|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2971 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Jak się przygotować? - pierwsza/kolejna wizyta u ginekologa - zbiorczy!
Jeśli byłaś u lekarza w ramach NFZ-u to zapewne wypisał Ci je na skierowaniu i powinnas iśc z tym skierowaniem do odpowiedniego laboratorium które ma kontrakt z placówką zlecającą badania (tą gdzie pracuje Twój ginekolog). Jak byłaś prywatnie to bierzesz spis badań i idziesz do dowolnego laboratorium, a tam robią Ci co zobie zażyczysz bez skierowania bo za badania płacisz. W jednym i w drugim przypadku nastepnie odbierasz wyniki i pokazujesz lekarzowi przy umówionej wizycie.
|
|
|
|
|
#2972 |
|
Przyczajenie
|
Byłam prywatnie, płaciłam 80 zł i nie dał mi właśnie skierowania, ok juz sie umowilam do niego i pojde zrobie badania i zaniose
dzieki bardzo
|
|
|
|
|
#2973 |
|
Przyczajenie
|
wiec zrobiłam badania a wizyte mam ba 19 i jest problem, mozliwe ze bede miec juz sam koniec okresu ale jednak.. czy bedziechcial mnie znow badac? i czy to problem jesli bede miec koncowke okresu ?
|
|
|
|
|
#2974 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#2975 |
|
Przyczajenie
|
Napewno ? bo moja mama twierdzi ze mnie nie zbada jak bede miec okres a bedzie chcial mnie raczej badac znow tak ?
|
|
|
|
|
#2976 |
|
Raczkowanie
|
semperfideelis, na pewno
![]() Ja byłam u ginekologa właśnie podczas okresu. Nie było to żadnym problemem dla niego. Przed badaniem, już w gabinecie normalnie wyjęłam tampon, a po badaniu założyłam podpaskę I wszystko ok. Pzdr!
|
|
|
#2977 |
|
Raczkowanie
|
Siema,
jakiś czas pisałam że spóźnia mi się okres i że muszę wybrać się do ginekologa. Uff już po wszystkim i żyje ![]() Olałam polecanych przez mamę ginekologów i poszłam na chybił trafił do najbliższej prywatnej przychodni. Było mi wszystko jedno czy pójdę do babki czy do faceta bo wyszłam z założenia że lekarz to lekarz. Więc po prostu pow., że chce zapisać się do lekarza który przyjmuję w środy o 17. Lekarz na nazwisko miał Konior więc nie wiedziałam czy pan/pani i byłam w takim stresie że zapomniałam zapytać. Oczywiście przed wizytą już w ogóle umierałam ze stresu, ale zgodnie z Waszymi poradami wdziałam spódniczkę i poszłam ![]() W odpowiednim czasie weszłam do gabinetu i poczułam się mega zażenowana bo lekarzem był facet i do tego bardzo młody i przystojny :< Jedyne co mi przyszło do głowy to ucieczka, ale na szczęście tego nie zrobiłam ![]() Czerwona jak burak na myśl o czekającym mnie badaniu powtarzałam sobie że to przecież lekarz. Pan doktor przeprowadził ze mną wywiad. Pytał o powód wizyty, pierwszą miesiączkę, ostatnią, czy współżyłam itd. Najbardziej zdziwiło mnie to że zapytał czy uprawiam jakiś sport. Później sobie uświadomiłam jaki to miało związek z wizytą, ale generalnie okazało się że lekarz jest fanem piłki nożnej i że po pracy w nią gra Był bardzo sympatyczny, wyrozumiały i powtórzył kilka razy żebym się nie denerwowała Jego gadanie o tej piłce i o tym że niedawno skończył studia, trochę pomogło bo już się tak nie denerwowałam, ale i tak byłam zażenowana. Wreszcie powiedział żebym rozebrała się za parawanem i wtedy myślałam że dostanę ataku serca. Jak już się rozbierałam to pan doktor powiedział coś strasznego: Zdejmij od razu bluzkę i biustonosz to skontrolujemy piersi. I to było naprawdę okropne bo musiałam przeparadować przez pół gabinetu tylko w spódnicy Lekarz powiedział że nic nie będzie bolało, zbadał mój biust, pokazał mi jak sama mogę to robić i zaprosił na fotel. Jakoś głupio było mi zapytać czy mogę założyć górę i nadal byłam tylko w spódnicy. Pomógł mi się na to cholerstwo wspiąć i przystąpił do badania. Zostałam zbadana przez odbyt co było bardzo nie przyjemne ale nic nie bolało. Doktor był bardzo delikatny. Zaliczyłam cytologię i teraz jeszcze muszę zrobić badanie krwi.Ogólnie lekarz jest wart polecenia, ale teraz już wiem że na następną wizytę wybiorę się do PANI DOKTOR bo teraz to ma dla mnie znaczenie :P |
|
|
|
|
#2978 |
|
Przyczajenie
|
a jak to jest własciwie z tymi tabletkami ? Czy jak mi się skonczą za miesiąc to musze isc znowu na wizyte żeby mi przepisał nastepne pudelko? i znowu placic tyle pieniedzy tylko za przepisanie tabletek ?
|
|
|
|
|
#2979 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
a dlaczego bylas badana tez przez odbyt jak mialas robiona cytologie? semperfideelis - jesli konczy ci sie opakowanie a nie masz juz recepty/odpisu to zglaszasz sie do ginekologa i prosisz o recepte. zazwyczaj chyba lekarze przepisuja po kilka opakowan wiec i tak popros, zebys nie musiala co miesiac biegac. ja bym sobie pomyslala ze dr chce mnie naciaga na wizyte. to juz od lekarza zalezy ile policzy ci za wizyte. |
|
|
|
|
|
#2980 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
chociaż słyszałam, że tabletki może przepisać lekarz rodzinny - nigdy jednak nie sprawdziłam tego sama![]() Możesz także zacząć chodzić do ginekologa w ramach nfz-tu. Wtedy nie płacisz za wizyty
Człowiek na tyle istnieje, na ile pamiętają o nim inni. Żeby kogoś rozpalić, trzeba samemu płonąć. Edytowane przez nina219 Czas edycji: 2010-11-18 o 17:13 |
|
|
|
|
|
#2981 |
|
Przyczajenie
|
o moj boże , straszna sprawa
zobacze, przemysle to
|
|
|
|
|
#2982 |
|
Przyczajenie
|
a jednak nie jest zle
wlasnie wrocilam od mojego lekarza i wypisal mi 6 opakowan , na pol roku takze jestem zadowolona, a ktos wie moze po jakim czasie od pierwszej tabletki moge juz sie nie martwic ciaza? po jjakim czasie zaczna dzialac ?
|
|
|
|
|
#2983 |
|
Wtajemniczenie
|
Pierwsze tabletki i od razu recepta na pół roku?! o.O
|
|
#2984 |
|
Przyczajenie
|
tak, powiedział że wypisze mi tyle ale mam kupic narazie tylko jedna paczke i jak cos by bylo nie tak to do niego dzwonic, rozmawialam z nim duzo o tych tabletkach
|
|
|
|
|
#2985 |
|
BAN stały
|
ja tez dostalam na pol roku z gory
![]() mozna w aptece zrobic odpisy i wykupic w dowolnym momencie czasu(nie koniecznie z data podana na recepcie) od kiedy zabezpieczaja pigulki? na ulotce jest napisane , lekarz chyba tez tobie powiedzial, google nie gryzie a na forum temat byl walkowany
|
|
|
|
|
#2986 |
|
Wtajemniczenie
|
Ahaa... i tak jestem dosyć zaskoczona
![]() Mały offtop, ale nie miałam pojęcia, że można wykupić jeden lek z recepty. I co? Potem dostaje się ją z powrotem?
|
|
#2987 |
|
Przyczajenie
|
dostalam te odpisy
poprostu mam 6 opakowan wiec dala mi jedna paczke i 5 odpisow biore jedna karteczke gdy chce nastepna paczke i ide do apteki i juz
|
|
|
|
|
#2988 |
|
BAN stały
|
nina naprawde nie wiedzialas o tym? ja tez ostatnio to praktykowalam a teraz mi sie dopisy poniewieraja bo nie moge teraz hormonow brac
![]() idziesz do apteki i prosisz o lek, mowisz ze wykupujesz jeden i pani ci daje kilka odpisow- w zaleznosci od ilosci leku, za jakis czas idziesz wykupic dany lek. jesli apteka jest sieciowka i ma kilka oddzialow w miescie to mysle ze nie bedzie problemu z wykupem w innej aptece, ale tej sieciowej, bo w innej obcej moga nie honorowac - tak mi farmaceutka mowila |
|
|
|
|
#2989 |
|
Wtajemniczenie
|
O ja! Super, że mi to napisałyście
![]() środek, który teraz będę używała jest dosyć drogi i martwiłam się nawet co się stanie, jak któregoś miesiąca nie będę miała "wolnych" 150 zł, żeby wykupić trzy opakowania, a tu taka wiadomość! Super Dziewczynki, że jesteście, bo kamień mi spadł z serca dzięki Wam
|
|
#2990 |
|
Przyczajenie
|
Witajcie dziewczyny. Przepraszam, że tak w tym watku. Ale byłam wczoraj u ginekologa i dowiedziałam się, że mam podwójną macicę. Czy zna może któraś z Was taki przypadek? Czy może mi to przeszkadzac jakoś w życu?
|
|
|
#2991 |
|
Wtajemniczenie
|
Lewa, jest o tym cały wątek
Poczytaj: https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...w%F3jna+macica
|
|
#2992 |
|
Zadomowienie
|
Drogie Wizażanki.
Jestem tu nowa i dopiero zaczynam wędrówkę po wizaż.pl ![]() W poniedziałek czeka mnie pierwsza wizyta u ginekologa. Nie ukrywam, że strasznie się boję. Na dodatek sama siebie stresuje wymyślając sobie, że lekarz znajdzie u mnie coś poważnego... Na wizytę umawiałam się z myślą pójścia po tabletki anty, ale niestety ostatnio przyłapał mnie grzybek. Mam nadzieję, że dostanę coś żeby zwalczyć grzybka i może przy okazji receptę na tabletki. Jak myślicie? |
|
|
|
|
#2993 |
|
Zakorzenienie
|
hej dziewczyny
![]() moja wizyta u ginekologa dopiero przede mna i boje sie straaasznie,bólu no i tego ze musze tak sie pokazac lekarzowi ;p oczywiscie tłumacze sobie ze nic takiego ze setki pacjentek zapewne przyjmuje itd.no ale boje sie i w dodatku jestem dziewica wiec nie wiem czy to badanie inaczej bedze wygladac niz u nie dziewic ? słyszałam ze przez odbyt a ja nie chce tak
|
|
#2994 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Idziesz do mężczyzny czy kobiety? Ja byłam na pierwszej wizycie z mamą i było naprawdę ok. Dziewice bada się przez odbyt, ale to nie jest bolesne badanie. Nie denerwuj się, pomyśl sobie, że to tylko lekarz, a badanie to tylko jego praca Będzie dobrze!
|
|
|
|
|
|
#2995 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() wiecie mam takie pytanie :wiem ze jest możliwość żeby ginekolog przeciął błone dziewicza,tyle ze czytałam ze robi to tylko w przypadkach gdy jest rzeczywiscie gruba myslicie ze jak bym poszła i powiedziala ze mam problem z tym,mimo nawilzenia wyluzowania itd.to zrobiłby to?
|
|
|
#2996 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale nie martw się niczym, badanie jest bezbolesne.... Nie ma się czego bać Głowa go góry, będzie dobrze
|
|
|
#2997 |
|
Przyczajenie
|
pierwszy raz do ginekologa idę w przyszłym tygodniu
. oczywiście stresuję się okropnie i możliwe że zwyczajnie ucieknę jednak myślę że czas już najwyższy. pierwszego razu za sobą jeszcze- tak na 100% nie mam, aczkolwiek próby były, ale nieudane bo chyba za mała jestem, albo za bardzo spięta byłam. i o tym wszystkim mówić podczas wizyty? to po pierwsze. i myślicie że badanie będę miała normalne, czy przez odbyt? i nie wiem jak z tabletkami. z jednej strony chciałabym, zawsze to mniej stresu przed wpadką, po za tym mam nieregularny okres- więc może się trochę ustabilizuje po nich? pewnie wypytam o wszystko panią doktor, ale jedenak ten stres...obawiam się że mnie totalnie sparaliżuje i nie powiem nic trochę to chaotyczne co tu napisałam, ale tyle się już naczytałam że zaczynam wariować
|
|
|
|
|
#2998 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A wcale nie było tak źle... ![]() A odwaga przyjdzie z czasem, zobaczysz Będziesz potrafiła powiedzieć lekarzowi o wszystkim![]() Powiesz, że to twoja taka 1 wizyta... Pani doktor na pewno Ci wszystko po kolei wytłumaczy.... Badania są bezbolesne naprawdę, nie masz się czym martwić Trzymam kciuki
|
|
|
#2999 |
|
Wtajemniczenie
|
Witam serdecznie
Mam 18 lat i sądzę , że to najwyższy czas na pierwszą wizytę . Szczególnie , że ostatnio niepokoi mnie mój okres - trzeci z rzędy jest co 23 dni. Wiem , że to jeszcze nie jest tak często , ale wcześniej miałam co 31-33 dni, więc różnice widać. Gdy byłam w gimnazjum były superregularne - prawie co do dnia , a teraz koszmar . I jeszcze chciałabym nie mieć okresu w styczniu. Wiecie 100-dniówka Niby mnie nic w okres nie boli , ale to jest taki dyskomfort . Na pierwszą wizytę pójdę jutro. Niczym się nie denerwuje, mimo to , że ginekolog to facet . Nie wiem czy bedzie chciał mnie badać - jestem dziewicą , ale w razie czego założe dłuższą bluzkę . Tylko mam nadzieje , że nie będzie kolejki
|
|
|
#3000 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:56.

dzieki bardzo
I wszystko ok. Pzdr!
Lekarz powiedział że nic nie będzie bolało, zbadał mój biust, pokazał mi jak sama mogę to robić i zaprosił na fotel. Jakoś głupio było mi zapytać czy mogę założyć górę i nadal byłam tylko w spódnicy. Pomógł mi się na to cholerstwo wspiąć i przystąpił do badania. Zostałam zbadana przez odbyt co było bardzo nie przyjemne ale nic nie bolało. Doktor był bardzo delikatny. Zaliczyłam cytologię i teraz jeszcze muszę zrobić badanie krwi.

zobacze, przemysle to

i w dodatku jestem dziewica wiec nie wiem czy to badanie inaczej bedze wygladac niz u nie dziewic ?
słyszałam ze przez odbyt a ja nie chce tak
jednak myślę że czas już najwyższy. pierwszego razu za sobą jeszcze- tak na 100% nie mam, aczkolwiek próby były, ale nieudane bo chyba za mała jestem, albo za bardzo spięta byłam. i o tym wszystkim mówić podczas wizyty? to po pierwsze. i myślicie że badanie będę miała normalne, czy przez odbyt?