***operacja tarczycy*** - Strona 94 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Zdrowie ogólnie

Notka

Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną!

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-02-05, 09:46   #2791
neta240
Przyczajenie

GG do neta240
Dot.: ***operacja tarczycy***

Stabilo
Dzięki za wskazówkę
Ja jeszcze Euthyroxu nie miałam..
Podpowiem go dziśmojemu endo
A zauważyłaś po nim jakieś skutki uboczne???
Bo ja po Metizolu jestem strasznie słaba, bolą mnie ręce i nogi jakbym się obdźwigała i ciągle chce mi się spać
neta240 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-05, 10:16   #2792
Adasia01
Raczkowanie

Lidkoo, Liliok, Wiktorio(mamy takie samo imie- Ela)Neta bardzo wam dziękuje za słowa wsparcia i jednocześnie słowa pełne rozsądku. To racja, że łatwiej do głowy wchodzą pesymistyczne informacje niz te dobre, nawet mój chirirg na pierwszej wizycie, kiedy zaczęłam wypytywać o nowotwory i mówic o tym co wyczytałam w kompie itp. zapytał czy doczytałam się w internecie, że raki tarczycy są najlepiej leczącymi się nowotworami, no niby czytałam, ale sobie ubzdurałam, że ja pewnie mam tego , który jest najbardziej złośliwy i daje złe rokowania. Ale rzeczywiście musze sobie wziąść na wstrzymanie, bo nic dobrego z takiego wymyslania sobie problemów nie wynika.
Jeszce raz bardzo wam dziękuję. Co do ubezpieczenia, to powiem szczerze, że nawet nie wiem za bardzo co obejmuje to moje, ale będę musiała jakoś dopytać, bo wkońcu skoro je płacimy, to czemu by z tego nie korzystać.
Neta ty to jesteś taki wiekszy kurczak jak i ja, moja waga 48 kg i to powiem , że zaczęłam tyć od momentu jak zaczęłam pracować, (siedzenie za biurkiem i dojadanie tuczy),bo wcześniej ciągle ważyłam 43 . Widzę, że koniecznie muszę zrobić te badania hormonów, w poniedziałek pójdę po skierowanie, a we wtorek przed pracą na kłucie(niecierpie tego, zawsze robi mi się słabo)

Póki co życzę wam wszystkim (i sobie też) dużo spokoju i optymizmu. Tym co po operacji powrotu do zdrowia, a tym co przed unormowania hormonów i pozytywnego myślenia. Dziś u nas w Bytomiu świeci słońce i człowiek od razu inaczej na wszystko patrzy. POzdrawiam
Adasia01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-05, 10:29   #2793
liliok
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez neta240 Pokaż wiadomość
Lilok
Moje dzieci są małe.. 4lata córka i 2 lata syn. A mąż pracuje ciągle w delegacjach i jest w domu praktycznie w weekendy a też mieszkamy sami więc wszystko jest na mojej głowie.. Ja też pracuję zawodowo (córka chodzi do przedszkola a syna bawi mi tata).
To masz fajnie! Córka i syn . Ja też chciałabym mieć drugie dziecko... ale wiadomo najperw operacja. Tak powiedział mi lekarz...
Ja mam córkę 5 letnią, z męzem prawie to samo, tylko nie mamy nikogo obok moja rodzina jest 1000 km stąd, a u męża matka, którą trzeba się opiekować, więc nie mam na kogo zostawić dziecko ... A jeszcze ostatnio mam pecha i nie moge znaleść normalnej opiekunki (jak mała nie moze chodzić do przedszkola... ) ... I weż tu nie denerwuj się...
Cytat:
Stabilo
Dzięki wielkie
jestem ciekawa, co jutro powie mój endo bo już biorę 3 razy dziennie po 2 tabl. metizolu i efektu nie ma.. a źle się czuję po tym leku..
Wcześniej brałam Tyrozol który na mnie nie działał, potem Tyrosan i było ok, potem nagle się rozregulowało i dał mi metizol. Zapewniał przy tym, że po 3 tyg napewno się unormuje. I co??
Nata, a przyjmujesz Mertizol jaki ? 5 mg ?

Ja też jestem na tym leku (mam 5mg) i mnie lekarz przypisał go 3 razy dzienne po 1 tabletce... Jak ja przeczytałam, jakie tam mogą być skutki uboczne zastanawiałam się, czy w ogóle powinnam ich brać ...? Ponieważ miałam przeważnie dolegliwości ... psychiczne, a fizyczne - raczej było OK ...
I powiem, że faktycznie czasami miałam wrażenie, że odkąd ich biorę to czuje się gorzej ... chociaż z drugiej strony, jak nie wezmę (zdarza mi się ich zapomnieć w domu... ), to wtedy tak mi pod koniec dnia ( w pracy ) tak wali serce, ze się trochę boje, żeby mi się nic nie stało po drodze do domu ... Może też powinnam poprosić lekarza o zmianę leku ?
liliok jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-05, 10:41   #2794
neta240
Przyczajenie

GG do neta240

Lilok
Ja biorę Metizol 5mg, 3 razy dziennie po 2 tabletki i czuję się straasznie

---------- Dopisano o 10:41 ---------- Poprzedni post napisano o 10:37 ----------

ja ten metizol biorę od trzech tygodni ale dziśmu zgłoszę sprzecie, bo naprawdę nie mogę normalnie funkcjonować. Totalny sił brak..
Po Tyrosanie tego nie było, ale i poprawy nie było.
Tylko, ten metizol też mi nie pomógł, o czym świadczy wynik Tsh

Ja już spadam do endo..
Życzę Wam miłego dzionka
Wieczorem napiszę , co mi endo poradził dalej
Stary 2010-02-05, 11:04   #2795
liliok
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Adasia01 Pokaż wiadomość
Lidkoo, Liliok, Wiktorio(mamy takie samo imie- Ela)Neta bardzo wam dziękuje za słowa wsparcia i jednocześnie słowa pełne rozsądku. ...

Neta ty to jesteś taki wiekszy kurczak jak i ja, moja waga 48 kg i to powiem , że zaczęłam tyć od momentu jak zaczęłam pracować, (siedzenie za biurkiem i dojadanie tuczy),bo wcześniej ciągle ważyłam 43 . Widzę, że koniecznie muszę zrobić te badania hormonów, w poniedziałek pójdę po skierowanie, a we wtorek przed pracą na kłucie(niecierpie tego, zawsze robi mi się słabo)

Póki co życzę wam wszystkim (i sobie też) dużo spokoju i optymizmu. Tym co po operacji powrotu do zdrowia, a tym co przed unormowania hormonów i pozytywnego myślenia. Dziś u nas w Bytomiu świeci słońce i człowiek od razu inaczej na wszystko patrzy. POzdrawiam
Adasia01, w takim razie pewnie masz nadczynność, bo wtedy ludzui chudną, a nawet jeżeli jesteś szczupła od zawsze to przy niedoczynności pewnie być przytyłaś ... Ale to tylko założenie! To tylko teoria przez która odciągałam wizytę u endo... Bo jak mnie pani z Medycyny Pracy powiedziała, że na dotyk jej nie podoba sie moja tarczyca i ja powinnam pójść do ogólnego po skierowanie na USG ... A jak poszła po skierowanie, to ten "lekarz" powiedział, że jak nie chudłam i nagle nie przytyłam i czuje sie dobrze, to mi na pewni nic nie jest . Ja oczywiście, posłuchałam ją i sobie odpóściłam to badanie... I mineło prawie 3 lata... przy okazji u endokrynologa-giniekologa powiedziałam, że tak naprwdę nie wiem jak tam z moją tarczycą i ona skierowała mnie na USG tarczycy, żeby się upewnić ... No i "wyszło szydło z worka" ...
Więc Adasia, sama widzisz, trzeba czasmi zmienić/pójść do innego lekarza, bo może się okazać zupewnie coś innego ...A moze sie okazac, ze twoje guzki sa nie aktywne i masz hormony tak jak trzeba...

Dzekuje za mile slowa i kawalek slonca - wlasnie u nas w Gdansku sie pojawilo !

---------- Dopisano o 11:04 ---------- Poprzedni post napisano o 10:52 ----------

Cytat:
Lilok
Ja biorę Metizol 5mg, 3 razy dziennie po 2 tabletki i czuję się straasznie

---------- Dopisano o 10:41 ---------- Poprzedni post napisano o 10:37 ----------

ja ten metizol biorę od trzech tygodni ale dziśmu zgłoszę sprzecie, bo naprawdę nie mogę normalnie funkcjonować. Totalny sił brak..
Po Tyrosanie tego nie było, ale i poprawy nie było.
Tylko, ten metizol też mi nie pomógł, o czym świadczy wynik Tsh

Ja już spadam do endo..
Życzę Wam miłego dzionka
Wieczorem napiszę , co mi endo poradził dalej
To powodzenia u endo ... niech Ci dobierze coś odpowiedniego
Ja nie mogę jeszcze porównywać y innymi lekami, ponieważ ja jeszcze "zielona" w tym i nie wiem jak by to było z innym ...
liliok jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-05, 21:02   #2796
neta240
Przyczajenie

GG do neta240

DZIEWCZYNY
Totalna kicha!!
Mam skierowanie do Kliniki Endokrynologii w trybie pilnym na hospitalizacje, bo mój endo już nie może mi pomóc..
Czy któraś z Was miała doczynienia z kliniką w Krakowie na Kopernika? Bo tam właśnie mam skierowanie, a czytam same negatywne opinie o pracujących tam lekarzach.
Stary 2010-02-06, 00:09   #2797
Stabilo
Raczkowanie

neta240 - strasznie mi przykro, ale może operacja jest rzeczywiście najlepszym i konicznym już wyjściem. Niestety nie mam w ogóle informacji o szpitalach w Krakowie.

1969joanita - ja po Euthyroxie miałam straszne kłopoty ze snem. Budziłam się o 1 i nie mogłam spać, aż do świtu. W pracy byłam jak zombie . Po tygodniu takich męczarni zmniejszyłam dawkę i było trochę lepiej. Zupełnie unormowało się dopiero po odstawieniu.

A propos spania - dostałam dziś druga dawkę szczepionki przeciwko żółtaczce. Okazało się, że działa na mnie strasznie nasennie. O 17 przymknęłam "na chwilę" oczy, a wstałam dopiero teraz i znowu ciągnie mnie w stronę łóżka... Dobranoc!
Stabilo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-06, 11:10   #2798
wiktoria8888
Raczkowanie

CZEŚĆ DZIEWCZYNY jestem juz dzis zadowolona,bo przestało bolec mnie garło.Byłam wczoraj u lekarza,bo jestem na dodatek przeziebiona.Sprawdził gardło i powiedział że mam bardzo pocharatane przez intubacje,ale dzis juz znosnie.Zaczynam myslec pozytywnie,chociaz czekam jeszcze tydzień na wynik HISPAT nie mysle i naczej tylko wiem ,ze bedzie dobry!!!Dzis odkleje plasterki to jutro pochwale sie gardełkiem,troszke sie" cykam"ale lekarz powiedział ze wyglada ładnie i żebym odkleiła.Powodzenia dla wszystkich

---------- Dopisano o 10:53 ---------- Poprzedni post napisano o 10:45 ----------

Neta pomysl jak ja niedawno płakałam i wszystko przezywałam a teraz!!!juz się ciesze bo jest coraz to lepiej.Musisz zrobic z tym wszystkim porzadek zebys mogła normalnie funkcjonowac.Wiem,ze moze to nie jest pocieszeniem ale po operacji moze będziesz sie lepiej czuła?Moja kolezanka miała cuda:podawałi jej jod a jak przekraczała granice to zawsze włączały sie syreny/tak od niej promieniowało/Na poczatku na granicy panika ,ale jak pokazała papiery to juz pózniej wszyscy wiedzieli ,że to od niej.Poza tym masa leków,wielkie wole,wytrzeszcz oczu...
A po operacji super babka nie ta sama kobitka.Bierze coprawda rano 100 i po południu 75 hormonu,ale to co?zyje juz normalnie i pracuje sobie.

---------- Dopisano o 11:10 ---------- Poprzedni post napisano o 10:53 ----------

Własnie na google wpisałam /na dole/i zobaczyłam jak przebiega operacja tarczycy/sa zdjęcia/
Tyreoidektomia

Edytowane przez wiktoria8888
Czas edycji: 2010-02-06 o 10:57
wiktoria8888 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-06, 11:37   #2799
neta240
Przyczajenie

GG do neta240

Stabilo
Problem w tym, że ja nie będę operowana, bo rzaden anestezjolog nie zgadza się mnie znieczulić. Za duże ryzyko,że nie przeżyję
Na jodowanie też nie mogę, bo mogłabym oślepnąć bo mam zmiany naciekowe w oczach.
Teraz mają mi w klinice podawać jakieś sterydy i robić naświetlania.
Chciałabym, żeby mogli mnie zoperować, ale się nie da
Cały czas pod górę!!
Stary 2010-02-06, 13:43   #2800
Stabilo
Raczkowanie

neta240 - strasznie mi przykro, że tak się u Ciebie wszystko skomplikowało. Próbowałaś może dostać się do Gliwic do Zakładu Endokrynologii? Z tego co słyszałam są tam najlepsi specjaliści nie tylko z dziedziny onkologii, ale chorób tarczycy ogólnie. Kiedy udajesz się do tej krakowskiej kliniki? Jak długo ma trwać hospitalizacja? Będziesz miała z kim zostawić dzieci? Cały czas trzymam mocno kciuki!

wiktoria8888 - wynik histo - na pewno będzie dobrze! Masz już plan, czym smarować bliznę po odklejaniu plasterków?Moja lekarka rodzinna doradzała szare myło i jakiś lotion.
Stabilo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-06, 14:18   #2801
Lidkaa
Raczkowanie

Stabilo

Ja miałam od chirurga zalecenie po zdjęciu szwów - smarować bliznę Liotonem 1000 (z heparyną) i szarym mydłem również. Blizna bardzo szybko się zgoiła dzięki temu. Lioton 1000 zapobiega m.in. powstawaniu obrzęków.
Teraz przede wszystkim muszę bliznę masować, uciskać, żeby nie powstał bliznowiec i smaruję Contractubexem.
Na zewnątrz takie blizny szybko się goją, proces zrastania się tkanki w środku natomiast trwa ok. pół roku. Mogą być wewnątrz jakieś nierówności, bo tarczyca dość długo się goi.
Takie mam informacje od mojego endo i od dermatologa, więc przekazuję-może komuś się przyda.

Neta240- Ty się biedna nadenerwujesz bądź dzielna, wszystko dobrze się skończy!

Pozdrawiam

Edytowane przez Lidkaa
Czas edycji: 2010-02-06 o 14:23
Lidkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-06, 14:41   #2802
neta240
Przyczajenie

GG do neta240

Stabilo
jadę w poniedziałek, a propos dzieci, to mąż wzioł sobie wolne
To potrwa 2 tyg do miesiąca podobno
Stary 2010-02-06, 15:20   #2803
wiktoria8888
Raczkowanie

Lidkaa ja nie mam szwów tylko plasterki nie wiem czy jest jakas róznica?Moje gardło wyglada naprawde dobrze,nie mam zaczerwienień ani mocnej opuchlizny.Pózniej przesle zdjęcia /za 2 godz pójde pod natrysk/
Stary 2010-02-06, 15:25   #2804
Lidkaa
Raczkowanie

Hej Wiktoria

Prawdę mówiąc chyba nie ma większej różnicy.
Tzn. ja miałam ranę klejoną od wewnątrz i do tego 2 szwy podtrzymujące, po których nie ma śladu. Ślad jest tylko po nacięciu.
Stary 2010-02-06, 15:33   #2805
wiktoria8888
Raczkowanie

Kiedy moge zacząć smarowac gardło maścią?Czy dopiero jak sie zagoi na dobre?Lidkaa ile czasu czekałas az zaczęłas smarowac tym żelem?

---------- Dopisano o 15:33 ---------- Poprzedni post napisano o 15:27 ----------

Ludzie piszą o maści Cepan"prawdopodobnie nasza masc /ten sam skład /a cena o połowe nizsza?
Stary 2010-02-06, 15:40   #2806
Lidkaa
Raczkowanie

Ja mogłam smarować szyję Liotonem 1000 (to żel) po zdjęciu szwów-czyli tydzień po operacji. Później, jak skończył mi się ten Lioton niczym miałam nie smarować, tylko uciskać bliznę.
Contractubexem (albo Cepanem) wg zalecenia dermatologa zaczęłam smarować dopiero teraz, czyli 2,5 miesiąca po operacji.

Edytowane przez Lidkaa
Czas edycji: 2010-02-06 o 15:45
Stary 2010-02-06, 16:01   #2807
wiktoria8888
Raczkowanie

Własnie przeczytałam troszke na temat blizn.Piszą że uciska się je i masuje opuszkami palców kilka razy w ciągu dnia,ale kiedy?chyba jak rana sie zagoi?czy juz odrazu po odklejeniu plasterków?LIDKAA odpisz prosze .Pozdrawiam i z góry dziekuje
Stary 2010-02-06, 16:14   #2808
Lidkaa
Raczkowanie

Od razu po odklejeniu plasterków, to jeszcze chyba nie Wiktoria. Od momentu, kiedy blizna się zagoi. U mnie szybko to nastąpiło, jakoś po 3 tygodniach od operacji i wtedy zaczęłam masować i uciskać.
Stary 2010-02-06, 17:01   #2809
aneta2605
Przyczajenie

Witajcie Dziewczyny mam pytanie jutro ide do szpitala na operacje ale jestem przeziebiona nie wiem czy podczas przeziębienia jest to mozliwe?
aneta2605 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-06, 17:06   #2810
wiktoria8888
Raczkowanie

Własnie odkleiłam plasterki.Nie jest żle,ale myslałam,ze te małe ciemne skrzepy pod plastrami odkleja sie razem.Niestety nie, sa one poprostu na zroście ranki.Mam nadzieje ze to pózniej zginie.Pozdrawiam
Stary 2010-02-06, 17:10   #2811
wiktoria8888
Raczkowanie

Apropo jak by było tego wszystkiego za mało to jeszcze odłamało mi sie pól zęba z boku/juz kiedyś robiony/W poniedziałek dentysta.Nie uważacie że miałam juz dosyc duzo emocji w ciągu ostatnich dni???
Stary 2010-02-06, 17:17   #2812
Lidkaa
Raczkowanie

Wiktoria blizna śliczna.
Oby tak zostało już do końca!

Aneta-decyzja należy do laryngologa. On oceni, czy dopuścić Cię do operacji. W moim szpitalu z lekkim nawet przeziębieniem niestety nie operowali i kazali zgłosić się za tydzień, jeżeli ktoś miał nawet tylko katar. Ale może u Ciebie będzie inaczej. Powodzenia.
Stary 2010-02-06, 17:21   #2813
aneta2605
Przyczajenie

dziękuje za odpowiedz Pojade zobaczymy lylko ze ja mam do Polic 140 km ale trudno najwyzej przyjade spowrotem
aneta2605 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-08, 00:11   #2814
Angi2203
Przyczajenie

Witajcie. Proszę o opinie na temat operacji tarczycy w szpitalu w Szczecinie. Muszę wybrać szpital, ale nie wiem na który mam się zdecydować. Dziękuję i pozdrawiam
Angi2203 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-08, 08:48   #2815
wiktoria8888
Raczkowanie

Angi Ja byłam operowana w Szczecinie i wszystko jest ok.Zadnych powikłań ,na 5 tą dobe do domku,a moją szyje pokazałam przedwczoraj na forum,mozesz obejrzeć.Personel szpitala super,dziewczyny chodzą jak w zegarku"poza tym bardzo miłe.Mam pare zastrzeżen co do lekarza/chirurg-tylko zna swój fach nic poza tym/ale ogólnie ok.Mnie operowano w MSWiA na Jagielońskiej.Pozdrawiam
Stary 2010-02-08, 11:26   #2816
wiktoria8888
Raczkowanie

Czesć Dziewczynki!!!Cały czas czytam o bliznach i postepowaniu po operacji.Juz zgłupiałam:jedni pisza żeby smarowac blizne liotonem1000 i szare mydło,inni ze nic nie robić.A przecież jest podpuchniete i wiadomo rano ciagnie troszke.Mysle,ze żel napewno lekko nawilzy rane i nie bedzie tak ciagneła a napewno ma te wszystkie własciwosci jak piszą/korzystne dla rany/Ktos na innym forum napisał,że moze sie" rozmieknąc"ale raczej nie za bardzo w to wierzę?Niby świeże powietrze bez opatrunku to najlepsze dla rany?no i mycie szarym mydłem.Jakis lekarz sie wypowiadał,ze juz słyszy o mydle od drugiej pacjentki/powiedziały pielęgniarki im o tym/ale on nic nie wie na ten temat???Wypowiedzcie sie proszę jeszcze troszke na ten temat.JUZ PISAŁYSCIE że dobry jest lioton,ale człowiek to taki ciagły niedowiarek!!!!!pozdrawia m/prosze o opinie chociaz 3 z Was/
Stary 2010-02-08, 14:10   #2817
klapeczka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Angi2203 Pokaż wiadomość
Witajcie. Proszę o opinie na temat operacji tarczycy w szpitalu w Szczecinie. Muszę wybrać szpital, ale nie wiem na który mam się zdecydować. Dziękuję i pozdrawiam
Hej, ja również byłam operowana w MSWiA, we wtorek byłam przyjeta i zrobiono mi wszystkie badania,w środe po południu operacja a w sobote rano do domu. Rane miałam klejoną, wiec nie mam szwów (zreszta wczesniej zamieściłam fotki). Co do opieki to pielęgniarki niezbyt były miłe zwłaszcza te na nocnej zmianie, ale poza ty to wszystko ok.

Jak chcesz wiedzieć coś wiecej to pisz

---------- Dopisano o 14:10 ---------- Poprzedni post napisano o 14:03 ----------

cześć dziewczyny,

dziś mija 19 dzień od operacji (20.01.2010) czuje sie juz dużo lepiej, ale od wczoraj zaczełam czuć jakbym połknęła piłkę tenisową i stałaby mi w gardle. czy ktoś miał jeszcze takie objawy?

I jeszcze jedno w sprawie tego smarowania na rane, w szpitalu lekarz powiedział zeby niczym nie smarować, bo maści dostepne na naszym rynku typu Contractubex wcale nie pomagaja awrecz przeciwnie moga jedynie zaszkodzic, i jak to stwierdził wie o czym mowi bo wczesniej pracowal na chirurgii plastycznej.

A ja również naczytalam sie roznych rzeczy na ten temat i sama nie wiem co o tym myslec, a wiadomo człowiek by chciał żeby nie było nic widac, na razie jeszcze niczym nie smarowalam, wogole nie dotykam tej czesci ciala (boje sie ze cos uszkodze).

I jeszcze jedno , kiedy po operacji mozna zaczac odchylac głowę do tyłu?, nie daje mi to spokoju bo bardzo bym chciala isc do fryzjera a nie wiem czy moge
klapeczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-08, 14:38   #2818
Adasia01
Raczkowanie

Witaj klapeczko, zobacz jak ten czas pędzi do przodu, nie tak dawno czytałam o twoich przygotowaniach do operacji, a tu juz prawie trzy tygodnie po. Co do tego uczucia guli w gardle, to z tego co czytałam na tym forum i na innych, to jest to całkiem normalne, dużo pań o tym pisze, niektóre są nawet dwa miesiące po operacji i dopiero im to zanika. Myślę, że jest to wynikiem tej rany wewnątrz, która zaczyna się goić. To tak jak ja po cesarce czuję w środku różne zgrubienia (lekarz mówi, że to zrosty) a wiadomo jak masz coś takiego w gadle to bardziej odczuwasz, ale nie martw sie to napewno mija. Pozdrawiam serdecznie

Klapeczko - znalazłam taki cytat na furum

Mirka68

Jeżeli chodzi o masowanie blizny,to słuchaj lekarza. to bardzo pomaga w gojeniu rany i chroni po części przed bliznowcem. Jestem tego zywym przykładem. Masowałam sobie tak trzy razy dziennie blizne i pomału zeszła i opuchlizna a co za tym idzie i klucha w gardle.Kluchę w gardle powoduje miedzi innymi ta opuchlizna, tak wiec głowa do góry i cierpliwości

Tak więc widzisz że nie masz się czym martwić.Pa

Edytowane przez Adasia01
Czas edycji: 2010-02-08 o 14:41
Adasia01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-08, 15:45   #2819
wiktoria8888
Raczkowanie

Cześć klapeczka jak tam samopoczucie?czytam ,ze męczy Cie" klucha w gardle"Wiesz co?ja nie mam nic takiegoa,ale miałam zawsze kiedy miałam nerwice.Ciągle ,co pare dni czy tygodni czułam jakby ktos przykleił mi coś do gardła a ja to ciągle chciałam połknac,nawet przy myciu zebów siegałam szczoteczka daleko jak sie dało ale nic z tego.Dopiero jak dostałam leki na uspokojenie KLUCHA odeszła raz na zawsze.Pozdrawiam
Stary 2010-02-08, 17:47   #2820
1969joanita
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez wiktoria8888 Pokaż wiadomość
Czesć Dziewczynki!!!Cały czas czytam o bliznach i postepowaniu po operacji.Juz zgłupiałam:jedni pisza żeby smarowac blizne liotonem1000 i szare mydło,inni ze nic nie robić.A przecież jest podpuchniete i wiadomo rano ciagnie troszke.Mysle,ze żel napewno lekko nawilzy rane i nie bedzie tak ciagneła a napewno ma te wszystkie własciwosci jak piszą/korzystne dla rany/Ktos na innym forum napisał,że moze sie" rozmieknąc"ale raczej nie za bardzo w to wierzę?Niby świeże powietrze bez opatrunku to najlepsze dla rany?no i mycie szarym mydłem.Jakis lekarz sie wypowiadał,ze juz słyszy o mydle od drugiej pacjentki/powiedziały pielęgniarki im o tym/ale on nic nie wie na ten temat???Wypowiedzcie sie proszę jeszcze troszke na ten temat.JUZ PISAŁYSCIE że dobry jest lioton,ale człowiek to taki ciagły niedowiarek!!!!!pozdrawia m/prosze o opinie chociaz 3 z Was/
Witam! W szpitalu dostałam takie zalecenia, myć rane szarym mydłem,rano i wieczorem smarowac altacet zel i spryskiwac rane lipohep i zakładać na to opatrunek z gazy ale pózniej w ciagu dnia go odklejałam. Po wyjsciu z domu rana powinna byc dobrze schowana pod szalem, pora roku nie jest dobra dla swieżej rany.Mam do ciebie pytanie,lekarz przy wypisie nie udzielił tobie porad medycznych? Pytam bo u nas w szpitalu i pielęgniarki udzielały nam porad jak dbac o rane i lekarz.Pozdrawiam.

---------- Dopisano o 17:47 ---------- Poprzedni post napisano o 17:21 ----------

Klapeczka! Klucha w gardle to jest normalne po operacji,raz bedziesz ją odczuwała mocniej a raz umiarkowanie ale to minie tak samo ciągnięcie rany też może być.Rana jest też odczuwalna przy zmianie pogody. Ja robiłam raz dziennie masaż prysznicem,bardzo pomaga ale moja rana była szyta a nie wiem jak twoja.Pytasz o fryzjera ja myłam głowe dzien po operacji a ty jak dostałas takie wzkazówki aby głowy nie przechylac do tyłu to poproś fryzjerke aby głowe myła tobie przechylając do przodu,dla niej to żaden problem.Idz do fryzjera zrób sobie mega fryzura a zaraz lepiej się poczujesz.Pozdrawiam.
1969joanita jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości