![]() |
#481 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Gotowanie na parze
dziewczyny jak jest z ta woda? bo nie wiem czy cos zle robie.
![]() |
#482 |
Przyczajenie
|
ja w swoim parowarze używam wody przefiltrowanej przez filtr dzbankowy, pozostaje znacznie mniej białego osadu, nie da się go wyeliminować całkowicie ale mniej to zawsze mniej, od czasu do czasu odkamieniam go wodą z octem (tak mi pisało w instrukcji) a problem z rozłożeniem czasu parowania... kładę jedno pięterko z tym co się paruje najdłużej, odliczam czas i dokładam drugie pięterko z wcześniej ułożonym na nim mięsem. trzeba uważać, żeby się nie poparzyć bo para to więcej niż wrzątek!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#483 |
Raczkowanie
|
Ja używam wody przefiltrowanej w dzbanku (filtruję, bo inaczej wszystko mi zarasta kamieniem). Osadu nie mam. Po każdym gotowaniu płuczę pod bieżącą wodą. Oczywiście ostrożnie.
Jeśli chodzi o rozmieszczanie potraw, to jest generalna zasada - to co najdłużej się gotuje, kładzie się na najniższym poziomie. Z reguły mięsko w folii lub bez daję na dół, obkładając je ćwiartkami ziemniaka (jeśli bez folii to na ziemniakach). Jeśli w folii położy się mięso ściśle, to utrudnia się przepływ pary do wyższych pięter. Dobrze zostawić niezakryte miejsca. Warzywa mrożone "na patelnię" wsypuję mrożone, uprzednio wymieszawszy je z przyprawami. Dlaczego aż 40 minut mają się parować? To już chyba papka się robi... Ja wolę lekko chrupiące.
Przyleciałam... odleciałam... Co złego - to nie ja - pozdrawiam, miszka52 Moje zdjęcia są tutaj Edytowane przez miszka52 Czas edycji: 2011-01-15 o 10:21 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#484 |
Raczkowanie
|
No mi się papka z warzyw zrobiła już po 30 minutach, więc sądzę że nastepnym razem nastawę na 20 minut i najwyżej potem zobaczę
![]() Szkoda ze nie mam w domu filtra ![]()
![]() |
#485 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja nastawiam na tyle, ile ustawa przewiduje, czyli klikam na odpowiedni obrazek i sprawdzam po tym czasie, czy jest OK. Jeśli zdarzy się, że trochę twardawe, to jeszcze dodaję parę minutek. Ale przeważnie nie potrzeba... Jeszcze ważne, jak rozdrobnione są produkty. Jeśli są drobne kawałki, to oczywiście krócej się parują.
![]() |
![]() |
#486 |
Raczkowanie
|
uwielbiam warzywa z parowaru! są zdecydowanie lepsze niż z wody!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#487 |
Zakorzenienie
|
Zgadzam sie
![]()
![]() |
#488 |
Raczkowanie
|
![]()
Dziewczyny wrzucajcie jakieś fajne zdrowe przepisy do przyrządzenia na parze
![]() ![]() Klopsiki z marchewką i groszkiem Mięsko wieprzowe wcześniej zmielone wyrabiamy z jajkiem, cebulką i czosnkiem (uprzednio pokrojonymi w drobną kosteczkę). Dodajemy sól, pieprz do smaku. Formujemy średnie wielkości kulki. Następnie wrzucamy do parownika. Gotujemy około 30-40 minut. W osobnym garnku gotujemy na małym ogniu startą na tarce marchewkę z zielonym groszkiem. Doprawiamy solą do smaku. Na koniec dodajemy łyżkę śmietany i około 50 ml mleka. Klopsiki najlepiej smakują z ryżem brązowym polane marchewką z groszkiem. Oczywiście możemy je równie dobrze przygotować z ziemniaczkami i surówka. Smacznego ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#489 |
Raczkowanie
|
Klopsiki tez robię, ale marchewkę (czasem mrożoną z groszkiem) robię również w parowarze, a tylko sos do marchewki beszamelowy robię osobno.
![]() |
#490 |
Raczkowanie
|
![]()
Chciałam otworzyć wątek dotyczący dietetycznych potraw gotowanych na parze. Osobom które nigdy nie miały styczności z tego typu gotowaniem może po prostu brakować pomysłów na smaczny posiłek.
Zaletą gotowania na parze jest;
Zamieszczajcie tutaj tylko i wyłącznie przepisy, na smaczne, zdrowe jedzonko - tak aby nam się nie zrobił bałagan ![]() ---------- Dopisano o 14:43 ---------- Poprzedni post napisano o 14:34 ---------- Pierś kurczaka z warzywami Składnik
Warzywka podajemy polane oliwą z oliwek. Smacznego ![]() Edytowane przez sunniva1984 Czas edycji: 2011-01-19 o 13:45 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#491 | ||
Nutka nie gryzie!
|
Dot.: Dietetyczne przepisy - gotowanie na parze
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#492 |
Zadomowienie
|
hej dziewczyny
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#493 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny
![]() ![]()
![]() |
#494 |
Raczkowanie
|
A nie masz tam odpowiedników gotowania różnych produktów na przyciskach? Wtedy moja wyżej opisana metoda jest najlepsza. A jeśli nie masz, to przecież w instrukcji podają czasy parowania. Potem zostaje już tylko metoda prób i błędów, bo przecież każdy ma inny gust.
![]() |
#495 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#496 |
Raczkowanie
|
Hej,
mam do Was pytanko polecacie jakis konkretny model parowaru?bo nie wiem na jaki sie zdecydowac? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#497 |
Raczkowanie
|
Roladki wieprzowe z śliwką
Składniki: mięso wieprzowe śliwki suszone przyprawy; sól, pieprz, zioła, czosnek, ewentualnie vegeta Przygotowanie: Mięso wieprzowe kroimy na średniej wielkości paski. Następnie każdy kawałek rozbijamy na cm plaster. Mięso przeprawiamy. Na środek każdego plastra kładziemy śliwki suszone i zawijamy w formie roladki. Na koniec wkładamy do parownika na około 40 minut. Jak podawać? Roladki możemy podawać z kaszą jaglaną polaną marchewką z groszkiem. Smacznego ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#498 |
Raczkowanie
|
Osobiście używam parownika typu durszlak (garnek+ garnek z otworkami-durszlak+ pokrywka) sprawdza się idealnie.
Jedynka uwaga to cena produktu. W sklepach jest wiele parowników tego typu w cenie około 30-40 zł jednak ich jakość ma wiele do życzenia. Sama miałam okazje przekonać się o tym na własnej skórze. Po dwóch gotowaniach garnek zczerniał od dołu i zaszedł białym nalotem niewiadomego pochodzenia. Dlatego polecam zakupić parownik o wyższej jakości materiału np. ze stali chirurgicznej, a nie aluminium. Niestety z jakość musimy zapłacić jednak mamy pewność, że podczas gotowania nie wytwarzają się szkodliwe substancje, które następnie spożywamy z jedzeniem. Nigdy jednak nie miałam okazji wytestować parowarów paropoziomowych wykonanych z plastiku. Dziewczyny miałyście z nimi do czynienia? Czy się lepiej sprawdzają od parowników typu durszlak? Edytowane przez sunniva1984 Czas edycji: 2011-01-20 o 15:00 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#499 | |
Zakorzenienie
|
muszę się z Tobą zgodzić!
warzywa są rewelacyjne! ![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#500 |
Przyczajenie
|
też od wczoraj jestem szczęśliwą posiadaczka parowaru
![]() model philipsa http://www.philips.pl/c/gotowanie/daily-collection-5-l-900-w-timer-nastawiany-recznie-hd9110_70/prd/ . Narazie zrobiłam warzywka na patelnie - pychotka i pierś z kurczaka. Zastanawiam się nad deserami, oprócz jabłek parowanych, bo to już niedługo mam zamiar przetestować. Pozdrawiam i może założymy osobny wątek na przepisy na parowar? Z tym, że już wypróbowane ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#501 |
Zakorzenienie
|
ja mam w domu *********a
![]() i chociaż diety żadnej nie potrzebuję, bo bardziej potrzebuję przytyć niż schudnąć to jednak takie pyszności parowe to super sprawa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#502 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Biały osad to kamień. Można pozbyć się go wlewając do przestudzonej podstawy ocet, najlepiej pozostawić na noc ![]() Ja przecieram podstawę czystą gąbką do naczyń - zanurzoną raz w gorącej, raz w zimnej wodzie ![]() ---------- Dopisano o 15:11 ---------- Poprzedni post napisano o 15:06 ---------- Cytat:
Ja mam dokładnie ten model z Tefala, dla mnie rewelacja, także polecam ![]() http://www.tefal.pl/All+Products/Coo...itacuisine.htm
![]() |
![]() |
#503 |
Przyczajenie
|
Hej
![]() http://dobreparowary.pl/parowar-zelmer-37z011,1.html http://dobreparowary.pl/parowar-zelmer-37z010,4.html Czy mogłybyście polecić i któryś z nich? Czy w tym droższym zelmerze funkcja opóźnionego startu zdaje egzamin, czy tak czy inaczej boicie się zostawić parowar sam? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#504 |
Zakorzenienie
|
malage - sposob z octem wyprobowalam i dziala swietnie
![]() fatalna_jendza -mam ten parowar philips i z calym sercem polecam.
![]() |
#505 |
Raczkowanie
|
Gdybym teraz, po doświadczeniach z parowarem, miała wybierać nowy, to na pewno wybrałabym z opóźnionym startem. Pakujesz wszystko, ustawiasz godzinę i już Cię o nic głowa nie boli. Tak, zdecydowanie wybrałabym taki.
![]() |
#506 |
Raczkowanie
|
czajnik do gotowania wody można w ten sam sposób wyczyścić z osadu i kamienia ![]() ---------- Dopisano o 14:04 ---------- Poprzedni post napisano o 13:53 ---------- fatalna_jendza z tych trzech to ja bym wybrała ten: http://dobreparowary.pl/parowar-zelmer-37z011,1.html Jak już kupować to z większą ilością funkcji, skoro cenowo nie ma aż tak dużej różnicy. Ważne jest aby po zakończeniu parowania trzymał ciepło, ten opóźniony start też przydatna rzecz ![]()
![]() |
#507 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny, jak oceniłybyście taki parowar: http://www.ceneo.pl/2138125 (Clatronic DG 3235)? A może znacie jakiś inny, dobry ale w niskiej cenie?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#508 |
Raczkowanie
|
Wydaje się w porządku. W dodatku na prawdę tani. Jeśli chcesz zaprzyjaźnić się z parowaniem, to myślę, że wystarczająco dobry. Jak polubisz, a odczujesz niedosyt, to zawsze można go potem zastąpić jakimś bardziej wypasionym modelem.
![]() |
#509 |
Rozeznanie
|
Parowar polecam Zelmera, bardzo prosty w użytkowaniu. Uwielbiam wszystkie możliwe warzywa gotowane na parze, to było dla mnie mega odkrycie, kiedy pierwszy raz spróbowałam marchewki- nie miałam pojęcia, że może smakować jeszcze lepiej, ale się udało.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#510 |
Zakorzenienie
|
Ja dzisiaj w końcu skusiłam się na parowar - Philips 9120.Na pierwszy ogień poszedł kalafior i nie wiem czy to tylko autosugestia,ale wyszedł naprawdę pyszny
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:58.