***operacja tarczycy*** - Strona 83 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Zdrowie ogólnie

Notka

Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną!

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-10-26, 17:54   #2461
agnieszka jasionek
Przyczajenie

Dot.: ***operacja tarczycy***

Dziękuję za odpowiedź więc chyba nie będzie tak źle. Teraz pozostało tylko iść zapisać się na termin. Jeżeli chodzi o hormony to boję się o moją wagę mam z nią problem i boję się abym znowu nie nabrała ciała. Ale mam nadzieję że nie będzie tak źle. A czy to prawda że może być problem z głosem i czy jest to długotrwałe? Jeszcze lekarz powiedział mi że trzeba się oszczędzać przez jakiś czas po operacji co to znaczy że nie będę mogła wziąć dziecka na ręce? A jeśli przyjmuję hormony to mogę postarać się o dziecko nie ma żadnych przeciwwskazań? Pozdrawiam serdecznie.
agnieszka jasionek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-26, 20:28   #2462
Anna113
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Stapelka Pokaż wiadomość
jeśli nie ma innych wskazań, np nie wyjdzie jakiś syf w biopsji śródoperacyjnej to nie wycinają całej. Ja miałam guza na 6cm i wycięli mi kawałek jednego płata. Z hormonami to zależy ile ci wytną, im mniej tym większa szansa że nie będziesz ich potrzebować albo tylko niewielką dawkę. Zresztą zażywanie hormonów nie jest bardzo kłopotliwe, w zasadzie w ogóle nie jest nie znam szpitali w Bielsku ale jakbyś chciała się do Krakowa wybrać to mogę ci polecić różne miejsca
Cześć dziewczyny! Ja jestem 3 tygodnie po operacji. Blizna piękna, opuchlizny nie ma, włosy jakby wypadały mniej, apetyt ogromniasty, nie pale. Biorę euthyrox 100. Za tydzień TSH i zobaczymy. Waga na razie OK. Samopoczucie również OK, a wycięli prawie wsztstko.
A jak u Ciebie Stapelka?
Pozdrawiam cały wątek!!!

Edytowane przez Anna113
Czas edycji: 2009-10-26 o 20:29
Anna113 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-26, 22:44   #2463
Stapelka
Rozeznanie

Mnie dziś minął tydzień czuję się dobrze, dziś wyciągnęli mi szwy ale mam jeszcze dwa dni nosić plasterek, więc nie miałam okazji podziwiać swojego drugiego uśmiechu a właściwie trzeciego bo 4 cm pod blizną pooperacyjną mam wielką bliznę po wypadku z pięknym bliznowcem
W zasadzie żyję normalnie, zaczęłam jezdzić samochodem, pracuję, biegam z psami po łąkach. Tylko jak do sklepu wchodzę to robi mi się dziwnie gorąco i duszno, nie wiem czemu. Może jednak jeszcze słaba jestem i na polu tego nie czuję. Czasem rany w ogóle nie czuję czasem mocno ciągnie. Hormony do badania za ok 3 tygodnie. Włosy jeszcze nie wypadają, nie ważyłam się ale przed operacją schudłam 8kg więc na razie się nie przejmuję.
Cieszę sie Ania, ze u Ciebie ok
pozdrówka dla wszystkich!

---------- Dopisano o 23:44 ---------- Poprzedni post napisano o 22:37 ----------

agnieszka, dopiero teraz zobaczyłam Twój wpis Mnie kazali się oszczędzać 2 tygodnie. I faktycznie lepiej nie dzwigać, więc dziecka nie będziesz mogła podnosić. Jeśli chodzi o głos to jednym z powikłań jest porażenie nerwu krtaniowego. Może objawiać się to chrypką, osłabieniem głosu. Nie jest to bardzo częste powikłanie, i często też samo mija. Jeśli nie mija to leczy się to u foniatry specjalnymi ćwiczeniami i zastrzykami. Mnie na szczęście to ominęło.
Jeśli twoje hormony już będą w normie po operacji to spokojnie możesz starać się o dziecko tylko w trakcie ciąży co miesiąc trzeba badać poziom hormonów, żeby dobrać właściwą dawkę dla ciebie i dziecka. W czasie ciąży trzeba zwiększyć ilość zażywanego hormonu.
Stapelka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-27, 16:22   #2464
aldusia_67
Przyczajenie

Witam
Jestem przed operacja usunięcia tarczycy. Bardzo się boje, więc ciesze się, że trafiłam tutaj.
Pozdrawiam
aldusia_67 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-27, 18:12   #2465
agnieszka jasionek
Przyczajenie

witajcie. dziękuję za odpowiedzi jakoś to wszystko podnosi na duchu co tutaj czytam. Wiem że najrozsądniej byłoby wszystko wyciąć i że to jest najlepsza decyzja ale się boję myślę pozytywnie ale czasami przychodzą mi tak głupie myśli do głowy że szkoda gadać. Pozdrawiam serdecznie wszystkich. Cieszę się bardzo że znalazłam Was.
agnieszka jasionek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-27, 20:13   #2466
Stapelka
Rozeznanie

aldusia a kiedy masz? i dlaczego?
Pewnie nic nie pomoże Ci, że napiszę żebyś się bardzo nie bała, ale bój się tylko troszkę Zobaczysz jak zleci i będziesz się też z tego śmiała. Trzymamy kciuki!
Stary 2009-10-28, 05:51   #2467
aldusia_67
Przyczajenie

Unhappy Dot.: ***operacja tarczycy***

Mam 2 guzki na lewym płacie i jeden na prawym. Tarczyca szaleje. Głownie mam niedoczynnośc, ale pojawił się nagle moment głębokiej nadczynności. Teraz znów niedoczynność. TSH 9, więc muszę poczekać na unormowanie TSH. Operacja pod koniec stycznia w przyszłym roku.
Najpierw szukałam lekarza, który powie, że operacja nie jest konieczna. A teraz już nie mogę się doczekać, kiedy mi "TO" wytną.
Włosy wychodzą mi bardzo, tyję "w oczach", na nic nie mam siły.
Ogólnie-dołek.
Pozdrawiam

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-10-28, 07:26   #2468
Stapelka
Rozeznanie

wierze, ja też trzymałam się jednego lekarza, który mówił, że mogę sobie czekać gdy inni od 10 lat mówili żeby ciąć. Mnie na szczęście tarczyca nie szalała, choć od wielu lat zmagam się z nerwicą lękową i bardzo jestem ciekawa czy to aby nie była tarczyca. Zobaczymy. Zażywasz eutyrox? ile?
Stary 2009-10-28, 13:59   #2469
Stapelka
Rozeznanie

Juupiiiiii!!!! wynik histo jest ok!!!!!!! Dzwoniłam do szpitala - powiedzieli, ze jest wynik ale mi nie podadzą bo nie ma pieczątki chirurga. Wrrrr. Więc czem prędzej zadzwoniłam do chirurga poskarżyłam i kazałam mu tam zadzwonić. No i oddzwonił że wszystko ok Poleciałam do cukierni i teraz świętujemy w pracy! co chcecie? szarlotka, kremówka? :d
Stary 2009-10-28, 14:45   #2470
klapeczka
Raczkowanie

Hej, dziewczyny.
ja jestem tu pierwszy raz. Choruje na nadczynnosc juz 3,5 roku. Całyczas z roznymi wynikami. Tlko raz mialam odstawione leki i od razu wynik TSH spadł poniżej 0,004. Lekarka zaproponowała operacje, ponieważ chciałabym sie starac o dzidziusia wiec leczenie jodem odpada.(mam juz troche lat, wiec nie chcialabym dluzej zwlekac).
Nie mam żadnych guzów ani innych zmian histopatologicznych. Czy jest ktoś na tym forum kto ma podobne problemy do moich. Na operacje jeszcze sie nie zdecydoałam ale sie nad tym zastanawiam.
A i jeszcze jedno czy ktoś był operowany w Szczecinie, jeśli tak to proszę o napisanie w jakim szpitalu i kto operował, oraz jak to przebiegało.
Wszystkich po oraz przed serdecznie pozdrawiam i trZymam kciuki.
klapeczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-28, 20:10   #2471
aldusia_67
Przyczajenie

Hej!
Na pierwszej wizycie lekarz zaproponował mi usunięcie tarczycy-ale ja-mądrzejsza-zaczęłam szukać innych, którzy powiedzą, że operować nie potrzeba. I tak doprowadziłam się do szalejącej tarczycy.
Teraz cierpliwie czekam na grudzień i wyznaczenie terminu operacji. Biorę Eutyrox 50. Poprzednio już doszłam do 75, potem nadczynności-więc sama odstawiłam leki i teraz... czekam.
Czy ktoś był operowany w Łodzi w Koperniku???
Pozdrawiam serdecznie

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-10-29, 07:57   #2472
Stapelka
Rozeznanie

ojojoj to niedobrze nie powinnaś odstawiać leków - trzeba było po prostu zmniejszyć dawkę o np 12,5 na tydzień i zobaczyć czy już się lepiej czujesz. Wróć do tej 50tki - szkoda się męczyć.
Stary 2009-10-29, 15:06   #2473
Stapelka
Rozeznanie

wyniki histo: Fragment tarczycy o wymiarach 8x6x5cm z guzem średnicy 5,5cm.
Hyperplasia nodularis partim papillare et cystica glandular thyreoidae.

nie wiem dobrze co to znaczy ale lekarz powiedział, że jakbym dłużej z tym
chodziła to mogłoby się zrobić rakowe.
Stary 2009-10-29, 20:34   #2474
Szpaku
Raczkowanie

GG do Szpaku

Witam to ja znów wtrącam się do tematu. Po dwóch miesiącach brania letroxu hormony się ustatkowały, dodatkowo miałam badanie na anty-TPO wyniki raczej nie za piękne... Norma do 34 ja mam 994.5. Szukałam na necie coś na temat tego ale za wiele nie ma. W poniedziałek wizyta u lekarza zobaczymy co powie...
Szpaku jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-30, 07:21   #2475
Stapelka
Rozeznanie

Podwyższone przeciwciała świadczą o Hashimoto.
Stary 2009-10-31, 06:21   #2476
klapeczka
Raczkowanie

Hej dziewczyny czy jest ktoś na tym forum kto w szczecinie był operowany????
Stary 2009-10-31, 18:15   #2477
mirka62
Przyczajenie

GG do mirka62

Witam bylam operowana w Szczecinie na Arkonskiej w maju, bylo troche problemow z glosem , pisz pytaj , jesli wiem napewno odpowiem , pozdrawiam
mirka62 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-01, 06:14   #2478
klapeczka
Raczkowanie

Hej Mirka,
Przede wszystkim gorąco pozdrawiam,

Mam kilka pytań,
jak długo trzeba czekać na operacje i przez kogo byłaś operowana?
jakie wrażenia, i co to były za problemy z głosem, już wszystko ok>
jak długo zostaje sie na operacji w szpitalu?
rozumiem ze operowana bylas na oddziale endokrynologicznym
a i z jakiego powodu byłas operowana
ja cierpie na nadczynnosc

Ja leczylam sie w przychodni przyszpitalnej, ale zrezygnowalam bo co chwile przyjmowal mnie inny lekarz, akurat ten ktory zszedl z oddzialu. A do tej przychodni trafilam z arkonskeij, tam niestety zrezygnowano z odzialu i przychodnie tez zlikwidowano, co prawda znowu zostala otwarta ale juz nie moglam tam wrocic wiec lecze sie od wrzesnia prywatnie u Pani dr. Koszyńskiej

Jak mozesz to napisz trosze wiecej o calej operacji i po.

jeszcze raz goraco pozdrwiam i życze wiele zdrówka.
Stary 2009-11-01, 16:50   #2479
mirka62
Przyczajenie

GG do mirka62

Witam na operację czekalam ok 2 cy bo nie byłam szczepiona na żoltaczke. Miałam mieć operowane usunięte tylko guzy , usunięto mi cała tarczycę i w skutkiem był jest uszkodzony , porażony fald głosowy. Miałam poważne problemy z głosem zaczęłam mówic normalnie dopiero po 2 mcach. W tej chwili nie jest zle ale brałam zastrzyki , chodziłam na rehabilitację i....cięszę się że mówię.Byłam operowana przez dr. Szajko, będzie dobrze nie martw sie, pozdrawiam w szpitalu jest ok po operacji lezałam tylko 3 dni

Edytowane przez mirka62
Czas edycji: 2009-11-01 o 16:52 Powód: dopisek
mirka62 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-11-01, 17:53   #2480
lolek605
Przyczajenie

klapeczka byłam operowana w Szczecinie w Zdunowie na chirurgii ogółnej i jestem bardzo zadowolona. Miałam usuniętą całą tarczycę zaraz po operacji mówiła i nie miałam żadnych problemów z głosem polecam Zdunowo warunki w szpitalu dobre przyjęto mnie w poniedziałek na oddział we wtorek rano miałam operację a w czwartek zostałam wypisana do domu. Od razu miałam wypisany letrox 100 co jest bardzo wazne bo słyszałam że na Arkońskiej nie perzepisują tylko czeka się na wizytę u endo NA OPERACJĘ CZEKAŁAM OKOŁO MIESIĄCA Byłam operowana 30 marca 2009 pozdrawiam Ela.
lolek605 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-02, 09:11   #2481
klapeczka
Raczkowanie

Hej lolek , Dzieki za odpowiedz.
Mogłabyś jeszcze napisać z jakiego powodu byłaś operowana. Ja 13 listopada ide do lekarza i jestem juz raczej na 100% zdecydowana co do poeracji im szybciej tym lepiej.
A co do szpitala to sama decydowalas w ktorym ma byc robiona operacja czy jest to zgory narzucane. Kto Ciebie operował. Jak długo dochodziłaś "do siebie".
Gorąco pozdrawiam
Stary 2009-11-02, 17:24   #2482
lolek605
Przyczajenie

klapeczka operowana byłam z powodu guza pęcherzykowego wielkość 6,5 cm x4,5cm x 4 cm na lewym płacie okazał się złośliwy operował mnie dr B.Kowalewski. Miałam mozliwość wyboru szpitala kierowała mnie pani endo. dosyć szybko doszłam do siebie ze szpitala dostałam odrazu 30 dni zwolnienia nie pracowałam 2 miesiące ponieważ miałam problemy z wapnem i fosforem. Pozdrawiam ela
lolek605 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-03, 10:10   #2483
fizjo83
Rozeznanie

GG do fizjo83

Witam!
Jestem 2 miesiace po operacji usuniecia prawego plata taczycy. Dopiero teraz zaczynam brac leki;/ poniewaz moj endokrynolog wyjechal na miesiac.Ale nie w tym rzecz.W marcu urodzilam dziecko i udalo mi sie schudnac 6 kilo.Niestety pozniej tarczyca zrobila swoje i przytylam a do tego pojawily sie duze obrzeki.Waze teraz 80kg przy 160cm.Mam pytanie do dziewczyn-jak szybko po operacji i przyjmowaniu lekow zaczelyscie gubic kilogramy??Oczywiscie jestem na diecie i cwicze. Biore Euthyrox 50 mg. Z gory dziekuje za odpowiedz!!
Stary 2009-11-03, 11:34   #2484
julkakoszulka
Przyczajenie

Witam)

Jestem nowa na forum. Jeszcze nie wiem co i jak tu działa, wiec za wszelkie wpadki z góry przepraszam. Tydzien temu miałam operacje tarczycy. Miałam jeden gózek na płacie prawym-lekarz stwerdził, że brzydki(wszystkie w zyciu nie mozna miec ładnego). Teraz czekam na wynik histopatologi i sie denerwuję. Bardzo peorsze o trzymanie za mnie kciuków.

Pozdrawiam
julkakoszulka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-03, 15:34   #2485
Stapelka
Rozeznanie

julkakoszulka - po pierwsze brawo ze jesteś już po napisz gdzie miałaś operację, jak się czułaś po i teraz. Od razu pocieszysz tych, co są jeszcze przed Wycieli Ci całą tarczycę czy tylko ten płat? Miałaś wcześniej biopsję? Mój guz też był brzydki, chirurg powiedział ze zrobił kilkaset operacji "ale takiego syfa nie widział jeszcze" a wynik histo był ok -staraj się nie martwić, już niedługo i okaże się, że bedzie powód do świętowania
Fizjo83, późno zaczęłaś brać hormony, teraz musi minąć trochę czasu a przede wszystkim musisz mieć pewność że już są unormowane i że 50 to twoja dawka. Kiedy masz zrobić badania? ile już bierzesz te 50? robiłaś już tsh po operacji?
Stary 2009-11-03, 15:57   #2486
julkakoszulka
Przyczajenie

Jeszcze raz witam

W moim wypadku chyba usunięcie tarczycy skutkuje analfabetyzmem wtórnym. Przepraszam za ten guz przez "ó"
No i szkoda, że Was nie znalazłam przed moją operacją. Byłoby mi raźniej przez to przechodzić.
Pozdrawiam cały wątek jeszcze raz)

---------- Dopisano o 16:57 ---------- Poprzedni post napisano o 16:35 ----------

[QUOTE=Stapelka;15066859]julkakoszulka - po pierwsze brawo ze jesteś już po napisz gdzie miałaś operację, jak się czułaś po i teraz. Od razu pocieszysz tych, co są jeszcze przed Wycieli Ci całą tarczycę czy tylko ten płat? Miałaś wcześniej biopsję? Mój guz też był brzydki, chirurg powiedział ze zrobił kilkaset operacji "ale takiego syfa nie widział jeszcze" a wynik histo był ok -staraj się nie martwić, już niedługo i okaże się, że bedzie powód do świętowania
operacje miałam w Poznaniu na Lutyckiej. Operował mnie dr Michał Stronka-polecam) Operacja wcale nie jest straszna. Troche boli, ale wiadomo w końcu trochę majstrowali przy gardle. Bez przesady jednak. Reasumując czułam sie i czuje dobrze. Wycieli mi całą tarczyce, bo pan doktor stwierdził, że nie chciał mnie narażać na reoperacje. Zresztą wcale z moją tarczycą a tym bardziej guzkiem emocjonalnie związana nie byłam) Biopsje miałam wcześniej i tez nie zaliczała się do pięknych- guzek pęcherzykowy, komórek nowotworowych jednak nie było. Pocieszyłas mnie bardzo tym co napisałaś. Ciesze się bardzo, że wcale nie jestem taka wyjątkowa) Mam nadzieję, że w moim przypadku będzie podobnie jak w Twoim.

Pozdrawiam)
Stary 2009-11-03, 16:03   #2487
Anna113
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez fizjo83 Pokaż wiadomość
Witam!
Jestem 2 miesiace po operacji usuniecia prawego plata taczycy. Dopiero teraz zaczynam brac leki;/ poniewaz moj endokrynolog wyjechal na miesiac.Ale nie w tym rzecz.W marcu urodzilam dziecko i udalo mi sie schudnac 6 kilo.Niestety pozniej tarczyca zrobila swoje i przytylam a do tego pojawily sie duze obrzeki.Waze teraz 80kg przy 160cm.Mam pytanie do dziewczyn-jak szybko po operacji i przyjmowaniu lekow zaczelyscie gubic kilogramy??Oczywiscie jestem na diecie i cwicze. Biore Euthyrox 50 mg. Z gory dziekuje za odpowiedz!!
Witaj! Dopiero 2 m-ce po operacji zaczęłas brac hormon tarczycy? Nic dziwnego, że przytyłaś. Ja juz przed operacją miałam przepisany Euthyrox 100mg. Zaczęłam brac zgodnie ze wskazówkami lekarza 3 dni po operacji najpierw 50mg przez 10 dni, a następnie 100mg. Wiesz, hormon tarczycy odpowiada m.in. za przemiane materii. Im wieksza niedoczynnośc tym większe problemy z wagą. Ja nie pale od operacji, nie cwiczę na siłowni bo jeszcze nie mogę, a jem chyba więcej. Przytyłam 1kg ( jestem 4 tygodnie po operacji). Jutro robię TSH - czuję, że jest OK, ale zobaczymy. Badanie Histopatolog. również było OK. Martwi mnie tylko wapadanie włosów. Mam nadzieję, że po wrównaniu hormonów i to minie. Pozdrawiam wszystkich!!!
Anna113 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-03, 17:21   #2488
Stapelka
Rozeznanie

Anna113 a mówili ci, kiedy możesz wrócić na ćwiczenia? bo ja 2 tyg jestem po operacji i chętnie bym wróciła na joge już Ja wyszłam ze szpitala z Euthyroksem 25 - badania za 2 tygodnie to zobaczymy ale czuję się dobrze póki co. Włosy chyba też mi ciut bardziej wypadają. I nie chce mi się kawałek zagoić w miejscu, gdzie miałam jeden dren. Dziurę niezłą tam mam.
Stary 2009-11-03, 18:37   #2489
julkakoszulka
Przyczajenie

Do Lolek605

Mam do Ciebie pytanie, jakie jest dalsze postępowanie w Twoim przypadku? Ja jeszcze nie wiem jaki jest mój wynik histo, ale może juz wolałabym wiedzieć w razie czego

Pozdrawiam
Stary 2009-11-03, 20:19   #2490
Stapelka
Rozeznanie

Julka, a po co wiedzieć jeszcze przyjdzie czas na martwienie się a oby nie!
Ja właśnie odkryłam że głos jeszcze nie ten po operacji. Zaczęłam męczyć gitarę pierwszy raz od operacji i nie mogę śpiewać. Tzn pewne dźwięki mi nie wychodzą za dobrze mam nadzieję, że to minie mi kiedyś.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości