Rzucić palenie, część II - Strona 64 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-04-06, 18:16   #1891
enii
Wtajemniczenie

Dot.: Rzucić palenie, część II

Cytat:
Napisane przez cienanosdesoledad Pokaż wiadomość
Nie próbowałaś nigdy silnej woli? Bo ja np nigdy nie stosowałam żadnych preparatów, który mogłyby pomóc mi rzucić i właśnie nie wiem czy warto tak naprawdę. Moja babcia próbowała wszystkiego i tak czy siak nie rzuciła.

Pewnie ze tak , ale nic z tego nie wyszło..Powiem tak ...nie pierwszy raz rzucam i faktycznie tabex działał, lecz przyszedł dzien gdy wkurzyłam sie na TZ i ...z jedej fajki poszła cała paczka itd... Uwazam, ze tabsy pomagaja, lecz silna wola to podstawa..

Jesli dajesz rade bez wspomagaczy to super.

22.08.2012 Seoul, Kr (one way ticket)
enii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-06, 18:29   #1892
kometa7
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez bluebluesky Pokaż wiadomość

Tak swoja droga, nie zastanawialyscie sie dziewczyny, jakie oszczednosci wlasnie robimy? Po miesiacu spokojna reka mozna bedzie nowe szpile, albo torebeczke zakupic
Właśnie! To kolejny punkt motywacyjnyGdyby mi się udało to mniej więcej 350 zł w kieszeni zostanie miesięcznie
Rety, składam publiczną obietnicę że od jutra ograniczam maksymalnie,a w najbliższych dniach mam nadzieję że tabletki pomogą mi przestać całkowicie! Także bardzo Was proszę, trzymajcie mocno kciuki i przesyłajcie mentalnie pozytywną energię. Nikomu z bliskich nie powiedziałam, że rzucam, chcę zrobić niespodziankę i nawet nie mam z kim pogadać. Więc jedyna nadzieja w Was
kometa7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-06, 18:30   #1893
cienanosdesoledad
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez enii Pokaż wiadomość
Pewnie ze tak , ale nic z tego nie wyszło..Powiem tak ...nie pierwszy raz rzucam i faktycznie tabex działał, lecz przyszedł dzien gdy wkurzyłam sie na TZ i ...z jedej fajki poszła cała paczka itd... Uwazam, ze tabsy pomagaja, lecz silna wola to podstawa..

Jesli dajesz rade bez wspomagaczy to super.

Czy daję radę, to się okaże za jakiś czas mój rekord to miesiąc bez papierosa. mam zamiar go pobić.
Cel -> 55kg
CG start -> 15.02.2012 i zapuszczam!

cienanosdesoledad jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-06, 19:04   #1894
kometa7
Raczkowanie

Cytat:
Czy daję radę, to się okaże za jakiś czas mój rekord to miesiąc bez papierosa. mam zamiar go pobić.
Ja wiem, że łatwo jest powiedzieć zwłaszcza że od czasu kiedy palę nie miałam takiego okresu bez fajki, ale wydaje mi się że jakbym już miesiąc nie paliła to za wszelką cenę bym się powstrzymywała dalej....
Chociaż teraz tak jak myślę to uśpiony palacz się nie zastanawia za bardzo sięgając po fajkę..
A i dodatkowo wybaczcie moją interpunkcję ale od małego mam problem gdzie powinno się postawić przecinek, a gdzie nie
Stary 2012-04-07, 13:55   #1895
madlen345
Zakorzenienie

Cytat:
czytałaś książkę Alana Carra? Jak rzucić palenie? Mnie bardzo pomogła.
Czytałam kiedyś tą książkę. Wtedy mi nie pomogła w ogóle wiesz

A teraz rzuciłam sama z siebie. Nie miałam tego odruchu , że muszę mieć coś w ręce itp. Nic zupełnie, może ciut więcej jadłam ale to wszystko. Teraz ponad 2 mies nie palę i jest mi dobrze z tym
madlen345 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-10, 11:57   #1896
bluebluesky
Zakorzenienie

No i jak tam dziewczyny? Dajecie rade?

Ja juz koncze 2 tydzien Champixu i jak na razie jest dobrze, nie mam prawie zadnych ciagot. Chodze czesto na basen albo cwicze w domu, panicznie boje sie utyc. Slyszalam, ze przecietny "rzucacz" lapie, co najmniej, 5 kilo
Stary 2012-04-10, 13:53   #1897
kometa7
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez bluebluesky Pokaż wiadomość
No i jak tam dziewczyny? Dajecie rade?

Ja juz koncze 2 tydzien Champixu i jak na razie jest dobrze, nie mam prawie zadnych ciagot. Chodze czesto na basen albo cwicze w domu, panicznie boje sie utyc. Slyszalam, ze przecietny "rzucacz" lapie, co najmniej, 5 kilo
U mnie dziś to 5 dzień z Champixem Palę, ale 3-4 dziennie. Różnica jest duża bo fajka smakuje coraz bardziej beznadziejnie i wiem że wytrzymałabym całkiem bez ale zawodzi silna wola... Wczoraj złapałam się na tym że przez pół dnia w ogóle nie pomyślałam o papierosie.A dziś cały czas za mną chodzi do całkowitego rzucenia zostają mi jeszcze przynajmniej 3 dni więc może się uda odstawić...i właśnie tak to wygląda u mnie. A co do tycia to u mnie już widac różnicę Ale sie nie przejmuje bo parę kilo mi nie zaszkodzi.

Edytowane przez kometa7
Czas edycji: 2012-04-10 o 13:54

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-04-11, 09:30   #1898
bluebluesky
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kometa7 Pokaż wiadomość
U mnie dziś to 5 dzień z Champixem Palę, ale 3-4 dziennie. Różnica jest duża bo fajka smakuje coraz bardziej beznadziejnie i wiem że wytrzymałabym całkiem bez ale zawodzi silna wola... Wczoraj złapałam się na tym że przez pół dnia w ogóle nie pomyślałam o papierosie.A dziś cały czas za mną chodzi do całkowitego rzucenia zostają mi jeszcze przynajmniej 3 dni więc może się uda odstawić...i właśnie tak to wygląda u mnie.
Uda Ci sie na pewno! Ja na poczatku tez popalalam, ale pozniej kompletnie stracilam ochote. Dzisiaj ostatni dzien i od ponad tygodnia nie pale, niesforne mysli mam tylko gdy zaczynam sie denrwowac. Co najdziwniejsze, alkohol tez mi nie smakuje, zupelnie, wczoraj z dziedkami TZta pilismy wino do obiadu, na prawde swietne, ledwo skonczylam kieliszek.
Cytat:
A co do tycia to u mnie już widac różnicę Ale sie nie przejmuje bo parę kilo mi nie zaszkodzi.
Nawet mi nie mow
Stary 2012-04-12, 14:03   #1899
kometa7
Raczkowanie

Dziś mój pierwszy dzień bez fajki!!!! tzn. pół dnia, do wieczora jeszcze dalego ale zaciskam zęby i dam rade
Stary 2012-04-12, 20:32   #1900
koniukov
Raczkowanie

Witam Również przyłączam się do wątku i opowiem swoja krotką historię z paleniem. Także paliłam mniej więcej od 7 lat czasem po paczce dziennie czasem pół, a na imprezach czasem i dwie paczki się spaliło O_0 W końcu pewnego dnia z przerażeniem uświadomiłam sobie że muszę rzucić Głównym powodem były fundusze a raczej ich brak i rozpoczęcie nowej pracy gdzie wiedziałam że w ciągu 8 godzin nie będę miała możliwości wyjść na dymka. Cała ta sytuacja strasznie mnie stresowała bo bałam się że znowu mi się nie uda rzucić( próbowałam już wcześniej rzucać wiele razy) Na szczęście wpadła mi w rękę książka Allena Carra i od momentu jej przeczytania nie pale już ponad 6 tygodni. Co więcej wiem że już nigdy nie zapalę, teraz próbuję przekonać moich znajomych do tego samego Chodź na razie bez większych skutków, niestety jak ktoś sam nie podejmie decyzji o rzuceniu palenia to nikt inny nie jest w stanie na niego wpłynąć. Ja osobiście uważam, że metoda allena jest najbardziej skuteczną metodą rzucania palenia chodź niestety mało rozpowszechnioną. Osobiście odradzam wszelkiego rodzaju nikotynowe terapie zastępcze i polecam przeczytać książkę tego pana. No i oczywiście trzymam kciuki za rzucających
koniukov jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-12, 22:16   #1901
bordowa
Wtajemniczenie

A mnie dopadł kryzys
Kilka dni temu minęło 5 miesięcy jak nie palę. Ani jednego bucha, nic. I pewnego wieczora przyszli znajomi i wypaliłam pół fajki Cztery dni później, czyli we wtorek, czekałam na autobus i kupiłam paczkę, głupia! Wypaliłam całego, chociaż po połowie już kręciło mi się w głowie. Wsiadłam do autobusu, nogi się pode mną ugięły i myślałam, że nie dojadę. Polepszyło mi się dopiero po kilku godzinach. Przyjechał przyjaciel, oddałam mu fajki, bo palacz. Ale znów zapaliłam z nim Wczoraj miałam ogromny stres więc znów zapaliłam z nim, tym razem 2
Od dziś znów solenne postanowienie niepalenia, ale kurczę, straciłam motywację Jestem wściekła na siebie, że zmarnowałam tyle miesięcy
Stary 2012-04-13, 08:00   #1902
Kejthx
Zadomowienie

Hej dziewczyny
Ja juz 20 dzień bez papierosa, ostatnie dni na tabexie- mogę brać 2 tabletki w ciagu dnia, biorę jedną, ale i tak nie muszę. Boję się co bedzie za te kilka dni, pierwsza spotkanie z znajomymi bez dymka Mam nadzieję, że dam radę
Pozdrawiam, zyczę wytrwałosci wszystkim!!!!
Kejthx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-13, 13:11   #1903
kometa7
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Kejthx Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny
Ja juz 20 dzień bez papierosa, ostatnie dni na tabexie- mogę brać 2 tabletki w ciagu dnia, biorę jedną, ale i tak nie muszę. Boję się co bedzie za te kilka dni, pierwsza spotkanie z znajomymi bez dymka Mam nadzieję, że dam radę
Pozdrawiam, zyczę wytrwałosci wszystkim!!!!
Powiedz mi, czy po tych 20 dniach nadal myślisz o papierosach?kusi żeby zapalić?Bo ja dopiero zaczynam rzucanie i nawet jak mi się wydaje że nie myślę to i tak myslę...
Stary 2012-04-13, 14:13   #1904
Kejthx
Zadomowienie

Szczerze, to zdarzają mi sie sytuacje, że myslę sobie "fajnie byłoby zapalić jednego, a potem już nie będe palić" ale wtedy, biorę landrynkę i przechodzi, zajmuję sie czymś aby myśli odleciały Ale to bardzo słabe sygnały, najcześciej w ogóle nie myślę o paleniu, bywa, że i cały dzień mija bez nachodzących "złych myśli" i pokus. Z racji tego, że nie piję w ogole alkoholu przy tym tabexie, boję się momentu jak pojdę na piwko, czy wypiję lampkę wina a mi się "zachce". Ja tłumaczę sobie tak: wytrzymałam tyle dni, dla palaczki wypalajacej ok paczki dziennie przez prawie 10 lat to bardzo dużo, więc nie moge zawieść siebie i bliskich, znajomych, którzy mnie wspierają i nie mogę pozwolić sobie na dymka! I chwile słabosci odchhodzą... Ja myślałam, że to mnie bedzie dręczyć, ale z każdym dniem jest co raz lepiej, warto to przeczekać- dlatego wytrzymaj to!
Życzę wytrwałości!
Stary 2012-04-13, 16:18   #1905
kometa7
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Kejthx Pokaż wiadomość
Szczerze, to zdarzają mi sie sytuacje, że myslę sobie "fajnie byłoby zapalić jednego, a potem już nie będe palić" ale wtedy, biorę landrynkę i przechodzi, zajmuję sie czymś aby myśli odleciały Ale to bardzo słabe sygnały, najcześciej w ogóle nie myślę o paleniu, bywa, że i cały dzień mija bez nachodzących "złych myśli" i pokus. Z racji tego, że nie piję w ogole alkoholu przy tym tabexie, boję się momentu jak pojdę na piwko, czy wypiję lampkę wina a mi się "zachce". Ja tłumaczę sobie tak: wytrzymałam tyle dni, dla palaczki wypalajacej ok paczki dziennie przez prawie 10 lat to bardzo dużo, więc nie moge zawieść siebie i bliskich, znajomych, którzy mnie wspierają i nie mogę pozwolić sobie na dymka! I chwile słabosci odchhodzą... Ja myślałam, że to mnie bedzie dręczyć, ale z każdym dniem jest co raz lepiej, warto to przeczekać- dlatego wytrzymaj to!
Życzę wytrwałości!
No to trochę mnie uspokoiłaś Bo gdyby codziennie przez dłuższy czas męczyły by mnie myśli to by było kiepsko. Dla mnie wielkim sukcesem jest że drugi dzień nie palę...i też dziś tak myślałam, że zapalę jednego i koniec ale odpędzam takie szatańskie myśli. Wstyd by mi było samej siebie jakbym się złamała i zapaliła zwłaszcza że biorę Champix(podobno najskuteczniejszy)
Tak sobie pomyślałam, że to nie jest może chęć zapalenia a bardziej takie nieswoje uczucie. Jeśli paliło się parę lat i to sporo a z dnia na dzien nie mogę uwierzyć że nie palę.
A jeszcze pytanie do Was, czy jak rzuciłyście to też miałyście przez pierwsze dni nieprzyjemny posmak w ustach??? Ja od wczoraj myłam zęby chyba ze 100 razy i po pięciu minutach czuję taki zapach odpychający(nie tyle zapach co posmak-chyba gorszy niż jak paliłam)
Stary 2012-04-14, 11:37   #1906
kometa7
Raczkowanie

Trzeci dzień bez fajki!
Stary 2012-04-14, 20:17   #1907
Kejthx
Zadomowienie

Cytat:
Trzeci dzień bez fajki!
dobrze wiem jak to cieszy

Ja mam już tzw. ostatni "level" (tak sobie żartujemy z mężem ) na tabexie, mam brać jedną, albo dwie dziennie. Biorę jedną w ciagu dnia, dodam, że biorę wtedy gdy mi się przypomni bo już zapominam i o tabletkach i o papierosach. Widomo, że raz jest gorzej raz lepiej, ale naprawdę da się żyć , poza tym jak czuję jak brzydko pachną palacze, mam od razu wstręt i mi się zupełnie odechciewa A jak pomyślę, ze też taki zapach mi towarzyszył to łapię doła
Kometa - ja chyba, gdzieś tak w 1 tygodniu brania tabexu miałam tak jakby jakiś taki "zgniły" posmak w buzi, myślałam, że to coś zjadłam i utkneło miedzy zębami (i się zepsuło hehehehhehe ) ale przesło chyba szybko, nie pamietam
Stary 2012-04-16, 10:51   #1908
12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293
Konto usunięte

podczytuje Was od czasu do czasu
pale od mniej wiecej 15 lat i postanowilam rzucic
to bedzie moje pierwsze podejscie
wiem ze bez wspomagaczy mi sie nie uda- moja silna wola robi ze mna to co chce
czytalam troche o tabexie i champixie, tabex jest bardziej dostepny, ale champix juz nie
Kometa, gzie kupilas champixa? i ile zaplaciclas (jesli mozna wiedziec) patrzylam na apteki internetowe- chmpix w Belgii kosztuje 400€
milego dnia
12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-16, 12:42   #1909
kometa7
Raczkowanie

[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;33573836]
czytalam troche o tabexie i champixie, tabex jest bardziej dostepny, ale champix juz nie
Kometa, gzie kupilas champixa? i ile zaplaciclas (jesli mozna wiedziec) patrzylam na apteki internetowe- chmpix w Belgii kosztuje 400€
milego dnia [/QUOTE]

Ja jestem z lubelszczyzny, Champix kupiłam za 165 zł pierwsze opakowanie, a za 168 zł drugie(też na 2 tygodnie)Stosunkowo niedrogo bo pytałam w innych aptekach to w granicach 185-200 zł.
A co do silnej woli, to i tak jest potrzebna. Ja przestałam palić w 8 dniu brania, tylko bez kombinacji spalę ostatniego czy coś tam. Wstałam rano z założeniem: Nie palę(chociaż w paczce 2 fajki. Wieczorem nie mogłam uwierzyć, że się udało. dziś 5 dzień(choć tak jak napisałam poniżej, zapaliłam(chociaż paleniem nie mogę tego nazwać bo zamarłam z fajką w ręku)więc nie powinnam go liczyć. Ale bez fajek jest fajnie Naprawdę fajnie

Dziś zapaliłam papierosa i śmieję sie sama do siebie...zapaliłam z czystej ciekawości bo po Champixie w ogóle mnie nie ciągnie. Ściągnęłam może ze trzy "machy"( i nie żałuję)Bałam się że jak odpalę papierosa to poczuję ulgę, satysfakcję, radość czy cokolwiek innego, w końcu paliłam parę lat...A tu się okazuje że czuję jedynie smród fajki...i nic więcej.A! No i ból głowy...od razu. Żadnego smaku, ulgi, radochy. Zero!I tak się zastanawiam, jak mogłam palić tyle czasu i jeszcze wmawiać sobie i innym, że mi to smakuje i wszystko jest fajnie....Może to tylko działanie leku, ale wydaje mi się że jeśli kiedykolwiek wrócę do fajek to będzie znaczyło że jestem nienormalna całkiem. I zostaje mi postukać się w głowę dlaczego tyle czasu odwlekałam rzucenie...
A! Założyłam profil na jabłuszkowie, tak dziś zajrzałam i okazuje się że zaoszczędziłam 53 zł:P

Edytowane przez kometa7
Czas edycji: 2012-04-16 o 12:44

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-04-16, 14:45   #1910
revolucy
Przyczajenie

Hej Dziewczyny

Palić zaczęłam już w gimnazjum, czyli paliłam około paczkę dziennie przez jakieś 6 lat. Przez cały ten czas byłam absolutnie zakochana w papierosach i nie pamiętam, żebym kiedykolwiek próbowała rzucić palenie.

Teraz mam 22 lata i nie palę od ponad 8 miesięcy. Rzuciłam palenie z dnia na dzień po przeczytaniu książki Allena Carra. Książkę zaczęłam czytać z ciekawości, bo słyszałam, że jest naprawdę skuteczna.

Czuję się świetnie, praktyczne zapomniałam o tym, że kiedyś paliłam. Od papierosów mnie wręcz odrzuca.
Dla mnie rzucenie palenia tą metodą było naprawdę proste i bezbolesne.
Polecam wszystkim tę książkę

Edytowane przez revolucy
Czas edycji: 2012-04-16 o 14:47
revolucy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-16, 15:34   #1911
Kejthx
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez revolucy Pokaż wiadomość
Hej Dziewczyny

Palić zaczęłam już w gimnazjum, czyli paliłam około paczkę dziennie przez jakieś 6 lat. Przez cały ten czas byłam absolutnie zakochana w papierosach i nie pamiętam, żebym kiedykolwiek próbowała rzucić palenie.

Teraz mam 22 lata i nie palę od ponad 8 miesięcy. Rzuciłam palenie z dnia na dzień po przeczytaniu książki Allena Carra. Książkę zaczęłam czytać z ciekawości, bo słyszałam, że jest naprawdę skuteczna.

Czuję się świetnie, praktyczne zapomniałam o tym, że kiedyś paliłam. Od papierosów mnie wręcz odrzuca.
Dla mnie rzucenie palenia tą metodą było naprawdę proste i bezbolesne.
Polecam wszystkim tę książkę
Podziwiam , ja albo nie wierzę w siebie na tyle albo siebie dobrze nie znam, bo jestem pewna, ze po przeczytaniu samej książki bym nie rzuciła
Dziś ostatni dzień z tabexem Od jutra żyję bez fajek i bez wspomagacza - zobaczymy
Stary 2012-04-18, 10:06   #1912
kometa7
Raczkowanie

Tydzień bez fajki!
Stary 2012-04-20, 21:32   #1913
doris1989
Przyczajenie

19.04.2012 r. Pół roku bez fajki dzięki Tabexom ))))))))))))))))))))))) ))))))))))))
doris1989 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-21, 16:16   #1914
Kejthx
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez doris1989 Pokaż wiadomość
19.04.2012 r. Pół roku bez fajki dzięki Tabexom ))))))))))))))))))))))) ))))))))))))

ja dopiero prawie msc, ale mam nadzieję, że dam radę !!!!
Stary 2012-04-22, 08:49   #1915
orbion
Przyczajenie

tabex aż tak pomaga?
orbion jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-22, 10:24   #1916
Kejthx
Zadomowienie

Mi bardzo pomógł, bo bez niego bym na bank nie rzuciła
Stary 2012-04-22, 10:45   #1917
madlen345
Zakorzenienie

Mi pomaga ciągle silna wola 3 miesiące bez dymka
szkoda, że do pisania mgr nie mam już tej woli
madlen345 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-22, 10:51   #1918
Kejthx
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez madlen345 Pokaż wiadomość
Mi pomaga ciągle silna wola 3 miesiące bez dymka
szkoda, że do pisania mgr nie mam już tej woli
Podziwiam
Moja "silna" wola jest za słaba , więc musiałam się ratować własnie tabexem.
Stary 2012-04-22, 20:49   #1919
bluebluesky
Zakorzenienie

No dziewczeta, jak tam postanowienia? Kejthx, Kometa, Madlen345 mozecie powoli byc z siebie dumne.

Ja juz od trzech tygodni nie mialam papierosa w ustach. Problem pojawia sie tylko kiedy sie zestresuje, inaczej nawet o tym nie mysle. Co wiecej, powiem Wam, ze wcale mi tego nie brakuje w codziennym dniu. Dodam jeszcze, ze znaczaco poprawila mi sie cera, TZ sam powiedzial, ze jasnieje, wlosy sa bardziej blyszczace, a zeby bielsze. Tylko jest znacznie wieksza! I z tym ogniem i mieczem walczyc bede![1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;33573836]
milego dnia [/QUOTE]
Mieszkam w Belgii i zaplacilam za Champix kolo 50€, nie bardzo juz pamietam ile dokladnie, ale na pewno nie wiecej niz to.
Stary 2012-04-23, 10:22   #1920
Kejthx
Zadomowienie

Bluebluesky gratulejszyn Coś za coś, u mnie waga stoi w miejscu i mam nadzieję, że tak pozosatnie Ale mimo to, nawet jeżeli bym z dychę przytyła, to wolę to niż smierdzące od fajek włosy, ubrania, skóre....

Powodzonka!

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości