|
|
#661 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Owsianka - królewskie śniadanie, cz. IV
dzisiaj była z mlekiem serkiem wiejskim, jabłkiem i kiwi
|
#662 |
|
Zakorzenienie
|
z winogronem, otrębami, crunchy i jogurtem naturalnym.
|
|
|
|
#663 |
|
Rozeznanie
|
Z otrębami, suszonymi daktylami i śliwkami, cynamonem, pomarańczą i jogurtem naturalnym. Bardzo smaczna
pasują mi daktyle do jogurtu i pomarańczy.
|
#664 |
|
Raczkowanie
|
ja uwielbiam owsianke z ziarnami siemienia lnianego, do tego jeszcze dosypuje platki sojowe, orkiszowe i sezam- polecam naprawde pyszne
|
|
|
|
#665 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A ja dziś z brzoskwinią, kostkami ananasa, otrębami pszennymi, orzechami laskowymi i wiórkami kokosowymi oraz serkiem homo naturalnym |
|
|
|
|
#666 |
|
Raczkowanie
|
owsianka (płatki jęczmienne, zarodki pszenne) z mlekiem kokosowym, bananem, mango i suszoną żurawiną
|
#667 |
|
Zadomowienie
|
z jogurtem naturalnym, pomarańczą, rodzynkami i czekoladą
|
#668 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() właśnie na mnie czeka owsianka z twarogiem białym, pomarańczą, zaleję ją jeszcze tylko jogo naturalnym i do dzieła! ![]() ![]() edit: właśnie wszamałam moją owsiankę, i jeszcze raz utwierdzm się w tym, że dzięki niej śniadanie może być najjjjlepszym posiłkiem dnia !!!
~.~.~.~.~.~.~.~.~.~ Edytowane przez karateczka000 Czas edycji: 2011-04-23 o 09:54 |
|
|
|
|
#669 |
|
Wtajemniczenie
|
mniaaaaaaam !! właśnie skończyłam rozkoszować się przepyszną owsianką według Waszego pomysłu ! zjadłam z masłem orzechowym serkiem wiejskim i bananem !!! kocham Was za ten pomysł! przepyszna ! (coprawda jestem na R więc troszkę szaleństwo w tej owsiance, ale jej smak zabija wszystkie wyrzuty sumienia ! mniam mniam mniam!) polecam wszystkim
i dzięki dziewczyny za pomysł!
|
#670 |
|
Zadomowienie
|
Z otrębami, serkiem homo, dżemem brzoskwiniowym, cynamonem, słonecznikiem, rodzynkami i sypnięte z wierzchu troszkę musli
|
|
|
|
#671 |
|
Rozeznanie
|
dziś naleśniki owsiane z serkiem naturalnym i musem bananowo truskawkowym
|
|
|
|
#672 |
|
Rozeznanie
|
z kefirem, połówką brzoskwini z puszki, starta gorzką czekoladą, płatkami migdałowymi i suszona żurawiną. mmm...
|
#673 |
|
Zadomowienie
|
Jesteście doświadczone w owsiankowych połączeniach, więc może podpowiecie: do jakiego owocu w owsiance będzie pasowało masło orzechowe? Dodam, że odpada banan. Nie pytam też o owoce suszone, tylko świeże.
|
#674 |
|
Rozeznanie
|
na myśl przychodzi mi tylko gruszka, taka miękka i bardzo słodka ^^
|
|
|
|
#675 |
|
Zakorzenienie
|
do masła orzechowego pasuje mi wlasciwie to kazdy owoc, jabłko, winogrona, kiwi, marakuja albo mango, no i już wspomniana gruszka
![]() dzisiaj na szybko jeszcze przed sniadaniem wielkanocnym, ktore wlasnie przygotowuję, zrobiłam sobie pomniejszoną wersję owsianki z jogurtem naturalnym i kiwi, po prostu nie mogłam się powstrzymać, to już nałóg ![]() dziewczyny, radosnych świąt i smacznego jajka!
|
#676 |
|
Zadomowienie
|
jabłko podprazone na patelni.
|
#677 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
) to była papka śliwkowo-otrębowo-zarodko-pszenna ^^ i jabłuszko, i jogurt ![]() wesołych świąt. |
|
|
|
|
#678 |
|
Zadomowienie
|
Wesołych!
![]() U mnie dzisiaj była z otrębami, wiórkami kokosowymi, rodzynkami, cynamonem, imbirem, wieśniakiem i odrobinką dżemu brzoskwiniowego. Mniam |
|
|
|
#679 |
|
Rozeznanie
|
Do masła orzechowego pasuje praktycznie każdy owoc- ja lubię z jabłkiem, gruszką, winogronami, kiwi, melonem, papają, pomarańczą...
Nie lubię wielkanocnego jedzenia. Nie lubię niesłodkich śniadań. Dzisiaj była więc owsianka z gorzkim kakao i miodem, polana jogurtem naturalnym, udekorowana cząstkami soczystej pomarańczy i wiórkami kokosowymi. |
|
|
|
#680 |
|
BAN stały
|
ja zaczelam jadac owsianke z kakao(gorzkie) i jako nowy owoc w dodatkach (obok banana, ananasa, jablka) pojawil sie grapefruit
|
|
|
|
#681 |
|
Zakorzenienie
|
ja dziś wrzuciłam orzechy (włoskie i laskowe) i suszone owoce (żurawinę, daktyle, morele). wszystko drobno posiekane. polałam syropem z agawy, który ostatnio dodaje prawie do wszystkiego
![]() chyba pierwszy raz nie dodałam świeżych owoców i czegoś mi brakowało w smaku
|
|
|
|
#682 |
|
Zadomowienie
|
Dzięki za odpowiedzi
. A myślicie, że lepiej dać masło orzechowe i dorzucić orzechy czy zamiast orzechów inne dodatki, bo masło orzechowe da wystarczający smak orzechów? Żałuję strasznie, że nie mogę dać banana, bo kiedyś zrobiłam sobie owsiankę z bananem (płatki zamoczyłam dzień wcześniej) i miałam taki okropny ból brzucha i wzdęcia, że zraziłam się do owsianki na dłuuuuuugie miesiące (5-6?). Wydawało mi się, że to od płatków owsianych, ale wyczytałam w internecie, że owies, owszem, podowuje wzdęcia, ale gdzieniegdzie znalazłam też informacje, że je... likwiduje. Nie wiem jak jest naprawdę, mama za to powiedziała mi, że banany też mają takie właściwości, więc liczę, że to od banana. Tamta owsianka strasznie mi smakowała i byłabym przeszczęśliwa, gdyby te wzdęcia były spowodowane bananem a nie płatkami. Miała tak któraś z Was? Co mogę zrobić z tymi owsianymi, żeby nie powodowały wzdęć (jeśli to w ogóle od nich)? Może jabym zamieniła te płatki na np.: żytnie, jęczmienne, orkiszowe...itp., ale robiła dalej "owsiankę" w taki sam sposób, to nie byłoby takiego przykrego efektu? Bardzo proszę o odpowiedź.
|
#683 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#684 |
|
Raczkowanie
|
a może to od mleka krowiego? ja mam rewolucje żołądkowe właśnie po nim
|
#685 |
|
Rozeznanie
|
może poprostu je ugotuj porządnie? ja gotuję swoje na mleku na taką wręcz papkę, trochę jak budyń ;P w garnku. i nic po nich mi nie jest, a po tylko namoczonych różnie bywa.
możliwe też że właśnie to przez laktozę z mleka. przyznam szczerze, że jeszcze nie słyszałam o tym że banany wywołują wzdęcia |
|
|
|
#686 |
|
Zadomowienie
|
Hmm, ogólnie z mlekiem nie mam problemu, więc myślę, że to nie od tego. Wiem, że mam czasami rewolucje żołądkowe po bananach w formie nabiałowej (np. mleko bananowe mi szkodzi, ale serek Danio bananowy jest ok).
Tamtą owsiankę jadłam 2 dni z rzędu i w obu tych dniach miałam bóle brzucha. Lady1000, może opiszę, jak dokładnie ją robiłam . Pierwszą tak: dzień wcześniej zalałam zimną wodą (nie wiedziałam, że trzeba ciepłą ), więc niewiele wchłonęło. Rano zagotowałam mleko i dodałam płatki. Obok banana rozgniotłam widelcem i wrzuciłam do mikrofalówki na 0,5 minuty. Potem dodałam do dalej gotującej się owsianki. Dorzuciłam resztę dodatków (rodzynki, cynamon), do miseczki i jeść. W sumie mleko z płatkami owsianymi gotowało się jakieś 3-4 minuty. Za drugim razem płatki zalałam wrzątkiem nieco ponad ich poziom. Woda do rana całkowicie wchłonęła. Dalej robiłam tak samo: zagotowałam mleko, dodałam płatki, rozgniotłam, podgrzałam i dodałam do owsianki banana, potem rodzynki, cynamon i jeść. Całość od dodania płatków do mleka gotowałam tak samo długo, jak pierwszego dnia (3-4 minuty). Efekt był taki sam. Co do mleka sojowego - pijałam je przez wakacje i bardzo mi smakowało, ale wiem, że jeśli zaproponowałabym to mamie, to powie, że jest za drogie i na pewno mi go nie będzie kupować (zresztą zgadzam się z tym - litr krowiego kosztuje 2.00-2.50 zł., a sojowego 6.00-6.30, więc różnica bardzo duża). Gdybym miała codziennie jadać owsianki, to karton starczałby tylko na 4 dni. Poza tym nie podejrzewam, że to od krowiego mleka, bo, jak już pisałam, piję je do czego innego (koktajl, z miodem, kakao, naleśniki) i wszystko jest ok. Natomiast kefir już powoduje u mnie gigantyczne problemy. Dodam, że ogólnie mam bóle brzucha po produktach znanych ze swych właściwości wzdymających - np.: brokuły, kalafior, cebula, kapusta, fasola, groch... itp. A co myślicie, żeby zamiast owsianki robić... żytniankę, jęczmienniankę, orkiszankę itp.? ![]() PS. I ponawiam pytanie o masło orzechowe i orzechy ;-). EDIT: Czyli, Lady1000, jak mam je ugotować? Namoczyć dzień wcześniej, a rano jak? Mleko gotuję w garnuszku i jak się zagotuje to dodać płatki i ile potem gotować to razem?
![]() `I like living on the edge and seeing what's on the other side! Steven Tyler Edytowane przez morphine88 Czas edycji: 2011-04-24 o 23:50 |
|
|
|
#687 |
|
Zadomowienie
|
orkiszowe z budyniem czekoladowym i gruszką
|
#688 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#689 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
a tu nie potrzebne sa jakiekolwiek zasady!ja zalewam czasem zimną, czasem ciepłą, czasem wrzącą wodą, czasem mlekiem czy innym nabiałem i gra ![]() i polecam od siebie tez płatki jęczmienne, są też bardzo smaczne ![]() a dzisiaj zrobiłam sobie pyszną i gorącą owsiankę z twarogiem białym, jabłkiem, orzechami włoskimi, cynamonem i pomarańczą
~.~.~.~.~.~.~.~.~.~ Edytowane przez karateczka000 Czas edycji: 2011-04-25 o 10:31 |
||
|
|
|
#690 |
|
Zakorzenienie
|
nareszcie owsianka, mm jak mi lekko..
z serkiem homogenizowanym naturalnym, połówką gruszki, kiwi i miodem, pycha te Święta mnie wykończą ! ^^
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:11.

widać różnicę, nie?

) to była papka śliwkowo-otrębowo-zarodko-pszenna ^^ i jabłuszko, i jogurt
), więc niewiele wchłonęło. Rano zagotowałam mleko i dodałam płatki. Obok banana rozgniotłam widelcem i wrzuciłam do mikrofalówki na 0,5 minuty. Potem dodałam do dalej gotującej się owsianki. Dorzuciłam resztę dodatków (rodzynki, cynamon), do miseczki i jeść. W sumie mleko z płatkami owsianymi gotowało się jakieś 3-4 minuty.