|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#511 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#512 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Jak się przygotować? - pierwsza wizyta u ginekologa
Słoneczko - mnie bardzo pomagala mysl ze gin. widzi 30 golych tylkow dziennie.
Zreszta jak jeszcze zobaczylam ze przede mna byly takie dwie "Panie-posuniete-przez-czas" czyli cos ok. 60lat to naprawde wstyd mi troche opadl. a po wizycie uswiadomisz sobie ze naprawde niepotrzebnie sie wstydzilas i stresowalas
|
|
|
#513 |
|
Zakorzenienie
|
wlasnie Słoneczko...... radzimy to nie z przymusu
|
|
|
#514 |
|
Przyczajenie
|
Witam!
Jestem na tym forum po raz pierwszy, a to wszystko dlatego, ze wlasnie wybieram sie do ginekologa po srodki antykoncepcyjne. W zasadzie to nie bedzie moja pierwsza wizyta u ginekologa w zyciu, ale pierwsza od dluzszego czasu. (Wczeniej nie chodzilam, bo nie mialam stalego faceta i nie odczuwalam takiej potrzeby ;P) Ale nie mniej w zwiazku z tym mam pewien problem, mianowicie nie pamietam jaki odstep czasu musi byc zachowany pomiedzy ostatnim stosunkiem sksualnym a wizyta. Bede wdzieczna jesli ktos mi przypomni. Pozdrawiam. |
|
|
|
|
#515 |
|
Zakorzenienie
|
Robaszku, nie ma takich wymagan. Tylko w dniu pobrania cytologii trzeba sie wstrzymac, tak pisze w oficjalnych ulotkach. Jednak lekarz moze miec inne poglady.
Do zwyklego badania nie ma obowiazku celibatu ![]() Przynajmniej moje 2 lekarki nigdy o tym nie wspominaly i nigdy im to nie przeszkadzalo. Jedynie na cytologie kazala sie przygotowac zeby wynik od razu byl prawidlowy i po wypaleniu nadzerki kazala sie wstrzymac do nastepnego dnia. |
|
|
|
|
#516 |
|
Przyczajenie
|
hej dziewczyny
mam problem jak większość Was pewnie... chodzi o pierwsza wizyte u ginekologa. Wiem że powinnam sie wyluzowac bo przeciez taki lekarz ma doczynienia z takimi sprawami codziennie ale ja sie panicznie boje.. to ejst dla mnie strasznie krępujące. Ten cały fotel mnie przeraża i myśl o tym wzierniku. Od razu mi sie słabo robi.. czytałam Wasze opinie ale to mi wcale nie pomogło. mam dopiero 15 lat i raczej sie jeszcze nie wybieram ale kiedyś to będzie musialo nastąpic. Pewnie poszlabym do jakiegos prywatnego lekarza ale czy tego nie da sie inaczej zalatwic niz wproawadzanie palca lub wziernika do pochwny? Strasznie sie boje.. pomóżcie.. |
|
|
|
|
#517 |
|
Przyczajenie
|
Hej! Mam 16 lat. Pierwszą miesiaczkę miałam na początku września 2006r. ( 1 rok i ok. 3 miesiące temu). Mam bardzo nieregularne miesiączki.. ostatnią miałam pod koniec sierpnia! (trwała 8 dni..) Dzisiaj zauważyłam szarą wydzielinę ( o rybim zapachu)na majtkach... Nigdy wcześniej nie zauważyłam takiej wydzieliny.. za to zdarzały się bezbarwne, bezwonne (czasami mleczne). Czy konieczna jest wizyta u ginekologa.. czy mogę jeszcze pozwlekać? Czytałam w internecie, że owa wydzielina moze być przyczyną zakażenia pochwy(!?). Czasami czuję lekkie kucie gdy nacisnę na podbrzusze po prawej stronie.. Kucie czuję w jednym malutkim miejscu. Nie odczuwam żadnego pieczenia itp... poprostu. ta dzisiejsza odrobinka szarej cuchnącej wydzieliny jest dla mnie niepokojąca.. Czy to jest normalne.. czy to zdarza się młodym dziewczynom.. ? Co oznacza ta wydzielina..? Proszę o poradę.. pozdrawiam ![]()
|
|
|
|
|
#518 |
|
Przyczajenie
|
PS. Boję się wizyty u ginekologa... chciałabym jeszczę tę pierwszą wizytę ciutkę odłożyć.. Czy jest taka możliwość?.. Czy koniecznie muszę iść do tego ginekologa..?
|
|
|
|
|
#519 |
|
Wtajemniczenie
|
Kruszynko a ile masz lat? Jesli wszystko jest w normie to mozesz sie isc dopiero zbadac miedzy 18-20 r.ż.
|
|
|
#520 |
|
Raczkowanie
|
czy ginekolog jest w stanie powiedziec czy ma sie blone dziwicza?
|
|
|
|
|
#521 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
#522 |
|
Raczkowanie
|
Kruszynko. Ja bym radziła iść do ginekologa to naprawde nic strasznego sama ostatnio to przeżylam a mam 20 lat i to była moja pierwsza wizyta, i niestety mi się wydaje że twoje objawy wskazują na zapalenie pochwy bo sama to niestety miałam, też pojazwił się taki dziwny śluz o którym ty też wspominasz. Radziłabym nie zwlekać bo może dojść do czegoś poważniejszego, trzeba przełamać strach bo naprawde zapewniam cię że nie ma czego się obawiać
Ja tak zwlekałam ponad rok i później tego żałowałam bo za leki musiałam zapłacić koło 60zł a tak zapłaciłabym pewnie mniej jakbym poszła wcześniej. Także nie boj się niczego idź śmiało do gienka to naprawde nic strasznego to badanie trwa na tyle krótko że będziesz się smiała sama z siebie czemu wcześniej nie poszłam Pozdrawiam |
|
|
|
|
#523 |
|
Przyczajenie
|
hej
mam 14 lat... i mam pewnien problem... nie mam okresu już od 6 miesiecy .. wiem ze to juz strasznie długo i że już dawno powionnam wylądować u ginekologa... ale ni emam odwagi powiedziec o tym mojej mamie... bo chyba sama nie mogłabym iśc do lekarza... więc jak ja mam to powiedzieć mamuśce...?? jestem cholernie wstydliwa i w dodatku boje sie że mama powie to potem tacie... a co gorsza innym znajomym... pomocy!!
|
|
|
|
|
#524 |
|
Przyczajenie
|
Hej! thx. suczko19 za poradę
Idę w środę na 17.30 do ginekologa..Może przeżyję.. Zdrówko najważniejsze!! ![]() Aniołeczku.. ja także mam bardzo nieregularne miesiączki.. 2-3 lata od pierwszej miesiączki.. miesiączki mają prawo występować nieregularnie.. a więc.. możnaby powiedzieć, ze nie masz się czym przejmować.. ale lepiej dmuchać na zimne Jeżeli Twoim jedynym kłopotem jest spóźniająca się miesiączka.. zapewne nie będziesz musiała siadać już na pierwszej wizycie na tym okrutnym "samolocie" ( Moja kuzynka, będąca w podobnej sytuacji nie musiała. lekarz zadał jej masę pytań, dotyczących trybu życia.. dotychczasowych miesiaczek.. itp..itd.. Dzisiaj ma regularne miesiączki i zdrówko na tip top! A więc idź do ginekologa.. poprostu po poradę Ja tam tak zrobię... A co do mamuśki.. daj spokój.. Twoja mam też kiedyś była w Twoim wieku.. i też zaliczyła pierwszą wizytę u ginekologa.. i na 100% pamięta jakie to uczucie.. Mamuśka to jest mamuśka.. jeżeli coś CIę gnębi wal prostu z mostu a ta napewno znajdzie rozwiązanie Twoja mama za bardzo Cię kocha żeby zrobić z Ciebie obiekt ploteczek ze znajomymi.. Czyż nie jest tak? ![]() Jeżeli chodzi o mnie.. to pragnę zdrówka na tip top i dzieci w przyszłości dlatego lecę do ginekologa a strach chowam do kieszeni Tobie polecam tę samą postawę pozdrawiam
|
|
|
|
|
#525 |
|
Zakorzenienie
|
hej dziewczyny jak zapewne się domyślacie chodzi o pierwszą wizytę u ginekologa... jeszcze nigdy u niego nie byłam bo nic mi się nie działo i myślałam że skoro wszystko ok to ok... teraz też nic mi nie jest ale czuję że wiek mnie zmusza bo skonczyłam 21 lat a pierwsza wizyta ciągle przede mną.. no bo co ja powiem lekarzowi ze wszystko u mnie ok ale przyszłam z racji wieku??? a i drugie pytanie obawiam sie że badanie przy użyciu wziernika będzie nieprzyjemne bo będę zestresowana i będę miała suchą pochwę i w związku z tym pytam dziewczyny ktore cos wiedzą czy ginekolog używa czegos poślizgowego do wprowadzania wziernika i palca do pochwy czy pcha jak leci??? bardzo się boję bólu szczególnie u ginekologa więc proszę o szybkie wyjaśnienie...
|
|
|
|
|
#526 |
|
Przyczajenie
|
Mam bardzo bolesne miesiączki i z tego powodu wybieram sie do ginekologa. Szczersze mówiąc strasznie się boję i krępuje. Niestety nie jestem pełnoletnia, i słyszałam że w tym wypadku muszę pójść tam z rodzicem. Czy to prawda?
|
|
|
|
|
#527 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
))
|
|
|
|
|
|
#528 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#529 |
|
Zakorzenienie
|
już rozpoczęłam współżycie i w sumie chcę mieć te wszystkie badania żeby wszystko bylo sprawdzone tylko jakos nie moge się wybrać... szukam miłej pani doktor w lublinie na pierwszą wizytę ale nikt nic nie odpowiada na wizazu...
|
|
|
|
|
#530 |
|
Zakorzenienie
|
aha,no to jasne...a poszukaj w watku dobry ginekolog-polecam...moze tam znajdziesz kogos w Lublinie???
|
|
|
#531 |
|
Zakorzenienie
|
cały czas tam zadaję pytania ale jakoś odzewu brak.. więc myślałam że tu mi ktos pomożę... nikogo tu na wizazu nie ma z lublina kto chodzi do ginekologa???
|
|
|
|
|
#532 | |
|
... choć nie Westwood
|
Cytat:
|
|
|
|
#533 |
|
Zakorzenienie
|
interesuje mnie tylko wizyta prywatna bo pierwszym razem chcę miec komfort psychiczny ze mnie nikt nie oleje... powiedz mi do jakiej pani doktor mam sie zapisac którą ty polecasz? stara jest czy młoda?
|
|
|
|
|
#534 |
|
... choć nie Westwood
|
Taka starsza. Wg mnie miła i konkretna.
Imienia nie pamiętam, na nazwisko ma Przytuła-Piłat
|
|
|
#535 |
|
Zakorzenienie
|
heh jakaś babulinka? zabawnie by było gdyby mi jakaś babuszka tam sobie grzebała... czy ona przyjmuje w jakis konkretne dni tygodnia i godziny? jak tak to proszę podaj mi to sobie zerkne w plan i będę myslec
|
|
|
|
|
#536 |
|
Przyczajenie
|
Hej, mam 18 lat i zastanawiam się czy to już pora wybrać się do ginekologa. Nic mi niby nie dolega, nie zaczęłam jeszcze współżyć z chłopakiem więc czy potrzebna jest już ta pierwsza wizyta?? szczerze mówiąc mam nadzieje że jeszcze mogę z tym
poczekać bo myśl o tym okropnym fotelu i wstydu przeraża mnie poza tym słyszałam ze badanie nie jest przyjemne a nawet niektórych boli. boję się że gdybym się tam wybrała to byłabym tą osobą którą takie badanie bolało by gdyż nawet nie mogę zaaplikować najmniejszego tampona bo odczuwam straszny ból. mam jeszcze jedno pytanko czy dziewica zawsze jest badana przez odbyt i czy to jest dużo gorsze badanie niż normalnie i czy przy 1 wizycie badają piersi?? jak możecie to proszę odpiszcie na moje pytania
|
|
|
|
|
#537 |
|
Przyczajenie
|
wizyta u ginekologa
Witam!chciałabym sie dowiedziec czy na pierwszej wizycie u ginekologa musze miec zgode od rodzica na przeprowadzenie badań bo chciałabym tabletki antykoncepcyjne ale moja mama nie moze o niczym wiedzieć.. poradźcie coś..
|
|
|
|
|
#538 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: wizyta u ginekologa
Nie .Raczej.
|
|
|
|
|
#539 |
|
Zadomowienie
|
Jeżeli masz mniej niż 16 lat...
|
|
|
|
|
#540 |
|
Zadomowienie
|
zalezy ile masz lat,i czy idziesz do prywatnej przychodni,ale jak masz powyzej 16,17 lat to nie ma zadnego problemu
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:09.

mam problem jak większość Was pewnie... chodzi o 

Ja tak zwlekałam ponad rok i później tego żałowałam bo za leki musiałam zapłacić koło 60zł a tak zapłaciłabym pewnie mniej jakbym poszła wcześniej. Także nie boj się niczego idź śmiało do gienka to naprawde nic strasznego