![]() |
#511 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Gotowanie na parze
ja po prostu kocham ziemniaki z parowara!
miruna też pyszna ![]() robiłam ostatnio czosnkowe roladki z cukinii i faszerowane pomidory w parowarze - uczta jakich mało ![]()
![]() |
#512 |
Zakorzenienie
|
Już się nie mogę doczekać aż spróbuję z rybą
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#513 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja sie ostatnio zaniedbalam i nie wyszukuje nowych przepisow, a w parowarze gotuje glownie ziemniaki i jedzenie dla synka. Ale trzeba sie wziac za siebie ![]()
![]() |
![]() |
#514 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#515 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#516 |
Wtajemniczenie
|
kocham mój parowar!
Ostatnio parowałam pierś z indyka (wcześniej zamarynowaną w musztardzie i miodzie), oraz bakłażana z serem! Mniam!
![]() |
![]() |
#517 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#518 |
Raczkowanie
|
To może ja się z Wami podzielę przepisem na kluski na parze (tzw. poznańskie pyzy lub buchty). Przygotowanie (około 13 kluseczek): 1. Przesiać 2 szklanki mąki przez sitko do jakiejś (może być małej) miseczki. 2. Przesiać 1 szklankę mąki przez sitko do większej miski (będzie tam końcowa masa na kluski) 3. Do tej większej miski wlać 1 szklankę podgrzanego ciepłego mleka (najlepiej z kartonu). 4. Do większej miski dodać 2 dag drożdży (20g) - zazwyczaj jest to 1/5 kostki. Dodać szczyptę soli, całość rozrobić. Uwaga - mocno się klei, jednak nie dosypywać już mąki! Pozostawić roztwór (będzie troszkę wodnisty) do lekkiego wyrośnięcia, na ok. 15 minut. Najlepiej przykryć miskę czystą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu. 5. Do INNEJ małej miseczki wbić dwa jajka (TYLKO ŻÓŁTKA!). Następnie dodać 3 kopiaste łyżki cukru i całość rozmieszać (najlepiej rozetrzeć widelcem). 6. Kiedy ciasto (a w zasadzie roztwór) w większej misce odstało już przynajmniej 15 minut, dodajemy do niego mąkę z miski (patrz punkt 1.) oraz żółtko z cukrem (patrz punkt 5.). Całość mocno rozrobić drewnianą łyżką, a następnie ubijać dłonią. Jeśli ciasto będzie się mocno kleiło do dłoni, dodawać do ciasta po troszku mąki, aż ciasto będzie dało się ubić w jedną całość i nie będzie się kleiło. UWAGA! Nie można przesadzić z mąką, ciasto nie może się kruszyć. 7. Ubitą już masę pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia - ciasto powinno zwiększyć swoją objętość o 100% (może to trwać około. 30minut). 8. Kiedy ciasto już nam urośnie, rozwałkować je na posypanym mąką blacie (lub stolnicy), na warstwę mającą około 1,5-2cm grubości. Wykroić z ciasta krążki (najlepiej jakąś szeroką szklaneczką). 9. Jak już mamy wykrojone krążki z ciasta, pozostawiamy je na kilka minut pod przykryciem. 10. W tym czasie możemy zagotować sobie wodę na gotowanie klusek. ![]() 11. Po zdjęciu z pary klusek, polecam je rozciąć, włożyć do środka dżem, a po wierzchu polać roztopioną margaryną (około łyżki margaryny roztopić w rondelku i troszkę ją przysmażyć) i posypać cukrem. To akurat kluseczki polane zmiksowanymi truskawkami z cukrem. ![]() http://cathe-elen.blogspot.com/2011/05/kolorowo.html Na dole notki więcej zdjęć. Edytowane przez Cathe_Elen Czas edycji: 2011-06-03 o 08:25 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#519 |
Wtajemniczenie
|
przepraszam, że tak późno dopiero zauważyłam post!
Mirunę po prostu zasypałam solą, pieprzem i zalałam sokiem z cytryny. po pół godziny do parowara siup ![]() Roladki z cukinii no i tu zaczyna się problem bo ja w kuchni improwizuję, nigdy nie robię nic z przepisu (poza biszkoptem ;P ) ale postaram się w miarę jasno opisać wszystko. Cukinie umyte, pokroiłam na dość cienkie w plastry wzdłuż (idealnie do tego nadaje się nóż do sera, ten taki a'la łopatka z dziurką w środku ![]() ![]() ![]() Faszerowane pomidory nie lubię mięsa, to bezmięsne ale myślę, że z mięsem mogą być równie dobre. w ten sposób myślę zrobię faszerowaną paprykę. Pomidorom (lekko twarde będą najlepsze, bo utrzymają formę) odkrawam czapeczkę i wycinam wodnisty miąższ. Farsz zrobiłam z kaszy jaglanej, zielonej soczewicy (obydwie uprzednio ugotowane), posiekanej czerwonej cebuli, soli pieprzu i łyżeczki zielonego pesto. Aby masa była zwarta dodałam jajko. Wszystko wymieszałam łyżką i hop do pomidorów. Na farsz połozyłam plasterek żółtego sera i nałożyłam z powrotem pomidorową czapeczkę. i do parowara. mam nadzieję, że komuś się przydadzą moje wypociny ![]()
![]() |
#520 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#521 |
Raczkowanie
|
O, jak miło, że pojawiły się pierwsze jaskółki...
Zabieram sobie przepisiki do swojej "książki kucharskiej"... Dziękuję i proszę o jeszcze... ![]()
![]() |
#522 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
to ja może jeszcze wpiszę jak robiłam jajecznicę z porami, bo może nie wszyscy wiedzą pół pora pokroiłam w dość grube plastry i wrzuciłam do parowara. po jakiś 3 minutach przełożyłam do tego pojemniczka do ryżu i zalałam rozkłóconymi dwoma jajkami z łyżeczką mleka i przyprawami i gotowałam dalej... nie wiem ile ![]() dla mnie wyszło przepyszne, lekkie i mega puchate ![]()
![]() |
![]() |
#523 |
Raczkowanie
|
Mam do Was pytanie.
Myślałam wcześniej nad parowarem, lecz była także opcja halogen oven'u. On ma też funkcję parowania, jak i pieczenia oraz innych. Myślicie, że jako parowar (także), sprawdziłby się ??? czy lepiej zainwestować w Tefal (parowar sam w sobie ) ??
![]() |
#524 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#525 |
Wtajemniczenie
|
to wrzuć to co masz
![]()
![]() |
#526 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Natomiast parowar chodzi na okrągło Halogen strasznie dużo miejsca zajmuje. Świeci jak przy wybuchu bomby atomowej, bez okularów nie podchodź, wcale krócej sie w nim nie robi, a jak chcesz mieć coś przyrumienione z obu stron, musisz przewracać, co jest dosyć kłopotliwe. Hałasuje bardziej, niż mikrofala starego typu. "Automycie" to ściema. Odległości między drutami w podstawkach sa tak duże, że drobniejsze rzeczy spadają. Wcale dużo nie da się położyć, jeśli chce się, żeby było dokładnie upieczone. Zwykły piekarnik jest o wiele, wiele lepszy, a porównywanie ovena z parowarem jest po prostu obrazą dla tego drugiego. Zachęcony reklama mąż zaszalał i... wtopa. Takie jest moje i mojej rodziny zdanie ![]()
Przyleciałam... odleciałam... Co złego - to nie ja - pozdrawiam, miszka52 Moje zdjęcia są tutaj Edytowane przez miszka52 Czas edycji: 2011-06-06 o 08:39 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#527 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Aby nie mieć podobnych opinii co cytowana forumowiczka postanowiłam zapytać na forum czy ktoś może polecić lub nie urządzenie varadero, według producenta to uniwersalne i wielofunkcyjne urządzenie kuchenne co robi niemal wszystko w 15 minut, a jak jest na prawdę? czy jest praktyczne? chciałabym zacząć gotować na parze, smażyć bez tłuszczu itp. jednak ogrom wyposażenia w garnki, sprzęty, parowar, szybkowar itd mnie przeraża, nie należę do osób których kuchnia jest pasją, tym bardziej będę wdzięczna za opinie o m.in. parowarze varadero |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#528 |
Przyczajenie
|
Moja siostra we wrześniu bierze ślub i pomyślałam o parowarze w ramach prezentu. Jednak trochę poczytałam, znalazłam też szybkowary i teraz sama nie wiem, co wybrać. Tak naprawdę z żadnym z tych sprzętów nie miałam osobiście do czynienia. Siostra lubi zjeść coś zdrowego, jej narzeczony też, więc chyba to dobry pomysł. Z drugiej strony nie wiem, czy znajdą na to czas... Może lepiej szybkowar?
Proszę o radę ![]()
![]() |
![]() |
#529 |
Wtajemniczenie
|
Hej
![]() Już od 3 lat mam parowar i przyznam się, że rzadko coś w nim gotuję, a to dlatego, że nie chce mi się za każdym razem wyszukiwać przepisów i wiecznie robiłam pierś z warzywami i ryżem. Więc szybko mi się to znudziło. Ale powracam do tego cudownego sprzętu! ![]() ![]() Biorę się do roboty!
![]() |
#530 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Taka jest między nimi różnica. No i smak lepszy, bo nie wygotowane w wodzie...
Przyleciałam... odleciałam... Co złego - to nie ja - pozdrawiam, miszka52 Moje zdjęcia są tutaj Edytowane przez miszka52 Czas edycji: 2011-08-17 o 09:02 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#531 |
Rozeznanie
|
Chciałam dziś po raz pierwszy ugotować coś na parze. Padło na kalafiora. I z tego co wyczytałam nie powinno się go solić, ale do wody można dodać różnych ziół (mam specjalny garnek, nie parowar). Czy mogłybyście powiedzieć jakie zioła dodajecie do gotowania warzyw w ten sposób? Byłabym wdzięczna, bo po przeszukaniu wątku nie udało mi się nic znaleźć.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#533 |
Raczkowanie
|
Przeczytałam cały wątek , kusi mnie parowar Tefal vs4003 tylko mnie wiem jak długo musiałabym przyzwyczajać się do takiego parowego jedzenia. Jak to było w Waszym przypadku?
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#534 |
Wtajemniczenie
|
mam w domu parowar ale kompletnie nie wiem jak się zabrać do gotowania jedzenia w tym urządzeniu... wszystkie tu zachwalacie,że jedzonko jest pyszne więc też chciałabym spróbować
![]() |
![]() |
#535 |
Raczkowanie
|
Jak nie spróbujecie, to się nie przekonacie - ani jak szybko się można przyzwyczaić, ani jakie to łatwe... Po prostu - do dzieła
![]()
![]() |
#536 |
Wtajemniczenie
|
No tak, zgadzam się ale czy ktoś mógłby powiedzieć jak jest z przyprawami w takim gotowaniu?
![]() |
![]() |
#537 |
Raczkowanie
|
Kupiłam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#538 |
Raczkowanie
|
Jak znajdziesz chwilę, to poczytaj dokładnie cały wątek. Znajdziesz tam odpowiedzi na wiele pytań. O przyprawach też chyba gdzieś było. Ja mogę tylko powiedzieć jak ja to robię. Po prostu mieszam produkty z przyprawami przed włożeniem do parowara w jakiejś misce (obtaczam) i tyle. Używam takich, jak w gotowaniu tradycyjnym. Soli też, bo nie lubię bez. Oczywiście i tak się mniej wchłonie, ale przynajmniej nie jest takie "jałowe" w smaku.
Przyleciałam... odleciałam... Co złego - to nie ja - pozdrawiam, miszka52 Moje zdjęcia są tutaj Edytowane przez miszka52 Czas edycji: 2011-08-27 o 00:40 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#539 |
Zakorzenienie
|
a ja mam takie pytanko - planuję dzisiaj kotleciki z jajek - czy uda mi się je stworzyć w parowarze? Nie rozwalą się? Będą 'zwarte'? Próbował ktoś może ?
![]() Z góry dziekuje za inf ![]()
![]() |
#540 |
Raczkowanie
|
nie mam zbyt dużego doświadczenia w gotowaniu na parze, ale robiłam już brokuły i kalafior.. Nie posiadam parowaru, więc gotuje za pomocą garnka i sitka.
![]() Jedzenia zrobione na parze smakuje pysznie, uwieeeelbiam i polecam!
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:21.