|
|
#421 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: TE PERFUMY, a nie "ta perfuma" czy też "ten perfum"
|
|
|
|
|
#422 |
|
Szef ds. Wymianek
|
|
|
|
|
|
#423 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#424 |
|
Raczkowanie
|
słowo "kompinować" też ma swój drażniący urok.
Za to nie znoszę stałego używania słowa 'aczkolwiek' w programach telewizyjnych i w ogóle w mowie. Powiedzieliby choćby: azaliż, chociaż ....eee nawet 'mimo-bądź' by mnie nie drzaźniło" tak mocno jak te zakichane aczkolwiek!
|
|
|
|
|
#425 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
kin - od kinematyka - ruch nek - od nekromancja - ale mogłoby być jeszcze gorzej z tym przedrostkiem nekro ![]() olog - końcówka typowa dla badacza związków między powyższymi Wiem... normalna to ja jestem, tak jak moje skojarzenia |
|
|
|
|
|
#426 |
|
Raczkowanie
|
Nie wiem kto to jest kinekolog
, ale znam pana, który udzielał się ze swoim pieskiem w związku kynekologicznym i mnie o tym z dumą informował...
|
|
|
|
|
#427 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: "Te Perfumy", nie "ta perfuma"
|
|
|
|
|
#428 |
|
Wtajemniczenie
|
Odnośnie dyskusji z wątku, który się do tego celu nie nadawał, żeby już tam dłużej nie offtopować
Siarko - Velvet raczej nie chodziło o to, żeby usprawiedliwić błędną forme użytą przez Joannę, lecz (wydaje mi się) o to, że Rozterka napisała, że tej formy w języku polskim nie ma. Nikt nie napisał, że forma jest poprawna, tylko tyle, że ta forma jest, co nie było usprawiedliwianiem błędu, lecz stwierdzeniem faktu. Bo język polski to nie tylko ten, którym posługujemy się dzisiaj i który my uważamy za poprawny. Mam nadzieję, że nie zagmatwałam za bardzo w każdym razie zgadzam się z Velvet, tym samym od razu mówię, że wiem, że ta forma jest niepoprawna ale moim zdaniem Rozterka, jeśli już miała ochotę Joannę poprawić, mogła napisać, że ta forma jest błędna - i nie byłoby tego całego zamieszania bo tak naprawdę i tak wszystkie się ze sobą zgadzamy w kwestiach elementarnych.
Edytowane przez Aggis Czas edycji: 2009-07-14 o 13:45 Powód: literówka |
|
|
|
|
#429 |
|
Szef ds. Wymianek
|
Aggis kochana, ja z kolei stane za ROZ-ter-KA, gdyz sadze, ze miala na mysli wlasnie fakt, ze nie ma takiej formy jak perfuma w poprawnej polszczyznie - wszak o to rzecz sie rozbijala tez tutaj, na tym watku, dlugi czas - czy forma jest poprawna. stad ja w takim ujeciu odczytalam posta ROZ-ter-KI
![]() tak ze jesli juz, to mozna sie spierac w tej sytuacji czy post ROZ-ter-KI byl czytelny, czy tez nie, gdyz reszte sobie juz wyjasnilysmy; jako ze - jak slusznie zauwazylas - co do samej zasady sie przeciez zgadzamy
|
|
|
|
|
#430 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ja też wiem co Rozterka miała na myśli, ale tak niefortunnie to sformułowała, że można się było przyczepić ja tam czepialska nie jestem, a Velvet pewnie też nic złego na myśli nie miała, tylko stwierdziła fakt. Zresztą nie będę za nią pisać No to skoro wszystkie się ze sobą zgadzamy i sprawa wyjaśniona to zmykam |
|
|
|
|
|
#431 |
|
Zakorzenienie
|
jako zrzęda spod znaku Panny podpisuję się pod pomysłem, żeby banowac na KWC i forum zwroty "ta perfuma" "ten perfum" - no bo to włos się na głowie jeży i ciśnienie biednemu człowiekowi skacze...
Może by tak wrzucić gdzies na KWC przypomnienie najlepiej na samym szczycie, oczoj**ną czcionką, że prawidłowa wersja to "TE PERFUMY"?
Ubieram się na czarno, bo jestem z Nilfgaardu Edytowane przez Maja102 Czas edycji: 2009-08-26 o 15:45 |
|
|
|
|
#432 |
|
Raczkowanie
|
Przeczytałam wątek z ciekawością ale nie sądziłam, że kiedy coś w nim napiszę. Tymczasem dziś wita mnie na forum reklama: "Klub Kosmetyków Luksusowych. Dołącz do nas!" Ciekawość zabiła kota, no nic, klikam. I cóż widzę?
"Idąc na przeciw tym oczekiwaniom pragniemy na platformie wizaz.pl zjednoczyć grupę użytkowniczek, które używają kosmetyki luksusowe." Ałaaa . Do takiego klubu z bykiem na pewno się nie zapiszę, polecam za to tym wszystkim, którzy używają "perfumów" i "zapaszków".
|
|
|
|
|
#433 |
|
Konto usunięte
|
Polecam przeczytać artykuł http://obcyjezykpolski.interia.pl/?md=archive&id=281 pt. " Są wyłącznie perfumy " Jeżeli już była wcześniej o nim mowa to z góry przepraszam.
|
|
|
|
|
#434 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Pisanie zaimków nam, nas dużą literą to od pewnego czasu okropna plaga: "tylko u Nas kupisz tanio" , "obiecali Nam rabat". Szczytem tej maniery jest zaimek ci (w znaczeniu tamci) pisany dużą literą: "...bo Ci ludzie nie mają prawa " (to może piszmy tamCi ludzie )
|
|
|
|
|
|
#435 |
|
Zadomowienie
|
Fajnie, że wyłapujecie takie rzeczy...
Ja niestety pracuję w miejscu, które sprzyja wtórnemu analfabetyzmowi. Pewien Czesio dołożył się. Poza tym "kobity" w mojej rodzinie mają specyficzny dar przekręcania wyrazów i ja ten dar posiadłam .Cuda wychodzą.Mało tego- przeszedł mi ten rzadki dar także na formę pisaną.
|
|
#436 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jednak sama nigdy nie skalałam się "perfumikiem" ani"perfumą" ani nawet"zapaszkiem" I nie ma dnia ,żebym się nie dziwiła bzdurom jakie ludzie wypisują na allegro...
|
|
|
#437 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ale przekręcanie jest u mnie tak poważne, że nie daję rady tego kontrolować- cuda wianki mi wychodzą.
Kadzidła... Paczule... Dymy... przygarnę, adoptuję, kupię WSZYSTKIE DZIWOLĄGI PRZYGARNĘ Edytowane przez MeryJane Czas edycji: 2009-09-01 o 14:49 |
|
|
|
|
|
#438 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Co gorsza, zaraza przeniosła się na fora internetowe, w tym niestety na Wizaż też. Nie istnieje forma "ta koturna". Istnieje tylko i wyłącznie "ten koturn", buty mogą być "na ładnym koturnie" (nie "na ładnej koturnie").
|
|
|
|
|
|
#439 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cudne - kot i urna - powiało grozą...
|
|
|
#440 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Niedługo zrobi sie z tego KOT-URYNA.
|
|
|
#441 | |
|
Szef ds. Wymianek
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#442 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
#443 |
|
Zakorzenienie
|
Bardzo ciekawa dyskusja
![]() Oczywiście teraz w języku polskim funkcjonuje forma w liczbie mnogiej te perfumy. Skąd wzięły się inne formy, nie wiem. mogę jedynie podejrzewać, że to jakieś kalki z innych języków, po angielsku jest to rzeczownik w liczbie pojedynczej, rodzaju żeńskiego a perfume, po francusku rzeczownik w liczbie pojedynczej rodzaju męskiego un parfum.
|
|
|
|
|
#444 |
|
Zakorzenienie
|
O istnieniu formy "ten perfum" (nie krzyczcie, wiem, ze bledna, ale ludziska uzywaja, zatem istnieje
) dowiedzialam sie po zamieszkaniu we Wroclawiu, gdzie slyszalam ja nagminnie i nie moglam zakumac, skad to sie wzielo, potem doszlam do wniosku, ze to ichniejszy regionalizm.Regionalizm? Z niemieckego moze? |
|
|
|
|
#445 |
|
BAN stały
|
niestety perfumerie internetowe tez strzelają babole ,juz chyba nic tam nie kupie
http://www.iperfumy.pl/givenchy/give...oda-toaletowa/ troche mnie odrzuciło/ chodzi oczywiscie o opis produktu ,TEN PERFUM no po prostu tragedia Edytowane przez angellika Czas edycji: 2009-10-15 o 16:09 |
|
|
|
|
#446 |
|
Zakorzenienie
|
Może z Wrocławia są
![]() Eau Torride, jak ja tego dawno nie wąchałam....ale pamiętam je jako raczej "śmierdziela"
|
|
|
|
|
#447 |
|
Zadomowienie
|
Ja też jak zobaczę w jakimś sklepie inernetowym słowa "ta perfuma" to od razu skreślam daną perfumerię, tudzież sprzedawcę na allegro z listy.
Kiedyś miałam "cudowny" pomysł oduczania formy (aż cięzko mi to pisać) "ta perfuma". Otóż chciałam wysyłać maile do wizażanek u których zauważyłam, np. w recenzjach KWC niechlubną odmianę w l.poj. już nawet nie będę pisać, bo to w oczy kole. Przy okazji pragnę z góry przeprosić wizażanki za jakiekolwiek błędy (ortograficzne, inerpunkcyjne, stylisyczne) w moich wypowiedziach. Podobno mam dysfunkcję, ale uparcie z nią walczę. Pozdrawiam wszystkie ładnie pachnące wizażanki
|
|
|
|
|
#448 |
|
Raczkowanie
|
...czy ktoś w ogóle używa takiej formy? "Ta perfuma"? Pierwszy raz się z taką odmianą spotykam
![]() ![]() Brzmi wybornie. Widać mamy jeszcze wśród użytkowników perfum zwolenników literatury staropolskiej. Tam bodajże zdarzała się taka odmiana. Co nie tłumaczy jednak faktu, że to użycie dawno wyszło nie tylko z mody,ale i poprawności ortograficznej....
|
|
|
|
|
#449 | |
|
Noc żywych, dzikich tru(p)skawek
|
Cytat:
Znam osoby o włos od wyższego wykształcenia, które tak mówią ![]() Osobiscie uważam, że Mickiewicz użył "tej perfumy" bo nie mógł znaleźć innego rymu Co ciekawe - sporo osób mówiących "ta perfuma" powołuje się na "Pana Tadeusza", ale jakoś żadna z nich nie mówi "ten kometa" A taka forma też tam padła...
"Kobieta, która się nie perfumuje nie ma przyszłości" Coco Chanel Rozpaczliwie poszukuję chociaż kropelki:Guerlain Aqua Allegoria Rosa Blanca, Thierry Mugler A*Men: Pure Coffee, Pure Malt Creation, Pure Energy, Pure Wood, Ultra Zest |
|
|
|
|
|
#450 |
|
Raczkowanie
|
to ja jeszcze dodam: troche osob mowi "podkoszulek"..no ale jest koszulka nie koszulek wiec jednak poprawnie jest "podkoszulka",pomaran czka nie pomarancz..a jesli chodzi o ta perfume to podwojny blad bo "ta" powinno sie zamienic na "te"no i opczywiscie perfumy to perfumY...ale sie czepiam!!!..hahaha..no i jeszcze to "wlanczac" zamast "wlączac" i wciaz nie moge sie przekonac do "tu pisze". za to lubie zdrobnienia i moje wlasne osobiste nazwy ktorych uzywam ze znajomymi,to cos innego
..np.nauszajki(oc ieplacze na uszy)i raczej nikt tego nie traktuje jak niszczenie jezyka bo naprawde wprowadzanie takich bzdur jak "ten perfum" to kaleczenie kultury!!!.grrrr
![]() |
Nowe wątki na forum Perfumy
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:38.

, ale znam pana, który udzielał się ze swoim pieskiem w związku kynekologicznym
i mnie o tym z dumą informował...

w każdym razie zgadzam się z Velvet, tym samym od razu mówię, że wiem, że ta forma jest niepoprawna 

. Do takiego klubu z bykiem na pewno się nie zapiszę, polecam za to tym wszystkim, którzy używają "perfumów" i "zapaszków".

Niedługo zrobi sie z tego KOT-URYNA.
-45