|
|
#2491 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Czym wyleczyć zaskórniki?
tak ponieważ mam bardzo sucha tradzikowa twarz problematyczną i nie mam pojecia juz jak zaradzić
I o to stronka poczytaj ;-) myślę że moga sie do czegoś przydac stąd wynalazłam informację http://www.alinarose.pl/2012/05/jak-...e-sposoby.html
Człowiek nigdy nie pozbędzie się tego, o czym milczy. „Jeśli próbujesz być kimś innym, poniesiesz porażkę. Świat już ma taką osobę. Teraz potrzebuje ciebie. Ścieżka, którą wytyczasz, może nie mieć sensu dla nikogo na świecie oprócz ciebie. I nie musi. Jest wyłącznie twoja. Edytowane przez Disnejova Czas edycji: 2012-11-25 o 00:09 |
|
|
|
|
#2492 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny a ja mam do Was takie pytanie...
W jaki sposób pozbywa się zaskórników (tych zamkniętych, czyli takich grudek)? Jest szansa, że przy stosowaniu odpowiednich preparatów one się wchloną? Czy to jest tak, że one muszą wyjść na wierzch i złuszczyć się wraz ze skórą? Bo ja właśnie od kilku dni wypowiedziałam wojnę grudkom na moich policzkach. Przez kilka ostatnich wieczorów, po oczyszceniu twarzy, nakladalam taka maseczkę robioną na zamówienie w aptece, którą przepisała mi pani dermatolog. Potem przed pójściem spać sparowałam się Brevoxylem. Rano smarowałam buzię Normaclinem (to jest maść z klindamycyną) i potem nawilżalam buzię kremem z Ivostinu (takim co jest polecamy w intetnsywnych kuracjach dermatologicznych). No i dzisiaj rano przeżyłam szok. Cała dolną partię buzi i policzki (ale mniej) miałam w suchych skórkach. Bez makijażu wygląda to źle (bo buzia jest czerwona i w dodatku pojawiło się kilka wyprysków) a w makijażu tez źle (bo widać bardzo przesuszona skórę). I zastanawiam się co to oznacza. Czy to jest znak, że moja skóra nie toleruje tylu specyfików? (choć wszystkie stosuje zgodnie z zaleceniami dermatologa) Czy jest to raczej znak, że wraz z łuszczącą się skórą łuszczą się zaskórniki? I jeśli przeżyję to pogorszenie cery to jest szansa na to, że moja kuracja przyniesie oczekiwane efekty? Edytowane przez freak123 Czas edycji: 2012-11-25 o 13:39 |
|
|
|
|
#2493 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
smaruje twarz co jakiś czas i smaruje to acefanem . jestem zadowolona, grudki znikają. jak tylko cos powraca znowu zaczynam smarować się tym tonikiem i acefanem. Cytat:
zapisałam stronkę, w wolnej chwili zapoznam się z tym blogiem.Ja teraz noszę się z zamiarem rozpoczęcia kuracji kremami z kwasami. Na razie jestem na etapie wybierania kremu |
||
|
|
|
|
#2494 |
|
BAN stały
|
Acefan to taki krem punktowy? Ale używasz go na całą twarz czy punktowo? I ten tonik nie codziennie, a tylko jak coś wyskoczy, tak? No i tzrecie pytanie: nie miałaś problemu z dostaniem petroleum d5? Podobno jest na receptę
|
|
|
|
|
#2495 |
|
Wtajemniczenie
|
nie mieszam tego z petroleum;/ dodaje zwykła nafte kosmetyczną.
stosuję ten tonik i krem jak mi wpadną w rękę. np kilka dni aplikuje i robie tydzien przerwy. smaruje tylko brodę i okolice żuchwy bo tam mam wypryski. |
|
|
|
|
#2496 |
|
BAN stały
|
Kupiłam składniki i będę przyrządzać
|
|
|
|
|
#2497 |
|
Wtajemniczenie
|
powodzenia.
Ja rozlałam sobie na dwie buteleczki; większa w domu mniejsza w drugim domu tzn. u chłopaka jak pamietam tak nakładam
|
|
|
|
|
#2498 |
|
Zadomowienie
|
dziewczyny, ale Wy zmywacie ten tonik naftowy? czy po prostu stosujecie jak tonik do wchłonięcia? bo ja stosowałam włąsnie jako tonik, ale efektów brak.
|
|
#2499 |
|
BAN stały
|
Ja zamierzam zostawiać na noc
|
|
|
|
|
#2500 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
|
#2501 |
|
BAN stały
|
A stosowanie kremy Effaclar z kwasami oraz używanie toniku pichtowaego to nie będzie przegięcie? Nie 'popali' mi twarzy?
|
|
|
|
|
#2502 |
|
Przyczajenie
|
Wydaje mi się, że zaskórników nie da się całkowicie pozbyć, a haratanie skóry kwasami kosmetykami ktore wysuszają, tylko pogarsza wygląd skóry , ja mimo zaskórników wolę odżywcze i nawilżające kremy, może moja skóra dzięki temu nie zestarzeję się tak szybko, nasze babcie miały piękną skórę bo ja chroniły , używały tłustych kremów a nie wysuszały. Tyle jest zanieczyszczenia w powietrzu i w jedzeniu, że pozbyć się zakórników chyba nie da.
|
|
|
|
|
#2503 |
|
Wtajemniczenie
|
co do tych kremów tłustych ja tez sie zgadzam. Moja mama nigdy nie używała żadnych specyfików.. Nivea ot cała tajemnica. Chciałabym w jej wieku mieć taką cerę , oj tak
|
|
|
|
|
#2504 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
U mojej mamy to samo Tez próbowałam jechać na Nivea/Bambino, ale moje czoło wyglądało jak pobojowisko. Broda zresztą też.
|
|
|
|
|
|
#2505 |
|
Zakorzenienie
|
i moja mama ma piękną cerę, mimo 50-tki na karku
|
|
#2506 |
|
BAN stały
|
Ogólnie dużo kobiet w wieku naszych mam ma ładne cery. Nasze pokolenie chyba ma gorzej
Może za dużo się malujemy ? Nasze mamy w naszym wieku na pewno nie miały tylu kosmetyków do dyspozycji. Powietrze, żywność, wszystko było lepszej jakości. A teraz zanieczyszczenia, fast foody, to się odbija na naszych cerach
|
|
|
|
|
#2507 |
|
Wtajemniczenie
|
myślę że gdybym nie zaczęła nakładać pudrów w tak młodym wieku - kiedy mi nie były zupełnie potrzebne to teraz bym miała cerę w lepszym stanie.
A jak przypomne sobie wyciskanie z kolezanką uffff co ta nastolatka ma w głowie heheheh |
|
|
|
|
#2508 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Pielęgnacja naszych mam/babć wiązała się nie z jakąś wymyślną ideologią, ale biedą. Nie miały dostępu do tego wszystkiego, co nasze zachodnie sąsiadki. I tak samo miały zaskórniki, trądzik i wypryski. Tylko nie było czym tego leczyć. Ratowały się domowymi sposobami, które raz były bardziej, raz mniej skuteczne. Zgodzę się, że napewno mniej się malowały. Ale to też zależy, czy były z partii i miały dostęp do dolarów, Pewexów i kanałów dystrybuujących kosmetyki, czy też nie i zostawał im jedynie tusz do rzęs w kamieniu Celia. Moja mama swoją cerę wyleczyła dopiero gdy skończyła się komuna, urodziła mnie i dostępne stały się nie tylko inne rzeczy niż krem Nivea, ale też gabinety dermatologiczne gdzie lekarze zaczęli mieć nieporównywalnie większy wybór środków, które mogli przepisywać. Żyjemy owszem w czasach zdecydowanie bardziej zanieczyszczonych, pestycydy/azotany i inne środki do polepszania/ochrony pożywienia mają wielki wpływ na to jak wyglądamy. Hormony w mleku, nabiale i drobiu; ołów w rybach, konserwanty w mięsie i chemia w roślinach to nie przelewki. Skądś się ta epidemia nowotworów wzięła. Ale też w związku z wielkim wyborem kosmetyków, często na oślep sięgamy po coraz to kolejne i nie zwracamy uwagi na tak podstawowe rzeczy, jak ich skład. W efekcie nam szkodzą. Jak jeden nie pomaga, sięgamy po inny i tak latami. Nasze mamy/babcie musiały stawiać na prostotę i wydaje mi się, że to jest klucz. Trzeba o siebie dbać, ale nie należy popadać w przesadę. Olej myjący do oczyszczania buzi z silikonów, żel/pianka oczyszcająca stosowana po demakijażu, dobry krem nawilżający bez zapychających składników albo olej plus potrójny kwas hialuronowy, regularne złuszczanie czy to kwasami czy peelingiem, czasem maseczka na bazie glinki i tyle. Więcej nam nie potrzeba. Tylko trzeba być konsekwentnym i nie zrażać się od razu. Potrzeba 3 pełnych cykli odnowy skóry (1 cykl to ok.28dni) by wstępnie ocenić, czy dany produkt na nas działa. A my często raptem po kilku aplikacjach dajemy za wygraną. Tu nie chodzi o szybkość efektów, ale o efekt. |
|
|
|
|
|
#2509 |
|
Wtajemniczenie
|
myślę właśnie nad jakimś dobrym kremem z kwasami.
Możecie mi coś polecić? jeszcze nie używałam takich kosmetyków. Rozumiem że krem np z kwasem hialuronowym nie złuszcza jak np z kwasami owocowymi? albo nie zrozumiałam |
|
|
|
|
#2510 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
U mnie super działa LHA, wymiata wągry i naprawdę dobrze radzi sobie z zaskórnikami. W chwili obecnej nie mam (odpukać!!!) już żadnego, ale łączyłam kurację z czymś innym. Może powiedz w jakim przedziale cenowym interesuje Cię kosmetyk i czy preferujesz kosmetyki drogeryjne czy apteczne, a ja postaram się coś doradzić
|
|
|
|
|
|
#2511 |
|
Wtajemniczenie
|
myślałam o czymś aptecznym - jakoś bardziej im ufam. Ale jeśli coś dobrego dostanę w drogerii też bedzie dobrze.
przedział cenowy do 40-50zł |
|
|
|
|
#2512 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Do tego niekomedogenny krem na dzień, dobry filtr i od czasu do czasu kapsułki Dermogal, gdyby buzia była podrażniona. Łagodny oczyszczacz, 2-3 miesiące i cera jak nowa. Nie przeraź się tylko początkowym wysypem albo łuszczeniem gdzie nie gdzie, to normalne, potem jest już lepiej. Powodzenia
|
|
|
|
|
|
#2513 |
|
Wtajemniczenie
|
dziękuje bardzo
właśnie biorę się za lekturę. zamówię na DOZie, może bęszie taniej
|
|
|
|
|
#2514 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#2515 |
|
Wtajemniczenie
|
więc!
zamawiam ten krem http://www.☠☠☠☠☠☠☠/apteka/p45919-La_...adzikowy_40_ml czekam tylko na kartę którą już zamówiłam, aby załapać się na tę promocję ![]() ooooooo;( można go kupić w promocji za 34,29 - effaclar duo |
|
|
|
|
#2516 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2517 |
|
Konto usunięte
|
Haha, właśnie go kończę :P W połączeniu z tretinoiną, kremem regenerującym na noc z witaminą C Ziaji Med, czarnym mydłem, Dermogalem, olejkiem myjącym i żelem do mycia buzi z oczarem wirginijskim firmy Biały Jeleń, w 3 miesiące WYMIÓTŁ wszelkie zaskórniki, przebarwienia i blizny po trądziku bledną z tygodnia na tydzień, koloryt jest jednolity, zostało mi tylko kilka wągrów na nosie, ale pięknie Effaclar się z nimi rozprawia. Osobiście polecam
|
|
|
|
|
#2518 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny a co polecacie jak Effaclar mi nie pomógł?Nie mam jakiejś strasznej cery ale pełno zaskórników przy żuchwie i na policzkach i do tego wągry.. W kwietniu dermatolog dał mi Effaclar duo, zużyłam całe+małą próbkę i myłam buzię tym samym żelem.. Tylko bez jakichś większych rezultatów, więcej do tego dermatologa nie poszłam.. W wakacje po nadmiernym opalaniu miałam masę zaskórników, inny dermatolog kazał mi myć buzię szarym mydłem i wypisał aptecznie robione leki na bazie alkoholu:/ Efekty były ale strasznie mi to wysuszyło buzię i musiałam odstawić bo w moim zawodzie nie mogę sobie pozwolić na nadmierne wysuszenie.. Teraz do codziennej pielęgnacji używam żel do mycia Babydream, wodę z biodermy, krem bambino i krem siarkowy z Barwy, co tydzień peeling i maska mikrodermabrazja z Ziaji Pro.. Chciałabym się pozbyć całkiem zaskórników i blizn.. Zastanawiam się czy może pomogłyby mi jakieś zabiegi u kosmetyczki czy to zbędne i sama mogę stosować coś efektywnego. Z góry dziękuję za odpowiedź.
|
|
|
|
|
#2519 |
|
Raczkowanie
|
Być może w Twoim przypadku winny jest krem bambino, który ma w składzie zapychającą parafine.
|
|
|
|
|
#2520 |
|
Raczkowanie
|
Bambino używam raz na kilka dni i raczej to na pewno nie on, bo używam go odkąd stan mojej skóry znacznie się polepszył.. może mam więcej wągrów na policzkach ale nie zaskórników.. Co myślicie o kwasach u kosmetyczki? Czy jest sens wydawać kasę czy można sobie zrobić coś równie godnego uwagi w domu?
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dermatologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:56.

Tez próbowałam jechać na Nivea/Bambino, ale moje czoło wyglądało jak pobojowisko. Broda zresztą też.