![]() |
#1681 |
Raczkowanie
|
Dot.: ***operacja tarczycy***
odnośnie szczepienia.
Moja endokrynolog wypisując skierowanie do szpitala na operacje od razu wypisała mi receptę na wykup szczepionki i głośno i wyraźne zaznaczyła, ze muszę to wykonać przed operacją. Ciesze się, ze to zrobiła przynajmniej nie bałam sie, ze za 20 lat okaże się, iz jestem na coś wrednego chora. Wydaje mi się, że obowiązkiem lekarza jest informowanie pacjenta o wszystkim co niezbędne, ja przynajmniej na szczeście do tej pory trafiałam na wykwalifikowanych, pełnych zrozumienia dla ludzkiej słabości lekarzy. Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
#1682 |
Przyczajenie
|
Witam.
Jestem tu 1 raz, od 3 miesięcy choruje na cukrzyce typ 2 zaczęłam się leczyć moja pani diabetolog ( i endokrynolog) wyczuła guzka na tarczycy, dziś zrobiłam badanie usg . Moje badanie to: Płat prawy o wym:2,7x 2,4 x5,8cm. Płat lewy o wym:2,3 x1,8 x5,3 cm Miąższ tarczycy niejednorodny z rozsianymi drobnymi obszarami hypoechogenicznymi . Poza tym w obu płatach , z przewago strony prawej ,widoczne są mnogie ogniska hyperechogeniczne otoczone ,,halo . Największe znajduje się w płacie prawym i osiąga średnice 1,5 cm . poza tym w dolno-przyśrodkowej części płata prawego ognisko hypoechogeniczne śr .0,7 cm,w przyśrodkowej części lewego płata ognisko o mieszanej echogenicznosci śr. 0,8 cm . Okoliczne węzły chłonne niepowiększone. Jestem ze Szczecina Następną wizytę u endokrynologa mam na 11.03 - jednak po badaniu - lekarka robiąca usg powiedziała żebym skontaktowała się jak najszybciej z lekarzem. Poproszę o radę, ewentualnie polecenie dobrego endokrynologa ze Szczecina lub okolic. |
![]() ![]() |
![]() |
#1683 |
Przyczajenie
|
Heniutka ty umiesz odpowiedziec na wszystkie pytania więc proszę o pomoc odebrałam wyniki tsh 1.25 norma 0.39-6.16 to chyba dobrze co .Biorę letrox 150 ciągle jestem senna wstając rano do pracy myślę kiedy się znowu położę .Po operacji jestem 3miesiące pierwszy wynik tsh 18.68 .Pozdrawiam
|
![]() ![]() |
![]() |
#1684 |
Raczkowanie
|
Witam!
Dzisiaj mam ściągnąć opatrunek , który miałam założony w sobotę i co dalej ??? Wydaje mi się , że nad raną mam obrzęk czy to normalne , czy ktoś też miał taki problem??? Od soboty miałam trzymać plastry które nazywaja się Srei-Stripy , ale nie wiem czy nadal kleić tymi plastrami ranę czy zostawić ją w spokoju ,czym przemywać jak u Was drogie kolezanki to wyglądało???? Czeka na informację ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1685 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Edytowane przez mirka68 Czas edycji: 2009-02-04 o 17:09 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1686 |
Przyczajenie
|
Proszę napiszcie mi długo utrzymuje sie zaczerwienienie na ranie .Kiedy rana będzie miała kolor skóry.Chodzi mi o miesiące
|
![]() ![]() |
![]() |
#1687 |
Raczkowanie
|
Mirka
ja jestem 5 miesięcy po operacji a niestety moja blizna jest nadal czerwona (zaczął się robić bliznowiec, zaczęłam stosować maść Dermatix i nie zapeszam, nie zapeszam, ale widać efekty. |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1688 | |
Raczkowanie
|
![]() Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1689 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Co do mycia to szare mydło jest super. Nie zawiera dodatków, jest naturalne więc i zdrowe dla nas |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1690 |
Przyczajenie
|
Ewo narażie podejdż do tego spokojnie zobaczysz co powie endokrynolog .Ja też panikowałam jak mi wykryli guza .Trzymam kciuki
|
![]() ![]() |
![]() |
#1691 |
Przyczajenie
|
Dziękuje za odzew ja na tym wyniku w ogóle się nie znam i najgorsze jest te czekanie pozdrawiam
|
![]() ![]() |
![]() |
#1692 |
Przyczajenie
|
Dzięki za odpowiedz myślałam że do wakacji letnich będzie po sprawie ale niestety chyba trzeba pomęczyc się około roku z tym zaczerwienieniem.Pozdrawi am
|
![]() ![]() |
![]() |
#1693 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1694 |
Raczkowanie
|
witam,okazało się,że mozna sie szczepic w przyspieszonym terminie,ja skorzystałam i dzisiaj wzięłam pierwsza dawke,za tydzień drugą,mozna wtedy juz miec zabieg, potem trzecia dawka,Byłam dzis u lekarza poz i tam dostałam skierowanie na to szczepienie.Będę spokojniejsza.
Uważam ,że to obowiazek lekarza powiadomic o szczepieniu przed zabiegiem. Dla nich to rutyna, a dla kogoś, kto ma być operowany,nie jest to taka oczywista sprawa,sam fakt operacji zajmuje tyle myśli,do tego badania,zorganizowanie opieki nad dziecmi, i tyle innych spraw,że mozna o szczepieniu nawet zapomnieć,pominąc po prostu.Poza tym NFZ nie refunduje tych szczepień( mam na mysli osoby dorosłe), więc widocznie nie przejmuje się nikt tym ,czy pacjent będzie szczepiony czy nie.Prasa i telewizja, ja ma ktos na to czas oczywiscie,to nie jest żródło,z którego tylko powinnismy czerpać.A od czego służba zdrowia? pozdrawiam drogie forumowiczki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1695 |
Raczkowanie
|
Witajcie Graziaj mam pytanie jak przebiegalo Twoje leczenie przed operacja napisalas ze leczylas sie jodem mozesz napisac o tym cos wiecej pozdrawiam wszystkich
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1696 | |
Raczkowanie
|
![]() Cytat:
cieszę się że masz już operację za sobą! Nie obawiaj się obrzęku > to normalne > mój trwał przez okres ok 1 mca do 1,5 mca. Co więcej - do 2-3 tyg od operacji z dziury po drenie wydostawała sie ciecz taka klarowna żółto czerwona i tu ważne że na szczęście nie była to ciecz ropna. Gdyby była mętna, ropna to znaczy że wdało się zakażenie. Dlatego pryskałam rane sprayem "Octenisept odkażanie ran"/50ml ok 25zł do kupienia w aptece > używają tego chirurdzy w szpitalach/ Ponieważ nastał czas lata to już ok 2 tyg od operacji rozstałam się z plastrami bo odparzały i skóra niemiłosiernie swędziała. Brat który jest chirurgiem na strupy poleca Linomag >maść z apteki ok 6-8 zł kosztuje. Myłam ranę szarym mydłem typu Biały Jeleń , pryskałam Octeniseptem i osłaniałam chustką. Lepiej jak rana się wietrzy. Smarowanie Dermatixem zaczełam tak od ok 4 tyg po operacji gdy blizna zaczęła ciągnąć i swędzieć. Kto Cię operował? i jak tam wogóle ![]() !!! WAŻNE!!! tak już zejdą strupy /ok 2-3 tyg po operacji/ masuj ranę palcami> przyznam że trzeba to robić dość mocno > szybciej zejdzie obrzęk. Jak mi lekarz na kontrolnej wizycie czyli po tym jak odebrałam wynik histo-pat pokazał ten masaż to myslałam że mnie chce udusić ![]() pozdr sb
![]() |
#1697 |
Raczkowanie
|
Witam!
Wczoraj dzwoniłam do mojego lekarza i trochę mnie oświecił. Ja mam obrzęk ale lekarz powiedział , że 90% go ma , ściągnąłam opatrunek i jak jestem w domu niczym nie kleję niech się wietrzy zresztą widzę , że nie ma takiej potrzeby w tych miejscach gdzie jest maleńki strupek widoczna jest maleńka ranka jak nitka, na razie nie jest bardzo czerwona zobaczymy jak będzie dalej. Odczuwam takie jakby ciągnięcie ale lekarz mi to wyjaśnił ,że naczyńka się obkurczają i jest ok. Kazał prysznicem robić kąpiele na szyii i powinno być dobrze. Ranę mam suchą nic z niej nie cieknie , myję białym jeleniem, jutro jadę zbadać poziom wapnia takie mam zalecenie ze szpitala. |
![]() ![]() |
![]() |
#1698 |
Raczkowanie
|
Do Ala 49 -Jodem byłam leczona po operacji,dostałam dawkę 100 czułam się juz na drugi dzień fatalnie.Trzymało mnie to równy miesiąc.Ciągle mdlości,objawy podobne do kaca giganta.Te terapie jodową zniosłam gorzej niż samą operację-naprawdę! Telefonowała do Gliwic aby powiedzieli mi co mi dawali abym czuła się lepiej.Brałam METOCLOPRAMIDUM 10mg .Co ciekawe to ten lek jest podobno na wzdęcie a nie sie bardzo przydał. Napisałam to przy okazji bo szukałam pomocy wtedy na tym forum,ale jakoś nikt widocznie nie cierpial jak ja i wytrzymał.Teraz wiecie jakby co.Lek jest na receptę.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1699 |
Raczkowanie
|
Witam.Przeglądam ten wątek już od jakiegoś czasu.Jestem tydzień po operacji.Miałam guza pęcherzykowatego na lewym płacie.Teraz czekam na wynik.To już moja druga operacja.Pierwszą miałam 17 lat temu
![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1700 |
Raczkowanie
|
witajcie dzieki Graziaj. Wiem ze lepiej usunac ale jestem w sytuacji kiedy nie mozna miec operacji i szukam kogos kto leczyl jodem bez operacjii trzymajcie sie cieplutko pozdrawiam
|
![]() ![]() |
![]() |
#1701 |
Przyczajenie
|
Witam!!!!!!!!!
W poniedziałek 02.02.2009miałam operację.Usunięto mi całą tarczyce.Powiem krótko!!! Mnie akurat nie było tak prosto,ale nie moge powiedziec że było az tak źle.Nie bolała mnie sama rana oper. tylko szyja,uszy,muszę przyznać ze bardzo.Do tego kark cały czas przykurczony.Jednak nie pisze tego aby kogoś przestraszyć,tylko zwrócić uwage nato,aby wołac srodki przeciwbólwe.Dziewczyny,n ie ma co udawać gieroja!!!!Ja dostawałam 3razy dziennie w kroplówce pyralgin.skutkował!!!!!!! !Na noc coś na spanie no i czas raz dwa minął. Ja miałam ranę wewnatrz szytą rozpuszczalnymi nićmi,na zewnątrz klejoną specjlnym klejem skóra do skóry ina zewnątrz dodatkowo klamerki,które zdjęto mi w czwartek 5.02. dren miałam do srody 4.02. Bardzo interesuje mnie co dalej,bo dostałam r-tę na euthyrox n 75,a to samo brałam przed operacją kiedy bądz co bądz tarczyce miałam??? Kiedy należy zrobić bad.tsh? Kiedy do endokrynologa? No i co to jest ten bliznowiec,jak sie zaczyna,jak go rozpoznać,i jak szybko zareagować żeby sie jakoś zatrzymał Czy jast sposób aby do niego nie dopuścić???Dodam,że ja rany nie zaklejam tak do konca,tylko delikatnie jałową gazą.Kazal miec bez opatrunku ale córka 8letnia widziałam ze sie bała wiec musiałam zakryć.Na koniec dodam ze zaraz po wyjsciu ze szpitala kazano mi smarowac maścią z witaminą A.Gdy strupy odpadną to smarować maścią CEPAN .Doradźcie,czy wg.Was to dobre zalecenia?????? I jeszcze jedno!!!!!!!!!!!!! Od niedzieli 1.02 NIE PALĘ!!! Zobaczymy jak długo<ale może misięuda!!!!!!!!!! Jeżeli ktoś ma jakieś szczególne pytania dot.przebiegu op.itd. proszę pytajcie! |
![]() ![]() |
![]() |
#1702 |
Raczkowanie
|
Manka3
Dobrze , że masz już to za sobą widzę ,że ja przeszłam ten zabieg lżej przedewszystkim nie bolał mnie kark a o uszach to słyszę pierwszy raz Czyli tak jak tu piszemy każdy przechodzi taki zabieg inaczej ale sumując wszystko to i tak będę pisać , że nie taki diabeł straszny. Jestem w domu tydzień i jak ktoś nie wie , że byłam w szpitalu to mu do głowy nie przyjdzie , że mam na szyii ranę. Mam pytanie do Ciebie odnośnie rany , czy masz obrzęk ja mam ale co dzień jest mniejszy. Myślisz też już o bliznowcu ja siedzę cichutko i mam nadzieję ,że nie będę musiała się zmagać z tym problemem,ale chętnie poczytam jak ktoś może nam coś napisać. Trzymam kciuki za niepalenie. Jestem też ciekawa czy smarujesz ranę maścią wg zalecen , bo ja mam tylko myć szarym mydłem , robić natryski na szyję i widzę , że na dzień dzisiejszy to wystarcza.O maści myślałam ,że jak mi zejdą strupki to dopiero wtedy będę smarować i teraz nie wiem co mam robić??????? |
![]() ![]() |
![]() |
#1703 |
Przyczajenie
|
rene19671!!!!
Przepraszam że dopiero dzisiaj sie odzywam,ale u mnie w domu dorwanie sie do kompa graniczy z cudem!!!!!!!!!!!!!!! Pytasz o maści. Ja dostałam takie zalecenia od pielęgniarki zabiegowej w szpitalu jak mi ściągała klamerki,więc od czwartku ,kiedy wyszłam do domu smaruje maścią zwit.A. Tak jak pisałam po odpadnięciu strupków zacznę używac CEPAN-u(19zł.) pielęgniarka powiedziała ze nie mam dać się skusić w aptece na tzw.LEPSZĄ maść za lepsze pieniądze bo to naprawdę to samo!!! Ja z kolei jestem zaskoczona tym że ty prysznicujesz ranę .Pewnie to tez dobre skoro tak Ci proponowali. Muszę przyznać ze zgadzam się z tobą co do tego że gdyby nie rana to nikt by nie wiedział że coś tam przechodziłam.Dzis czuje sie naprawde dobrze,i myślę że 24.02.wrócę do pracy.Nie chcę tutaj udawać takiej twardej,broń Boże,ale w mojej pracy musze wracać jak szybko się da,bo i tak musze wszystko to co mnie nie była odrobić.Wiem że to sk......two,ale tak jest. Powiedz mi tylko kiedy będziesz robiła TSH??Ja nie wiem czy już jutro tozrobić czy jak??? 12.02jast u nas endo,więc bym z wynikami do niej szła.Tylko nie trafiłam własnie na wypowiedzi na temat tych wyników,czy to nie za prędko??? RENE19671!!!!!!!!!!! Pozdrawiam gorąco.przypomnij mi tylko którego dokładnie miałaś operac. bo nie chce mi sie szukać!!PA!!! ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1704 |
Raczkowanie
|
Manka3
Ja miałam zabieg 29 stycznia i też się czuję ok .Jeżeli chodzi o ranę to tak jak pisałam mam obrzęk nad raną , który co dzień jest mniejszy i widzę , że te natryski bardzo dobrze wpływają. Ale jak robię natrysk to ręką zasłaniam ranę ze strupkami bo się boję , że nadmiar wody spowoduje odpadnięcie strupka co się wiąże z bardziej widoczną blizną. Ja za 3 tygdnie mam odebrać wynik histo i jechać na kontrolę do szpitala w którym miałam zabieg. W piątek byłam u lekarza rodzinnego , ponieważ miałam zalecenie zbadać poziom wapnia i przy tej okazji lekarz dał mi skierowanie na Tsh , może to za wcześnie nie wiem ale na pewno powtórzę badanie przed kontrolą w szpitalu. Ja mam zwolnienie do 02.03. ale chyba nie wrócę do pracy Ty widzę , że musisz oby wszystko było ok czego Ci serdecznie życzę. |
![]() ![]() |
![]() |
#1705 |
Przyczajenie
|
Manka 3
Ja swój pierwszy wynik TSH zrobiłam już po niecałych dwóch tygodniach od operacji, ponieważ czułam się źle i lekarz pierwszego kontaktu kazał zrobić. Następny, który zrobiłam był po trzech tygodniach od operacji tuż przed wizytą u endo. Wynik wynosił 4 przy normie 6.20.( Ja miałam usunięte dwie trzecie tarczycy i po wyjściu ze szpitala nie dostałam żadnych leków więc tsh musiałam zrobić przed wizytą u endo, która miała wypaść nie później niż trzy tygodnie po operacji). Mnie chirurg też kazał rankę traktować prysznicem, zauważyłam, że to zmniejsza obrzęk. Operacją miałam 29-go grudnia i od tygodnia smaruję bliznę Dermatixem. |
![]() ![]() |
![]() |
#1706 |
Raczkowanie
|
mala31hel
Piszesz , że smarujesz swoją bliznę maścią ale czy możesz mi powiedzieć czy zaczęłaś smarowć bliznę bo nie ładnie wyglądała czy profilaktycznie. Ja na razie tam gdzie nie ma strupka mam jakby taką niteczkę nie wiem co będzie jak odpadną strupy. Czy Twój obrzęk już zszedł??? |
![]() ![]() |
![]() |
#1707 |
Przyczajenie
|
Witam. Wrocilam juz do pracy po 5 miesiacach chorobowego, dzis bylam na wizycie u endo, niestety nie jest wszystko ok.Tez mam problemy z przelykaniem,i okazalo sie ze mam krwiaka. mam przepisany antybiotyk i zastrzyki. A ja juz myslalam ze po usunieciu tarczycy bedzie wszystko wporzadku
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1708 |
Przyczajenie
|
Moja blizna wyglądała całkiem nieźle, ale była trochę gruba(wyglądała jakby miała taki wałeczek). Odkąd smaruję ja maścią wygląda bardzo dobrze, jest całkiem płaska ale jeszcze troszeczkę zaczerwieniona. Bałam się, że może chcieć zrobić mi się bliznowiec. U mnie też w jednym z kącików pod skórą widać szew, ale on nie może się zdecydować czy wyjść na zewnątrz czy pozostać w środku. Byłam z tym u chirurga, który powiedział, że skoro jest po skórą i rana w tym miejscu jest zabliźniona to poczekać aż się rozpuści i nic z tym nie robić (choć bardzo mnie to irytuje) chyba, że przebije skórę wtedy mam go wyciągnąć. Mój obrzęk już prawie całkiem zszedł choć zauważam, że przy większy wysiłku i przemęczeniu trochę się powiększa.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1709 |
Przyczajenie
|
Dzień dobry wszystkim.
13 miesięcy temu przeszłam operację tarczycy,miałam prawie 4cm guza(torbiel).Żałuję że wtedy nie znalazłam tego forum,też miałam dużo pytań,ze wszystkim radziłam sobie sama.Zastanawiam się tylko.......... Wy tak często robicie badanie TSH F3 F4 ja dopiero 6 tyg.temu miałam zrobione usg moich kikótków (mam odjętą całą tarczycę)a do tej pory nie miałam robionych ŻADNYCH badań nie wiem czemu. Edytowane przez jszy Czas edycji: 2009-03-04 o 16:02 |
![]() ![]() |
![]() |
#1710 |
Raczkowanie
|
Witam !
Dzisiaj odebrałam wyniki : wapno ok , potas ok ale Tsh 15,2. Jestem 1,5 tygodnia po zabiegu biorę rano 1 tabletkę ELTROXINU czy ten wynik jest bardzo zły??? Jak wygądało to u Was?????? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:37.