![]() |
#451 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Filtry UV a makijaż
Sandijo, a ten moj Lucidity z EL tez jest beztalkowy chyba, Kate mowila, ze mozna z innymi uzywac. Moze dorzucisz do listy?
#452 |
Zadomowienie
|
Sandija, jeśli Cię uraziłam to przepraszam, nie taki był mój zamiar
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#453 |
Zadomowienie
|
A jeszcze jedno, wszystkie LRP mają w składzie alkohol?
|
![]() ![]() |
![]() |
#454 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Próbowałam sprawdzić w sephorze ostatnio, ale akurat go nie mieli. A jak się sprawuje na avence, zadowolona jesteś? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#455 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Oto sklad : POLYMETHYL METHACRYLATE, BORON NITRIDE, PTFE, ALUMINIUM STARCH OCTENYLSUCCINANTE, ZINC STEREATE, TRICAPRYLIN, TOCOPHERYL LINOELATE, LIPOPOLYSACCHARIDE, SANTALUM ALBUM (Sandal wood), TOCOPHERYL OLEATE, ISOPROPYL TITANIUM TRISOSTEARTE, FRAGRANCE (Parfum), TRISODIUM EDTA, BHT, POTASSIUM SORBATE, METHYLPARABEN, PROPYLPARABEN, BUTYLPARABEN, may contain (?!) MICA, IRON OXIDES (CI 77491, CI77492, CI 77499), TITANIUM DIOXIDE (CI77891), BISMUTH OXYCHLORIDE (CI77163) Ocenic mi go niezwykle ciezko Kate, poniewaz jest to wlasniwie moj pierwszy puder jakiego uzywam, przynajmniej sypki, w kamieniu uzywalam kilka dobrych lat temu za mlodu ![]() Niby wszystko gra - utrzymuje podklad na swoim miejscu, matowi skore (radzi sobie z Avenka), ale wcale twarz nie jest plaska, zmatowiona i sucha, ale rozpromieniona i lekko rozswietlona (co nie ma nic wspolnego z filtrowym tlustym blyszczeniem sie). Czyli dokladnie to, o co mi chodzilo. *Natomiast z drugiej strony pomyslalma sobie, ze moze to wcale nie zasluga tego drogiego kosmetyku, a kazdy puder na takiej warstwie tusciocha, nie zmatowilby buzki calkowicie, a jedynie nieco ja uspokoil ten blysk, pozostawiajac jednak spore rozpromienienie? Zastanawiam sie wlasciwie czy to zasluga niby tego cuda, czy kazdy inny zachowalby sie tak samo. Nie mam porownania. Ale poza tym efekt jest w porzadku - wygladam troche blado, ale jest ok. Musze sie oswoic. Sam puder w porzadku - ladnie pachnie, jest przyjemny w nakladaniu, opakowanie praktyczne, bo zakrecane, przewiozlam na lotnisku w torbie podroznej i zyje. ![]() Ps. Aaa i jest napisane na samej gorze: Contains no talc. Ne contient pas de talc. Enthal keinen Talk Non contiene talco ![]()
![]() |
#456 |
Zadomowienie
|
Hm... Jestem ciekawa, jakie ma odcienie... Rowniez poszukuje jakiegos przyjaznego pudru sypkiego
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#457 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A w ogole to jest puder transparentny, wiec wlasciwie trzeba wybrac jeden z trzech rodzajow mniej wiecej karnacji, mam wrazenie, ze dopasowuje sie do kolorytu skory. Jest prawie niewidoczny - tyle, ze matowi, rozswietla i utrwala makijaz.
![]() |
#458 |
Zadomowienie
|
Wlasnie szukam czegos, co by nadawalo mojej cerze lekkiego koloru (wpadajacego w zolty), bo mam inne skore na twarzy (jasna, zarozowiona) a inna na szyi i reszcie ciala (zlocista) i zawsze staram sie zniwelowac te roznice makijazem. Nic. Czeka mnie wycieczka do Sephory
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#459 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co to powyższego cytatu z twojej wypowiedzi to oczywiście masz w dużej mierze rację. Każdy dobry puder na Avenkach daje podobnie ładny efekt. Ale liczy się, że jesteś z niego zadowolona, no i oczywiście komfort nakładania też jest ważny. Dodatkowa zaleta - bez talku, więc lekki i przyjazny innym filtrom, słowem - udany zakup. OT: Cieszę się, że już jesteś znowu z nami. I jeszcze moje dalsze wrażenia dotyczące dry flo. Zrobiłam sobie test - na połowę twarzy dry flo, a na drugą kukurydziana zwykła. Moim zdaniem kukurydzianka wypada lepiej, tj. mniej ją widać, zdecydowanie mniej wchodzi w pory, daje bardziej naturalny efekt no i mniej bieli. Dry flo jest tak drobna, że ma niestety sporą tendencję do włażenia w pory, na białawej biodermie zostawia wyraźną białą poświatę, może na avene byłoby lepiej. W każdym razie na biodermie kukurydzianka wypada lepiej. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#460 |
Wtajemniczenie
|
Ja rowniez sie ciesze
![]() ![]() Daj magusi sklad, niech doda. A ja zakupie sobie dzis ten tonnujacy z avenki, zobaczymy jak wyjdzie.
#461 |
Zakorzenienie
|
Zrobiłam dziś kolejny test pół na pół - jedwabny Hauschka i skrobia kukurydziana - brak różnicy. W kukurydziance można się zakochać.
Nakładałam niewiele i znów na biodermę. |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#462 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Obsypalam sie kiedys, raz, maka, taka z kuchni, za namowa Sandji. Alez toz to bylo okropne, i juz nawet nie o kolor chodzi, ale o to, ze na twarzy mialam takie makowate drobinki, a fuuuj!! CHcesz mi zlociutka powiedziec, ze miedzy jedwabnym pudrem Hauszki za iles tam bambusow a skrobia kukurydziana (domyslam sie ze za jakies grosze) nie widzisz zadnej roznicy..? ![]()
![]() |
#463 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#464 |
Gość
|
Mckabi nie ma spawy, wszystko dobrze, chciałam tylko sprostać, że zawsze przestrzegam naczynkowców przed alkoholem
![]() Co do LRP - posprawdzaj w KWC, ale wydaje mi się, że wszystkie mają denata, niestety. Jowisiu ja również zgadzam się z Kate - u siebie na paszczy nie widzę różnicy między EL a skrobią. No oczywiście, skrobia musi stać w ciemnym miejscu i nie mieć ani grama/mililitra ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#465 |
Zadomowienie
|
Sandija, to super, że wszystko się wyjaśniło
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#466 |
Raczkowanie
|
*/*
Chcialam sie tylko upewnic - jesli stosuje filtry avene (nie wazne jakie) z chemicznego/biochemicznego punktu widzenia moge uzywac kazdego kosmetyku koloryzujacego do makijazu?? Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#467 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#468 |
Wtajemniczenie
|
dziewczyny a gdzie Wy kupujecie tą skrobię kukurydzianą ?
|
![]() ![]() |
![]() |
#469 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#470 |
Wtajemniczenie
|
Kilka dni temu kupiłam Dry Flo, testowałam na różne filtry i na wszystkich spisała mi się tak samo (nie na Avene, bo tego akurat nie mam): świetnie matuje! Trzyma mat przez wiele godzin, czego żaden puder matujący/skrobia ziemniaczana/kukurydziana nie były w stanie zrobić. Zaraz po nałożeniu jest widoczna: twarz jest bielsza i jakby obsypana mąką, ale już kilkanaśnie minut później tego nie widać: twarz nadal jest jasna, ale już nie ma efektu mąki: tak jakby skrobia się wchłonęła.
Wczoraj zrobiłam ostateczną próbę: chodziłam przzez kilka godzin po mieście, potem chciałam przetestować puder brązujący w Sephorze, stanęłam przed lustrem i oniemiałam ![]() ![]() Używałam wczesniej innych skrobii: ziemniaczna to paskudztwo na twarzy, kukurydziana: już lepsza, ale nadal nie to. Dopiero Dry Flo to rewelacja. |
![]() ![]() |
![]() |
#471 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#472 |
Wtajemniczenie
|
Tak wiem
![]() Nazwałam je tak skrótowo, bo chyba wszyscy mówią na Dry Flo po prostu Dry Flo, bez tego "skrobia kukurydziana modyfikowana" ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#473 |
Wtajemniczenie
|
Ta modyfikowana jest również dostepna w sklepach ze zdrową żywnością ?
Jaka nazwa ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#474 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale można ją zamówić w http://mazidla.com/index.php?page=sh...mart&Itemid=28
![]() |
#475 |
Zakorzenienie
|
Tak sobie dumam
Zrobiłam właśnie zapas Avenek (bez testowania) ze względu na konieczność używania podkładu -> blizny. Narazie wszystkie moje podkłady wyglądają koszmarnie, Dermablend i Unifiance korygujący gęste, Lasting Performance też, zresztą kolor nie na teraz, True Matche najlepiej, ale i tak mam w różowych odcieniach, a ja jestem żółta na twarzy. Łudziłam się, że zużyję, ale robią mi straszną tapetę na twarzy, różową na dodatek, i mam ich dość. Zastanawiam się, czy nie zamówić sobie Unifiance optycznie wygładzającego, a na do torby/plecaka wrzucić ich prasowany. I tu mam kilka wątpliwości, bo a) jestem bledzioch, a nie chcę kolejnego leżącego u mnie podkładu - czy 21 z Unifiance'a jest żółtawa? b) prasowaniec z LRP ma filtr SPF 10, ale domyślam się że to jest głownie z barwników - znaczy się dwutlenku tytanu - nie będzie kolidował z Avene? |
![]() ![]() |
![]() |
#476 |
Wtajemniczenie
|
Contax - dziękuję Ci
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#477 |
Raczkowanie
|
*/*
Przesledzilam sklad Antka FE na opakowaniu i na biochemii urody i wyszlo, ze nie zawiera parsolu! Zatem ani mica ani talk nie oslabiaja ochrony?! Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#478 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#479 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#480 |
Zakorzenienie
|
ma, ma
Skład: aqua, cyclopentasiloxane, isononyl isononanoate, octocrylene, alcohol denat., dicaprylyl carbonate, cyclohexasiloxane, glycerin, titanium dioxide, butyl methoxydibenzoylmethane, bis-ethylhexyloxyphenol, methoxyphenyl triazine, dimethicone, propylene glycol, peg-30 dipolyhydroxystearate, silica, nylon-12, polymethylsilsesquioxane, drometrizole trisiloxane, ethylhexyl triazone, alumina, butylparaben, diphenyl dimethicone, ethylparaben, glycine soja, isobutylparaben, lauryl peg / ppg-18 / 18 methicone, methylparaben, pentasodium ethylenediamine tetramethylene phosphonate, phenoxyethanol, propylparaben, terephthalylidene dicamphor sulfonic acid, tocopherol, triethanolamine |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:05.