:01   #1666
rene19671
Raczkowanie

Troszkę odpoczęłam i tak jak obiecałam napiszę jeszcze o moim zabiegu.
Zabieg miałam robiony w Krakowie w szpialu im. Narutowicza (polecam).
Do szpitala poszłam w środę a we czwartek miałam o 12.00 zabieg.
Wybudziłam się dobrze tylko miałam wymioty po narkozie , ale dało się przeżyć.
Ogólnie samopoczucie było ok a jak mi usunęli dreny to już było super.
Z głosem jest dobrze jestem po badaniu laryngologicznym , poziom wapnia ok , chociaż biore go w tabletkach.
Do domu dostałam odpowiednie lekarstwa w tym Eltroxin który już będzie w mojej apteczce do końca życia.
Męczy mnie trochę kaszel ,który podrażnia mi gardło ale myśle , że i to mi ustąpi.
Teraz czekam na wynik histo i odpoczywam.
Jeżeli ktoś ma pytania to chętnie odpowiem.
Potwierdzam , że nie taki diabeł straszny.Jak już znajdiemy się w szpitalu , gdzie co druga osoba ma taki problem jak my i wychodzi z tego to nasze nastawienie jest bardzo pozytywne , przynajmniej ja to tak odczułam.
Stary 2009-01-31, 21:45   #1667
mala31hel
Przyczajenie

Ja taż chodzę senna i ciągle zmęczona, a zwykle jestem wulkanem energii. moje TSH wynosiło 4 przy normie 6.20. Biorę Eltroxin 50 w dawce 50/75. Sama już nie wiem czy to dobrze dobrane dawki. Doradźcie coś
mala31hel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-01, 17:23   #1668
eleonora777
Raczkowanie

mnie jak podwyższyła dawkę na 100/75 jest zdycydowanie lepiej, już nie jestem taka wiecznie zmęczona, a dawkę mam dopiero od dwóch tygodni wyższą
eleonora777 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-02, 07:06   #1669
bimz
Raczkowanie

Witaj Rene 19671
Masz to już za sobą,z tego co piszesz,wygląda na to ,że w szpitalu byłąs tylko 2 doby po operacji? tak szybko?
Czy miałaś usuwaną całą tarzcycę?
Mnie czeka zabieg 16,17 luty,bardzo się boję,najbarzdiej chyba tych chwil przed samym zabiegiem.
Napisz proszę,jak sobie poradziłas przez pierwsze godziny po operacji,czy bardzo wszystko boli,np.kark,gardło,czy jest potrzebny ktos do opieki?Czy ten dren przeszkadza w spaniu,jedzeniu,itp? Może masz jakąś dobrą radę? pozdrawiam cię cieplutko i czekam na wiesci
bimz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-02, 11:37   #1670
rene19671
Raczkowanie

bimz

Ja mam usuniętą całą tarczycę bo czekałam z tym aż 20 lat .
Jak zostaniesz przyjęta do szpitala to tam nasze nastawienie się zmienia , wszystko się toczy szybko , wokół Ciebie będą ludzie z takim samym problemem , będziesz mogła podzielić się swoimi obawami . Ja nie miałam nikogo po operacji byłam zdana na siebie , też się tego trochę bałam , ale praktycznie wszystkie panie które były w tym czasie też nikogo nie miały.
W każdym szpitalu można sobie za odpowiednią sumę załatwić pielęgniarkę ale zastanów się jeszcze bo naprawdę chyba jest to zbędne.
Jeżeli chodzi o ból to jestem mile zaskoczona , kark wogóle mnie nie bolał a gardło jak przy większej anginie.Taki ból dla dorosłej osoby to nic wielkiegi zresztą dostajesz przeciwbółowe i się nie męczysz.
Tu mam radę jak Cię chociaż troszkę będzie bolało gardło to proś o przeciwbólowe nie ma potrzeby się męczyć.
Co do drenów to nie są aż tak uciążliwe , na drugi dzień po zabiegu są usuwanie ,napewno lepiej mi się spało bez nich , ale z nimi też jest do przeżycia.
Ja miałam ranę klejoną to miałam dreny , przy ranie szytej chyba tych drenów nie ma.
Z jedzeniem też nie miałam problemów , na następny dzień nie mogłam się doczekać śniadanka , które zjadłam z apetytem.
Głowa do góry bedzie wszystko ok , jak mogę w czymś jeszcze pomóc to pisz , chętnie odpowiem.
Stary 2009-02-02, 15:24   #1671
bimz
Raczkowanie

Rene 19671 Dziękuję Ci bardzo,pokrzepiło mnie trochę. Sama operacja nie wydaje się taka straszna,ale świadomość,że nie mam jakiejś swojej cząstki, i to ważnej,że leki trzeba przyjmować na stałe,itp.jest dla mnie dość przykra. Z drugiej strony,są bardziej uciążliwe choroby.Nie jestem do końca przekonana,czy już musze miec tę operację,ale lekarz twierdzi,że dobrze by było zrobic teraz ,póki stan zdrowia pozwala na to,póki guzki są nie grozne,itp.
Pozdrawiam wszystkich cieplutko,do usłyszenia!
Stary 2009-02-02, 17:08   #1672
DarkLilly
Raczkowanie

Czy ktoś mógłby mi powiedzieć jak nazywa się lek podany 2 razy w zastrzyku przed terapia radiojodem,niby niwelujący działanie hormonów tarczycy?

KOCHAć I BYć KOCHANYM!

DarkLilly jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-02, 17:44   #1673
Heniutka
Raczkowanie

GG do Heniutka

Cytat:
Napisane przez DarkLilly Pokaż wiadomość
Czy ktoś mógłby mi powiedzieć jak nazywa się lek podany 2 razy w zastrzyku przed terapia radiojodem,niby niwelujący działanie hormonów tarczycy?
Thyrogen

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-02-02, 17:48   #1674
Klara38
Raczkowanie

GG do Klara38

Cytat:
Napisane przez bimz Pokaż wiadomość
Rene 19671 Dziękuję Ci bardzo,pokrzepiło mnie trochę. Sama operacja nie wydaje się taka straszna,ale świadomość,że nie mam jakiejś swojej cząstki, i to ważnej,że leki trzeba przyjmować na stałe,itp.jest dla mnie dość przykra. Z drugiej strony,są bardziej uciążliwe choroby.Nie jestem do końca przekonana,czy już musze miec tę operację,ale lekarz twierdzi,że dobrze by było zrobic teraz ,póki stan zdrowia pozwala na to,póki guzki są nie grozne,itp.
Pozdrawiam wszystkich cieplutko,do usłyszenia!

Cieszę się, że słuchasz, co mówi Twój lekarz. Czekanie nic nie da. Odwlekanie operacji też nie. Zwlekałam ponad dwa lata, nie uciekłam przed zabiegiem. Na szczęście zrobiłam to (zgodziłam się na operację), kiedy jeszcze nie było krytycznie. Moje zmiany rozrosły się. Przez to czekanie zaczęły (z jednej strony) zsuwać się za mostek - stamtąd jeszcze trudniej je usunąć, ale udało się.
Przyznam Ci się, że nie żałowałam nigdy, że Tej chorej części mnie sie pozbędę. A do tableteczek... można się przyzwyczaić. To jak z myciem zębów... myjesz i już, nie zastanawiasz się. To jest siła przyzwyczajenia.

Będzie dobrze, bo czemu miałoby nie być!!! Trzymaj się!!!
Stary 2009-02-02, 22:15   #1675
jolusinko
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez DarkLilly Pokaż wiadomość
Witam

Przesylam nonatke na temet leku Thyrogen. Troche nudna ale mozna zmalezc kilka informacji.

sciskam

Jolusinko

EUROPEJSKIE PUBLICZNE SPRAWOZDANIE OCENIAJĄCE (EPAR)
THYROGEN
Streszczenie EPAR dla ogółu społeczeństwa
Niniejszy dokument stanowi streszczenie Europejskiego Publicznego Sprawozdania Oceniającego (EPAR). Wyjaśnia, jak Komitet ds. Produktów Leczniczych Stosowanych u Ludzi (CHMP) ocenił przeprowadzone badania kliniczne w celu ustalenia zaleceń dotyczących stosowania leku.
W celu uzyskania dodatkowych informacji na temat stanu chorobowego lub sposobu leczenia należy zapoznać się z treścią ulotki dla pacjenta (również stanowiącą część EPAR) bądź skontaktować się z lekarzem lub farmaceutą. W celu uzyskania dodatkowych informacji na podstawie zaleceń CHMP należy zapoznać się z dyskusją naukową (również stanowiącą część EPAR).

Co to jest Thyrogen?
Preparat Thyrogen ma postać proszku do sporządzania roztworu do wstrzykiwań. Każda fiolka zawiera 0,9 mg substancji czynnej – tyreotropiny alfa.

W jakim celu stosuje się Thyrogen?
Preparat Thyrogen stosuje się u pacjentów poddanych operacji usunięcia tarczycy (tyroidektomii) z powodu nowotworu. Preparat Thyrogen stosuje się w połączeniu z „testem tyreoglobulinowym” oraz ewentualnie z badaniem z zastosowaniem jodu radioaktywnego (131I) w celu wykrycia komórek tarczycy, które mogły pozostać po zabiegu operacyjnym.
Preparat Thyrogen można także stosować w skojarzeniu z wyższymi dawkami jodu radioaktywnego w celu ablacji (zniszczenia) wszystkich pozostałych komórek tarczycy.
Lek jest dostępny wyłącznie na receptę.

Jak stosować Thyrogen?
Stosowanie preparatu Thyrogen powinno być nadzorowane przez lekarza posiadającego fachową wiedzę w zakresie leczenia raka tarczycy. Preparat ten podaje się domięśniowo w pośladek w postaci dwóch wstrzyknięć 0,9 mg w odstępie 24 godzin. Gdy preparat Thyrogen stosuje się w połączeniu z badaniem z zastosowaniem jodu radioaktywnego, jod należy podać 24 godziny po końcowym wstrzyknięciu preparatu Thyrogen, a badanie należy wykonać 48 do 72 godzin później. Gdy preparat Thyrogen stosuje się w połączeniu z wyższymi dawkami jodu radioaktywnego w leczeniu ablacyjnym, jod także podaje się 24 godziny po końcowym wstrzyknięciu preparatu Thyrogen, lecz badanie mające na celu sprawdzenie, czy wszystkie pozostałe komórki uległy ablacji, należy wykonać po dłuższym czasie (po kilku dniach).

Jak działa Thyrogen?
Substancję czynną w preparacie Thyrogen, tyreotropinę alfa, stosuje się do badania czynności tarczycy. Jest to kopia naturalnego hormonu tyreotropowego (TSH). Jest ona wytwarzana metodą określaną jako „technika rekombinacji DNA”: tyreotropina alfa jest produkowana przez komórkę, która otrzymała odpowiedni gen (DNA), umożliwiający jej wytwarzanie tego hormonu.

U pacjentów, którym usunięto tarczycę, stosuje się terapię zastępczą z zastosowaniem tyroksyny (hormonu wytwarzanego przez tarczycę), która powoduje utratę aktywności i przerwanie wytwarzania TSH przez wszystkie komórki tarczycy pozostałe w organizmie. Jednak TSH jest niezbędna, gdy lekarze poszukują pozostałych komórek tarczycy po zabiegu operacyjnych, gdyż aktywne komórki łatwiej jest wykryć. Po podaniu preparatu Thyrogen działa on tak jak TSH i stymuluje wszystkie pozostałe komórki tarczycy, w tym komórki nowotworowe. Ich aktywność można wówczas wykryć, oznaczając poziom białka określanego jako tyreoglobulina, bądź wykonując badanie obrazowe z jodem radioaktywnym, gdyż aktywne komórki tarczycy wychwytują jod i stają się widoczne na wyniku badania obrazowego. W wyższych dawkach jod radioaktywny jest także w stanie niszczyć pozostałe komórki tarczycy.

Jak badano Thyrogen?
Preparat Thyrogen oceniano w dwóch badaniach z udziałem łącznie 406 pacjentów po tyroidektomii, u których wykonywano test w celu wykrycia ewentualnych pozostałych komórek tarczycy. U każdego pacjenta dwukrotnie mierzono wytwarzanie tyreoglobuliny i wychwyt jodu radioaktywnego – raz po leczeniu preparatem Thyrogen i raz po stosowaniu przez pacjenta supresji hormonów tarczycy (THST). THST jest metodą przywracania naturalnego wytwarzania TSH przez organizm poprzez przerwanie tyroksynowego leczenia zastępczego na cztery do sześciu tygodni. Wyniki tych dwóch testów porównywano w celu sprawdzenia, czy są one zgodne.Preparat Thyrogen oceniano także w ablacji tkanki tarczycy w jednym badaniu z udziałem 63 pacjentów z rakiem tarczycy, którzy otrzymywali 131I po zastosowaniu preparatu Thyrogen lub po THST. Główna miara skuteczności opierała się na kontroli wykonywanej osiem miesięcy po leczeniu w celu sprawdzenia, czy u pacjenta pozostały jakiekolwiek komórki tarczycy.
Jakie korzyści ze stosowania preparatu Thyrogen zaobserwowano w badaniach?
W wykrywaniu pozostałych komórek tarczycy stosowanie preparatu Thyrogen w celu stymulowania wytwarzania tyreoglobuliny i wychwytywania jodu radioaktywnego było porównywalne ze stosowaniem THST. Stosowanie preparatu Thyrogen umożliwiało pacjentom kontynuowanie leczenia zastępczego przed wykonaniem testu, czego rezultatem była lepsza jakość życia.
W ablacji tkanki tarczycy badania obrazowe z zastosowaniem jodu radioaktywnego wykonywane osiem miesięcy po leczeniu wykazywały, że obie metody leczenia
były w 100% skuteczne.

Jakie ryzyko wiąże się ze stosowaniem preparatu Thyrogen?
Najczęstszym działaniem niepożądanym związanym ze stosowaniem preparatu Thyrogen (obserwowanym u więcej niż 1 pacjenta na 10) są nudności (mdłości). Pełny wykaz działań niepożądanych zgłaszanych po podaniu preparatu Thyrogen znajduje się w ulotce dla pacjenta.
Preparatu Thyrogen nie należy podawać osobom, u których może występować nadwrażliwość (uczulenie) na bydlęcą (krowią) lub ludzką TSH lub na którykolwiek składnik preparatu. Nie należy stosować preparatu Thyrogen podczas ciąży.

Na jakiej podstawie zatwierdzono Thyrogen?
Komitet ds. Produktów Leczniczych Stosowanych u Ludzi (CHMP) zadecydował, że korzyści płynące ze stosowania preparatu Thyrogen przewyższają ryzyko podczas jego stosowania u pacjentów po tyroidektomii otrzymujących supresję hormonalną (THST) w celu wykrycia pozostałych komórek tarczycy i dobrze zróżnicowanego raka tarczycy (z badaniem tyreoglobuliny w surowicy oraz ewentualnie z badaniem obrazowym z zastosowaniem jodu radioaktywnego), jak również w ablacji pozostałej tkanki tarczycy w połączeniu z jodem radioaktywnym (131I). Komitet zalecił przyznanie pozwolenia na dopuszczenie preparatu Thyrogen do obrotu.

Inne informacje na temat preparatu Thyrogen:
W dniu 9 marca 2000 r. Komisja Europejska przyznała firmie Genzyme Europe B.V. pozwolenie na dopuszczenie do obrotu preparatu Thyrogen ważne na terytorium całej Unii Europejskiej. Pozwolenie na dopuszczenie do obrotu odnowiono w dniu 9 marca 2005 r.
Pełne sprawozdanie EPAR dla preparatu Thyrogen jest dostępne tutaj.
Data ostatniej aktualizacji: 09-2007.
Źródło:
EMEA: EMEA/H/C/220 - EUROPEJSKIE PUBLICZNE SPRAWOZDANIE OCENIAJĄCE (EPAR)
http://www.emea.europa.eu/humandocs/.../244999pl1.pdf, Czerwiec 2008
jolusinko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-03, 06:56   #1676
bimz
Raczkowanie

Witaj Klara 38! Twoje argumenty przemówiły do mnie,szczerze mówiąc,chciałabym mieć to za sobą,i tak mnie to czeka,chociaz czasami takie myśli przychodzą mi do głowy,że za wczesnie,a może w tym czasie ktos odkryje inną metodę usuwania guzków? Teraz czuję się bardzo dobrze,mam nadzieję,że po operacji wróce do zdrowia i będzie dobrze. Pozdrawiam i dziękuję za wszystkie odpowiedzi i wsparcie.
Miłego dnia!
Stary 2009-02-03, 11:25   #1677
Klara38
Raczkowanie

GG do Klara38

Droga bimz!
Najgorsze będą dla Ciebie te dwa tygodnie. To ciągłe myślenie o zabiegu, czy wszystko sie uda, czy po wszystkim będzie dobrze. Niestety nie da się tego uniknąć, nasza podświadomość działa .Ale wierz mi, że jak tylko przekroczysz "próg" Swojej sali na oddziale, emocje opadną. Tak jak pisała rene19671, na oddziale będą osoby, które doskonale będą Cię rozumiały (będą w podobnej sytuacji). Lekarze zadbają, żebyś spokojnie przespała noc (mam na myśli "magiczną" tableteczkę ), a w dzień operacji będziesz tak popularną osobą (mnie w tym czasie odwiedził chirurg, który miał mnie operować, anestezjolog, pielęgniarki, ordynator - bo też miał być przy operacji, brakło tylko laryngologa, ale on był dzień wcześniej - chyba chciał być pierwszy ), że nawet nie zdążysz pomyśleć o strachu. No i jeszcze "Głupi Jaś", z nim też się poznasz.

Głowa do góry!!!

Pozdrawiam!!!
Stary 2009-02-03, 17:16   #1678
bimz
Raczkowanie

Thumbs up Dot.: ***operacja tarczycy***

Klara38
Oby to wszystko przebiegło tak błyskawicznie,masz racje,że czekanie najgorsze!Przeżyjemy!
Stary 2009-02-03, 19:27   #1679
graziaj
Raczkowanie

Chcę chwilę zająć na temat szczepień przeciw żółtaczce.Nie zgadzam się z tym,ze jest to wina lekarzy.pewną wiedzę nalezy mieć odnośnie własnego zdrowia.Wiele informacji jest w gazetach dla kobiet i w programach w telewizji.Trzeba tego pilnować jak wizyty u stomatologa i koniec.Mnie tez nikt nie pytał i nikt nie informował o tym szczepieniu.Wiem natomiast( bo przeczytałam) że niedługo nie będzie można leczyć zębów.Pracowała ze mną młoda, piękna dziewczyna ,która została zakazona chyba podczas wykonywania tatyłażu.Po latach dowiedziała sie o swojej chorobie przez przypadek.Dramat. Możemy to przedyskutować?
graziaj jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-03, 22:33   #1680
Heniutka
Raczkowanie

GG do Heniutka

Graziaj,

oczywiście masz rację pisząc ,że powinniśmy mieć pewną wiedzę na temat naszego zdrowia. Wiele z nas sobie to obiecuje, ale proza życia bywa niestety inna.
Ja sama jeszcze rok temu rozerwana między domem, dzieckiem, pracą i uczelnią nie za bardzo dbałam o swoje zdrowie. Rozgrzeszałam się pijąc ziołowe herbatki i łykając witaminy. Choroba dopadła mnie z wielkim hukiem i potrzebowałam roku , aby ją pogonić.
Uważam ,że powinniśmy dbać o swoje zdrowie, ale często niestety kończy się to na noworocznych postanowieniach Więc naprawdę nic by się nie stało , gdyby lekarz kierując nas na zabieg zapytał o szczepienie przeciwko żółtaczce. W moim przypadku tak było - zapytał o to i endo i chirurg . Szpital w którym byłam operowana też zwracał na to uwagę.
Najlepiej byłoby , gdybyśmy i my i lekarze na równi dbali o nasze zdrowie i bezpieczeństwo. Czego sobie i wszystkim życzę

Na szczęście nasze dzieci maja już to szczepienie w obowiązkowym kalendarzu szczepień.

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości