|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1051 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Jak się przygotować? - pierwsza wizyta u ginekologa - zbiorczy!
Wiesz, jesteś dorosłą i odpowiedzialną osobą i na dobrą sprawe nie masz obowiązku nawet z nikim sie dzielic informacją że bierzesz tabletki - nie masz tego na czole wypisane. Mama powinna to dobrze przyjąć i być dumna że ma taką odpowiedzialną córke
Moja mama zawsze uważała ze to moja prywatna sprawa tylko żebym sie dobrze zabezpieczała, więc jak zaczełam brać tabletki to od razu była spokojniejsza
|
|
|
|
|
#1052 |
|
Raczkowanie
|
heh dziekuje dziewczyny. ;p. Moją mame przeraża fakt iż mam zamiar TO ROBIć ;d. hehee
|
|
#1053 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#1054 |
|
Zakorzenienie
|
Przecież moja córeczka to jeszcze dziecko!!!!!! tak myśli dużo mam bo nie zorientowało sie że ta mała dziewczynka to juz dorosła kobieta;d
|
|
|
|
|
#1055 |
|
Raczkowanie
|
Nieśmiało się z Wami witam, by prosić o radę. Przeczytałam większą część tego wątku, ale nie ma to jak uzyskać pomoc w swoim wypadku... Skończyłam 18 lat i nie byłam jeszcze nigdy u ginekologa, a od jakiegoś roku poważnie się nad tym zastanawiam. Mam ciągle nieregularną miesiączkę - wspomnę, że miesiączkuję od wakacji 2005. Ostatnią miesiączkę miałam w marcu bieżącego roku - wiem, że dawno, ale jest to spowodowane utrata wagi (10 kg w ciągu roku -> w lipcu miałam rozmowę z lekarzem rodzinnym i specjalnych powodów do obaw nie ma, muszę tylko prawidłowo się odżywiać, nie zdążyłam sobie zaszkodzić). Zastanawiam się, czy powinnam już teraz pójść do ginekologa, czy poczekać aż będę miała miesiączkę... Podobno po utracie kg i powrocie do prawidłowej diety miesiączka po jakimś czasie się pojawia. Proszę o radę - co robić?
|
|
|
#1056 |
|
Raczkowanie
|
Ja radze się zglosić do lekarza ginekologa i bardzo dobrze,że o tym myślisz..nie masz powodów do obaw przed tym lekarzem naprawde..konsultacja z nim Ci nie zaszkodzi,a może nawet i pomóc...nie zwlekaj z pójsciem do okresu,bo nie wiesz kiedy on będzie,a dość długo już go nie masz, a i 3 lata juz miesiączkujesz,co jest powodem na odwiedzenie lekarza..wiec głowa do góry i przezwyciężyj strach jak taki masz,a napewno masz
pozdrawiam
|
|
|
|
|
#1057 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja zaczęłam miesiączkować w wieku 10 lat i 6 miesięcy a u ginekologa byłam w wieku 18 lat, więc jakby nie brać 8 lat zwlekałam wg tej teorii rozumowania. |
|
|
|
|
|
#1058 |
|
Raczkowanie
|
nie nie nie ...co innego myslalam a co innego napisałam...chciałam sie zapytac czy miała regularne okresy przed zanikiem i to powinno ją skłonic do pójscia do tego lekarza...ooo tak
) hihi tak to jest po nieprzespanej nocy no na dobrą sprawe to ja poszłam po 9 latach od dostania pierwszej miesiączki
|
|
|
|
|
#1059 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
haha dokładnie. Zaczynam ją delikatnie naprowadzać.. ;p zobaczymy co z tego bedzie. Chcialam isc przed miesiaczka teraz ale klops...dostałam 5 dni za wczesnie [ czyt. dzisiaj] . ;p musze poczekac ;p
|
|
|
#1060 |
|
Raczkowanie
|
uuu no to poczekasz te 5 czy 6 dni i pójdziesz..a nawet i dobrze,bo lekarz moze zaproponowac Ci zbadanie piersi a po okresie najlepiej
|
|
|
|
|
#1061 |
|
Raczkowanie
|
Dziękuję za tak szybkie rady
Muszę jeszcze to przemyśleć, ale na razie sądzę, że poczekam jeszcze trochę -> może miesiączka przy prawidłowej diecie się pojawi i wtedy pójdę na pierwszą wizytę spokojniejsza. P.S. Przez okres tych 3 lat miałam nieregularną miesiączkę - owszem, zdarzały się okresy czasu, kiedy przypuszczałam, że wszystko się już unormowało, ale po paru cyklach znowu panował "chaos". Z tego co mi wiadomo moja mama miała pierwszą miesiączkę w wieku 18 lat i bardzo nieregularną (podobno ma to jakieś znaczenie), więc nigdy zbytnio tym się nie przejmowałam... W każdym razie - dziękuję za Wasze opinie.
|
|
|
#1062 |
|
Zadomowienie
|
Tak więc byłam u ginekologa. Postanowiłam najpierw spróbować od tych państwowych... Mama poleciła mi swojego, bo miły i takie tam. Pierwszy tekst, gdy mnie zobaczył? : "W ciąży czy po pigułki?". Poszłam z niewielkim podrażnieniem pochwy, gdyż wydawało mi się niepokojące. Po krótce wyjaśniłam co i jak, na co lekarz: "Posmaruj sobie byle jakim kremem", po czym zwrócił się do mojej mamy żeby weszła do gabinetu, bo dawno nie była, to on zbada. Normalnie szczęka mi opadła. Czułam się...hmm.. zmieszana z błotem?
Po chwili, a konkretnie po badaniu, lekarz łaskawie wychylił głowę zza drzwi gabinetu i mnie zaprosił do środka. W końcu, myślę sobie, zapytam o pigułki, a konkretnie zadałam mu pytanie jakie badania powinnam zrobić, żeby mi je przepisał. Co gin na to? Stwierdził, że żadnych, bo "badać to się będziemy jak ci zaszkodzą". Po czym zamyślił się, zmrużył oczy i wypisał receptę na Yasminelle, ot tak. Niektóre dziewczyny może by się cieszyły, że tak od ręki, ale ja jestem podłamana Wychodzi na to, że muszę iść prywatnie, wyłożyć kasę i dopiero zlecą mi jakieś badania. Zależy mi na tym, bo już sporo się naczytałam o komplikacjach jakie mogą wystąpić jak się wypisze pigułki bez wcześniejszego wykonania badań ![]() ![]()
|
|
|
|
|
#1063 |
|
Raczkowanie
|
oł...
A ja rozmawialam otwarcie z mamą o pigułach anty. i co? szok . pozytywny :PP. Mama uznała że jesli mysle bardzo powaznie o tym zwiazku i nie chce wpasc a chce to zrobic...to okej. hihi. Ale mam nowy problem.. wykryłam na prawej piersi małego guzka.. ;(
|
|
#1064 |
|
Raczkowanie
|
super reakcja mamy
) bardzo sie ciesze widzisz nie taki diabeł straszny jak go maluja...tak samo bedzie z wizytą u lekarza...a ile masz lat?ja tez mam guzka,2 i na usg nic nie wyszło...nie martw sie jak pójdziesz do lakrza to muo tym powiedz,to zbada i piersi. |
|
|
|
|
#1065 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
o matko ![]() zdeycodowanie idź do innego lekarza! toż to konował a nie lekarz...
|
|
|
#1066 |
|
Raczkowanie
|
no z tym zamiarem teraz ide... bardziej o piersi sie boje...bo moja mama tez miala..
.A o tablety przy okazji poprosze.;d Szczerze mowiac nie wiedzialam ze tableteczki moga dac tyle radosci mamie i chlopakowi ;d;d. hehe mam 18
|
|
#1067 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
#1068 |
|
Rozeznanie
|
Mnie zmuszaja problemy zdrowotne do udania sie do ginekologa,ale to bedzie moj pierwszy raz i bardzo sie tym stresuje.Kolezanka opowiadala,ze pani doktor wsadzila jej tam palca poprostu i tyle.Ale ja nawet sama nie jestem wsadzic sobie tam palca
((BOje sie bardzo,ze bedzie bolec,albo ze wystarczajaco sie nie bede potrafila rozluznic do badania.Kiedys jeszcze jak mialam 16lat poszlam z mama do ginekologa,ale nie zgodzilam sie na badanie,pani doktor byla tak niemila,wrecz odpychajaca.Ale widac miala lepszych pacjentow,bo jak wyszlismy i ona z namipodszedl do niej pacjent i wsadzil jej pieniazki do fartucha i razem sie udali na badnanie. |
|
|
|
|
#1069 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
)a swoją droga to byl pan czy pani ten PACJENT??;D bo facet do ginekologa,na badanie??hmmm hihi nie no żartuje teraz,pewnie literówka Ci sie wdarła pozdrawiam..
|
|
|
|
|
|
#1070 |
|
Przyczajenie
|
czesc 03.09.08 mam pierwsza wizyte u ginekologa i mam pytanie do was czy jest konieczne zeby lekarz wiedzial ile mam lat bo niewiem ja zareaguje na to ze mam 15 i juz wspolzyje
czekam na odpowiedzi
|
|
|
|
|
#1071 |
|
Raczkowanie
|
idąc do jakiego kolwiek lekarza podajesz albo legitymacje albo dowód,i oni twój wiek wpisuja w karte pacjenta,wiec BEDZIE WIEDZIAL ile masz lat..i o to czy już współżyjesz tez zapyta...a to ze współżyjesz w tak młodym wieku zostawie bez komentarza...
|
|
|
|
|
#1072 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
i pewnie idziesz do niego po tabletki, jeśli nie masz żadnych problemów ginekologicznych to nie powinien Ci wypisać....
|
|
|
#1073 |
|
Raczkowanie
|
Hey Dziewczyny
Ja dziś byłam pierwszy raz u gina... Bałam się nieziemsko, ale poszłam prywatnie - jakoś tak mi się ubzdurało może, ale stwierdziłam, że prywatnie będę 'godnie' 'obsłużona' ![]() Poszłam do babki, do faceta chyba ten pierwszy raz nie miałabym odwagi :P No i jak było - świetnie Baaardzo sympatyczna babka Atmosfera super Powiedziałam jej, że to moja pierwsza wizyta i ona już doskonale wiedziała, jak do mnie podejść psychologicznie ![]() Całe badanie - mnie nic nie bolało ![]() Skarżyłam się na nieregularny okres (czasem 22 dni, czasem... 53!) i prosiłam o radę - miałam do wyboru tabletki hormonalne albo anty W czasie zażywania hormonalnych uregulował by mi się cykl, ale po odstawieniu szlag jasny by to trafił :P A jak odstawię anty, istnieje prawdopodobieństwo, że cykl pozostanie wyregulowany No a poza tym jedziemy z TŻem na weekend, więc może czasem się okazać, że anty będą przydatne, hihihi ;DDziewczyny, nie bójcie się chodzić do ginekologa - najważniejsza jest profilaktyka ![]() PS. Dowiedziałam się też, że mam małą macicę... Dziwna sprawa, hehe...
|
|
#1074 |
|
Raczkowanie
|
mała macica moze byc problemem w ciąży nie ?;> tak mi sie wydaje przynajmniej. No ja też sie wybieram prywatnie...do babki. Okres mi sie skonczyl wczoraj. Dzisiaj zadzwonie i sie umowie
|
|
#1075 |
|
Przyczajenie
|
no tak ale to moja sprawa czy wspolzyje czy nie i w jakim wieku ale jak tak piszeci to odechcialo mi sie isc do ginekologa to moze jeszcze poczekac niewiem co zrobic pomocy
|
|
|
|
|
#1076 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
tak owszem Twoja sprawa,ale wypowiadasz sie na forumpublicznym gdzie wszyscy mgą pisac co chca!!wiec jesli poruszyłas temat współzycia w wieku 15!!!!!!lat to chyba spodziewałas sie,że dostaniesz opr,a nikt Ci braw nie będzie bił z tego tytułu co? |
|
|
|
|
|
#1077 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
współżyjesz to ponosisz tego konsekwencje...
|
|
|
#1078 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
uważam tak samo. Jeśli ktoś się decyduje na współżycie to musi się też liczyc z jego konsekwencjami... To nie zabawa, a 15 lat to jak dla mnie za wczesnie, ale Twój wybór i wiesz co robisz ja tylko wyrazam moje skromne zdanieale jeśli zaczęłas (lub zamierzasz) wspolzyc to radze sie wybrac do gina. Pozdro
|
|
|
|
|
|
#1079 |
|
Zakorzenienie
|
postrzelona20, po co te wykrzykniki?
Fakt, to czy pójdzie czy też nie to jej sprawa i pewnie zdaje sobie sprawę, że zaczęła wcześnie. Radzę Ci zadzwonić i się zapytać czy lekarz Cię przyjmie, powiedz że masz 15 lat, a podobno w tym wieku powinnaś iść z opiekunem, nie wiem, ale lepiej by było jakbyś poszła, wszystko zależy od gina. |
|
|
|
|
#1080 |
|
Przyczajenie
|
no nie nie oczekuje bicia braw bo na to nie zasluguje ale nie rozumiem tego , ze:: właściwie dlaczego chcesz iść do ginekologa?
współżyjesz to ponosisz tego konsekwencje... |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:28.

Moja mama zawsze uważała ze to moja prywatna sprawa tylko żebym sie dobrze zabezpieczała, więc jak zaczełam brać tabletki to od razu była spokojniejsza

)

Po chwili, a konkretnie po badaniu, lekarz łaskawie wychylił głowę zza drzwi gabinetu i mnie zaprosił do środka. W końcu, myślę sobie, zapytam o pigułki, a konkretnie zadałam mu pytanie jakie badania powinnam zrobić, żeby mi je przepisał. Co gin na to? Stwierdził, że żadnych, bo "badać to się będziemy jak ci zaszkodzą". Po czym zamyślił się, zmrużył oczy i wypisał receptę na Yasminelle, ot tak.
Wychodzi na to, że muszę iść prywatnie, wyłożyć kasę i dopiero zlecą mi jakieś badania. Zależy mi na tym, bo już sporo się naczytałam o komplikacjach jakie mogą wystąpić jak się wypisze pigułki bez wcześniejszego wykonania badań 

czekam na odpowiedzi
uważam tak samo. Jeśli ktoś się decyduje na współżycie to musi się też liczyc z jego konsekwencjami... To nie zabawa, a 15 lat to jak dla mnie za wczesnie, ale Twój wybór i wiesz co robisz