Wspieramy się, gadulimy o różnościach... - perypetie Aniołkowych Mam część II - Strona 9 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-05-21, 07:59   #241
agatkaa1
Zakorzenienie

Dot.: Wspieramy się, gadulimy o różnościach... - perypetie Aniołkowych Mam część II

Cytat:
Napisane przez Nita6 Pokaż wiadomość
natalia - bo po dupsku będę bić
może faktycznie chodźmy na te ćwiczenia one są pewnie relaksacyjne i odprężające - Tobie by dobrze zrobiły

Nie ma się co schizować , bo co nam to daje , napewno nie pomaga tylko jak cos to moze tylko zaszkodzić
Ja też czasem mam takie myśli ale zaraz staram sie je wyganiać , nie chcę żęby maluszek w brzusiu czuł napięcie i nerwy .

Kawka ?

---------- Dopisano o 06:38 ---------- Poprzedni post napisano o 06:27 ----------

Tak Tak sobota i wszystkie sobie smacznie śpią
mój budzik ( córcia) wstał o 7ej wiec calkiem nieźle

juz po śniadanku , po prysznicu , idę włosy przywołać do porządku bo znajomi mają wpasć po południu . Dość ze grubas to jeszcze zmora ? nie nie , chociaż włosy wyszykuje

życzę Wam udanego upalnego weekendu

mam zachciankę , spacer po plaży hehehe , jakieś 700km nad morze , raczej się nie uda. zostaje tylko piaskownica
Dzień dobry ja już od rana ostro pracuję a zaraz na zakupki pojedziemy z Tż

Nita nie przesadzaj bo niby grubasek ale co jest w środku tego brzuszka?? sama radość i szczęście

26,01,2011[*]
23,04,2013[*]

Nasze Szczęście- IGOREK
agatkaa1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-21, 08:10   #242
Nita6
Zakorzenienie

Dot.: Wspieramy się, gadulimy o różnościach... - perypetie Aniołkowych Mam część II

Wiem wiem , brzusiu jest słodziutki \ale moje kitki ? codziennie je masuje zeby tego cellulitu nie bylo
bo lato idzie i trzeba bedzie w krotkich gaciach ganiać
ale są postępy
Nita6 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-21, 08:25   #243
agatkaa1
Zakorzenienie

Cytat:
Wiem wiem , brzusiu jest słodziutki \ale moje kitki ? codziennie je masuje zeby tego cellulitu nie bylo
bo lato idzie i trzeba bedzie w krotkich gaciach ganiać
ale są postępy

26,01,2011[*]
23,04,2013[*]

Nasze Szczęście- IGOREK
agatkaa1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-21, 09:34   #244
inutil
Zakorzenienie

GG do inutil

Dzień Dobry!!

vvitaminka
no widzisz... facet po prostu potrzebuje trochę czasu... może się poprawi i będzie lepiej

natalia_23
może rzeczywiście to stres, ale jak tu wyluzować... dobrze, że już lepiej

nita niezła ta zachcianka... chyba tż jej nie spełni... ja wczoraj miałam ochotę n shake z mcdonalda. I odwiedziliśmy dwa, bo w pierwszym zepsuła się maszyna
Stary 2011-05-21, 12:48   #245
Daria16071989
Zadomowienie

Hej dziewczyny.. Tak Was sobie podczytuje i powiem Wam,że chyba te ostatnie dni były jakieś kłótliwe bo ja też pokłóciłam się z moim tż-em znaczy się dokładnie nakrzyczałam na niego i się popłakałam Dziwne trochę ponieważ nigdy nie reagowałam na to,że na niego nakrzyczałam płaczem hihi
Wogóle od paru dni jajniki nie dają mi spokoju,tak mnie jeden kuje,że nie wiem jak mam siedzieć,a dzisiaj to już w ogóle jest jakaś masakra,podbrzusze mnie boli,jajnik kuje .. Mam nadzieję,że to nie na zbliżającą miesiączkę bo w głębi duszy modlę się żeby nie przyszła Ale powiem Wam,że mam jakieś odczucie,że się nam udało i że jestem w ciąży Nie chce zapeszać ale jakoś tak mi się wydaje..Tym bardziej,że ostatnio moje przeczucia mnie nie mylą i mam nadzieję,że teraz też mnie nie zawiodą. To jest mój pierwszy cykl starań i zobaczymy czy za pierwszym razem mi się uda Bardzo bym tego chciała bo już powoli na głowę dostaję.. Tak bardzo pragnę maleństwa,że ciągle o tym myślę. Niby pocieszam Agatke ale sama dostałam jakiejś schizy na punkcie dziecka. Zastanawiam się tylko kiedy mam zrobić test?! Ponieważ w poprzedniej ciąży zrobiłam 4 dni przed spodziewaną miesiączką i wyszedł pozytywny z tym że ta druga krecha była jaśniejsza ale bardzo dobrze widoczna. I tak sobie myślę,że chyba zrobię 26 maja w ten dzień Matki tak jak mi przyjaciółka mówiła,chyba że poczekam jeden dzień i zrobię w dniu spodziewanej miesiączki...? Hmmm..sama nie wiem

Moje dwa aniołki:
25.02.2011 [*]
12.06.2011[*]

Edytowane przez Daria16071989
Czas edycji: 2011-05-21 o 12:49
Daria16071989 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-21, 13:34   #246
shehzadi
Zadomowienie

Dzień dobry dziewczynki

Może te kłótnie to przez elektryczność w powietrzu? Ciągle burze i burze, jakoś to na nas może wpływać.

Daria jak już nie możesz wytrzymać, to zrób 26go, ale jeżeli nie wyjdzie, to możesz mieć dzień do . Może zrób 27go?

shehzadi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-21, 13:47   #247
bacharybnik
Zadomowienie

Witam

Cytat:
Napisane przez Toto1 Pokaż wiadomość
no ja to juz na dzisiaj mam placzu az nadto

basiu a ty co tak wczesnie spac??

ja czekam na TZ wypadaloby jakas kolacje zmatowac,,,
Poszłam wcześnie bo jakoś chciało mi się spać, teraz z resztą cały czas chce mi się spać

Cytat:
Napisane przez Daria16071989 Pokaż wiadomość

Zastanawiam się tylko kiedy mam zrobić test?! Ponieważ w poprzedniej ciąży zrobiłam 4 dni przed spodziewaną miesiączką i wyszedł pozytywny z tym że ta druga krecha była jaśniejsza ale bardzo dobrze widoczna. I tak sobie myślę,że chyba zrobię 26 maja w ten dzień Matki tak jak mi przyjaciółka mówiła,chyba że poczekam jeden dzień i zrobię w dniu spodziewanej miesiączki...? Hmmm..sama nie wiem
No to zrób 26 w dzień matki tylko się nie rozczaruj jak będzie negatywny Trzymam żebyś zobaczyła II kreski na teście

17.09.2006 Kamilek
07.11.2010[*] Mój Aniołek
10.02.2011[*] Mój Aniołek
bacharybnik jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-05-21, 15:06   #248
inutil
Zakorzenienie

GG do inutil

Ja byłam w mieście, wymienić grę na PS, mam nadzieję, że koleś mi dobrze doradził i będę zadowolona wypożyczyłam sobie film na dvd 'Och, życie', kupiłam w tesc ładne kwiatki, cztery monte i dżem jagodowy bo dziś tż jest na kawalerskim kumpla, zaczynał się o 13.30 (szli na paintball'a - czy jak to tam się pisze. Wróci tylko się przebrać i dalej bawić się to ja mam wolny wieczór i znalazłam sobie zajęcie.

Może przy okazji wytargam z pudła moje wełny i porobię parę kulek

teraz muszę chociaż trochę łazienkę ogarnąć bo zarasta kurzem

Daria16071989
Ja mimo wszystko bym zrobiła w dniu, kiedy @ ma przyjść. Albo nawet poczekała ze dwa dni... Ale wiem, że to łatwe nie jest, więc kiedykolwiek nie będziesz robić testu to trzymam kciuki
Stary 2011-05-21, 16:06   #249
Toto1
Zadomowienie

a co tu taka ciiiisza ??? wygrzewaja sie wszystkie co??

daria ja jakbym byla na twoim miejscu to bym nie wytrzymala...ostatnim razem mialam przeczucie ze jestem w ciazy, ze wzgledu na bole w podbrzuszu ktore nigdy nie wystepowaly i zrobilam test...5 dni przed okresem i wyszly dwie tluste kreski... ja z tych niecierpliwcow jestem..

inutil no to wolna chata dzisiaj ja tez dzisiaj kwiatki kupilam posadzilam juz je na balkonie pieeknie teraz jest.

basiu to skoro ty tak wczesnie padasz to o ktorej wstajesz??

a co sie stalo ze dzisiaj nikt o jedzeniu nie pisze?? haaa??
ja ide robic pasztet z soczewicy

---------- Dopisano o 17:06 ---------- Poprzedni post napisano o 17:01 ----------

Cytat:
Napisane przez inutil Pokaż wiadomość
Może przy okazji wytargam z pudła moje wełny i porobię parę kulek
a co kulasz:confused :

http://muslitotek.blogspot.com/
Toto1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-21, 16:19   #250
inutil
Zakorzenienie

GG do inutil

No, chyba wszystkie na słoneczku siedzą

Cytat:

a co kulasz:confused :
robię korale i kolczyki z filcu ;-)

kurde, posprzątałam łazienkę, tak z grubsza tylko i umyłam podłogę w przedpokoju i padam. Jestem zmęczona jakbym maraton przebiegła...

a jedzenie... dzisiaj kiepsko, ale zaraz zabieram się za zupę ze szparagów
Stary 2011-05-21, 17:08   #251
amilcia
Wtajemniczenie

Witajcie.

Ja jestem po południowej drzemce, ostatnio często mi sie to zdarza.

vitaminka - cieszę się, że z TŻ wszystko OK i teraz Wam się bedzie układać. Chyba mężczyźni tak mają, ze nawet jak cierpią to nie umieją o tym rozmawiać.

daria - mi test teraz wyszedł pozytywny 3 dni przed @. A w poprzedniej ciąży po terminie @ więc to nie reguła. Jak nie wyjdzie 26 to zrobisz po kilku dniach.

Co do tych testów owulacyjnych dziewczyny to tez polecam, bo sama stosowałam i udaje się ustalić owulację zwałaszcza przy różnej długości cyklach.

Toto - mysię jeszcze nie znamy, witaj

inutil, nita - ja nie mam jeszcze zachcianek, tylko mnie mdli na jedzenie ale wszystko zniosę
Jak byłam w ciąży z córką to jadłam codziennie marsy (batony) - skończyło się to nadwagą 10 kg mi zostało

Dziewczyny z tego co się doczytałam na 1szej stronie to jestem tu najstarsza mamuśką

Edytowane przez amilcia
Czas edycji: 2011-05-21 o 17:13
amilcia jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-05-21, 17:17   #252
Toto1
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez inutil Pokaż wiadomość
No, chyba wszystkie na słoneczku siedzą

robię korale i kolczyki z filcu ;-)

kurde, posprzątałam łazienkę, tak z grubsza tylko i umyłam podłogę w przedpokoju i padam. Jestem zmęczona jakbym maraton przebiegła...

a jedzenie... dzisiaj kiepsko, ale zaraz zabieram się za zupę ze szparagów
jeeeej ja uwielbiam filcowanki pochwalisz sie?
chociaz oczy naciesze

powiem Ci ze ja przez pierwsze 15 tyg ciazy bylam jakby po mnie walec przejechal... sprzatalam zawsze na raty po jednym pokoju na dzien... a nie mam wielkiego mieszkania efekt byl taki ze przez pare miesiecy moja chatka wygladala jakby baby w niej nie bylo
potem jak reka odjal. explozja energii.. tak wiec wszystko przed toba kochana..

a jak zupe ze szparagow robisz moze i ja sie machne.. bo swieze juz widzialam..hmmm

---------- Dopisano o 18:17 ---------- Poprzedni post napisano o 18:10 ----------

Cytat:
Napisane przez amilcia Pokaż wiadomość
Toto - mysię jeszcze nie znamy, witaj
witam kolezanke okolicznosci kiepskie ale milo poznac

a wlasnie apropos listy, prosilabym o dopisanie.. magda 26l , aniolek10.05.2011, kibicujaca

amilcia wydedukowalam ze ty jestes zafasolkowana szczesciara gratuluje wiec ktory to tc??

Stary 2011-05-21, 17:32   #253
amilcia
Wtajemniczenie

toto - to dopiero 3 tydzień. W poniedziałek mam pierwszą wizytę, tak, że wszystko przede mną.
amilcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-21, 17:47   #254
Toto1
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez amilcia Pokaż wiadomość
toto - to dopiero 3 tydzień. W poniedziałek mam pierwszą wizytę, tak, że wszystko przede mną.

no to trzymam kciuki zeby wszystko poszlo dobrze

Stary 2011-05-21, 18:44   #255
Cookie24
Zadomowienie

witam, wkońcu dotarłam... dopisuje sie do listy.. Wiola 24 lata, aniołek 10 maj 2011
kibicujaca.. Na razie Juz bym mogla po pierwszej @ ale nie wiem czy nie lepiej poczekac 2-mce...... ciekawe kiedy przyjdzie @ mineły prawie 2 tygodnie od # wiec cierpliwie czekam
Cookie24 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-05-21, 19:10   #256
Toto1
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Cookie24 Pokaż wiadomość
witam, wkońcu dotarłam... dopisuje sie do listy.. Wiola 24 lata, aniołek 10 maj 2011
kibicujaca.. Na razie Juz bym mogla po pierwszej @ ale nie wiem czy nie lepiej poczekac 2-mce...... ciekawe kiedy przyjdzie @ mineły prawie 2 tygodnie od # wiec cierpliwie czekam
witaj ja stracilam synka dokladnie wtedy kiedy ty... tez czekam cierpliwie na @. 22 czerwca mam wizyte kontrolna i zobaczymy kiedy dostaniemy zielone swatelko...
w ktorym tyg odszedl twoj aniolek?

Stary 2011-05-21, 19:15   #257
natalia_23
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Cookie24 Pokaż wiadomość
ja zaszłam w 1 m-cu po # i jak na razie jest ok, poza tym że się stresuję za bardzo ale taka już moja natura, więc jak tylko lekarz powie że w środku wszystko ok i chcesz się starać to można w 1 m-cu

Mikołaj 19.11.2011
natalia_23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-21, 19:34   #258
Toto1
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez natalia_23 Pokaż wiadomość
ja zaszłam w 1 m-cu po # i jak na razie jest ok, poza tym że się stresuję za bardzo ale taka już moja natura, więc jak tylko lekarz powie że w środku wszystko ok i chcesz się starać to można w 1 m-cu
z jednej strony tez bym tak chciala jak ty jestem zdania ze po # tak czy siak sie bedziemy martwic i stresowac czy wszystko ok.. nie wazne czy to bedzie tydzien,miesiac czy rok po stracie...
zobaczymy co mi "doktory" powiedza..

Stary 2011-05-21, 19:49   #259
Nita6
Zakorzenienie

Amilcia -ty masz już jakieś potomstwo ?
ile masz latek że mówisz że najstarsza ?
z tymi dolegliwościami to tak jest , pierwsze tygodnie to spanie , spanie , spanie , i na nic nie ma sie ochoty
ale teraz ja już jestem elegancka , nie mam dolegliwosci i sił mam co nie miara
wiadomo człowiek musi się oszczędzać ale jakos checi są wieksze do wszystkiego i w ogole jakos wiecej radosci

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-05-21, 20:56   #260
Lucy1111
Zakorzenienie

Wróciłam z pracy. Jestem wykończona. Tak mnie bolą plecy ledwo stałam...
A jutro znowu 12h

Zaraz wstawiam lasagne do piekarnika, co będę miała na jutro do pracy. No i mąż żeby nie umarł z głodu jutro

Inutil, to ślub Wam się szykuje? czy tylko kawalerskie?
Widziałam dzisiaj zdjęcia w Twoim albumie Ale fajnie wyglądaliście, tacy szczęśliwi
Lucy1111 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-22, 07:19   #261
Nita6
Zakorzenienie

dzień upalny !!!
jakie dzisiaj plany ?
ja jade do rodziców na cały dzionek więc odezwę się wieczorkiem
Stary 2011-05-22, 07:45   #262
inutil
Zakorzenienie

GG do inutil

Dzień dobry!

ja od 6 spać nie mogę

toto1 jak coś ukulam to pokażę, już kiedyś pokazywałam jakieś korale - ale spokojnie, nie są to żadne cuda

lucy noo, idziemy na wesele za tydzień. A ja jeszcze szafy nie otworzyłam i nie wiem co nałożę, w razie czego muszę na jakieś zakupy jechać, ale mi się nie chce

cookie24
dobrze, że nas w końcu znalazłaś zaraz wpisuję Cię na listę

ojj, nita to miłego wypoczynku
Stary 2011-05-22, 07:53   #263
Nita6
Zakorzenienie

Ja mam straszny katar
pól nocy nie mogłam spać , jestem strasznie wypompowana

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-05-22, 08:11   #264
inutil
Zakorzenienie

GG do inutil

ojj, niecierpię kataru

chyba się ubiorę i pojadę do lidla po jakieś śniadanie mam nadzieję, że otwarty od 9 a nie od 10 :P

Edytowane przez inutil
Czas edycji: 2011-05-22 o 08:13
inutil jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-22, 08:35   #265
Daria16071989
Zadomowienie

Witam Was Kobietki Dziękuję bardzo za odpowiedzi do mojego posta ale nie dziękuję za kciuki Oczywiście żeby nie zapeszać Chociaż ten ból podbrzusza i kujące jajniki chyba coś oznaczają Mam nadzieję,że to o czym marzę.Wczoraj to już tak jajnik dawał mi czadu,że aż momentami siedzieć nie mogłam bo czułam jak te kucie mnie "przeszywa". A co do testu tak jak już pisałam,poprzedni wyszedł mi 4 dni przed spodziewaną miesiączką więc jeszcze przemyślę kiedy go zrobić Tak jak Amilcia pisała: jak nie wyjdzie to zrobię po paru dniach

Moje dwa aniołki:
25.02.2011 [*]
12.06.2011[*]
Stary 2011-05-22, 08:50   #266
Nita6
Zakorzenienie

Daria
to trzymamy kciuki , test zrób wtedy jak poczujesz że to odpowiedni moment.
Wiem pewnie kusi aby zrobić już, zrób jak uważasz

My tu wszystkie trzymamy kciuki za II kreseczki
Stary 2011-05-22, 08:59   #267
Daria16071989
Zadomowienie

Cytat:
Daria
to trzymamy kciuki , test zrób wtedy jak poczujesz że to odpowiedni moment.
Wiem pewnie kusi aby zrobić już, zrób jak uważasz

My tu wszystkie trzymamy kciuki za II kreseczki
Wiesz Nita ja jakoś jestem nastawiona na tego 26-go maja i ani nie myślę go zrobić prędzej

Moje dwa aniołki:
25.02.2011 [*]
12.06.2011[*]

Czas edycji: 2011-05-22 o 09:03
Stary 2011-05-22, 09:31   #268
Cookie24
Zadomowienie

Cytat:
witaj ja stracilam synka dokladnie wtedy kiedy ty... tez czekam cierpliwie na @. 22 czerwca mam wizyte kontrolna i zobaczymy kiedy dostaniemy zielone swatelko...
w ktorym tyg odszedl twoj aniolek?
Mój aniołek odzszedł pod koniec 5 tyg... To była moje pierwsza ciąza,więc teraz będę sie martwić tak jak wspomniałas ,nie wazne czy minie miesiac czy rok... Bo do konca w sumie nie wiem czy nie popełnilam jakiegos błedu..Nie oszczedzałam sie bo sądziłam, ze jak dobrze sie czuje to wszystko bedzie oki.. Chodzilam na basen itp.. Idę za tydzień do gina,na kontrol bo podczas ciąży wykrył nadżerke i torbiel, ciekawe jakie wyniki mi wyjda z cytologii. Ogólnie nie miałam łyzeczkowania i wszystko mi sie oczyściło po tygodniu. TOTO1 znałas juz płeć dzidziusia, w którym byłas miesiącu? Buziaki dla Ciebie ...

---------- Dopisano o 10:31 ---------- Poprzedni post napisano o 10:23 ----------

Cytat:
Napisane przez natalia_23 Pokaż wiadomość
Pocieszyłas mnie juz tak sie przyzwyczaiłam do mysli, ze zostane mamą ... i chcialabym jak najszybciej.Po # wszystkie sie teraz denerwujemy , zawsze juz bedzie siedziala w głowie ta niepewność... Tylko najwazniejsze zeby nie dać sie zwariowac hihi Całusek dla Ciebie i dzidzi
Stary 2011-05-22, 09:53   #269
Daria16071989
Zadomowienie

Witaj Cookie ;* Ja straciłam swoje maleństwo w 8t6d a dowiedziałam się o tym w 13tygodniu ;( Co do starań to powiem Ci tak: # miałam 27.02.2011 i teraz w maju się starałam i czekam na wyniki. Czekałam prawie 3 miesiące chociaż żałuję,że nie zaczęłam prędzej starań bo być może już bym miała fasolkę Ale gdybać teraz nie ma co,mam nadzieję,że w tych majowych staraniach się uda Już nawet jajniki mnie kują i boli podbrzusze,zresztą pisałam wyżej.. W poprzedniej ciąży udało się za pierwszym razem więc lekarze mówili mi że z zajściem w drugą ciąże nie będzie problemu(co się niedługo okaże). Ja czekałam tyle czasu z kolejnymi straniami bo moja gin kazała mi porobić badania przed planowaniem ciąży i czekałam za wynikami,chociaż nie powiem,że ciężko mi przyszło zabranie się za nie i tylko z mojej winy dopiero zaczęłam starania.. Pozdrawiam Cię i całuję Wszystko będzie dobrze,życzę Wszystkiego dobrego..
Aha i nie masz co myśleć czy nie popełniłaś jakiegoś błędu bo domysły już Ci nie zwrócą Twojego maleństwa Tak po prostu miało być i tyle.. Następnym razem się uda i będziesz miała swoją dzidzie

Moje dwa aniołki:
25.02.2011 [*]
12.06.2011[*]

Czas edycji: 2011-05-22 o 09:56
Stary 2011-05-22, 10:41   #270
Cookie24
Zadomowienie

Witaj Daria16071989, Trzymam kciuki za dwie kreseczki i dziekuje za ciepłe słowa. Mogłabyś mi powiedzieć jakie wyniki sobie robiłaś? Zamierzam zmienic gina i do nowego wolałabym iśc z gotowymi badaniami zeby nie tracic czasu Mi tez sie udało zajsc za pierwszym razem i mam nadzieje,ze teraz równiez tak się stanie chociaż wiem, ze jak sie czegoś bardzo pragnie czasami jest na przekór i staram sie nie popaść w obsesje Nie chciałabym sie rozczarować tylko miło zaskoczyć Całusek informuj na bieżąco jak sie sprawy mają, wszystkie Trzymamy kciuki , więc bedzie dobrze (wiesz tyle pozytywnych zyczen naraz )
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości