Jak się przygotować? - pierwsza/kolejna wizyta u ginekologa - zbiorczy! - Strona 100 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-11-04, 17:24   #2971
fankapsychiatrii
Wtajemniczenie

Dot.: Jak się przygotować? - pierwsza/kolejna wizyta u ginekologa - zbiorczy!

Jeśli byłaś u lekarza w ramach NFZ-u to zapewne wypisał Ci je na skierowaniu i powinnas iśc z tym skierowaniem do odpowiedniego laboratorium które ma kontrakt z placówką zlecającą badania (tą gdzie pracuje Twój ginekolog). Jak byłaś prywatnie to bierzesz spis badań i idziesz do dowolnego laboratorium, a tam robią Ci co zobie zażyczysz bez skierowania bo za badania płacisz. W jednym i w drugim przypadku nastepnie odbierasz wyniki i pokazujesz lekarzowi przy umówionej wizycie.
fankapsychiatrii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-04, 21:46   #2972
semperfideelis
Przyczajenie

Byłam prywatnie, płaciłam 80 zł i nie dał mi właśnie skierowania, ok juz sie umowilam do niego i pojde zrobie badania i zaniose dzieki bardzo
semperfideelis jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-11, 11:45   #2973
semperfideelis
Przyczajenie

wiec zrobiłam badania a wizyte mam ba 19 i jest problem, mozliwe ze bede miec juz sam koniec okresu ale jednak.. czy bedziechcial mnie znow badac? i czy to problem jesli bede miec koncowke okresu ?
Stary 2010-11-11, 13:25   #2974
_Emi_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez semperfideelis Pokaż wiadomość
wiec zrobiłam badania a wizyte mam ba 19 i jest problem, mozliwe ze bede miec juz sam koniec okresu ale jednak.. czy bedziechcial mnie znow badac? i czy to problem jesli bede miec koncowke okresu ?
Okres to nie problem dla lekarza
_Emi_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-12, 11:49   #2975
semperfideelis
Przyczajenie

Napewno ? bo moja mama twierdzi ze mnie nie zbada jak bede miec okres a bedzie chcial mnie raczej badac znow tak ?
Stary 2010-11-13, 20:27   #2976
Burzum
Raczkowanie

semperfideelis, na pewno
Ja byłam u ginekologa właśnie podczas okresu.
Nie było to żadnym problemem dla niego.
Przed badaniem, już w gabinecie normalnie wyjęłam tampon,
a po badaniu założyłam podpaskę I wszystko ok. Pzdr!
Burzum jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-13, 23:21   #2977
shortestway
Raczkowanie

Siema,
jakiś czas pisałam że spóźnia mi się okres i że muszę wybrać się do ginekologa.
Uff już po wszystkim i żyje
Olałam polecanych przez mamę ginekologów i poszłam na chybił trafił do najbliższej prywatnej przychodni. Było mi wszystko jedno czy pójdę do babki czy do faceta bo wyszłam z założenia że lekarz to lekarz. Więc po prostu pow., że chce zapisać się do lekarza który przyjmuję w środy o 17. Lekarz na nazwisko miał Konior więc nie wiedziałam czy pan/pani i byłam w takim stresie że zapomniałam zapytać. Oczywiście przed wizytą już w ogóle umierałam ze stresu, ale zgodnie z Waszymi poradami wdziałam spódniczkę i poszłam
W odpowiednim czasie weszłam do gabinetu i poczułam się mega zażenowana bo lekarzem był facet i do tego bardzo młody i przystojny :<
Jedyne co mi przyszło do głowy to ucieczka, ale na szczęście tego nie zrobiłam
Czerwona jak burak na myśl o czekającym mnie badaniu powtarzałam sobie że to przecież lekarz. Pan doktor przeprowadził ze mną wywiad. Pytał o powód wizyty, pierwszą miesiączkę, ostatnią, czy współżyłam itd. Najbardziej zdziwiło mnie to że zapytał czy uprawiam jakiś sport. Później sobie uświadomiłam jaki to miało związek z wizytą, ale generalnie okazało się że lekarz jest fanem piłki nożnej i że po pracy w nią gra Był bardzo sympatyczny, wyrozumiały i powtórzył kilka razy żebym się nie denerwowała Jego gadanie o tej piłce i o tym że niedawno skończył studia, trochę pomogło bo już się tak nie denerwowałam, ale i tak byłam zażenowana. Wreszcie powiedział żebym rozebrała się za parawanem i wtedy myślałam że dostanę ataku serca. Jak już się rozbierałam to pan doktor powiedział coś strasznego: Zdejmij od razu bluzkę i biustonosz to skontrolujemy piersi. I to było naprawdę okropne bo musiałam przeparadować przez pół gabinetu tylko w spódnicy Lekarz powiedział że nic nie będzie bolało, zbadał mój biust, pokazał mi jak sama mogę to robić i zaprosił na fotel. Jakoś głupio było mi zapytać czy mogę założyć górę i nadal byłam tylko w spódnicy. Pomógł mi się na to cholerstwo wspiąć i przystąpił do badania. Zostałam zbadana przez odbyt co było bardzo nie przyjemne ale nic nie bolało. Doktor był bardzo delikatny. Zaliczyłam cytologię i teraz jeszcze muszę zrobić badanie krwi.
Ogólnie lekarz jest wart polecenia, ale teraz już wiem że na następną wizytę wybiorę się do PANI DOKTOR bo teraz to ma dla mnie znaczenie :P
shortestway jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-18, 17:01   #2978
semperfideelis
Przyczajenie

a jak to jest własciwie z tymi tabletkami ? Czy jak mi się skonczą za miesiąc to musze isc znowu na wizyte żeby mi przepisał nastepne pudelko? i znowu placic tyle pieniedzy tylko za przepisanie tabletek ?
Stary 2010-11-18, 17:10   #2979
agusiamyszka
BAN stały

Cytat:
Napisane przez shortestway Pokaż wiadomość
Siema,
jakiś czas pisałam że spóźnia mi się okres i że muszę wybrać się do ginekologa.
Uff już po wszystkim i żyje
Olałam polecanych przez mamę ginekologów i poszłam na chybił trafił do najbliższej prywatnej przychodni. Było mi wszystko jedno czy pójdę do babki czy do faceta bo wyszłam z założenia że lekarz to lekarz. Więc po prostu pow., że chce zapisać się do lekarza który przyjmuję w środy o 17. Lekarz na nazwisko miał Konior więc nie wiedziałam czy pan/pani i byłam w takim stresie że zapomniałam zapytać. Oczywiście przed wizytą już w ogóle umierałam ze stresu, ale zgodnie z Waszymi poradami wdziałam spódniczkę i poszłam
W odpowiednim czasie weszłam do gabinetu i poczułam się mega zażenowana bo lekarzem był facet i do tego bardzo młody i przystojny :<
Jedyne co mi przyszło do głowy to ucieczka, ale na szczęście tego nie zrobiłam
Czerwona jak burak na myśl o czekającym mnie badaniu powtarzałam sobie że to przecież lekarz. Pan doktor przeprowadził ze mną wywiad. Pytał o powód wizyty, pierwszą miesiączkę, ostatnią, czy współżyłam itd. Najbardziej zdziwiło mnie to że zapytał czy uprawiam jakiś sport. Później sobie uświadomiłam jaki to miało związek z wizytą, ale generalnie okazało się że lekarz jest fanem piłki nożnej i że po pracy w nią gra Był bardzo sympatyczny, wyrozumiały i powtórzył kilka razy żebym się nie denerwowała Jego gadanie o tej piłce i o tym że niedawno skończył studia, trochę pomogło bo już się tak nie denerwowałam, ale i tak byłam zażenowana. Wreszcie powiedział żebym rozebrała się za parawanem i wtedy myślałam że dostanę ataku serca. Jak już się rozbierałam to pan doktor powiedział coś strasznego: Zdejmij od razu bluzkę i biustonosz to skontrolujemy piersi. I to było naprawdę okropne bo musiałam przeparadować przez pół gabinetu tylko w spódnicy Lekarz powiedział że nic nie będzie bolało, zbadał mój biust, pokazał mi jak sama mogę to robić i zaprosił na fotel. Jakoś głupio było mi zapytać czy mogę założyć górę i nadal byłam tylko w spódnicy. Pomógł mi się na to cholerstwo wspiąć i przystąpił do badania. Zostałam zbadana przez odbyt co było bardzo nie przyjemne ale nic nie bolało. Doktor był bardzo delikatny. Zaliczyłam cytologię i teraz jeszcze muszę zrobić badanie krwi.
Ogólnie lekarz jest wart polecenia, ale teraz już wiem że na następną wizytę wybiorę się do PANI DOKTOR bo teraz to ma dla mnie znaczenie :P
sama bylam u pana dr i zeszlam z lezanki z usg zeby sie ubrac a pan dr mowil zebym zdjecial bluzke i stanik zeby zbadac piersi i nie wiedzialam kiedy mam zalozyc dol (mialam spodnie) czy potem czy teraz i stalam nago jak glupia

a dlaczego bylas badana tez przez odbyt jak mialas robiona cytologie?

semperfideelis - jesli konczy ci sie opakowanie a nie masz juz recepty/odpisu to zglaszasz sie do ginekologa i prosisz o recepte. zazwyczaj chyba lekarze przepisuja po kilka opakowan wiec i tak popros, zebys nie musiala co miesiac biegac. ja bym sobie pomyslala ze dr chce mnie naciaga na wizyte. to juz od lekarza zalezy ile policzy ci za wizyte.
agusiamyszka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-18, 17:12   #2980
nina219
Wtajemniczenie

Cytat:
a jak to jest własciwie z tymi tabletkami ? Czy jak mi się skonczą za miesiąc to musze isc znowu na wizyte żeby mi przepisał nastepne pudelko? i znowu placic tyle pieniedzy tylko za przepisanie tabletek ?
Tak właśnie jest chociaż słyszałam, że tabletki może przepisać lekarz rodzinny - nigdy jednak nie sprawdziłam tego sama
Możesz także zacząć chodzić do ginekologa w ramach nfz-tu. Wtedy nie płacisz za wizyty

Żeby kogoś rozpalić, trzeba samemu płonąć.

Edytowane przez nina219
Czas edycji: 2010-11-18 o 17:13
nina219 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-19, 12:08   #2981
semperfideelis
Przyczajenie

o moj boże , straszna sprawa zobacze, przemysle to
Stary 2010-11-19, 16:56   #2982
semperfideelis
Przyczajenie

a jednak nie jest zle wlasnie wrocilam od mojego lekarza i wypisal mi 6 opakowan , na pol roku takze jestem zadowolona, a ktos wie moze po jakim czasie od pierwszej tabletki moge juz sie nie martwic ciaza? po jjakim czasie zaczna dzialac ?
Stary 2010-11-19, 17:01   #2983
nina219
Wtajemniczenie

Pierwsze tabletki i od razu recepta na pół roku?! o.O

Stary 2010-11-19, 17:31   #2984
semperfideelis
Przyczajenie

tak, powiedział że wypisze mi tyle ale mam kupic narazie tylko jedna paczke i jak cos by bylo nie tak to do niego dzwonic, rozmawialam z nim duzo o tych tabletkach
Stary 2010-11-19, 17:46   #2985
agusiamyszka
BAN stały

ja tez dostalam na pol roku z gory

mozna w aptece zrobic odpisy i wykupic w dowolnym momencie czasu(nie koniecznie z data podana na recepcie)

od kiedy zabezpieczaja pigulki? na ulotce jest napisane , lekarz chyba tez tobie powiedzial, google nie gryzie a na forum temat byl walkowany
Stary 2010-11-19, 17:50   #2986
nina219
Wtajemniczenie

Ahaa... i tak jestem dosyć zaskoczona
Mały offtop, ale nie miałam pojęcia, że można wykupić jeden lek z recepty. I co? Potem dostaje się ją z powrotem?

Stary 2010-11-19, 22:30   #2987
semperfideelis
Przyczajenie

dostalam te odpisy poprostu mam 6 opakowan wiec dala mi jedna paczke i 5 odpisow biore jedna karteczke gdy chce nastepna paczke i ide do apteki i juz
Stary 2010-11-20, 10:09   #2988
agusiamyszka
BAN stały

nina naprawde nie wiedzialas o tym? ja tez ostatnio to praktykowalam a teraz mi sie dopisy poniewieraja bo nie moge teraz hormonow brac

idziesz do apteki i prosisz o lek, mowisz ze wykupujesz jeden i pani ci daje kilka odpisow- w zaleznosci od ilosci leku, za jakis czas idziesz wykupic dany lek. jesli apteka jest sieciowka i ma kilka oddzialow w miescie to mysle ze nie bedzie problemu z wykupem w innej aptece, ale tej sieciowej, bo w innej obcej moga nie honorowac - tak mi farmaceutka mowila
Stary 2010-11-20, 19:01   #2989
nina219
Wtajemniczenie

O ja! Super, że mi to napisałyście
środek, który teraz będę używała jest dosyć drogi i martwiłam się nawet co się stanie, jak któregoś miesiąca nie będę miała "wolnych" 150 zł, żeby wykupić trzy opakowania, a tu taka wiadomość! Super Dziewczynki, że jesteście, bo kamień mi spadł z serca dzięki Wam

Stary 2010-11-21, 01:08   #2990
lewa933
Przyczajenie

Witajcie dziewczyny. Przepraszam, że tak w tym watku. Ale byłam wczoraj u ginekologa i dowiedziałam się, że mam podwójną macicę. Czy zna może któraś z Was taki przypadek? Czy może mi to przeszkadzac jakoś w życu?

xx.xx.xxxx 55kg
lewa933 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-21, 16:57   #2991
nina219
Wtajemniczenie

Lewa, jest o tym cały wątek Poczytaj: https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...w%F3jna+macica

Stary 2010-11-27, 20:48   #2992
Leyla89
Zadomowienie

Drogie Wizażanki.
Jestem tu nowa i dopiero zaczynam wędrówkę po wizaż.pl
W poniedziałek czeka mnie pierwsza wizyta u ginekologa. Nie ukrywam, że strasznie się boję. Na dodatek sama siebie stresuje wymyślając sobie, że lekarz znajdzie u mnie coś poważnego...
Na wizytę umawiałam się z myślą pójścia po tabletki anty, ale niestety ostatnio przyłapał mnie grzybek. Mam nadzieję, że dostanę coś żeby zwalczyć grzybka i może przy okazji receptę na tabletki. Jak myślicie?
Leyla89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-04, 18:09   #2993
Śnieżka
Zakorzenienie

hej dziewczyny
moja wizyta u ginekologa dopiero przede mna i boje sie straaasznie,bólu no i tego ze musze tak sie pokazac lekarzowi ;p oczywiscie tłumacze sobie ze nic takiego ze setki pacjentek zapewne przyjmuje itd.no ale boje sie i w dodatku jestem dziewica wiec nie wiem czy to badanie inaczej bedze wygladac niz u nie dziewic ? słyszałam ze przez odbyt a ja nie chce tak
Śnieżka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-04, 18:33   #2994
gwiazdka93
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Śnieżka Pokaż wiadomość
hej dziewczyny
moja wizyta u ginekologa dopiero przede mna i boje sie straaasznie,bólu no i tego ze musze tak sie pokazac lekarzowi ;p oczywiscie tłumacze sobie ze nic takiego ze setki pacjentek zapewne przyjmuje itd.no ale boje sie i w dodatku jestem dziewica wiec nie wiem czy to badanie inaczej bedze wygladac niz u nie dziewic ? słyszałam ze przez odbyt a ja nie chce tak
Naprawdę nie ma się czego bać Idziesz do mężczyzny czy kobiety? Ja byłam na pierwszej wizycie z mamą i było naprawdę ok. Dziewice bada się przez odbyt, ale to nie jest bolesne badanie. Nie denerwuj się, pomyśl sobie, że to tylko lekarz, a badanie to tylko jego praca Będzie dobrze!
gwiazdka93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-04, 19:32   #2995
Śnieżka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gwiazdka93 Pokaż wiadomość
Naprawdę nie ma się czego bać Idziesz do mężczyzny czy kobiety? Ja byłam na pierwszej wizycie z mamą i było naprawdę ok. Dziewice bada się przez odbyt, ale to nie jest bolesne badanie. Nie denerwuj się, pomyśl sobie, że to tylko lekarz, a badanie to tylko jego praca Będzie dobrze!
dzięki za miłe słowa
wiecie mam takie pytanie :wiem ze jest możliwość żeby ginekolog przeciął błone dziewicza,tyle ze czytałam ze robi to tylko w przypadkach gdy jest rzeczywiscie gruba myslicie ze jak bym poszła i powiedziala ze mam problem z tym,mimo nawilzenia wyluzowania itd.to zrobiłby to?
Śnieżka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-04, 20:15   #2996
Leyla89
Zadomowienie

Cytat:
dzięki za miłe słowa
wiecie mam takie pytanie :wiem ze jest możliwość żeby ginekolog przeciął błone dziewicza,tyle ze czytałam ze robi to tylko w przypadkach gdy jest rzeczywiscie gruba myslicie ze jak bym poszła i powiedziala ze mam problem z tym,mimo nawilzenia wyluzowania itd.to zrobiłby to?
Ciężko stwierdzić...
Ale nie martw się niczym, badanie jest bezbolesne.... Nie ma się czego bać Głowa go góry, będzie dobrze

Stary 2010-12-06, 22:30   #2997
Annno
Przyczajenie

pierwszy raz do ginekologa idę w przyszłym tygodniu. oczywiście stresuję się okropnie i możliwe że zwyczajnie ucieknę jednak myślę że czas już najwyższy. pierwszego razu za sobą jeszcze- tak na 100% nie mam, aczkolwiek próby były, ale nieudane bo chyba za mała jestem, albo za bardzo spięta byłam. i o tym wszystkim mówić podczas wizyty? to po pierwsze. i myślicie że badanie będę miała normalne, czy przez odbyt?
i nie wiem jak z tabletkami. z jednej strony chciałabym, zawsze to mniej stresu przed wpadką, po za tym mam nieregularny okres- więc może się trochę ustabilizuje po nich? pewnie wypytam o wszystko panią doktor, ale jedenak ten stres...obawiam się że mnie totalnie sparaliżuje i nie powiem nic
trochę to chaotyczne co tu napisałam, ale tyle się już naczytałam że zaczynam wariować
Annno jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-07, 10:33   #2998
Leyla89
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Annno Pokaż wiadomość
pierwszy raz do ginekologa idę w przyszłym tygodniu. oczywiście stresuję się okropnie i możliwe że zwyczajnie ucieknę jednak myślę że czas już najwyższy. pierwszego razu za sobą jeszcze- tak na 100% nie mam, aczkolwiek próby były, ale nieudane bo chyba za mała jestem, albo za bardzo spięta byłam. i o tym wszystkim mówić podczas wizyty? to po pierwsze. i myślicie że badanie będę miała normalne, czy przez odbyt?
i nie wiem jak z tabletkami. z jednej strony chciałabym, zawsze to mniej stresu przed wpadką, po za tym mam nieregularny okres- więc może się trochę ustabilizuje po nich? pewnie wypytam o wszystko panią doktor, ale jedenak ten stres...obawiam się że mnie totalnie sparaliżuje i nie powiem nic
trochę to chaotyczne co tu napisałam, ale tyle się już naczytałam że zaczynam wariować
Też miałam takie obawy jak ty...
A wcale nie było tak źle...
A odwaga przyjdzie z czasem, zobaczysz Będziesz potrafiła powiedzieć lekarzowi o wszystkim
Powiesz, że to twoja taka 1 wizyta... Pani doktor na pewno Ci wszystko po kolei wytłumaczy.... Badania są bezbolesne naprawdę, nie masz się czym martwić Trzymam kciuki

Stary 2010-12-07, 17:22   #2999
giovanna92
Wtajemniczenie

GG do giovanna92

Witam serdecznie
Mam 18 lat i sądzę , że to najwyższy czas na pierwszą wizytę . Szczególnie , że ostatnio niepokoi mnie mój okres - trzeci z rzędy jest co 23 dni. Wiem , że to jeszcze nie jest tak często , ale wcześniej miałam co 31-33 dni, więc różnice widać. Gdy byłam w gimnazjum były superregularne - prawie co do dnia , a teraz koszmar .
I jeszcze chciałabym nie mieć okresu w styczniu. Wiecie 100-dniówka i nie chciałabym "niespodzianki" Niby mnie nic w okres nie boli , ale to jest taki dyskomfort .
Na pierwszą wizytę pójdę jutro. Niczym się nie denerwuje, mimo to , że ginekolog to facet . Nie wiem czy bedzie chciał mnie badać - jestem dziewicą , ale w razie czego założe dłuższą bluzkę . Tylko mam nadzieje , że nie będzie kolejki
Stary 2010-12-13, 21:46   #3000
semperfideelis
Przyczajenie

Cytat:
hej dziewczyny
ja bylam razem z kolezanka u ginekologa niedawno po raz pierwszy i ona jest dziewica, i nie balal jej przez odbyt tylko wzial jakis sprzet i przy samym wejsciu do pochwy rozszerzył
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości