Jak się przygotować? - pierwsza/kolejna wizyta u ginekologa - zbiorczy! - Strona 156 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2016-02-02, 18:27   #4651
pffe
BAN stały

Dot.: Jak się przygotować? - pierwsza/kolejna wizyta u ginekologa - zbiorczy!

Cytat:
Napisane przez Aredhel125 Pokaż wiadomość
Ja mam pytanie odnośnie badania piersi. Jak miałam 17 lat i byłam pierwszy raz u ginekologa to badała mnie dokładnie pielęgniarka. Teraz mam 25, chodzę już do innego lekarza, w międzyczasie nie miałam badanego biustu. Sama nic nie wyczuwam strasznego, ale chodzi o to, że ja mam piersi od zawsze takie tkliwe. To znaczy, sa miejsca, gdzie one są takie jakby twarde, jak mocniej przycisnę, miejsca bardziej przy żebrach to zaboli. Czasem nawet jak źle ułożę się do spania to zaboli. Tak mam od zawsze. Myślałam, że tak mam po prostu, ale może niech mi jednak lekarz je zbada? Czy któraś z Was też tak ma? W ciągu dnia nic się nie dzieje, chodzi o to, że jak tak mocniej ścisnę, źle złapię, nie wiem nawet jak to opisać, to czasami zaboli. Jak podniosę rękę, żeby się zbadać, to wtedy one się tak naciągają i te napięte, twarde miejsce bardziej czuć, taka jakby podstawa, w obu mam tak samo. Już oczywiście panikuję, chociaż mam tak od zawsze.
Może to głupie, ale nawet jak widziałam na jakichś filmach, czy gifach erotycznych jak facet zapał kobietę za pierś tak dość mocno to ja się zastanawiałam, czy ją to nie boli. Dodam, ze mam raczej mały biust, nie wiem, czy to ma znaczenie.

W zasadzie to miałam się pytać, o badanie przez lekarza. Do tej pory mnie lekarz nie badał, nic nie zgłaszałam, mam po prostu poprosić o badanie fizykalne, czy może mi zrobić USG? Jak to wygląda?
Dla mnie to dziwne ale może tak po prostu masz i nic się nie dzieje. Ja mogę się mocno ścisnąć, facet też (sam czasem mnie pyta czy nie boli i czy nie za mocno) i nie mam tak tkliwych nawet przed okresem.
Ja bym zbadała, w sumie co Ci szkodzi? A będziesz miała spokojną głowę.
Co do usg to zależy od gabinetu. Jeden ma w gabinecie i zrobi od razu a inny nie.
Na swoim przykładzie mogę Ci powiedzieć, że rok temu wyczułam coś twardszego w jednej piersi, ginekolog zbadał i wysłał na usg. Po usg zostałam wysłana do onkologa-chirurga i miałam kolejne badania. Na usg wyszło zgrubienie ale no bez biopsji nikt nie był w stanie nic więcej mi powiedzieć. Ostatecznie miałam przebadane też węzły chłonne na wszelkie zaś i nic nie wykazało. Nalatałam się żeby dowiedzieć się, że nic się nie dzieje i widocznie taka moja natura, że mam grudkowate cycki
Także nie panikowałabym ale poprosiłabym o badanie (btw. dla mnie badanie chociaż raz na rok to obowiązek).
pffe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-02, 21:26   #4652
Aredhel125
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez pffe Pokaż wiadomość
Dla mnie to dziwne ale może tak po prostu masz i nic się nie dzieje. Ja mogę się mocno ścisnąć, facet też (sam czasem mnie pyta czy nie boli i czy nie za mocno) i nie mam tak tkliwych nawet przed okresem.
Ja bym zbadała, w sumie co Ci szkodzi? A będziesz miała spokojną głowę.
Co do usg to zależy od gabinetu. Jeden ma w gabinecie i zrobi od razu a inny nie.
Na swoim przykładzie mogę Ci powiedzieć, że rok temu wyczułam coś twardszego w jednej piersi, ginekolog zbadał i wysłał na usg. Po usg zostałam wysłana do onkologa-chirurga i miałam kolejne badania. Na usg wyszło zgrubienie ale no bez biopsji nikt nie był w stanie nic więcej mi powiedzieć. Ostatecznie miałam przebadane też węzły chłonne na wszelkie zaś i nic nie wykazało. Nalatałam się żeby dowiedzieć się, że nic się nie dzieje i widocznie taka moja natura, że mam grudkowate cycki
Także nie panikowałabym ale poprosiłabym o badanie (btw. dla mnie badanie chociaż raz na rok to obowiązek).
Ja w zasadzie nie wyczułam nic twardszego, tylko coś mi zaświtało w głowie i zaczęłam się zastanawiać, czy to normalne. Moja koleżanka pamiętam brała mastodyn, czy jakoś tak, bo miała takie właśnie grudkowate. Normalnie mogę się łapać, ale jak bym zaczęła tak bardziej "miętolić", dociskać to już boli, tak najbardziej ja to mówię, przy podstawie. One w ogóle są takie jakieś wrażliwe, i w ciągu cyklu nawet potrafią być lekko obrzmiałe, ale w obu mam identycznie, od zawsze. Ty poprosiłaś po prostu o badanie i lekarz cię fizykalnie zbadał, w sensie przez dotyk?
To jakieś specjalne USG trzeba mieć? No bo do normalnego i dopochwowego to w gabinecie jest urządzenie.

Mam wrażenie, że prawa jakby bardziej bo teraz zaczęłam sie "badać' dokładniej. Kurcze, stresuje się teraz. Czyli lekarz w gabinecie podczas badania nawet reką, wyczuje czy cos może być nie tak?

Edytowane przez Aredhel125
Czas edycji: 2016-02-02 o 21:38
Aredhel125 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-02, 21:39   #4653
pffe
BAN stały

Cytat:
Ja w zasadzie nie wyczułam nic twardszego, tylko coś mi zaświtało w głowie i zaczęłam się zastanawiać, czy to normalne. Moja koleżanka pamiętam brała mastodyn, czy jakoś tak, bo miała takie właśnie grudkowate. Normalnie mogę się łapać, ale jak bym zaczęła tak bardziej "miętolić", dociskać to już boli, tak najbardziej ja to mówię, przy podstawie. One w ogóle są takie jakieś wrażliwe, i w ciągu cyklu nawet potrafią być lekko obrzmiałe, ale w obu mam identycznie, od zawsze. Ty poprosiłaś po prostu o badanie i lekarz cię fizykalnie zbadał, w sensie przez dotyk?
To jakieś specjalne USG trzeba mieć? No bo do normalnego i dopochwowego to w gabinecie jest urządzenie.

Mam wrażenie, że prawa jakby bardziej bo teraz zaczęłam sie "badać' dokładniej. Kurcze, stresuje się teraz. Czyli lekarz w gabinecie podczas badania nawet reką, wyczuje czy cos może być nie tak?
Prosiła o badanie piersi, tak po prostu poprosiłam.
Lekarka, do której chodzę mnie wysłała do szpitala na usg nie mówiąc dlaczego tak a nie inaczej i dalej się to potoczyło dość szybko. W ciągu tygodnia miałam zrobione już wszystkie badania a robiłam wszystko na nfz.

Ja mówię zawsze, że dla pewności to nie boli, to tylko usg a nie prześwietlenie więc dla spokoju ducha uważam, że można zrobić.
Stary 2016-02-02, 21:46   #4654
kawa_zmlekiem
damn good coffee

Cytat:

Możesz się przebadać na wszelki wypadek, ale prawdopodobnie taka Twoja uroda. Też mam ten problem - piersi są mega wrażliwe, często bolą, a przed okresem to już w ogóle jest masakra, bolą nawet przy schylaniu czy wchodzeniu po schodach Są jakieś tabletki ziołowe, castagnus bodaj, podobno łagodzą objawy ale nie próbowałam.

2015: 70
2016: 67

kawa_zmlekiem jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-02, 21:54   #4655
Aredhel125
Zadomowienie

Cytat:
Prosiła o badanie piersi, tak po prostu poprosiłam.
Lekarka, do której chodzę mnie wysłała do szpitala na usg nie mówiąc dlaczego tak a nie inaczej i dalej się to potoczyło dość szybko. W ciągu tygodnia miałam zrobione już wszystkie badania a robiłam wszystko na nfz.

Ja mówię zawsze, że dla pewności to nie boli, to tylko usg a nie prześwietlenie więc dla spokoju ducha uważam, że można zrobić.
A to USG to musi być specjalna maszyna, czy lekarz tym które ma w gabinecie może to zrobić?
Jeszcze dopytam, czy to może mieć coś wspólnego z trądzikiem, który u mnie się utrzymuje latami?

Cytat:
Napisane przez kawa_zmlekiem Pokaż wiadomość
Możesz się przebadać na wszelki wypadek, ale prawdopodobnie taka Twoja uroda. Też mam ten problem - piersi są mega wrażliwe, często bolą, a przed okresem to już w ogóle jest masakra, bolą nawet przy schylaniu czy wchodzeniu po schodach Są jakieś tabletki ziołowe, castagnus bodaj, podobno łagodzą objawy ale nie próbowałam.
Obyś miała rację, to mam nie od wczoraj, ale gdzieś usłyszałam hasło "guzek piersi" i zaczęłam myśleć.
Nie wiem, tą prawą jak bardziej od środka naciągnę w prawo i docisnę druga ręka od zewnątrz do podstawy to boli, ale nie wyczuwam tam konkretnego, osobnego zgrubienia. Wczesniej po prostu nad tym nie myslałam. Mój biust jest raczej mały, ale taki pełny, nabrzmiały, nie wiem czy ma to coś wspólnego. Teraz jakby prawa jest taka bardziej od dołu nabrzmiała i boląca. Już zaczynam świrowac, a lekarz dopiero w piątek...

Czas edycji: 2016-02-02 o 22:00
Stary 2016-02-02, 21:59   #4656
pffe
BAN stały

Cytat:
A to USG to musi być specjalna maszyna, czy lekarz tym które ma w gabinecie może to zrobić?
Jeszcze dopytam, czy to może mieć coś wspólnego z trądzikiem, który u mnie się utrzymuje latami?

Obyś miała rację, to mam nie od wczoraj, ale gdzieś usłyszałam hasło "guzek piersi" i zaczęłam myśleć.
Nie wiem, tą prawą jak bardziej od środka naciągnę w prawo i docisnę druga ręka od zewnątrz do podstawy to boli, ale nie wyczuwam tam konkretnego, osobnego zgrubienia. Wczesniej po prostu nad tym nie myslałam.
Nie mam pojęcia czy jakimś specjalnym, wydaje mi się, że nie ale w gabinecie badania usg nie miałam robionego nigdy u mojego lekarza.

Nie martw się na zapas, ja proponuję badanie bo to nie zaszkodzi, lepiej zrobić ale myślę, że nic się nie dzieje u Ciebie i taka już Twoja uroda dla spokojnej głowy możesz badania zrobić i tyle.
Stary 2016-02-02, 22:07   #4657
IzzieSt
Zakorzenienie

To ja też dopytam ale o usg dopochwowe. Każe wam lekarz wkładać pięści pod pośladki? Mi dwóch kazało a dwóch nie i ci, którzy kazali zobaczyli że coś nie halo w macicy, a ci, którzy nie kazali stwierdzili, że wszystko wygląda ok. Wiem, że jest lepsza widoczność jeśli miednica jest uniesiona ale to aż taka duża jest różnica że można coś przeoczyć?
IzzieSt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-02, 22:10   #4658
kawa_zmlekiem
damn good coffee

Cytat:
Napisane przez IzzieSt Pokaż wiadomość
To ja też dopytam ale o usg dopochwowe. Każe wam lekarz wkładać pięści pod pośladki? Mi dwóch kazało a dwóch nie i ci, którzy kazali zobaczyli że coś nie halo w macicy, a ci, którzy nie kazali stwierdzili, że wszystko wygląda ok. Wiem, że jest lepsza widoczność jeśli miednica jest uniesiona ale to aż taka duża jest różnica że można coś przeoczyć?
Zawsze tak mam robione.

2015: 70
2016: 67

kawa_zmlekiem jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-02, 22:34   #4659
basikagniezno
Zadomowienie

mój ginekolog nie każe tego robić ale jak w szpitalu usg robił mi inny lekarz usg to kazał. nie wiem czy to coś zmienia
31.08.2015 - 60 kg

17.08.2016 57 kg
Cel : 52 kg

powoli, ale do przodu
basikagniezno jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-16, 13:07   #4660
Karmae
Przyczajenie

Pierwsza wizyta u ginekologa

Jeżeli taki temat już był to przepraszam, chociaż ja nic takiego nie znalazłam.

O ile sporo jest tematów czy ginekolog wykryje czy ktoś jest dziewicą, ja mam odwrotny problem. Jestem dziewicą, ale tylko pod tym względem, że nie współżyłam z mężczyzną, ale wiadomo - środków rozdziewiczających dzisiaj nie brakuje Wiem, że dziewice badane są przez odbyt, a ja chciałabym być badana normalnie, żeby się upewnić, że w środku jest wszystko ok. Czy mówiąc, że nie współżyłam skazuję się na badanie przez odbyt? Mam powiedzieć, że swój pierwszy raz miałam z wibratorem czy po prostu powiedzieć, że współżyłam?
Karmae jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-16, 16:31   #4661
sandrek
Zakorzenienie

Dot.: Pierwsza wizyta u ginekologa

Cytat:
Napisane przez Karmae Pokaż wiadomość
Jeżeli taki temat już był to przepraszam, chociaż ja nic takiego nie znalazłam.

O ile sporo jest tematów czy ginekolog wykryje czy ktoś jest dziewicą, ja mam odwrotny problem. Jestem dziewicą, ale tylko pod tym względem, że nie współżyłam z mężczyzną, ale wiadomo - środków rozdziewiczających dzisiaj nie brakuje Wiem, że dziewice badane są przez odbyt, a ja chciałabym być badana normalnie, żeby się upewnić, że w środku jest wszystko ok. Czy mówiąc, że nie współżyłam skazuję się na badanie przez odbyt? Mam powiedzieć, że swój pierwszy raz miałam z wibratorem czy po prostu powiedzieć, że współżyłam?
Cześć. Jeśli powiesz, że nie współżyłaś ginekolog prawdopodobnie wykona Ci wyłącznie USG. Jeśli będzie proponował inny rodzaj badania - możesz się nie zgodzić.
sandrek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-16, 18:56   #4662
IzzieSt
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sandrek Pokaż wiadomość
Cześć. Jeśli powiesz, że nie współżyłaś ginekolog prawdopodobnie wykona Ci wyłącznie USG. Jeśli będzie proponował inny rodzaj badania - możesz się nie zgodzić.
No raczej nie. Dziewice normalnie bada się na fotelu.
Mnie dwóch ginów pytało czy współżyję, ja na to, że nie a oni: czyli jest pani dziewicą? Więc to, ze nie współżyjesz nie oznacza dla nich, że masz błonę:P
Jako dziewica zawsze byłam badana na fotelu przez pochwę, usg też zawsze miałam dopochwowe, nie było nawet słowa o przezbrzusznym.
Powiedz zwyczajnie, że nie współżyjesz ale wydaje Ci się, że błony nie masz, nikogo to nie zdziwi
Stary 2016-02-16, 19:21   #4663
sandrek
Zakorzenienie

Cytat:
Mnie dwóch ginów pytało czy współżyję, ja na to, że nie a oni: czyli jest pani dziewicą? Więc to, ze nie współżyjesz nie oznacza dla nich, że masz błonę:P
Jako dziewica zawsze byłam badana na fotelu przez pochwę, usg też zawsze miałam dopochwowe, nie było nawet słowa o przezbrzusznym.
Powiedz zwyczajnie, że nie współżyjesz ale wydaje Ci się, że błony nie masz, nikogo to nie zdziwi
Dzielę się tym, co słyszałam. Kilka moich koleżanek (ale u tego samego gina) miało właśnie USG przezbrzuszne.
sandrek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-21, 23:20   #4664
Smerfetka696969
Zakorzenienie

Ja już jutro z rana idę do nowego doktora i oby był w porządku

10.03.2019 tp
17.03.2019-Zuzia
Smerfetka696969 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-25, 10:44   #4665
basikagniezno
Zadomowienie

Dziewczyny, takie pytanie z ciekawości
Czy Wasz ginekolog bada Was na fotelu ? W sensie palcem?

Mój kiedyś tam badał, jak bolały mnie jajniki.
Jak miałam operację i zabieg to też w szpitalu badał.

Ale tak normalnie na wizycie - nie.
Zakłada wziernik, patrzy, potem USG dopochwowe. Bez badania. Tak się zastanawiam czy to badanie jest potrzebne jeśli i tak usg robi?

I dlaczego w szpitalu np.bada a w gabinecie nie Już mu bym uciekła w szpitalu po wzierniku, bo nie spodziewałam się jednak badania
31.08.2015 - 60 kg

17.08.2016 57 kg

powoli, ale do przodu
Stary 2016-02-25, 11:42   #4666
Smerfetka696969
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez basikagniezno Pokaż wiadomość
Dziewczyny, takie pytanie z ciekawości
Czy Wasz ginekolog bada Was na fotelu ? W sensie palcem?

Mój kiedyś tam badał, jak bolały mnie jajniki.
Jak miałam operację i zabieg to też w szpitalu badał.

Ale tak normalnie na wizycie - nie.
Zakłada wziernik, patrzy, potem USG dopochwowe. Bez badania. Tak się zastanawiam czy to badanie jest potrzebne jeśli i tak usg robi?

I dlaczego w szpitalu np.bada a w gabinecie nie Już mu bym uciekła w szpitalu po wzierniku, bo nie spodziewałam się jednak badania
Mnie w poniedziałek badał palcem usg i wziernik.

10.03.2019 tp
17.03.2019-Zuzia
Smerfetka696969 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-25, 12:18   #4667
basikagniezno
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Smerfetka696969 Pokaż wiadomość
Mnie w poniedziałek badał palcem usg i wziernik.

mnie właśnie kiedyś tam badał w gabinecie, w szpitalu zawsze, a potem w gabinecie to tylko usg i wziernik nie wiem czy to badanie palcem ma sens?
31.08.2015 - 60 kg

17.08.2016 57 kg

powoli, ale do przodu
Stary 2016-02-25, 12:32   #4668
IzzieSt
Zakorzenienie

Nie wiem czy w usg zobaczy np zapalenie przydatków. Mnie różnie, raz badali dwuręcznie, raz nie
Stary 2016-02-26, 00:04   #4669
sweet205
Raczkowanie

Cytat:
A ja słyszałam od mojej ginekolog,że dziewicom sie robi USG albo przezbrzuszne albo przez odbyt. Ja zawsze mialam robione przezbrzuszne.
sweet205 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-26, 07:51   #4670
IzzieSt
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sweet205 Pokaż wiadomość
A ja słyszałam od mojej ginekolog,że dziewicom sie robi USG albo przezbrzuszne albo przez odbyt. Ja zawsze mialam robione przezbrzuszne.
Może zależy od budowy błony, ja zawsze dopochwowe i zawsze bezboleśnie i bez problemu.
Stary 2016-02-26, 11:45   #4671
konfitura_
Rozeznanie

Hej, dziewczyny. Biorę Lesinelle, od wtorku zażywam antybiotyk, który powoduje u mnie dość luźne stolce. Raz, albo dwa razy dziennie. Zazwyczaj 4h po przyjęciu tabletki. Czasami wcześniej. W ulotce wspominają o ciężkiej biegunce, a ja jednak panikuję czy wszystko się wchlonelo.
konfitura_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-26, 12:01   #4672
IzzieSt
Zakorzenienie

Nikt Ci tutaj nie powie czy się wchłonęło czy nie bo skąd my mamy wiedzieć. Poza tym wiesz, ze antybiotyki mogą osłabiać działanie tabletek?
Stary 2016-02-26, 12:02   #4673
konfitura_
Rozeznanie

Ajjj, to jest tak jak się pisze z komórki. Przepraszam najmocniej
Stary 2016-02-26, 16:50   #4674
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez konfitura_ Pokaż wiadomość
Hej, dziewczyny. Biorę Lesinelle, od wtorku zażywam antybiotyk, który powoduje u mnie dość luźne stolce. Raz, albo dwa razy dziennie. Zazwyczaj 4h po przyjęciu tabletki. Czasami wcześniej. W ulotce wspominają o ciężkiej biegunce, a ja jednak panikuję czy wszystko się wchlonelo.
Może się wchłonęło a może nie. Bierzesz antybiotyk a martwisz się biegunką?
Stary 2016-02-26, 16:54   #4675
konfitura_
Rozeznanie

Tak, bo nie odbyłam stosunku od tygodnia, ze względu na chorobę. Więc nie martwi mnie zmniejszenie działania. Poza tym wiem jak postępować w trakcie antybiotykoterapii.
Stary 2016-02-26, 17:51   #4676
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez konfitura_ Pokaż wiadomość
Tak, bo nie odbyłam stosunku od tygodnia, ze względu na chorobę. Więc nie martwi mnie zmniejszenie działania. Poza tym wiem jak postępować w trakcie antybiotykoterapii.
no to w czym masz problem z ewentualnym niewchłonięciem się? albo bierz drugą tabletkę albo nie, proste.
Stary 2016-02-27, 06:08   #4677
klempaa
Zakorzenienie

Cytat:
Może się wchłonęło a może nie. Bierzesz antybiotyk a martwisz się biegunką?

Nie każdy antybiotyk osłabia działanie antykoncepcji hormonalnej

Śledź też pies! - blogujemy

klempaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-27, 08:51   #4678
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez klempaa Pokaż wiadomość

Nie każdy antybiotyk osłabia działanie antykoncepcji hormonalnej
a nie każda biegunka powoduje, że tabletka się nie wchłania wystarczy ulotkę przeczytać i antybiotyku i tabletek anty.
Stary 2016-02-27, 22:43   #4679
Aredhel125
Zadomowienie

Mi lekarz zbadał piersi ostatnio i powiedział, że tak mam, że są takie właśnie twardawe i grudowate i dostałam mastodynon. W domu wyczytałam, że może powodować trądzik, a ja już mam od lat trądzik hormonalny, nie chcę, żeby mi ie od tego pogorszyło. W dodatku od jakichś 3 tygodni miałam tkliwość sutków, wcześniej tego nie miałam. Potem piersi obie zaczęły bardziej boleć i być nabrzmiałe a teraz zostało to tylko w prwej piersi. Dodam, że jeste w trakcie okresu i nigdy wcześniej tak nie miałam. Mam wrażenie, że w tej prawej coś wyczuwam, choć nie do końca jestem pewna. Ale lekarz chyba by coś wyczuł też przy badaniu? W tym tygodniu się zapisuję i idę na USG bo zwariuję. Nie wiem dlaczego ta prawa pierś taka została, nawet ciuchy mnie drażnią.
I nie wiem jak ten Mastodynon ma się do trądziku. Co myślicie?
A i brałam też kilka tygodni wierzbownicę na ten trądzik ale jednak odstawiłam w strachu, że coś się zrobi w piersiach przez nią. Teraz tylko piję olej lniany, z ogórecznika i tran, nie wiem, czy to może mieć coś wspólnego.

Czas edycji: 2016-02-27 o 22:46
Stary 2016-02-27, 22:56   #4680
bandra
Fuck google, ask me!

Cytat:
Mi lekarz zbadał piersi ostatnio i powiedział, że tak mam, że są takie właśnie twardawe i grudowate i dostałam mastodynon. W domu wyczytałam, że może powodować trądzik, a ja już mam od lat trądzik hormonalny, nie chcę, żeby mi ie od tego pogorszyło. W dodatku od jakichś 3 tygodni miałam tkliwość sutków, wcześniej tego nie miałam. Potem piersi obie zaczęły bardziej boleć i być nabrzmiałe a teraz zostało to tylko w prwej piersi. Dodam, że jeste w trakcie okresu i nigdy wcześniej tak nie miałam. Mam wrażenie, że w tej prawej coś wyczuwam, choć nie do końca jestem pewna. Ale lekarz chyba by coś wyczuł też przy badaniu? W tym tygodniu się zapisuję i idę na USG bo zwariuję. Nie wiem dlaczego ta prawa pierś taka została, nawet ciuchy mnie drażnią.
I nie wiem jak ten Mastodynon ma się do trądziku. Co myślicie?
A i brałam też kilka tygodni wierzbownicę na ten trądzik ale jednak odstawiłam w strachu, że coś się zrobi w piersiach przez nią. Teraz tylko piję olej lniany, z ogórecznika i tran, nie wiem, czy to może mieć coś wspólnego.
Ja biorę Mastodynon, miałam identyczne odczucia po przeczytaniu opinii w internacie, ale trądzik się nie pojawił, a i ulga niesamowita.
Spokojnie, jest szansa, że wymacałaś sobie tłuścinkę, zapisz się do chirurga onkologa i idź z USG do lekarza, wszystko będzie jasne

bandra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości