![]() |
#301 |
Przyczajenie
|
Dot.: Gotowanie na parze
Witaj! Od kilku dni mam garnek elektryczny do gotowania na parze- świetne urządzonko, ale nie mam książeczki z przepisami. Czy mogę Cie prosic o pomoc i przeskanowanie przepisów, będę bardzo wdzięczna. Mój e-mail: prywatowska@wp.pl
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#302 |
Raczkowanie
|
Wczoraj nabyłam mój pierwszy w życiu parowar(TEFAL) Dumna jestem niesłychanie hihihi->zawsze miałam chę zakupić sobie taki sprzęt jednak zawsze coś stawało mi na drodze
![]() ![]() ![]() Dlatego sceptycznym wzrokiem wczoraj patrzył na mój nowy wynalazek ![]() ![]()
“Maybe we like the pain. Maybe we're wired that way. Because without it, I don't know; maybe we just wouldn't feel real. What's that saying? Why do I keep hitting myself with a hammer? Because it feels so good when I stop." |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#303 |
BAN stały
|
Mój ukochany też nie był zachwycony z wizji jedzenia zarcia gotowanego na parze ale kiedy zrobiłam w ten sposób pierwszy obiad nic mu nie powiedziałam i nawet się nie zorientował. Dużo przypraw, trochę chilli, czosnek i poszło jak po maśle. Smakowało mu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#304 |
Przyczajenie
|
reklama jest platna
![]() Edytowane przez Nutka Czas edycji: 2009-03-18 o 12:19 Powód: reklama |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#305 |
Raczkowanie
|
Jakie naczynie do gotowania na parze?
Witam.
Ja lubie gotowane na parze, ale, mam garnek taki specjalnie kupiony go gotowania na parze, czyli garnek i dwa poziomy, ale jestem bardzo niezadowolona z niego. W zalaczniku zdjecie. Bo parownik jest bardzo plytki, oba parowniki sa takie i para musi doleciec do samej gory garnka, przy 2cm wody to slabo, i jeszcze ten pierwszy stopien jakos podgrzewa ale juz drugi jak otworze i podloze reka to ledwo ledwo, ja zdejme parowniki to para az buha, ale jakos przez te male dziurki tego metalowego ustrojsta nie chce isc. Czytalam ze dobre sa bambusowe, a jak jestescie zadowoleni z typowych parownikow elektrycznych, tak sa czasem 3 poziomy, jak to wyglada? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#306 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Jakie naczynie do gotowania na parze?
proszę, przed założeniem nowego wątku korzystajcie z wyszukiwarki, po to ona jest
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...otowanie+parze |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#307 |
Raczkowanie
|
Korzystalam z google, ale konkretnej odpowiedzi nie znalazlam.
Jest wiele watkow ogolnie o potrawach gotowanych na parze, ale nie znalazlam szczegolowych watkow RECENZJI tych urzadzen. Ogolne informacje sa, ugotwalam warzywa i wyszly takie i takie, a to mnie nie interesuje. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#308 |
Raczkowanie
|
Dzisiaj zrobiłam drugi raz w zyciu rybe na parze.
Byl to mrozony dorsz. Rozmrozilam w zimnej wodzie. (Podobno w mleku lepiej). Wydusilam pol cytryny do miseczki, dodalam tak niecaly cm swiezego, zmiazdzonego imbiru, sol, bialy pieprz, i dosc duzo chilli w proszku. Posmarowalam rybe i zawinelam w folie. Pieklo sie moze z 30min, czesto zapominam ale jakos cale szcescie na parze bardzo zadko zdaza mi sie ze sie cos rozgotuje i rozciapa. PYCHA!!! Pikantne w smaku!! Dodalabym jeszcze papryki slodkiej i moze miodu,,nastepnym razem. Dawno temu zrobilam tez rybe, pstraga ale wyszla mdla, sucha i niesmaczna, z tego co pamietam to nie zawinelam jej w folie i pewnie dlatego, caly aromat sie ulotnil. Zrobilam ja w garnku, takim z dodatkowymi 2 parownikami, niestety jestem bardzo niezadowolona z tego garnka, te parowniki sa plytki i poziom wody jest duzo nizej niz dziurki, moze woda bardzo parowac ale slabo dochodzi do tych parownikow, do pierwszego jeszcze idzie, ale do drugiego juz slabo ![]() Kiedys widzialam taki garnek z glebokim parownikiem, czyli ta czesc z dziurkami byla moze 5cm nad dnem garnka, albo mysle o bambusowym albo elektrycznym. Jak w elektrycznym parowanie na gorych czesciach sie sprawuje? Np na 3 pietrze? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#309 |
Przyczajenie
|
Mam takie urządzenie Tefala (Steam Cuisine), kosztowało naprawde niewielie (165 PLN). Jest wygodne w użyciu, ma 3 piętra które przy składaniu wchodzą jedno w drugie, więc zajmuje bardzo mało miejsca. A jedzonko wychodzi przepyszne. Jestem zadowolona z tego urządzenia. Mam nadzieję, że jak będę jadla potrawy przyrządzone na parze to w końcu schudnę
![]()
![]() |
#310 | |
S. Sssss. SSSSS.
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#311 |
Raczkowanie
|
Dzieki
![]() A jak jest z cyrkulacja powietrza? Czy jak zdejmiecie ostatnia 3 pokrywe to para tez tak buzuje jak na pierwszym pietrze? Bo u mnie w garnku jak nie mam wlanych min 1/2 garnka,moze to ze 3 -4 szklanki wody, i dosc mocno gazu wlaczonego to strasznie slabo dochodzi para na ostatnie gorne sitko. Na dole moze woda sie gotowac i parzyc ale na ostatnim sitku nawet reki mi nie parzy. Wiem ze do gotowania na parze wystarczy w niektorych urzadzeniach wody na "dwa palce", ile wody wlewacie do tych elektrycznych parowarow? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#312 |
Zadomowienie
|
dziewczyny a czy zawijajac rybe w folie robicie małe dziurki w tej foli, żeby para sie dostawała do środka? czy ma to byc szczelnie zamkniete?
![]() |
![]() |
#313 |
Zakorzenienie
|
Czy ryba zawinięta w folię zrobiona w parowarze to nie to samo,co upieczona w piekarniku??Przeciez para nie przechodzi do ryby
![]() Ja już swój parowar odłozyłam na półkę, straciłam zapał. Zniechęca mnie to mycie tych wilekich pojemników, no i samo wyciąganie sprzętu, potem składanie i chowanie.No i niezbyt mi te dania smakowały.Ja potrzebuję szybko zrobić obiad,a żeby te dania były smaczne, trzeba wcześniej je zamarynować w odpowiednich przyprawach.Ja jak idę do kuchni, to potrzebuję tu i teraz przyrządzić coś sensownego-niestey wtedy najczęściej sprawdza się patelnia. No i TŻet absolutnie nie zaakceptował parowanych posiłków,a gotować na dwa sposoby to już w ogóle bym z kuchni nie wyszła. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#314 |
Raczkowanie
|
a może mógłby ktoś mi przesłac jakies fajne przepisy na @? martu18@tlen.pl
byłabym bardzo wdzięczna ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#315 |
Raczkowanie
|
\"dziewczyny a czy zawijajac rybe w folie robicie małe dziurki w tej foli?"
Nie w folie przezroczysta, tylka taka srebrna, nazwa to chyba aluminiowa, zawijam azeby te soki nie wyplynely aby rybka miala caly czas kontakt z nimi i ich aromat ja przechodzil ![]() Kiedys moja piersza ryba byla bez tej foli i wyszla taka bez smaku. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#316 | |
BAN stały
|
Cytat:
Bardzo dobra rada.Wreszcie sama bede mogła wyciagnac swojego Philipiaka z szafy i bede dalej gotowac. Umiałam tylko gotowac warzywka ;-) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#317 |
Raczkowanie
|
przeglądam wątek i mam do was pytanie, jak to jest z tą rybą?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#318 |
Zakorzenienie
|
zawiń w folie aluminiową
![]() |
#319 |
Raczkowanie
|
dzięki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#320 |
Zakorzenienie
|
ja po prostu klade bezposrednio w garnku albo na warzywach
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#321 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#322 |
Zakorzenienie
|
przeciez i tak lezy to potem razem na talerzu
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#323 |
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#324 |
Zakorzenienie
|
ja klade bezposrednio na tej dziurkowanej powierzchni ale mozna tez polozyc tam zawinieta w folie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#325 |
Raczkowanie
|
ja sama posiadam maszyne parowa i uwielbiam sobie rybe i warzywa w niej robic:P
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#326 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Świetne urządzenie, można oddzielnie gotować w koszyczkach warzywa, ziemniaki w plastikowym pojemniku ryż (ale jednak lepsza metoda tradycyjna, bo krócej ![]() Zapłaciłam razem z przesyłką 350 zł i było warto! 10-15 minut i mam rybkę i warzywka pełne witamin i wartości odżywczych.
![]() ![]() WYMIANKA: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=473753 SZUKAM: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?p=26870216 Edytowane przez marabi Czas edycji: 2009-05-16 o 18:15 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#327 |
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#328 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#329 |
Przyczajenie
|
http://www.2w1.pl/szukaj.html?query=...at_id_search=0
Który najlepszy ??? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#330 |
Raczkowanie
|
A ja z kolei polecam szybkowar. Ja w nim robie wszystko na parze, tzn nie wkladam tej wkladki na pare, tylko wlewam na dno tam 1,5 szklanki wody, wkladam np ziemniaki wiec ta woda i tak czesciowo zamieni sie w pare i mi na parze ugotuje. A jak chce rybke to na te ziemniaki klade ta wkladke do gotowania na parze, na nia rybke zawinieta w sreberko. Albo rybke chwile po ten dodaje, zalezy jaka to rybka. Polecam szybkowar Fagor. Tu jest film instruktowazowy:
http://www.youtube.com/watch?v=nmuGX7pwjTE |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:58.