![]() |
#211 |
Zadomowienie
|
Dot.: TE PERFUMY, a nie "ta perfuma" czy też "ten perfum"
ale się tu offtopowo, ale ciekawie zrobiło
![]() od siebie dodam tylko, że irytuje mnie strasznie forma słyszana nagminnie: rok dwutysięczny siódmy. grrrrr! jakoś w poprzednim stuleciu nie mówiliśmy tysiąc dziewięćsetny dziewięćdziesiąty dzięwiąty ![]() obawiam się, że ten błąd przez ostatnie 6 lat tak bardzo wrył się w język, że już pozostanie... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#212 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() W liczebnikach wieloczłonowych odmienia się dwa ostatnie określenia . Rok tysiąc dziewięćset dziewięćdziesiąty szósty (nie tysiąc dziewięćsetny dziewięćdziesiąty szósty) i prawem analogii dwa tysiące siódmy (nie dwutysięczny siódmy) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#213 |
Rozeznanie
|
Przyznam się, że dosyć często używam zdrobniałej formy perfumki, ale to chyba wynika z tego, ze swego czasu byłam posiadaczką ponad 70 miniaturek i jakoś tak perfumy mi przez gardło nie przechodziło
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#214 |
Zakorzenienie
|
Aukcja z Allegro
![]() Beyond Paradise 30ml "Perfuma bardzo wydajna-starczy na lata.Zapach utrzymuje sie nawet po kąpieli!!! Sprzedaję z żalem i to tylko dlatego, że zbieram fundusze na kolejną perfumeryjną miłość ![]() Perfuma bez kartonika,który wyrzuciłam ponieważ myśałam że zostanie ze mną na zawsze ![]() "Perfuma" o pojemnosci 30ml starczy na lata!Wybornie!!! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#215 | |
niecnotliwa dziewica
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#216 | |
Raczkowanie
|
TE PERFUMY, a nie "ta perfuma" czy też "ten perfum"
To brzmi tak . . . wieśniacko,za przeproszeniem.Nie że się wymądrzam
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Ja należę też do "Kafeterii : Damska Torebka" i tam też można wyłapać takie "kwiatki",a najgorsze,że jak się zwróci uwagę ,że w ten sposób się nie mówi to zaraz następuje powrzechna bulwersacja ![]() ![]() Edytowane przez tulipanka Czas edycji: 2007-08-27 o 21:31 Powód: post pod postem - proszę korzystać z funkcji edytuj |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#217 |
Zakorzenienie
|
Ja to chyba zyje ostanio w jakims rownoleglym wymiarze 'perfumy' i 'perfumu'
Normalnie ludzie, ktorych nie podejrzewalabym o takie sklonnosci mowia do mnie : 'a to taki nowy perfum z avonu' 'a jaka ladna perfuma' ja padam na pysk i juz nawet nie poprawiam, cierpie w ciszy... to jakas epidemia... |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#218 |
lipiec na maksa!!! :)
|
Wiecie co, ja już wszystko słyszałam ale to mnie rozwaliło. Koleżanka do mnie na gg:
- Nie wiesz ile kosztuje Lacosta szara na allegro? 'Lacosta' ![]() ![]() Przecież to brzmi jak jakaś choroba weneryczna ![]()
![]() |
![]() |
#219 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja myslalam, ze to u niej taka maniera... ze takie spolszczanie na LacostA... a potem slysze jak swoim lamanym angielkim mowi do angielki 'I buy yesterday LacostA touch of spring' no w sumie czego ja sie po tej ' ladna perfuma' spodziewalam... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#220 | |
Wiedźma
|
Cytat:
Szkoda, że nie ma emotka w różą (ups! z costką) w zębach... ![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#222 |
Zakorzenienie
|
Niedawno zwróciłam uwagę jednej z dziewczyn, która miała może z 5 wpisów, że nie "perfuma" a "perfumy". Usłyszałam "wyluzuj" i odechciało mi się dalszej dyskusji. No właśnie, zwracać ludziom uwagę na forum perfumeryjnym, czy sobie odpuścić? Nie chciałabym wyjść na czepialską, ale z drugiej strony taka odmiana na tym właśnie forum aż razi w oczy...
![]() |
#223 |
niecnotliwa dziewica
|
Aggie, zwracać, zwracać i jeszcze raz zwracać - nawet jeśli jedna osoba na 100 po takiej uwadze zacznie używać poprawnej formy, to moim zdaniem warto
![]()
![]() |
#224 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#225 |
Raczkowanie
|
Mnie też strasznie drażni "ta perfuma". "Ten perfum" może trochę mniej, ale to pewnie dlatego, że przyzwyczaiłam się do tego, że dużo ludzi tak mówi. Wszelkie "zapaszki" oraz reszta zdrobnień też jest okropna, ale naprawdę nie mogę znieść gdy słyszę: "dezydorant"!
Swoją drogą, nie uważacie, że "ta perfuma" stała się bardzo popularną formą po pojawieniu się na ekranach Shreka? Bardzo lubię ten film, ale takie odniosłam wrażenie. Tak samo wydaje mi się, że więcej ludzi zaczęło używać zdrobnień po wyemitowaniu w telewizji pewnych reklam Plusa. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#226 |
Zadomowienie
|
Ech, a mi żal serce kraje jak będąc ostatnimi czasy w supermarkecie, usłyszałam rozmowę pewnych przeciętnych krajowych gospodyń domowych, jedna z nich stojąc przy półce z pełnym asortymentem dezodorantów rzekła:
"To ja jeszcze wezmę ten perfum dla córki bo ona na wuef nosi" No pięknie pięknie, to jak ja się teraz obłowię w perfumy, skoro kosztują nie więcej niż 10 złotych, i wyglądają jak dezodorant. Ale nie, to na bank jest perfum ! Sabbath Piękny masz nowy avatar, a przy okazji - Zbliżają się Bachanalia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#227 |
Zakorzenienie
|
A ja o odmianach mojego ulubionego słowa "orginalny"
![]() Zgodzę się, że wersja "orginalny perfum" na allegro króluje, ale nie mówcie, że nie spotkałyście się z zabójczą odmianą ORIGINALNY! No żesz ignorancja, naprawdę... ![]() Lecę pogłaskać moje koFFFane originalne flakoniki perfumików, pa! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#228 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Najładniejszy byłby taki supermix: "Perfuma w 100% originalnie zafoliowana" ("zapaszek w 100% originalnie zafoliowany" nie ośmielę się napisać normalnie, bo jeszcze coś komuś zasugeruję i potem allegro zakwitnie takimi "kfffiatkami" ![]() Taaaa... śFFFiat się kończy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#229 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#230 |
Zakorzenienie
|
Mam zaszczyt oglosic, iz "ta perfuma" i "ten perfum" dorobili sie juz dzieciaczka. A nawet calej gromadki, ostatnio zewszad atakuja mnie "perfumiki". Sa juz na allegro i w KWC.
Niestety nie ptrafie sie na nie skusic... nie chce pachniec perfumikami. Mam nadzieje ze nigdy nie uslysze od nikogo takiego komentarza w odniesieniu do mojego zapachu. Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#231 |
Zadomowienie
|
Ostatnio na allegro najbardziej rozdrażnił mnie opis J'adore <oczywiście podróbka>
"Przepiękna PERFUMKA ładnie pachnONCA różami" ![]() ![]() a forma "orginalny,orginalna" to już tam na porządku dziennym przecież. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#232 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#233 |
Zadomowienie
|
A co do La Costy to jak ktoś bywa czasem na gronie na perfumach to wie,że ta forma jest tak rozpowszechniona że część ludu głęboko wierzy że to się NAPEWNO tak nazywa.
La Costa i do tego jeszcze TOUGH OF PINK,ewentualnie "La Costa różowa". Dawno już nie widziałam poprawnej formy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#234 |
Rozeznanie
|
wrrrrrrrrrrrrrr, ja naprawdę rozumiem, że można nie znać angielskiego, bo przecież są inne piękniejsze języki, ale ogólnie znane nazwy perfum wypadałoby dobrze zapamietać
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#235 |
Zadomowienie
|
Zwłaszcza jak ktoś mówi że La Costa to jego ulubione perfumy,no to albo ktoś ma problemy ze wzrokiem albo używa podróbki a nie oryginału...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#236 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#237 |
Rozeznanie
|
mnie tez szlag trafia łagodnie mówiąc
gdy słysze: perfum czy perfuma Lacosty nie znałam ![]() a watek poprawwił mi troszke humor ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#238 |
Raczkowanie
|
perfum, perfuma
![]() ![]() na szczęście z takimi określeniami spotykam się tylko na allegro. natomiast do szału mnie doprowadza: -nie umie, nie rozumie -idę z ZiosioM i MarysioM -ubierz te buty no i zwycięzca konkursu: 1 Maj, 7 czerwiec, 24 grudzień ![]() to co określamy liczbą to dni. czyli: 1 (dzień) Maja, 7 (dzień) czerwca, 24 (dzień) grudnia niestety nawet wykładowcy popełniają ten błąd ![]() jeśli ktoś ma skłonności masochistyczne to zapraszam tu: ![]() ![]() ostrzegam ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#239 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ---------------------------------------------- Miłość, sen i śmierć nadchodzą pomału; Schwyć mnie za włosy i mocno pocałuj. (Algernon Charles Swinburne)-Białe jabłka ----------------------------------------- |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#240 | |
niecnotliwa dziewica
|
Cytat:
![]() A co mnie jeszcze doprowadza do szału, to ze na forum perfumowym, gdzie jak byk na górze jest przypiety wątek "Prośba o pomoc w doborze perfum" co drugi dzień mniej więcej widzę nowy wątek pt. "pomóżcie mi wybrać nowy perfum". Ludzie, jak juz nie chce wam się zajrzeć do regulaminu i dopisać do właściwego wątku, nauczcie się chociaż poprawnie pisac! Jak wchodzicie do sklepu to też z pytaniem: "proszę mi pomóc wybrać nowy spodzień"?
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:57.