|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3151 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Jak się przygotować? - pierwsza/kolejna wizyta u ginekologa - zbiorczy!
Cytat:
Mam podobny problem wybieram się pierwszy raz i co jesli lekarz zapyta czy jestem dziewicą. Błony raczej nie mam bo uprawiem petting z moim tż i kiedys miałam mocne krwawienie wiec pewnie ją przebił. Nie spółzyje ale jestem aktywna seksualnie. I co najgorsze wiek prawie 23 lata i ani razu u gina....
|
|
|
|
#3152 |
|
Raczkowanie
|
Green Apple ja na pojutrzejszy termin (na fundusz) czekałam 2 tygodnie...
Myśle, że by nie było problemu, gdyby niektórzy lekarze mieli trochę lepsze podejście do kobiet, które nie współżyły. Sama po sobie wiem, że na informacje o tym , że nie współżyłam, od razu proponowano mi badanie od tyłka strony bez żadnej alternatywy albo wcale nie badano. Nie każda dziewica= dziewica w sensie fizycznym. Lekarzem nie jestem ani nie kształcę się na na niego, jednak coś tam wiem (chociażby z lekcji biologii)i wydaje mi się, że badanie per rectum też wszystkiego nie wykryje np. nadżerek, stanów zapalnych, które są często przypadkowo diagnozowane u kobiet badanych przez pochwę. Choć zapewne u niektórych kobiet musi być wykonane ze względu na ich budowę (np. moja koleżance gin nie dała rady włożyć palca do pochwy ze względu na grubą błonę i musiała ją w końcu zbadać przez odbyt). Idę pojutrze (po tabsy) i jak zostanie mi zaproponowane badanie od pupy strony, to po prostu zapytam się, czy nie istnieje inna możliwość zbadania mnie ginekologicznie.
Żyję sobie. Edytowane przez Safia Czas edycji: 2011-10-25 o 21:00 |
|
|
|
|
#3153 |
|
Raczkowanie
|
Ja już po...
Nie było źle- lekarka bardzo miła, delikatna. Mimo,że nie współżyłam, zbadała mnie przez pochwę- małym wziernikiem, palcami i usg dopochwowym. Badanie nic a nic nie bolało, pani doktor co chwilę się pytała, czy mnie nic nie boli. Dostałam receptę na 3 opakowania Novynette.
|
|
#3154 |
|
Przyczajenie
|
Hej, czytam właśnie po trochu wątek bo też planuje pierwszą wizytę. Już się boję a jeszcze nawet się nie umówiłam.
Szukam właśnie ginekologa I właśnie chciałam się zapytać osoby z Krakowa, czy znają jakąś dobrą pani ginekolog, którą możecie polecić? Dobra widzę, że to nie w tym temacie powinnam była pytać. Przepraszam Edytowane przez Mimi202 Czas edycji: 2011-10-28 o 09:07 |
|
|
|
|
#3155 |
|
Zakorzenienie
|
Mimi, ja mogę polecić dr Agnieszkę Janczak-Saif. Byłam przez nią badana w szpitalu i na prawdę szczerze polecam. Było to moje pierwsze badanie, pani dr była bardzo miła, wszystko tłumaczyła. Szczerze polecam
Z tego co wiem, przyjmuje ona w Centrum Medycznym "Saif".
|
|
|
|
|
#3156 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() jesli to gin prywatny, to rozumiem... idziesz na prywatną wizytę, więc skierowania i recepty nie są refundowane w żaden sposób.. |
|
|
|
|
|
#3157 |
|
Raczkowanie
|
Ja mimo swoich 20 paru lat nie byłam jeszcze ... możecie mnie krytykować jak chcecie. Często o tym myślę, że trzeba kiedyś się wybrac mimo, ze sie nie współzyje jeszcze ani dzięki Bogu nic nie dolega ale jakoś mi nie po drodze ...
Z drugiej strony nie wyobrażam sobie, by pokazać się nago obcej osobie, tym bardziej lekarzowi facetowi a nawet kobiecie ... |
|
|
|
|
#3158 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wiesz to że nie ma żadnych objawów to nie znaczy że nic się nie dzieje, a potem czasami jest za późno na leczenie. Ja chodzę regularnie na kontrolę od 18 roku życia (a mam 22) mimo że nic się nie dzieje, to wolę z tymi sprawami mieć pewność że jest ok
|
|
|
#3159 |
|
Zakorzenienie
|
W najbliższym czasie chcę się umówić na wizytę u ginekologa. To facet, ale ma chyba najlepsze opinie w okolicy. Mam 16 lat, jestem dziewicą, ale chcę iść do niego porozmawiać o antykoncepcji. Jakie dokumenty powinnam ze sobą wziąć? Rodzic chyba nie jest konieczny, prawda?
No i będzie mnie badał, czy tylko przeprowadzi wywiad, jak myślicie?
|
|
|
|
|
#3160 |
|
Raczkowanie
|
Moim zdaniem 16 lat to za wcześnie.
|
|
|
|
|
#3161 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#3162 |
|
Zadomowienie
|
MalinowaMamba - co do dokumentów to musisz mieć dowód ubezpieczenia, czyli pewnie w Twoim przypadku książeczkę ubezpieczeniową z zakładu pracy jednego z rodziców, z ważnym stemplem.
Lekarz powinien Cie zbadać, sam wywiad to swoją drogą, ale powinien pobrać cytologię, zrobić USG (ewentualnie zapisać na jakiś termin). Skoro to będzie Twoja pierwsza wizyta to warto na wstępie sprawdzić czy jesteś zdrowa, a potem dopiero rozmawiać o antykoncepcji. Co do tego czy konieczna jest osoba dorosła - to zalezy od lekarza, jedni przyjmują dziewczyny powyżej 15 roku życia bez problemu, inni się pultają by przyjść z opiekunem. Sama na pierwszej wizycie byłam w Twoim wieku, i też u faceta lekarza. Chodzę do niego do dziś (to już będzie 6 lat).
Edytowane przez kluska0 Czas edycji: 2011-11-21 o 18:36 |
|
|
|
|
#3163 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
|
|
|
|
#3164 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#3165 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Swoją drogą dla mnie trochę wcześnie rozpoczęcie współżycia i co planujesz brać poważne hormony,bo myślisz,że jesteś gotowa? Ceni się,że myślisz o antykoncepcji,ale w Twoim wieku jeszcze ciało mogło nie dojrzeć,przygotowuje się. Najpierw to musisz sprawdzić czy jesteś zdrowa,a potem jeść hormony. Jestem starsza od Ciebie i wiem co to znaczy,gdy hormony nie pracują tak jak należy.Możesz nie słuchać,ale uwierz,że czasem po tabletkach ciężko dojść do stanu przed tabletkami. Oczywiście dorosłe dziewczyny robią tak jak uważają,mają stałych partnerów.W Twoim wieku nie sądzę,żeby to była miłość po grób - możesz się obrażać,ale tak się myśli realnie.I co będziesz tak brać i odstawiać tabletki.Naprawdę tego chcesz? Czy nie ma innych rzeczy do roboty z chłopakiem?
|
|
|
#3166 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Naprawdę, gdybym nie wspomniała w pierwszym poście słowa 'współżycie' i 'antykoncepcja' to wszystko byłoby dobrze Wybaczcie, dostałam już wyczerpującą odpowiedź na moje pytanie, więc nie ciągnę dalej tej dyskusji, ponieważ nie jest ona tematem wątku.
|
|
|
|
|
|
#3167 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Rozmowa z ginekologiem to nie uświadamianie,bo to można wszędzie przeczytać,a jedynie co dla Ciebie będzie najlepszym rozwiązaniem,jakie badania zrobić bądź gorzej w ciemno Ci przepiszą. Więc nie mydl oczu,że chcesz sprawdzić czy jesteś zdrowa,bo w Twoim wieku,jak nie ma niepokojących objawów się nawet do ginekologa nie idzie. Cytat:
![]() Ja tu nic więcej nie widzę chyba że ślepa jestem
|
|
|
#3168 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jeśli chodzi o kwestię opiekuna, to moim zdaniem warto podczas rejestracji po prostu o to spytac
|
|
|
|
|
|
#3169 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja co prawda chodzę do takiej jakby powiedzieć prywatnej przychodni i tam jest usg w innym pokoju,więc jak coś wynika to moja ginekolog od razu robi (potem robię rozliczenia w rejestracji ),ale kiedyś jak chodziłam do innego ginekologa prywatnie to właśnie nie miała usg i zleciła mi do takiej prywatnej przychodni.Ostatnie usg miałam 1,5 roku temu i na nic się nie uskarżam i moja ginekolog nie zleca robić
|
|
|
#3170 |
|
Zadomowienie
|
No co wy, ja normalnie mam raz na rok robioną cytologię i usg endowaginalne, w państwowej przychodni, nie płacę nic za to. W sensie zdziwiłam się bo ja od zawsze mam to zlecane jako rutynowe badanie razem z cytologią i prawde mówiąc myślałam, że to jest standard.
Edytowane przez kluska0 Czas edycji: 2011-11-22 o 22:09 |
|
|
|
|
#3171 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() z tego co pytałam koleżanek, to usg miały te, które albo były prywatnie i usg było w gabinecie, albo były na NFZ i usg także było w gabinecie. |
|
|
|
|
|
#3172 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Poza tym, czegoś tutaj nie rozmiem. Czy ta dziewczyna pytała was o rady i opinie dotyczące jej współżycia? Zrobi, co będzie chciała, a ten wątek dotyczy porad o wizytę, a nie o słuszność jej wyborów. Od razu zaznaczam, że nie chcę się tutaj kłócić, tylko po prostu denerwuje mnie to, że ktoś pyta o radę, a jest od razu oceniany. Nie miejcie mi tego za złe, ale musiałam to napisać. Co do USG ja miałam robione tylko na pierwszej wizycie. Nie płaciłam za to, bo to była prywatna wizyta i to było już chyba wliczone w cenę. Później już mi nie proponowano tego badania. Edytowane przez Emocja20 Czas edycji: 2011-11-23 o 18:41 |
|
|
|
|
|
#3173 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do reszty Twojej wypowiedzi się nie wypowiadam,piszesz co uważasz i daj to robić innym.
|
|
|
#3174 |
|
Zakorzenienie
|
a skąd przed pójściem do ginekologa wiedzieć, czy nie ma jakichkolwiek problemów?
|
|
|
|
|
#3175 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jednakże nie mam zamiaru się z Wami wykłócać kiedy ma iść do ginekologa dana osoba,bo zwyczajnie szkoda mi popołudnia .
Edytowane przez platekrozy Czas edycji: 2011-11-23 o 18:59 |
|
|
|
|
|
#3176 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
kto Ci robi bez powodu USG brzuszne? na co kieruje lekarz rodzinny, jeśli nie masz objawów? a co z cytologią? nie rozumiem jak można ODRADZAĆ wizytę u lekarza. |
|
|
|
|
|
#3177 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kobieto dlatego piszę,że jak coś się dzieje to wtedy kierują.O co Ci chodzi?Dlaczego przekręcasz? Odradzam wizytę,gdy jedynym powodem tej wizyty jest antykoncepcja w wieku 16 l.,a nie chęć zbadania itp.
|
|
|
#3178 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Piszecie tak, jakbyście pierwszą wizytę u ginekologa odbyły dopiero wtedy, kiedy zaszłyście w ciążę i była to konieczność. Otóż czasy się zmieniają i bardzo dobrze, że młodziutkie kobiety dbają o swoje zdrowie, bo rak (jak i większość innych) to choroba, która może zaatakować niezależnie od wieku. Fajnie, że kobietki o tym zaczynają myśleć już w tym wieku. Ja sama byłam u ginekologa mając 16 lat (był to pomysł mamy, która miała jakieś problemy z HPV, ale mniejsza o to ). Już przy pierwszej wizycie pani doktor zaproponowała mi hormony, z najmniejszą dawką (dodam tylko, że nie byłam wtedy dziewicą i nie życzę sobie zbędnych słów na mój temat, bo to była decyzja przemyślana, a z partnerem jestem nadal, w dodatku zaręczona. Dzisiejsze nastolatki-fakt, że nie każde-mają poukładane w głowach) więc:żaden lekarz przyjmujący na NFZ nie przepisze osobie niepełnoletniej pigułek. Musi być z taką osobą opiekun, który podpisze zgodę. Co do samego leczenia to nie potrzeba mieć żadnych książeczek ubezpieczeń ani nic, ponieważ Polskie prawo mówi, że osoby do 18 roku życia są leczone za darmo. Widzisz, ja również słyszałam, że 16, więc chyba jednak 16 i też nie wiem, jakim cudem można komuś odmawiać wizytę. 16 lat to już liceum...
Edytowane przez Frutti Czas edycji: 2011-11-23 o 20:08 |
|
|
|
|
|
#3179 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
teraz mówisz, że odradzasz, gdy jedynym powodem jest antykoncepcja, tylko, że nawet jeśli jedynym powodem jest owa antykoncepcja, to przy okazji lekarz i tak bada pacjentkę, więc celem okazuje się również sprawdzenie, czy wszystko jest ok. wcześniej natomiast sugerowałaś, że jak nic się nie dzieje, to nie ma po co iść do ginekologa, a ja mówię, że owszem, jest. bo TEORETYCZNIE może się nic nie dziać. wiele chorób nie daje objawów i tylko ginekolog podczas badania może je wykryć. nie wykryje ich żaden inny lekarz, bo jak, skoro może nie być objawów widocznych dla pacjenta? objawy mogą być niespecyficzne? specjalnie wspomniałam o cytologii, a co z badaniem piersi? ja sama nie wykryłam np. w swoich piersiach nic niepokojącego, natomiast lekarz owszem. Cytat:
|
||
|
|
|
|
#3180 |
|
Zakorzenienie
|
Mnie o to nigdy nie pytali, nawet kiedy poszłam do innej przychodni zakładać kartę
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:05.

Z tego co wiem, przyjmuje ona w Centrum Medycznym "Saif".

No i będzie mnie badał, czy tylko przeprowadzi wywiad, jak myślicie?
Wybaczcie, dostałam już wyczerpującą odpowiedź na moje pytanie, więc nie ciągnę dalej tej dyskusji, ponieważ nie jest ona tematem wątku.