Żywot perfum (kod, data ważności, data produkcji) - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Perfumy

Notka

Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji.
Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-06-10, 21:46   #181
Aggis
Wtajemniczenie

Dot.: Żywot perfum (data ważności)

Cytat:
Napisane przez anka_res Pokaż wiadomość
Lolita L chyba u wszystkich zmienia kolor (mojej nie wyłączając).
Ja nie zauważyłam, żeby eLki zmieniały kolor, miałam juz kilka flaszek i jakoś nie odnotowałam zmian koloru i to aż tak drastycznych - z niebieskiego na żółty! obecną 50tkę L mam jakoś od października czy listopada i jest taka jak była na początku, trzymam ją na regale z dala od słońca i ciepła, ale to tak jak każda z nas tutaj

A najstarszy zapach w mojej kolekcji to EC granatowa czyli z 2003 roku, pachnie jak najbardziej ok, mam też zachomikowany drugi flakon i mam nadzieję, że zdąże sie nim nacieszyc zanim się przeterminuje
Aggis jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-15, 19:28   #182
skarbiatko
Zakorzenienie

Dot.: Oznaczenia producentów - świeżość produktu

ale na tym datecalculator-ku nie ma wszystkich marek...więc gdzie sprawdzić te których tu nie ma??

skarbiatko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-07, 10:30   #183
korneczka
Zadomowienie

A czy wie ktos jak rozszyfrowac te dwa kody perfum Escady : 8221 i 0285U ?
korneczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-07, 13:52   #184
anka_res
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Aggis Pokaż wiadomość
Ja nie zauważyłam, żeby eLki zmieniały kolor, miałam juz kilka flaszek i jakoś nie odnotowałam zmian koloru i to aż tak drastycznych - z niebieskiego na żółty! obecną 50tkę L mam jakoś od października czy listopada i jest taka jak była na początku, trzymam ją na regale z dala od słońca i ciepła, ale to tak jak każda z nas tutaj

A najstarszy zapach w mojej kolekcji to EC granatowa czyli z 2003 roku, pachnie jak najbardziej ok, mam też zachomikowany drugi flakon i mam nadzieję, że zdąże sie nim nacieszyc zanim się przeterminuje

Szczesciara Moja Lolita (ale tylko L, klasyczna nie!) zmienila kolor z - chyba przezroczystego? Nie wiem, bo flaszka blekitna) na okropny kolor - przepraszam - siuskow.
Wyprodukowana w 2006, zzolkla gdzies pomiedzy 2007 a 2008.
Wlasnie ja wykanczam (z ulga) nie moge patrzec na ten kolor.
anka_res jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-07, 17:58   #185
ROZ-ter-KA
Zakorzenienie

Generalnie , nie mam zwyczaju przechowywać perfum latami , zmieniają nutę , co można zobaczyc po niektorych kupowanych używkach. Dlatego raczej nie kupuję używek starszych zapachów.
Natomiast miałam przez ok. 10 lat perfumowaną Palomę Picasso i jej zapach nie zmienił się.
Stary 2009-07-19, 14:07   #186
lenaa83
Raczkowanie

Dziewczyny a gdzie sprawdzę kody Versace?chciałabym sprawdzić moje C.N.No chyba,że któraś z was umie je roszyrować.Podaję kod Z8298
lenaa83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-24, 21:12   #187
braworka
Zakorzenienie

Dot.: Jak odczytać datę ważności perfum?

odświeżam bo potrzebuje daty
COTY
Informacje z kartonika
38084008000x1UNIT(S)
CONTENT:08413161840088
pod kodem paskowym (02)08413161840088(37)1
wytłaczany 001902

help

braworka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-20, 10:25   #188
MonsieurJ
Przyczajenie

Arrow Przeterminowana EDT?

Witam serdecznie
Mam do Was pytanie - czy woda toaletowa może być przeterminowana? I czy przejawia się to tym, że ma "zniekształcony" zapach?
Kupiłem używaną wodę Sean John Unforgivable - jest to świeży, lekko cytrusowy zapach - lecz ten przeze mnie kupiony śmierdzi dodatkowo chemią, jakimiś sfermentowanymi liśćmi
Kupiłem to od osoby która sprzedaje oryginalne, używane zapachy z kolekcji swojej oraz męża i na maila z moją reklamacją odpowiedziała, że wszystkie zapachy są przed wysyłką sprawdzane i nigdy nie słyszała o czymś takim jak przeterminowany zapach (na szczęście mam możliwość zwrotu). Poniżej link do aukcji:
http://allegro.pl/item819033506_unfo...najtaniej.html

Pozdrawiam
MonsieurJ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-20, 10:29   #189
Pin up girl
Zakorzenienie

Dot.: Przeterminowana EDT?

Wiele jest powodów dla których zmienia się zapach perfum, m.in. podeszły wiek, ze tak się wyrażę. I to jest jak najbardziej możliwe.
Poza tym mogły być źle przechowywane (światło, wilgoć etc.), a to też wpływa na fermentację zapachu...
Pin up girl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-20, 10:46   #190
siarka40
Szef ds. Wymianek

oczywiscie, ze woda toaletowa moze byc przeterminowana - tak jak cienie do powiek czy tusz do rzes
przy czym perfumy rozmaicie reaguja na uplyw czasu, jednym nieszczegolnie szkodzi, innym sie natomiast tym zebem czasu dostaje.
i oczywiscie, jak pisala Pin up, wplyw ma tez sposob przechowywania perfum.
Stary 2009-11-20, 10:50   #191
Poziomka333
Przyczajenie

Jestem pracownikiem firmy estee lauder com do której należy także i ten zapach jeśli podasz mi informacje tzn 3 literowy kod ktory znajduje sie na spodzie butelki powiem ci czy zapach jest przeterminowanyten kod wyglada mniej wiecej tak A77 lub cos w tym stylu
Poziomka333 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-20, 11:01   #192
MonsieurJ
Przyczajenie

Dziękuję wszystkim za szybkie i jakże pomocne odpowiedzi
Poziomka333 - na spodzie butelki jest naklejka ale nie ma na niej tego typu kodu. Napiszę Ci zatem co dokładnie jest tam napisane:

Sean John Fragrances, Dist.
N.Y., N.Y. 10022 LONDON W1K 3BQ
Made in USA/JS02

Coś Ci to mówi?

Dzięki jeszcze raz
Stary 2009-11-20, 11:11   #193
Poziomka333
Przyczajenie

W takim razie zapach jest,nie jestem pewna,ale tak mi sie wydaje podrobiony 3literowy kod to norma ogolnoswiatowa naszych zapachow,jest to inaczej zakodowana data waznosci podobna powinna byc na kartoniku zapachu,kazdy produkt czy to dior czy estee czy clarins ma date waznosci specjalnie zakodowana ktora potrafia odczytac pracownicy firmy.Wydaje mi sie ze to podroba,jesli uwazasz ze zapach jest troche dziwny,nasze zapachy maja 5lat waznosci i tak jak powiedzialy kolezanki powyzej zle przechowywany takze moze zmienic zapach od wilgoci czy swiatla,z tym ze butelka z ciemnego szkla troche go jednak ,,chroni,, od tych czynnikow moim zdaniem to podroba, kupiona moze i w anglii na jakims placu-na calym swiecie sa podroby w Anglii tez ps moja kolezanka dostala od chlopaka tusz tez kupiony w anglii diorshow niestety takze okazal sie podrobka identyczne opakowanie jak orginal niestety zawartosc nie ta
Stary 2009-11-20, 11:19   #194
Pin up girl
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MonsieurJ Pokaż wiadomość
Dziękuję wszystkim za szybkie i jakże pomocne odpowiedzi
Poziomka333 - na spodzie butelki jest naklejka ale nie ma na niej tego typu kodu. Napiszę Ci zatem co dokładnie jest tam napisane:

Sean John Fragrances, Dist.
N.Y., N.Y. 10022 LONDON W1K 3BQ
Made in USA/JS02

Coś Ci to mówi?

Dzięki jeszcze raz
A czy to co pogrubiłam i podkreśliłam to nie jest kod...?
Stary 2009-11-20, 11:23   #195
MonsieurJ
Przyczajenie

Pin Up Girl - to raczej nie o ten kod chodzi. Mam buteleczkę Estee Lauder Beyond Paradise i na jej naklejce mam również dodrukowany, wyróżniający się kod: A94 (czyli tego typu oznaczenie o którym wspomniała Poziomka)

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-11-20, 11:24   #196
Poziomka333
Przyczajenie

wydaje mi sie ze nie ale to sprawdze i napisze wieczorem jak bede po pracy
Stary 2009-11-20, 11:36   #197
Pin up girl
Zakorzenienie

Myślę, że najlepiej będzie, jeśli sprawdzi to Poziomka w pracy
Mam White Linen EL, ale w drugim mieszkaniu, więc nie mogę porównać :/
Stary 2009-11-20, 13:30   #198
falubaz
Rozeznanie

poprosiłam znajomą o zrobienie kilka fotek Unforgivable i takie mi przysłała (oczywiście tester jest oryginalny) aha no i kod rzeczywiście jest 3 cyfrowy
Stary 2009-11-20, 17:28   #199
Sabbath
Wiedźma

Cytat:
Napisane przez Pin up girl Pokaż wiadomość
Wiele jest powodów dla których zmienia się zapach perfum, m.in. podeszły wiek, ze tak się wyrażę. I to jest jak najbardziej możliwe.
Poza tym mogły być źle przechowywane (światło, wilgoć etc.), a to też wpływa na fermentację zapachu...
Jak najbardziej.
Zerknmijcie proszę na pozostałe aukcje tej użytkowniczki. Flakony wyglądają na źle przechowywane. Podrapane, czasem wyszczerbione flakoniki, bez pudełek, w jednym przypadku pęknięta obsadka atomizera.

No i ta informacja, że skoro są przywiezione z Anglii, więc nie ma możliwości, by były to podróbki (jak gdyby podróby były wynalazkiem opatentowanym na Polskę).

Dopuszczam możliwość, ze to testery z perfumerii. mogły stać na podgrzewanych rzęsistym oświetleniem półkach. Albo nawet w domu, ale po stanie flakonów (niezbyt zadbanych) wnioskuję, że zapewne na otwartej półce bez pudełek.

Moim zdaniem zapach może być zepsuty. Wystawionym na słońce perfumom wystarczy rok takiej ekspozycji i zmieniają zapach. Wiem, bo sama sobie tak durnie kiedyś załatwiłam flakon...
Sabbath jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-20, 20:06   #200
Poziomka333
Przyczajenie

sprawdzilam i dowiadywalam sie na kazdym produkcie i na kazdym testerze musi byc data waznosci czyli 3 cyfrowy czy raczej pomieszany z literami kod jesli go nie ma to najprawdopodobniej jest to podroba,mam tusz do rzes przywieziony z Anglii na ktorym kod jest wiec sama rozumiesz....nie na kazdym jednak tuszu(tak na przyszlosc) bedzie kod bo sie poprostu nie zmiesci ale na kazdym kartoniku produktow estee lauder com kod bedzie czy to mac czy clinique czy tez la mer.Uwazajcie tez dziewczyny na produkty z super pharmy nie ktore sa przeterminowane np czerwone jablko donny karan,tak np bylo na wroclawiu.Super Pharma nie bierze kosmetykow od naszego dystrybutora z polski,sa one ponoc z czech ale skad dokladnie nie wiadomoto tak dodatkowomoze sie komus ta informacja przydac
Stary 2009-12-09, 15:02   #201
MAGDA1704
Zakorzenienie

GG do MAGDA1704

odswiezam temat:

zestanawiam sie nad kodami u Diora:

na Mikołajki dostałam upragniony falkonik Midnight Poison kupiony w Marionnaud z kodem 9NO1 wpisując tutaj http://http://datecalculator.googlep...nglishhomepage wychodzi ze kod jest niepoprawny i dzis przegladajac allegro zobaczyłam super okazje równiez MP tylko ze 100ml ja mam jedynie 50ml i chciałam kupic sobie na zapas,zapytałam sprzedajaca o kod i podała mi 9XO1 i tak samo jak mój kod nie chce sie rozszyfrowac; czy to jest normalne bo tak sie zastanawiam..wykluczam hipoteze ze marionnaud sprzedaje podróby..jak tłymaczyc takie cos?
MAGDA1704 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-09, 15:13   #202
anka_res
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MAGDA1704 Pokaż wiadomość
odswiezam temat:

zestanawiam sie nad kodami u Diora:

na Mikołajki dostałam upragniony falkonik Midnight Poison kupiony w Marionnaud z kodem 9NO1 wpisując tutaj http://http://datecalculator.googlep...nglishhomepage wychodzi ze kod jest niepoprawny i dzis przegladajac allegro zobaczyłam super okazje równiez MP tylko ze 100ml ja mam jedynie 50ml i chciałam kupic sobie na zapas,zapytałam sprzedajaca o kod i podała mi 9XO1 i tak samo jak mój kod nie chce sie rozszyfrowac; czy to jest normalne bo tak sie zastanawiam..wykluczam hipoteze ze marionnaud sprzedaje podróby..jak tłymaczyc takie cos?

Bardzo proste - otóż kilka marek (m.in. Dior i Chanel) zresetowało jakoś kody w tym roku i kalkulator ich nie czyta. Przypadkowo, moje Hypnotic Poison mają kod 9N01. Jak widać nadal cyfra nr 1 to rok produkcji....Ciekawe, jak zakodują 2010
Stary 2009-12-09, 18:57   #203
pokemona
Raczkowanie

Dziewczyny, dobrze że odświeżono ten wątek- bo ja w temacie kupiłam w zeszłym roku na All Hypnotic poison za grube pieniądze od sprawdzonego sprzedawcy. Wpisałam dziś swój kod 8WO2 (skąd wiadomo czy to O czy zero )i wyskoczyło mi takie cóś
Wrong input of product id 2008-0
To znaczy,że jestem szczęśliwą właścicielką podróby?
pokemona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-09, 19:01   #204
anka_res
Zakorzenienie

Nie sądzę. Bardziej prawdopodobny wydaje mi się ten reset kodów, być może na jednych flaszkach poszedł wcześniej niż na innych. Kalkulator nie wyrocznia i lubi sie krztusić (np. YSL też nie czyta).
Stary 2009-12-09, 19:05   #205
Layila
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez pokemona Pokaż wiadomość
Dziewczyny, dobrze że odświeżono ten wątek- bo ja w temacie kupiłam w zeszłym roku na All Hypnotic poison za grube pieniądze od sprawdzonego sprzedawcy. Wpisałam dziś swój kod 8WO2 (skąd wiadomo czy to O czy zero )i wyskoczyło mi takie cóś
Wrong input of product id 2008-0
To znaczy,że jestem szczęśliwą właścicielką podróby?
Absolutnie nie.

Kiedyś Dior miał system numeracji: A- styczeń B - luty itd. aż do L - grudzień .
Od 2008 roku nastąpiła zamiana i lecą dalszymi literami alfabetu Datecalculator jest przestarzały - nie czyta już poprawnie ani nowych perfum Diora, ani Chanel, dlatego nie warto się nim, sugerować przy weryfikacji. Owszem, czyta dalej rok produkcji, ale przy miesiącach wariuje - bo bazuje na starych kodach.

Edytowane przez Layila
Czas edycji: 2009-12-09 o 19:07
Layila jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-09, 19:14   #206
pokemona
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez anka_res Pokaż wiadomość
Nie sądzę. Bardziej prawdopodobny wydaje mi się ten reset kodów, być może na jednych flaszkach poszedł wcześniej niż na innych. Kalkulator nie wyrocznia i lubi sie krztusić (np. YSL też nie czyta).
Cytat:
Napisane przez Layila Pokaż wiadomość
Absolutnie nie.

Kiedyś Dior miał system numeracji: A- styczeń B - luty itd. aż do L - grudzień .
Od 2008 roku nastąpiła zamiana i lecą dalszymi literami alfabetu Datecalculator jest przestarzały - nie czyta już poprawnie ani nowych perfum Diora, ani Chanel, dlatego nie warto się nim, sugerować przy weryfikacji. Owszem, czyta dalej rok produkcji, ale przy miesiącach wariuje - bo bazuje na starych kodach.
O dziekuję dobre znające się kobiety. Od razu mi lepiej na ten środowy wieczór ; szkoda by mi było bardzo, bo mam jeszcze dużo.
pokemona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-09, 19:43   #207
anusia34
Przyczajenie

Witam,
proszę o pomoc w rozszyfrowaniu kodu z Chanel Mademoiselle 0503
Z góry dziękuję
anusia34 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-12-09, 19:52   #208
MAGDA1704
Zakorzenienie

GG do MAGDA1704

uspokoiłam się dziewczyny, faktycznie musiało dojsc do zmiany kodów a kalkulator jest przestarzały i nie czyta kodów

---------- Dopisano o 20:52 ---------- Poprzedni post napisano o 20:47 ----------

Cytat:
Napisane przez anusia34 Pokaż wiadomość
Witam,
Z góry dziękuję
kalkulator twierdzi ze twoja Chanel została wyprodukowana w maju 2000 roku ??? nie wiem tylko czy to prawda........
MAGDA1704 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-09, 20:19   #209
anka_res
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anusia34 Pokaż wiadomość
Witam,
Z góry dziękuję
Patrz wyżej.

Nie mogą być z 2000 roku, wtedy to jeszcze na rynku ich nie było
Stary 2009-12-09, 20:19   #210
dzika truskawa
Noc żywych, dzikich tru(p)skawek

Cytat:
Napisane przez MAGDA1704 Pokaż wiadomość
kalkulator twierdzi ze twoja Chanel została wyprodukowana w maju 2000 roku ??? nie wiem tylko czy to prawda........
Ale Coco Mademoiselle trafiła na rynek w 2001...

Rozpaczliwie poszukuję chociaż kropelki
:Guerlain Aqua Allegoria Rosa Blanca, Thierry Mugler A*Men: Pure Coffee, Pure Malt Creation, Pure Energy, Pure Wood, Ultra Zest
dzika truskawa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Perfumy

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości