|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#691 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: pierwsza wizyta
napewno nie beda na ciebie krzywo patrzec z powodu wieku Jak masz powod to idz Lepiej jest jak sie dba o swoje zdrowie Moze to nic powaznego ale lepiej sie upewnic
|
|
|
|
|
#692 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A do lekarza, to każdej polecam iść, choćby na samą kontrolę. Może nic się nie czuje, ale zawsze lepiej to sprawdzić
|
|
|
#693 |
|
Wtajemniczenie
|
dziewczyny jak pokonac ten wstyd przed wejsciem na fotel?ide do kobiety,wiem ze to lekarz ale jakos nie umiem sie nie denerwowac...
|
|
#694 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#695 |
|
Wtajemniczenie
|
juz po wszystkim
jakos poszlo i nic nie bolalo
|
|
#696 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Jak się przygotować? - pierwsza wizyta u ginekologa - zbiorczy!
I ja tez juz po
Nie bylo tak strasznie
|
|
|
|
|
#697 |
|
Zakorzenienie
|
za pierwszym razem chyba nikogo nie omijaja emocje i strach
a potem,jesli sie dobrze trafi,to sie okazuje,ze calkiem zle nie bylo na wizycie
|
|
|
#698 |
|
Przyczajenie
|
no właśnie za pierwszym razem chyba każdy ma strach iść, ja tak samo wybieram się i jakoś boję się iść, często bolą mnie jajniki i brzuch, ale stwierdziłam że jutro na 100 % podzwonię po lekarzach i się umówię jak najszybciej na Kasę Chorych, a jeżeli będę musiała czekać dłużej to wybiorę się prywatnie w przyszłym tygodniu
I Mam nadzieję że nie będzie strasznie
|
|
|
|
|
#699 |
|
Raczkowanie
|
spierwsza wizyte mam 26 marca. lekarzem bedzie mezczyzna i troche mnie to przeraza ale moja mama tez do niego chodzi i mowila ze jest mily i taki przystepny a nie taki gbur <musze isc do niego nie mam wyjscia bo gdzie indziej na fundusz trzeba czekc do olowy kwietnia> :-(
|
|
|
|
|
#700 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#701 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ciesze sie ze to sprawdzony lekarz bo wiem jak mi mama opowiadala o takich gburach takich niemilych co wszystko robia z laska a tu przynajmniej wiem jak bedzie <moge sie domyslac z opowiadan mamay>
|
|
|
#702 |
|
Przyczajenie
|
Hej
pierwszą wizytę mam już za sobą (mialam 15 lat) była odnośnie ntm, ale to szczegół. Samej wizyty się nie boję tylko samego umówienia sie;D nieśmiaął jestem...;DAle wiem ze w końcu muszę pójść, prosiłam matkę, ale ona w sumie bardzioej sie kotem przejmuje niż mną więc musze sama. A wiem ze muszę bo mam problemy hormonalne, okres mi zanikł w wyniku straty wagi, mam 16 lat i ani grama piersi a za to kłaki jak u faceta....no cudownie po prostu:/ pójdźcie ze mna heh żartuje. Ale napiszcie jak ja mam się UMÓWIĆ an te wizytę;D
|
|
|
|
|
#703 |
|
Zadomowienie
|
Najpierw piszesz że wizyte masz za sobą potem że nie wiesz jak się umówić... Zrób to tak jak za pierwszym razem...
Brak piersi bądź mały biust nie muszą świadczyć o zaburzeniach hormonalnych. Wiele dorosłych kobiet ma ledwo rozmiar A i hormony na dobrym poziomie. Poprostu jedne kobiety mają małe biusty inne średnie a jeszcze inne ogromne. Jesteś jeszcze młoda może z czasem to się zmieni. Twierdząc że masz nadmierne owłosienie co masz na myśli?? Z problemami hormonalnymi to do endokrynologa bądź ginekologa-endokrynologa. |
|
|
|
|
#704 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: śluz
witam mam pytanie nie dotyczy to pierwszej wizyty u ginekologa jednak nigdzie nie mogę znaleść informacji na ten temat. Dzisiaj zauważyłam że wraz ze śluzem wydostaje się z organizmu także krew. Miałam kiedyś już taką sytuację ale było go bardzo niewiele. Jednak dzisiaj się to powtórzyło i troche trochę krwi było. Miesiączka skońćzyła mi się 10 dni temu. Prosze o odp czy powinnam iść do lekarza? co to może oznaczać? (nigdy nie byłam u lekarza więc wszystko jest możliwe)
|
|
|
|
|
#705 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: śluz
Cytat:
|
|
|
#706 |
|
Przyczajenie
|
ogólnie
Czesc dziewczyny!
pomozcie bo nie wiem co robić. Mam 17 lat. Niedowagę. Od trzech miesięcy moje miesiączki to koszmar, trwają po 18 dni!!! ![]() i są strasznie obfite. Ostatnio lekarz rodzinny robił mi morfologię i okazało się, że mam anemię. Jutro mam iść do nie go na wizytę. Jak myślicie, czy powinnam udać się do ginekologa? pomocy !!! ja się boje, nigdy tam nie byłam. |
|
|
|
|
#707 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: ogólnie
Cytat:
a poza tym zapisz się do ginekologa, bo nie zaszkodzi... a jak sie boisz, to sie odbój
|
|
|
#708 |
|
Raczkowanie
|
"Odbój się" i zrób to szybko, żeby jak najmniej sie zastanawiać
|
|
#709 |
|
Raczkowanie
|
Moja pierwsza wizyta u ginka to nie było miłe przezycie. Mówię na świeżo bo miała miejsce dziś. Poszłam na kase chorych. Wiedziałam, że troche sobie poczekam, ale byłam z chłopakiem więc na rozmowie czas nam szybko minął. Weszłam do lekarza, kazał mi się rozebrać usiąść na fotelu i "dla oszczędzenia czasu" mówić w trakcie badania po co przyszłam. Wiedział, że pierwszy raz jestem ale zbytnio się nie przejął. Badanie trwało z 30 sekund, i dobrze, że tylko tyle bo mało delikatny był. Stwierdził, że mam małą nadżerkę... I, że może sama zniknie. Przyszłam z powodu bardzo nieregularnych i bolesnych okresów no i kwestia antykoncepcji. Przepisał tabsy. Zapytałam czy według niego przyjmowanie tabletek anty może miec kiedyś wpływ na płodność i zdrowie. Powiedział, że nie. Chyba nie do końca tak jest bo poczytałam troche o tabletkach wogóle i narazie wstrzymam się z rozpoczęciem współżycia a później pomyślę nad mniej inwazyjną metodą antykoncepcji. Po prostu skutki uboczne tabletek i w trakcie ich przyjmowania, ale przede wszystkim po odstawieniu /gdy brało sie np 6 lat/ SĄ STRASZNE! Wolę być zdrowa niż mieć zupełny luz w łóżku. I albo mój facet tą decyzje uszanuje i poczeka, aż będę się czuła w 100% pewna zaufać innej metodzie antykoncepsji, albo będzie kiepsko. A do kochanego pana doktora wiecej nie pójde.
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#710 |
|
Zakorzenienie
|
ehhh wlasnie dzis myslalam czy dla oszczednosci nie zapisac sie do lekarza z kasy chorych ale wlasnie skutecznie mi to wybilas z głowy... pójdę prywatnie... ale jak tu sie zmobilizowac i znalezc sobie lekarza w obcym miescie i sie umówic i tam pójść... ehhh dopóki nic sie nie dzieje jakos nie moge sie zebrac w sobie... a wy dziewczyny głownie poszlyscie pierwszy raz do gina z jakiegos konkretnego problemu..? ja nie mam problemu zadnego ani checi brania tabletek.. raczej martwie sie tym ze mam 21 lat i jeszcze u niego nigdy nie bylam.. niby nic sie nie dzieje ale wiek juz chyba odpowiednio pozny jak na wizyte..
|
|
#711 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
powinnaś isc do ginekologa skoro masz 21 lat, chociaz podstawowe badania zrobic ![]() przejrzyj wątek o dobrych ginekologach i znajdziesz jakiegos ![]() jak z warszawy jestes to Ci moge napisac do kogo warto isc
|
|
|
#712 |
|
Zakorzenienie
|
jestem z lublina ale jakby ktos mi napisal gdzie tu warto pójsc to bede bardzi wdzieczna
|
|
#713 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja pierwszy raz u gina bylam w lutym jak sie dowiedzialam ze jestem wciazy. bylam prywatnie bo balam sie isc na kase. poszlam do kobiety,badanie trwalo ok 1 min +usg. nie mowilam ze to pierwszy raz bo nawet nie pytala. bylam bardzo zadowolona z wizyty potem udalam sie na NFZ i rowniez nie bylo zle tyle ze wywiad lekarski byl dluzszy i wydaje mi sie ze bylam bardziej dokladniej zbadana niz jak bylam prywatnie. powiem szczeze mam 24 lata(nigdy wczesniej nie bylam u gina i to byl blad ze az tak sie balam) teraz chodze z usmiechem i malym lekiem bo przeciez chodzi juz o moje dziecko!!!! nie ma sie czego obawiac i nie warto sluchac tych co narzekaja bo kazdy jest inny i inaczej odbiera podejscie lekarza do pacjenta
|
|
|
|
#714 |
|
Zakorzenienie
|
dzieki za odpowiedzi
jednak na pierwszą wizyte pojde prywatnie bo bede spokojniejsza psychicznie
|
|
#715 |
|
Zakorzenienie
|
ja polecam z Lbn na weteranow doktor muszynka
sama sie chyba do niej wybiore po raz 1 .. kolezanka mi polecila wiec skorzystam ![]() starsza Pani ale miła .. hmm spoznia mi ise okres 5 dni i mam plamienie na brązowo .. musze isc zobacze co mi dolega chociaz sie boje .. |
|
|
|
|
#716 |
|
Zakorzenienie
|
ok jak wrócisz to napisz czy jest to baaardzo starsza pani?? nie chce zeby mi jakas babuszka grzebala taaam..... no i ile kosztowala wizyta? no i dokladniejszy adres i telefon i nazwisko jak sie sprawdzi ta babcia
|
|
#717 |
|
Raczkowanie
|
Może to wyjątek, ale wcale się nie zgadzam z tym, że jak na kasę chorych to muszą mnie przyjąć od niechcenia. Ja jestem bardzo zadowolona ze swojego gina. Bez gadania, zawsze mam robione USG, jeśli czułam, że coś jest nie tak i raz kolposkopię. Jak pytałam sie go o antykoncepcję, to powiedział, że tabletki i wszystko, co zawiera hormony, ma wpływ na mój organizm. Spytał się jak często zamierzam współżyć i zalecił mi gumki.
Żeby jeszcze bardziej to osłodzić, to ostatnio, jak poszłam, nie miałam ważnej legitymacji ubezpieczeniowej (jakoś 2-3 dni po terminie), powiedział, że nie powinien mnie tak przyjmować, ale przyjął bez dłuższego gadania. Nawet miałam robione USG. Jeśli któraś z Was jest ze Szczecina, to chętnie podam telefon i adres.
|
|
#718 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja nie mówię, że wszyscy lekarze leczący na kase chorych są bee.... Powiedziałam tylko, że ten u którego ja byłam to wyjątkowo wredny typ był.
|
|
|
|
|
|
#719 |
|
Raczkowanie
|
Rozumiem
Tak dla jasności chciałam dodać, że "za darmochę" wcale nie musi to oznaczać, że będzie się potraktowanym po macoszemu. Moja ciocia, która chodziła prywatnie i dużo płaciła, przeniosła się do mojego gina, bo tam płaciła sporo, a nawet nie miała wykonywanych żadnych badań ![]() Widziałam, że tancerka już zmieniła zdanie, a czasem może lepiej się przekonać samemu niż snuć domysły
|
|
#720 |
|
Zakorzenienie
|
wiesz ja akurat nic takiego nie mam do lekarzy na kase chorych bo dermatolog mnie wyleczył z trądziku mimo ze niektorzy wydali slone pieniądze na prywatnych.. takze doswiadczenie z kasą chorych mam ale co do ginekologa jakos tak bede sie bezpieczniej psychicznie czula u prywatnego.. sam taki fakt na pierwszej wizycie jest budujący.. a potem pewnie sie przerzuce na jakiegos z kasy aby sie rozejrze u mnie w miescie z atakim choc ostatnio jak sie odwazylam zadzwonic to sie okazalo ze trzeba czekac 2 miesiące i jakos tak sie rozmyslilam.. a teraz mieszkam w lublinie i tu juz zupelnie nie wiem gdzie co i jak...
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:47.

A do lekarza, to każdej polecam iść, choćby na samą kontrolę. Może nic się nie czuje, ale zawsze lepiej to sprawdzić
65-64-63-62-61-60-59-58-57-56-55
jakos poszlo i nic nie bolalo 

1 cs