Misja w Zambii - proszę pomóż ! - cz. II - Strona 33 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2007-10-24, 14:58   #961
Markos
Raczkowanie

Dot.: Misja w Zambii - proszę pomóż ! - cz. II

Cytat:
Napisane przez PatGuinness Pokaż wiadomość
Witam, to mój pierwszy post. Jestem od tygodnia Tatusiem Johna Mumby. (hurra!!!)
Mam pytanie do Was o to, jak są traktowane nasze wpłaty na konto Siostr Boromeuszek- przez Urząd Skarbowy, itp.? Przy tak duzej (i powiekszajacej sie) liczbie rodzicow adopcyjnych, chodzi tu o niemałe kwoty - przynajmniej kilkudzisięciu tysięcy złotych. Czy nie będzie z tym kiedyśproblemu? Proszę o rzeczową odpowiedź. Bynajmniej nie kieruje mym pytaniem nieufność!
Pozdrawiam, Maciek
Witam PatGuinness i cieszę się, że jesteś
Adopcyjnych mam jest tu zdecydowanie więcej, ale może kiedyś je dogonimy i tatusiów będzie równie wielu
Z tego co wiem (a właściwie jestem pewny), to takie wpłaty zwolnione są z podatków. suzi - nie zaszkodzi jednak zapytać specjalisty

W Newsweeku z tego tygodnia ukazał się optymistyczny artykuł o gospodarczym rozwoju i korzystnych przemianach w Afryce, oraz podważony jest stereotyp mało pracowitego Afrykanina
Markos jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-24, 15:14   #962
agu_siek
Raczkowanie

GG do agu_siek
Talking Dot.: Misja w Zambii - proszę pomóż ! - cz. II

Cytat:
Napisane przez Markos Pokaż wiadomość

W Newsweeku z tego tygodnia ukazał się optymistyczny artykuł o gospodarczym rozwoju i korzystnych przemianach w Afryce, oraz podważony jest stereotyp mało pracowitego Afrykanina

Ja tez mam Markos Newsweek'a ) Czytałam .. brzmi to całkiem optymistycznie ) Jestem w pracy, mam skaner mogłabym zeskanować i Wam tu wrzucić do poczytania niestety nie mam zielonego pojecia jak się to wrzuca w zwiazku z tym sobie nie poczytacioe :P hehehe
(...) wzniósł ręce do nieba, i zwracając się do Boga, wrzasnął: „Dlaczego właśnie ja?!” Przez chwilę przyglądał się milczącym gwiazdom, a ponieważ żadna odpowiedź nie nadchodziła, wzruszył ramionami i wymamrotał: „Jasne, że wiem! Bo niby dlaczego właśnie nie ja?!”
agu_siek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-24, 15:51   #963
Wiś-Kal
Przyczajenie

Witam Wszystkich serdecznie!!! Niedawno zostałam mamą ślicznej dziewczynki Precious (mojego małego Precelka) ;-) !
Nutka, mam do Ciebie pytanko...wysłałam Ci je na pw. Proszę Cię o szybką odpowiedź i z góry dziękuję!!!
Wiś-Kal jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-24, 15:58   #964
Luba
Zakorzenienie

Mam do Was wszystkich ogromną prosbę. Zerknijcie na ten post:

http://www.wizaz.pl/forum/showpost.p...&postcount=294

I pomózcie! Głosowanie nic nie kosztuje a czasu zajmuje malutko, trzeba się tylko zarejestrowac i zagłosować. W tym miesiacu głosujemy na Koci Świat.
Wszytsko jest w tym poscie, prosze przeczytajcie i zagłosujcie, wiem, że akurat temu schronisku bardzo się karma przyda.
Co miesiac głosujemy na inne schronisko, w tym miesiącu na Koci Świat

Bardzo Wam dziękuję

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-24, 15:58   #965
suzi82
Rozeznanie

GG do suzi82

Cytat:
Napisane przez Wiś-Kal Pokaż wiadomość
Witam Wszystkich serdecznie!!! Niedawno zostałam mamą ślicznej dziewczynki Precious (mojego małego Precelka) ;-) !
Nutka, mam do Ciebie pytanko...wysłałam Ci je na pw. Proszę Cię o szybką odpowiedź i z góry dziękuję!!!
GRATULACJE I zapraszamy na czat

suzi82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-24, 16:13   #966
Dragon-flyyy
Raczkowanie

GG do Dragon-flyyy

Witam.
Gratuluje wszystkim nowym rodzica!!!

Nutka paczka prawie gotowa. Mam tylko jedno pytanie: ile pieniędzy mam Ci przesłac na jej wysyłke???
Dragon-flyyy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-24, 17:19   #967
_MAMA_
Zakorzenienie

GG do _MAMA_

Cytat:
Napisane przez Wiś-Kal Pokaż wiadomość
witaj
jak juz jesteś to wyslij mi swój adres do korespondencji na aga@adopcjaserca.pl
_MAMA_ jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-10-24, 17:33   #968
Dla ciebie J.
Rozeznanie

Właśnie kseruje wszystkie formularze z danymi i teraz juz wiem kto jest z kim w rodzinie

A tak do wiadomości wszystkich czytających zainteresowanych i szukającech sensacji nasze dzieci są różnych wyznań,więc odpierając ataki informuję,że nasza pomoc nie zależy od wyznania

Wszystkie dzieci nasze są!!!

www.adopcjaserca.pl

Dla ciebie J. jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-24, 19:35   #969
m@gd@len@
Zadomowienie

GG do m@gd@len@ Send a message via Skype™ to m@gd@len@

witam

szczególnie serdecznie witam świeżo upieczonych rodziców i gratuluje podjecia tej fantastycznej decyzji

życzę miłego wieczorka

Edytowane przez m@gd@len@
Czas edycji: 2007-10-24 o 20:07 Powód: koszmarny błąd ortograficzny, który nie wiadomo skąd się wziął
m@gd@len@ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-24, 22:40   #970
Animator
Rozeznanie

GG do Animator

Cytat:
Napisane przez _MAMA_ Pokaż wiadomość
witam cię
juz ktoś pisał ze zakon jest zwolniony z podatku, ale jak jest na sali księgowa, vel radca prawny itp. to niech podniesie rękę i połozy na klawiaturze
poza tym to sa darowizny, ale miałam juz pytania, nie mozna odpisać sobie ich od podatku to nie jest organizacja pożytku publicznego.

BiG my juz twoje dzieci widzieliśmy na fotosiku
Ave Mama Nie jestem radcą prawnym ani księgowym ale co wiem to piszę: Otóż każda kwota, która jest na koncie w Polsce jest opodatkowana "podatkiem Belki" i na to nikt nie ma wpływu. Bo bankowe programy komputerowe robia to automatycznie. Ja to po prostu widzę na moich wykresach, które otrzymuję z banków. Odpowiedż druga. Co innego jest odpis 1go procenta na organizacje pożytku publicznego a co innego darowizny. Ja swoje darowizny na projekty misyjne wpisuję do "PITu" i mi to respektują, ale załączam dokumenty wpłat.
No i wreszcie proszę wszystkich o usprawiedliwienie mojej nieobecności na forum gdyż jest tydzień misyjny i mam sporo gościnnych zajęć w zespole szkół i w parafiach.
Następna sprawa: Anastazja, Annee, Big, Asieńka i inni mieszkający w SILESII - przecież my mamy do siebie bardzo blisko i możemy też się spotkać np. z siostrą Franciszką w Chorzowie, i to jest kwestia jednego popołudnia, bo od każdego z nas dojechać do Chorzowa to jest kwestia 0,5 godziny najdłużej. Co wy na to?

Mój blog: www.tereska-misje.blog.onet.pl

Edytowane przez Animator
Czas edycji: 2007-10-25 o 21:38
Animator jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-25, 00:15   #971
pita777
Raczkowanie

Przede wszystkim witam serdecznie wszystkich nowych rodziców, z wiadomych względów szczególnie tatusia.

Cieszę się, że się pościk podobał. Ale czytaliście wpis Bertranda to jest dopiero opowieść. Ponawiam też prośbę Markosa o opowieść o pewnej pani i podawaniu tabletki mężowi - z komentarzami w nawiasach.

Dodałem nowe zdjęcia ze spotkania

http://www.pita777.fotosik.pl/

Miała być jeszcze opowiastka alem się nie wyrobił w czasie - może jutro

Dobranoc
pita777 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-10-25, 08:35   #972
BIG
Raczkowanie

ANIMATOR- Dla mnie extra pomysł
BIG jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-25, 08:39   #973
Anastazja#
Zakorzenienie

ANIMATOR Ja też się chętnie "dokulam" Tylko ja czasami po południu pracuję, więc najlepsza byłaby chyba niedziela albo sobota?
Nie zapomnijmy o Suzi82
Anastazja# jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-25, 08:50   #974
Dla ciebie J.
Rozeznanie

No cóż Animator po takim poście to żałuję,że ja z centralnej Polski i sie nie łapię.
Ale z tego co ja wiem z chata to nie tylko ja żałuję,że się w Silesie nie łapie

Doktorze podbijam prośbę Pity o opowieść z tabletkami dla męża bo to moja ulubiona
Ale bez dopisków w nawiasach to się nie da,uwielbiam je

Markos a to specjalnie dla ciebie http://www.youtube.com/watch?v=ha3Pyt4wsGA

www.adopcjaserca.pl

Edytowane przez Dla ciebie J.
Czas edycji: 2007-10-25 o 09:18
Stary 2007-10-25, 09:24   #975
Asienka83
Zadomowienie

Animatorze super pomysł, bardzo chętnie się przyłączę
Stary 2007-10-25, 09:33   #976
PatGuinness
Przyczajenie

Mój cytat: "Mam pytanie do Was o to, jak są traktowane nasze wpłaty na konto Siostr Boromeuszek- przez Urząd Skarbowy, itp.? "

Ciąg dalszy: Przyznaje ze w moim pytaniu nie chodzilo mi o to czy my nie będziemy mieli problemów (ani też przez myśl mi nie przeszło odpisywanie tych kwot od podatku) - tylko o zakon Boromeuszek. O to czy nie trzeba wykazywać przychodu i źródeł skąd się wziął. A także czy można wpłacać pieniądze na prywatne konto siostry (ale ono nie jest prywatne?).
Znalazłem odpowiedź:

"Kościoły i zakony jako osoby prawne są zobowiązane do uiszczania podatków od przychodów, dochodów i majątku na zasadach przewidzianych dla osób prawnych. Kościoły są zatem takimi samymi podatnikami jak np.: spółki z ograniczoną odpowiedzialności czy spółki akcyjne.
ALE:
Ustawa art. 17 stanowi, że wolne od podatku są dochody kościelnych osób prawnych:
a) z niegospodarczej działalności statutowej (np.: datków na "tacę"); w tym zakresie kościelne osoby prawne nie mają obowiązku prowadzenia dokumentacji wymaganej przez przepisy Ordynacji podatkowej,
b) z pozostałej działalności (w tym gospodarczej) - w części przeznaczonej na cele: kultu religijnego, oświatowo-wychowawcze, naukowe, kulturalne, charytatywno-opiekuńcze oraz na konserwację zabytków, prowadzenie punktów katechetycznych, inwestycje sakralne w zakresie: budowy, rozbudowy i odbudowy kościołów oraz kaplic, adaptację innych budynków na cele sakralne, a także innych inwestycji przeznaczonych na punkty katechetyczne i zakłady charytatywno-opiekuńcze".
------------------------------------------

Jestem pracownikiem biura rachunkowego, a mój ojciec jest doradcą podatkowym. Nie przeszkadza mi to jednak w nieznajomości przepisów i totalnej ciemnocie jaką sobą prezentuję.WSTYD AŻ STRACH.

Jednakże jak będzie potrzeba to służę/służymy pomocą w dziedzinie doradctwa podatkowego.

PS. Dziękuję za ciepłe przywitanie!!!
PatGuinness jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-25, 09:43   #977
PatGuinness
Przyczajenie

A tak na marginesie jako ciekawostka (może słyszeliście o tym):
Jestem z Tarnowa. Na najwyższym wzniesieniu miasta kilka lat temu miał być wybudowany pomnik Chrystusa Króla (na wzór tego w Rio de Janeiro). Miał tam tez być punkt widokowy. Wszyscy się niezmiernie cieszyliśmy i dawaliśmy datki na ten cel. Pomocna była polonia amerykańska. Zebrano kilka milionów złotych (5 mln?).

Jedynym upoważnionym do zarządzania kontem był mój katecheta z liceum, bardzo miły filipin. Niestety dał się wplątać w lewe interesy z byłym senatorem PSL (http://pl.wikipedia.org/wiki/J%C3%B3zef_Sztorc).

Pieniądze z konta zniknęły a ksiądz siedzi w areszcie już 2 lata (zmanipulował go ten senator i prał na tym koncie brudne pieniądze).

Mimo najszczerszych chęci księdza, wielkie pieniądze przepadły a i pomnika nie będzie.
PatGuinness jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-25, 10:05   #978
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez PatGuinness Pokaż wiadomość

Jestem pracownikiem biura rachunkowego, a mój ojciec jest doradcą podatkowym. Nie przeszkadza mi to jednak w nieznajomości przepisów i totalnej ciemnocie jaką sobą prezentuję.WSTYD AŻ STRACH.

Jednakże jak będzie potrzeba to służę/służymy pomocą w dziedzinie doradctwa podatkowego.
I Ty nas pytasz? No, dałes plamę <żart>

Konto siostr nie ejst kontem prywatnym, ale kontem całego Zgromadzenia.
Pieniadze nasze na tym koncie nie mają szans na długie leżenie, bo jak czesto się da są przesyłane do Zambii. Ja osobiście wątpię, żeby Siostry bawiły się w jakies "interesy".
Ale mogę się mylić, nie jestem fachowcem

Wybacz drobne złosliwostki, to silniejsze ode mnie, małpa jestem
ale serce mam złote

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-25, 10:33   #979
New_Rock
Rozeznanie

Daniel - tak zrób stronę ;>
http://www.bok-bielany.eu/content/view/476/224/
obejrzyjcie i stronę, i filmik na dole - może zrobić u nas podobnie?
teraz na wielu stronach widzę prezentacje (choćby w formie linka z youtube) na wysokości tej co się strona otwiera - że człowiek nic nie musi klikać, a się mu obrazki zmieniają, i od razu wie, czy jest zainteresowany.

tak w ogóle to chodzi o to, że 9 listopada jest spotkanie z podróżnikiem Ryszardem Czajkowskim pt. Ludzie Kenii. BOK Bielany, ul. Goldoniego 1, godz. 18.
New_Rock jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-10-25, 11:31   #980
Dla ciebie J.
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez New_Rock Pokaż wiadomość
.
tak w ogóle to chodzi o to, że 9 listopada jest spotkanie z podróżnikiem Ryszardem Czajkowskim pt. Ludzie Kenii. BOK Bielany, ul. Goldoniego 1, godz. 18.
Fajne tylko szkoda że w Warszawie.

MAMA wyrzuciłaś komputer?bo ja zamierzam

www.adopcjaserca.pl

Stary 2007-10-25, 11:40   #981
Marlenen
Raczkowanie

GG do Marlenen

Witam wszystkich nowych rodziców i gratuluję!

NR kiedy nasz priorytecik poleci? Pytam, bo kaske muszę zbierać na przesyłkę. I ile tam już jest kg?

ja ostatnio jestem zalatana... ale grzecznie czytam
Stary 2007-10-25, 11:47   #982
Marlenen
Raczkowanie

GG do Marlenen

Zapomniałam Wam powiedzieć, że śniło mi się dzis, ze byłam w Zambii i widziałam swojego Chryspina i tak bardzo chciałam pobiec i go przytulić... Ale najpierw postanowiłam spytać Siostry, czy można taką wieź z dzieckiem nawiazywać... i sie obudziłam

P.s. Na stronach różnych fundacji często jest napisane, że nie powinno sie nawiązywać zbyt bliskich relacji z dziećmi, aby nie dawać im złudnych nadziei
Stary 2007-10-25, 11:59   #983
Dla ciebie J.
Rozeznanie

Marlenen i inni,w swoich postach rób edytuj i dopisuj,aby nie było kilku wypowiedzi od tej samej osoby.

Prawda NR?

www.adopcjaserca.pl

Stary 2007-10-25, 12:03   #984
Anastazja#
Zakorzenienie

Słuchajcie- polecam zrobienie w domu porządków. Ja się właśnie ostro zabrałam i znalazłam całą masę rzeczy (nowych oczywiście- żeby sobie ktoś nie pomyślał)- Aga dostaniesz ogromną paczkę z gadżetami na aukcje
Anastazja# jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-25, 12:21   #985
suzi82
Rozeznanie

GG do suzi82

Cytat:
Napisane przez Anastazja# Pokaż wiadomość
ANIMATOR Ja też się chętnie "dokulam" Tylko ja czasami po południu pracuję, więc najlepsza byłaby chyba niedziela albo sobota?
Nie zapomnijmy o Suzi82
Jak miło że ktoś o mnie pamięta z samego rana Mi sobota i niedziela pasuję ale tylko co druga. Bo studiuję zaocznie i tylko co drugi weekend mam wolny Ale to juz jakoś sobie dogramy

Stary 2007-10-25, 13:34   #986
moria44
Wtajemniczenie

PatGuinness. historia księdza z Tarnowa bardzo smutna. Szkoda tylko, że nie udało się udowodnić jego niewinności i musi odsiadywać karę za kogoś innego :/

Anastazja# ja też uważam, że podczas porządków w domu, oprócz samego faktu czystszego mieszkanka, można się doszukać niesamowitych skarbów. Ja tak znalazłam ostatnio czosnek granulowany ( w torebeczce i już go nie używam bo dostałam komplet i mam w szklanym pojemniczku) trochę czerwonej włóczki (zawsze coś ) spineczki i gumeczki ( z których już dawno wyrosłam a niektórych nawet nigdy nie użyłam ) kalkulator, linijki, kawałki szerokiej wstążki i jeszcze jakieś cuda. No jak tak to bym powiedziała, że nic ciekawego nie mam i że muszę kupić a wystarczyło tylko dwie szafki uprzątnąć i proszę

God couldn’t be everywhere, so he created mothers

moria44 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-25, 14:20   #987
New_Rock
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Marlenen Pokaż wiadomość
NR kiedy nasz priorytecik poleci? Pytam, bo kaske muszę zbierać na przesyłkę. I ile tam już jest kg?
jest około 16,6 kg, jeszcze czekam na paczkę od Joli, więc wysyłka pewnie na początku przyszłego tygodnia.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-10-25, 15:17   #988
suzi82
Rozeznanie

GG do suzi82

Uwaga

Musialam napisać tego posta bo New_Rock mi kazał hahaha

On ma świetny pomysł. Rock opowiadaj

zapraszam na czata

Stary 2007-10-25, 16:02   #989
_MAMA_
Zakorzenienie

GG do _MAMA_

Dawno tak nie płakałam do ekranu - to po obejrzeniu filmu z dołu strony do której linka dał NR,
Chciałam tylko powiedzić że dodałam odpowiedzi ( w1 poście - na większość pytań jakie ostanio lawinowo znajduję w mojej skrzynce.
NR - dziękuje za pomoc.
na razie tyle, musze się uspokoić
_MAMA_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-25, 18:34   #990
New_Rock
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez _MAMA_ Pokaż wiadomość
Cytat:
Napisane przez suzi82 Pokaż wiadomość
Musialam napisać tego posta bo New_Rock mi kazał :D hahaha
On ma świetny pomysł. Rock opowiadaj :D
w linku powyżej są zdjęcia ;)
Zdjęcia wykonane przez Panią Cecylię Bies i jej córki z Berlina podczas pobytu na misji w Mpanshya - ZAMBIA - gdzie uczy siostrę i chłopców grać na flecie.
Podobno podchwycili. Może im wysłać więcej tych fletów? Lekkie i tanie są.
Ale może mają, bo im pani Cecylia wysłała? Aga wiesz coś więcej o tym?
Może siostra Józefa napisze, czy jest tam na tyle duże zainteresowanie, żeby stworzyć orkiestrę dętą? ;)

W każdym razie flety plastikowe są na Allegro po 6,90 para (jeden w cenie, drugi gratis) [link tutaj] - można by się złożyć na ileś fletów, wtedy sprzedawca do każdego fletu dorzuci drugi gratis, i paczkę wyśle do 1 osoby (jeden koszt wysyłki).

Drewniane flety mają lepszy dźwięk, ale są też droższe, no i chyba trochę cięższe niż plastikowe.

Na początek rozejrzyjmy się w domach, może leży bezużytecznie jakiś flet prosty ze szkolnych czasów? A może ma ktoś jakieś łatwe nuty na flet prosty?
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości