smazony ser :) - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-07-22, 10:47   #1
michalina121
Raczkowanie

smazony ser :)

pisałyście o serach w ciepłych bułach - to moze coś takiego, co wszyscy juz chyba jedli :

- baaardzo popularny smazony camemberek :

- camemberek - polecam TUREK - sprawdzone kilka róznych rodzajów - i żaden tak pięknie się nie rozpuszczał - obtoczyć w podwójnej panierce !!!!!!!!!! i smazyć powolutku, pomalutku - lub na grilu - ale oczywiście wtedy w folii i do tego - sos słodko kwasny , lub np melon w cieniusich plastrach z grubo mielonym świezutkim pieprzem i sola i koperkiem i cytrynka - tylko smazyc powoli - bo się panierka WAM przykopci a wsrodku będzie twardy
michalina121 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-22, 10:55   #2
Nutka
Nutka nie gryzie!

Dot.: smazone sery :)

żółty ser (ale z tych bardziej twardych) ukroić dwa plastry ,między te plastry wkładamy szyneczkę ,obtaczamy w panierce (do jajka dodać kilka kropel oleju bedzie bardziej przylegać bulka) :mąka,jajo,bułka tarta i poooowoli zmażyć na zloto z obu stron...do ziemniaków, frytek +surówka i tatarska "omaćka" (sos),ale ja czasami daję po prostu kleks ketchapu ..
Przepis od prawdziwej czeszki z Czech

_________________________ _________________________ _
_________________________ _________________________ _

WYSZUKIWARKA nie gryzie

Edytowane przez Nutka
Czas edycji: 2005-07-22 o 12:26
Nutka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-22, 11:54   #3
zalika
Rozeznanie

Jestem na diecie Montignaca, więc jeśli już wcinam smażonego camembercika to w panierce z sezamu, polecam, smakuje bardzo oryginalnie
zalika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-22, 11:56   #4
aga01
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nutka
żółty ser (ale z tych bardziej twardych) ukroić dwa plastry ,między te plastry wkładamy szyneczkę ,obtaczamy w panierce (do jajka dodać kilka kropel oleju bedzie bardziej przylegać bulka) :mąka,jajo,bułka tarta i poooowoli zmażyć na zloto z obu stron...do ziemniaków, frytek +surówka i tatarska "omaćka" (sos),ale ja czasami daję po prostu kleks ketchapu ..
Miałam dokładnie napisać to samo
- On? To samo co ja.

Edytowane przez Nutka
Czas edycji: 2005-07-22 o 12:26
aga01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-22, 12:04   #5
beliczek
Zakorzenienie

Nutko... mrrrr... mój mąż to mnie ozłoci za takie "czeskie" żarełko zrobię na koalcję.
beliczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-22, 12:34   #6
destiny666
Wtajemniczenie

GG do destiny666

Ja jadlam to troszke inaczej.Bardzo lubie serki plesniowe - tylko Valbon mi nie smakuje bo jest dla mnie plastikowy, bleee...ale tylko prosto z opakowania Moj chlopak przekroil takiego Valbonka na pol ( wzdluz ) na dwa klajzderki, obtoczyl w bulce tartej i jajku i usmazyl.Dziewczyny rewelacja Po raz pierwszy mi ten serek tak smakowal polecam
destiny666 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-22, 13:20   #7
AgaWW
Raczkowanie

A mozna do takiego serka tylko np. dac pomidorka pokrojonego? Dobrze bedzie sie komponowalo?
AgaWW jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-22, 15:00   #8
mar_go
Rozeznanie

GG do mar_go

Pomidorek jak najbardziej, ale ten serek stworzony jest do żurawiny.... czyli dżemu żurawinowego, ale bez cukru (taki jak do mięsa).... IDEALNE ZESTAWIENIE. Kto nie próbował - MUSI SPRÓBOWAĆ!!

Oczywiście mówie o camembercie, ale do żółtego też pasuje.
mar_go jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-22, 17:48   #9
Hanka20
Zakorzenienie

Oj, jak sobie przypomnę jak się w Czechach zajadałam smażonym serem, mmmmm. To było pyszne. Próbowałam juz kilka razy robić taki w domu, ale nigdy nie wyszedł taki dobry, jak jadłam tam. Moze to kwestia nastroju czeskich restauracyjek i wakcji sprawiła, ze tak dobrze mi tam smakował, nie wiem? A moze chodzi po prostu o rodzaj sera(mówię tu o żółtym). W kazdym bądz razie musze jeszcze spróbować tego z szyneczką, bo mi Nutka smaka narobiłas

Nasz Filipek jest z nami od 19.04
Hanka20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-22, 18:58   #10
paula78
Zakorzenienie

sama uwielbiam smazony cammembert w panierce i do tego zurawina hmmm rozmarzylam sie a jestem juz po kolacji ,dzisiaj byla sałatka a'la gyros
paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-23, 10:26   #11
d'ou vient le vent
Zakorzenienie

A nie lepią wam się te sery do patelni??? Boję się zapytać o kalorie...

PZDR Natalia

Not all those who wander are lost.
MNIEJ CHEMII / NIE MARNUJ!
Legite aut Perite!
d'ou vient le vent jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-23, 21:24   #12
destiny666
Wtajemniczenie

GG do destiny666

Jak sie je dobrze obtoczy i uwaza to nie powinny sie lepic
destiny666 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-24, 11:51   #13
mskladaczek
Zakorzenienie

mozna tez smazyc mozzarelle,
gdzies kiedys wyczytalam taki przepis, wyprobowalam i polecam

skladniki dania:
groszek zielony mrozony,
brokuly,
male mozarrelle
100 g tartego parmezanu,
jajko
bazylia, pietrucha,
bulka tarta,
sol,
pieprz,
oliwa

brokuly i groszek gotujemy na parze ok 15 min,

jajko roztrzepujemy, mieszamy z parmezanem i posiekanymi ziolami, doprawiamy sola ( vegeta) i pieprzem. do miski z roztrezanym jajem wkladamy mozzarelle. podgrzewamy oliwe, kazda kulke sera obtaczamy w tartej bulce i wrzucamy na goraca oliwe. zdejmujemy z patelni gdy sie ladnie zarumienia.
podajemy razem z groszkiem i brokulami.

co do sera zoltego , nie lepi sie do patelni, jesli bardzo dokladnie obtoczymy go w jajku i bulce, ja nawet te czynnosc powtarzam ze dwa razy, zeby wartswa panierki byla grubsza. robilam oczywiscvie wczoraj, bo mi smaka strasznego narobilyscie :P:
mskladaczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-25, 20:17   #14
keira24
Zadomowienie

Witam

Zapiekany cammembert z zurawina to danie, ktorym wprawicie w zachwyt kazdego. Jest naprawde wyjatkowe.

Skladniki dla 2 osob:

2 cammembert (Turek)
1 wieksza pieczarka
zurawina (mozna znalezc ja jako dodatek do mies, taka jest najlepsza)
oliwa z oliwek
tymianek (suszony)
sol, bialy pieprz
kilka listkow salaty do dekoracji
kilka zabkow czosnku
1 weka (nie wiem, czy w kazdym zakatku naszego kraju jest dostepna, to taka bulka bagietka, ale rozmiarow malego chlebka)
natka pietruszki
1 cytryna

Przyrzadzanie:

Smarujemy folie aluminiowa oliwa. Obtaczamy cammembert w tymianku i kladziemy na folie. Cieniutkie plasterki pieczarek ukladamy na serkach, posypujemy tymiankiem, odrobina soli i pieprzu, skrapiamy kilkoma kroplami oliwy. Kazdy serek zawijamy w osobny kawalek folii. Odstwiamy na kilka chwil. Zajmujemy sie weka. Kladziemy ja na sporej wielkosci kawalku folii aluminiowej. Weke kroimy na kromeczki, ale nie odcinamy do konca. Wlewamy miedzy kazda kromke po kilka kropel oliwy, wrzucamy zmiazdzony lub drobniutko posiekany czosnek (ilosc czosnku zalezy od upodoban), drobna posiekana natke pietruszki, tymianek, sol i bialy pieprz. Zawijamy starannie.
Do rozgrznego piekarnika (ok. 200 stopni C) wkladamy ulozone na blasze zawiniete serki i weke. Po okolo 7 - 10 minut wyciagamy serki (jesli lubicie bardzo ciagnacy sie ser, to trzymacie 10 minut, w innym przypadku krocej). Weka moze zostac jeszcze kilka minut. W tym czasie ukladamy serki na osuszonych lisciach salaty. Uwaga na goraca folie. Nakladamy zurawine i polplasterki cytryny.Wycigamy weke i wyciagamy ja z folii. Kromeczki powinny byc chrupiace i latwo dajace sie odrywac. Mozna je jednak odkroic teraz. Do tej potrawy podaje czerwone polwytrwne lub wytrwne wino.

Zycze smacznego
keira24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-25, 22:39   #15
siek
Wtajemniczenie

Keiro juz skopiowałam przepis, będę jutro próbować, brzmi bosko ;-)
siek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-25, 22:50   #16
beliczek
Zakorzenienie

keira24 - a ja naiwna chciałam sie odchudzac od jutra
w naszych stronach na "wekę" mówi się bułka paryska. to taka Krzyżówka bagietki z chlebkiem
A te grzaneczki to wychodzą chrupkie?
beliczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-26, 09:10   #17
keira24
Zadomowienie

Droga Siek

Zycze Ci smacznego !!! Na pewno wszystko sie uda !!!

Pozdrawiam.

Witaj Beliczek

Mysle, ze potrawa nie jest jakos szczegolnie tuczaca . Ale czasem mozna sobie pozwolic na cos tak pysznego.
Jesli potrzymasz bulke paryska dluzej w piekarniku (sery koniecznie wyjmij. bo po ukrojeniu kawaleczka srodek wyplynie, jesli beda za dlugo) to na pewno bedzie chrupiaca i niezwykle aromatyczna. Natomiast dosyc istotne jest wino. Poprawia trawienie tych pysznosci i dodaje smaku potrawie.

Zycze smacznego.
Pozdrawiam serdecznie.

Droga Gosiek 60

Wybacz pomylke, przy napisaniu Twojego nicku. To chyba z zaspania. Calkiem niedawno wstalam.

Pozdrawiam.

Edytowane przez Nutka
Czas edycji: 2008-01-03 o 13:24
Stary 2005-07-26, 09:59   #18
mech
Zadomowienie

Keira24 no wiesz Ty co? Tyję już od samego czytania Twojej propozycji na ser Mniammm...
mech jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-26, 10:03   #19
keira24
Zadomowienie

Witaj Mech

Ja po takim pysznym jedzonku wsiadam na rower i pokonuje 15 km. Pomaga. Nie mam pozniej wyrzutow sumienia, ze zjadlam cos takiego

Zycze smacznego.
Pozdrawiam.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2005-07-26, 10:08   #20
mech
Zadomowienie

na razie nie dysponuje rowerkiem ale może umyję jakieś okno za karę I bede mogła znowu jeść
mech jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-26, 10:24   #21
keira24
Zadomowienie

To ja juz wole przejechac 20 km niz umyc okno !!! To bylaby zbyt wieeelka kara dla mnie !!! Nie cierpie myc okien !!!
Stary 2005-07-26, 17:18   #22
Anett_
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez mar_go
Pomidorek jak najbardziej, ale ten serek stworzony jest do żurawiny.... czyli dżemu żurawinowego, ale bez cukru (taki jak do mięsa).... IDEALNE ZESTAWIENIE. Kto nie próbował - MUSI SPRÓBOWAĆ!!

Oczywiście mówie o camembercie, ale do żółtego też pasuje.
Zgadza sie, doskonale się komponują . Swego czasu w promocji Turka, do dwóch serków dodawano mały słoiczek żurawin

Dobrym rozwiazaniem jest zapiekanie Camemberta w pudełku drewnianym- idealnie do tego nadaje się ser LE RUSTIQUE(zdj.).
Zapiekamy go w całości-w zamknietym pudełeczku, po kilkunastu minutach nacinamy na wierzchu wzór gwiazdki, odchylamy brzegi, zapiekamy, az skórka skanie sie złocista i chrupiaca. Serwujemy zkawałeczkami bagietki.
To błyskawiczny sposób na fondue.
Anett_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-26, 18:37   #23
Madlaine
Zakorzenienie

a mi znowu przez Was slinka cieknie

ja uwielbiam ser pod kazda postacia i na wszelkie mozliwe sposoby podawany

bardzo bardzo lubimy (ja i rodzinka camembert i twardy żółty ser na ciepło, ale najbardziej chyba pieczona mozarelle i oscypki z grilla - nic tak nie smakuje razem z pikantną karkówką po prostu rewelacja
Madlaine jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-26, 21:38   #24
Anett_
Wtajemniczenie

Oscypki...
Anett_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-27, 07:31   #25
mar_go
Rozeznanie

GG do mar_go

Cytat:
Napisane przez Madlaine
oscypki z grilla - nic tak nie smakuje razem z pikantną karkówką po prostu rewelacja

OOOOCH, jak mogłam zapomnieć o smażonym oscypku!!!!!!!!
Od kiedy jadłam w Zakopanym, to odkryłam oscypki....mmmmm.
Ja robie je w sposób, którego nauczył mnie kuzyn - właściciel "Zbyrcoka" w Zakopanem: Oscypki kroję na grube plastry, a te plastry na pół. Grilluje je lub smażę na oliwie, pod przykrywką (trzeba podawać i jeść szybko bo momentalnie tężeją). Podaje je na sałacie, z cząstkami pomidora i vinegretem musztardowo-miodowym. Mmmm, mój brat jedzie do Zakopca w weekend i juz został oddelegowany do przywiezienia mi oscypków i bundzu/bundza (hehe uwielbiam jeśc a nie wiem jak odmienić ). A bundz jest super w omletach, pyyysznie sie roztapia(doi tego tylko jakieś zioła i odrobina gałki muszkatoałowej, mmmrrrr).

Ja mam w ogóle fioła na punkcie serów (szczególnie roztopionych), mój TŻ śmieje się, że nie przeżyje tygodnia bez ciąąąąągnącego ssię serka... No cóż, każdy ma jakiegoś bzika .
mar_go jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-30, 19:22   #26
Moniquee
Zadomowienie

GG do Moniquee

Cytat:
Napisane przez Nutka
Przylanczam sie do wielbicielek Czech i smazonego "syra" !!! Wogóle przepadam za czeska kuchnia... czasami potrafie przebyc prawie 300 km w obie strony, tylko po to zeby zjesc obiadek w jakiejs czeskiej knajpce... nie potrafie sobie odmówic tej przyjemnosci....
Moniquee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-01, 19:21   #27
siek
Wtajemniczenie

Keira zrobiłam serek z twojego prezpisu - po prostu pycha!!!!!!!!!!!
Przepis extra dziewczyny polecam.
Keira pozdrawiam goraco i pisz więcej takich superaśnych przepisików, na pewno wypróbuję.
Buźka ;-)
Stary 2005-08-01, 19:35   #28
keira24
Zadomowienie

Droga Gosiek

Bardzo sie ciesze, ze Ci smakowalo. Oczywiscie bede dzielic sie z Wami moimi przepisami. Kilka jest juz na forum. Np w watku o sosach do spagetti. Polecam.
A jak Ci wyszly grzanki?
Pozdrawiam serdecznie
Stary 2005-08-01, 22:29   #29
siek
Wtajemniczenie

Grzanki wyszły super, wiesz u mnie w Radomiu ta weka nazywa sie gryska, ale słyszałam juz określenia angielka (Łódź), bułka paryska (Warszawa), ciekawe są te regionalizmy...
Zrobiłam troszkę po wojemu: do miseczki wlałam trochę oliwy z oliwek, wcisnęłam czosnek i dodałam sól, jak oliwa przeszła czosnkiem, to smarowałam nią bułke i posypywałam ziołami ;-)
Zaraz sprawdzę twój sosik, bo ja i mój TŻ to makaroniarze jesteśmy całą gęba.
Pozdrawiam
Stary 2005-08-01, 22:48   #30
keira24
Zadomowienie

Witaj Gosiek

Ciesze sie, ze grzanki sie udaly . Twoj pomysl z oliwa i czosnkiem jest swietny. Tak sobie wlasnie pomyslalam, ze mozna do tej marynaty oprocz czosnku i soli wrzucic rowniez natke, tymianek, pieprz i wszystko zostawic na jakis czas, zeby sie "przegryzlo". A potem polac ta marynata bulke. Wtedy grzanki beda aromatyczne. A czy podawalas wino do serkow?

Nie wiedzialam, ze jest az tyle okreslen na weke. Na Gornym Slasku uzywa sie wlasnie tego okreslenia. U Was jest gryska. Bardzo sympatyczna nazwa .

Sosik najlepiej smakuje z makaronem rurki. Napisz koniecznie, jak Wam smakowal !!!

Zycze smacznego.
Pozdrawiam .
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości