|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1081 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Jak się przygotować? - pierwsza wizyta u ginekologa - zbiorczy!
Cytat:
współżycie to nie jest tylko przyjemność w łóżku... jesteś gotowa na dziecko? bo kazde zabezpieczenie może zawieść... skoro pytasz co powie ginekolog to znaczy, ze nie jestes przekonana ze dobrze zrobilas.
|
|
|
#1082 |
|
Raczkowanie
|
hmm... ja myślę że jesli nie rozumiesz tego :
właściwie dlaczego chcesz iść do ginekologa? współżyjesz to ponosisz tego konsekwencje... to jesteś jeszcze NIE GOTOWA do współżycia. ;] Osoba która się na to decyduje musi przemyśleć za i przeciw. Musi wiedzieć że zawsze jest ryzyko zajścia w ciążę i musi być gotowa na to fizycznie jak i psychicznie ! Jeśli to zrobiłaś to chyba tylko dlatego że koleżanki już to robiły. Mam takie wrażenie. ;]
|
|
#1083 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Re: pierwsza wizyta u ginekologa
witam mam 17 lat nie bylam jeszcze u ginekologa no raz ale tylko z piersiami. Niedlugo chce rozpoczac zycie seksualne ze swoim chlopakiem i chcialabym isc do lekarza porozmawiac o sposobach antykoncepcji itp.
Ogolnie to on powie mi cos ciekawego czy lepiej z mama porozmawiac ??? i drugie czy on bedzie mnie chcial zbadac i czy bede musiala siasc na fotelu??? Jestem dziewica wiec czemu miala bym miec badana pochwe?? czekam na odp z gory dzieki ![]() I jaki ma sens badanie ginekologiczne jesli ja chce porozmawiac tylko a jesli on mi powie ze musi mnie zbadac??? |
|
|
|
|
#1084 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Isc powinnaś ale wlasnie po to zeby sie zbadac czyli usiasc na tym krzesle )) moja przyjaciolka tez dziewica ale normalnie gine ja badal , a co do antykoncepcji to jesli chcesz brać tabletki to faktycznie porozmawiaj z lekarzem ale jesli chodzi o inne zabezpieczenie to jest instrukcja obslugi na opakowaniu prezerwatywy wiec mysle ze ona wystarczy
|
|
|
#1085 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mozesz isc tylko porozmawiac, jesli nie wyrazisz zgody na badanie, to tego nie zrobi, chociaz to tez byloby wskazane. I tak najpierw lekarz bedzie z Toba rozmawial, pytal o ostatnia miesiaczke, jak wygladaja cykle, w jakim celu przyszlas na wizyte. Jesli jednak chcialabys antykoncepcje hormonalna to bez badania sie nie obejdzie. Jezeli jestes dziewica, nie zbada Cie przez pochwe. W tym przypadku badanie wyglada inaczej. Moze poczytaj jak wyglada takie badanie i czego mozna sie z niego dowiedziec. Ale jak nie odczuwasz zadnych dolegliwosci, to mozesz z badaniem poczekac, do czasu kiedy dziewica juz nie bedziesz. Jesli masz dobry kontakt z mama i uwazasz, ze zna sie na tym dobrze i bez skrepowania wszystko Ci opowie, to porozmawiaj. Jest jeszcze internet, literatura... Moze porozmawiaj najpierw z mama, moze ona poleci Ci dobrego ginekologa - na przyszlosc sie moze przydac.
|
|
|
#1086 |
|
Przyczajenie
|
hej no tak nie musi mnie badac powiedzmy przez odbyt ale niektorrzy lekarze badaja przez pochwe mimo tego ze jest sie dziewica i czy moze to naruzyc blone czasami wiem ze lekarze specjalnie nacinaja lekko blone po to zeby wlozyc wziernik?? ale ja jestem dziewica ??
|
|
|
|
|
#1087 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Z moja przyjaciolka wedrowalysmy po roznych lekarzac conajmniej 5 , mamy podobne problemy i jak pisalam ona jest dziewica , kazdy lekarz badal ja normalnie przez pochwe zaden nawet nie chcial przez odbyt , uzywali malych wziernikow specjalnych i tyle , nic Ci nie rozerwa nie ma obaw , skoro dziewicom tampony wchodza to malutki wziernik tez nic nie zrobi na pewno ebz Twojej zgody nie natnie Ci blony bez przesady :P
|
|
|
#1088 |
|
Raczkowanie
|
A lekarza nie ma się co bać, naprawdę
kiedyś musi być ten "pierwszy raz" ;D A co do badania to trwa naprawdę chwileczkę i nic nie boli ;P wiadomo, że nie jest to komfortowa sytuacja, ale da się przeżyć ;D więc USZY DO GÓRY !!! ^^ ;D
|
|
|
|
|
#1089 |
|
Przyczajenie
|
no tak ale sa rozni lekarze i rozne sytuacje a to daleko sie wtedy ten wziernik wklada ? a wogole chyba jak kazda dziewczyna lubi i musi sie rozkraczac a wiec
|
|
|
|
|
#1090 |
|
Przyczajenie
|
ale chodzi mi o to dokladnie ze jestem dziewica i niechcialabym zeby zaden wziernik tam mi wchodzil moze przez odbyt a jak lekarz powie ze to tylko dziewczynkom sie robi i musi przez pochwe przeczytalam tez ze moze zrobic lewatywe???????? a jak bada przez pochwe nawet pierwszy raz i sie jest dziewica to dotyka warg itp moze mi to ktos wytlumaczyc
|
|
|
|
|
#1091 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
to chyba gorsze ejst badanie pzrez odbyt niz pzrez pochwe ??? bynajmniej dla mnie , warg raczej nie dotyka bo po co aczkolwiek raz sie spotkalam z lekarka co powiedziala a teraz zobacze pani zewnetrzne narzady i obejrzala i dotykala ale tak to nie ona porpostu zajrzy Ci troche do srodka zeby zobaczyc jaka wydzielina itd nie wsadzic Ci nic gleboko , mzoe etz podotykac Cie po brzuchu poucskac zeby spr narzady jak sie rozwijaja , zbada Ci piersi i tyle , bez obaw naprawde
|
|
|
#1092 |
|
Przyczajenie
|
no wlasine tego nie jestem pewna ze wsadzi to jest najgorsze nikt mnie tam jeszcze nie dotykal a ni nic nie wsadzal nawet chlopak czy to az tak konieczne zeby wsadzila ale co wlozy palce wziernik czy cos innego i na jaka mniej wiecej glebokosc???
a druga sprawa o chlopaka jest chorobliwie chyba zazdrosny o to ze bede szla do ginekologa oczywiscie dla nie pan doktor nie wchodzi calkowicie w gre tylko pani a po drugie nalega na badanie przez odbyt i dopiero po stosunku seksualnym przez pochwe mysle ze to dobre rozwiazanie chyba??? a ile takie badanie trwa wogoole przez pochwe i przed odbyt to ona mi troche pochwe rozszerzy?? przeciez jak rozszerzy to ona nie wroci juz do takiego prawdizwego ksztaltu jak wczesniej |
|
|
|
|
#1093 |
|
Raczkowanie
|
dziwny ten chłopak :/ zazdrosny o wizytę u lekarza? jego zazdrość jest ważniejsza niż Twoje zdrowie?
badanie trwa bardzo krótko, niezależnie czy przez pochwę czy przez odbyt na jedno wychodzi; nic Ci się pochwa nie rozszerzy, bez obaw |
|
|
|
|
#1094 |
|
BAN stały
|
Dot.: Re: wizyta u ginekologa
Jak się gin zapyta czy jestem dziewicą.. to co mam odp.
Bo dziewictwo zalezy od tego czy penis był we mnie czy od tego ze błona jest przebita? bo jeżeli ja nie wiem czy mam przebitą,,, bo np mój tż mi paluszkiem i mogła się tylko naderwać ? |
|
|
|
|
#1095 |
|
Przyczajenie
|
no jest zazdrosny jak kazdy ale sam mnie czasami namawia ze juz czas i wogole ze to tak jakby rowniez dla Naszego dobra tylko nie chce zebym szla do mezczyzny i przez pochwe moze poczekac do utraty dziewictwa i dopiero wtedy nie jest dziwny jest kochany ogolnie to bardzo duzo o tym rozmawiamy itp. ale wlasnie czytalam opinie ze ginekolog przez przypadek nie zachowal delikatnosci i przebil blone i pozniej zal i rozpacz moja ciotka jest ginekologiem i tez z nia rozmawialam ale do niej nie pojde i powiedziala mi ze niezaleznie od rodzaju badania pochwa sie rozszerza i nigdy nie wraca do normalnego wygladu naciaga sie tym bardzije jak sie wklada normalny wziernik lub palce ;/
|
|
|
|
|
#1096 |
|
BAN stały
|
odpowie mi ktoś na pytanko ? ;P
|
|
|
|
|
#1097 |
|
Raczkowanie
|
SeaOfLove ja powiedziałam w takiej sytuacji że jestem dziewicą ;p ale wtedy mnie nie badał.
|
|
|
|
|
#1098 |
|
BAN stały
|
No ale ja nie wiem czy mi sie przebiła czy nie. To co? powiem ze jestem dziewicą i mnie zbada tak o. i jak wtedy będzie ze jest przerwana? to się zapyta czy przypadkiem go nie okłąmałam.
Śmiałby się pewnie jakbym mu powiedziała,że nie wiem czy jestem. Bo ram mi krew leciała jak mi paluszka wsadził,ale mnie to nie bolało. to możliwe,zę tylko nadruszył,,, |
|
|
|
|
#1099 |
|
Raczkowanie
|
Mi się wydaje że możesz powiedzieć że jesteś dziewicą a jak tej błony tam nie będzie to przecież nie musisz się nikomu tłumaczyć prawda? Lekarz też człowiek i wie że błonę mozna sobie przebić w różny sposób, pozostając przy tym dziewicą. Więc ja myślę że nie masz się czym przejmować, to chyba nie jest aż tak istotne.
|
|
|
|
|
#1100 |
|
BAN stały
|
bo tak zeby być dziewicą to jestem, tylko nie wiem jak z ta błona bo mój tż mógł mi palcem przebić.
|
|
|
|
|
#1101 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
no dokladnie nadruszyl:0 ale nie przebil )Cytat:
|
|
|
#1102 |
|
Zakorzenienie
|
jak najbardziej jesteś dziwicą, bo do stosunku nie doszło. A błona może nawet się lekko przerwać przy jakiś ćwiczeniach fizycznych, jak najbardziej jesteś dziewicą
|
|
|
|
|
#1103 |
|
Przyczajenie
|
o boze mam uwmowiona wizyte na jutro !!!!!!!!!!!!!! matka mnie umowila i nic nie powiedziala jutro o 7 rano co ja mam zrobic nie pojde to moge zaufanie matki nadwyrezyc itp ale czemu mi nie powiedziala ze to juz jutro miala mnie umowic ale nie myslalem ze tak szybko powiedziala ze to bedzie dla mnie lepssze bo bede sie tylko jeden dzien denerwowala ;/ kurde co ja mam zrobic nawet chloakowie boje sie powiedizec bo mielismy sie na to razem przygotowac
|
|
|
|
|
#1104 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
słonce ale jak z chłopakiem przygootwac do wizyty ginekologicznej ?? :P to nie badanie usg co idzie sie wspolnie z chłopakiem ![]() nie martw sie musi byc 1 raz pozatym jak lekarz wie ze jestes 1 raz podchodzi do ciebie mega delikatnie.
|
|
|
|
|
|
#1105 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
zobaczysz, że jutro sama się będziesz z siebie śmiała, że tak się bałaś . Ehh... powiedz lekarzowi, że to Twoja pierwsza wizyta i się denerwujesz, a on już powinien wiedzieć jak do Ciebie "podejść" . Daj znać jak poszło. Będzie dobrze, trzymamy kciuki |
|
|
|
|
|
#1106 |
|
Raczkowanie
|
SeaOfLove - po prostu powiedz lekarzowi, że jeszcze nie wspóżyłaś i jesteś dziewicą. Lekarz widzi, czy błona dziewicza jest (nawet może określić jej kształt) i w jakim stanie, dostosuje badanie do Twojej budowy i nic Ci nie zrobi.
dominika1991 - większość lekarzy bada dziewice przez pochwę i jest to bezpieczne i niebolesne. Błona dziewicza jest rozciągliwa (na tyle, że nawet podczas pierwszego stosunku nie musi się rozerwać, czasem tylko się rozciąga i rozrywa przy kolejnych stosunkach!), lekarz może włożyć do środka palec lub mały wzierniczek i nic się nie stanie. Mnie pobrano nawet próbkę na cytologię, jak byłam jeszcze dziewicą! Nic się nie martw, lekarz krzywdy Ci nie zrobi i będzie delikatny. Jeśli otwór w błonie będzie zbyt mały, to po prostu Cię nie zbada. Możesz też odmówić badania, ale w Twoim wypadku lepiej, by lekarz Cię obejrzał i stwierdził, że wszystko w porządku. Pewne cechy anatomiczne (np. gruba błona dziewicza) mogą utrudniać współżycie, lekarz je zauważy i Ci o nich powie. Pochwa jest elastyczna. Włożenie do niej palca czy wziernika nie powoduje jej stałego rozciągnięcia, ona normalnie wraca do swojego kształtu. Z czasem się rozciąga. Badanie per rectum (przez odbyt) jest podobno bardziej nieprzyjemne niż normalne. A chłopak niech się puknie lekko w czoło, w końcu chodzio Twoje (i jego) zdrowie, nie ma powodu do zazdrości
|
|
|
|
|
#1107 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
powodzenia
|
|
|
#1108 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#1109 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tak z zaskoczenia to moze nawet lepiej![]() a Twój chłopak jest zdecydowanie jakiś dziwny, że zazdrosny o lekarza;/
|
|
|
#1110 |
|
Rozeznanie
|
pamiętajcie, że dziewictwo jest w naszej PSYCHICE - błona dziewicza to rzecz fizyczna, coś, co może ulec uszkodzeniu nawet podczas jazdy na rowerze. w Waszej głowie jest tak naprawdę dziewictwo...
swoją drogą, trzeba by się zastanowić, czy dziewczyna, której facet głęboko penetruje ją palcami, jest faktycznie jeszcze dziewicą - no, ale to temat na osobną dyskusję chłopak, który jest zazdrosny o ginekologa, jest wyraźnie jeszcze odrobinę niedojrzały. świetnie, że o tym rozmawiacie, to bardzo, bardzo dobrze o nim świadczy. ale wydaje mi się, że powinien jeszcze trochę poczytać może.. i uświadomić sobie, że to jest BADANIE, a nie.. macanie ![]() dziewczyny, powiedzcie mi, bo jestem ciekawa... czy w dzisiejszych czasach zdarzają się jeszcze nastolatki, które chcą iść do ginekologa po prostu dlatego, żeby sprawdzić swój stan zdrowia, dowiedzieć się czegoś o swoim ciele itd., czy już chodzi się ten pierwszy raz tylko po to, żeby dostać [jeśli nie od razu, to w najbliższej przyszłości] receptę na tabletki? odpowiecie mi? z góry pięknie dziękuję
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:56.

był w 2013r

kiedyś musi być ten "pierwszy raz" ;D A co do badania to trwa naprawdę chwileczkę i nic nie boli ;P wiadomo, że nie jest to komfortowa sytuacja, ale da się przeżyć ;D więc USZY DO GÓRY !!! ^^ ;D
i obejrzala i dotykala ale tak to nie 

. Ehh... powiedz lekarzowi, że to Twoja