Jak się przygotować? - pierwsza/kolejna wizyta u ginekologa - zbiorczy! - Strona 20 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-02-08, 00:00   #571
malinchen
Przyczajenie

Dot.: Jak się przygotować? - pierwsza wizyta u ginekologa

Ja ide jutro pierwszy raz i strasznie sie boje. Od pół godziny czytam wszytskie strony na ten temat. Niestety moja wizyta wynika z tego, ze cos sie dzieje niedobrego i doszłam do wniosku ze nie moge tego dłuzej odkładac, bo nie chce zeby skonczyło sie na jakiejs powaznej infekcji czy chorobie.
Ach, ten słynny fotel. Juz czuje ze bedzie.. "zabawnie" :P
malinchen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-08, 22:09   #572
Zakochana istotka
Rozeznanie

A ja chciałam się zapytać,od którego roku życia musi być pacjentka zeby miała przepisane środki antykoncepcyjne??
Zakochana istotka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-08, 23:51   #573
mlodziutka1111
Przyczajenie

Unhappy Dot.: Jak się przygotować? - pierwsza wizyta u ginekologa

hej mam 15 lat.. i mam chlopaka chciala bym z nim wzpolzyc.. ale jednej rzeczy sie boje ze sobie wpadniemy...a tego bym jeszcze nie chciala...
i czy jak pojde do ginekologa bd potrzebna zgoda rodzicow na tabletki anty??.. pomozcie mi prosze i jak najszybciej odp.. z gory dziekuje..
mlodziutka1111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-08, 23:57   #574
Suuuzi
Rozeznanie

mlodziutka- idź do lekarza, który nie ma bardzo silnych przekonan katolickich- pogadaj z koleżankami, może maja jakiegoś sprawdzonego
a nawiase mówiąc, ja byłam niedawno a mam lat 16 i spokojnie, na pierwszej wizycie dostałam recepte na 6 opakowań wiec to wszystko zależy od lekarza i podejścia do sprawy antykoncepcji przez niego.
Suuuzi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-09, 00:02   #575
mlodziutka1111
Przyczajenie

Red face Dot.: Jak się przygotować? - pierwsza wizyta u ginekologa

dzieki wielkie..)..:cmok :..a jak juz do niego pojde to czy to bananie starszne jest ?!?! bardzo boli?!....
mlodziutka1111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-09, 00:14   #576
Suuuzi
Rozeznanie

Nie jest straszne
Napewno pewna bariera wstydu na samym początku, ale po chwili się człowiek przyzwyczaja- w końcu to lekarz i nie jestes dla niego wyjątkiem
Spokojnie porozmawiaj, na wstępie powiedz że jesteś pierwszy raz u ginekologa a lekarz powinien Cię jakoś odprężyć rozmową- tak było przynajmniej w moim wypadku
Powiedz, że nie jesteś dziewicą i chciałabyś się odpowiednio zabezpieczyć, aby nie wpaść.
A na samym badaniu BARDZO wazne jest wyluzowanie się, nie myślenie o tym, naprawdę przez to badanie ani nie jest bolesne ani krępujące!!
Stary 2008-02-09, 00:27   #577
wisniowaa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez mlodziutka1111 Pokaż wiadomość
dzieki wielkie..)..:cmok :..a jak juz do niego pojde to czy to bananie starszne jest ?!?! bardzo boli?!....

Ja, jak szłam pierwszy raz, to zaczęłam sobie myśleć, tak, jak powiedziała Suuuzi, że przecież nie jestem pierwsza jego pacjętką i nie jestem wyjątkowa. On podchodzi do tego, jak do czegoś normalnego (pewnie jak do mycia zębów- musi to zrobić, dlatego myje ) Pomyśl sobie, ze to nic strasznego, a im więcej będziesz tak myśleć i na spokojnie, to z miejszym stresem, a może nawet bez, wejdziesz do gabinetu
wisniowaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-09, 00:31   #578
Suuuzi
Rozeznanie

Dokładnie- jestem jedną z wielu pacjentów, więc żadnym wyjątkiem nie jestem
Jest to normalny narząd płciowy a wstyd jest tylko psychiczną blokadą, która sie łamie po pierwszym razie, o ile jest on oczywiście dla nas ok

Ja przynajmniej sie przekonałam do ginekologa od pierwszej wizyty, i życzę tego samego Tobie, ponieważ jest to najważniejszy dla kobiety lekarz
Stary 2008-02-09, 00:58   #579
Makena
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez mlodziutka1111 Pokaż wiadomość
hej mam 15 lat.. i mam chlopaka chciala bym z nim wzpolzyc.. ale jednej rzeczy sie boje ze sobie wpadniemy...a tego bym jeszcze nie chciala...
i czy jak pojde do ginekologa bd potrzebna zgoda rodzicow na tabletki anty??.. pomozcie mi prosze i jak najszybciej odp.. z gory dziekuje..
jak to teraz wszystko się zmienia. Nie żebym była stara, ale jak ja miałam 15 lat, to nie myślałam o seksie. Ostatnio był tu wątek o nieletnich u ginekologa. Poczytaj tam, dziewczyny pisały, że osoby niepełnoletnie muszą iść z rodzicem.

"..Bo ja przez Ciebie nawet nie wiem jak żyć, sto lat niech chociaż minie, nim spotkam Cię znów, proszę Cię, zostaw juz..."

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=247773 propozycje na wypady z naszymi psiakami, zapraszam do wpisów

Makena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-09, 05:46   #580
maugoszatka
Wtajemniczenie

Ja mam 20 lat i jeszcze nigdy nie bylam. Planuje w tym tyg. Jakos nie boje się tylko nie wiem jak postąpić z moimi narządami, golic czy nie golic
maugoszatka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-09, 10:07   #581
Suuuzi
Rozeznanie

Maugoszatka- to sprawa indywidualna
Nie będzie owłosienie w niczym przeszkadzać lekarzowi, jest to sprawa komfortu Twojej psychiki
Stary 2008-02-09, 13:09   #582
Zakochana istotka
Rozeznanie

Na pierwszej wizycie u ginekologa musi być rodzic,dane itp.
Jeśli ma się ukończone 16 lat można iść samemu )
Stary 2008-02-09, 17:28   #583
mirage01
Rozeznanie

a myślałam,że dopiero od 18 roku życia można iść samemu.
w ogole skąd to wiesz zakochana istotka??
mirage01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-09, 19:15   #584
Suuuzi
Rozeznanie

WCALE NIE!
Nieprawda! Ja poszłam do ginekologa jakiś miesiąc temu- miałam jeszcze wtedy 15 lat!
I ani nie został poinformowany rodzin, kobieta mnie normalnie przyjęła i wypisała tabletki. Wszystko zależy od lekarza!
Stary 2008-02-09, 23:55   #585
Zakochana istotka
Rozeznanie

No to zależy juz od lekarza niestety.
A wiem bo miałam sąsiadke,Panią ginekolog
Stary 2008-02-10, 01:20   #586
mirage01
Rozeznanie

a skąd jesteś ?
mirage01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-10, 02:10   #587
Zakochana istotka
Rozeznanie

z Pruszkowa
Stary 2008-02-10, 02:48   #588
mirage01
Rozeznanie

kurcze. szkoda. nie bede latać do ginekologa do pruszkowa, heh ;p
Stary 2008-02-10, 19:17   #589
Zakochana istotka
Rozeznanie

Heheh no w sumie daleko nie masz...
Ale ja chce iść do ginekolog którego moja mama nie zna
Stary 2008-02-10, 20:10   #590
jusia16
Przyczajenie

Unhappy Dot.: Jak się przygotować? - pierwsza wizyta u ginekologa

Nie dostałam jeszcze miesiączki!! Nie wiem czy mam z tym iść do ginekologa!!! Pomóżcie mi.Czytałam w gazetce kiedy rozdawali w 6 klasie razem z podpaskami i wyczytałam że gdy pojawi się wydzielina śluzowa to oznaka że nie długo można dostać okres.Ale u mnie już się pojawiła ta wydzielina śluzowa ale jeszcze nie dostałam okresu.POMÓŻCIE!!!!!!!!Je żeli znacie odpowiedź to napiszcie na mój e_mail: asienka_236@wp.pl
jusia16 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-10, 20:12   #591
iinnkkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez jusia16 Pokaż wiadomość
Nie dostałam jeszcze miesiączki!! Nie wiem czy mam z tym iść do ginekologa!!! Pomóżcie mi.Czytałam w gazetce kiedy rozdawali w 6 klasie razem z podpaskami i wyczytałam że gdy pojawi się wydzielina śluzowa to oznaka że nie długo można dostać okres.Ale u mnie już się pojawiła ta wydzielina śluzowa ale jeszcze nie dostałam okresu.POMÓŻCIE!!!!!!!!Je żeli znacie odpowiedź to napiszcie na mój e_mail: asienka_236@wp.pl
a ile masz lat?
iinnkkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-10, 20:58   #592
Zakochana istotka
Rozeznanie

Zabezpiecz się wkładką higieniczną
Napewno niedługo dostaniesz okresu,troszke poczekaj
Stary 2008-02-10, 22:44   #593
malinowy_koktajl
Przyczajenie

witam Was dziewczyny

czuję, że muszę wybrać się pierwszy raz do ginekologa (19 lat, jestem dziewicą), bo dzieje się coś niedobrego (pojawiły się upławy), tylko że mam dwa problemy

- po pierwsze: owe upławy. wydzielina jest o nieprzyjemnym zapachu. i pomimo tego, że np. umyję się dokładnie płynem do higieny intymnej to ten nieprzyjemny zapach i tak wróci. no przecież zapadnę się ze wstydu przed ginekologiem, bo uzna to chyba za brak higieny
- po drugie - mam dość spore owłosienie i nie radzę sobie z jego usuwaniem. jako że nie mam faceta, to zbytnio się tym nie przejmuję, golę tylko to co wystaje mi poza majtki tylko że ja mam owłosienie i na wargach sromowych i na wzgórku dość obfite. no jak ja tak pójdę do lekarza? wiadomo - przyciąć. ale samo 'zarośnięcie' dalej pozostaje.

wiem, że dla Was problemy śmieszne, ale dla mnie to bariery prawie, że nie do pokonania
Stary 2008-02-10, 23:54   #594
Suuuzi
Rozeznanie

malinowy_koktajl-

1) Ginekolog napewno nie uzna upławów za brak higieny chociażby dlatego, że jest lekarzem. A skoro nie są one jak normalne upławy to tymbardziej powinnaś iść.
2) Owłosienie towarzyszy człowiekowi od zawsze i są dwa wyjścia- albo golić albo nie W samym badaniu to nie przeszkadza, chodzi tutaj bardziej o komfort psychiczny Twój jako badanej.
Stary 2008-02-11, 10:49   #595
malinowy_koktajl
Przyczajenie

dzięki Ci wielkie, Suuuzi. pozostaje mi znaleźć miłą panią ginekolog i do dzieła pozdrawiam!
Stary 2008-02-11, 18:16   #596
iinnkkaa
Zakorzenienie

Umowilam sie na wizyte i mam ja w przyszlym tyg i bylam pewna ze okresu miec nie bede. ale ze mam nieregularne i osttanio byl wczesniej i obliczylam sobie ze akurat wypadnie mi jak pojde do ginekologa ponad miesac czekalam na ta wizyte bo mam problemy z miesiaczka i brzuchem i co ja mam teraz zorbic? isc z okresem i powiedziec ze co? czy isc sie zapisac jeszcze raz?
iinnkkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-11, 22:30   #597
paulina737
Przyczajenie

Dot.: pierwsza wizyta

hej

mam pytanie mam 17 lat i chce sie wybrac do ginekologa. ale boje sie strasznie boje sie ze badzie sie na mnie krzywo patrzec ze jestem za mloda albo cos takiego poza tym mniewam bardzo silne bole podczas pierwszego dnia miesiaczki czy z tym tez sie chodzi do ginekologa? i czy znajde go w przychodni?

Pozdrawiam Paulina
paulina737 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-13, 12:08   #598
Poison27
Wtajemniczenie

GG do Poison27
Dot.: pierwsza wizyta

dzisiaj moja pierwsza wizyta, cel - ogólna kontrola i tabletki anty... Stresik jest, ale jestem dobrej myśli
Stary 2008-02-13, 14:15   #599
wisniowaa
Raczkowanie

Naprawde nie ma co się przejmować ginem. Jak idziecie pierwszy raz, to pewnie Wam się wydaje, że takiej jak Wy jeszcze nidy nie widział, albo taką przypadłość, jaką macie, to jeszcze nigdy o niej nie słyszał. Podejrzewam, że taki lekarz, to juz wiele widział i słyszał. Jak byłam kiedyś w poczekalni, to widziam dziewczynę mniej-więcej w wieku 16 lat z małym dzieckiem. Co ona ma dopiero powiedzieć, ale dla gina to na pewno chleb powszedni. Kiedyś byłam zarejestrowana i głupia baba z recepcji mówiła, ze to niemożliwe (a byłam, tylko ona nie chciała sprawdzić). Na szczęście byłam z chłopakiem, bo on to wszystko załatwił i nie dość, ze ja zaczęłam płakać, bo bałam się co mi jest i mnie nie przyjmą, to jeszcze z gabinetu wybiegła kobieta we łazach, a zaraz ja zapłakana szłam do gabinetu
Podejrzewam, że szokiem zwalającym z nóg dla gina byłoby, gdyby na fotelu ginekologicznym zobaczył kobietę z penisem, a nie z tym, co ją wyróżnia
wisniowaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-13, 22:17   #600
Poison27
Wtajemniczenie

GG do Poison27

Cytat:
Napisane przez wisniowaa Pokaż wiadomość
Naprawde nie ma co się przejmować ginem. Jak idziecie pierwszy raz, to pewnie Wam się wydaje, że takiej jak Wy jeszcze nidy nie widział, albo taką przypadłość, jaką macie, to jeszcze nigdy o niej nie słyszał. Podejrzewam, że taki lekarz, to juz wiele widział i słyszał. Jak byłam kiedyś w poczekalni, to widziam dziewczynę mniej-więcej w wieku 16 lat z małym dzieckiem. Co ona ma dopiero powiedzieć, ale dla gina to na pewno chleb powszedni. Kiedyś byłam zarejestrowana i głupia baba z recepcji mówiła, ze to niemożliwe (a byłam, tylko ona nie chciała sprawdzić). Na szczęście byłam z chłopakiem, bo on to wszystko załatwił i nie dość, ze ja zaczęłam płakać, bo bałam się co mi jest i mnie nie przyjmą, to jeszcze z gabinetu wybiegła kobieta we łazach, a zaraz ja zapłakana szłam do gabinetu
Podejrzewam, że szokiem zwalającym z nóg dla gina byłoby, gdyby na fotelu ginekologicznym zobaczył kobietę z penisem, a nie z tym, co ją wyróżnia
Przezylam, samo badanie trwalo ok 1,5 min, przed moment zabolało.. okazalo się że mam nadżerkę przepisał mi globulki no i yasminelle ale je wykupie po kuracji na tą nadżerkę...
Mam pytanie - czy podczas takiego zwyklego, krótkiego badania gin moze stwierdzić czy kobieta jest w ciązy? chodzi mi o wczesne wykrycie, ktorys z pierwszych tygodni...
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości