|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#781 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Jak się przygotować? - pierwsza wizyta u ginekologa - zbiorczy!
Witam!
Mam takie małe drobne i głupiutkie pytanko : kiedy powinno się pierwszy raz iść do ginekologa? Ja mam prawie 15 lat i przyjaciółka mi mówi ze już wreszcie mogłabym się wybrać. |
|
|
|
|
#782 |
|
Raczkowanie
|
Caroline_1988 bardzo Ci współczuję, to na pewno nie twoja wina, że tak cię lekarka potraktowała! To ona powinna zapytać, czy już współżyłaś i zbadać Cię odpowiednio. Ja też sama tego nie mówiłam, nie wiedziałam, jak wygląda badanie i co się będzie działo,ale przed badaniem lekarz zapytał. też mnie zabolało, ale on od razu zareagował i był bardzo delikatny. Następnym razem idż do kogoś innego i na pewno nie będzie tak źle... Niestety, jesteś bogatsza o to doświadczenie i następnym razem będziesz wiedziała co zrobić... Życzę Ci w przyszłości naprawdę dobrego lekarza, żebyś nie musiała więcej przeżywać takiego bólu, stresu....
|
|
|
|
|
#783 |
|
Rozeznanie
|
Ja dzisiaj byłam pierwszy raz u pani ginekog i chyba lepiej nie mogłam trafić
![]() Jak siadałam na fotelu to pomyślałam, że dobrze zrobiłam, że wybrałam kobietę ginekologa (i tak byłam zestresowana, a przy facecie to byłby już mega stres i wstyd) Pani ginekolog była delikatna, powiedziałam jej, ze to moja pierwsza wizyta i cały czas mi mówiła co będzie robić i w jakim celu. Caroline_1988 bardzo Ci współczuje. Moja pani ginekolog zapytała się czy już współżyłam (wyjasniła, ze musi to wiedziec, zeby odpowiednio dobrac rodzaj badania), a Twoja nie powinna nic zakładać, tylko Ciebie zapytać. |
|
|
|
|
#784 |
|
Raczkowanie
|
Wlasnie ja tez mam 15l kurde glupio jakos lezec pol nago w gabinecie... To straszne musi byc. Chyba jeszcze troche poczekam.
|
|
|
|
|
#785 |
|
Wtajemniczenie
|
A ja rok temu przezylam swoja pierwsza wizyte
moge zaznaczyc ze obecnie mam 19lat i pragne tym niezdecydowanym nakreslic jak wazna jest profilaktyka. Poszlam na badanie kontrolne. To bylo moje podstawowe zamierzenie. Przy okazji mialam sprawe do wyjasnienia bo okres mi sie spoznial prawie 2 miesiace wiec bylo to ciut niepokojace - wypadalo by sprawdzic co to je... Po wywiadzie moj kompetentny ginekolog zaprosil mnie z mostu na lezanke w celu usg. Bylam calkowicie nieswiadoma ew. przyczyn. Okres sie spoznia? aaaa tam... zdarza sie nie? Okazalo sie ze mam torbiel na jajniku. Wytlumaczyl w czym rzecz, zalecil co mial zalecic, uspokoil i niedlugo ide na kontrolna wizyte. Profilaktyka przede wszystkim! I gdyby nie to ze juz rok temu bylam na mojej pierwszej wizycie mialabym niezlego cykora A tak poszlam bez zadnych obaw, bo wiedzialam co mnie czeka i bylam przygotowana na ew. badanie. I dzieki temu wszystkiemu wiem co mi jest i ze bede zdrowa
|
|
|
#786 |
|
Zadomowienie
|
No i jestem po
![]() Nerwów, jakie przeżyłam przed gabinetem nie da się opisać. Dobrze, ze TŻ ze mną poszedł, bo ja napewno bym zwiała sprzed drzwi ![]() Pani doktor najpierw ze mną porozmawiała, a potem zbadała. Badanie było nieprzyjemne, ciut bolało, ale da się przeżyć Zleciła wykonać dodatkowe badania i tyle.Teraz już wiem, że nie ma się czego bać
|
|
|
|
|
#787 |
|
Raczkowanie
|
Z jednej strony to jest tak, idziemy sobie przekuć uszy, wiemy że bezie bolało, ale to tylko chwilowe o później się już tego nie pamięta. Idziemy na depilację woskiem, też wiemy, że będzie bolao, ale nie myśłimy o tym, bo później są ładne nóżki
Z ginekologiem jest tak samo. Każda inaczej to przeżyje, a to dla naszego zdrowia wewnętrznego i psychicznego.Ostatnio, jak byłam u ginekologa, to przede mną była starsza pani w gabinecie i maiła robioną kolposkopię i na monitorze był pokazany nowotwór jaki miała... Był naprawdę duży. Taki jaśniejszy i do około krew. Masakra, pomyśleć sobie, że ludzie mają coś takiego w sobie i z tym żyją...
|
|
#788 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
pytam z ciekawosci..wisniowaa wiesz moze? a coz moga zrobic? z pewnoscia ta kobieta ma to leczone tylko jeszcze do operaji nie doszla.. . a jak sie pojawiaja miesniaki macicy to co? rowniez trzeba z tym jakos zyc przynajmniej do czasu wyciecia. ja mam jedna torbiel i juz sobie z tym nie umiem poradzic ze cos takiego we mnie jest mysl o tym przyprawia mnie o slabosc...
|
|
|
|
#789 |
|
Przyczajenie
|
Witam.
Ja właśnie też noszę się z zamiarem pójścia do ginekologa. Mam już 19 lat i to będzie moja pierwsza wizyta. Mam nieregularne cykle ale chciałam też rozpocząć współżycie. Czy na jednej wizycie mogę spokojnie powiedzieć o tym i o tym. Wybieram się prywatnie, ponieważ moja matka także jest ze środowsika lekarskiego a chce zeby ta wizyta zostala tylko miedzy mna a lekarzem. Czy konieczne bedzie zabranie ze soba jakis dokumentow ktore dziele z reszta rodziny, typu ksiazeczke rodzinna czy ubezpieczeniowa? Przeczytalam mase stron o pierwszej wizycie u ginekologa ale panicznie sie boje a wlasciwie wstydze. To niedorzeczne ale co poradzic.Przeraza mnie fotel ginekologiczny, nawet sama rozmowa i powiedzenie z jakim przyszlam problemem. Taka stara a wstydliwa :/ Z gory dziekuje za pomoc |
|
|
|
|
#790 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wychodze z założenia, że ginekologa należy zapytać o wszystko, co mnie męczy, nie bój się, on jest od tego, żeby Ci pomóc i odpowiedzieć na Twoje pytania ![]() 2. Jeśli idziesz prywatnie to właściwie nic poza a) pieniędzmi b)kalendarzykiem z terminami miesiączek nie będzie Ci potrzebne. Na pewno będziesz się czuła mniej skrępowana przy pierwszej wizycie, gdy założysz jakąś długą bluzkę/tunikę. Później pewnie będzie Ci wszystko jedno, samo badanie to jest chwila. I nie wstydź się aż tak, to taki lekarz jak każdy inny, pomyśl, że to dla niego/niej widok do którego jest tak przyzwyczajony jak Ty do widoku twarzy innych ludzi, od razu będzie Ci lepiej
|
|
|
|
|
|
#791 |
|
Przyczajenie
|
Wiem ze moj strach i wstyd jest irracjonalny ale chyba musze panikowac, nie bylabym soba
Ale milo poczytac opinie, rady innych. Nie wiem czemu ale wydaje mi sie ze u mezczyzny ginekologa ten wstyd bedzie mniejszy. A jeszcze chcialam zapytac o badania. tzn te proby watrobowe robi sie w zwyklych przychodniach? bo ja niestety jako dziecko lekarskie zawsze mialam robione u mamusi w gabinecie i nie mam pojecia co i jak. a przeciez nie pojde tam gdzie ona pracuje. Czy jesli robi sie w przychodni to nie bede o nich odnotowania w papierach? a i jeszcze jedno. w sumie chyba najglupsze pytanie. dostalam namiar do podobno bardzo dobrego i milego ginekologa ale jak zobaczylam zdjecia jegogabinety to chyba weterynarz mojego psa ma lepszy i strasznie sie tym zrazilam. wydaje mi sie ze na pierwszej wizycie wszystko,nawet najmniejszy drobiazg ma znaczenie na dalszych losach z lekarzami. mam racje? bo niestety spotkalam sie z drwina ze strony znajomych. |
|
|
|
|
#792 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Co można zrobić? Nie ma nic prostszego, jak regularna wizyta u ginekologa i badania. Wtedy jest duża szansa ominiecia operacji i powikłań.
|
|
|
#793 |
|
Raczkowanie
|
Jutro idę, trzymajcie kciuki, żebym nie uciekła z fotela. ;o
|
|
|
|
|
#794 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
widzialam na ekranie swoj jajnik, który był chwilę przed owulacją...
|
|
|
|
|
|
#795 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ale jajnika swojego nie widziałam
|
|
|
#796 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() po opisie poznałam to badanie ale po nazwie niestety nie
|
|
|
|
|
|
#797 |
|
Raczkowanie
|
Robią badania, nie mówią nawet jakie, a później się pytają jakie badania byłu już wykonane
|
|
#798 |
|
Raczkowanie
|
I było okej wszystko, jestem zdrowiutka..
|
|
|
|
|
#799 |
|
Przyczajenie
|
A ja się dziś przemogłam i zadzwoniłam. Pierwszy krok najtrudniejszy. I zadzwoniłam do takiego co ma ładny gabinet, fotel i wogóle dobrze mu z oczu patrzyło iiiiiiiii zonk :/ Był tak niemiły i chamski jakby mi łaske robił,że ze mną rozmawia. Także wycofałam się jaknajszybciej. Dziś jest poniedzialek a on mial wszystkie terminy wolne. Teraz juz wiem czemu. Skoro taki gburowaty byl przez telefon to jaki musi byc naprawde. Ale za to zadzwoniłam do innego pana, ktory z kolei niezbyt milo wyglada i jego gabinet tez niezbyt niezbyt ale za to szalenie mily i bardzo bardzo mi ulzylo. Termin dopiero na 24-go ale to nic. I powiem cos czego bym nigdy sie po sobie nie spodziewala znając swoją panike, ale uwaga nie moge sie doczekac
Mam nadzieje ze bedzie rownie mily jak przez telefon. Zreszta z opinii znajomych tak wynika. Buziaki
|
|
|
|
|
#800 |
|
Przyczajenie
|
jutro ide na 1 wizyte do ginekologa, denerwuje sie, ale coz, mam 17 lat i chce go poprosic o wypisanie recepty na tabletki antykoncepcyjne (nie wiem tylko czy sie zgodzi - chodzi o wiek), ponad to niepokoja mnie niektore rzeczy, problemy z pecherzem, nie wiem czy nie mam przypadkiem uplawow oraz to ze jak sie kocham z chlopakiem bo czasem strasznie mnie boli...chce sie dowiedziec czy ginekolog zajmuje sie takimi rzeczami jak cos w rodzaju nie trzymania moczu?
|
|
|
|
|
#801 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: czy o to tez moge zapytac ginekologa..?
Cytat:
|
|
|
#802 |
|
Rozeznanie
|
ginekolog tez przypisuje leki na pecherz,tylko musisz powiedziec co i jak. a tabletki tez powinnien przypisac . ja tez zaczelam brac okolo 17 lat jak miałam.
|
|
|
|
|
#803 |
|
Rozeznanie
|
ja jestem na poniedziałek umówiona i chyba pójde z tżtem bo sie panicznie boje a tak to on mnie bedzie trzymał, żebym nie uciekła sprzed gabinetu:P mam problem i muszę isć, nie mam miesiączki już od trzech miesięcy, a ciąża wykluczona, bo jestem dziewicą, w ogóle zawsze miałam nieregularną miesiączkę, a może któraś z Was też tak miała?? boję się pierwszej wizyty.. i badania, bo pewnie nie bedzie sie odbywało normalnie, tylko przez odbyt:/ mam prawie 20 lat i to juz najwyzszy czas na wizytę, a ja sie nie mog.ę przemóc
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#804 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
także nie martw się ale jak już będziesz u lekarza to powiedz mu o tym a on napewno coś zaradzi.
|
|
|
|
|
|
#805 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#806 |
|
Rozeznanie
|
Wdowa_po_leninie i kredeczka bardzo dziekuję za odpowiedzi
u mnie to troche bardziej zlozona sytuacja bedzie bo bylam dzis u ginekologa i podejrzewa histuryzm i z tym mogą byż związane zaniki miesiączkowania, mam skierowanie do poradni ginekologiczno endokrynologicznej i beda mnie testowac przez pare dni az znajdą od czego to.. tyle sie już naczytałam na tem temat, że mam najczarniejsze myśli endokrynolog powiedziała dziś, że to mogą być problemy z nadnerczami przysadka mozgowa albo jajnikami.. nic z tych rzeczy dobrze nie wróży boję się już nawet sie przestałam bać pierwszej wizyty u ginekologa:/
|
|
|
|
|
#807 |
|
Przyczajenie
|
kopycio dopóki nic nie znajdą trzba mysleć pozytywnie. U mnie też podejrzewali (nie w kierunku ginekologii) czarne scenariusze. Odebrałam kiedyś badania krwi a tam OB 50 (max może być 15) i ASO 600 (max może byc 200) i od razu wyrok "gorączka reumatyczna". Ile ja się wtedy napłakałam, ile naczytałam i namartwiłam a potem co się okazało? Że organizm od tak miał zawachanie. Myślałam, ze nie wiem co zrobię tym którzy już mnie usmiercili prawie :/
Także od tamtej pory myślę zawsze zawsze pozytywnie choć by sie walilo palilo i Tobie tez tak radze, wiem ze to nie tak prosto ale naprawde pomaga ![]() Buziaki A teraz z innej beczki. Jakie badania zleca ginekolog? Bo ja na nastepny czwartek mam wizyte i myślałam czy by nie zrobić sobie prywatnie juz badan zeby on mogł rzucić na nie okiem i stwierdzić czy i jakie tabletki moze brać? Zeby nie tracic czasu i na kolejne wizyty sie umawiac. Jest wogole taka mozliwosc ze wchodze do prywatnego labolatorium i bez skierowania robia mi badanie takie jakie chce? |
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#808 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja muszę się właśnie wybrać do jakiegoś innego gina, bo chcę wiedzieć jak ktoś inny widzi tą całą moją sytuację.. wydaje mi się, że coś tu jest nie tak i że ten gin do którego chodzę za łatwo zaliczył mnie do tego procenta kobiet, które tak mają i już.. |
|
|
|
|
|
#809 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jeśli wiesz, że nie ma tego u Twojego ginekologa, to mozesz zroibć to prywatnie, ale ze skierowaniem bedziesz mieć za free. Lepiej dostać skierowanie, a jak się okaże, że trzeba długo czekać, a Ty nie nie chcesz czekać, to wtedy możesz zrobić to prywatnie. Takie badania możesz robić bez skierowania, ale tak jak npisałam, bedziesz musiała za nie płacić.
|
|
|
#810 |
|
Raczkowanie
|
strach przed ginekologiem
jak radzić sobie ze stresem przed pierwszysmi wizytami u ginekologa? niemam na myśli sebie lecz mlode dziewczyny ktore odwlekają czesto wizyte do samego konca nie radzac sobie z obawą i wstydem?
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:09.

pytam z ciekawosci..

u mnie to troche bardziej zlozona sytuacja bedzie bo bylam dzis u ginekologa i podejrzewa histuryzm i z tym mogą byż związane zaniki miesiączkowania, mam skierowanie do poradni ginekologiczno endokrynologicznej i beda mnie testowac przez pare dni az znajdą od czego to.. tyle sie już naczytałam na tem temat, że mam najczarniejsze myśli