Orbitrek - Strona 126 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Notka

Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba.

Pokaż wyniki sondy: Czy Twoim zdaniem orbitrek to dobry sposób na osiągnięcie upragnionej wagi?
tak-naprawdę skutkuje! 2 33,33%
nie-nie przynosi efektów 0 0%
nie wiem-nigdy nie próbowałam 4 66,67%
Głosujący: 6. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-10-27, 01:41   #3751
laisla
Zakorzenienie

Dot.: Orbitrek

Cytat:
Napisane przez Gwiazda Wieczorna Pokaż wiadomość
ranyyyyyy jaka odpowiedź długaśna ale się napisałaś. Dziękuję.
powiem tak mój wzrost to 160 cm a waga 59 kg. Pewnie z 9 kg przydaloby się zrzucic. na sniadanie jem owsiankę z 4 łyżek potem silownia ok 2 godz 30 min. potem jem jablko. w domu obiad np. zupa warzywna, zupa pomidorowa z ryżem, ryba na parze z warzywami, lub jakaś inna zupa krupnik. to najczęściej. Potem na kolację coś malego joggurt, lub jabłko lub 2 kromki chrupkiego chleba z serkiem białym i pomidorem. Czasmi skusze się na ciastko ale zjem lu go 4 szt. albo chipsy niestety czasami czy piwo. ale rzadko. Biore teraz jeszcze bio cla z zieloną herbata. piję wodę. MIalam 2 miesiace przerwy na silowni a wazyłam już 57 kg... cholerka. No ale był urlop i prztyłam oczywiście 4 kg. Teraz wracam do diety i treningów. I tak mi wolno ta waga jedzie.... chyba siłowe bede ćwiczyć więcej ale lepiej jest mi po aerobach. Przed nie mam potem sił na aeroby.
Twój jadłospis to troszkę głodowy się wydaje..naliczyłam coś ok 1000kcal, może stąd zastój wagi Chyba, że tak mało jesz tylko czasami albo za często z kolei wpadają ciastka lub chipsy.. Gdy ćwiczysz to trochę więcej kcal potrzebujesz ale dobrze byłoby gdyby były to wartościowe kcal, z białka najlepiej Trochę to dziwne jak dla mnie, że Twoja waga stoi, jedyne co mi przychodzi na myśl to to, że organizm przerzucił się na jakiś tryb głodowy..Pięć niewielkich posiłków (coś ok 250-300kcal), ruch i powinno ruszyć
arnetka111 też podała jedną z przyczyn, moim zdaniem możliwą, ćwiczysz dużo toteż następuje z pewnością przyrost mięśni, a one są cięższe niż tłuszcz. A mierzyłaś się? A na ubraniach nie czujesz luzu?

Edytowane przez laisla
Czas edycji: 2011-10-27 o 01:45
laisla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-27, 08:37   #3752
oliwka__
Zakorzenienie

GG do oliwka__ Send a message via Skype™ to oliwka__

Hejka

A któraś może mi powiedzieć jak ćwiczyć na orbitreku tak aby spalić tłuszczyk a nie wyrobić sobie mięśnie bo ja mięśni nie chcę bo i tak mam dość umięśnione łydki i nogi i w wieku 27 lat zaczął mi się robić cellulit Ja po prostu chcę schudnąć w nogach tyłku a szczególnie udach
oliwka__ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-27, 11:01   #3753
susie_and_me
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez oliwka__ Pokaż wiadomość
Hejka

A któraś może mi powiedzieć jak ćwiczyć na orbitreku tak aby spalić tłuszczyk a nie wyrobić sobie mięśnie bo ja mięśni nie chcę bo i tak mam dość umięśnione łydki i nogi i w wieku 27 lat zaczął mi się robić cellulit Ja po prostu chcę schudnąć w nogach tyłku a szczególnie udach
na orbitreku, to raczej bardzo ciężko mięśnie rtozbudować, przynajmniej tak mi się wydaje
ja schudłam ćwicząc na najniższych obciążeniach - mam 8 poziomów i robię 1,2,3 zamiennie - 10 min. na 1 ( w tym 5 min. do przodu, 5 min. do tyłu), 10 min. na 2 ( w tym 5 min. do przodu, 5 min. do tyłu), 10 min. na 3 ( w tym 5 min. do przodu, 5 min. do tyłu)... i od początku
jak włączam na 4, to czuję już spory opór i staram się na tym na razie nie ćwiczyć - kilka razy spróbowałam, a najważniejsze rozciągaj nóżki przed i po...
...
Gwiazda Wieczorna cieszę, się że mogłam chociaż troszkę pomóc, pamiętaj, że nie można się głodzić, bo jak tylko zgrzeszysz albo zbyt mocno się najesz, to organizm magazynuje tłuszczyk zresztą przyczyn dla których trzeba być najedzonym jest więcej - po prostu zdrowo i delikatnie, ale bez głodówki i ćwicz, i waga powinna ruszyć... looknij jeszcze na to co napisałam kilka postów wyżej i porównaj ze swoim przykładem, może jakaś rada jeszcze Ci się przyda... a jak za miesiąc nic nie zrzucisz, to będziemy kombinować, ale myślę, że będzie to zbędne... a i jeszcze jedno na wadze nie polegaj za bardzo, weź centymetr w rączkę i się pomierz dokładnie i wtedy będzie o wiele bardziej wiarygodne... pozdrawiam
How will I get through this storm?"

michael jackson [*]

Edytowane przez susie_and_me
Czas edycji: 2011-10-27 o 11:03
susie_and_me jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-27, 12:25   #3754
arnetka111
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez L I L Y Pokaż wiadomość
Hej Dziewczyny

Chciałabym zacząć swoją przygodę z orbitrekiem, dlatego też proszę Was o radę jaki sprzęt kupić Da radę kupić coś w miarę za ok 300zł? Widziałam, że macie orbitreki za ponad 1000zł, niestety u mnie nie ma szans na tak drogi zakup.. wiecie studencka kieszeń Może polecicie mi jakiś model?

Chyba, że troszkę doskładam i może coś takiego? http://allegro.pl/orbitrektrenazer-m...872596903.html
lub
http://allegro.pl/orbitrek-niemiecki...886218488.html
i
http://allegro.pl/wzmacniany-orbitre...874309893.html

a to koło zamachowe 6kg to ok będzie? bo ogólnie to ja zielona jestem w tym temacie..
Nie mam zbyt miłych doświadczeń z tak tanimi orbitrekami. Jeśli będziesz ćwiczyć regularnie, kilka razy w tygodniu to taki orbitrek może tego nie wytrzymać. Tzn. "może" nie znaczy, że nie wytrzyma.
Kupując zwróć uwagę na takie prozaiczne rzeczy jak to, czy jest serwis w Polsce i czy jest on za darmo, czyli czy orbitrek posiada gwarancję zgodną polskim prawem. Piszę o tym, bo marki tych orbitreków wydają mi się podejrzane. Jeśli urządzenie sprowadzane jest np. z Niemiec i nie ma dystrybutora w Polsce, to może się okazać, że sprzedawca umywa ręce i musisz sama dostarczyć sprzęt do niemieckiego serwisu. Cena na ogół idzie w parze z jakością. Mogę ci polecić na PW konkretne modele w cenie do 600 pln, z których na pewno będziesz zadowolona. Poza tym do 300 pln to lepszy będzie stepper niż orbitrek, co prawda górnej połowy ciała nie da się na nim ćwiczyć, ale za tą kwotę można znaleźć już coś bardzo porządnego.

Im większa waga koła zamachowego tym większe obciążenie. Ono oczywiście musi być regulowane. Jeśli kupisz taki model z 6kg kołem, to po pewnym czasie może się okazać, że maksymalne obciążenie jest dla ciebie za małe.

Zwróć uwagę na dopuszczalną wagę użytkownika oraz na materiał, z jakiego wykonane są podstawki pod stopy. Najlepiej żeby była to guma albo plastik z dużą ilością wypustek tak, aby stopy się nie ślizgały podczas pedałowania.

Podobnie uchwyty na erce - najlepsze są z takiej jakby laminowanej pianki - bo dobrze dopasowują się do dłoni. Gumowe nie są tak wygodne.

Życzę dokonania dobrego wyboru .
arnetka111 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-27, 15:08   #3755
susie_and_me
Raczkowanie

za mną 50 minut orbiego + 300x leg magic

michael jackson [*]
Stary 2011-10-27, 15:48   #3756
L I L Y
Zakorzenienie

arnetka111 dziękuję za cenne informacje Może w takim razie jednak poczekam z zakupem, odłożę troszkę pieniążków i jednak kupię coś porządniejszego.. bo nie chcę kupić czegoś, co się zaraz rozleci.. Jakbyś mogła podać mi jakieś konkretne modele tak około 600zł jak pisałaś, to będę wdzięczna
L I L Y jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-27, 16:33   #3757
Parvati
Zakorzenienie

Cześć dziewczyny!

Jakieś około 10 (no może trochę więcej) stron temu zaczepiłam Was w kwestii orbitreków, poczytałam tu i tam i od wczoraj jestem szczęśliwą posiadaczką ogromnego pudła żelastwa do skręcenia
Dziś będę skręcać i podobno ma powstać z tego orbitrek...trzymajcie kciuki

CBT
Parvati jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-27, 16:58   #3758
susie_and_me
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Parvati Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny!

Jakieś około 10 (no może trochę więcej) stron temu zaczepiłam Was w kwestii orbitreków, poczytałam tu i tam i od wczoraj jestem szczęśliwą posiadaczką ogromnego pudła żelastwa do skręcenia
witam
trzymam kciuki

michael jackson [*]
Stary 2011-10-27, 18:46   #3759
Gwiazda Wieczorna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez susie_and_me Pokaż wiadomość
na orbitreku, to raczej bardzo ciężko mięśnie rtozbudować, przynajmniej tak mi się wydaje
ja schudłam ćwicząc na najniższych obciążeniach - mam 8 poziomów i robię 1,2,3 zamiennie - 10 min. na 1 ( w tym 5 min. do przodu, 5 min. do tyłu), 10 min. na 2 ( w tym 5 min. do przodu, 5 min. do tyłu), 10 min. na 3 ( w tym 5 min. do przodu, 5 min. do tyłu)... i od początku
jak włączam na 4, to czuję już spory opór i staram się na tym na razie nie ćwiczyć - kilka razy spróbowałam, a najważniejsze rozciągaj nóżki przed i po...
...
Gwiazda Wieczorna cieszę, się że mogłam chociaż troszkę pomóc, pamiętaj, że nie można się głodzić, bo jak tylko zgrzeszysz albo zbyt mocno się najesz, to organizm magazynuje tłuszczyk zresztą przyczyn dla których trzeba być najedzonym jest więcej - po prostu zdrowo i delikatnie, ale bez głodówki i ćwicz, i waga powinna ruszyć... looknij jeszcze na to co napisałam kilka postów wyżej i porównaj ze swoim przykładem, może jakaś rada jeszcze Ci się przyda... a jak za miesiąc nic nie zrzucisz, to będziemy kombinować, ale myślę, że będzie to zbędne... a i jeszcze jedno na wadze nie polegaj za bardzo, weź centymetr w rączkę i się pomierz dokładnie i wtedy będzie o wiele bardziej wiarygodne... pozdrawiam
Piszecie mi że jem za malo... nie wiem, nie jestem głodna. Jem sniadanie owsiankę, potem idę na trening i od razu po treningu jem jabłko, dojeżdżam do domu i jem obiad zupę warzywną na przykład pelny talerz, potem za 2 godziny owoc albo jogurt albo szklanka mleka. I zazwyczaj mam dośc i ide spać.
może faktycznie musze się mierzyć, bo np w tym tygodniu waga bez zmian. Czuję że jest troche luzu po ubraniach. Musze sie pomierzyć dziś i zobaczymy. W każdym razie dziękuję. dam zanc jak idzie. Na razie tydzień bez ćwiczeń bo jadę do domku na wszystkich świetych. Ranyyyy oby wytrwać w diecie przez ten czas
Gwiazda Wieczorna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-27, 19:01   #3760
susie_and_me
Raczkowanie

Cytat:
Piszecie mi że jem za malo... nie wiem, nie jestem głodna. Jem sniadanie owsiankę, potem idę na trening i od razu po treningu jem jabłko, dojeżdżam do domu i jem obiad zupę warzywną na przykład pelny talerz, potem za 2 godziny owoc albo jogurt albo szklanka mleka. I zazwyczaj mam dośc i ide spać.
może faktycznie musze się mierzyć, bo np w tym tygodniu waga bez zmian. Czuję że jest troche luzu po ubraniach. Musze sie pomierzyć dziś i zobaczymy. W każdym razie dziękuję. dam zanc jak idzie. Na razie tydzień bez ćwiczeń bo jadę do domku na wszystkich świetych. Ranyyyy oby wytrwać w diecie przez ten czas
przepraszam, jeżeli Cię uraziłam - nie miałam nic złego na myśli, po prostu doradzam - to było takie założenie, że może być taka przyczyna... jeżeli czujesz luz w ubraniach, to bardzo dobrze jest... ja na początku też tak miałam, ale się nie zniechęciłam i ćwiczę nadal, a waga spadła ogromnie - nawet nigdy nie marzyłam, że tak będzie... trzymaj się i jakieś tam delikatne ćwiczonka możesz przez ten tydzień robić...
może też się zdarzyć, że podczas tego odpoczynku od intensywnych ćwiczeń waga poleci
daj znać po powrocie

michael jackson [*]

Czas edycji: 2011-10-27 o 19:03
Stary 2011-10-27, 21:10   #3761
Gwiazda Wieczorna
Zakorzenienie

Cytat:
przepraszam, jeżeli Cię uraziłam - nie miałam nic złego na myśli, po prostu doradzam - to było takie założenie, że może być taka przyczyna... jeżeli czujesz luz w ubraniach, to bardzo dobrze jest... ja na początku też tak miałam, ale się nie zniechęciłam i ćwiczę nadal, a waga spadła ogromnie - nawet nigdy nie marzyłam, że tak będzie... trzymaj się i jakieś tam delikatne ćwiczonka możesz przez ten tydzień robić...
może też się zdarzyć, że podczas tego odpoczynku od intensywnych ćwiczeń waga poleci
daj znać po powrocie
no co Ty wcale mnie nie urazilaś. Po prostu głosno myslę. Też analizowalam że może za mało jem, ale nie jestem glodna. Poza tym chyba zacznę robić siłowe przed aerobami myslę że to cos da.
A jakie delikatne ćwiczonka robić w domu?? mam niestety w domu lenia, i nie ciężko się zmobilizować. A najbardziej boję się o dietę bo już mi mama dzwoniła i mówila że zrobi bigos... ze smażoną kiełbaska w srodku. No przecież nie mogę tego jeść!!!!!! co zrobić???
Stary 2011-10-27, 21:23   #3762
susie_and_me
Raczkowanie

Cytat:
no co Ty wcale mnie nie urazilaś. Po prostu głosno myslę. Też analizowalam że może za mało jem, ale nie jestem glodna. Poza tym chyba zacznę robić siłowe przed aerobami myslę że to cos da.
A jakie delikatne ćwiczonka robić w domu?? mam niestety w domu lenia, i nie ciężko się zmobilizować. A najbardziej boję się o dietę bo już mi mama dzwoniła i mówila że zrobi bigos... ze smażoną kiełbaska w srodku. No przecież nie mogę tego jeść!!!!!! co zrobić???
Ja już też bigosik mam za sobą - od jednej miski bez pieczywa nie przybędzie Ci kg... tylko się wciągnąć nie daj... nie najadaj do syta i pij dużo wody... na PW wyślę Ci kilka ćwiczonek - na mnie działają Pozdrawiam

michael jackson [*]

Czas edycji: 2011-10-27 o 21:25
Stary 2011-10-27, 23:09   #3763
Gwiazda Wieczorna
Zakorzenienie

nie najadaj do syta dobra rada. Dziekuję. Mam nadzieje że wytrwam. Mam w domu steper i chyba go wezmę ze sobą co myslisz?? i mega dziękuję za ćwiczenia . Jesteś miła
Stary 2011-10-27, 23:25   #3764
oliwka__
Zakorzenienie

ja też chcę ćwiczenia jakie macie chwalcie się bo mi 4 litery rosną

I się pochwalę dziś tż powiedział że mam sobie wybrać prezent na imieniny a on mi zapłaci i w ten sposób dziś tż kuzyna wysłałam do sklepu oblukać orbiego i jutro mi zakupi a w moje ręce dostanę go dopiero 2 listopada ale to nic bo już się cieszę bo nawet jakbym ze sklepu zamówiła kuriera to po weekendzie by przyszło a po co tracić kasę na kuriera jak i tak będzie kuzyn jechał aaa no i się stargowałam z Panem ze sklepu i spuścił mi 100 zł z ceny czyli jestem 220 zł do przodu bo 120 wysyłka by jeszcze była
Stary 2011-10-28, 00:29   #3765
laisla
Zakorzenienie

Cytat:
Ja już też bigosik mam za sobą - od jednej miski bez pieczywa nie przybędzie Ci kg... tylko się wciągnąć nie daj... nie najadaj do syta i pij dużo wody... na PW wyślę Ci kilka ćwiczonek - na mnie działają Pozdrawiam
Też sądzę, że od niewielkiej ilości bigosu nikomu nic nie przybędzie a mamie będzie miło
Gwiazdo Wieczorna to co podajesz, że zjadłaś to jest malutko, ale pomierz się i dawaj znać, skoro w ciuchach jest luz to jest ważniejsze niż cyferki na wadze

---------- Dopisano o 00:27 ---------- Poprzedni post napisano o 00:25 ----------

Cytat:
Napisane przez Parvati Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny!

Podziwiam, sama tego ustrojstwa bym nie zmontowała

---------- Dopisano o 00:29 ---------- Poprzedni post napisano o 00:27 ----------

Oliwka trochę orbiego, dietka i 4 litery przestają rosnąć
Fajnie Ci się udało z tym orbitkiem
laisla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-28, 07:57   #3766
oliwka__
Zakorzenienie

laisla mi tak zaczęły 4 literki rosnąć od kiedy pracuję na studiach dużo chodziłam więc nie miałam z tym problemu, a od kiedy praca dom to co to za ruch posprzątać w domu żaden przecież a człowiek zmęczony to tylko siedzi na tyłku i tego ruchu nie ma tyle ile powinno.
Ja tam jak schudnę 3 kg to będę szczęśliwa bo w sumie więcej mi nie potrzeba ale to zawsze jakiś ruch, jak na dworze plucha i zawierucha a poza tym tu gdzie teraz mieszkam to nawet nie ma gdzie za bardzo spacerować
A po 9 latach bycia razem z tż to sobie kupujemy takie większe prezenty które nam sprawią radochę I już mnie szantażuje, że jak będę pyskować do niego to schowa mi orbiego na strych
Stary 2011-10-28, 08:36   #3767
rudzielec_25
Raczkowanie

dajcie mi jakies linki na super taniego orbitreka kolo zamachowe z tego co wiem to im ciezsze tym lepsze

---------- Dopisano o 08:36 ---------- Poprzedni post napisano o 08:31 ----------

http://allegro.pl/orbitrek-treningow...889845086.html ale chyba badziew bedzie.......
rudzielec_25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-28, 09:46   #3768
arnetka111
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez rudzielec_25 Pokaż wiadomość
dajcie mi jakies linki na super taniego orbitreka kolo zamachowe z tego co wiem to im ciezsze tym lepsze

---------- Dopisano o 08:36 ---------- Poprzedni post napisano o 08:31 ----------

http://allegro.pl/orbitrek-treningow...889845086.html ale chyba badziew bedzie.......
Ten orbitrek z linka nie ma regulacji oporu, a to bardzo ważne. Po jakimś czasie zacznie ci tego brakować. Do tego wydaje się słabej jakości. Poza tym brak czujników pulsu w uchwytach - dla mnie to minus, bo nie wiedziałabym, czy już spalam czy jeszcze nie. Oczywiście można ćwiczyć z pulsometrem, ale jeśli ktoś nie wykorzystuje go przy bieganiu to po co kupować specjalnie na orbi? Zwróć uwagę ze dostajesz zapasowy pas. Na pewno nie bez powodu - jęsli dają to znaczy że ten pas ma tendencję do pękania. Normalny magnetyczny orbitrek powinien wytrzymać minimum dwa lata bez napraw. Ja mam mojego już bardzo długo i mimo intensywnych ćwiczeń kilka razy w tygodniu nic się z nim nie dzieje. No tylko że ja zapłaciłam za niego kilkakrotnie więcej niż kosztuje ten na aukcji. Zapytaj sprzedawcę czy w razie awarii będziesz miała zapewniony bezpłatny serwis gwarancyjny na terenie PL. I kto w tym wypadku odpowiada za transport uszkodzonego sprzętu? Ty czy sprzedawca? Niektóre marki gwarantują transport kurierem z domu klienta do serwisu i z powrotem.
arnetka111 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-28, 09:58   #3769
rudzielec_25
Raczkowanie

Dlatego dopisalam na koncu ze to badziew tani ale badziewnyy lepiej wydac troszke wiecej kasy i kupic lepszy niz potem latac po serwisach bo napewno by tak bylo ......
rudzielec_25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-28, 10:18   #3770
susie_and_me
Raczkowanie

Cytat:
nie najadaj do syta dobra rada. Dziekuję. Mam nadzieje że wytrwam. Mam w domu steper i chyba go wezmę ze sobą co myslisz?? i mega dziękuję za ćwiczenia . Jesteś miła
proszę bardzo,
jeżeli chodzi o stteperek, to jeżeli czujesz, że będziesz na nim śmigać i masz możliwość jego zabrania, to weź, jeżeli natomiast średnio jesteś o tym przekonana,to zostaw... spędź z rodzinką miłe chwile, a wieczorkiem na wyciszenie i dla dobrego samopoczucia rób sobie ćwiczonka, które Ci wysłałam i będzie git

michael jackson [*]
Stary 2011-10-28, 19:07   #3771
L I L Y
Zakorzenienie

Dziewczyny, prawie zdecydowana jestem na ten model
http://allegro.pl/orbitrek-magnetycz...899461385.html
Co myślicie? Cena jak dla mnie i tak dość wysoka i na razie nic droższego już w grę nie wchodzi...
Stary 2011-10-28, 19:38   #3772
Gwiazda Wieczorna
Zakorzenienie

moim zdaniem wszystkie tanie modele są raczej kiepskie w uzytkowaniu. A znowu dobry sprzęt sporo kosztuje... np. Kettler czy precor usa. Uważam że lepiej wykupić sobie karnet na siłownię i korzystać z dobrego i różnorodnego sprzętu.
To tak jak z tanimi butami, wytrzymują sezon albo są niewygodne a firmowe są wygodne i dluuuugo się w nich chodzi. Wybór nalezy do Ciebie.
Stary 2011-10-30, 16:38   #3773
L I L Y
Zakorzenienie

No nic, kliknęłam ten orbitrek http://allegro.pl/orbitrek-magnetycz...899461385.html To i tak max na co mnie stać aktualnie Mam nadzieję, że jednak będę zadowolona Hmm jak jutro wyślą mi za pobraniem to pewnie w środę już będę miała go w domu, nie mogę się doczekać
Stary 2011-10-31, 13:46   #3774
$ylwu$
Zadomowienie

GG do $ylwu$

Hej dziewczyny! Trochę mnie tu nie było, a więc piszę aby podzielić się moimi spostrzeżeniami. Otóż niedawno kupiłam pulsometr (Sigma PC-9) i dziś po raz pierwszy wypróbowałam go podczas ćwiczeń na orbitreku. Owszem, już dawno wiedziałam, że do spalania tłuszczu wcale nie potrzeba forsownych ćwiczeń, a tętno powinno mieścić się w przedziale 55-70% HR max. Ale w jakim głębokim szoku byłam dziś, kiedy wsiadłam na orbiego i chcąc pedałować z taką prędkością jak zwykle, pulsometr pokazywał mi bardzo wysokie tętno w granicach POWER ZONE (czyli wg pulsometru trening wyczynowy)! A co było dla mnie najdziwniejsze, zwalniając do tętna w granicach 70% HR max, czyli w moim przypadku ok. 135 uderzeń/min i utrzymując to tętno przez całą godzinę pedałowania, zeszłam z orbitreka kompletnie nie zmęczona, bez kropelki potu i czułam się jakbym nie ćwiczyła wcale. Nic mnie nie bolało, żadnych zakwasów (a zwykle ledwie chodziłam). Dodam jeszcze, że z mojej stałej prędkości, przy której zawsze ćwiczyłam - ok. 37 km/h, zeszłam do granic 17-25 km/h. No właśnie, różnica ogromna tak w tych wartościach, jak i w moim "samopoczuciu" po ćwiczeniach. A teraz kieruję pytanie do tych co się na tym znają bardziej niż ja - CZY TAK MA BYĆ? Czy naprawdę uda mi się schudnąć mimo tego że nie czuję kompletnie zmęczenia (oczywiście zakładając, że moja dieta jest odpowiednia) ? Czy pulsometr nie kłamie? Bo już naprawdę nie wiem co mam o tym myśleć.

Z góry dziękuję za odpowiedź

Bieganie - nowa miłość <3

Edytowane przez $ylwu$
Czas edycji: 2011-10-31 o 13:47
$ylwu$ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-31, 14:30   #3775
Parvati
Zakorzenienie

Złożyłam orbi
Wczoraj po skręcaniu pośmigałam 15minut, a dziś mam za sobą 20minut
Tym samym przyłączam się do Was i do codziennego ćwiczenia

CBT
Parvati jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-31, 15:08   #3776
megusiia
Zakorzenienie

GG do megusiia Send a message via Skype™ to megusiia

hey
moge sie dolaczyc?
u mnie zmagania z waga juz trwaja od dawna :P moj najwiekszy sukces to zrzucenie w 2009 z dziewczynami z wizazu 9kg
oczywiscie zdrowa dieta i cwiczeniami
w czerwsu mialam wypadek - stwierdzono u mnie zwyrodnienie stawu kolanowego i baredzo dlugo lezalam w domu potem chodzenie o kulach itd
i wracam do siebie powoli
bylam w sobote zapisac sie na fitness-silownie i tam trener-fizjoterapeuto ustalil mi narazie na tydzien grafik - wlasnie na rozgrzewke i na koniec poza innymi cwiczeniami orbitrek
Pierwszy raz na tym cwiczylam - 20 minut i zostawilam chyba z 5 litrow potu tam hehe co prawda fajne urzadzonko i przyjemnie sie cwiczy a co nawazniejsze nie obciaza mi tego kolana
Na koniec tez 20 zrobilam i zakwasy na nast dzien jak nie wiem co
Ogolnie mam umowe na pol roku na karnet takze bd sie motywowac i mam andzieje ze wy mnie tez zmotywujecie do gubienia kg i walke o lepsze cialko
W czwartek ide znowu i tak jakos 3 razy w tyg bd chodzila
Stary 2011-10-31, 16:40   #3777
susie_and_me
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez $ylwu$ Pokaż wiadomość
zeszłam do granic 17-25 km/h.
Na temat tego czy pulsometr nie kłamie nie mogę się wypowiedzieć, bo się na tym nie znam, ale mogę powiedzieć, że ja te obecnie 13 kg straciłam właśnie oscylując na takich granicach, jakie podałaś. Początkowo zaczynałam od ok 35, ale nie dałabym rady, więc zjechałam na mniejszą intensywność i mi podpasowało.

---------- Dopisano o 16:40 ---------- Poprzedni post napisano o 16:37 ----------

Cytat:
Napisane przez megusiia Pokaż wiadomość
hey
moge sie dolaczyc?
witam cieplutko

michael jackson [*]

Czas edycji: 2011-10-31 o 16:39
Stary 2011-10-31, 16:41   #3778
oliwka__
Zakorzenienie

Ja właśnie siedzę i po obiadku opycham się słodyczami a pojutrze dotrze do mnie orbitrek
Stary 2011-10-31, 17:02   #3779
susie_and_me
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez oliwka__ Pokaż wiadomość
Ja właśnie siedzę i po obiadku opycham się słodyczami a pojutrze dotrze do mnie orbitrek
korzystaj póki możesz, już Ci niewiele czasu na to zostało hehe

michael jackson [*]
Stary 2011-10-31, 20:41   #3780
oliwka__
Zakorzenienie

Właśnie pożarłam małą pizze która wyglądała jak średnia tylko zatłuc

Poza tym chciałam ustawić sobie podpis w którym będzie kg na początku i jak dalej będą schodzić tylko mam dylemat hmm mam 3 wagi i każda pokazuje inaczej a co lepsze każda jedna położona w innym miejscu wskazuje inną wagę i która jet prawdziwa?? chyba sobie podaruję
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości