|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1261 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: u ginekologa
to gratulacje dla tej lekarki z NFZ
![]() ![]()
|
|
#1262 |
|
Przyczajenie
|
Umowa z nfz- głupie pytanie
Witam, wybieram się na pierwszą wizutę do ginekologa.Napisane jest, że lekarz ma podpisaną umowę z nfz.Co w takim razie mam wziąć na takie badanie?
potrzebuje jakiejś książeczki zdrowia?jeśli tak, to skąd mam to wziąć?Przepraszam, za głupie pytanie ale nie w ogóle nie orienyuje się w tej sprawie
|
|
|
|
|
#1263 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Umowa z nfz- głupie pytanie
Dodam jeszcze. ze jestem studentka
|
|
|
|
|
#1264 |
|
Zakorzenienie
|
Zadzwoń do przychodni i spytaj.
U mnie np. trzeba mieć tzw. kartę chipową. Do tego biorę (w głowie) datę ostatniej miesiączki. Ale w innym województwach chcą: legitymacji ubezpieczeniowych, dokumentów zgłoszeniowych do ZUS (ZUA) lub dok. rozliczeniowych (RMUA). |
|
|
|
|
#1265 |
|
Raczkowanie
|
Powinnaś mieć aktualną rodzinną książeczkę zdrowia, którą dostaje się w zakładzie pracy twojego pracującego rodzica. Wydaje mi się również, że jeżeli masz studencką przychodnię przy uczelni, to tam też powinnaś dostać taką książeczkę ale tego nie jestem pewna.
|
|
|
|
|
#1266 |
|
Rozeznanie
|
na pewno cos potwierdzajacego ze jestes ubezpieczona,ksiazeczka zdrowia,ostatnio dowod moj był potrzebny,i jesli prowadzisz kalendarzyk(chodzi mi okres)to tez mozesz wziasc-a napewno data ostatniej miesiaczki.
|
|
|
|
|
#1267 |
|
Zakorzenienie
|
nie wiem jak jest u Was, ale u mnie ksiązeczke zdrowa, czy legitymacje ubezpieczeniowa trzeba aktualizowac co 30 dni bo inaczej nie zarejestrują
|
|
#1268 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Jak się przygotować? - pierwsza wizyta u ginekologa - zbiorczy!
ja byłam juz raz u ginekologa, ale jak byłam w szpitalu, teraz chce pojsc jeszcze raz, mam 16 lat, czy musi o tym wiedzieć mama? czy moge sama to załatwić???
'ponoć szukamy szczęścia tylko dlaczego w kłamstwach, pięściach, pogardliwych treściach, w opowieściach, w chorych głowach, na przedmieściach gdzie tynk odpada ze ścian... szczęście? kwestia podejścia!'
|
|
|
|
|
#1269 |
|
Raczkowanie
|
.
'ponoć szukamy szczęścia tylko dlaczego w kłamstwach, pięściach, pogardliwych treściach, w opowieściach, w chorych głowach, na przedmieściach gdzie tynk odpada ze ścian... szczęście? kwestia podejścia!'
|
|
|
|
|
#1270 |
|
Rozeznanie
|
ReBBinus jasne że możesz to załatwić sama
ja tak właśnie byłam ostatnio na pierwszej wizycie u ginekologa, odważyłam się pomimo ogromnego strachu, no cóż musiałam się wybrać koniecznie bo miałam częste upławy, pieczenie, swędzenie, no i akurat trafiłam na jakiegoś okropnego babsztyla (czyt. pani ginekolog), powiedziałam że to moja pierwsza wizyta i jaki mam problem, potem pani gin. zbadała mnie (była bardzo niedelikatna i nieprzyjemna) i wypisała maść i globulki, w sumie to nie powiedziała mi nic konkretnego, więc nie wiem co do końca mi jest, (aha i jeszcze była bardzo zdziwiona że jestem dziewicą, pytała mnie o to 3 razy czy aby na pewno, masakra!) dlatego na wizytę mam zamiar umówić się jeszcze raz do innej pani ginekolog, może się orientujecie czy moje objawy mogą świadczyć o jakiejś infekcji czy coś?
|
|
#1271 |
|
Raczkowanie
|
no właśnie ja mam podobnie i sądze, że to jest grzybica pochwy (drożdżyca), bądź jakieś inne zakażenie bakteryjne pochwy ale to takie moje skromne zdanie, dlatego chcę się wybrać do ginekologa, żeby rozwiać wątpliwości. i nie chciałam, żeby mama wiedziała, bo ... nie
|
|
|
|
|
#1272 |
|
Zadomowienie
|
Wiem, że pewnie był już ten problem poruszany, ale błagam o wyrozumiałość, bo nie mam kiedy przejrzeć całego wątku
Zapisałam się na jutro, ale właśnie przed chwilą dostałam okresu mam nieregularne, więc nie piszcie "no to jak się umawiałaś skoro wiedziałaś, że dostaniesz okres?!" To moja pierwsza wizyta i szłam z myślą o pigułkach anty. Co teraz? Odwołać? Proszę poradźcie...
|
|
|
|
|
#1273 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ew. zrobi Ci jutro tylko usg przez brzuch, bo w tym okres nie przeszkadza
|
|
|
#1274 |
|
Zadomowienie
|
Naprawdę? Poczytałam jakieś fora i dziewczyny odradzały i w ogóle zniesmaczone, że jak to tak można iść w trakcie miesiączki
Myślisz, że na mnie nie nakrzyczy? Dzięki za odpowiedź |
|
|
|
|
#1275 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale skoro idziesz po tabletki, to dobry lekarz i tak Ci ich nie przepisze bez wyników badań krwi, wiec i tak 2 wizyty Cie czekaja
|
|
|
#1276 |
|
Zadomowienie
|
Uspokoiłaś mnie
No to pójdę
|
|
|
|
|
#1277 |
|
Zadomowienie
|
Już po wizycie. Ogólnie jestem zadowolona z jej przebiegu, zestresowana nie byłam aż tak
Badanie nie zostało przeprowadzone, bo miałam okres. Ginekolog przepisał mi pigułki, a na moje pytania dotyczące badań krwi, odpowiedziała, że jak chcę, to mogę sobie zrobić, ale ona wymagać ich nie będzie, że w moim wieku wszystko z wątrobą jest ok, z krwią zapewne też skoro na nic się nie skarżę i w rodzinie nie było żadnych chorób związanych z układem krwionośnym. Co więcej zrobiła mi usg, żeby sprawdzić czy wszystko ok. Wypisała mi pigułki anty. Zapytałam czy tak bez badania można, na co dr, że badanie to co najwyżej wykryje jakiś stan zapalny czy coś. Mam przyjść za pół roku lub wcześniej jak będzie coś nie tak z pigułkami albo jak będę chciała żeby mnie zbadała. Z jednej strony jestem zadowolona, a z drugiej czuję niedosyt Bo ja to wymagam nie wiadomo czego od lekarza i panikara nieco jestem.
|
|
|
|
|
#1278 |
|
Raczkowanie
|
Za poł roku? Dostałaś recepte na sześć opakowań?
|
|
|
|
|
#1279 |
|
Zadomowienie
|
tak
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#1280 |
|
Przyczajenie
|
Witam. Mam 18 lat i również przygotowuję się do pierwszej wizyty. Jestem straszną panikarą i chciałabym wiedzieć dokładnie o WSZYSTKIM co powinnam ze sobą zabrać. Czy książeczka zdrowia, legitymacja i kalendarzyk menstruacyjny wystarczą? Zastanawiam się też czy iść prywatnie czy nie? Czy może lepiej umówić się najpierw z lekarzem rodzinnym, by powiedział mi kiedy i do kogo przyjść? Zaznaczam, że wolę by rodzice nie wiedzieli o mojej wizycie.
Z kolei jeśli zdecyduję się na prywatną wizytę, ile mogą kosztować poszczególne badania - nie chcę zostać naciągnięta na jakaś kosmiczną kwotę . Czy lepiej jest iść zaraz po miesiączce czy przed miesiączką? Planuję rozpocząć współżycie, ale prezerwatywy wydają mi się obrzydliwe. Chcę brać tabletki anty, mam jednak pewne obawy. Moja mama miała wykryty mało złośliwy nowotwór, który prawdopodobnie wyszedł z jajnika. Boję się że i mnie może to spotkać. Czy w związku z tym nie powinnam zażywać tabletek? Czy może będę musiała mieć przeprowadzone dodatkowe badania? Chodzi mi szczególnie o badanie krwi, którego boję się panicznie, mdleję na widok igły i żadne przygotowywanie, uspokajanie nic nie daje, po prostu robi mi się niedobrze i słabo. Czy na każde opakowanie tabletek trzeba mieć receptę? |
|
|
|
|
#1281 |
|
Rozeznanie
|
Ja wybieram się w ten piątek (28 listopada) na pierwszą wizytę do ginekologa
![]() Zobaczymy jak to wyjdzie.Przyzwyczajona jestem do widoku fotela ginekologicznegi,sprzętu z racji moich studiów.I będę mieć okazję sprawdzenia jak to wygląda z tej"drugiej"strony. Pozdrawiam
"Pokochać to największe ryzyko ze wszystkich, to oddanie swojej przyszłości i swojego szczęścia w ręce drugiego człowieka, to zaufanie bez reszty, to odsłonięcie swoich słabości..."Zapuszczam paznokcie dzień:2
|
|
|
|
|
#1282 |
|
Rozeznanie
|
a ja pierwsza wizyte mam jutro...
strasznie sie boje, ale kiedys trzeba ![]() tym bardziej, ze mam problemy z cera i bardzo bolesne miesiaczki. |
|
|
|
|
#1283 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#1284 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja już mam pierwszą wizytę za sobą - dziewczyny to nie jest takie straszne jak niektórzy piszą. Wiem, że każda to inaczej przeżywa i ja też się troszkę stresowałam, ale jak już weszłam do gabinetu to wszystko minęło i wyszłam uśmiechnięta i szczęśliwa. Trzeba tylko znaleźć dobrego ginekologa. Ja byłam u dr Agnieszki Hoffman - świetna babka, przemiła, bardzo dekilatna ( polecam ja z całego sercem ). Jakoś specjalnie nie trzeba się przygotowywać na pierwszą wizytę - wystraczy zabrać ze sobą kalendarzyk miesiączkowy, liste ewentualnych pytań i to wszystko.
Dziewczyny jeśli macie zamiar wybrać się na pierwszą wizytę do ginekologa to nie bójcie się, miejcie odwagę a zobaczycie jakie wyjdziecie z gabinetu dumne i szczęśliwe. Życzę powodzenia. |
|
|
|
|
#1285 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
kolejna wielbicielka dr Hoffman
|
|
|
#1286 |
|
Rozeznanie
|
Buuu;(
Umówiłam się na pierwszą w życiu wizytę u ginekologa 2 tygodnie temu.Chciałam iścćna wizytę kontrolną a przy okazji poprosić o przepisanie tabletekI dosłownie godzinę temu dostałam okres;/ Nie mogę zmienić już daty przyjęcia.A nie chce rezygnować z wizyty bo trochę głupio jak już sie umówiłam.A nie wiedziałam ze dziś dostanę,miało byc dopiero za tydzień
"Pokochać to największe ryzyko ze wszystkich, to oddanie swojej przyszłości i swojego szczęścia w ręce drugiego człowieka, to zaufanie bez reszty, to odsłonięcie swoich słabości..."Zapuszczam paznokcie dzień:2
|
|
|
|
|
#1287 |
|
Zadomowienie
|
a jaaaa ide dziś
nie wiem na co sie nastawiac, oby do przodu zawsze jest ten pierwszy raz trzymać kciuki
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#1288 |
|
Rozeznanie
|
ja mam swoją pierwszą wizyte za tydzień.. Tak się złożyło, że mama postanowiła iść na wizytę kontrolną i stwierdziłam, że będzie raźniej i wybiorę się razem z nią.. Stresuję się strasznie.. Ja to wszystko wiem, ze to lekarz odpowiedni w swoich komentencjach, że już nie jedno w życiu widział, ale sam fakt rozebrania się przed obcym facetem. brrr..
|
|
|
|
|
#1289 |
|
Rozeznanie
|
[Ja to wszystko wiem, ze to lekarz odpowiedni w swoich komentencjach, że już nie jedno w życiu widział, ale sam fakt rozebrania się przed obcym facetem. brrr..[/quote]
Hmm... może będzie Ci łatwiej pójść do Kobiety Ginekologa? Ja przesunęłam sobie wizytę na piątek(5 grudnia)
|
|
|
|
|
#1290 |
|
Rozeznanie
|
tyle tylko, że u mnie w mieście nikt nie poleca ginekologa kobiety..
Mam nadzieje, że pogląd iż faceci sa delikatniejsi się sprawdzi
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:10.

potrzebuje jakiejś książeczki zdrowia?jeśli tak, to skąd mam to wziąć?Przepraszam, za głupie pytanie ale nie w ogóle nie orienyuje się w tej sprawie

Zapisałam się na jutro, ale właśnie przed chwilą dostałam okresu
mam nieregularne, więc nie piszcie "no to jak się umawiałaś skoro wiedziałaś, że dostaniesz okres?!"