Jak się przygotować? - pierwsza/kolejna wizyta u ginekologa - zbiorczy! - Strona 103 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-04-11, 16:48   #3061
Atena1409
Przyczajenie

Dot.: Jak się przygotować? - pierwsza/kolejna wizyta u ginekologa - zbiorczy!

Witam. Pojawił się u mnei problem ze zbyt częstymi miesiączkami, jeśli tak je można nazwać, bo występują co dwa tygodnie (to juz trzeci raz kiedy jest tak szybko). Na dodatek teraz jest wyjątkowo obfita. Mam dopiero 14 lat, a miesiączkuje od pół roku (od pażdziernika), wiem, że to krótki czas, i miesiączki mogą być nieregularne ale bez przesady.. zdecydowałam się na wizyte u ginekologa, ale zastanawiam się czy to badanie jest konieczne. Z tego co wiem, nieregularne miesiączki z regóły są spowodowane zaburzeniami hormonalnymi.. czy nie wystarczy skierowanie na testy hormonalne? boje się tego badania. nie mam zamiaru zaczynać współżycia przez najbliższe 3 lata i myślałam że jednoczesnie unikne tej wizyty.. pomocy
Atena1409 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-12, 16:15   #3062
dr_alladynka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Atena1409 Pokaż wiadomość
Witam. Pojawił się u mnei problem ze zbyt częstymi miesiączkami, jeśli tak je można nazwać, bo występują co dwa tygodnie (to juz trzeci raz kiedy jest tak szybko). Na dodatek teraz jest wyjątkowo obfita. Mam dopiero 14 lat, a miesiączkuje od pół roku (od pażdziernika), wiem, że to krótki czas, i miesiączki mogą być nieregularne ale bez przesady.. zdecydowałam się na wizyte u ginekologa, ale zastanawiam się czy to badanie jest konieczne. Z tego co wiem, nieregularne miesiączki z regóły są spowodowane zaburzeniami hormonalnymi.. czy nie wystarczy skierowanie na testy hormonalne? boje się tego badania. nie mam zamiaru zaczynać współżycia przez najbliższe 3 lata i myślałam że jednoczesnie unikne tej wizyty.. pomocy
Skoro nie chcesz iść, to ja bym na Twoim miejscu dała sobie czas.
Ja w Twoim wieku też miałam nieregularne, obfite, a teraz chodzę jak w zegarku.
Miesiączkujesz od niedawna więc nie wpadaj w panikę
dr_alladynka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-12, 16:49   #3063
Laacroossee
Raczkowanie

GG do Laacroossee

Cytat:
Napisane przez Atena1409 Pokaż wiadomość
Też miałam podobnie ale nie co 2 tygodnia , jednak czasami bywało tak że raz miałam ,a później przez 2 miesiące nie. Nie ma się co martwic na zapas. Zrobisz jak uważasz , ale lekarz może cie uspokoi . Powodzenia i daj znać

---------- Dopisano o 16:49 ---------- Poprzedni post napisano o 16:38 ----------

Dziewczyny , tak naprawdę nie ma się czego bać. Sama , także miałam obawy ( ze jak to bedzie, co mam powiedziec itd.) ale się zdecydowałam i zapisałam kilka lat temu na pierwsza wizyte . I wcale nie jest tak strasznie. Panie w rejestracji były bardzo mile , nastepnego dnia mialam juz wizyty i tak szczerze to bylam chyba najstrasza , myslalam ze beda siedzialy j kobiety w ciazy i starsze babcie , a tu sama sie zdziwiłam jak zobaczyłam ze siedzą jeszcze młodsze. Gdy byłam juz w gabinecie , lekarz powiedział slucham i w czym moge pomoc , wiec mu powiedzilam ze to moja pierwsza wizyta i jestem zestresowana . Wiec , on zrobil krótki wywiad ( czy pale , pije , kiedy miałam miesiączkę , co ile dni i jak długo, czy w czasie miesiączki mam bóle menstruacyjne , czy współżyje i jak sie zabezpieczamy ) po czym zbadał mi piersi, zrobil usg no i resztę . Powiedział ze wszytsko jest w porzadku i zaprasza mnie za rok . Trwało to wszystko może z 10 min Więc się nie martwcie i Pozdrawiam.

Ślubujemy 20.07. 2013r.

Dzieciństwo jest królestwem, w którym nikt nie umiera.

Laacroossee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-12, 18:06   #3064
Atena1409
Przyczajenie

Dzięki za rady. Faktycznie poczekam jeszcze jakiś czas, a jak dalej bedzie tak jak jest to pójde na kontrole.
Atena1409 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-18, 16:32   #3065
prawo_wyboru
Przyczajenie

Witam. Planuję pierwszą wizytę u ginekologa, dlatego mam sporo pytań. Mam 17 lat, chciałam iść bez wiedzy rodziców. Czy wizyta będzie odnotowana w książeczce zdrowia (czy może zależy to od konkretnego lekarza)? Czy jest coś takiego, że pierwsza wizyta jest darmowa? Wywiad będzie ze mną przeprowadzał lekarz czy jakaś pielęgniarka przed wejściem do gabinetu? Jeśli zapyta o przebyte choroby, o jakie przykładowo może chodzić (i czy tylko w przeciągu ostatnich miesięcy, czy ogólnie)? No i najgorsze... Nie wiem co powiedzieć, jak ginekolog zapyta czy jestem dziewicą. Bo jest to główny powód, dla którego zdecydowałam się na wizytę. Byłam ostatnio na imprezie, urwał mi się film i istnieje prawdopodobieństwo że mogło do czegoś dojść (chociaż wydaje mi się jednak, że nie). Ale wiadomo, że chciałabym mieć pewność 100%. Jak powiedzieć o tym lekarzowi? Jakie przeprowadzi mi w tym wypadku badania? Czy można wziąć jakąś spódniczkę na przebranie, żeby nie chodzić tam nago? Z góry dziękuję za odpowiedzi i liczę na zrozumienie...

Edytowane przez prawo_wyboru
Czas edycji: 2011-04-18 o 16:33
prawo_wyboru jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-19, 14:42   #3066
Eldo_rado
amor vincit omnia

Cytat:
Napisane przez prawo_wyboru Pokaż wiadomość
Witam. Planuję pierwszą wizytę u ginekologa, dlatego mam sporo pytań. Mam 17 lat, chciałam iść bez wiedzy rodziców. Czy wizyta będzie odnotowana w książeczce zdrowia (czy może zależy to od konkretnego lekarza)? Czy jest coś takiego, że pierwsza wizyta jest darmowa? Wywiad będzie ze mną przeprowadzał lekarz czy jakaś pielęgniarka przed wejściem do gabinetu? Jeśli zapyta o przebyte choroby, o jakie przykładowo może chodzić (i czy tylko w przeciągu ostatnich miesięcy, czy ogólnie)? No i najgorsze... Nie wiem co powiedzieć, jak ginekolog zapyta czy jestem dziewicą. Bo jest to główny powód, dla którego zdecydowałam się na wizytę. Byłam ostatnio na imprezie, urwał mi się film i istnieje prawdopodobieństwo że mogło do czegoś dojść (chociaż wydaje mi się jednak, że nie). Ale wiadomo, że chciałabym mieć pewność 100%. Jak powiedzieć o tym lekarzowi? Jakie przeprowadzi mi w tym wypadku badania? Czy można wziąć jakąś spódniczkę na przebranie, żeby nie chodzić tam nago? Z góry dziękuję za odpowiedzi i liczę na zrozumienie...
1. jeśli idziesz prywatnie to nie bierzesz książeczki zdrowia, bo jest niepotrzebna
2. wizyta prywatna zawsze jest płatna, chyba że idziesz na NFZ (wtedy niezbędna jest legitymacja ubezpieczeniowa)
3. pyta o poważne choroby (nowotwory, problemy z ciśnieniem itd)
4. powiedz, że jesteś dziewicą (podczas badania okaże się czy możliwe jest badanie wziernikiem, a co za tym idzie- czy masz błonę dziewiczą)
5. najlepiej załóż tunikę, żeby się nie przebierać (szkoda zamieszania i czasu) ale też żeby nie iść z gołą pupą na fotel
6. o wszystko pyta lekarz (i od razu zapisuje sobie w Twojej karcie zdrowia)
Eldo_rado jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-17, 16:33   #3067
MaijaLena
Raczkowanie

Drogie wizażanki , mam do Was pytanie, otóż jutro wybieram się do ginekologa pierwszy raz i właśnie dzisiaj całkiem przez przypadek dowiedziałam się, że akurat tam gdzie się wybieram wizyta wygląda tak, że przechodzi się przez pomieszczenie, które jest przebieralnią zarazem i od razu nalezy sie rozebrać a później idzie się do innego gabinetu, gdzie jest lekarz...
Czy to nie jest dziwne? Wydaje mi się, że pierwsze powinno się iść do lekarza żeby przeprowadził wywiad itd., powiedzieć z czym się przychodzi, a dopiero potem badanie... Bo przecież nie bede z gołą pupą siedzieć na krześle i z nim konwersować... Bardzo proszę, napiszcie, czy spotkałyście się już z czymś takim...
Pozdrawiam!

razem od --> 2005
zaręczyny --> 2013
ślub --> 23.08.2014

MaijaLena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-17, 17:08   #3068
Leyla89
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez MaijaLena Pokaż wiadomość
Drogie wizażanki , mam do Was pytanie, otóż jutro wybieram się do ginekologa pierwszy raz i właśnie dzisiaj całkiem przez przypadek dowiedziałam się, że akurat tam gdzie się wybieram wizyta wygląda tak, że przechodzi się przez pomieszczenie, które jest przebieralnią zarazem i od razu nalezy sie rozebrać a później idzie się do innego gabinetu, gdzie jest lekarz...
Czy to nie jest dziwne? Wydaje mi się, że pierwsze powinno się iść do lekarza żeby przeprowadził wywiad itd., powiedzieć z czym się przychodzi, a dopiero potem badanie... Bo przecież nie bede z gołą pupą siedzieć na krześle i z nim konwersować... Bardzo proszę, napiszcie, czy spotkałyście się już z czymś takim...
Pozdrawiam!
Od razu się rozebrać? Jesteś pewna?
W wielu gabinetach są takie przebieralnie. Ale na początku rozmawia się z lekarzem i w razie konieczności badania lekarz prosi do takiej przebieralni, aby się rozebrać i gdy jesteś gotowa zaprasza na fotel

Leyla89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-17, 17:22   #3069
MaijaLena
Raczkowanie

Takie mnie doszły słuchy, ale wiadomo jak to jest- póki samemu się nie sprawdzi to nic nie wiadomo... Tak czy siak postanowiłam pierwsze normalnie wejść, powiedzieć o co chodzi, a potem się zobaczyco mi lekarz powie

razem od --> 2005
zaręczyny --> 2013
ślub --> 23.08.2014

Stary 2011-05-22, 18:00   #3070
niuniulka1989
Zakorzenienie

Cytat:
Takie mnie doszły słuchy, ale wiadomo jak to jest- póki samemu się nie sprawdzi to nic nie wiadomo... Tak czy siak postanowiłam pierwsze normalnie wejść, powiedzieć o co chodzi, a potem się zobaczyco mi lekarz powie
Bardzo dobrze postanowiłaś Wyobrażam sobie wejść do gabinetu lekarza z gołym tyłkiem... Na pewno zada Ci na początek kilka pytań, później poprosi o rozebranie się.

Dziewczyny, czy podczas wizyty u gina prosicie o zbadanie piersi czy lekarza sam prosi o rozebranie się "od góry"?
Stary 2011-05-22, 21:38   #3071
MaijaLena
Raczkowanie

niuniulka1989- W końcu "w praniu" wyszło, że jednak od razu trzeba się rozebrać, co dla mnie jest nieco idiotyczne, ale przeżyłam Pan doktor był tak miły i próbował rozluźnić atmosferę, że zapomniałam całkiem, że jestem z gołym tyłkiem A co do piersi, to chyba zależy od lekarza, ale myślę, że jeśli powiesz, że chciałabyś żeby Cię zbadał, żeby sprawdzić czy wszystko OK to napewno to zrobi- w końcu to jego praca i nic w tym dziwnego

razem od --> 2005
zaręczyny --> 2013
ślub --> 23.08.2014

Stary 2011-05-22, 21:41   #3072
niuniulka1989
Zakorzenienie

Cytat:
niuniulka1989- W końcu "w praniu" wyszło, że jednak od razu trzeba się rozebrać, co dla mnie jest nieco idiotyczne, ale przeżyłam Pan doktor był tak miły i próbował rozluźnić atmosferę, że zapomniałam całkiem, że jestem z gołym tyłkiem A co do piersi, to chyba zależy od lekarza, ale myślę, że jeśli powiesz, że chciałabyś żeby Cię zbadał, żeby sprawdzić czy wszystko OK to napewno to zrobi- w końcu to jego praca i nic w tym dziwnego

No proszę, więc jednak Ja wybieram się we wtorek do Pani doktor, jakoś nie mogę się przekonać by iść do Pana doktora.
Stary 2011-05-22, 21:49   #3073
MaijaLena
Raczkowanie

Wiadomo, że przy kobiecie jakoś tak swojsko ale ja mimo, że się strasznie stresowałam tą wizytą-nie dość, że pierwsza, to jeszcze do faceta- to jestem bardzo zadowolona i póki co będę go odwiedzać.
Życzę powodzenia we wtorek i napisz jak było

razem od --> 2005
zaręczyny --> 2013
ślub --> 23.08.2014

Stary 2011-05-22, 21:50   #3074
niuniulka1989
Zakorzenienie

Dziękuję Mam nadzieję że będzie ok, choć trochę się boję
Stary 2011-05-23, 20:23   #3075
Leyla89
Zadomowienie

Cytat:
Wiadomo, że przy kobiecie jakoś tak swojsko ale ja mimo, że się strasznie stresowałam tą wizytą-nie dość, że pierwsza, to jeszcze do faceta- to jestem bardzo zadowolona i póki co będę go odwiedzać.
Życzę powodzenia we wtorek i napisz jak było
Ja też na pierwszą wizytę wybrałam Pana i nie żałuje nie zamierzam rezygnować z wizyt u niego

Leyla89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-23, 21:18   #3076
Niecodzienna
Zadomowienie

U mnie też jest tak, że wchodzę do przebieralni, w tym czasie w gabinecie (osobny pokój) jest inna pacjentka, potem ona wychodzi, lekarz mnie woła i wchodzę już rozebrana . Krótka rozmowa, badanie, idę się ubrać, wracam i dłuższa rozmowa...Rzeczywiście trochę dziwne... Pójdę jeszcze raz, ale chyba zmienię lekarkę, bo pierwsza wizyta, a nikt mi nie robił USG, nie badał piersi (na szczęście robię to w domu, ale wiadomo, że lekarz może zrobić lepiej), nie pytał o choroby...

So where is the passion, when we need it the most?
Niecodzienna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-23, 22:25   #3077
MaijaLena
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Niecodzienna Pokaż wiadomość
U mnie też jest tak, że wchodzę do przebieralni, w tym czasie w gabinecie (osobny pokój) jest inna pacjentka, potem ona wychodzi, lekarz mnie woła i wchodzę już rozebrana . Krótka rozmowa, badanie, idę się ubrać, wracam i dłuższa rozmowa...Rzeczywiście trochę dziwne... Pójdę jeszcze raz, ale chyba zmienię lekarkę, bo pierwsza wizyta, a nikt mi nie robił USG, nie badał piersi (na szczęście robię to w domu, ale wiadomo, że lekarz może zrobić lepiej), nie pytał o choroby...
A już myślałam, że to tylko u mnie się takie rzeczy dzieją Ale w sumie to chyba kwestia przyzwyczajenia. Tak jak już pisałam wcześniej mój Pan doktor był taki sympatyczny, że zapomniałam, że siedze z gołą pupą
Co do tego usg, to jeszcze mogę zrozumieć, ja też nie miałam, i myślę jednak, że to nie zawsze jest potrzebne, ale jakiś ogólny wywiad, pytanie o choroby no i badanie piersi to raczej jest normalne. Ale nie zrażaj się po pierwszej wizycie, następnym razem po prostu powiedz, że chcesz skontrolować piersi i już Może się Pani doktor rozkręci

razem od --> 2005
zaręczyny --> 2013
ślub --> 23.08.2014

Stary 2011-05-23, 22:47   #3078
niuniulka1989
Zakorzenienie

Dziewczyny... jak to jest- siadacie od razu na fotelu do badania czy na jakimś krześle..? Mam nadzieję, że u mnie się nie pozmieniało i zostanę poproszona o rozebranie po rozmowie... jakoś pewniej bym się czuła
Stary 2011-05-24, 09:35   #3079
MaijaLena
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez niuniulka1989 Pokaż wiadomość
Dziewczyny... jak to jest- siadacie od razu na fotelu do badania czy na jakimś krześle..? Mam nadzieję, że u mnie się nie pozmieniało i zostanę poproszona o rozebranie po rozmowie... jakoś pewniej bym się czuła
Mnie na początku Pan doktor poprosił zebym normalnie koło niego u siadła , powiedziała o co chodzi i zadał mi kilka pytań A potem do badania (nawet mi pomógł wejść na tą "miłą maszynę"- jak to określił )

razem od --> 2005
zaręczyny --> 2013
ślub --> 23.08.2014

Stary 2011-05-24, 15:30   #3080
MyNameIsSophie
Rozeznanie

Witam .
Ja też planuję swoją pierwszą wizytę, chociaż strasznie się wstydzę i stresuję . Głupia baba, 20 lat ma, a się wstydzi. ale coż✂poradzę .
Staram się przeczytać cały wątek :P.
I zaraz wam będę zadawać wszystkie głupie pytania, które przyjdą mi na myśl!

Doczytałam już, że najlepiej się ubrać w tunikę i tak też zrobię . Nadal nie doszłam do momentu, w którym ktoś by wytłumaczył o co chodzi z tym, żeby ubrać białe skarpetki .

Podsumowując to co przeczytałam - przychodzę, rozmawiam, mówię ,✂że to moja pierwsza wizyta i że chcę tabletki (choć z tym może nie trzeba tak od razu "wyjeżdżać"?), lekarz pyta o choroby (jakie na przykład? tylko takie, które przebyłam ostatnio?), o pierwszą miesiączkę (nie pamiętam dokładnej daty mogę powiedzieć, że jak miałam 13 lat po prostu, czy oczekuje ode mnie konkretniejszej daty, że np. w takim miesiącu takiego roku?), o ostatnią, o regularność cykli i czy mam jakieś bóle - coś jeszcze? Aha, o choroby w rodzinie - jest jedna kobieta u mnie w rodzinie, która na starość miała raka piersi, to ma jakiś wpływ na to czy dostane tabletki?

Czy mogę✂poprosić o przepisanie konkretnych tabletek?
Rzecz w tym, że bardzo mi zależy żeby nie przytyć, co więcej próbuję schudnąć i koleżanka się doczytała (gdzieś tu na wizażu zresztą ), że to czy się przytyje zależy od jakiegoś składnika no i znalazła kilka 'firm' tabletek, które mają odpowiednią,✂żeby nie przytyć ... (mam nadzieję,✂że to nie są jakieś herezje?)

Z góry dziękuję za "wysłuchanie", odpowiedzi na pytania i proszę, nie krzyczcie na mnie, ja się naprawdę stresuję i chcę się✂najlepiej jak mogę przygotować!

Aha jeszcze co z tym badaniem piersi, każdy wykonuje? Jak nie chcę to co? I w ogóle jak to wygląda, mam latać taka kompletnie goła, bo bez majtek i się✂jeszcze rozbierać do badania piersi?

---------- Dopisano o 15:30 ---------- Poprzedni post napisano o 15:25 ----------

A jeszcze miałam spytać, jeśli przepisze mi tabletki to od razu na 3-6 miesięcy?
I co później, jak będę chciała przyjść tylko po receptę to znowu mi robi jakieś badania czy jak?
MyNameIsSophie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-24, 16:44   #3081
niuniulka1989
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MyNameIsSophie Pokaż wiadomość
Witam .
Ja też planuję swoją pierwszą wizytę, chociaż strasznie się wstydzę i stresuję . Głupia baba, 20 lat ma, a się wstydzi. ale coż✂poradzę .

Doczytałam już, że najlepiej się ubrać w tunikę i tak też zrobię . Nadal nie doszłam do momentu, w którym ktoś by wytłumaczył o co chodzi z tym, żeby ubrać białe skarpetki .

Podsumowując to co przeczytałam - przychodzę, rozmawiam, mówię ,✂że to moja pierwsza wizyta i że chcę tabletki (choć z tym może nie trzeba tak od razu "wyjeżdżać"?), lekarz pyta o choroby (jakie na przykład? tylko takie, które przebyłam ostatnio?), o pierwszą miesiączkę (nie pamiętam dokładnej daty mogę powiedzieć, że jak miałam 13 lat po prostu, czy oczekuje ode mnie konkretniejszej daty, że np. w takim miesiącu takiego roku?), o ostatnią, o regularność cykli i czy mam jakieś bóle - coś jeszcze? Aha, o choroby w rodzinie - jest jedna kobieta u mnie w rodzinie, która na starość miała raka piersi, to ma jakiś wpływ na to czy dostane tabletki?

Rzecz w tym, że bardzo mi zależy żeby nie przytyć, co więcej próbuję schudnąć i koleżanka się doczytała (gdzieś tu na wizażu zresztą ), że to czy się przytyje zależy od jakiegoś składnika no i znalazła kilka 'firm' tabletek, które mają odpowiednią,✂żeby nie przytyć ... (mam nadzieję,✂że to nie są jakieś herezje?)

Z góry dziękuję za "wysłuchanie", odpowiedzi na pytania i proszę, nie krzyczcie na mnie, ja się naprawdę stresuję i chcę się✂najlepiej jak mogę przygotować!

Aha jeszcze co z tym badaniem piersi, każdy wykonuje? Jak nie chcę to co? I w ogóle jak to wygląda, mam latać taka kompletnie goła, bo bez majtek i się✂jeszcze rozbierać do badania piersi?

---------- Dopisano o 15:30 ---------- Poprzedni post napisano o 15:25 ----------

A jeszcze miałam spytać, jeśli przepisze mi tabletki to od razu na 3-6 miesięcy?
I co później, jak będę chciała przyjść tylko po receptę to znowu mi robi jakieś badania czy jak?
Przede wszystkim- zanim dostaniesz tabletki powinnaś mieć zrobione badania. Jeżeli chodzi o to, czy przytyjesz od tabletek czy nie... moim zdaniem to zupełnie indywidualna sprawa, nie znaczy więc, że jeżeli koleżanka po danych tabletkach nie przytyła to i u Ciebie będzie tak samo. Lekarz zbada poziom hormonów, zaproponuje jakieś tabletki. Możesz ewentualnie wtedy zapytać, czy te które poleciła Ci znajoma możesz zamienić z tymi proponowanymi przez lekarza.
Co do skarpetek to nie wiem... może chodzi o to, że jak białe to koniecznie czyściutkie a nie jakieś przebarwione np. od butów ?

Byłam dziś u gina Pani Doktor bardzo miła. Badanie samo w sobie było bolesne, ale może to być wina czegoś na jajniku. Bolało mnie tak, że powiedziała że nie ma sensu tak sprawdzać bo sprawia mi ból i dostałam skierowanie na USG transwaginalne- termin mam za 2 tygodnie. Tutaj mam do Was pytanie.. czy pęcherz powinien być pełny czy pusty??? W internecie sprzeczne info...
Stary 2011-05-24, 17:12   #3082
MyNameIsSophie
Rozeznanie

Cytat:
Przede wszystkim- zanim dostaniesz tabletki powinnaś mieć zrobione badania. Jeżeli chodzi o to, czy przytyjesz od tabletek czy nie... moim zdaniem to zupełnie indywidualna sprawa, nie znaczy więc, że jeżeli koleżanka po danych tabletkach nie przytyła to i u Ciebie będzie tak samo. Lekarz zbada poziom hormonów, zaproponuje jakieś tabletki. Możesz ewentualnie wtedy zapytać, czy te które poleciła Ci znajoma możesz zamienić z tymi proponowanymi przez lekarza.
Co do skarpetek to nie wiem... może chodzi o to, że jak białe to koniecznie czyściutkie a nie jakieś przebarwione np. od butów ?

Byłam dziś u gina Pani Doktor bardzo miła. Badanie samo w sobie było bolesne, ale może to być wina czegoś na jajniku. Bolało mnie tak, że powiedziała że nie ma sensu tak sprawdzać bo sprawia mi ból i dostałam skierowanie na USG transwaginalne- termin mam za 2 tygodnie. Tutaj mam do Was pytanie.. czy pęcherz powinien być pełny czy pusty??? W internecie sprzeczne info...
Oczywiście wiem, że to indywidualna sprawa, ale rzekomo to zależy od illości składników.

Poczytałam trochę temat o dobrym ginekologu, więc mniej więcej wiem, gdzie bym się mogła wybrać.

Ale im dłużej się zastanawiam tym bardziej się stresuję i zastanawiam czy iść w ogóle :|.
MyNameIsSophie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-24, 17:35   #3083
nietypowynick
Zakorzenienie

GG do nietypowynick

Cytat:
Napisane przez MyNameIsSophie Pokaż wiadomość
Witam .

Idź idź, lekarz nie gryzie Popytaj wśród znajomych żeby poleciły Ci dobrego..
Odnośnie pytań: o białych skarpetkach nie słyszałam, ja przyszłam, powiedzialam że pierwsza wizyta(zreszta chyba bylo poznac po moich telepiacych sie ze stresu rekach), że przychodze w takiej i takiej sprawie. Porozmawialismy o moim stanie zdrowia ogólnie, o chorobach w rodzinie, miałam robione usg i dostałam skierowanie na badania. Jak przyszlam z wynikami to znow mialam zrobione usg i lekarz zaproponował mi różne rodzaje leczenia mojej dolegliwości, ja zdecydowałam się na tabletki. Mój lekarz na starcie wypisął jedno opakowanie na zasadzie, że jak sie okaze, ze te tabletki nie sa dla mnie to przynajmniej nie będe miała później problemu, co zrobic z pozostałymi opakowaniami. Odnosnie badania piersi to ja juz jak sie po usg badalam i porozmawialismy to lekarz powiedzial,ze zbadamy piersi wiec tylko gornych czesci ubioru trzeba sie pozbyc, nie wyobrazam sobie przed nim stanac nago choc jakos wizyty u niego nie uwazam za takie tragiczne(nauczylam sie juz wszelki wstyd chowac na ten kwadrans do kieszeni bo to tylko wizyta u lekarza dla mojego dobra). Późniejsze wizyty- mnie badal kontrolnie po pierwszym opakowaniu, teraz jak bylam po skonczeniu kolejnych 3 to tylko dostalam receptę.
A co do konkretnych tabletek- tycie,chudniecie itp to indywidualna sprawa- ja buiore yasminelle i jedna kolezanka musiala odstawic przez skutki uboczne, druga schudla(mało kg ale widocznie), trzeciej nic a ja lekko przytylam(zauwazylam po piersiach). Wiec jak widac nie ma zasady

Chyba zjedzą mnie koty...
nietypowynick jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-24, 18:19   #3084
MaijaLena
Raczkowanie

Cytat:
No widzisz, nie było tak źle. Dobrze, że Cię dłużej nie męczyła Wszystko na pewno będzie dobrze. Niestety co do pęcherza to nie mam pojęcia, może się wypowie ktoś, to już miał

razem od --> 2005
zaręczyny --> 2013
ślub --> 23.08.2014

Stary 2011-05-25, 22:15   #3085
travis
Zakorzenienie

GG do travis

a ja chcialabym sie spytac ile trzeba czekac na wyniki poszczegolnych badan, wszystkie sa na miejscu?
Stary 2011-05-25, 23:27   #3086
Eeliza
Przyczajenie

witam, jestem nowa, ale zaglądam bardzo często
do MaijaLena:
przy USG trans waginalnym nie trzeba mieć pełnego pęcherza.
Pozdrawiam
Stary 2011-05-25, 23:44   #3087
niuniulka1989
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez travis Pokaż wiadomość
a ja chcialabym sie spytac ile trzeba czekac na wyniki poszczegolnych badan, wszystkie sa na miejscu?
Wyników nie masz od razu (oprócz USG). Na wynik cytologii czekasz 3 tyg (tak u mnie jest). Badań na hormony nie masz od razu wykonywanych. Robisz je w laboratorium (krew) i czekasz kilka dni, później z wynikiem idzie do gina
Stary 2011-05-30, 20:28   #3088
Lusia64
Przyczajenie

witam ja mam 15 lat miesiąc temu przy przypadkowym badaniu rezonansem dowiedzialam się że mam zespuł policystycznych jajników
obecnie sie teraz boje iśc do ginekologa bo to będzie moja pierwsza wizyta i jestem dziewicą!!
Wstydzę się trochę przed rozebraniem się przed doktorem czy to będzie konieczne??
Jakich badań mogę się spodziewac??
Lusia64 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-30, 21:19   #3089
niuniulka1989
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lusia64 Pokaż wiadomość
witam ja mam 15 lat miesiąc temu przy przypadkowym badaniu rezonansem dowiedzialam się że mam zespuł policystycznych jajników
obecnie sie teraz boje iśc do ginekologa bo to będzie moja pierwsza wizyta i jestem dziewicą!!
Wstydzę się trochę przed rozebraniem się przed doktorem czy to będzie konieczne??
Spokojnie Kochana Zdecydowanie powinnaś iść jak najszybciej do ginekologa- im szybciej pójdziesz, tym szybciej lekarz Ci pomoże- dobierze odpowiednią metodę leczenia, etc. Na ile się orientuję (przyznam że słabo) to PCOS to nie jest choroba, którą można zbagatelizować. Dla zredukowania stresu związanego z rozebraniem się przed lekarzem polecam iść do kobiety- będziesz czuła się pewniej. Jeżeli Ci to pomoże, to mama może iść z Tobą. Jak wyglądać bedzie samo badanie- niestety nie wiem. Sądzę że przez odbyt, bo tak bada się dziewice. Na wizażu jest wątek o PCOS- zajrzyj tam, podpytaj Dziewczyn, które również borykają się z tym schorzeniem- na pewno niektóre z nich będą zorientowane jak bada się w tym przypadku dziewice.
Stary 2011-06-05, 21:47   #3090
Scio
Zakorzenienie

GG do Scio

Cytat:
Napisane przez Lusia64 Pokaż wiadomość
Na pewno czeka Cię usg, skoro jesteś dziewicą to pewnie przez powłoki brzuszne. Do tego też dostaniesz skierowanie na różnego rodzaju badania krwi (hormony), nie ma się czego bać. Poczytaj opinie na znanylekarz, dobrylekarz i na pewno znajdziesz kogoś delikatnego. Możesz założyć sukienkę/spódnice wtedy nie będziesz musiała chodzić po gabinecie z gołym tyłkiem. Tylko położysz się na fotel, a lekarz w sumie tam nie patrzy. Będzie dobrze, a pco nie można bagatelizować, nie leczone prowadzi do cyst i innych tego typu problemów (wiem bo sama na to choruje)

W Gagatkowym świecie Mamo, połamigłówkujemy? - Logico primo
Agatka jest już z nami
Scio jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości