Orbitrek - Strona 78 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Notka

Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba.

Pokaż wyniki sondy: Czy Twoim zdaniem orbitrek to dobry sposób na osiągnięcie upragnionej wagi?
tak-naprawdę skutkuje! 2 33,33%
nie-nie przynosi efektów 0 0%
nie wiem-nigdy nie próbowałam 4 66,67%
Głosujący: 6. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-01-10, 12:45   #2311
nati__xxx
Wtajemniczenie

GG do nati__xxx
Dot.: Orbitrek

Cytat:
Napisane przez motylekmaly Pokaż wiadomość
Właśnie, na rynku jest masa przeróżnych modeli orbitreków, ale najważniejsze są ich parametry (waga koła, programy,funkcjonalność)-chyba za to głównie powinno się płacić.
Yorki wg mnie kosztują bo płaci się głownie za nazwę, paramatery mają słabe - waga koła niewielka, dopiero te mega drogie modele mają programy, wygląd też taki sobie. W necie tez sporo uwag o ich awaryjności.
Ja jak przeglądałam orbitreki spodobał mi się taki http://www.allegro.pl/item868714262_...g_6lozysk.html

co sądzicie? Parametry ma naprawde dobre ...
Kusi mnie, ma 6 łożysk,18 kg koło zamachowe, duuuzo programów -24, długą gwarancję .
Koło wcale nie jest aż tak istotną rzeczą jak się okazuje. Ja miałam Ketllera z 12kg kołem a teraz mam Yorka z 6,5kg i nie odczuwam żadnej różnicy, a nawet lepiej jeździ mi się na Yorku.
Kopiuję tekst który zamieścił pewien użytkownik forum.orbitrek:

"Bo z tą masą to jedna wielka bzdura jest - a przynajmniej bzdura połowiczna. Ważna jest nie tyle masa koła co sposób rozłożenia tej masy - czyli "moment bezwładności". Czyli im większa masa rozłożona jest na obwodzie koła tym lepiej. Z tym, że większy moment bezwładności koła nie wpływa na to czy orbitrekiem kręci się łatwiej czy trudniej - ma za to wpływa na sam moment rozkręcania/hamowania. Siłą rzeczy jazda na orbitreku nie jest do końca równa tak samo jak nie jest równa jazda pod górę rowerem - największego kopa mamy kiedy pedały położone są poziomo.

Wyobraźmy sobie że mamy dwa orbitreki - jeden z kołem o srednicy 30 cm, drugi zaś z kołem 40 cm. Załóżmy, że oba mają koła pełne i wykonane z tego samego materiału - jeden o grubości 2,5 cm, a drugi o grubości 1,4 cm - tak by masy obu kół były takie same. Moment bezwładności koła jest wprost proporcjonalny do kwadratu promienia koła i masy koła. Tak więc stosunek momentów bezwładności koła większego do mniejszego będzie jak 400/225.
Zauważmy, że energia kinetyczna w ruchu kołowym jest proporcjonalna do momentu bezwładności figury. Tak więc orbitrek o większej średnicy koła będzie prawie dwukrotnie trudniej rozpędzić/zahamować niż ten o mniejszej średnicy. Oczywiście jeszcze lepsze efekty uzyskamy stosując koło puste w środku z masą rozmieszczoną jedynie na obwodzie.

Dość tego naukowego wywodu - jedynym słowem im większy moment bezwładności koła tym jazda na orbitreku staje się płynniejsza szczególnie przy większych obciążeniach. Ponadto średnica koła wpływa też bezpośrednio na długość kroku.

A dlaczego połowiczna bzdura?: bo większość kół orbitreków ma konstrukcję podobną i większa masa w znacznej większości przypadków wiąże się z większym momentem bezwładności "

Jak wybierałam Yorka to obok stał jeszcze Kettler Rivo P z kołem (chyba) 14kg i większą średnicą, cenowo była niewielka różnica więc miałam dylemat-przejechałam się na obu i byłam w szoku-na Yorku było idealnie a Kettler dla mnie był bardzo niewygodny - wysoki, i ta długośc kroku też mi nie odpowiadała (a byłam bardziej nastawiona na kettlera bo tak jak piszesz, koło cięższe to lepiej itd)
Warto więc też zwrócic uwagę na wymiary - York x202 ma z kolei dośc krótkie ramiona więc wysokiej osobie mogło by byc niewygodnie.
Miałam też okazję przejechac się na Thornie 707 - tam z kolei robiło się bardzo małe kroki (ale niższa osoba mogłaby już inaczej to odczuc)

motylek a ten co pokazujesz wygląda na porządny o ile to nie ściema z tymi łożyskami, bo w thornie też piszą o łożyskach-owszem są ale nie kulkowe więc można się naciąc :/

krótko mówiąc - trudny wybór w tym wszystkim
Stary 2010-01-10, 15:38   #2312
paulix20
Przyczajenie

Hej. Planuję kupić orbitrek, ale kompletnie się w tym pogubiłam. Na każdym forum piszą co innego, no i te ceny... koszmar. Znalazłam na allegro aukcje ORBITREK KETTLER ASTRO, ale używany. Cena dojdzie pewnie do 1000 zł, bo wcześniej podobny za tyle poszedł. Jestem nawet skłonna tyle wydać, ale boję się, bo nie ma gwarancji. Wolałabym kupić coś nowego i być spokojna przez 24 miesiące. Z 2 strony nie chce badziewia, a kettlery podobno niezawodne.

Co mi radzicie. Gdzie można kupić dobry i niedrogi sprzęt. I czy używany Kettlet jest lepszy niż nowy, ale teoretycznie nieco gorszej marki orbitrek?
paulix20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-10, 20:47   #2313
jasminaa
Raczkowanie

Ja wczoraj i dziś odpuściłam ale jutro już na pewno pojeżdżę
jasminaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-10, 20:57   #2314
funky87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez jasminaa Pokaż wiadomość
Ja wczoraj i dziś odpuściłam ale jutro już na pewno pojeżdżę
Ja podobnie, wczoraj nic, a dziś tylko 10 min.
Zajęcia, zmęczenie, zimno i okres nie sprzyjają ćwiczeniom
Stary 2010-01-11, 06:07   #2315
Dareczka86
Raczkowanie

Cześć wszystkim
ja wczoraj poorbitrekowałam 35 min.Normalnie coraz trudniej mi sie mobilizować do jazdy, a zwłaszcza do wydłużaia czasu
Dziś idę do pracy i wrócę jak zawsze koło 20. Ale jeszcze od wczoraj jestem taka niedospana, więc podejżewam, że wcześnie się położe i nie poćwiczę. Ale muszę się wam pochwalić, że dziś mija tydzień diety i odkąd zaczłąm ćwiczyć. I jszcze się nie poddałam. To już bardzo duży sukces
3mam za was kciuki, żebyście się mobilizowały i ćwiczyły razem ze mną POZDRAWIAM
Dareczka86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-11, 23:47   #2316
Aaliyah1981
Zadomowienie

ufffffffffffffffffff w koncu kupialm orbitka jutro lub najpozniej na nastepny dzien powinien przyjsc kurierem mam nadzieej ,ze nie kupilam bubla ..udalo mi sie kupic taki z kolem zamachowym 10 kg

nie moge sie juz doczekac
http://pl.youtube.com/watch?v=mM6N26H4JEI

Aaliyah1981 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-12, 00:29   #2317
funky87
Zakorzenienie

1h 5 min w bardzo szybkim tempie, pobiłam swój rekord 700 kcal na minusie a orbitrek nadaje się do porządnego naoliwienia ;p;p
Stary 2010-01-12, 13:50   #2318
Dareczka86
Raczkowanie

Hej
Ja dziś przed pracą 40 min zaliczyłam i 547kcal mniej
Oby te moje trudy nie poszły na marne. A wczoraj, jak już pisałam i się spodziewałam, nie ćwiczyłam by byłam padnięta po 12h pracy. Jak wam idzie? widzicie jakieś efekty u siebie?
Stary 2010-01-12, 15:56   #2319
Regista
Meravigliosa creatura

Question Dot.: Orbitrek

Witam.
Jestem tu nowa i nie wiem czy moje pytanie pasuje do tego wątku, ale spróbuję
Czy ktoś ma lub używa Light Walkera? Czy wygodnie się na nim ćwiczy, no i czy sam przyrząd jest w porządku? Wpadł mi w oko i chętnie bym go kupiła, ale chciałabym zobaczyć opinie o nim od kogoś, kto go używa.
Regista jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-12, 22:07   #2320
gizella
Raczkowanie

GG do gizella

Witam Orbitranki Ja orbitreka mam 3 dzień i dziś poraz pierwszy zrobiłam 20 minut! Rewelacyjnie się czuję. Mam nadzieję że szybko mi się nie znudzi
gizella jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-12, 23:19   #2321
Aaliyah1981
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez gizella Pokaż wiadomość
Witam Orbitranki Ja orbitreka mam 3 dzień i dziś poraz pierwszy zrobiłam 20 minut! Rewelacyjnie się czuję. Mam nadzieję że szybko mi się nie znudzi
a ja nadal czekam na przesylke nie moge sie doczekac juz

dziewczyny czy ,kotras z was wyrabia sobie na tym miesnie ??bo ja juz nie chce tracic na wadze bo calkiem znikne a jestem nastawiona teraz na rzezbienie ciala
http://pl.youtube.com/watch?v=mM6N26H4JEI

Aaliyah1981 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-12, 23:32   #2322
Chaos_Girl
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Regista Pokaż wiadomość
Witam.
Jestem tu nowa i nie wiem czy moje pytanie pasuje do tego wątku, ale spróbuję
Czy ktoś ma lub używa Light Walkera? Czy wygodnie się na nim ćwiczy, no i czy sam przyrząd jest w porządku? Wpadł mi w oko i chętnie bym go kupiła, ale chciałabym zobaczyć opinie o nim od kogoś, kto go używa.
Ja mialam vos takiego, ale sie popsulo lekko. Nawet nie wiedzialam jak to sie nazywa Ochrzcilam to urzadzonko-latacz Cwiczylam kiedys na tym sprzecie intensywnie i bylam zadowolona. Nie meczy, jak orbitrek, wiec spokojnie smogalam kolo 1godz. Pomaga schudnac.
Chaos_Girl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-13, 12:32   #2323
Regista
Meravigliosa creatura

Dziękuję, Chaos_Girl. Długo używałaś swojego "latacza" zanim się zepsuł? Potrzebuję rozruszać i trochę wzmocnić całe ciało bez specjalnych obciążeń (sugestia lekarza) i ten sprzęt wydaje się do tego idealny. Jeśli przy okazji udałoby się zgubić kilka cm tu i ówdzie nie będę narzekać
Regista jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-13, 13:09   #2324
motylekmaly
Raczkowanie

Jak dla mnie taki "latacz" to totalny badziew. Widziałam w sklepie- parę rurek z pedałami, weszłam- mało stabilny, trzeba uwazac zeby nie zleciec z niego
Ja na twoim miejscu pomyslalabym o orbitreku - jazda na małym obciązeniu na pewni ci krzywdy nie zrobi
Orbitreki to podobno najmniej obciążają stawy ze wszsytkich urządzeń.
Mi ostatnio spodobał sie taki model, zastanawiam się nad nim
http://www.allegro.pl/item868714262_...g_6lozysk.html
jest niezły i kupują go - ma branie.
motylekmaly jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-13, 19:05   #2325
Chaos_Girl
Zadomowienie

Istnieja rozne 'latacze', tak jak rozne orbitreki-modele, firmy. Moj byl stabilny, na silowni tez cwiczylam na czyms takim i nie chwial sie, ani nic ztych rzeczy. Moj byl felerny i dlatego sie zepsul. Z jednej strony czesc trzymajaca 'nozke' nie byla dolana i sruba nie miala sie na czym dobrze trzymac. Kupilam go na wypzredazy i nie zwrocilam uwagi na to, jak jest wykonany. No, ale i tak posluzyl mi jakies dwa lata. Dalej mozna na nim cwiczyc, ale po kazdym uzyciu tzreba srube dokrecac. Tylko dlatego sie pozbylam tego sprzetu, ze kupilam wymarzonego orbitreka.
Stary 2010-01-13, 19:17   #2326
motylekmaly
Raczkowanie

Pewnie, że są różne sprzęty i różne firmy
Wg mnie w porównaniu z orbitrekiem to orbitrek wygrywa .
Ale to moje zdanie , kazdy może mieć inne
motylekmaly jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-13, 22:29   #2327
Chaos_Girl
Zadomowienie

Dlatego tez ja w koncu zakupilam orbitreka, kiedy mialam przyplyw gotowki
Napisalas, ze 'latacze' sa chwiejne i wogole do bani. Najlepiej byloby wyprobowac i wtedy sie wypowiadac. Mi sie na nim dobzre cwiczylo i byl bardzo stabilny, ale orbitrek spodobal mi sie na silowni i zawsze chcialam miec swoj wlasny i osobisty
Stary 2010-01-14, 14:59   #2328
Dareczka86
Raczkowanie

Hej
Powiem wam, że ja uważam, że kupowanie czegoś "w ciemno", np przez neta, jest jak dla mnie bez sensu. To tak jak kupowanie ubrań przez neta. Niby ładnie się prezentują, ale po założeniu coś nie gra. Wiadomo, wielu osobom uda się trafić na super produkt, ale też wielu coś nie będzie pasować. Ja swojego orbika też znalazłam na allegro, ale byłam w tej komfortowej sytuacji, że mogłam go osobiście zobaczyć i "przymierzyć" się do niego. Ostatnio kręciłam na takim od znajomych, który z resztą bardzo ładnie sie prezentuje, i był naprawde niewygodny. Dlatego najlepiej w normalnym sklepie sie przymierzyć, a później w razie co kupić taniej przez neta
A tak poza ty, to ostatnio nie miałam a bardzo siły i chęci kręcić tzn 2dni se odpuściłam, a dziś tylko 10 min
Stary 2010-01-14, 19:22   #2329
jasminaa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Dareczka86 Pokaż wiadomość
A tak poza ty, to ostatnio nie miałam a bardzo siły i chęci kręcić tzn 2dni se odpuściłam, a dziś tylko 10 min
Jak wyżej.. dziś sie jednak zmobilizowałam i spaliłam 255 kcal.. Ale z nas lenie
jasminaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-14, 19:36   #2330
funky87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez jasminaa Pokaż wiadomość
Jak wyżej.. dziś sie jednak zmobilizowałam i spaliłam 255 kcal.. Ale z nas lenie
To ja dorzucam moja godzinkę z minutami w b.szybkim tempie i 700 kcal na minusie
Stary 2010-01-15, 12:06   #2331
Dareczka86
Raczkowanie

30 min i 402 kcal mniej
ale ciężko było, najgorzej z mobilizacją, a już przy ok 10 min opadam z sił. nie wiem co się dzieje. Kiedyś po 20 min pedałowania czułam się jak w niebie, a teraz to... obym wróciła do dawnych sił i motywacji. A jak u was?
Stary 2010-01-15, 20:13   #2332
funky87
Zakorzenienie

25 min rano -300 kcal
45 min wieczorem -500 kcal
Jutro przerwa...
Stary 2010-01-16, 19:12   #2333
Siasia37
Raczkowanie

a mój orbi się skoposał. 2 lata minęły, więc on jak w zegarku (jak producent przykazał) się wziął i rozpadł. na szczęście kupiłam go 19 stycznia więc dziś była ostatnia szansa żeby go oddać na gwarancji. Kiedy oddadzą nie powiedzieli bo nie wiedzą, bo teraz jest sezon na narty a nie orbiteki....
Tęsknie za nim...
Siasia37 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-16, 19:57   #2334
funky87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez funky87 Pokaż wiadomość
25 min rano -300 kcal
45 min wieczorem -500 kcal
Jutro przerwa...
No musiałam odreagować ciężki dzień ;p;p 1h i 600 kcal poszło w zapomnienie
Stary 2010-01-18, 07:01   #2335
psyhe666
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Aaliyah1981 Pokaż wiadomość
a ja nadal czekam na przesylke nie moge sie doczekac juz

dziewczyny czy ,kotras z was wyrabia sobie na tym miesnie ??bo ja juz nie chce tracic na wadze bo calkiem znikne a jestem nastawiona teraz na rzezbienie ciala
Ja niestety widzę po łydkach i udach...

Wczoraj zaliczone 30 min.
so trójka maybe.

psyhe666 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-18, 08:06   #2336
Thooooooooooma
Przyczajenie

Witam wszystkich ponownie !

Zapraszam Was na nasze forum, gdzie ćwiczy nas na orbitreku coraz więcej, każdy ma własny dział w którym codziennie wpisuje swoje zmagania - zobacz ile już udało nam się łącznie zrzucić !!

Zapraszam http://forum.orbitrek.com.pl

U nas nie ma denerwujących reklam !!
Stary 2010-01-18, 08:36   #2337
funky87
Zakorzenienie

wczoraj 1h -600kcal
Stary 2010-01-18, 13:16   #2338
renim
Przyczajenie

Witam
Jestem tu nowa. Swojego orbitreka mam od 2 lat. Niestety jeżdżę na nim regularnie tylko wtedy gdy biorę się za odchudzanie.
Dostaję e'maile od pani Eweliny Jakubiak - instruktor fitness, w których to wyczytałam że czas poniżej 50 min. nie powoduje spalania tkanki tłuszczowej a jedynie zmniejsza dzienną dawkę kalorii.
Natomiast ja chciałabym zapytać co sądzicie o thermogenikach wspomagających.
renim jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-18, 13:56   #2339
malagwiazda3
Raczkowanie

czesc dziewczyny Mam do was wielka prosbe nie znam sie zbytnio na orbitrekach czy moglybyscie zerknac na te dwa ktore z nich jest lepszy bardzo prosze o odpowiedz chcialalabym dzisiaj zamowic jeden z nich jesli sa warte zakupu. Z gory dziekuje

Zapomnialam dodac linki do nich :/
http://www.argos.co.uk/static/Produc...SS+TRAINER.htm

http://www.argos.co.uk/static/Produc...SS+TRAINER.htm

i co o nich sadzicie??

Dziewczyny prosze pomozcie, napiszcie czy sa warte zakupu, kompletnie sie na tym nie znam, a zalezy mi na zakupie jakiegos i tu tez w gre wchodzi cena dlatego m.in. te wybralam i jak??

a tu taki znalazlam http://www.amazon.co.uk/Confidence-F...47580&sr=1-140

Edytowane przez malagwiazda3
Czas edycji: 2010-01-19 o 00:27
malagwiazda3 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-20, 16:37   #2340
Dareczka86
Raczkowanie

malagwiazdo, nie wiem czy już się zdecydowałaś na jakiś model, ale powiem ci, że kiedyś przestudiowałam ten i podobne wątki dotyczące orbików, i jedni piszą, że magnetyczne są najlepsze, inni, że te mechaniczne też się spisują a są dużo tańsze. Mój jest elektromagnetyczny, ma już gotowe trasy i inne bajery, ale wszystko zależy, ile chcesz przeznaczyć na sprzęt, jak często chcesz go używać (szkoda wydać 1000zł a pojeździsz z 20 razy i będzie służył jako wieszak). No i moim zdaniem najlepiej spróbowac się przejechać na różnych dla porównania.

A ja dopiero dziś weszłam na orbika po chyba 5 dniach!! W ogóle moja dieta padła, ale już dziś się znowu mobilizuję. A kręciłam 60min (-540kcal) Oby tak dalej. W ogóle troche zmotywowało mnie jak mój TŻ powiedział że mam jędrniejszą pupę i mniej widać cellulit
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości